Με ιδιαίτερα ελκυστικό και έξυπνο τρόπο επανέρχονται οι Γάλλοι της Naval Group αναφορικά με τη προοπτική απόκτηση των φρεγατών Belharra για το ΠΝ. Η Naval Group επιδεικνύει νέα δυναμική και κυρίως ευελιξία προς τη διαμόρφωση των πλοίων ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ.

Το κύριο σημείο της γαλλικής πρότασης όπως αναφέρεται στο σημερινό επίσημο δελτίο τύπου της Naval Group, είναι η ενσωμάτωση, ολοκλήρωση και διασύνδεση των υπερσύγχρονων βλημάτων μέσης ακτίνας VL MICA NG στις Belharra. Επί της ουσίας καλύπτεται η διαρκής ανάγκη και απαίτηση του ΠΝ για βλήμα μέσης ακτίνας.

To βλήμα VL MICA NG αντιπροσωπεύει τη τελευταία τεχνολογική γενιά στη κατηγορία των βλημάτων μέσης ακτίνας. Πρόκειται για έναν αδιαμφισβήτητα κορυφαίο πύραυλο μέσης ακτίνας που σε συνδυασμό με τα βλήματα ASTER 30 και το οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) τύπου RAM, συγκροτούν μια πυκνή, πολυεπίπεδη και πολυστρωματική αεράμυνα για αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εναέριων απειλών.

Το μειονέκτημα των VL MICA NG είναι ότι δεν τοποθετούνται και δεν εγκαθίστανται σε τετράδες όπως συμβαίνει με τους CAMM και ESSM σε εκτοξευτές MK41. Τα πλεονεκτήματα των VL MICA NG είναι πως πρόκειται για βλήματα αυτόνομης καθοδήγησης προς τον στόχο («fire and forget»), με πολύ υψηλό ρυθμό βολής και κυρίως μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις κορεσμού κατά των πλοίων.

Από την άλλη μεριά οι VL MICA NG φέρουν εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά και διαθέτουν αξιοζήλευτες κινηματικές επιδόσεις λόγω του ότι πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη σχεδίαση.

Ο υπό συζήτηση φόρτος περιλαμβάνει μια μίξη μεταξύ VL MICA NG και ASTER 30 με επικρατέστερο σενάριο τη τοποθέτηση 16 VL MICA NG και 16 ASTER 30. Οι VL MICA NG φέρονται σε συγκεκριμένους εκτοξευτές της MBDA με την ονομασία CLA (Autonomous Launcher Container). Ο MICA NG φέρει είτε υπέρυθρο ερευνητή (IR), είτε RF, με την MBDA να χαρακτηρίζει την έκδοση IR ως «the silent hunter», αφού καθοδηγείται παθητικά.

Κατά την άποψη μας το ζητούμενο είναι το ΠΝ εκτός από ικανό φόρτο βλημάτων μέσης ακτίνας, που αδιαμφισβήτητα είναι αναγκαία και απαραίτητα, να παραλάβει και να εντάξει επιτέλους βλήματα αεράμυνας περιοχής ώστε να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένες και σαφείς επιλογές: είτε τα γαλλικά Aster 30 είτε τα αμερικανικά SM-2. Με εξαίρεση τις τελευταίες εκδόσεις των SM-2 (ειδικότερα είναι η έκδοση Block IIIC ενεργού καθοδήγησης), τα Aster 30 είναι ανώτερα και κυρίως είναι βλήματα ενεργού καθοδήγησης. Και αυτό γιατί οι SM-2 είναι βλήματα παρωχημένης τεχνολογικής σχεδίασης προηγούμενων δεκαετιών.

Εξασφαλίζονται δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι ο ASTER 30 επιταχύνει στη μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του πολύ γρήγορα, εξασφαλίζοντας πολύτιμο χρόνο αντίδρασης στο πλοίο – φορέα για την άμυνά του. Το δεύτερο είναι ότι κατά τη φάση πρόσκτησης του στόχου είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Ενώ αναφέρεται ότι έχει την ίδια επιχειρησιακή οροφή των 65.000 περίπου ποδών (20.000 μέτρα) με τον SM-2, ο ASTER 30 είναι πολύ πιο ευέλικτος στην τερματική φάση πρόσκτησης.

Έχουμε κάνει εκτενή ανάλυση στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιπροσθέτως, τα νέα πλοία του ΠΝ, εκτός της ύπαρξης ικανού φορτίου βλημάτων αεράμυνας περιοχής και μέσης ακτίνας, οφείλουν να διαθέτουν άριστες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες που δεν θα περιορίζονται μόνον στο ελικόπτερο δεδομένου πως τα ελικόπτερα για πλειάδα λόγων όπως είναι η αυξημένη εχθρική απειλή, οι καιρικές συνθήκες και τεχνικά ζητήματα δεν είναι σε θέση να επιχειρήσουν.

Ως προς το δελτίο τύπου της NAVAL Group κάποια άλλη αξιόλογη αλλαγή δεν υφίστανται. Τα δεδομένα της διαμόρφωσης και των επιμέρους επιλογών είναι γνωστά και έχουμε αναφερθεί πολλάκις. Οι Γάλλοι έχουν αποδώσει μεγάλη βαρύτητα στην διευρυμένη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Εξακολουθεί να παραμένει ασθενές και αδύναμο σημείο της γαλλικής πρότασης η ενδιάμεση λύση. Πρόκειται για τις φρεγάτες D-615 «Jean Bart» κλάσης «Cassard» και D-646 «Latouche-Tréville» κλάσης «Georges Leygues». Τα πλοία μολονότι είναι εν ενεργεία και σε καλή κατάσταση, εντούτοις έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ζωής ενώ πολλά συστήματα είναι παρωχημένα. Ενδεικτικά, τα βλήματα SM-1 δεν υποστηρίζονται πλέον.

Η D-615 «Jean Bart» άρχισε να ναυπηγείται τον Φεβρουάριο του 1986, καθελκύστηκε τον Μάρτιο του 1988 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 1991, είναι δηλαδή πλοίο 30 ετών. Η D-646 «Latouche-Tréville» άρχισε να ναυπηγείται τον Φεβρουάριο του 1984, καθελκύστηκε τον Μάρτιο του 1988 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 1990, είναι δηλαδή πλοίο 31 ετών.

Ανακεφαλαιώνοντας, σημειώνεται ότι:

Τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης παραδίδονται δωρεάν και άμεσα. Συγκεκριμένα στις αρχές του 2022.

Η πρώτη FDI HN ναυπηγείται στη Γαλλία και παραδίδεται το 2025.

Προτείνεται η ναυπήγηση των υπολοίπων τριών πλοίων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Ομίλου North Star συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που θα μπορούσε ήδη να εκκινήσει επενδυτικό πρόγραμμα ανάτασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και εκεί να ναυπηγηθούν σε μεσοπρόθεσμο χρόνο οι νέες φρεγάτες.

Προσφέρεται ευρεία και μεγιστοποιημένη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Μεταφορά στην Ελλάδα όλης της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή των 3 FDI HN, εντός χρονοδιαγράμματος, στα ίδια επίπεδα ποιότητας και απόδοσης όπως η πρώτη του τύπου που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα παραδοθεί το 2025.

Οι ναυπηγοί και τα στελέχη της Naval Group συνεργάστηκαν με τους δύο κύριους οργανισμούς αμυντικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ΣΕΚΠΥ, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας HASDIG και με τη HEMEXPO- τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού.

Συνολικά οι Γάλλοι θα συνεργαστούν με περισσότερες από 70 ελληνικές εταιρείες, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν εντοπισθεί 10 εκ των οποίων ήδη έχουν προκριθεί, ενώ άλλες 40 βρίσκονται σε στάδιο επαφών ή αρχικής αξιολόγησης των βιομηχανικών τους δυνατοτήτων. Η διαδικασία συνεχίζεται και εντός των επομένων εβδομάδων αφού η Naval Group έχει δεσμευθεί να επιτύχει την πιο εκτεταμένη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή.

Κλείνοντας, οι Γάλλοι προτείνουν την υλοποίηση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ από την Thales Hellas.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα ΕΜΖ, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Thales και την Naval Group με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Το σίγουρο είναι πως μετά την απογοήτευση που επικρατεί μετά την κατάθεση της αμερικανικής πρότασης τόσο στη στρατιωτική όσο και στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι Γάλλοι αλλά και όλοι οι ευρωπαίοι έχουν επιστρέψει δυναμικά.

Εμείς έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη θέση μας και είναι σαφής: το ΠΝ οφείλει να στραφεί σε μια ευρωπαϊκή σχεδίαση που πρωτίστως πρέπει να καλύπτει τα επιχειρησιακά και τεχνικά κριτήρια που έχει θέσει. Αδιαμφισβήτητα, κάθε ευρωπαϊκή σχεδίαση έχει προτερήματα και μειονεκτήματα όπως συμβαίνει με όλα τα οπλικά συστήματα, το ζητούμενο όμως είναι να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του ΠΝ.

Comments

 1. 3xFDI HN & 3xGowind3100.

  Τα πρώτα μονο με Aster30 και τα Gowind με mica.

  Σχεδον ιδια λεφτά με 4xFDI HN.Και να αφήσουμε τις χαζομάρες.

  1. 3.9 δις οι 4 bell
   220 mils 4 meko up με το πακετο της saab
   4 gowind 2500t περιπου 1.2 bill
   συνολο 5.320.000 δις
   8 νεα πλοια και 4 αναβαθμισμενα μεχρι την αποσυρση τους
   Αν μπει το χερι λιγο στην τσεπη μπορουμε να παρουμε και αλλα 2 υποβρυχια 214 και ειμαστε στα 6.1 δις,τι 5,5 τι 6.1.

   Οσο για την γκρινια περι αριθμων πυραυλων στα γαλλικα πλοια,να θυμισω οτι κανενα πλοιο δεν παει μονο του να αντιμετωπιση την τουρκικη αεροπορια ολοκληρη,συνηθως ειναι σε ομαδες μαχης,πχ 1 μπελ,1 μεκο 1 ΤΠΚ 1 υποβρυχιο ισως 1 S…..
   Κοιταω τον στολο του ΠΝ και βλεπω οτι η καλυτερη μου φρεγατα φερει 16 ολοκληρους essm block 1,κοιταζω την μπελαρα και εχει 32 εκ των οποιων 16 μεγαλου βεληνεκους και 16 μεσαιου(υπενθυμιζω τα 4 καλυτερα μου πλοια εχουν απο 16 μεσαιου βεληνεκους)συνεχιζω να κοιταζω τα γαλλικα και βλεπω ενα ρανταρ 10 αλματα τεχνολογιας μπροστα απο το καλυτερο που εχω αυτη την στιγμη…..Θα μπορουσα να γραψω κι αλλα αλλα πιστευω οτι καταλαβατε τι εννοω.
   Παμε τωρα στα υπολοιπα που φερουν οπλα εξ αμερικης,αν δεν αποδεσμευεται ο sm2 σε αξιοπρεπη εκδοση του τοτε νομιζω δεν εχει νοημα το να κοιταμε προς τα εκει.
   Προσωπικη αποψη ειναι οτι δεν αποδεσμευεται ασχετα τι λεγεται δεξια και αριστερα.
   Ο θειος εξ αμερικης μας θελει ικανους εως τα 6νμ,οποιος δεν το καταλαβε μετα την απελπιστικη προσφορα για τις τρατες τοτε λυπαμαι αλλα δεν μπορω να πω κατι περισοτερο.
   Θα ηθελα τις αγγλικες λογω της ικανοτητας να φερουν 2 ρανταρ και μεγαλο αριθμο πυραυλων και τα θεωρω πραγματικα πολεμικα πλοια αλλα εφοσων δεν αποδεσμευεται πυραυλος για αεραμυνα περιοχης δεν υπαρχει νοημα στην αποκτηση τους.
   Καταληγοντας λοιπον,ο γαλλος μας δινει οποιο οπλο ζητησουμε χωρις μα και μου η λοιπες ενστασεις,μας τα δινει και τσουχτερα ομως….συμφωνουμε,ομως αν το κοστος της τρατας ειναι αυτο που αναφερθηκε,μαλλον τοτε μας τα δινει φθηνα….
   Η ελευθερια,Η ανεξαρτησια και η δυνατοτητα να κινησε ελευθερα και να υπερασπιζεσαι κατα το δοκουν τα συμφεροντα σου πληρωνεται και πληρωνεται ακριβα.
   Προτιμω λοιπον τις γαλλιδες και τα οπλα που φερουν απο το να παρω οποιοδηποτε αλλο πλοιο το οποιο δυναται να φερει μονον μικρου και μεσαιου βεληνεκους πυραυλους.

   Ευχαριστω για την φιλοξενια ακομη μια φορα.

   1. Να συμπληρώσω στο πολύ έυστοχο σχόλιο σου για το ότι δεν πάει μια φρεγάτα να αντιμετωπίσει μια αεροπορία μόνη της, ότι θα χρειάζεται η όποια φρεγάτα του στόλου για τέτοια βολή, εικόνα και άδεια για να ρίξει και αν τόσο μακριά. Μην ξεχνάμε ότι δεν επιχειρούν πάντα σε θάλασσες που ο στόχος θα πρέπει να διανύσει μόνο θάλασσα για να κάνει την βολή των αντιπλοικων.
    Άρα για να στοχοποιήσει την φρεγάτα πρέπει να πετάξει ψηλά – αποκαλύπτεται απο επίγεια και εναέρια μέσα πριν φτάσει στην διαδικασία κλειδώματος (μην ξεχνάμε τα ECM).
    Εκεί κολλάει η άδεια για να φύγει βλήμα από Patriot, S300 (Ξηρα), AIM120 / MICA (αέρας και το πιο πιθανό) και τέλος φρεγάτα (ASTER/SM2 κλπ)

    1. Πολύ σωστά, όπως επίσης η ομάδα μάχης των πλοίων δεν θα είναι χωρίς μάτια από ψηλά και χωρίς αεροπορική υποστήριξη.
     Οπότε χτύπημα bvr κάνουν κατά διαβολική σύμπτωση μόνο τα γαλλικά αεροσκάφη που έρχονται σύντομα….
     Αεροπορική άμυνα περιοχής εφόσον δεν αποδεσμεύεται ο sm2 κάνει πάλι κατά διαβολική σύμπτωση μόνο η γαλλική υποψηφιότητα πλοίων…
     Κατά διαβολική σύμπτωση πάλι,τα πιο ακριβά και μη αμερικανικής προέλευσης όπλα και πλατφόρμες μας δίνουν αυτό που χρειαζόμαστε και θέλουμε τόσο πολύ όλον αυτόν τον καιρό….
     Ο οποίος Γάλλος σύμμαχος δεν είπε ποτέ δεν θέλω να τα χρησιμοποιήσετε εκεί η κάπου αλλού….
     Όμως σαν καλός έμπορος ήθελε τα χρήματα του που ίσως ήταν λίγο πιο ακριβώς από τον θείο Σαμ αλλά σου έδωσε ότι ζήτησες χωρίς προϋποθέσεις….

   2. Συγκρίνετε ασύγκριτα μεγέθη.
    Οι ΜΕΚΟ οταν παραγγέλθηκαν ηταν απο τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία στο εκτοπισμα τους.
    Σήμερα όπως ορθα λέτε είναι υποεξοπλισμένες και το προβλημα τους είναι οτι δεν μπορουν να «σηκώσουν» περισσότερα όπλα. Αυτο είναι ένα μαθημα που δεν φαίνεται να το έχετε μάθει.

    Το νέο πλοίο που θα μείνει σε υπηρεσία τουλάχιστον 35 χρόνια πρέπει να έχει περιθωρια εξέλιξης πέραν της σημερινής του ισχύος. Η οποία θα πρέπει να κρίνεται με βάση τις σημερινές απειλές που θα αντιμετωπίσει. Αυτο αποτελέι και το δεύτερο λογικό σας σφάλμα.

    Ενα ΠΝ που δεν έχει την πολυτέλεια ουτε της οικονομικης αλλα ουτε και της πολιτικης ευελιξιας στο να μπορει να αναπροσαρμοστει σε απειλες με εκσυγχρονσιμους και νεες ναυπηγησεις πρεπει αναγκαστικα να κανει καθε του αγορα όσοσ πιο βιωσιμη και μαχιμη γινεται.

    Εσεις λετε ειναι μια χαρα οι Μπελαρες. Ναι, για τωρα ειναι. Αν παρουμε 10. Αλλα και δεκα να παιρναμε παλι θα θελαμε να εχουν τη δυνατοτητα να μπορουν να φερουν μελλοντικα επιπλεον βληματα, ηλεκτργεννητριες για ενεργειακα οπλα όπως και θεσεις για αυτα και αλλα πολλα οπως πχ μη επανδρωμενα σκαφη καθε τυπου.

    Αλλα οχι. Ειναι ωραια πλοια, γραφουν υπεροχα στο φακο, άρα μια χαρα…

    Οσο για τα οπλα που μας δινουν οι Γαλλοι, δεν υπαρχει οπλο που να χρειαζομαστε και να μη το δινουν οι ΑΜερικανοι εκτος και αν θελετε απο τους ηδη λιγους εκτοξευτες να δεσμευσουμε μερικους για scalp naval… Να ρισκαρουμε δλδ την ηδη οριακη για τωρα δυνατοτητα αμυνας του πλοιου για να μπορυμε να «γαργαλησουμε» τον αντιπαλο στα 1000χμ με ταραστιο κοστος…

  2. Καλησπέρα στο παρέα! Από τν στιγμή που οι αμερικανοί σου δίνουν ότι χειρότερο υπάρχει,και δεν σου δίνουν έστω τα όπλα που θέλουμε ,γιατί να το κουράζουν το θέμα ! Γαλλία και ας μην ειναι τουμπανο !! Τωρα όσο για τν( κυριο) πρέσβη καλύτερα ν μην μιλήσω! Με λίγα λόγια τους δίνουμε βάσεις διευκόλυνσης και ότι χρειάζονται,και μας έχουν γραμμένους να μην πω !!! Απλά είμαστε δοσμένοι 100% και μας έχουν ………..

   1. @Γιάννης Νικήτας
    Μια είδηση που προτείνω να αναδείξει ο εξαιρετικός ιστότοπος:
    https://www.defence-point.gr/news/kroatia-rafale-epivevaiosi-toy-gallikoy-thriamvoy-anoikti-i-porta-gia-tin-ellada

    Ας ελπίσουμε να μη χαθεί η ευκαιρία των FDI όπως συμβαίνει με τα 12 RAFALE που καταλήγουν στους Κροάτες.

    1. @ Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

     –Σιγα την ευκαιρια φιλε μου…κατωτερες απο ολανδικες-ισπανικες-αγγλικες ειναι οι γαλλικες μπελαρα….αλλα απ την αλλη ειναι πιο ακριβες…Που την ειδες την ευκαιρια;;

     1. @ΝΙΚ-13
      AH-140 VFM αν (…) βάζεις τα όπλα που θέλεις.
      SIGMA = Paper Project
      A110 = Πολλά λεφτά, υπο-εξοπλισμένο ως προσφέρεται (άγνωστο του τι όπλα μπορούν να αποδεσμευθούν).
      MMCS = Σκουπίδια
      Α200 = Τίμιο πλοίο (δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση)
      Bergamini = Πολύ καλή δυντικά λύση (δεν έχουμε, όμως, κάτι συγκεκριμένο)

      Με αυτά στο νου, ναι, είναι ευκαιρία (ειδικά επειδή οι Γάλλοι είναι πιο αξιόπιστοι από τους «στρατηγικούς» εταίρους εξ Εσπερίας).

 2. Αυτό το 16 aster30+ 16 mica NG δεν χωνευετε με τιποτα. Έστω μερικοί mica παραπάνω αφού θα μπουν σε μεμονωμένους εκτοξευτες.
  Αν όχι 24 mica έστω 20 για τι γαμωτο.

  1. Για φρεγατα καλα ειναι για μενα αρκει μελλοντικα να μπορει να γινει και σε τετραδα ή δυαδα τουλαχιστον, απ το να παμε σε αμερικανικο οπλισμο (και οτι δοθει) προτιμω στα σιγουρα τη γαλλικη προταση.

  2. Κι ομως μπαινουν σε 2αδες.Οι ιδιοι οι Γαλλοι ειχαν προτεινει αρχικα να βαλουν επανω στο υποστεγο 2*12 =24 Mica.Επισης κ στον Sylver μπαινουν 2πλοι.

   Οποτε μπορεις να εχεις διαμορφωση

   20/24 Aster-30 σε αντιστοιχα κελια Sylver

   2*12=24/2*8=16 Mica σε Sylver
   +
   2*12=24 Mica στο υποστεγο

   δηλ 40/48 Mica συνολικα

   +21 RAM
   +76mm Strales

   Μια χαρα !

   1. η προταση των Γαλλων πριν χρονια αφορουσε την fremm και ηταν για 24 κελια a35 με αντιστοιχους 24 mica. οχι σε 2 εντος του κελιου.
    Βεβαια με το CLA (Autonomous Launcher Container) θεωρω οτι μπορει να τοποθετηθει οπουδηποτε στην φρεγατα εστω 16 cells

  3. @Romeo60

   –Το πλοιο αυτο σχεδιαστικε ωστε να φερει λιγα οπλα…οπως κ οι αμερικανικες…Οποτε οπως το θελουμε εμεις δεν θα γινει ποτε…Εδω δεν γινοτανε [οι γαλλοι δηλ δεν μπορουσαν] να φερουν τις φρεεμ που ειναι μεγαλυτερο σκαρι εκει που το θελαμε εμεις νομιζεις θα φερουν τις μπελαρα;;

   1. Τις FREMM τις είχαμε κλείσει με 2A70 +2Α50 +24Mica στο υπόστεγο, καθόλου άσχημα για πριν 14 χρόνια. Αν έπλεαν τώρα τα 6 πλοία με 8Mdcn 24Aster30 kai 24Mica το κάθε ένα, οι Τούρκοι δεν θα είχαν την ίδια αυτοπεποίθηση.

    1. Και με 10 νιμιτζ να πλέουν στο αιγαίο , οι κότες του «Διεθνούς Δικαίου» παραμένουν κότες. Είναι σίγουροι ότι δεν θα πατήσουμε το κουμπί. Είναι σίγουροι ότι δεν θα κηρύξουμε ποτέ πόλεμο. Πότε κάναμε αλήθεια αποβατική / επιθετική άσκηση τελευταία φορά ; ΠΟΤΕ. Άρα τι να φοβηθούν ; Πότε προετοιμάσαμε το λαό για πιθανές συνθήκες πολέμου ; ΠΟΤΕ. Πότε καλλιεργήσαμε τη φιλοπατρία στα παιδιά του έθνους ; Πριν πολλά χρόνια τελευταία φορά.
     Πεταμένα λεφτά οι φρεγάτες. Καλύτερα να τα δώσουν για δωρεές τζαμιών και οικίσκους σε μετανάστες μπας και μας συμπαθήσουν οι γείτονες.

 3. αντε θα τα πω μαζεμενα …θα μπουν 24 μικα σε cla …24 αστερ-30 εμπρος και 8 σκαλπ …2 α50 + 2α70 εμπρος ο φορτος θα ευελικτος και κατα το δοκουν ..με δυνατοτητα εως και 16 σκαλπ η΄΄ εναλλακτηκα περισσοτερους αστερ- η ακομα μικα σε 4αδες αν κελι …ο σκαλπ ειναι υπεραραιτητος …δεν υπαρχει η δυνατοτητα η αεροποροια να διαθεση τα fronτ line machine γαλλικα αεροσκαφη για 1ο πληγμα με σκαλπ ..οπου θα πρεπει να κανουν τουλαχιστον 3 απογειωσεις για 90 σκαλπ που τους λες ενα 1ο πληγμα …ειναι αδιανοητο ..και αλλο οπλο 1ου πληγματος δεν εχουμε ….παμε στους αστερ…ειναι το μονο οπλο που μας δινεται για αεραμυνα περιοχης ..εδω να πω οτι το 2023 ερχεται το νεο σαμπτ ..με αστερ30+ντ1 ..οπου οι γαλλοι δινουν συμπαραγωγη αστερ ..γνωστο αυτο απο την ρουμανια ..και την τουρκια οπου ακυρωθηκε το προγραμμα εξαιτιας μας ….και τελος κατι για την ολλανδικη προταση που εξαρχης ειχα πει οτι ειναι τραγικη …ο πλοιο δεν περνει φιξ πανελ ρανταρ μοναχα περιστρεφομενο …ειναι νσ-100 ειτε το 200 …και ειναι ο κυριος λογος που το ολλανδικο ναυτικο απεριψε το σχεδιο…δεν υπαρχει η δυνατοτητα του σμ400 …..τσιφραρουμε τις fdi και ακολουθουν οι sampt to 2023 …και ερχεται και η παραγωγη αστερ στην ελλαδα ……πριν 1.5+ χρονο τα ειχα πει ραφαλ-μπελαρα+σαμπτ ….καπιοι γελουσαν βεβαια αλλα …δεν παιζουμε κυριοι…

  1. @ DV-1.GR

   + 1000

   Οτι καλυτερο οταν γινουν οι συμβατοτητες.
   Συμβατοτητες και γερμανοδουλο ανθρωπακι εμποδια για την ωρα.

  2. Άντε να το καταλάβουν αυτοί που δηλώνουν «προβλέψιμοι» και ξεροσταλιαζουν στην πρεσβεία για μια φωτό με τον πρέσβη!

  3. @ DV-1.GR

   Mε μολις 32 ΑντιΑεροπορικους πυραυλους και κοστος 1 δις το πλοιο ειναι πανακριβο και παντελως ανεπαρκες ως value for money.

   Mε το κοστος που εχουν 4 FDI μπορουμε να αγορασουμε 8 φρεγατες Arrowhead-140 η 8 Sigma που η καθε μια θα φερει εως και τετραπλασιο φορτο πυραυλων.

   Για τα σημερινα δεδομενα 32 ΑντιΑεροπορικοι πυραυλοι σε φρεγατα 5 χιλιαδων τονων εινα ανεκδοτο, τετοιο φορτιο μπορει να φερει ακομη και κορβετα με εναν ΜΚ41 των 8 κελιων σε διαμορφωση quad-pack.

   1. Φίλε G_P

    Πόσες φορές θα πούμε οτι η Φρεγάτα (Belhara?) δεν θα πάει κρουαζιέρα μόνη στης ΝΑ Μεσόγειο?
    Θα υπάρχει ομάδα μάχης με κύριες μονάδες επιφανείας αποτελούμενη π.χ από μία Belhara. ,δύο MEKO (UP?) , δύο ενδιάμεσης λύσης (M?), …….. και ένα Υ/Β.

    ‘Οπως έδωσε ένα παράδειγμα ο Mitch, υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που υιοθετούν οι ομάδες μάχης, ανάλογα με την σύνθεση , την απειλή, το πεδίο κλπ. Σε ένα από αυτά η Βelhara τοποθετείται στο μέσον της ομάδας παρέχοντας την αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής, έχοντας στην εξωτερική ζώνη τα υπόλοιπα που την συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση απειλών μεσαίου βεληνεκούς, ενώ συγχρόνως είναι το ψηφιακό κέντρο διοίκησης με όλους τους σύγχρονους αισθητήρες ανοικτούς , ελέγχοντας και ιεραρχώντας επερχόμενες απειλές από μεγάλη απόσταση, τόσο στην επιφάνεια, όσο και κάτω από αυτήν.

    Να έχουμε υπόψιν μας και την παρουσία της ΠΑ που θα έχει μάτια , αυτιά και όπλα ταγμένα στην ομάδα μάχης όταν αυτή ξεκινήσει την αποστολή της και την χρειαστεί ως πρόσθετη ομπρέλα προστασίας. Ανέκδοτο είναι, το σενάριο μιας μοναχικής και μόνης Φρεγατούλας που πλέει αμέριμνη με μόνο 32-48 πυραύλους, ενώ θα την περιμένουν να την κακομεταχειριστούν η μισή Τουρκική Αεροπορία μαζί με το μισό τους Πολεμικό Ναυτικό .
    Oύτε συνίσταται η λύση ‘έχω Φρεγάτες με πολλούς μεσαίου βεληνεκούς, αντέχω εγώ ρίξτε εσείς θα σας αποκρούω’. Αλλά μέχρι εκεί μόνο θα αποκρούω. Επίσης μη έχοντας αυτά τα πλοία δυνατότητες Α/Α περιοχής θα τραβήξει σαν τις μέλισσες το μέλι αεροσκάφη με stand off όπλα εκτός φακέλου εμπλοκής (40-50 και άνω), άρα πολύ περισσότερες απειλές και μόνο να αμύνεσαι όσο αντέξεις.
    Γνωρίζοντας ο αντίπαλος οτι ένα ή δύο από τα πλοία της ομάδας έχουν πύραυλο αναχαίτησης στην ζώνη 50-100 χλμ δεν θα ρισκάρει επίθεση με αεροσκάφος και αν το κάνει θα γίνει με μη ιδανικές συνθήκες άφεσης του όπλου του.
    Μονόδρομος δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά η σωστή μίξη διαφορετικών διαμορφώσεων και
    σύγχρονης χρήσης τακτικών, βασισμένες στην απόλυτη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των
    διαθέσιμων μέσων

   2. μη γραφετε τις λαλακιες που σας λεει η πτωση και διασειση ……δεν εχεις καταλαβει τιποτα και γραφεις ανυπαρκτα πραγματα τι να συζηταμε?….

   3. Συγνώμη, αλλά οι αγγλικές φρεγάτες είναι φτηνές γιατί έχουν αλουμίνιο στην υπερκατασκευή. Επίσης, τα όπλα τους θα προέλθουν από τις type 23. Αν αγοράσουμε όλα όσα έχουν οι FDI, τότε οι αγγλικές θα φτάσουν τα 800 με 850 εκατομμύρια, όπως έχει ήδη υπολογίσει αντίστοιχο ενημερωτικό blog. Το ίδιο ισχύει και με τις ολλανδικές φρεγάτες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι sm 2 είναι ακριβοί πύραυλοι.

    1. @tipoukeitos

     Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. SM-2IIIA/B/C δεν προκύπτει από πουθενά ως διαθέσιμο. Αν επιλεγεί η ΑΗ140 θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να φορέσει βλήματα της MBDA.
     H SIGMA είναι Paper Project. Αν είναι έτσι, γιατί να μην πλασαριστούμε σε OMEGA;

   4. Ναι αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό.
    Άλλο 32 Aster30 με εμβέλεια πάνω από 80-100 χλμ κ άλλο πλοίο με 32 ή ακόμα κ 64 ESSM II με εμβέλεια 40χλμ.
    Γιατί αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι Άγγλοι, Ολλανδοί κ Ισπανοί προσφέρουν πλοία με 16 κελιά κ όχι 32 κ πάνω από όλα κανείς τους δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι θα πάρουμε SM2 πόσο μάλλον στην έκδοση που μας καλύπτει.
    Γιατί οι Αμερικάνοι δεν είναι πρόθυμοι να μας αποδεσμεύσουν SM2 κ αυτό φάνηκε από την πρόταση τους για τις MMSC HN που ήταν με έναν μόνο mk41 κ 3 μονούς (χαχα γελάει κ ο κάθε πικραμένος) εκτοξευτές.
    Πόσο μάλλον να μας αποδεσμεύσουν την μόνη έκδοση που μπορεί να προσφέρει περίπου όσο κ ο aster30 δλσ την S-M2 IIIC.
    Σίγουρα θα έπρεπε να κοιτάμε πλοία στους 6000-7000 τόνους κ όχι 4500 αλλά από την στιγμή που οι προτάσεις στους 6000-7000 είναι μόνο με 2 mk41 (F-110& Arrow140) k χωρίς εξασφαλισμένους τους S-M2 IIIC δεν έπρεπε καν να τις κοιτάξουμε.
    Μοναδική προσφορά που κανονικά θα μπορούσε να χτυπήσει την FDI HN είναι η FREMM των Ιταλών αλλά για κάποιον λόγο δεν τους είδα ζεστούς.
    Το πλοίο είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε.
    6000-7000 τόνους εκτόπισμα.
    Υπηρετεί ήδη σε αρκετά ΠΝ .
    Οι Ιταλοί δεν έχουν σκοπό να κλείσουν την γραμμή όπως έκαναν λανθασμένα οι Γάλλοι.
    Στο πλοίο είναι πιστοποιημένα σχεδόν όλα τα οπλικά συστήματα που θέλουμε κ μας καλύπτουν (Aster30, exocet MM40 BLOCK 3C,MU-90) κ οι Ιταλοί πιστοποιούν τώρα κ τους CAMM-ER σε dualpack στον Α50 .
    Αν τώρα θέλουμε αντί για CAMM-ER τους MICA VL NG(για οικονομία κλίμακας μιας κ θα αγοραστούν για την ΠΑ) υπάρχει δυνατότητα το πλοίο να πάρει μέχρι κ 32 MICA VL σε 8 τετραπλούς Α35 εκατέρωθεν του υπόστεγου(οι Ιταλοί δεν έχουν θέμα να τους πιστοποιήσουν στο CMS τους κ το ραντάρ τους) με μια μετασκευή των 2 υποστεγων που διαθέτει τώρα το πλοίο ώστε να μείνει ένα.
    Έτσι έχεις ένα πολύ δυνατό πλοίο με εκτόπισμα , 64 κελιά κ χώρους για μελλοντικές αναβαθμίσεις κ σε καλή τιμή.
    Οι FREMM ASW IT
    1 OTO-76 STRALES στην πλώρη
    1 OTO-76 STRALES στο υπόστεγο
    2 sylver A50
    8 exocet MM40 BLOCK 3C
    2τριπλους εκτοξευτές τορπιλών MU-90
    2τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 25mm
    2τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 12,7mm
    κοστίζουν 500-550 εκατ χωρίς όπλα
    Οι αλλαγές και επιπλέον προσθήκες θα είναι
    2 sylver A50
    8 sylver A35 με την μετασκευή των υποστεγων κ η αλλαγή του
    OTO-76 STRALES με ένα
    OTO-76 Sovraponte για το οποίο δεν χρειάζεται να τρυπηθεί η οροφή του υπόστεγου με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χώρο εσωτερικά του υπόστεγου.
    Οι παραπάνω αλλαγές δεν θα κοστίσουν πάνω από 300 εκατ.

  4. Ρώτησες το ΠΝ αν θέλει Scalp Naval; Ένα πλοίο 4000 τόνων μπορεί να πάρει όλα αυτά που λες χωρίς αλλά προβληματα;
   Οι Γάλλοι είναι πανάκριβοι χωρίς λόγο και η υποστήριξη τους ακόμη πιο ακριβή, δες M-2000, Mirage F-1.
   Το καλύτερο πλοίο από όλα είναι το Ισπανικό και η καλύτερη συνολικά πρόταση η Ολλανδική.

   1. Η υποστήριξη τους είναι ακριβή ή εμείς μετά την αγορά τους , ειδικά των Μ2000, τα παρατήσαμε……;

    1. Η υποστήριξη τους είναι πανάκριβη, και η εμπειρία μαζί τους ξεκίνησε από τα Mirage F1. Τραγικές τιμές, όπως πανάκριβα είναι και τα ανταλλακτικά των Rafale

     1. @Patatinos
      Για τον μύθο των φθηνών αμερικανικών όπλων έχουν γραφεί τόμοι.

      Για τα γαλλικά, μεταξύ πολλών εξ υμών … ένας αξιόλογος επισκέπτης/σχολιαστής του forum εδώ:

      https://www.linkedin.com/pulse/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-konstantinos-zikidis

   2. Για το αν οι Γάλλοι είναι ακριβοί η όχι θα πρέπει να ρωτήσεις αυτούς που είναι σοβαρά κράτη κ κάνουν σωστές κ ξεκάθαρες συμφωνίες μαζί τους.
    Οι Ισραηλινοί παλιότερα,οι Αιγύπτιοι,τα ΗΑΕ ,η Ινδία κ η Ταϊβάν δεν είχαν ΠΟΤΈ θέματα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
    Εμείς που αγοράζουμε χωρίς προγραμματισμό κ κάνουμε αποσπασματικές αγορές κ προμήθειες για να πέφτουν οι μίζες φυσικά κ θα φανεί ότι πληρώνουμε παραπάνω.
    Κ μην ξεχνάς πως πήρες τα F1.
    Αεροπλάνα που ήταν για την γαλλική αεροπορία κ οι Γάλλοι τα έδωσαν σε μας κατά προτεραιότητα για να μας θωρακίσουν πηγαίνοντας πίσω την δική τους αεροπορία.
    Τα F1 έπρεπε κ μπορούσαν να αναβαθμιστούν κ να αλλάξουν ρόλο ,δεν μπορώ να πιστέψω ότι φταίνε οι Γάλλοι που τα αεροπλάνα απαξιώθηκαν (όπως ακριβώς έγινε κ μα τα MIRAGE 2000EGM-BGM) όταν άλλοι χρήστες αναβάθμισαν κ έχουν υπηρεσιακά τα δικά τους με νορμάλ κόστος.
    Οι δικοί μας φούσκωναν τα ποσά για να βγουν οι μίζες.
    Δες τι πληρώνουν οι κελεμπιες των ΗΑΕ για την αναβάθμιση(ραντάρ, υπολογιστές, ηλεκτρονικα, Link 16 σκοπευτικά επί κάσκας, πιστοποίηση TALIOS) των 45 MIRAGE 2000-9 που έχουν κ μετά δες τι ποσό έλεγαν οι δικοί μας ΨΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ότι ζητήθηκε για τη αναβάθμιση των δικών μας MIRAGE 2000.
    Οι F110 που μας προτάθηκαν(που πήρε το ισπανικό ναυτικό) έχουν 16 κελιά δεν έχουν RAM κ STRALES κ κοστίζουν 850-860 στο Ισπανικό ΠΝ χωρίς φόρτο βλημάτων κ Fos .
    Για να γίνουν όπως τις θέλει το ΠΝ
    32 κελιά, RAM ,STRALES θέλεις αλλά τουλάχιστον 130-150 εκατομμύρια.
    Οι δε Sigma 11515 είναι πλοίο που δεν έχει παραγγείλει ΚΑΝΕΝΑΣ , ούτε καν οι ίδιοι οι Ολλανδοί που θέλουν παρόμοια πλοία ,κ φυσικά δεν έχει κατασκευαστεί για ΚΑΝΈΝΑΝ.
    ΆΛΛΟ οι 10415 που υπηρετούν σαν κορβέτες κ ΠΑΘ κ ΑΛΛΟ η11515 που υπάρχει μόνο στους υπολογιστές του σχεδιαστικού τμήματος της Damen.
    Επίσης τόσο η F110 όσο κ η Sigma 11515 δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έρθουν με SM2.
    Πόσο μάλλον με έκδοση σαν τη. SM-2IIIC που μπορεί να συγκριθεί με τον Aster30.

 4. Doste to ergo stous Gallous, nomizo oti gia pollous kai diaforous logous einai i monadikh kai sosth epilogh pou tha mas diefkolini kai sto ameso mellon se polla themata, idika ston amintiko tomea.

 5. η πτηση αναφερει μικα σε ΔΥΑΔΕΣ

  Π.Χ. 16 αστερ 32 μικα που θα ηταν το ιδεατο

  επίσης άλλαξε κατί στην τιμή π.χ. συμπίεση?

  στο παρελθον εχετε κανει ρεπορταζ αμεσα και με τη ναβαλ μπορει να επαναληφθει ?

  νομίζω πλεον και η παραμικρη λεπτομερεια μετραει

  1) μικα μπαινει σε δυαδες?

  2) υπαρχει συμπιεση κοστους π.χ. στα 950 ανα πλοιο?

  3) αν συμβει το 2 υπαρχει η δυνατοτητα για ναυπηγηση 2 gowind? αντος συνολικου κόστους 5 δις για όλα?

  για να το κλεινουμε.

  1. η Π δεν ξέρει τι τς γίνεται φοβάμαι.
   Ή το κάνει για άλλο λόγο.
   Ναι, τους έχω σιχαθεί, πιστεύω πως παίζουν παιχνίδια και μάλιστα βρώμικα.

   mica NG που να μπαίνει σε δυάδες όσο και να γκούγλαρα δεν βρήκα τίποτα. Μα τίποτα.

   Κι επιπλέον αν όντως ίσχυε η naval θα το ανέφερε στην πρώτη γραμμή.

   1. Εντάξει επειδή δεν βρήκες στο google, δεν σημαίνει ότι η MBDA και Naval Group δεν έχουν στα σκαριά τους να το υλοποιήσουν…δεν βγαίνουν όλα στη φόρα.

    Από το meta.defence.fr είχε ειπωθεί το εξής.
    «The evolution of the SYLVER system would make it possible to embark Aster 15 and 30missiles in Sylver 70 silos, but also to embark 4 MICA VL (NG?) Missiles in a Sylver 70 silo,and possibly 2 in a Sylver 50 silo. Thus, it would be possible to rig the FREMM and FDI frigates for escort missions for which the MdCN has no added value with 24 Aster 15/30 and 32 MICAVL, giving them more remarkable anti-aircraft power.»

 6. 32 κελιά αναλογικά ΑΣΤΕΡ 30 και ΜICA NG.
  δε φτάνουν τα ρημάδια τα κελιά…..θα πρεπε να μπαίνουν σε δυάδες….τουλάχιστον
  32 ΜΙΚΑ και 16 ΑΣΤΕΡ.
  Αυτή είναι η ιδανική σύνθεση…
  εκτός και αν …πάμε τώρα σε λύση, όποια λύση ως έχει….και βάλουμε όρο και πληρώσουμε κάτι αργότερα για να μπουν CAMM-ER σε 4αδες ή έστω δυάδες, ή το ίδιο ανάλογο και στους ΜΙΚΑ.

 7. Τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα.
  Με 4 Α50 αν οι Γάλλοι δεν μπορούν να βάλουν τους mica NG σε 2αδες, πρέπει να δεχτούν να πιστοποιησουν στο setis camm er σε 2αδες ακριβώς όπως θα το κάνουν οι Ιταλοί στον Α50 στο δικό τους cms.
  20 aster30+24 camm er είναι μια χαρά συνδιασμος μετά από μια τέτοια εξέλιξη.
  Αν δεν δεχτούν τότε δυστηχως πάμε αλλού.
  Οι Ιταλοί θα έχουν κάνει την τεχνική προεργασία στον Α50 αυτό που μένει είναι η πιστοποίηση στο setis που δεν μπορεί να είναι πάνω από 20 αντε 40 το πολύ εκρια ευρώ
  Στα 4μιση δις είναι τίποτα.
  Αν και είμαι μεγάλος μπελαρακιας δυστηχως αν οι Γάλλοι δείξουν τέτοια αδιαλλαξία γιατί δε θα μπορέσουν να κάνουν τον δικό τους mica NG??? σε 2αδες να μην βάλουν τον βρετανοιταλικο camm er σε 2αδες θα είναι απαραδεκτοι.
  Στη τελική η ίδια κοινοπραξία είναι και Mica και camm η mbda με το διαχωρισμό κάθε χώρας.
  Δεν τους ζητάμε να βάλουν αμερικανικούς essm.
  Tη Ram πως θα την βάλουν.
  Αγαπητοί Γάλλοι είστε η πιο συμπαθείς χώρα στο ελληνικό λαό και πραγματικοί σύμμαχοι με διαφορά από τους υπόλοιπους στο συγκεκριμένο θέμα δείξτε ευελιξία.

  1. Καλά σε έχω κόψει πως είσαι HF2itis με CAMM!!

   Όπως βλέπεις ουδεμία συζήτηση γίνετε πλέον για τους CAMM @ [email protected]

   Στο γράφα από την Αρχή πως οι Γάλλοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθούν Aγγλο Ιταλικό πύραυλο στο πλοίο και στο CMS/RADAR τους

   1. Για την ακρίβεια ΔΕΝ υπάρχει καμιά περίπτωση να δεχθούν να μπασταρδέψουν το αμιγώς εθνικό τους CMS και να μπάσουν και τρίτους σε αυτό ή τις πωλήσεις τους.
    Να μην ξεχνάμε ότι όλοι οι συνεταίροι στο PAAMS (βληματα ASTER) εχουν αναπτύξει δικά τους CMS/RADAR και ο λόγος δεν ήταν μόνο οικονομικός/αναπτυξιακός.

  2. Πάμε πού αλλού???…..αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί τον SM-2 Block III και δεν το ξέρουμε???

   Θα επιλέξουμε Ολλανδούς (το παράδειγμα ενδεικτικό) για να ρίχνουν ESSM….???

   Πάμε πού αλλού???

   1. Πάμε σε μια άλλη πρόταση με 2mk41 (ολλανδική, αγγλική, ισπανική) και ίσως με έναν 3πλο exls που είναι της μόδας και φτηνός και δεν πιάνει χώρο όπως ο 8απλος άρα σύνολο 16+3=19 κελια.
    H ισπανική που είναι ακριβή εχει ήδη σούπερ ραντάρ, οι ολλανδικες και αγγλικές αντι για NS110 πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν NS200.
    Χωρίς apar φυσικά, με camm er σε 4αδες για αρχή και φυσικά δεν χρειάζετε να γεμίσουμε όλα τα κελια για 76 camm er.
    Καμία 50αρια είναι μια χαρά.
    Εστιάζουμε στα ciws και στον ανθυποβρυχιακο αγώνα του πλοίου, ενδεικτικά η σίγμα 4200 τόνων θα έχει ηλεκτρική προωση captas4 compact, kingklip2, MU-90.
    Ciws θα έχει.
    76αρι strales, Ram21 block2, millennium35.
    Αντιπλοικους exocet για ομοιοτυπια με σούπερ βήτα είναι ήδη πιστοποιημενοι στο tacticοs άλλωστε.
    Και απλά περιμένουμε μήπως σε 10-15 χρόνια αποδεσμευτουν SM2 iiiC, και τους βάζουμε αμέσως χωρίς καμία αλλαγή.
    Το NS200 μπορεί SM2 iiiC.
    10 SM2 +36 camm er.
    Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.
    Αν δεν αποδεσμευτουν ποτέ?
    Ήδη σε 10-15 χρόνια θα είναι τεχνολογικά ξεπερασμένοι άρα πιο πιθανό να δωθουν.
    Αλλιώς μένουν τα πλοία έτσι με camm er και μπαίνουν σε 15 χρόνια που θα έχουμε σίγουρα ευρωκορβετα 16 aster 30 στην ευρωκορβετα όπως ακριβώς και η doha που πάνω της βασίζετε το πλοίο.

    1. Romeo 60, είσαι σίγουρος πως θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ τον SM2; Μέχρι σήμερα συνεχώς υποθέτουμε πως θα τον πάρουμε αλλά δεν έχει φανεί κατά εδώ. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπερέχουν τα πλοία με 2+ Mk41 της FDI, αλλά είναι ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο πλοίο με σαφή υπεροχή έναντι της αμερικανικής σκούνας (ζητώ συγγνώμη από τους ψαράδες). Ολοκληρωμένη σουίτα ASW, με πολύ καλές δυνατότητες AAW, πλέον διαθέτει και το πολυπόθητο RAM. To κυριότερο: όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα, οι Γάλλοι έχουν διαθέσιμα για την Ελλάδα το σύνολο των όπλων τους, στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, οι γεωστρατηγικοί σύμμαχοι σε υποβιβάζουν σε δευτεράντζα έναντι της Τουρκίας, αρνούμενοι να δώσουν όπλα και συστήματα που κάνουν την διαφορά. Αυτό λέει η μέχρι τώρα ιστορία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αποκαλυπτική για το μέλλον είναι η «ακαταμάχητη» πρότασή τους για την φρεγάτα του ΠΝ…

    2. @Romeo60
     Γιατί ελπίζεις στον SM2? Μάλλον ελπίζεις στα λεγόμενα του Πρέσβη που είπε προυπόθεση
     για τις Constelation είναι οι MMSC, όπως ήταν τα F-16 V για τα μελλοντικά F-35.
     Άρα, αφού είμαστε στον Essm , το επόμενο είναι ο SM2

   2. Καλησπέρα. Υπάρχουν και οι Ολλανδικές. Και μόνο 16 κελιά να έχουν, μπορούν να φέρουν 64 ΕΣΣΜ μπλοκ 2. Και αν τοποθετήσουμε 32 κελιά πάμε στους 128 ΕΣΣΜ μπλοκ 2. Τι άλλο θες; Ένα πλοίο αβύθιστο από αέρος θα έχουμε. Και αν το καλοσκεφτείς οι μακράς εμβέλειας πυραύλοι καλό είναι να υπάρχουν, αλλά δεν είναι απόλυτα απαραίτητοι. Διότι δεν μπορούν να πλήξουν της τουρκικές πλατφόρμες εκτοξεύσεις μιας και οι νέοι αντιπλοϊκοί τους πυραύλοι έχουν 200 χλμ εμβέλεια. Καλό θα ήταν να μας έδιναν την δυνατότητα να να τοποθετούσαμε 16 Άστερ και 64 Κάμερ ή ΕΣΣΜ μπλοκ 2. Αλλά μόνο 16 Αστήρ 30 και 16 Μίκα νγ είναι τρέλα, είναι εξοργιστικό, είναι αυτοκαταστροφή. Διότι θα βάλουν 1 Μίκα στην θέση ενός Άστρ 30! Έλεος.

    1. Ρε αδερφέ ξέρεις τι μπορεί να να ένα πλοίο με 64 ή κ 128 ESSM BLOCK 2?
     Να σου πω;; ΤΠΤ πέρα από το να ρίχνει βλήματα κ να αμύνεται όσο έχει βλήματα.
     Αλλιώς κ οι Αμερικανοί θα έβαζαν στα A.Burke των 96 κελιών δλδ των 12 οχταπλων mk41 καμία 400ρια ESSM .
     Δεν το κάνουν όμως έχοντας σε αυτά βαριά βαριά μόνο 2 mk41 κ ίσως να λέω πολλά με τέτοια βλήματα (64) κ τα υπόλοιπα τα έχουν με SM2,SM3 SM6.
     Βλήματα μεγάλης εμβέλειας δλδ κ βλήματα με αντιβαλλιστικες δυνατότητες .
     Τα πλοία που θα πάρουμε δεν θα επιχειρήσουν σαν μοναχικοί λύκοι θα είναι ΠΆΝΤΑ σε ομάδες μάχης.
     π.χ 1 FDI ,1 MEKO200 UP ,1-2 S Class ,1 ΤΠΚ S.V κ 1 214 ώστε να υπάρχει αλληλοκαλυψη.
     Ο ρόλος της FDI σε μια τέτοια ομάδα θα είναι να παρέχει με τα 24-32 βλήματα Aster 30 που θα φέρει μια ομπρέλα με την μεγαλύτερη δυνατή ακτίνα δυσκολεύοντας τα εχθρικά μαχητικά να έρθουν σε μικρή απόσταση ώστε να κάνουν άφεση των βλημάτων τους με την άνεση τους κ με τις βέλτιστες προϋποθέσεις.
     Αυτό κ μόνο αρκεί ώστε να δίνει τον μέγιστο χρόνο αντίδρασης σε όλα τα πλοία της ομάδας μάχης όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις εισερχόμενες απειλές.
     Επίσης τα πλοία αυτά θα έχουν την δυνατότητα να αποκλείσουν την πιθανότητα να εκτελέσουν αποστολές εναντίον της ομάδας μάχης μαχητικά που έχουν βλήματα με μικρότερη εμβέλεια από τα 80 χιλιόμετρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση ουσιαστικά τα αεροσκάφη αυτά θα είναι καταδικασμένα.
     Οι aster30 k οι SM2 σου δίνουν την δυνατότητα να επιτεθείς στα μαχητικά κ να μην κάνεις μόνο άμυνα κ αυτό είναι πολύ σημαντικό.

     1. Πολύ σωστά όλο το αμερικανικό ναυτικό έχει χίλιους περίπου essm και υπάρχει κυρίως σε πλοία που έχουν μόνο SSDS ( ship self defence system ) δηλαδή αμφίβιων επιχειρήσεων και αεροπλανοφόρα που είναι πλοία που συνοδεύονται πάντα από πλοία εξοπλισμένα με Aegis και sm2. Ο essm μπήκε στα πλοία με aegis μόνο επικουρικά και σε μικρούς αριθμούς.

 8. Μπράβο στη Γαλλία! Εξαιρετική πρόταση κατά την άποψή μου και πολύ καλύτερη από τις (πραγματικές όχι ιδεατές) εναλλακτικές. Φαίνεται η υπόσχεση που είχαμε δώσει στη Γαλλία ότι θα υποβάλλουν τελευταίοι bafo τηρήθηκε… Πρόβλημα η ενδιάμεση! Να πάρουμε τις M (αν μας τις δίνουν). Αλλιώς παράλληλο πρόγραμμα κορβετών όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες (qowind; sigma;). Δεν βλέπω άλλη λύση.

 9. Για να καταλάβουμε τι προτείνεται:

  Solution1:

  Οι MICA θα μπούν στα κελιά των A50 VLS
  Οποτε το πλοίο θα είναι με 4 x A50 VLS με ASTER30 και MICA dual packed @ SYLVER

  Η

  Solution 2

  Οι MICA θα μπούν στους δικούς τους εκτοξευτές : CLS Autonomous Launcher Container
  ΚΑΙ το πλοίο θα διατηρήσει τους 4 X aA50 VLS για ASTER 30?

  Η μήπως θα πάμε για 2 μονο A50 VLS = 16 ASTER30 και τους 16 CLS εκτοξευτές των MICA
  λόγω έλλειψης χώρου στη πλώρη μεταξύ και γέφυρας??

  Σαφώς η διατήρηση των 4 x A50 VLS προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο μεταφερόμενο φορτίο αλλα μάλλον συνεπάγεται υψηλότερο κόστος και χρόνο για τη πιστοποίηση των MICA σε dual packed στο SYLVER A50
  Υπάρχει διευκρίνιση σε αυτό το σημείο?

  Να προσθέσω πως η τοποθέτηση MICA dual packed σε A50 VLS είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο Δεν έχει δοκιμασθεί η πιστοιποιθει οποτε το κόστος θα το περάσουν σε μας

  1. παντως υποθετικα υπαρχει χρονος μεχρι το 2025

   επισης αν οι μικα ειναι πιο φθηνοι που ειναι απο τους αστερ 30 μπορει η πιστοποιηση να αποροφηθει απο την διαφορα αυτη.

   ειδικα αν αγοραστουν που θα αγοραστουν και 2ος 3ος φόρτος σιγουρα θα βγουμε και κερδισμενοι

   το θεμα ειναι να ξερουμε οτι εχουν ξεκινησει η ειναι διατεθειμενοι να ξεκινησουν πιστοποιηση 2πλους μικα γιατί μας λυνει τα χερια.

   16 αστερ 30 32 μικα ng = καλυτερο πλοιο ανατολικης μεσογειου

  2. Που διάβασες ότι θα μπουν ανά δυάδες??? ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΆΣΤΗΜΑ????
   ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΜΙCA σε κάθε κελί!!!!
   Έτσι είναι δώρο -αδωρο …
   Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ 32ssm+24 SM2 των ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΆΓΓΛΩΝ!!!!!

    1. Δεν το ξανασιξηταω!!!!
     Είναι αποδεσμευσεμοι οι SM2 ΑΠΟ ΤΟ 2001!!!!!!
     Αϊ μορε που ασχολουμε με τους κολλημένους που λέτε και ξαναλέτε ότι δεν αποδέσμευετε ο SM2!!!!!!

     1. @Bill, @ xaris
      Υπάρχουν από παλαιά (έτος 2001) κάποιες αναφορές πως οι Η.Π.Α. θα μας επέτρεπαν την απόκτηση κάποιας (;) έκδοσης του Standard II. Κάποιοι είχαν συνδέσει τις σχετικές διαβεβαιώσεις στο πρόσωπο του Thomas J. Miller. Στον Τύπο, ωστόσο, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι οι Αμερικάνοι, σήμερα, δεν αποδεσμεύουν το όπλο.

      Ενδεικτικό: https://slpress.gr/english-edition/why-is-the-us-not-giving-greece-what-it-offered-in-2005-two-relentless-questions-for-the-government/

      Επίσης, στην πρόσφατη περίπτωση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide class
      υπάρχει υποψία πως η συμφωνία χάλασε (μεταξύ και άλλων αιτίων) επειδή οι Αμερικάνοι εμφανίζονταν απρόθυμοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους περί των SM-2 Block IIIA…

      Ενδεικτικό απόσπασμα από άρθρο του ιστότοπου australiandefence.com.au :

      -«ADM understands that Greece’s previous interest in the Adelaide class waned because Defence was unwilling to include SM-2 Block IIIA air defence missiles and surface-to-air Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSMs) with the warships. It is unclear whether these missiles have now been offered to Greece under a possible new deal, which would need US end-to-end user certificates given FMS/ITARs issues…»

      Στον ιστότοπο της dsca.mil δεν ευρίσκεται κάτι σχετικό με την Ελλάς.

      Αν κρίνουμε από τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό και τo Plsymobil ship ως προσφέρθηκε δεν υφίσταται η παραμικρή πρόνοια SM2…

      Οι Αμερικάνοι εμφανίζονται αναξιόπιστοι και τιμητές της ιδέας των ίσων αποστάσεων…

      Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να εναπόκειται στις διαθέσεις τους.
      Λύση με MBDA χθες!

   1. Εάν είναι με ένα MICA ανά κελί απλά συμπληρώνεις τους ASTER 30 με ένα φθηνότερο βλήμα
    Εάν και αμφιβάλλω εάν ο MICA NG είναι φθηνότερος από τον ASTER 15!!
    Υπάρχουν σκέψεις περί MICA dual packed στον A50 και quad packed @A70 VLS

    META DEFENCE 3/2/2021:

    The evolution of the SYLVER system would make it possible to embark Aster 15 and 30missiles in Sylver 70 silos, but also to embark 4 MICA VL (NG?) Missiles in a Sylver 70 silo,and possibly 2 in a Sylver 50 silo. Thus, it would be possible to rig the FREMM and FDI frigatesfor escort missions for which the MdCN has no added value with 24 Aster 15/30 and 32 MICAVL, giving them more remarkable anti-aircraft power.

    Μονο σκέψεις βεβαια αφού οι Γάλλοι για τα πλοία τους δεν ενδιαφέρονται για τους MICA!

    1. @CK
     Να ρωτήσω εδώ την άποψη σου, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί(αν θεωρήσουμε ότι η δήλωση του meta defence.fr έχει βάση) ο Sylver A50 θα παίρνει μόνο 2 MICA NG και ο A70 4, αφού το μόνο που αλλάζει είναι το ύψος. Δεν είναι ότι θα τα βάλουν πάνω-κάτω τα βλήματα αλλά όλα διπλά-δίπλα σταυρωτά θα κάτσουν, άρα που είναι το θέμα;

     1. Το meta.defence και συγκεκριμένα ένας συντάκτης τους είναι ό μόνος που ασχολείται με το θέμα, κατά την γνώμη μου δεν αντιλαμβάνεται ορισμένα θέματα όπως όταν υποστηρίζει ότι ο mk41 με τις τετράδες αποτελεί πλεονέκτημα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τα θέματα.

     2. Η LM έχει σταματήσει την παραγωγή της έκδοσης mk41 με την εμφάνιση του essm b 2 μήπως ξέρει κάτι παραπάνω.

   2. Και απ οσα εχουν γινει εμπιστευεσαι τους αμερικανους για αμερικανικο οπλισμο; γιατι πολυ ευκολα τα γραφεις;

   3. Εσύ που διάβασες ότι προσφέρθηκε πλοίο με 4 mk41;.
    Τόσο οι Ολλανδοί όσο κ οι Άγγλοι κατέβασαν προτάσεις με 2 mk41 κ όχι 4.
    Οπότε είτε πας σε 8 SM2(κ αυτό μόνο σε περίπτωση που αποδεσμεύονται κ μάλιστα θέλουμε τους SM2 IIIC) κ 32 ESSM II είτε πας σε 12 SM2 k 16 ESSM II είτε τέλος σε 64 ESSM II που είναι τραγικές διαμορφώσεις κ οι 3.
    ΑΛΛΟ τι μπορεί να παρει το πλοίο κ άλλο τι έχει πάνω αυτό που έχει προταθεί .

  3. αστοχος εισαι σχεδον σε ολα ..στο εχω πει προ πολλου ..θα καταργηθει ο αστερ-15 και θα περασουν τον μικα στην θεση του γαλλοι ..για αυτους ..τα δικα τους πλοια ..ειναι γνωστο αυτο απο καιρο ..δεν υπαρχει θεμα πιστοποιησης …απο κει και περα οι ελληνικες fdi θα εχουν διαμορφωση ..fremmHN …cla με 24 μικα και 32 κελια εμπρος οπου βαζεις οτι θελεις ..με 2+2 α50 και α70 ….μη μπερδευεσε αδικα ….τωρα ο μικα σε sylver θα μπορει να μπει και μονος και διπλος και σε τετραδα ..διαλεγει ο πελατης ..προφανος σε καιρο ειρηνης καπιοι δεν θελουν το 4πλο κοστος προφανος η 4αδα ειναι χρησιμη οταν θελεις να τους ριξεις τους μικα οχι για την αποθηκη …οπως εμεις κανουμε θεμα να υπαρχουν ανα 4αδα υπαρχουν πελατες που δεν δεχονται το κοστος της 4αδα ..δεν θα τους ριξω δεν θελω τωρα να πληρωσω 4 ..πληρωνω 1 να υπαρχει και βλεπουμε…. αυτος ειναι και ο λογος που το ναυτικο θελει cla …εκει θα πληρωσει 1 πυραυλο ..αν χρειαστουμε 4αδα ..περνουμε και βαζουμε εμπρος στους συλβερ ….γκεγκε?

   1. Δεν ισχύει αυτό που γραφεις!
    Το Γαλλικό Ναυτικό θα μείνει με aster 15/30 ΜΟΝΟ:
    https://www.navalnews.com/naval-news/2020/07/pang-what-we-know-about-frances-future-aircraft-carrier/
    According to an industry source who wished to remain unnamed, at least one the PANG designs that was being studied included a SeaFire radar by Thales as well as MBDA’s Aster type surface to air missiles

    Ακόμα και στο καινούργιο αεροπλανοφόρο ΔΕΝ υπάρχει καμια συζήτηση για mica ποσο μάλλον για τους ’γγλο Ιταλικούς camm!
    GKOUGKOU?

    1. δεν εχουμε 2025 …ασε τις βλακειες …στο ειπα απο καιρο ..και ξερω τι λεω …στο ξαναλεω και βαλτο καλα στο μυαλο σου …το γαλλικο ναυτικο θα καταργησει τους αστερ15 ..το αποθεμα θα αναβαθμιστει σε αστερ-30 και θα μπει στη θεση του 15 ο micaNG ….τελεια και παυλα .-
     οποιος θελει οτι στοιχηματακι θελει ..εστω και αν η καταληξη θα ειναι γνωστη σε 4 χρονια υγεια να χουμε ….και ξαναλεω ο μικα θα ειναι διαθεσιμος για τοποθετηση σε σιλβερ και μονος και διπλος και τετραπλος…..οτι αλλο ακους ειναι αυτοκλειτα ευρηματικες μπουρδες ….

     1. Θα τους φορτώνουνε και με ελικόπτερα μεσοπέλαγα στους VLS όπως εγγραφες??

      Ότι πεις !!!

     2. φυσικα ναι ..φορτωνει και με ελικοπτερο αν απαιτηθει ….οτι λεω δεν το περνω πισω γιατι ειναι αληθες …να σου θυμισω …τα δικα σου και να σου βαλω και ενα διαγωνισμα να δω την προοδο σου γιατι μετα απο τοσο καιρο και φροντιστηρια σε περιμενα πιο γατο ..

      1..ραμ περνει η fdi? το υποστεγο αντεχει εσυ ελεγες οχι …επισης ποια η τιμη του και ποσο κοστιζει ενας πυραυλος ..για θυμισε μας τι σου ειχα πει και τι ελεγες εσυ …
      2, η κατα πολλους φοβερη ολλανδικη σιγμα ….εχουμε και λεμε ….
      α. περνει φιξ πανελ ρανταρ οπως seamaster 400 -seafire ?
      β. το ολλανδικο ναυτικο απεριψε το συγκεκριμενο σχεδιο σιγμα 11515?
      γ. περνει sm-2 το πλοιο? αν μας τον δωσουν ….
      δ. με 16 κελια η σιγμα εχει κατι παραπανω απο μια gowind που κοστιζει 300εκ που να δικαιολογει το 2.5 φορες μεγαλυτερο κοστος …..

      τωρα για το θεμα αστερ-15-μικα εεε 4 χρονια μπορεις να χλευαζεις απιστε θωμα …αλλα μετα εχει ναντια κομανετσι …ολυμπιακο μεταλλιο κολωτουμπας σε περιμενει ….

    2. θα υπαρχει διαθεσιμος ο ανωτερος και φθηνοτερος νεωτερος MicaNG με δυνατοτητα για dual και quad pack ..και οι γαλλοι θα μεινουν με τον αστερ-15 …μας λες δηλαδη οτι ειναι λαλακες με περικεφαλαια ……οκ …δεν το νομιζω να το εχεις καταλαβει αλλα αυτο εννοεις …και πιστευεις ….ειπαμε ναντια κομανετσι σε ασκησεις εδαφους

 10. Πραγματικά. 16 αστερ +16 μικα δεν βλέπω σε τι βελτιώνει την κατάσταση. Μάλλον είναι και χειρότερη.

  Το θετικό είναι πως προσπαθούν να βρουν εταιρίες που να μπορούν να συμμετάσχουν σε αμυντικά προγράμματα, αλλά σε μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα εργολάβων του κακού καιρού και του ράβε ξήλωνε, χαμηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων και χωρίς κουλτούρα R&D δεν θα είναι εύκολο το έργο.

 11. Όσο οι Μπέλες ανεβαίνουν επίπεδο παίρνοντας ότι πιο σύγχρονο από απόψεως οπλικών συστημάτων , τόσο οι «αόρατες» δυνάμεις θα απομακρύνουν την απόκτηση τους από το ΠΝ.
  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν το ναυτικό μας
  να έχει ισχυρή παρουσία στην Α.Μεσογειο.
  Μετά το φιάσκο της LM με την ντροπιαστική τους για την χώρα πρόταση, το θέμα των φρεγατών θα πάρει σε μάκρος και εμείς …..απλώς σε κουβέντα θα βρισκόμαστε κάνοντας αναλύσεις επί
  αναλύσεων για τις δυνατότητες των υποψηφίων φρεγατών. Δυστυχώς δεν απέχουμε πολύ από την χώρα της…φαιδρας 🍊!

  1. Μα οι αιγυπτιοι γιατι νομιζεις οτι πηρα ευρωπαικο και ρωσικο εξοπλισμο, προφανως λογω της κοροιδιας των αμερικανων με τα f 16 (και ποιος ξερει τι αλλο), και το ιδιο εγινε και με το ιρακ.

 12. Δεν καταλαβαίνω … Επιδει βγάλανε τους 16 aster15 που βάζουν όλοι και βάλανε 16 mica ng τι άλλαξε???
  Ο οπλισμός του πλοίου είναι πολύ λίγος σε σύγκριση με ένα ευρωπαϊκό σκαρί που θα φέρει 32 vls με 32 ssm2 και 24 SM2!!!!
  Η belharra φέρει 32 βλήματα … Ενώ οι Ολλανδοί ,Άγγλοι 24 SM2 και 32 ssm ΦΕΡΟΥΝ 56 ΒΛΉΜΑΤΑ!!!!!!!!!
  ΣΧΕΔΌΝ ΤΑ ΔΥΣΠΛΑΣΊΑ!!!!!!

  1. Νομίζω το έχουμε υπεραναλύσει! Για να μην πω τίποτα χειρότερο… δεν προκύπτει από πουθενά ότι αποδεσμεύεται sm2! Τι να κάνουμε τώρα. Επίσης συνδυασμός ns200 με apar υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιων όχι σε πραγματική προσφερόμενη φρεγάτα. Είπαμε ΔΥΝΑΤΑΙ η ArrowHead να πάρει sm2, ΔΥΝΑΤΑΙ να φέρει apar! Δεν σημαίνει ότι στην Ελληνική πρόταση προσφέρονται!

  2. Που είδες εσύ στην προσφορά των Ολλανδών 4 mk41;;;
   Πέρα από το ότι το πλοίο δεν έχει κατασκευαστεί για κανέναν σε αυτό το μέγεθος 11515 παρά μόνο στο 10415 η προσφορά είναι με 2 mk41.
   Τώρα αν νομίζετε κάποιοι ότι είναι τόσο εύκολο να μεγαλώσει ένα πλοίο κατά 10-11 μέτρα χωρίς να γίνουν μελέτες κ δοκιμές αλλά κ να τοποθετηθούν σε αυτό 2 επιπλέον mk41 μιας κ η υπάρχουσα σχεδίαση είναι με 2 κ οχι με 4 τι να πω.
   Η Naval Group k η MBDA έχουν μιλήσει κ για δυνατότητα τοποθέτησης 6 τετραπλων Α35 εκατέρωθεν του υποστεγου απλά πρέπει να γίνουν μελέτες κ δοκιμές.
   Ας ζητήσουμε τέτοια διαμόρφωση για τα πλοία 2-3-4 κ ας έρθει το πρώτο χωρίς αυτά αν δεν έχουν προλάβει να κάνουν τις μελέτες ως το 2025.

 13. Πρεπει να ειναι προαπαιτουμενο να μπουν ελληνικες εταιρειες στην συμπαραγωγη της οικογενειας των βληματων ASTER εφοσον ΞΑΝΑ-επιλεγουν οι Belharra, ώστε να υιοθετησουμε χερσαιο ΑΑ ASTER15-30 προς αντικατασταση των MIM23HAWK και ενισχυση των PATRIOT.

  Σιωπηλα και σταθερα με πυγμη τα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ δειχνουν πατριωτικη σταση στα θεματα των εξοπλισμων, πρεπει να αποδεσμευτουμε οσο ειναι αυτο δυνατο από τις ΗΠΑ που συνειδητα δεν μας εξοπλιζουν με οτιδηποτε μπορει να αλλαξει υπερ μας τον συσχετισμο δυνάμεων εναντι της τουρκιας.

  1. Ειναι ανάγκη να γινει άμεσα παραγγελία Aster 30 κυριώς στα νησιά και να εμποδίσουμε με καθε τρόπο (μέσω συμβόλαιου) την μεταφορά τεχνολογίας (και την παραγγελια) αυτού του πυραύλου στην τουρκία.

   Νέες φρεγάτες ή κορβέτες χωρίς Aster 30 , δέν έχει νόημα να αγοράσουμε τη στιγμή που υπάρχουν μεταχειρισμένες οι Μ και οι Τ23 σύντομα διαθέσιμες και σε κλάσμα του κόστους.

   Μια παραγελλία 2 [email protected] και των 4 Μ από Ολλανδία και Βέλγιο λύνει για αρκετά χρόνια τα θέματα στο ναυτικό και στη διπλωματία.

 14. Από την αρχή έχουμε πει ότι πρόκειται για εξαιρετικό πλοίο.το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι από 32 αστερ30 δεν μας εξασφαλίζουν αεραμυνα περιοχής στο χώρο Κρήτης Κύπρου όπου το πλοίο θα δεχθει ισχυρη πιεση απο την ΤΗΚ. Απο την αλλη χωρις μικα η`παρομοιο πυραυλο το πλοιο εχει προβλημα πολυστρωματικης αεραμυνας.η ερώτηση που έχω είναι αν μπορούν οι μικα να τοποθετηθούν σε μόνους εκτοξευτες εκατέρωθεν του υπόστεγου ελικοπτερου(6+6?)
  Τέλος αναφορικά με τους σκαρπ δεν το συζητώ καν, οι καλύτεροι φορείς είναι τα Μιράζ η`τα Ραφαλ.αν το ναυτικό επιμένει να εξετάσει την εγκατάσταση σε υποβρύχια.
  Για την ενδιάμεση λύση η πρόταση των γάλλων είναι για γέλια.τα πλοία κάνουν μόνο για μουσεία.πρεπει να αφαιρέσουν την αξία των Μ(4πλοια)από το λογαριασμό.
  Πάντως έχουμε αργήσει πολύ.ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ,ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΧΘΕΣ,με δυο πλοια σε γαλλικα ναυπηγεια και δυο εδω γιατι φοβαμαι καθυστερήσεις εξαιτίας των προβλημάτων μας.

 15. 1. Αν οι Γαλλοι δεν προσφερουν μίζα στον Μονόχειρα, δεν γινεται δουλεια ! Η Λοκχηντ παντως δεν προωθησε τον «Μίμη» με τον σταυρό στο χέρι.

  2. Οι Μπελχαρες παραμενουν εξωφρενικα πανακριβες, οπως ολα τα πλοια ΑΑW αλλωστε, και γενικως η εμμονη σε πλοια τετοιου ειδους ειναι σοβαρο λαθος.

  3. Τελικα εχουν ΕCM/ ESM και ενα καλο αντιπυραυλικο συστημα; Διοτι αν δεν εχουν, κακως συζηταμε.

  4. Κανενα μα κανενα πλοιο δεν επιβιωνει σε αεροπορικη επιθεση κορεσμου, ο,τι και να λενε.Επιτελους αυτες οι αυταπατες πρεπει να τελειωσουν.

  5. Ειδα χθες συνενετυξη του ναυαρχου ε.α. κ. Σπ. Κονιδιαρη στον Πάρι, ο οποιος ειπε οτι ειναι υπερβολλη να λεμε οτι με πλοια ΑΑW θα μπορουμε να επιχειρουμε στα ανοικτα της Κυπρου χωρις αεροπορικη καλυψη και χωρις ναυτικη βαση στην Κυπρο. Εγω λεω οτι ειναι οχι απλως υπερβολλη, αλλα σκετη ανοησια.

  Τι χρειαζεται; 4 καλες κορβετες για το Αιγαιο, πχ Gowind 2500, 18 επιπλεον Rafale , 2 νεα υποβρυχια. Ολα αυτα κανουν οσο οι 4 Μπελχαρες, και ειναι πολυ πιο χρησιμα. Με τα Ραφαλ και τα υποβρυχια μπορουμε να πολεμησουμε στην Κυπρο, με τις Μπελχαρες δεν μπορουμε.

  1. Θα συμφωνήσω και εγώ με το μείγμα που προτείνεις!
   Η Κροατία μάλλον παίρνει μεταχειρισμένα RAFALE οποτε τα καινούργια θα μας κοστίσουν ουκ ολίγα
   Όπως έχω γράψει εάν οι Αμερικανοι μας κάνουν τον δύσκολο να μας πουλήσουν SM2 δεν έχει νόημα να κοιτάμε πλοία όπως οι F110,AH * 6000TN και ίσως και τη [email protected]!

   Οι FDI θα είναι μονόδρομος αλλα πάλι νομίζω το μείγμα που προτείνεις είναι η καλύτερη λύση αφού και στα υποβρύχια είμαστε χαλια με 50χρονά 209/1100!!

    1. Κοίταξε οι αμυντικές δαπάνες και οι συνεκαλουθες επιλογές οπλικών συστημάτων όπως είχε γράψει και ο Dr Ζηκίδης είναι πρόβλημα βελτιστοποιιησης!!
     Σε απλά λόγια:
     Πως τα διαθέσιμα μου χρήματα θα μεγιστοποιήσω την αποτρεπτική μου ικανότητα απέναντι στον αντίπαλο δεδομένου μια σειράς περιορισμών

     Μέχρι το 030 πρέπει να φύγουν 9S-8 Combatand- 6 209!

     Αλλα λεφτά από τα 5 billion μάλλον δύσκολο να διατεθούν μέχρι τότε

     Οποτε μήπως είναι καλύτερο να κοιτάξουμε να τα διαθέσουμε κάπως διαφορετικά ώστε να αυξηθεί παραπάνω η αποτρεπιτκη ισχύς από αυτή που θα φέρουν μονο 4 πλοία?

     Και το μείγμα που προτείνει ο NF μάλλον προσφέρει μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύς από μονο 4 φρεγάτες σαν και αυτές που κοιτάμε!

     Ιδιαίετερα στη περίπτωση που ΔΕΝ μας δίνουν SM2 και οι [email protected] μας κοστίσουν κάνα τρελό ποσο όπως είχε γραφει πέρσι το καλοκαίρι με τις αλλαγές που ζητάμε!!

     FOOD FOR THOUGHT!!

     1. Πιστεύω, όπως έγραψα παραπάνω, ότι το καλύτερο σενάριο είναι:
      1) Κλείνουμε το θέμα των φρεγατών τώρα με 4 FDI
      2) Παίρνουμε 2+2 M ενδιάμεση αν μας τις δίνουν. Εναλλακτικά ξεκινάμε διαγωνισμό (κανονικό) για 6 κορβέτες. Άρα 4 καινούριες φρεγάτες, 6 κορβέτες ή 4 Μ + 2 κορβέτες και 4 ΜΕΚΟ, σύνολο 14. Μετά τις επόμενες εκλογές ξεκινάμε πρόγραμμα για τα υποβρύχια. Εδώ δεν φτάνουν τα μπαλώματα. Με τα υποβρύχια υπάρχει ζήτημα, τα πράγματα είναι οριακά. Χρειάζεται σοβαρή κουβέντα αν θα συνεχίσουμε με 214 ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο…

  2. To πρόβλημα μάλλον είναι στο ΠΝ. Την μιά με το να κάνει AIP παλαιά 209, την άλλη με τη ναυτική αεροπορία την παρα-άλλη με το να θέλει να κάνει ενδιάμεσες φρεγάτες ΑΑW αντιτορπιλικά Πιστεύω ότι έχει χαθεί ο ορθολογισμός προ πολλού Κατά τα άλλα εξαιρετική η πρόταση αλλά θα είχε νόημα σε μια διακλαδική θεώρηση. Εδώ κάνει ο καθένας ότι του κατέβει

 16. H γαλλικη προταση δυστηχως χωλαινει.

  1) Η ενδιαμεση λυση ειναι για τα πανυγηρια.
  2) Το προβλημα δεν ειναι αν θα ειναι ο πυραυλος Camm, Mica η Aster. Το προβλημα ειναι πως οι Sylver δεν παιρνουν dual ή quad κανενα πυραυλο. Κατα συνέπεια σε μια και μονο επιθεση κορεσμου κινδυνευει να ξεμεινει απο πυρομαχικα. Θα πρεπει να τρεχει ναυσταθμο να ξαναγεμισει. Αν εστω επαιρναν dual pack, θα ηταν εξαιρετικα νέα.

  Θα ηθελα πολυ να προκριθουν οι Γαλλοι, γιατι δεν ειναι καλη ιδεα να βασιζομαστε τοσο στα Αμερικανικα συστηματα. Δυσκολα ομως κανεις αγνοει τους περιορισμους των Sylver.

 17. Το κόστος θα ανέβει δυσανάλογα αμα μπούνε σοβαρός αριθμός Aster & Mica στις FDI.

  Για αυτόν τον λόγο πρέπει να μας προσφέρουν και Gowind με Mica σαν συνοδεία για τις φρεγάτες.

  3xφρεγατες συν 3x κορβέτες ..

  Ακομα καλύτερα 2xφρεγατες & 6xGowind 3100.Τα δύο FDI γρήγορη ναυπήγηση στην Γαλλία και όλες τις Gowind εδώ στην Ελευσίνα.Αλλες 2/4 U214 Σκαραμαγκά και τα έχουμε ολα:

  Φρεγατες AAW για την ανατολική Μεσόγειο συν συνοδεία για αντιμετώπιση κορεσμού στην ASW για το Αιγαίο συν δουλιες και ναυπηγεία.

 18. Θετικη η ενσωματωση του VL MICA NG. Ομως το πλοιο παραμενει φοβερα υποεξοπλισμενο.Θα ηταν αποδεκτο αν ισχυε η πιθανοτητα να μπαινει ο πυραυλος σε δυαδες οπως γραφει – κρατωντας ομως ορθα επιφυλακτικοτητα – και η Πτωση. Το αρθρο του κ.Νικήτα μαλλον αποκλειει ενα τετοιο ενδεχομενο και τοσο οι πληροφοριες του οσο και του ιστολογιου εχουν μεχρι στιγμης αποδειχθει ακριβεστατες.

  Στα υπολοιπα δεν μαθαινουμε κατι καινουργιο.Καμμια πληροφορια για ECM/ESM, καμμια πληροφορια για τιμη και το μονο σιγουρο ειναι η απαραδεκτη «ενδιαμεση λυση». Και εδω μονο μεγαλα λογια, υποσχεσεις και μπλα-μπλα αλλα τιποτα ουσιαστικο.

  Οι εξελιξεις μετα την τραγελαφικη Αμερικανικη προταση θα ειναι δυσκολες.Οι Γαλλοι ξερουν πως ειναι πια οι ΜΟΝΟΙ που προσφερουν ΣΙΓΟΥΡΑ δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης εστω και υποτυπωδους επιπεδου.Η σταση τους μπορει να γινει περισσοτερο ανελαστικη παρα να μαλακωσει.Το εχουν ξανακανει στο παρελθον οταν επαιζαν μονοι τους.Και οι Γαλλοι ειναι ξεροκεφαλοι.

  Οι αλλες δυο προτασεις(Ολλανδικη,Αγγλικη) που συγκεντρωνουν τα περισσοτερα πλεονεκτηματα βασιζονται στον Αμερικανικο SM-2 για μπορεσουν να προσφερουν αντιστοιχες δυνατοτητες, η αποδεσμευση του οποιου ομως εχει αρχισει να αμφισβητειται εντονα μετα το προσφατο στραπατσο της προτασης τους. Σε περιπτωση που δεν δεχθουν την αποδεσμευση η προτεινουν καποιο ηδη ξεπερασμενο και αποσυρομενο block του, τοτε τα πλοια αυτα δεν εχουν να προσφερουν κατι περισσοτερο απο μια Belharra εκτος ισως απο τον αυξημενο φορτο πυραυλων ESSM.

  Η Αμερικανικη προταση μπορει να γλυτωσε το Π.Ν απο ενα απαραδεκτο κατα γενικη ομολογια πλοιο ομως το φερνει αντιμετωπο με πολυ δυσκολες αποφασεις.Αν δεν αποδεσμευτει ο SM-2 τοτε τα λογια περι στρατηγικων συμμαχιων θα αποδειχθουν αναλογα της «ασυναγωνιστης» προτασης.Επισης θα υπαρξει αντικτυπος και στις σχεσεις Αμερικανων με Αγγλους και Ολλανδους οι οποιοι μεχρι στιγμης ειναι τα φαβορι.

  Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι οι Αμερικανοι θα αποδεσμευσουν τον SM-2.Δεν θα τα σπασουν με δυο πολυ σημαντικους τους εταιρους.Θα τον τιμολογησουν ομως τοσο πολυ(θεμα το οποιο εχει και σοβαροτατες μελλοντικες επιπτωσεις.Τετοια οπλα γινονται ακροβοτερα και οχι φθηνοτερα.Επισης καποια μελλοντικη αναβαθμιση/εξελιξη μπορει πολυ απλα να μην ειναι αποδεσμευσιμη) που θα ειναι πρακτικα αδυνατο να αγοραστει απο εμας σε ικανες ποσοτητες που θα εκμεταλλευονται τα πλεονεκτηματα των Αγγλο-Ολλανδικων σχεδιασεων.Θα προσφερουν φορτο αρκετα μικροτερο των Belharra σε πυραυλους αμυνας περιοχης για καθε πλοιο αλλα θα εχουν το πλεονεκτημα των πολυ περισσοτερων ESSM που αυτες οι σχεδιασεις μπορουν να φερουν.Οποτε για τους Αγγλο-Ολλανδους δεν θα φταινε οι Αμερικανοι που εμεις δεν μπορουμε να αγορασουμε οπλα για τα πλοια,ουτε οι Αμερικανοι θα θετουν εμποδια στις σχεδιασεις/πωλησεις τους.

  1. Βαζο Στοίχημα οτι δεν θα παρουμε ξεκάθαροι απαντισι στο δίλημμα με τα SM2.

   Φοβάμαι ότι αμα παμε Sigma οι F110 αυτά τα βλήματα θα είναι «υπό συζήτηση» και «ίσος» και από κανένα παραπανο «not true» από των πρέσβη..

   Άμα θέλουμε δυνατότητες AAW,ξεκάθαρες και σίγουρες μας μένει μόνο το Aster30.

  2. Θεωρητικά ASTER-30/CAMM θα μπορούν να μπούν και στην ΑΗ-140, μία και οι Βρετανοί είναι συνιδιοκτήτες των ASTER.

 19. Η κορυφαία φρεγάτα με διαφορά από τη δεύτερη…..

  Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχει διευκρινιστεί ΕΠΙΣΗΜΑ…..αν οι Αμερικανοί αποδεσμεύουν τον SM-2 Block III…….η Γαλλική FDΙ με τα 32 κελιά είναι η ιδανική λύση για αεράμυνα περιοχής……που είναι και ο διακαής πόθος του ΠΝ.

  Φαντάζεστε να επιλέξουμε τελικά Ολλανδούς, Γερμανούς, Άγγλους κλπ κλπ…..και να μην μπορούμε να βάλουμε επάνω τον SM-2 Block III……επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα θέλει να τα σπάσει εντελώς με τον Ερντογάν….???

  Υπογράψτε τις Γαλλικές FDI…….Χ-Θ-Ε-Σ

  1. Μια Μπελχαρα αρμενίζει στην Ανατολικη Μεσογειο. Εχθρικο ρανταρ την εντοπιζει και δινει συντεταγμενες στην Αεροπιρία, η οποια σηκωνει αμεσως ζευγος αεροσκαφων, οπλισμενα με βληματα antiship πλησιαζει, τα οποια πλησιαζουν πετωντας ξυστα πανω απο την επιφανεια της θαλασσας, αρα το ρανταρ της Μπελχαρα δεν τα βλεπει, λογω της καμπυλοτητας της Γης. Επιπλεον τα αεροσκαφη τηρουν πληρη ηλεκτρομαγνητικη σιγη. Μολις πλησιασουν στο σημειο που τους υπεδείχθη, παιρνουν αποτομα υψος, ανοιγουν αμεσως το ρανταρ, εντοπιζουν τη Μπελχαρα, καταχωρουν ταχυτατα τις συντεταγμενες μεσω του υπολογιστη μαχης, εξαπολυουν τα βληματα, ξανακατεβαινουν σε χαμηλο υψος, κανουν μεταβολη, φευγουν.
   Σας θυμιζει τιποτα; Μολις περιεγραψα τη βυθιση του αντιτορπιλλικου αεραμυνας περιοχης Sheffield απο την Πολεμικη Αεροπορια της Αργεντινης με πυραυλο AM39 Exocet τον Μάιο του 1982.
   Το πληρωμα του πλοιου ουτε που πηρε χαμπαρι τι εγινε. Το καταλαβαν λιγα δευτερολεπτα πριν την κρουση, οταν αντικρυσαν περιδεείς τον πυραυλο να ερχεται καταπανω τους.
   Χρειαστηκε «αεροπορικη επιθεση κορεσμου»; Οχι, δυο αεροπλανα ηταν αρκετα. Θα σωσουν τις Μπελχαρες οι…..πολλαπλες ζευξεις δεδομενων που επιτρεπουν την κατευθυνση πολλαπλων πυραυλων σε περιπτωση αεροπορικης επιθεσης κορεσμου; Πολυ αμφιβαλλω. Υπαρχει σωτηρια για τα πλοια επιφανείας αν δεν εχουν αεροπορικη καλυψη, ή αν ευρισκονται μακρια απο τις ακτες και το φίλιο επίγειο δίκτυο αεραμυνας; Μαλλον οχι.

   Οταν μιλαμε για Ανατολικη Μεσογειο, υπαρχουν δυο κατηγοριες πολεμικων πλοιων. Τα υποβρυχια και οι…..στόχοι.

   1. @ NF

    Και τα υποβρυχια μας νομιζεις οτι θα εχουν καλυτερη τυχη χωρις υποστηριξη
    απο αλλα μεσα ;
    Με το πασο τους θα τα εντοπισουν και θα τα τελειωσουν.
    Οι τσιγκουνιες στοιχιζουν, το δυο κατηγοριες και αλλες βλακιες οταν εχεις
    να προστατευσεις χιλιαδες νησια, παει στα σκουπιδια.
    Ο απεναντι εκανε τον προγραμματισμο του και παταει στην καρμιρια μας
    για να μας τα παρει ολα.
    Καθηστε να μετρατε τα κουκια, για το αν πρεπει ή οχι να αγορασουμε
    φρεγατες ή βαρκουλες.
    Η Αιγυπτος προτιμησε να μετραει αντι κουκια, πλοια και αεροπλανα.

    1. Nαι, τα υποβρυχια θα εχουν καλυτερη τυχη, και δεν χρειαζονται «υποστηριξη απο αλλα μεσα» ουτε αεροπορικη καλυψη.
     Η Αιγυπτος «βαρκουλες» πηρε : 4 κορβετες Gowind 2500, 4 φρεγατες γενικης χρησης Α200, και στο τελος πηρε και 2 FREMM, αλλα μονο επειδη τις βρηκε σε τιμη ευκαιριας ελαφρως μεταχειρισμενες. Και εφτιαξε Ναυτικο με λογικα λεφτα.
     Στο Αιγαιο οι πανακριβες φρεγατες ΑΑW δεν χρειαζονται, και στην Ανατολικη Μεσογειο δεν επιβιωνουν. Απλα πραγματα.

     1. @ Ν F

      Δεν θα εχουν καλυτερη τυχη τα υποβρυχια,
      χωρις αεροπορικη υπεροχη στην περιοχη τερμα τα υποβρυχια.
      Ο Σισι ηθελε γρηγορα αριθμους και ξεκινησε με τα μικρα,
      τωρα που εχει την ανεση θα συνεχιζει με μεγαλα.
      Φρεγατα ΑΑW δεν ειναι η FDI και ουτε μπορει να γινει.
      Με κορβετες ομως δεν πας πουθενα.
      Το πανακριβη ειναι σχετικο, δεν ξερουμε την τιμη απο τις αλλες.
      Ακομα και για την αλουμινοτρατα χλωμο το κοβω το 1,1 δις.
      Αποψη μου οτι μπορουσαμε να κανουμε δικια μας φρεγατα
      σουπερ με 0,8 δις που θα ηταν οτι καλυτερο.

     2. Από πού κ ως πού πήρε μεταχειρισμένες FREMM η Αίγυπτος;
      Ολοκαίνουργια που ήταν να παραδοθούν στο ιταλικό ΠΝ ήταν.

   2. @NF

    Ξέρεις έχουν αλλάξει πάρα πολλά σε 40 χρόνια…Και στην άνοδο που θα κάνει το μαχητικό εύκολα θα στοχοποιηθεί αμέσως και θα του ρίξει μια FDI. Και τα βλήματα αν προλάβει να ρίξει το μαχητικό έχει πολλά μέσα να τα καταρρίψει.
    Επίσης ξεχνάς ότι οι Αργεντινοί εκτός του Shefield προσπάθησαν να ρίξουν Exocet και σε άλλο σκάφος το οποίο εφαρμόζοντας EW το έκανε να χάσει στόχο και άλλαξε πορεία χτυπώντας τελικά ένα εμπορικό σκάφος που το είχε δεσμεύσει το βρετανικό ναυτικό για μεταφορά μονάδων. Φαντάσου σήμερα τι μπορούν να κάνουν τα πλοία.
    Ξεχνάς επίσης πριν 2-3 χρόνια δεν θυμάμαι ακριβώς που οι Χούτις επιτέθηκαν με μερικούς C-802 αντιπλοικούς σε αμερικάνικο αντιτορπιλικό το οποίο τους κατέρριψε όλους με ESSM και SM-2.

    Όχι λοιπόν οι φρεγάτες με αντιαεροπορική ικανότητα μόνο άχρηστες δεν είναι, αλλά πολύ χρήσιμες, εξάλλου κανένα πλοίο εν καιρό πολέμου δεν θα πλέει μόνο του σαν αλλά σε ομάδες μάχης.

    1. @Vas

     Oλοι λετε οτι «αλλαξαν πολλα τα τελευταια χρονια», δηλαδη οτι εξελιχθηκαν οι δυνατοτητες των πλοιων, λες και δεν εξελιχθηκαν αναλογως οι δυνατοτητες της Αεροπορίας.

     Καταλαβαινεις ποσο λιγο χρονο αντιδρασης εχει το πλοιο, με βαση το παραδειγμα που ανεφερα; Καταλαβαινεις οτι αντιμετωπιζει πολλαπλασιους αντιπαλους που κινουνται γυρω του με 20πλάσια ταχυτητα;

     Η αναχαιτιση επερχομενου πυραυλου δεν ειναι καθολου απλη υποθεση, ιδιως αν μιλαμε για βληματα sea skimming, και ακομα και σημερα, η αντιπυραυλικη τεχνολογια χανει συνηθως τον ανταγωνισμο απεναντι σε πυραυλους ιδιας γενιας και τεχνολογικου επιπεδου. Το αντιπυραυλικο συστημα θα καταρριψει καποια απο τα επερχομενα βληματα, αλλα αποκλειεται να τα καταρριψει ολα. Για το μαχητικο δεν ειναι το ιδιο. Κινειται με την ταχυτητα του ηχου, οχι με 25 κομβους. Ενα πλοιο δεχεται επιθεση απο 10 μαχητικα. Για να επιβιωσει πρεπει να τα ριξει ολα. Αν εστω και ενα του κανει επιτυχημενη βολη, πάπαλα το πλοιο. Ποιος εχει τις πιθανοτητες με το μερος του;

     Ειναι τουλαχιστον ατυχες να επικαλουμαστε την καταρριψη των πρωτόγονων αυτοσχεδιων βληματων των Χούτι απο ανετικανικα ανυιτορπιλλικα. Δυστυχως ο Τούρκος δεν εχει τα βληματα των Χούτι, εχει AGM-84 SLAM ΕR.

     5 Exocet ειχε η Αργεντινη, και βυθισε 2 πλοια, ενα αντιτορπιλλικο αεραμυνας περιοχης και το μεταγωγικο Atlantic Conveyor, που μετεφερε ολα τα ελικοπτερα των Βρεττανών. Καθολου ασχημα. Α, βυθισαν αλλα δυο αντιαεροπορικα αντιτορπιλλικα και μια φρεγατα, με βομβες ελευθερας πτωσεως και κατι αρχαια A4 Skyhawk.

     Συμπερασμα: Πλοια επιφανειας στην ανοικτη θαλασσα χωρις αεροπορικη καλυψη ειναι απλοι αεροπορικοι στοχοι, και εχουν την αναλογη τελικη τυχη. Δεν ειναι ανόητοι οι Αμερικανοι που εχουν οργανωσει ολο το Ναυτικο τους με πυρηνα τις ομαδες μαχης αεροπλανοφορων, και ουδεποτε βγηκαν σε πολεμικη αποστολη μετα το 1941 χωρις αυτα.

     1. @NF
      Αγαπητέ φίλε, βεβαίως και το αεροπορικό όπλο έχει εξελιχθεί, όμως από το 1982(τα χρόνια της νιότης μας!),όπου τα πολεμικα ήταν ουσιαστικά ανυπεράσπιστα στους αντιπλοιικους πυραύλους, έχουν πλέον απόκτησει ισχυρή παθητική άμυνα και ισχυρότατη ενεργητική άμυνα,μέσω (Στις [email protected])των ραμ2 και των στραλες που θα φέρουν.για το σεφιλντ τα έχουμε πει, στο παρελθόν, κατασκήνωση το ειχαν καταντησει,Σχετικά με τα πολεμικα που στον κόλπο του σαν Κάρλος δέχτηκαν την γενναία επίθεση των πιλότων της Αργεντινής αεροπορίας,το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περιγράφεις γιατί σε περιορισμένο χώρο το μόνο ουσιαστικό όπλο των άγγλων τα π/Β των 114χιλ.,δυσκολευόταν,το μονο μεσον αμυνας ήταν τα οποια π/Β 20και30χιλ.,υπήρχαν,απο τότε ως μάθημα τα όπλα αυτά ξαναγύρισαν ως δευτερεύον αλλά χρήσιμος οπλισμός σε όλα τα πολεμικα.τωρα στο παράδειγμα που ανέφερες αν τοποθετήσουμε το πλοίο μεταξύ Κύπρου Ρόδου, ξεχνάς ότι θα υπάρχει και ένα ιπτάμενο ρανταρ που θα δει το ζευγάρι των α/φ και θα μεταδώσει στοιχεία στο πλοιο.αν βέβαια βάλεις στο παιχνίδι και Ραφαλ,τότε μαύρο φίδι που τους εφαγε τους μεμετιδες

   3. @ Vas, NF

    Mονο που στο σημερινο πεδιο μαχης οι Τουρκοι δεν θα στειλουν αεροσκαφη, αλλα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη με δυνατοτητα εντοπισμου σηματων ρανταρ, και θα εντοπισουν τις Belharra απο τις εκπομπες του ρανταρ τους σε αποσταση 300-400 χιλιομετρων μακρυα.

    Μολις εντοπιστει η περιοχη που βρισκεται το πλοιο, θα μπορουν να στειλουν τις συντεταγμενες σε επακτιες συστοιχιες ATMACA, η να στειλουν οπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη Akinci με ATMACA που εχουν εμβελεια 200 χιλιομετρων. Με 30-40 πυραυλους του 1 εκατομμυριου ο ενας θα εχουν βυθισει την δικη μας φρεγατα-πλωτο τεχνολογικο απολιθωμα Belharra του 1 δις.

    Χρειαζομαστε φρεγατες για τα επομενα 30 χρονια, οχι για τα προηγουμενα 30 χρονια. Σοβαρευτειτε και δειτε πως εξοπλιζει το Ισραηλ τα δικα του πλοια.

    Ακου εκει 32 πυραυλους το πλοιο του 1 δις. Ειναι ανεκδοτο, οπως ανεκδοτο ειναι και η αλουμινοτρατα χωρις σοναρ. Αυτα ειναι αστειοτητες, ΔΕΝ εχουμε απεναντι το Λουξεμβουργο αλλα την Τουρκια των 90 εκατομμυριων που εχει στρατιωτικες δυναμεις και κανει πολεμικες επιχειρησεις σε 5-6 χωρες.

    1. @ G_P
     επειδή σου απάντησα πιο πάνω, στα πρώτα σχόλια , ξαναβάζω το σχόλιο μου που ακολουθεί
     και συμφωνώ με τον VAS και πολλούς άλλους. Επίσης συμφωνώ οτι τα χρόνια πέρασαν και οι τακτικές άλλαξαν και είναι πολύ δύσκολο δύο αεροσκάφη να πλησιάσουν και να χτυπήσουν Belhara, επειδή θα κάνουν sea skimming πλεύση

     Φίλε G_P

     Πόσες φορές θα πούμε οτι η Φρεγάτα (Belhara?) δεν θα πάει κρουαζιέρα μόνη στης ΝΑ Μεσόγειο?
     Θα υπάρχει ομάδα μάχης με κύριες μονάδες επιφανείας αποτελούμενη π.χ από μία Belhara. ,δύο MEKO (UP?) , δύο ενδιάμεσης λύσης (M?), …….. και ένα Υ/Β.

     ‘Οπως έδωσε ένα παράδειγμα ο Mitch, υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που υιοθετούν οι ομάδες μάχης, ανάλογα με την σύνθεση , την απειλή, το πεδίο κλπ. Σε ένα από αυτά η Βelhara τοποθετείται στο μέσον της ομάδας παρέχοντας την αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής, έχοντας στην εξωτερική ζώνη τα υπόλοιπα που την συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση απειλών μεσαίου βεληνεκούς, ενώ συγχρόνως είναι το ψηφιακό κέντρο διοίκησης με όλους τους σύγχρονους αισθητήρες ανοικτούς , ελέγχοντας και ιεραρχώντας επερχόμενες απειλές από μεγάλη απόσταση, τόσο στην επιφάνεια, όσο και κάτω από αυτήν.

     Να έχουμε υπόψιν μας και την παρουσία της ΠΑ που θα έχει μάτια , αυτιά και όπλα ταγμένα στην ομάδα μάχης όταν αυτή ξεκινήσει την αποστολή της και την χρειαστεί ως πρόσθετη ομπρέλα προστασίας. Ανέκδοτο είναι, το σενάριο μιας μοναχικής και μόνης Φρεγατούλας που πλέει αμέριμνη με μόνο 32-48 πυραύλους, ενώ θα την περιμένουν να την κακομεταχειριστούν η μισή Τουρκική Αεροπορία μαζί με το μισό τους Πολεμικό Ναυτικό .
     Oύτε συνίσταται η λύση ‘έχω Φρεγάτες με πολλούς μεσαίου βεληνεκούς, αντέχω εγώ ρίξτε εσείς θα σας αποκρούω’. Αλλά μέχρι εκεί μόνο θα αποκρούω. Επίσης μη έχοντας αυτά τα πλοία δυνατότητες Α/Α περιοχής θα τραβήξει σαν τις μέλισσες το μέλι αεροσκάφη με stand off όπλα εκτός φακέλου εμπλοκής (40-50 και άνω), άρα πολύ περισσότερες απειλές και μόνο να αμύνεσαι όσο αντέξεις.
     Γνωρίζοντας ο αντίπαλος οτι ένα ή δύο από τα πλοία της ομάδας έχουν πύραυλο αναχαίτησης στην ζώνη 50-100 χλμ δεν θα ρισκάρει επίθεση με αεροσκάφος και αν το κάνει θα γίνει με μη ιδανικές συνθήκες άφεσης του όπλου του.
     Μονόδρομος δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά η σωστή μίξη διαφορετικών διαμορφώσεων και
     σύγχρονης χρήσης τακτικών, βασισμένες στην απόλυτη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των
     διαθέσιμων μέσων

    2. Τα akinci σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμα να επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο,. Επίσης είναι πολύ αργά και ο atmaca που θεωρητικά θα εκτοξεύσουν θα πάσχει από ελλειψη κινητικής ενέργειας.κανονικά TASMO UAV κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Τα καταρρίπτεις με sm2/aster 30. Είμαστε 25 χρόνια μακριά από το σημείο που η Τουρκία θα εχει φθηνά tasmo UAV για επιθέσεις κορεσμού.

   4. Χρειαζόμαστε και μερικά καλά ραντάρ σε Λασίθι, Κάρπαθο και Κύπρο να βοηθούν κάπως την κατάσταση. Με το ραντάρ ELM-2270 OTH τι να έγινε άραγε?

   5. Καλά τέτοιο σενάριο δεν παίζει στο σημερινό πεδίο. Με τέτοιο φάκελο πτήσης (χαμηλά και απότομα ψηλά) οι αντιπλοϊκοι θα έχουν χαμηλή κινητική ενέργεια και θα μπορούν να αναχαιτιστούν από το RAM με υψηλό ποσοστό επιτυχίας ενώ και τα αεροσκάφη θα γίνουν ευάλωτα μόλις ανέβουν στους sm2/aster. Επειδή το έτος είναι 2021 και όχι 1982, tasmo γίνεται από 3-4 κατευθύνσεις για να μη προλάβει το RAM να κεντράρει τους πάντες και πρώτα στοχεύεις τα ραντάρ με HARM και μετά ρίχνεις harpoon ή οτιδήποτε άλλο. Όσο πιο κοντά γίνεται η άφεση και με όσο υψηλότερη ταχυτητα, τόσο φονικότερος θα είναι ο πύραυλος (γιατί θα έχει εγγύτητα και υψηλή κινητική ενέργεια). Απέναντι σε πλοία με SM2/Aster 30, δύσκολα ρισκάρεις τα αεροσκάφη σου- θα κανείς άφεση από σχετικά μακριά πράγμα που επηρεάζει την ευστοχία προς τα κάτω. Απέναντι σε essm/mica κλπ και μόνο, κανείς παρτί. Σε κάθε περίπτωση πάντως η βέλτιστη επιλογή εναντίον σκαφών επιφανειας είναι τα υποβρύχια.

   6. συγκρινεις 2 διαφορετικες εποχες.
    μια φρεγατα με το ρανταρ της fdi 1 ram 1 strales και εστω 16+16micang/aster30 δεν νομιζω να εχει προβλημα να αντιμετωπισει 2 αεροσκαφοι και 4 πυραυλους αερος επιφανειας. Σκεψου οτι 4 πυραυλους μπορει να αντιμετωπισει με την τερματικη αμυνα της μια φρεγατα μεκο μονο με τα 2 phalanx block1 που διαθετει.
    Το ολο θεμα δεν ειναι 1 εναντιον 1. Ειναι θεμα του συνδυασμου οπλικων συστηματων που διαθετεις.
    Θεωρω οτι η Ελλαδα με 84+40 φ16 24 μ2000-5 18 ραφαλ ασεπε πατριοτ 5aip υποβρυχια 4 αναβαθμισμενες φρεγατες gp 4 multi mission frigate 7 ΤΠΚ απατσι κιοβα σινουκ nh90 και αναβαθμισμενες ειδικες δυναμεις μαζι με τις δυναμεις στον εβρο και στα νησια αποτελουν ενα πολυ καλο συνολο. Θα ηθελα ναπροσθεσω αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου f35 ραφαλ περισσοτερα πατριοτ υποβρυχια και αρκετες κορβετες 1000-1500 tn που θα ειναι κατι ενδιαμεσο απο ΤΠΚ και φρεγατες.

   7. Όλα καλά κ όλα ωραία αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μια FDI ή οποιαδήποτε άλλη φρεγάτα θα πλέει μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο λες κ είναι A Burke;;
    Η μήπως αυτό που λες μπορεί να γίνει εναντίον ενός A Burke με την λογική σου;;
    Σε περίοδο πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο αν χρειαστεί να βγεί αποστολή θα βγει με ομάδα μάχης τουλάχιστον 4 πλοίων
    (1 FDI,1MEKO200up ,1 S class k 1 ΤΠΚ S.V) κ ταυτόχρονα υπό την προστασία της Π.Α με τουλάχιστον μία 4αδα Rafale σε διαμόρφωση αεροπορικής περιοχής 1 ΑΣΕΠΕ να πετά με συνοδεία τουλάχιστον 2 f-16 λίγο πιο πισω ανατολικά της Κρήτης μέσα στην ομπρέλα των S300.
    Δεν γίνεται τόσα ραντάρ να μην δουν τι γίνεται.
    Είμαστε στο 2021 όχι στο 1970.
    Επιπλέον τα σημερινά πλοία έχουν ECM/ ESM , έχουν συστήματα αντιμετρων ,έχουν συστήματα ciws (RAM, PHALANX,STRALES) που λειτουργούν αυτοματοποιημένα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα πάρουν στοιχεία από τα ραντάρ κ τους αισθητήρες των πλοίων κ των αεροσκαφών που πετούν.
    Στην περίπτωση του Sheffield οι μισοί αξιωματικοί έλειπαν από τα πόστα τους μίας κ κανείς δεν περίμενε να τους επιτεθούν οι Αργεντινοί .

   8. Το σενάριο πάσχει .
    Για το εχθρικό ραντάρ δεν υπάρχει καμπυλότητα ; Τα μαχητικά πως θα δουν την φρεγάτα χωρίς να γίνουν αντιληπτά ή τα ίδια ή το ΑΣΕΕΠΕ που θα τα ταΐζει δεδομένα; Μόνο του ακόμη και το KIROV δεν θα πάει . Σε καιρό ειρήνης πιθανόν μια φρεγάτα να πλέει μόνη της στην Μεσόγειο σε περίοδο έντασης δεν νομίζω.
    Επι του θέματος στο μέλλον προβλέπεται η διαμόρφωση διπλών ή και τετραπλών κάνιστρων όποτε μπορεί να γίνει αργότερα εάν επιλεχθούν οι γαλλικές φρεγάτες , γνώμη μου είναι η αγορά των ολλανδικών 11515 AAW έξι τον αριθμό με τις Μ να μας τις δίνουν σε πολύ χαμηλή τιμή και με διαπραγμάτευση για pzh2000, και σκούπα τα chinook και super puma που αποσύρουν κυρίως το στοκ ανταλλακτικών και αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στα πρότυπα των Μ με προσθήκη και στις δυο κλάσεις RAM.

  2. @ TJOLOLO

   Γελανε και οι πετρες με τις ανοησιες που γραφεις.

   Με 32 κελια ειναι φρεγατα γενικης χρησης, και οχι αεραμυνας περιοχης. Εντελως ανεπαρκης για τα σημερινα δεδομενα, ισως εαν την ειχαν προτεινει πριν απο 20+ χρονια θα ηταν καλη λυση, για τα σημερινα δεδομενα ειναι πλεον εντελως ανεπαρκης. Οι Τουρκοι κατασκευαζουν συνεχως Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη και πυραυλους ΑΤΜΑCA, οι 32 πυραυλοι θα τελειωσουν το πολυ σε μερικες ωρες και θα μεινει αοπλη η φρεγατα στο ελεος εχθρικων επιθεσεων.

   Ειναι φρεγατα μονο για το Ιονιο πελαγος.

   Ας σοβαρευτουν οι Γαλλοι και ας τοποθετησουν 2 ΜΚ41 των 8 κελιων, δηλαδη συνολο 16 κελια για CAMM-ER και ESSM ωστε να εχει επαρκη φορτο το πλοιο.

   1. Μήπως καλύτερα να πυκνώσεις το δίκτυο αεράμυνας με συνεργατικά συστήματα SAMP/T-NG (Ground Fire) που βλέπουν 400km και χρησιμοποιούν Αster30ntb1 με εμβέλεια 240km?

 20. Οι γαλλικές φρεγάτες είναι μονόδρομος, πλέον, αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα του στόλου με μια κάποια αξιοπρέπεια. Όσο το καθυστερούμε τόσο θα υποβαθμίζεται η όποια διαπραγματευτική δυνατότητα υπάρχει.

  Το πακετάρισμα της νέας φρεγάτας με ναυπηγεία, ενδιάμεση και ΜΕΚΟ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε χρόνο αλλά καί αξιοπιστία.

  Πρέπει σήμερα να βγει μια short list 3 υποψηφίων για να γίνει μια διαπραγμάτευση και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες να πάνε στα σκουπίδια.

  Τέλος, πιστεύω δεν προσφέρει τίποτα μια ενδιάμεση λύση (πχ Μ) και πρέπει όλα τα πλοία να είναι καινούρια.

  Ας πρόσεχαν στην κυβέρνηση, έπρεπε το 19 να είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, σήμερα θα είχαμε τελειώσει.

  Αντ` αυτού άφησαν τον Άδωνι και την παρέα του να κάνουν παιχνίδι εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

  1. @NF
   Φίλε NF
   Τελικά δεν θα πάρουμε τις MMSC και δεν θα σου βγει το αφήγημα με τον Κυριάκο να τσεπώνει μίζες
   Νομίζω πάντως οτι όποια απόφαση επιλεχθεί , θα βρεις τρόπο να τον χρεώσεις τον τύπο.
   Τέτοιο ‘εγκλωβισμό’ που του έχεις κάνει τον τελευταίο χρόνο, δεν σπάει με κανένα από τα γνωστά αντίμετρα. Σου έχω πει να κρατάς καμιά πισινή, αλλά μάταια
   Γνωρίζεις και από άλλες φορές, οτι δεν σε ειρωνεύομαι.

   1. @ΠΦ

    Ακομα δεν ξερουμε.
    Η βουληση του Μονόχειρος ειναι δεδομενη, οπως και το ποταπό του κινητρο.
    Ωστοσο η κομπινα μπορει να στραβωσει, για λογους περαν του ελέγχου του. Μπορει η Κομισιόν να του βαλλει χέρι για τα Ναυπηγεία, μπορει να ξεμεινει απο λεφτα.

    Σε αυτην την περιπτωση θα κοιταξει να ρεφάρει απο αλλου, κυριως απο τα τζιποφορτηφάκια της Plasan ή το Ταβόρ. Βεβαια αυτα θα ηταν απλως παρηγορια, δεν εχουν το τεραστιο «περιθωριο κερδους» που εχει η κομπίνα με τους «Μίμηδες», που αν του βγει θα γινει ενας απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους στην Ελλαδα.

 21. Τα καλά της πρότασης:
  1) Δεν εξαρτιόμαστε από το να μαδάμε την μαργαρίτα αν θα μας δώσουν καλά όπλα ή όχι οι ΗΠΑ (σε όποια πρόταση και αν κατέβει)
  2) Μας δίνουν καλές τεχνολογίες
  Τα υπόλοιπα με στρατηγική στήριξη κτλ δεν τα μασάω, μόλις πουλήσουν τελείωσε εκεί. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα μας υποστηρίζουν ή όχι. Τώρα είμαστε στην ίδια πλευρά που επί του παρόντος είναι θετικό.

  Τα κακά της πρότασης:
  1) Ο φόρτος εξακολουθεί να είναι μικρός
  2) Ακόμη δεν βλέπω πυροβολικό CIWS και δεν αναφέρεται ECM
  3) Τιμή, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα συνεχίσει να είναι υψηλή ή αν θα λογικευτούν

  Λοιπά:
  Ευρωπαϊκά όπλα μπορούν να φορέσουν και οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί, ενώ και το σύστημα μάχης μάλλον θα ήταν πιο γνώριμο σε εμάς, ενώ και οι τιμές τους είναι φτηνές. Επιπλέον μπορούν να βάλουν περισσότερους πυραύλους.

  ΥΓ Καλός ο MICA NG, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των αριθμών. Εϊναι απίστευτο που οι ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα κάνιστρο που να παίρνει ευρωπαϊκούς πυραύλους quad packed (εν μέρει το πρόβλημα είναι και των πυραύλων πχ στον Aster 15 επειδή το Pif paf σύστημα που του δίνει μεγάλη ευελιξία είναι πάνω στα πτερύγια, αυτά δεν μπορούν να διπλώσουν και να μπουν στο σώμα του πυραύλου, ενώ από την άλλη και τα κάνιστρα τα έχουν κανει και πιο μικρά

 22. καλυτερα μη παρετε τιποτα! βαρεθηκαμε 2 χρονια τη κουβεντα. ουτως η αλλως ζητιανηοι ειμαστε, ας παρει 4 5 φουσκωτα να ψαρευουμε ξιφια. και τις αλλουμινοτρτες να παρουμε παλι ζητι@νους θα μας λενε παρολο που ειμαστε τυπικοι στις οικονομικες υποχρεωσεις μας στο μαντρι

 23. Και κατι πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρει κανείς:

  Η Γάλλοι έχουν το δικό τους CEC.Οπως ακριβος και το USN.Διλαδι μια FDI HN μια χαρα μοιράζει τα βλήματα άλλον μονάδων (όμως τα Gowind με Mica) σε περιβάλλον κορεσμού.

  Προσοπικα μου φαίνετε καλι λύση σε πολλά επίπεδα.Σχεδον σε όλα τα επίπεδα:
  Ικανότητα AAW,πιο πολλά καραβια,περισοτερα βλήματα,radar,ελικόπτερα ASW,Sonar κλπ.Ολλα σε αριθμούς.

  Επιπλέον εχουμε ταχύτερη ναυπήγηση.Και για τις φρεγάτες,και πιο εύκολα ναυπήγησης στην Ελλάδα σε πιο μικρα ναυπηγεία με τις κορβέτες,και πιο γρήγορα ναυπήγησης υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά.

  1. @ Άγγελος

   Που τα ειδες τα πιο πολλα πλοια ?

   Η μια φρεγατα Belharra κοστιζει 1+ δις, αρα οι 4 θα κοστισουν πανω απο 4 δις.

   Αrrowhead Sigma MEKO κοστιζουν την μιση τιμη, αρα με τα ιδια χρηματα που χρειαζονται για 4 μπορουμε να αγορασουμε 8 φρεγατες.

   Απλη αριθμητικη δημοτικου. Αλλα οταν εχεις προβλημα με βασικη ορθογραφια, φυσικο ειναι να μην τα πας καλα ουτε με την αριθμητικη.

   1. Ένόό αντί 4xFDI «τούμπανο» 5 δις ναβπαμε για 3xFDI όπως μας τα προσφέρουν και 3xGowind.

    6 μονάδες.

    Η ακόμα καλύτερα (κατά την γνομι μου) 2xμονο FDI & 6xGowind.

    8 μονάδες.

    Απλα δεν χριαζομαστε FDI στο Αιγαίο.Μονο στην ανατολική Μεσόγειο.

     1. Έχετε μανία με φρεγατες που δεν ξέρετε:
      Τι οπλα φέρόύν.
      Τι radar εχουν.
      Άμα θα φέρουν sm2.
      Πόσο θα κοστίζουν ανα φέρόύν ολα αυτα.

      Απλά να νομίζουμε..δεν σημαίνει οτι ξέρουμε.

      Ο εγωισμός είναι πολύ καλό πράγμα.

     2. Οχι φίλε σε μεγάλο βαθμό υποθέσεις κάνουμε, αλλά το ίδιο κάνεις και έσυ οταν μιλάς για π.χ. gowind.

   2. @ G_P
    Όπως σου είπε και άλλος σχολιαστής, αν η Βελοκέφαλη δεν έχει SM/2 , δεν αξίζει μεγάλο τοναζ να
    περιφέρεται γεμάτο μεσαίου βεληνεκούς και μάλιστα συγκεκριμένης τεχνολογίας και γνωστής στους Γείτονες. Θα περάσεις στην επόμενη δεκαετία έχοντας sea sparrow , αλλά θα καυχιέσαι οτι έχεις πολλούς?

    1. Το μεγάλο τοναζ το χρειαζομαστε ειδικά για μεσόγειο γιατί θελουμε πλοια με 3 ζωνες πυραυλικής αμυνας πραγματικά AAW και δυστυχως τα μικρά πλοία (κάτω των 5000tn) δεν μπορούν να έχουν πλήρη 3ζωνική αμυνα. Belharra 32 aster και 21 ram, Sigma με 24 SM-2, 32 essm και 21 ram και αυτά αμφιβολο κατα πολλούς αν μπορεί να τα σηκώσει.
     Ισος η FDI αν μπορεί να πάρει Α35 στο φουγαρο ή στα πλαινά υποστέγου ελικοπτέρων για 24 – 32 vl mica ng και λογω του οτι aster και mica είναι ελαφρύτεροι των SM-2 και essm αντίστοιχα να μπορεί να γίνει έστω οριακά ΑΑW αλλά με τι κόστος και με τι χώρους για περαιτέρω αναβαθμισεις.

     1. Η πρόταση που έδωσαν οι Ολλανδοί αλλά και οι Άγγλοι έχει μόνο 2 ,mk41.
      Άρα δεν υπάρχουν οι φορτοι που αναφέρεις.
      Επιπρόσθετα οι SM2 είναι αμερικανικό όπλο κ είναι στο χέρι των Αμερικανών αν θα στο δώσουν κ αν κρίνουμε από την πρόταση που κατέβασαν με τις τράτες δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

 24. Κάπως έτσι:
  Κύριες Μονάδες: Γαλλία
  Ενδιάμεση Λύση: Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία
  Ναυπηγεία: USA και μετά το 2030 FFG(x) και εθνικό πλοίο
  Οικονομικά; Μη τα πολυσκεφτόμαστε, όλλοι στη γειτονιά φτιάχνουν ΠΝ, ΕΔ και βιομηχανία με δάνεια στο φουλ, διακρατικές συμφωνείες, ειδικούς φόρους και ταμεία κτλ.
  Οι «αόρατες» δυνάμεις που δεν θέλουν το ναυτικό μας να έχει ισχυρή παρουσία στην Α.Μεσογειο, όπως έγραψε ένας φίλος πιο πάνω, δεν έχουν και να χάσουν τα όμορφα νησιά και τις θάλασσές μας. Δεν νοιώθουν, δεν τους νοιάζει, μας θέλουν μικρούς και παίζουν τα παιχνίδια τους.

  1. οτι διαλεξεις τωρα θα το εχεις για τα επομενα 30 χρονια.
   Αν δεν καταλαβατε καλα διαλεγουμε το επομενο ναυτικο μας.
   Το θεμα ειναι τι θα μας προσφερουν μελλοντικα και οι Γαλλοι; ποιο ειναι το προγραμμα τους για το Ναυτικο τους;
   Με τους Αμερικανους ξερεις παιρνεις τωρα mmsc σαπακια και αργοτερα σου δινω ffgx.
   Με τους Ολλανδους paper project οι Ιταλοι βγηκαν εκτος παιχνιδιου μιας και στην προταση των αμερικανων εμπλεκονται και αυτοι. Γερμανοι δεν … Ισπανοι προσφερουν κατι καλο σε πλοιο αλλα μετα τι; δεν μπορει να βασισεις στο ναυτικο σε πλοια τοσο μεγαλα ; δεν εχει το προσωπικο να τα υποστηριξει. Η αμεσως καλυτερη προταση ειναι των Αγγλων που τα προσφερουν ολα και υπαρχει και μελλον.
   θεωρω οτι ειναι δυσκολη η επιλογη. Θα ηταν πιο ευκολη αν οι αμερικανοι ηταν λιγο πιο ευελικτοι

  2. @ Γιωργος Πατρις
   +1000
   Ποσο γελοιοι μπορει να ειμαστε οταν συζηταμε για SM-2 και μαλιστα σε πλοια διαχρονικων εχθρων του Ελληνισμου που μας θεωρουν ζητιανους και το δειχνουν διαρκως με πραξεις;
   Οχι χθες προχθες επρεπε να ληφθει αποφαση στην προταση που ικανοποιει τις προδιαγραφες του ΠΝ και προσφερουν τεχνογνωσια και Αμυντικη Συνδρομη απο Αξιοπιστο προμηθευτη.
   Οποιος βοηθησει στην υποβαθμιση του ΠΝ και εξαφανιση απο Αν. Μεσογειο θα πρεπει να απασχολησει μελλοντικα ειδικο δικαστηριο επι Εσχατη Προδοσια.

 25. σε παλαιότερη ανάρτηση στο site που μας φιλοξενεί, είχε αναφερθεί από τότε ότι το ΠΝ εξετάζει 16 aster 30 + 16 mica ng.
  httpss://defencereview.gr/bellharra-gia-to-pn-oi-ypo-syzitisi-fortoi-tono/
  Επίσης ότι οι Μπέλες δεν παίρνουν camm.
  Πρόσθετοι mica ίσως στο υπόστεγο γιατί οι εκτοξευτές τους δεν χρειάζονται τρελό βάθος (έχω δει να προτείνονται στις ιδιαίτερα αξιόλογες cmn fs65 με έξι κελιά).
  Απλά το θέμα είναι με τι κόστος κι αν μετά παίρνει και ciws (το οποίο κι αυτό είναι επίσης για το υπόστεγο).

 26. Δεν καταλαβαίνω τι καινούργιο φέρνει η πρόταση. Mica NG αντί για Aster 15 – και λοιπόν; Ένας πύραυλος ανά κελί – αν υπήρχαν δυάδες ή τετράδες θα το ανακοίνωναν πανηγυρικά.
  ECM?
  Strales?
  Τιμούλα?
  Οι γαλλικές φρεγάτες είναι τραγικά υποεξοπλισμένες, σκεφτείτε τι απειλές θα έχουν να αντιμετωπίσουν το 2050 όταν θα είναι ακόμα καινούργιες.
  Επιπλέον, παντρευόμαστε τους Γάλλους και το SETIS, ένα κλειστό σύστημα, μειώνοντας δραματικά την δυνατότητα να βάλουμε μελλοντικά οποιοδήποτε μη γαλλικό σύστημα. Και τι αναβάθμιση να κάνεις σε ένα πλοίο το οποίο είναι μπουκωμένο από τώρα;

 27. Πρέπει να πάμε σε 4 belhara και option 4 fremm πλέον. Μέχρι το 2030+ που θα παραλάβουμε το τελευταίο πλοίο (από την option +4 fremm), οι S θα έχουν πάει για ξυραφάκια, εννέα τον αριθμό αν θυμάμαι καλώς και οι meko θα οδεύουν την τελευταία δεκαετία, τέσσερεις τον αριθμό αν επίσης θυμάμαι καλώς. Για να υπερασπιστούμε Αιγαίο, ΑΟΖ / ανατολική Μεσόγειο και να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μόνοι μας μέχρις εσχάτως την Πατρίδα μας, είτε μας αρέσει είτε όχι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 φρεγάτες σύγχρονες με μικρές απαιτήσεις σε επάνδρωση και τουλάχιστον 8 σύγχρονα υποβρύχια με καλά όπλα.
  Η συζήτηση για τις φρεγάτες έχει περάσει την δεκαετία και ο χρόνος έχει τελειώσει ήδη. Τα υπόλοιπα είναι για να το παίζουμε όλοι εμείς στρατηγοί του πληκτρολογίου.

    1. καλημερα,
     ειναι θεμα σχεδιασμου του ναυτικου της Γαλλιας. Πηρε 6 ανθυποβρυχιακες φρεγατες 2 aaw πουλησε 2 πλοια της κλασης και τωρα παει σε αγορα μικροτερων πλοιων με παρομοιες δυνατοτητες πιο οικονομικα για οικονομιες κλιμακας και διατηρει της lafayette για πλοια φθηνα σε χρηση για επιδειξη σημαιας και παρουσιας οπου απαιτειται πριν ερθει ο κυριος στολος.
     Εξαλλου οι αναγκες πλεον των ναυτικων παγκοσμιος ειναι πλοιαπολλαπλων ρολων στα 4500τν περιπου. Οποτε η fdi αν την αγορασει και η Ελλαδα κανει μεγαλο βημα στην διεθνη αγορα. Για αυτο τρεχουν ολοι τωρα να πλουλησουν φθηνα για να εχουν πλοιο στους επομενουν διαγωνισμους που θα γινουν,

 28. Στην φωτό φαίνεται ένα pack mika με 12
  πυραύλους. Ενδεχομένως να γίνεται να μπούνε 2 τέτοια στην θέση των 2 Α50. Οπότε θα πάμε σε διαμόρφωση 16Αster 30 και 24 Mika ng. Μια χαρά.

 29. Αυτό που παίζει είναι μεταφορά της διαμόρφωσης FREMM HN σε FDI HN

  και αυτό που φαίνεται να άλλαξε ότι δεν χρεώνουν κόστος ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ και οτι ο stealth σχεδιασμός (πολύ σοβαρή παράμετρος για τους Γάλλους) πάει περίπατο για την ελληνική εκδοσή.

  Μη με ρωτάτε περισσοτερα δεν γνωρίζω.

 30. Μετά την αισχρή πρόταση από τις ΗΠΑ που μόνο σε συμμάχους δεν απευθύνεται έχω την γνώμη ότι ούτε και sm2 θα είναι αποδεσμευσιμοι για να μην κακοκαρδισουν την φίλη και σύμμαχο Τουρκία,οπότε όλες οι προτάσεις εκτός των γαλλικών όπλων πρέπει να βγουν εκτός αν θέλουμε να μην είμαστε αποικία….πολλοί χαίρονται με την ενδιάμεση λύση των Μ,εγώ πάλι καθόλου γιατί φέρουν sparrow που στο σύγχρονο παιδιο είναι ανεπαρκείς,για μένα λύσεις είναι δύο,αν και θα μπορούσαν να είναι τρεις,1)4 fdi με «ενδιάμεση» 2-3 gowind με προαίρεση σε βάθος χρόνου ακόμα 2-3 gowind 2)4 ιταλικές fremm με ενδιάμεση λύση 2 ppa full 3)ριζοσπαστική λύση με 4 ppa με ενδιάμεση λύση αλλά 2 ppa σε full έκδοση….όλες οι άλλες λύσεις σκοντάφτουν στα αμερικανικά όπλα……

  1. Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη, σχετικά με τις Μ,θα συμφωνήσω ότι οι σπαροου είναι πρόβλημα,αλλά μπορούν να αντικατασταθούν με essm,αν δε βάλουμε, essm2,και διατηρήσουν το αντιπυραυλικο γκολκιπέρ και μπροστά από τη γέφυρα βάλουμε το φαλανξ από τις S,τότε έχουμε νομίζω πανίσχυρο πλοίο.
   Βασίλη μου εγώ προβληματίζομαι σε δύο σημεία.πρωτο αν με δεδομένο την κρίση της οικονομίας λόγω κορονοιου και των μνημονίων μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα και δεύτερον αν τα ναυπηγεία μας στο χαλί που έχουν σήμερα μπορούν να χτίσουν τις υπόλοιπες 3φ/Γ έγκαιρα.δε. θέλω να σκεφτώ τις ιστορίες των απεργιών και των εργατοπατέρων όταν αρχίσουν το βιολί τους.

   1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕ C.p. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Μ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΙΣ TYPE 23 ΓΙΑΤΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ CAMM ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΙ Μ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΙΔΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΛΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑ;Ι ΑΠΟΛΥΤΑ

  2. Καλο ειναι να γινει ενα ερωτημα προς usa, αλλα εχω την αισθη0ση οτι τουλαχιστον SM-2 block III B θα αποδεσμευουν. Δεν ξερω για block III C, αλλα απο την αλλη η τιμη που ακουω γι αυτον (5εκ/μοναδα) ειναι ακριβη.

 31. Σίγουρα με την Γαλλική πρόταση έχεις κάτι να περιμένεις ως ανάπτυξη μελλοντικά. Α70, duo/quadpack, συνδυασμός Α70 με διάφορους πυραύλους – που κάποια στιγμή, λογικά θα γίνει – ειδικά αν οι Γαλλικές πωλήσεις ευδοκιμήσουν, όπως με το Rafale F4R. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τις MMSC. Το πλοίο ήδη θεωρείται υπέρβαρο για αυτά που ΔΕΝ έχει.

  Ερωτήσεις:

  1. Τιμή με ενδιάμεση λύση + παραγωγή 3/4 φρεγατών Belharra στην Ελλάδα;
  2. Αναβάθμιση των 2 Γαλλικών φρεγατών Ενδιάμεσης Λύσης – μπορούν να πάρουν MICA NG ή Aster 15? Με τι κόστος;
  3. Τιμή χωρίς ενδιάμεση λύση και παραγωγή 4 φρεγατών στην Γαλλία, με προσεκτικά όμως επιλεγμένα υποκατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα για απαραίτητη τεχνογνωσία;
  4. Τιμή για επιπλέον 2 αλλά και για 4 Gowind 3100 – με κατασκευή στην Ελλάδα; (μέρος αυτής της δαπάνης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μερικώς από όποια παραπάνω έκπτωση; Ας ξεκινήσουμε με Gowind στην Ελλάδα και μετά πάμε σε Φρεγάτες).
  5. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Γαλλικών ναυπηγείων π.χ. σε Σκαραμαγκά; (Οι Γάλλοι θα μπορούσαν επίσης εκτός από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς να «κουνήσουν» το ιδιοκτησιακό καθεστώς).

  1. η ενδιαμεση λυση των Γαλλων ειναι η χειροτερη που θα μπορουσαν να κανουν. Ακομα και οι 2 μη αναβαθμισμενες lafayette ειναι πιο καλα πλοια και εχουν μεγαλυτερη προοπτικη αν μπεις στην διαδικασια αναβαθμισης τους.( χωρος για 16 κελια, χωρος για vds sonar κτλ κτλ)

 32. Φρεγατα 5 χιλιαδων τονων με κοστος πανω απο 1 δις και εξοπλισμενη μονο με 32 ΑντιΑεροπορικους πυραυλους ειναι εντελως ανεπαρκης και υποεξοπλισμενη για εμας.

  32 πυραυλους μπορει να φερει και μια κορβετα των 1500 τονων σε 8πλο ΜΚ41, δεν προκειται και για κατορθωμα.

  Οι Γαλλοι φτιαχνουν φρεγατες για επιδειξη σημαιας και για να παρακολουθουν κοπαδια μπακαλιαρων στον Ατλαντικο. Ολα τους τα πλοια ειναι τραγικα υποεξοπλισμενα, σχεδιασμενα με φιλοσοφια δεκαετιας του 1990 οταν ο μεθυσμενος Γιελτσιν ηταν στην εξουσια στη Ρωσια και δεν υπηρχε καμια απειλη για τη Δυτικη Ευρωπη. Η Γαλλια ετσι και αλλιως εχει αεροπλανοφορο με Rafale, εχει πυρηνικα υποβρυχια αλλα και πυρηνικα οπλα, αρα δεν ενδιαφερεται παρα πολυ ωστε το καθε πλοιο να ειναι ισχυρα εξοπλισμενο.

  Δεν ταιριαζουν για εμας αυτου του ειδους τα υποξοπλισμενα πλοια. Εμεις ειμαστε στην κατασταση που ειναι το Ισραηλ, δηλαδη θα εχουμε λιγα πλοια τα οποια θα πρεπει να ειναι ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ. Χρειαζομαστε μεγαλο φορτο ΑντιΑεροπορικων πυραυλων, πολυστρωματικη αεραμυνα, και 2-3 συστηματα CIWS με συνδυασμο πυραυλων RAM, αλλα και πυροβολων οπως τα Phallanx, Millenium, Bofors 40mm.

  Τι να κανει μια FDI Belharra με 32 πυραυλους ολους και ολους, μπροστα σε μια Arrowhead-140 που μπορει να φερει για πλακα ενα συνδυασμο απο εως και 150 πυραυλους ESSM block 2, CAMM-ER, SM-2, στον ΜΚ41 των 32 κελιων και στους ΜΚ56 των 24 κελιων. Και κοστιζει τα μισα χρηματα σε σχεση με την Γαλλικη προταση, δηλαδη αντι για 4 φρεγατες, με τα ιδια χρηματα μπορουμε να αγορασουμε 8 φρεγατες και να ανανεωθει ο στολος.

  Με 8 φρεγατες θα εχουμε και ναυπηγεια που θα λειτουργουν για μια δεκαετια τουλαχιστον στο φουλ, ενω με 3 πλοια δεν θα ειναι καν βιωσιμα για μια 5ετια.

   1. @ DV-1.GR, Antony

    H Arrowhead-140 μπορει να φερει τον ιδιο εξοπλισμο που φερει και η μητρικη σχεδιαση Iver Huitfeldt, δηλαδη APAR + SMART-L. Το κοστος της Iver Huitfeldt ειναι 340 εκατομμυρια ευρω συμφωνα με τους Δανους και ολες τις πηγες.

    Δηλαδη ηArrowhead-140 μπορει να φερει ΜΚ41 των 32 κελιων σε διαμορφωση quad-pack με 4 πυραυλους ESSM block 2, CAMM-ER σε καθε κελι και εκτοξευτη ΜΚ56 με 24 κελια.

    Επομενως:

    32 Χ 4 = 128 πυραυλοι ΜΟΝΟ στον ΜΚ 41, βαλε και τους πυραυλους που φερει ο ΜΚ56 και δες ποσο ειναι το συνολο.

    Το προβλημα σας ειναι οτι δεν γνωριζετε απλη αριθμητικη δημοτικου, αλλα κατα τα αλλα εχετε και αποψη κιολας.

    1. οχι φιλε το προβλημα σου ειναι οτι δεν ξερεις τι διαβαζεις δεξια και αριστερα …λοιπον //εχουμε και λεμε …καταρχαν εκτιμω σαν πλοιο τις iver …αλλα 340εκ ειναι τιμη για το σκαφος και μονο ..τιποτα αλλο με κατασκευη στην λιθουανια καποτε …τιμες προ 20 ετων και μεροκαματα λιθουανιας του καποτε … πανω απο 350εκ εχουν μονο οι 128 εσσμ που λες … εκτος αν νομιζεις οτι πανε με το κιλο …στο παζαρι και αμα παμε στο τελος θα τους παρουμε και φθηνα ….ειναι εκτος τοπου και χρονου οτι γραφεις ….και δεν μπορει να υπαρχει βαση για κουβεντα …να μας πεις οτι ξερεις η ιβερ για τα κυβικα της ειναι ενα σχετικα φθηνο σκαρι ..και αξιολογο ..να συμφωνησουμε …αυτα που γραφεις ειναι εξωφρενικα ….μαθε λοιπον οτι σκετο σκαρι αμα το παλεψεις σημερα και για μας με οριο τα 500εκ μπορεις να ελπιζεις για ιβερ-α140 …..αλλα μεχρι εκει ..καμια σχεση αυτο με οτι γραφεις ….υποψην εχω πει ηδη την αποψη μου οτι η καλυτερη αγορα για τα λεφτα μας ειναι 4 fdi και 2 α140 …..αλλα ξαναλεω γραφεις πραγματα εξωφρενικα που δεν υπαρχουν …

  1. Η φρεγατα μπορει να κοστιζει τα μισα χρηματα ο οπλισμος που αναφερεις αμερικανακι ποσο κοστιζει; και αν αποδεσμευσουν sm και ποιο μπλοκ κιολας.

    1. @ Π.Α.

     Στειλε ερωτηση στον Παιατ στο Τουιτερ να σου απαντησει.

     Ρε φιλε μας δουλευεις? Οι SM-2 οπως και οι Πατριοτ εχουν αποδεσμευτει ΗΔΗ απο τις αρχες του 2000. το γνωριζουν ολοι αυτο.

     Εαν μας πουν οχι, τοτε να τους πουμε και εμεις μαζεψτε τα και δρομο απο τη Σουδα, Λαρισα κτλ και ας βαλουμε πωλητηριο στο λιμανι της Αλεξανδρουπολης με υποψηφιους Ρωσσους και Κινεζους.

     1. Δε με απασχολει τι λεει ο πρεσβης, παντως σιγουρα η Βella περνει 16 aster30 και 2 mica ανα κελι =32, ας κατσουν μονοι τους τα αμερικανακια να αναρωτηθουν αν μας αποδεσμευουν sm ή οχι. Ηδικα μετα την τελευταια απαραδεκτη προταση τους με τις mmsc.

     2. A! ειχε και το θρασος ο πρεσβης σου να πει, αγοραστε πρωτα mmsc και μετα ffgx.

     3. @G_P
      Αγαπητέ φίλε για να είμαστε ειλικρινείς για τους sm2,δεν έχουμε στείλει ποτέ LOR,για να ξέρουμε αν μας τους αποδεσμευουν. Αλλά κι αν το κάνουν ποια έκδοση δίνουν?με τους γάλλους τα πράγματα είναι απλά, πληρώνεις κάτι παραπάνω αλλά πέρνεις αυτό που θέλεις και το σπουδαιότερο, οι Τούρκοι έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να αποκτήσουν τον αστερ30,ενώ σίγουρα θα αποκτήσουν στην μετά Ερντογάν εποχή και sm2 για τις TF200 και f35.
      Τώρα αυτά που γράφεις σχετικά με την παραχώρηση στρατηγικών βάσεων και λιμένων,σε ρώσους και κινέζους όχι απλά δεν γίνονται αλλά θα βάλουν την χώρα σε περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους. Ας είμαστε ρεαλιστές.

  2. @G_P

   Τα ερωτήματα για την AH που γραφεις είναι ΕAΝ οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι πουλάνε τον SM2 και
   το APAR 2 είναι ΑΠΑΤΟΎΜΕΝΟ για την καθοδήγηση μεγάλου αριθμού πυραυλων ESSM/SM2!!
   Μονο με ESSM και το NS110 δεν αξίζει να πάρεις πλατφόρμα στους@ 6000TN!!

   Εξάλλου όπως γράφτηκε αναλυτικά πρόσφατα το ESSM δουλεύει καλύτερα με FIXED PANEL AESAs
   όχι με τύπου NS100 περιστρεφόμενα radar!!

   Για αυτό λέω πως πρέπει να διερευνηθούν τα παραπάνω!

   Εάν οι αμερικανοι δεν μας πουλάνε SM2 και δεδομένης της συμπεριφοράς τους νομίζω πως οι FDI είναι ΜΟΝΌΔΡΟΜΟΣ

    1. @ Spartan

     Στα μαθηματα βιολογιας εκανες κοπανα η κοιμοσουν???

     Ο ανθρωπος ΔΕΝ εχει RNA αλλα DNA σε διπλη ελικα, οπως το ανακλυψε ο Γουοτσον και ο Κρικ.

     Το m-RNA ειναι μονο μεταφορεας μηνυματων.

     1. @ G_P
      Μάλλον κοιμόμουν και ονειρευόμουν οτι είχα καθηγητή εσένα τόσο στην Βιολογία, ΄
      όσο και στην Αεροναυπηγική, την Ναυπηγική και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

      Για να καταλάβεις το πείραγμα στον CK που ήταν εναντίον των Belhara (είσαι μόνο μερικούς μήνες εδώ), ενώ τώρα τις θέλει είναι : to rna σαν πολυμερές νουκλεικό οξύ που είναι, περιέχεται ως μόριο στο εμβόλιο π.χ το COVID-19 Vaccine Moderna και ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (mRNA) και το οποίο φέρνει οδηγίες να παράγει μια πρωτεΐνη από τον ιό SARS COV-19, δηλαδή τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19.

      Στην περίπτωση του CK , o αγγελιαφόρος (mRNA) ‘μπερδεύτηκε΄ και παρέδωσε λάθος μήνυμα , για αυτό και η ξαφνική μεταβολή του. Το έπιασες το χιούμορ ή θα στείλεις το αστείο σε επιτροπή λοιμωξιολόγων για να εγκριθεί οτι πληροί τις προϋποθέσεις?

  3. @ G_P
   Πρώτον για να βάλεις τον φόρτο που ονειρεύεσαι σε κάθε πλοίο, πόσο θα κοστίσει?
   Δεύτερον, πες οτι χρησιμοποιήθηκε ο φόρτος, μετά τι γίνεται? υπογράφουμε μνημόνιο για να αγοράσουμε άλλον?
   Τρίτον, θα σε κάνει μάγκα ο Θείος με τους SM/2 την στιγμή που έχουν αρχίσει τα ζαχαρώματα με τον Σουλτάνο για να γυρίσει πίσω , είτε αυτός είτε ο επόμενος?
   Τέταρτον, δεν σου προτείνει SM/2 στις Τράτες που στις πασάρει ετσιθελικά και εξοπλισμένες as it is και θα σου τους δώσει να τους καμαρώνεις σε άλλο σκαρί?

   1. @ Δευκαλιων

    Οι τρατες ΔΕΝ μπορουν να παρουν SM-2, λογω ελλειψης ισχυρου ρανταρ και επειδη εχει μονο εναν ΜΚ41 με 8 κελια. Που θα βρει τετοιο πλοιο με 8 πυραυλους στο Αιγαιο, χωρις σοναρ και τορπιλοσωληνες.

    Μονο καποιοι στην Πτωση βλεπουν την αλουμινοτρατα ως σοβαρο πλοιο, για οσους εχουν λειτουργικο εγκεφαλο η αλουμινοτρατα ειναι το χειροτερο πλοιο.

  4. Ακομα και ο μεγαλυτερος πολεμιος της μπελας η πτωση, μολις τωρα ειδα οτι εγραψε οι μικα εν τζι σε 2αδες.
   Το θεμα τελειωσε μετα απο αυτο.
   Εχω δηλωσει πιο πανω οτι αν οι γαλλοι δεν μπορουν τον μικα σε 2αδες τοτε πρέπει να δεχτουν να βαλουν τον καμμ-ι-ερ σε 2δες, αλλιως τους ξεχνάμε.
   Τελείωσε το θέμα 24 αστηρ 30+16 μικα εν τζι η 20 αστηρ 30+ 24 μικα εν τζι.
   Η αγαπημενη σου αγγλικη που απιθανο να την παρουμε γιατι το γιουρογκρουπ θα μας εχει στη μπουκα να δωσουμε λεφτα στη χωρα που εγκατελειψε την ευρωπη με ακραιο λαικισμο, ακομα και ο μεγαλος της φαν
   ο ναβαλ αναλυσης ειπε οτι το πιο πιθανο ειναι να εχει ΝΣ-200 ρανταρ και 64 καμμ-ι-ερ, το ΣΜ-2 ειναι όνειρο απατηλο Και τα 4 ΜΚ41 δεν παιζουν δεν μας τα βαζουν αποδεσμευουν οι αμερικανοι.

   1. Πρόκειται περί προβοκάτσιας. Στο twitter γράφουν ότι το έψαξαν, τελικά δεν ισχύει και θα ανεβάσουν άρθρο μόλις ολοκληρωθεί η «έρευνα». Προφανώς τους είναι να μετατρέψουν το θετικό κλίμα σε αρνητικό, γιατί το πλοίο θα είναι άοπλο χωρίς το dual packing (όχι σαν τις MMSC που αποτελούν φόβητρο για όλα τα ναυτικά τις περιοχής).

 33. Food for thought PART 2 ας πω κ γω 2 πράγματα.

  Γουστάρω Μπελ. Την τιμη.που αναρωτιούνται πολλοί εδω μεσα, μας την εχει δωσει το DR. 3960δις για 4 πλοια με ολα. Δλδ 990 ανα μοναδα.

  Εγω θα εκανα το εξης

  1. 4Μπελ +3 214αρια για 5,5δις

  2. 4μεκοΑ200+4214 για 5,5 δις

  Ετσι όντος κανεις κατι

  Το ξτρεμε.σεναριο που δεν εχουμε Αρχιδια να το κανουμε θα ηταν

  2μπελ
  22 rafale
  2 214
  2M

 34. Είπαμε θα φέρουν 2 MICA NG μελλοντικά τι δεν καταλαβαίνεις;
  Τι διαστάσεις έχει ο MICA;
  Τι διαστάσεις έχει ο CAMM;
  Τι διαστάσεις έχει ο CAMM-ER;

  Θα βγει και MICA NGR!
  Ναι με δεύτερο όροφο στα σχέδια τους είναι πλήρωσε μπες συνεταίρος και πάρε.
  Σταματήστε την γκρίνια λοιπόν και πληρώστε.
  Δεν κατάλαβα δεν θες συνεργασίες;

  Δεν σου αρέσει αυτή η λύση; Πας να φτιάξεις ESSM III με μεγαλύτερο μήκος και δεύτερο όροφο.
  Πλήρωσε άνθρωπε μου και κάνε αυτό που πρέπει και άσε της γκρίνιες.
  Δεν φτιάχνεις έναν νέο πύραυλο έναν δεύτερο όροφο βάζεις.

  Ο MICA θα πάει από τα 40 χιλιόμετρα στα 80 χιλιόμετρα.
  Ο ESSM IIΙ θα φτάσει τα 100+ χιλιόμετρα θα έχει 5 μαχ.

  Ρίξε τα χρήματα στον ESSM III και θα κονομήσεις απλά πράγματα.
  Ελαφριές φρεγάτες και ESSM III τι δεν καταλαβαίνεις;

  Ναύαρχος είσαι ή πολιτικός;

  Αν δεν το κάνεις πάντα υποχείριο θα είσαι στους από πάνω!
  Αλλά ποιος ακούσει εμένα τον αιρετικό;
  Τον άνθρωπο που σκέπτεται με το συμφέρον της πατρίδας του.
  Τον άνθρωπο που λέει τον ίδιο πύραυλο και το ίδιο ραντάρ στης φρεγάτες και στα ΑΑ συστήματα.

  1. Παπαφλεσσα,
   Μακάρι να υπήρχε βούληση συμπαραγωγής των MICA , αφού όπως είπαν οι Γάλλοι δεν έχουν
   πρόβλημα στην μεταφορά τεχνολογίας τόσο για εγχώρια χρήση όσο και για μελλοντικές Γαλλικές διεθνείς
   παραγγελίες, όπου ελληνικές εταιρίες θα μπορούν να συμμετέχουν έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία. Με την προοπτική χρήσης του Mica Νg τόσο από την ΠΑ όσο και από το ΠΝ και μετατροπής μελλοντικά των
   υπαρχόντων Mica σε Mica NG, γιατί όχι σε συνεργασία εντός Ελλάδος?

   1. Όποιος έχει μυαλό με ακούει η κυβέρνηση έχει;
    Τα 40 χιλιόμετρα είναι λίγα πολύ λίγα.

    Η πραγματική λύση είναι ο Μέτεορ γιατί θα έχει μεγάλη εμβέλεια!
    Μια έκδοση για πλοία με επιταχυντή θα ξεπερνούσε σε εμβέλεια τον SM-2
    κατά πολύ αλλά είναι ακατάλληλος για να αντιμετωπίσει βαλλιστικά βλήματα.
    Θα είχε πραγματική εμβέλεια με συνεχόμενη ταχύτητα λόγο του
    αυλωθητή.

    Εδώ σκεπτόμαστε μόνο τι να αγοράσουμε

    1. Γενικα υπαρχουν πολλοι αστερισκοι για τους πολιτικους και για το δημοκρατικο πολιτευμα που «υποτιθεται» εκπροσωπουν.

    2. @Γιώργος Δίκαιος, μικρός ήρωας
     Γιώργη,μια ερώτηση, οι μικά μπορούν να ενσωματωθούν σε μόνους εκτοξευτεί εκατέρωθεν του υπόστεγο ελικοπτέρου (6+6 ,η`8+8)?οπως στις Μ δηλαδη.

     1. Τα πάντα μπορείς να κάνεις άμα πληρώσεις.
      Γίνετε όλα γίνονται και να μπουν δυο MICA NG VL
      στο κελί για ASTER 30.

 35. Στο σημερινο πεδιο μαχης οι Τουρκοι ΔΕΝ θα στειλουν αεροσκαφη, αλλα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη με δυνατοτητα εντοπισμου σηματων ρανταρ, και θα εντοπισουν τις Belharra απο τις εκπομπες του ρανταρ τους σε αποσταση 300-400 χιλιομετρων μακρυα.

  Μολις εντοπιστει η περιοχη που βρισκεται το πλοιο, θα μπορουν να στειλουν τις συντεταγμενες σε επακτιες συστοιχιες ATMACA, η θα στειλουν οπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη Akinci με ATMACA που εχουν εμβελεια 200 χιλιομετρων. Με 30-40 πυραυλους του 1 εκατομμυριου ο ενας θα εχουν βυθισει την δικη μας φρεγατα-πλωτο τεχνολογικο απολιθωμα Belharra του 1 δις.

  Χρειαζομαστε φρεγατες για τα επομενα 30 χρονια, οχι για τα προηγουμενα 30 χρονια. Σοβαρευτειτε και δειτε πως εξοπλιζει το Ισραηλ τα δικα του πλοια σαν αστακους. Οι Ισραηλινοι εχουν πανοπλα πλοια, ενω οι Γαλλοι τα εχουν εξοπλισμενα σαν κρουαζιεροπλοια.

  Ακου εκει 32 πυραυλους το πλοιο του 1 δις. Ειναι ανεκδοτο, οπως ανεκδοτο ειναι και η αλουμινοτρατα χωρις σοναρ και τορπιλοσωληνες. Αυτα ειναι αστειοτητες,

  ΔΕΝ εχουμε απεναντι το Λουξεμβουργο αλλα την Τουρκια των 90 εκατομμυριων ΟΡΚ που εχει στρατιωτικες δυναμεις και κανει πολεμικες επιχειρησεις σε 5-6 χωρες

  1. Το θέμα είναι ποσά οπλα θα έχει οι ομάδα μάχης συνολικά..και τι δυνατότητες.

   Το να λέμε σινεχιαβταβιδια και τα ίδια είναι κουραστικό.Δεν θα στείλουμε όλες τις 2-4 FDI να μάχονται μοναχές τους καπου μετάξι Κρήτης και Κύπρου.

   Θα στείλουμε 1-2xFDI HN μαζί με άλλες φρεγατες,ΤΠΚ,υποβρύχια,πλιοα υποστήριξης και φισικα assets τις πολεμικής αεροπορίας μας:Rafale,F-16V & Erieye.

   Μια,Δύο FDI με 64xAster30,τρεις-τέσσερις φρεγατες μονο με ESSM/Mica etc..

   Άμα κανουνε ενα deal για δύο μονο FDI HN το καθένα με 4xA50/32xAster30 και 6xGowind3100 με 32xMica NG τα κανις δύο ομάδες μαχις με 32xAster30,96xMica NG,84xRim116 οι καθε μια!

   Με CEC θέλω να δω τι θα πλησιάζει στα 5χλμ.

   Και φυσικά θα έχει U124HN «από κατω» και Rafale & Meteor «από πάνω».

   Αυτό μπορεί να γίνει.Μεσα στα 5δις.

  2. αν σου στείλουν 30-40 πυραύλους ταυτόχρονα οι οποίοι έχουν την ικανότητα να σε κλειδώσουν δεν σε σώζει τίποτα παρα ίσως οι παρεμβολείς σου. Κι ας έχεις στο πλοίο 2000 πυραύλους.

   1. @ npo
    Σωστό αυτό που λες, αλλά για αυτό επίσης φημίζεται η Belhara : για τους παρεμβολείς και τα decoys
    Mην λησμονούμε επίσης την ομάδα μάχης που προσφέρει ‘βάθος’ και επάρκεια αισθητήρων/όπλων

    1. @Διηνέκης

     Το θέμα είναι να μην μπορούν να σε στοχοποιήσουν.
     Φυσικά και δεν είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζει ο G_P, αλλά αν στείλεις πλοίο στο στόμα του λύκου, και 1000 πυραύλους να έχει…

   2. @ npo

    Που τις ακουσες αυτες τις ανοησιες φιλε?

    Ξερεις, το Αμερικανικο Ναυτικο εχει στο ιντερνετ το εγχειριδιο Ηλεκτρονικου Πολεμου με 450+ σελιδες, πηγαινε και διαβασε για να ΜΗΝ γραφεις τετοιες χαζομαρες.

    Ο Ηλεκτρονικος Πολεμος δεν ειναι πανακεια, γι αυτο και ολοι βαζουν ΑντιΑεροπορικους πυραυλους Μεσου βεληνεκους οπως ESSM CAMM, Aster αλλα και CIWS οπως το RAM και το Phallanx. Ειδικα το RAM κλειδωνει πανω στον ενεργο ερευνητη ρανταρ του πυραυλου και τον καταστρεφει σχετικα ευκολα. Υπαρχουν μεχρι και ακαδημαικα αρθρα που εξηγουν πως λειτουργει.

    Oι μονοι που δεν ενδιαφερονται ειναι οι Γαλλοι, επειδη οπως ειπα δρουν στο πλαισιο ομαδας δρασης αεροπλανοφορου και τα Rafale θα καθαριζουν τα παντα εως και τα 600 χιλιομετρα.

    Οι Αγγλοι που την πατησαν αγρια εχουν φουσκωτους στοχους μεγεθους 3-4 μετρων IrvinGQ – FDS Naval Floating Decoy System που αντανακλουν το σηματα ρανταρ και τα πετανε στη θαλασσα πλευρικα οπου φουσκωνουν σε μερικα δευτερολεπτα.

    https://www.irvingq.com/irvingq-products-services/naval-decoy-systems/naval-decoy-systems-corner-reflector/floating-decoy-system-fds/

    1. @G_P
     έχεις σαλέψει ρε φίλε? Για ηρέμησε.

     Δεν σε σώζει τίποτα είπα.

     Παρα ίσως οι παρεμβολείς σου είπα. Ίσως. Ξέρεις τι σημαίνει ίσως? Ίσως σημαίνει ανάβεις τους παρεμβολείς και προσεύχεσαι, διότι οι πύραυλοι και 1000 να έχεις δεν θ σε σώσουν, διότι για να καταρρίψεις σε λίγα δευτερόλεπτα τους 30-40 πυραύλους σου που έρχονται ταυτόχρονα αποκλείεται.

     Φταίω εγώ που το σενάριό σου είναι απ το star trek?

    2. … και για την ιστορία, ναι, τους 32 ΑΑ πυραύλους μεγάλης/μέσης ακτίνας + 21 RAM τους θεωρώ πολύ οριακό. Αμα ήταν πχ 16 μεγάλης και 32 μέσης + 21 RAM θα ήμουν σχετικά ικανοποιημένος, αν και θα προτιμούσα κι ένα πυροβόλο στην πρύμνη.

     1. @ npo

      32 πυραυλοι δεν φτανουν για τιποτα.

      Οι παρεμβολεις εχουν μειωμενη αποτελεσματικοτητα.

      Το RAM εχει παθητικο ερευνητη που ανιχνευει και λοκαρει στον ενεργο ερευνητη του αντι-πλοικου πυραυλου.

      https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a617071.pdf

 36. @defencereview θα μας κάνετε καμιά ανάλυση της προσφοράς της Γαλλίας στην Κροατία και του κόστους της?

  Γιατί μου φαίνεται πως όπως τα έλεγα βγήκε και κάποιοι θα αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους σε περίπτωση που η Κροατία πάρει τα Ραφάλ και βγει προς τα έξω η τιμή.

  Τότε έλεγα πως αφού πήραμε τα αεροπλάνα σε λογική τιμή (περίπου 1 δις όλα μαζί) είναι σκανδαλώδες να λέμε ότι το λοιπά κάνει 1,5 δις (εκπαίδευση, υποδομές, όπλα κτλ).

  Λοιπόν, οι Κροάτες πήραν 12 αεροπλάνα, τα οποίο ΜΑΖΙ με το όλα τα άλλα, πληρώνουν 1 δις… τα δικά μας 12 μεταχειρισμένα ήταν 500 εκατ, άρα το λοιπά όπως όπλα εκπαίδευση υποδομές εξομοιωτές κτλ, τα πλήρωσαν 500 εκατ, ενώ εμείς τα πληρώσαμε 1,5 δις. Όσο διαφορετική και να είναι η παραγγελία μας στο λοιπά, τόση διαφορά δεν δικαιολογείται…
  The deal is to be worth some €999 million ($1.2 billion) and, in addition to the aircraft, it will cover weapon systems, spare parts, logistics and training

  Περαστικά μας, φαντάσου τι θα γίνει με τα πλοία…
  https://www.defensenews.com/global/europe/2021/05/28/croatia-to-drop-1-billion-euros-on-used-rafale-fighter-jets/

   1. Δεν ισχύει, γιατί ακόμη και υπερπαντελώς σαράβαλα να ήταν και τα πήραν με τίμημα μηδέν (που προφανώς αποκλείεται) για το «λοιπά» θα είχαν πληρώσει 1 δις και εμείς 1,6.

    Βλέπω να γίνει ο κακός χαμός, καλά έλεγα, οι Μπελάρες κανονικά ότι κάνουν 2,8-3 δις, μάλλον έχουμε 1,5 δις «λοιπά» και εδώ. Μέχρι να πάρει και κανα άλλο σοβαρό κράτος Μπελάρα και να αρχίσει να γίνεται χαμός και με τα πλοία. Ενώ στις MMSC δεν φαίνεται γιατί άλλος αγοραστής δεν θα υπάρξει και ο μόνος που πήρε ως τώρα ήταν άραβας και δεν αγόραζε πλοίο αλλά άλλα πράγματα

    1. 6 καινούρια Rafale F3R : 530 εκατομμύρια ευρώ.
     12 μεταχειρισμένα F3R: 540 εκατομμύρια ευρώ
     (FOS) τεσσάρων ετών : 120 εκατομμύρια ευρώ
     εκπαιδεύσεις , προσομοιωτής , εξοπλισμός υποστήριξης φόρτωσης όπλων 700 εκατ. ευρώ
     όπλα: 400 εκατομμύρια ευρώ
     (η παραγγελία μας φαινεται είναι στα ιδια οικονομικά επίπεδα με την Κροατική προσφορα για 12 μεταχειρισμένα με λοιπα 1 δισ ευρω)
     επιμένω πόσες ώρες πτήσης τα μεν και πόσες τα δε ….? προφανώς δεν ξέρω….

     1. Η τιμή που πήραν Κροάτες:
      12 μεταχειρισμένα F3R: 540 εκατ ευρώ
      Ανταλλακτικά, εκπαιδεύσεις , προσομοιωτής , εξοπλισμός υποστήριξης φόρτωσης όπλων, όπλα όλα μαζί 460 εκατ ευρώ.
      Σύνολο όλης της παραγγελίας 1 δις οι Κροάτες.

      Σε εμάς από ότι γράφεις 700 εκατ έκαναν ήδη τα κόστη χωρίς όπλα και FOS. Τι να λέμε τώρα… οι άλλοι έδωσαν 460 με τα όπλα και όλα τα άλλα κομπλέ.

      Εμείς πήραμε FOS υπερτιμημένη, εκπαιδεύσεις , προσομοιωτής , εξοπλισμός υποστήριξης φόρτωσης όπλων 700 εκατ. ευρώ τιμή για γέλια, και για τα όπλα δεν ξέρω γιατί δεν ξέρω τι πραγματικά πήραμε

  1. Εμάς είναι 18 και όχι 12 εκ των οποίων τα 6 καινούργια. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι όπλα έχουν παραγγείλει .

  2. Εμένα έτσι πρόχειρα στα ίδια μου φαίνονται.

   Κόστος μεταχειρισμένου ~ 45 εκατομμύρια Ευρώ πήγε σε μας, x12 = ~550 εκ μαζί με όπλα κι ανταλλακτικά.
   Κόστος καινούριων ~ 90 εκατομμύρια Ευρώ x6 = ~550 εκ με τα όπλα κι ανταλλακτικά.
   Άλλα περίπου 700 εκ για υποδομές εκπαίδευση, κλπ για 18 αεροπλάνα κλπ

   Αν αυτό το 700 το κάνεις αντι για 18 για 12 γίνεται 450 εκ. Voila.

   Εμείς πληρώσαμε επιπλέον
   – σύμβαση FOS για περίοδο 4 ετών κόστους 120 εκατ.
   – συντήρηση και τροποποιήσεις υφισταμένων, προμήθεια Meteor 400 εκατ.
   – κρατήσεις / φόροι 107 εκατ

   πηγή: https://doureios.com/mporoume-na-plirosoyme-akriva-ta-rafale-asfalos/

   1. Στην τιμή και των Κροατών είναι και τα όπλα. Ωστόσο επειδή αυτή είναι η πρωτη εντύπωση, για αυτό λέω να γίνει μια σύγκριση τιμων από το σαιτ να τα μάθουμε σωστά

    1. agnostosependytis

     Κροάτες (χρησιμοποιώ δικές μας τιμές)
     Κόστος μεταχειρισμένου ~ 45 εκτ x12 = ~550 εκ μαζί με όπλα κι ανταλλακτικά.
     Υποδομές εκπαίδευση, κλπ για 12 αεροπλάνα 700*12/18 ~ 450 εκ.

     Σύνολο 1 δις

     Ίδιο με α δικά μας μου φαίνεται

     1. εάν δεν έχουν πάρει προσομοιωτή πτήσης, τότε η δική μας συμφωνία είναι οικονομικότερη …

     2. Εγώ τα μετρά διαφορετικά και νομίζω και πιο σωστά αλλά θα το γράψω τελευταία φορά γιατί κούρασε:

      1) Αξία 12 μεταχειρισμένων: 545 Ελλάδα, 545 Κροατία, ισοπαλία
      2) Αξία εξοιμοιωτών, εκπαίδευσης, υποδομής, όπλα, ανταλλακτικά κτλ:
      -Κροατία 450 χιλ
      -Ελλάδα 1,6 δις (σχεδόν τετραπλάσια).
      Ούτε τετραπλάσια αεροπλάνα πήραμε, ούτε τα περισσότερα κόστη είναι αναλογικά, πχ η εκπαίδευση θα είναι περίπου στον ίδιο αριθμό ατόμων (πιλότοι, μηχανικοί κτλ), και οι δύο θα πάρουν εξομοιωτές, τα μόνο αναλογικά είναι τα ανταλλακτικά/FOS και τα όπλα, αλλά και πάλι εκεί αν σε όλα τα άλλα η τιμή θα έπρεπε να είναι ίδια καθώς δεν αλλάζει με την μικρή αλλαγή αριθμού αεροπλάνων, η διαφορά ποσότητας στα άλλα για να ρεφάρει την διαφορά θα έπρεπε να είναι υπερτετραπλάσια (πχ να πάρουμε 10πλάσια όπλα, 10 πλάσια ανταλλακτικά κτλ)

      Εσύ διαιρείς 700 εκατ επί 12/18, αλλά ξεχνάς ότι είναι 1,6 δις επί 12/18 που και αυτό δεν ισχύει γιατί πχ θα έχουμε ιδιο αριθμό εξομοιωτών, θα εκπαιδευτεί ίδιος αριθμός μηχανικών κτλ άρα δεν΄πάει αναλογικά, αλλά και να πήγαινε θα ήταν 1,6 δις επί 12/18=1,07 δις (Κροατία 450 εκατ) ή αν είναι 1,4 δις το λοιπά (και όχι 1,6) τότε η αναλογία είναι 930 εκατ vs 450 εκατ των Κροατών

     3. @ agnostosependytis

      Στα δικά μας 1,6 δις περιλαμβάνονται :
      (0) 700 εκατ. Υποδομές, εκπαίδευση, εξομοιωτές, εξοπλισμός αποστολής κλπ για 18 αεροπλάνα / πιλότους / μηχανικούς
      (α) 120 εκατ. FOS 4 ετών
      (β) 400 εκατ. πιστοποιήσεις υπαρχόντων όπλων των Μιραζ και Μέτεορ.
      (γ) 107 εκατ. κρατήσεις / φόροι

 37. Εγώ θα ήθελα μία διαφορετική προσέγγιση,δλδ 3 BEL και δώρο 1 scorpene με ταυτόχρονη ναυπήγηση άλλων 2 με κόστος 700 εκ. άρα πάμε σύνολο στα 4,3 δις με όπλα άντε 4,5 δις με διαμόρφωση 32 αστερ30 και strales με ciws ,ram , και πάς στους Άγγλους και με 1,5 δις πέρνεις 2ή 3 AH140 τιγκα στους πυραύλους μεσσαίου βεληνεκούς να συνοδεύει τις BEL και τελείωσες.Άντε να δώσεις μισό δις παραπάνω .Και έχουμε 3 φρεγάτες άμυνας περιοχής , 3 σημείου και 3 υποβρύχια σύγχρονα .Η αντί για 3 AH140 πέρνουμε 2 και 2 type-23 …Αν θες να ανοιχτείς παραπέρα θα πρέπει να έχεις μια κάποια πολυτυπία για να είσαι καλυμένος από όποιες απειλές,άλλα κάνουν οι BEL και άλλα κάνουν οι AH-140 μαζί όμως σχηματίζουν ομάδα μάχης αξεπέραστη για τα δεδομένα μας,και έχουμε και 3-4 υποβρύχια μαζί τους και μετά ας πλησιάσουν οι μογγόλοι.Εννοείτε ότι θες στην Π.Α. 2-3 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού χθες για να μπορείς να ανοιχθείς ,με πλοία μόνο απλά δεν πας!

 38. και η σιγμα 10514 με μικα ειναι ο βασικος της οπλισμος…..

  απλα λεω……

  4 μπελ
  2-3 μικρες σιγμα συν 4 Μ

  6 νορβηγικα μεταχ υποβρυχια

  5-5,5 δις

 39. Εναλλακτικά, αντί να πάρουμε πλοία, λέμε στον Σουλτάνο τώρα που γκρεμίζεται και ο ίδιος και η χώρα του, να πάρει τα 5,5 δις, να υπογράψουμε μια ΑΟΖ όπως την δικαιούμαστε και να τελειώνουμε.

  Μέχρι να παραγγείλουμε (όχι να παραλάβουμε) φρεγάτες, αυτοί θα το έχουν κλείσει το μαγαζί…

  1. ΑΝ το παίξει μάγκας στις ΗΠΑ στην συνάντηση, αν βάλει φυλακή τον Ιμάμογλου, αν χωθεί ξανά στο Ισραήλ, αν δεν αλλάξει πλώρη για πιο φιλικά, αν αν αν, η Τουρκία δεν πάει πλέον για χρεωκοπία αλλά για παντελή διάλυση.

   Είχα πει σε γνωστό να πάιξει στην ισοτιμία ότι θα καταρρεύσει η λίρα, και έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Του είπα σήμερα να το κλείσει και να περιμένει να τελειώσουν οι συναντήσεις με ΗΠΑ, αν χάσει λίγο από την κατάρρευση δεν πειράζει, τουλάχιστον θα αποφύγει καμιά έκπληξη του να προσκυνήσει ο Σουλτάνος και να τρέχουμε. Και από βδομάδα αν δεν τα έχουν βρει η λίρα απλά θα επιταχύνει την πτώση μέχρι το οριστικό τέλος

   1. @Agnostosependytis

    Και εγω σκεφτηκα να σορτάρω την τούρκικη λίρα να κονομήσω….. αλλα φοβηθηκα μην διασωθει παλι ο Σουλτάνος απο τους χρηματοδότες του στο Κατάρ, και καταληξω στον κουβά……. ☹☹

    1. Μέχρι στιγμής τον σώσανε (με αυτή την χρονική σειρά), λαθρεμπόριο κτλ στην Συρία και Ιράν, μετά πήρε το χρυσάφι και ένα σκασμό λεφτά από την Λιβύη, μετά ήρθε το Κατάρ, μετά ήρθε το Αεζρμπαιτζάν, μετά κάπως βοήθησε η Κίνα, ενώ τσιμπολογάει κάτι ψιλολόγια από άλλες φτωχές χώρες μέσω πωλήσεων (Πακιστάν, Ουκρανία, Φιλιππίνες κτλ).

     Όλη η τύχη του κρίνεται στις συζητήσεις που θα γίνουν τώρα με ΗΠΑ αν προσκυνήσει την γλυτώνει πιθανά αλλά δεν μας βολεύει, αν όχι το παιχνίδι τελείωσε για αυτόν και την χώρα

    2. Κάτι μου λέει ότι την Δευτέρα θα ξέρουμε αν το σορτάρισμα της λίρας θα μπορούσε να μας κονομήσει, ακόμη πιο καλά θα ήταν τα CDS (στα οποία είχαμε εντρυφήσει όλη η Ελλάδα την εποχή του φόβου της χρεωκοπίας, όπου από περίπου 0-100 που είναι οι τιμές για μια νορμάλ χώρα μόλις πιάσαμε τα 500-600 βρεθήκαμε στα 2-3.000 δε χρόνο dt.

     Η Τουρκία από το 180 έχει φτάσει το 480, απλά επειδή αυτά ασφαλίζουν χρεωκοπία, η Τουρκία αντί να χρεωκοπήσει μπορεί να δηλώσει υποτίμηση 90% και θα πληρώνει τα ομόλογα που είναι σε λίρες πιο φτηνά (οπότε δεν θα ανέβουν τόσο τα cds).

     Από Δευτέρα είδωμεν, η λίρα μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύ καλό και επικερδές παιχνίδι, με εναλλακτικά τα CDS, αλλά ο Σουλτάνος συνέχεια γυρνάει την μπιφτέκα μεριά και μας ζαλίζει τίποτα δεν είναι σίγουρο με αυτόν

  2. Τοτε θα τσεπωσει τα 5.5 δισ. και μετα θα γραψει στα @@ του τα συμφωνηθεντα για τα οποια τον πληρωσαμε. Ετσι ειναι ο Τούρκος, ετσι ηταν παντα…..

   1. @ NF

    Ακριβως.

    Εδω δεν διστασε να φερει με τις Τουρκικες Αερογραμμες 3-4 εκατομμυρια λαθρομεταναστων στην Τουρκια, ωστε να τους στειλει στην Ελλαδα παρανομα για να παρει 6 δις ευρω απο την ΕΕ και να καταστρεψει την Ελλαδα ως χωρα.

    Αλλα εμεις εχουμε τετοια χαιβανια σε αυτη τη χωρα, που η αντιπολιτευση κοιμαται ορθια και εχει IQ λοβοτομημενης κατσαριδας, ακομη δεν εχουν αντιληφθει οτι οι λαθρομεταναστες δεν ειναι προσφυγες. Eχει κανα πολεμο το Πακισταν, η Ινδονησια, το Μπαγκλαντες, η Αλγερια κτλ και δεν το πηραμε χαμπαρι?

    Οι ξυπνιοι Ισπανοι σοσιαλιστες παντως πεταξαν εξω με τις κλωτσιες τους λαθρομεταναστες που μπηκαν απο το Μαροκο πριν 2 εβδομαδες.

    Με τετοια αντιπολιτευση, θα κανει οτι θελει ο Κουλης για 1-2 τετραετιες ακομη.

 40. Προφανώς αν δεν μπορεί να προσφερθεί κάποιος πύραυλος μέσης ακτίνας τουλάχιστον σε dual-pack δεν αποτελεί βελτίωση η συγκεκριμένη πρόταση.

  Από κει και πέρα [ακολουθεί αυθαίρετη υπόθεση] ο Sylver Α-35 που δέχεται και αυτός Mica VL είναι σημαντικά μικρότερος σε ύψος του Sylver Α-50 και ίσως θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάπου. Δυστυχώς δεν έχει σημαντική διαφορά σε βάρος από τον Α-50 και δεν ξέρω να μια φρεγάτα 4500 τόνων μπορεί να διαχειριστεί 4 εκτοξευτές μπροστά και άλλους 2 πίσω. Αλλά και με έστω έναν Α-35 θα πηγαίναμε στα 40 κελιά οπότε ένα mix 20 Aster30, 20 MicaVL NG, 21 Ram είναι αρκετά ισορροπημένο και με πολυστρωματική άμυνα για φρεγάτα πολλαπλού ρόλου. ‘Η 16, 24, 21.

 41. Άμα το παρουμε μαθηματικά:

  A1)4xFDI HN (32xAster & 0 Mica NG
  A2)4xFDI HN (16xAster & 16 Mica NG)
  B)3xFDI HN & 3xGowind3100 (32 Mica NG)
  C)2xFDI HN & 6xGowind3100 (32 Mica NG)

  Και η τρεις πρότασης πανε περιπου ιδια τιμή(4,3-4,7δις)

  A1)
  128xAster30
  0 Mica NG
  A2)
  64xAster30
  64xMica NG
  84xRim116RAM.

  B)
  96xAster
  96xMica NG
  126xRim116RAM.

  C)
  64xAster30
  192xMica NG
  168xRIM116 RAM.

 42. Ερώτηση…
  Οι ESSM εξαπολύονται ανά στόχο σε δυάδες?
  Αν ναι, τότε οι 32 που λέμε ικανό αριθμό για άμυνα μέσης ζώνης κ αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού άμυνας, αντιστοιχούν σε 16 απειλές, όσες κ οι πύραυλοι Αστέρ 15, καμμ, ή Μίκα που στέλνονται σε απειλές ανά ένα, σε fire and forget status.

 43. Να είχαμε να λέγαμε και να να χαμε να πούμε. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ναυπηγεία και θέλουμε ναυπήγηση σε ανύπαρκτα ναυπηγεία. Έτσι λοιπόν θα έχουμε μόνο ένα πλοίο, αυτό που θα φτιαχτεί στο εξωτερικό.
  Δεύτερο ζήτημα άξιον απορίας. Έχουμε 9 φρεγάτες S. Η ενδιάμεση λύση θα αντικαταστήσει 2 από τις S μέχρι να έρθουν τα πλοία (ένα θα έρθει). Έστω ότι η ενδιάμεση λύση είναι 2 φρεγάτες Μ. Όταν έρθουν τα 2 πλοία (πράγμα αδύνατο αν φτιαχτεί το δεύτερο Ελλάδα) τότε θα παροπλιστούν οι Μ? Δηλαδή θα έχουμε τις S και όχι τις Μ? Γιατί αυτό σημαίνει ενδιάμεση λύση. Αλλιώς θα λέγαμε ότι παμε σε ναυπηγήση 4 πλοίων, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και αγορά μεταχειρισμένω φρεγατών. Ωστόσο πουθενά δεν έχει πέσει η ιδέα της αγοράς μεταχειρισμένων φρεγατών. Γιατί επιμένουμε σε ενδιάμεση λύση και όχι αγορά και μεταχειρισμένων?

  1. Εντάξει, ενδιάμεση την λέμε ρητορική γιατί ακούγεται ωραίο, όλοι ξέρουμε ότι θα μείνουν μόνιμα, άρα από τις 9S, οι δύο θα αντικατασταθούν από Μ, θα προσπαθήσουμε άλλες 2 Μ και μετά 4 νέα. Ενδιάμεση γιατί θα ανέβει κάπως η ικανότητα, μέχρι να ανέβει πραγματικά.

   Σιγά μην παίρναμε πλοίο ενδιάμεση λύση για 5-6 χρόνια.

   Απλά μετά οι 4 Μ θα αντικατασταθούν από τις 4 LCF που θα είναι τζιτζί και θα προστεθεί καμιά αποσυρόμενη ΜΕΚΟ να τις κάνουμε 5-6 μέχρι να αποσυρθούν και αυτές. Άρα το 2032 πχ θα είμαστε με 4 νέες, 4 LCF, 5-6 MEKO και θα ψάχνουμε ενδιάμεση λύση για τις ΜΕΚΟ, για το οποίο θα στοιχημάτιζα στις πρώτες Fremm που κατασκευάστηκαν και που θα αποσύρονται από μερικά ναυτικά κάπου εκεί.

   Πλάκα πλάκα πλάνο 20ετίας τους έκανα

 44. Οι 32 πύραυλοι aster30 είναι αρκετοί για αεράμυνα περιοχής κανένα πλοίο δεν έχει περισσότερους οι κλάσεις Τ45 και Horizon έχουν 48 και η ιδανική αναλογία όπως γράφουν είναι 32 Aster30 και 16 Aster15, Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εξοικονομούν πυραύλους μικρού βεληνεκούς γιατί αν και όλοι οι πύραυλοι είναι αντιαεροπορικοί και αντιπυραυλικοί από τεχνική άποψη από τακτική άποψη οι μικρού βεληνεκούς είναι αντιπυραυλικοί και οι μεγάλου βεληνεκούς είναι αντιαεροπορικοί.
  Θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό, ο πύραυλος sea venom θα μπεi σε υπηρεσία στα ελικόπτερα του βρετανικού και γαλλικού ναυτικού, Έχει εμβέλεια 20 χιλ και φαίνεται λίγη αλλά δεν είναι ένα ελικόπτερο που πετά χαμηλά δεν μπορεί να εντοπιστεί από το ραντάρ μιας SV λόγω χαμηλού ύψους του ραντάρ , το ραντάρ θα εντοπίσει τον πύραυλο και θα τον καταρρίψει με το RAM όχι όμως το ελικόπτερο.
  Αν ο πύραυλος αυτός πιστοποιηθεί σε ελαφρά εκπαιδευτικά αεροπλάνα πώς θα τα πάει απέναντι σε μια S με Sea sparrow.Οι φρεγάτες θα πρέπει για να εμποδίσουν την εκτόξευση του πυραύλου θα πρέπει να εκτοξεύσουν τον πύραυλο όταν τα αεροπλάνα είναι ας πούμε στα 35 χιλ( δεν θα λύσουμε εδώ προβλήματα πρακτικής αριθμητικής) τα αεροπλάνα όμως μπορούν να αλλάξουν πορεία ο πύραυλος που έχει εκτοξευτεί θα ξοδευτεί άσκοπα, τα αεροπλάνα μπορούν να παίζουν παιχνίδια γύρω από τα πλοία, η σωστή χρήση του Sea sparrow είναι να περιμένει την εκτόξευση του πυραύλου και να τον καταρρίψει λίγο μετά τα 10 χιλ.
  Χρειάζεται ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς για να καταρρίψει τα αεροπλάνα στα 35 η 40 χιλ και να εξοικονομήσει έτσι πυραύλους μικρού βεληνεκούς, το να συγκρίνουμε αριθμούς essm με αριθμούς aster30 είναι λάθος από τακτική άποψη ό ένας είναι αντιπυραυλικός και ο άλλος αντιαεροπορικός εάν έχεις aster30 εξοικονομείς μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

  1. 32 Aster, ακόμη και 24 είναι επαρκείς. Αλλά όχι να είναι μόνοι να πλαισιωθούν και από 24-32 μέσου βεληνεκούς.

   Αυτό είναι που λέμε.

   Καλό το 32 Aster 30+κάτι, αλλά αν βάλεις 32 Αστερ 30 δεν χωράει το κάτι, το οποίο όμως είναι απαραίτητο

  2. @ Mitch

   Αυτα που γραφεις αφορουν τη δεκαετια του 1990.

   Οι πυραυλοι κατα πλοιων σημερα εχουν εμβελεια 200 και 300 χιλιομετρα, γραφεις για τι κανουν οι ΓαλλοΒρετανοι με τον SeaVenom, και δεν λαμβανεις υποψη οτι τα ΜΗ-60R θα φερουν NSM των 200 χιλιομετρων.

   Ο εντοπισμος και η στοχοποηση γινεται με χρηση φθηνων Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων που θα φερουν συστηματα ELINT.

   Πηγαινε στο διπλανο αρθρο με τιτλο «Επιχειρηση Spring Shield» και ριξε μια ματια, ειδικα στο σχεδιαγραμμα του δογματος επιχειρησεων των Τουρκικων Δυναμεων.

   32 πυραυλοι ειναι οπλισμος μικρης κορβετας, η φρεγατας πριν απο 20-30 χρονια, οχι για νεες ναυπηγησεις. Τελος οι Βρετανοι σχεδιαζουν αντικατασταση των Type-45 με νεα πλοια που θα φερουν SM-2 αντι για Aster.

    1. @ Δευκαλίων

     Sea Sparrow (RIM 7) ειναι ο πυραυλος με ημι-ενεργη κατευθυνση της δεκαετιας του 1980.

     O ESSM (RIM-162) ειναι εντελως διαφορετικος πυραυλος με 5 εκατοστα μεγαλυτερη διαμετρο για ισχυροτερο πυραυλοκινητηρα που δινει ταχυτητα 4+ Μαχ, διαφορετικη σχεδιαση πτερυγιων και ερευνητη. Στην τελευταια εκδοση ESSM Block 2 , εχει ενεργο ερευνητη ρανταρ αντιστοιχο με αυτον του Αster και του CAMM και μολις μπηκε σε υπηρεσια περυσι με το Αμερικανικο ναυτικο.

     Δεν ειναι τυχαιο που ο κωδικος των δυο πυραυλων ειναι εντελως διαφορετικος, δειχνει οτι προκειται για εντελως διαφορετικο πυραυλο.

   1. Δεν ξέρεις τίποτα για τι μας προσφέρουν οι άγγλοι.Ουτε τι οπλα θα φέρει οι Arrowhead,ποσα mk41,τι ιδος radar.Ουτε πόσο θα κοστίζουν αμα έχει ολα αυτα.Διλαδι εσι πράγματι πιστεύεις ότι μια AH140 με apar blk2/NS200 και 6xMK41 γεματα με SM2/ESSM/CAMM θα κοστίζουν «μισή τιμή» Από μια FDI??

    Και μετά ξύπνησες;;

    Τιμές έχουμε μόνο από τους Γάλλους και τους αμερικανούς. Όλες η άλλες προσφορές…we don’t know!!

    Ούτε καν δεν ξέρουμε άμα μας δώσουν SM2 και σε πια έκδοση.

    1. Το πλοιο δεν το πουλανε μαζι με τους πυραυλους.

     Φυσικα και ξερω τι προσφερουν οι Βρετανοι καθως το διαφημιζουν στο σαιτ τους, δεν ειναι μυστικο. Ειναι η εξαγωγικη εκδοση της φρεγατας ΑΗ-140 με ΜΚ41 των 32 κελιων και APAR, την διαφημιζουν στο ιντερνετ και υπαρχουν και βιντεο. Δεν καθομαι να γραψω παραμυθια και σεναρια επιστημονικης ανοησιας οπως κανουν μερικοι αλλοι εδω μεσα.

     Μια Αrrowhead-140 με ρανταρ APAR block 2 και NS200, εκτοξευτες MK41 με 32 κελια και MK56 24 λογικα θα κοστιζει περιπου 500 εκατομμυρια. Το κοστος μπορει να υπολογιστει σχετικα ευκολα με βαση την Iver Huitfeldt και την Type-31 που κοστιζουν 340 και 300 εκατομμυρια αντιστοιχα.

     Προτιμω να αγορασουμε φρεγατα με 500 εκατομμυρια και να πληρωσουμε 200-300 εκατομμυρια για να εξοπλισουμε το πλοιο με 150 πυραυλους, παρα να πληρωσουμε 1 δις για μια Belharra και να πληρωσουμε επιπλεον 60-70 εκατομμυρια για μολις 32 Αστερ.

     1. Διανομή άλλα όλες χαζομάρες.

      Ποτέ δεν βγήκε κανείς να μας δώσει τιμή για αυτο που λες.Εσι τα λες μονο σου.

      Άμα μάθουμε πόσο πραγματικά κοστίζει αυτοί η διαμόρφωση που λες με όλα τα οπλα,FOS κλπ μιλάμε ξανά.μεχροι τοτε μην λέμε ότι θέλουμε.

     2. @ Άγγελος

      Εσυ φιλε ηρθες εδω στο σαιτ πριν απο 1-2 μηνες, καποιοι εδω μεσα τα συζηταμε ηδη απο περυσι τετοια εποχη και παλιωτερα. Δεν θα κατσω να ξαναβρω ολα τα λινκ και τα βιντεο με τις παρουσιασες, κοιτα μονος σου.

      Ειπαμε, 340 εκατομμυρια κανει η Iver Huitfeldt συμφωνα με τους Δανους με ρανταρ APAR και SMART-L , εκτοξευτες MK41 των 32 κελιων και MK56 των 24 κελιων. H τιμη που βαζω περιλλαμβανει συρομενο σοναρ, 2 συστηματα RAM και πληθωρισμο

      Η Αrrowhead-140 ειναι μια Iver Huitfeldt, καθως οι Βρετανοι αγορασαν τα δικαιωματα της φρεγατας. Τι δεν καταλαβαινεις ακριβως?

      <"Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million «

      https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

   2. Λάθος κατάλαβες δεν λέει αυτό το άρθρο στο navylookout, οι Βρετανοί θα παραμείνουν στους aster όλοι οι βρετανοί αρθρογράφοι συμφωνούν ότι οι Aster είναι καλύτεροι και το mk41 στις τ26 δεν είναι για να μπουν αμερικάνικοι πύραυλοι.

  3. Θα παίρνει όμω s 32 ASTER?

   Εάν μπούν οι MICA στους δικούς τους εκτοξευτές τότε το πλοίο θα είναι με μονο 16 ASTER/2 X a50vls?

   Ε’Ν οι μπούν μεταξύ γέφυρας και sylver!

   Εάν είναι με 4 Xa50 vls και οι mica DUAL PACKED στους sylver τότε είναι εντάξει το πλοίο

   Αλλα η πρώτη λύση είναι πιο εύκολη γρηγορη και φθηνή

   Οι mica dual packed στους SYLVER μονο σαν σκέψη υπάρχει μονο οποτε θέλει χρόνο και χρήμα !

   1. Από ότι κυκλοφορεί στο twitter απαντήθηκε το ερώτημα μου:
    https://twitter.com/efpsychon/status/1398175063158018053?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AD__Mitch%7Ctwgr%5EeyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3R3ZWV0X2VtYmVkX2NsaWNrYWJpbGl0eV8xMjEwMiI6eyJidWNrZXQiOiJjb250cm9sIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.navalanalyses.com%2F
    Οι Γάλλοι προτείνουν ΜΟΝΟ MICA στο cell του A50
    Όχι dual packed
    Όχι ξεχωριστούς εκτοξευτές MICA

    Οποτε μιλάμε για 4 x A50 VLS και 32 ASTER/MICA

    Οριακά αποδεκτό εξαρτάται από τη τιμή που ζητάνε!

    1. Τώρα για κάτσε CK, ποιος είναι αυτός που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες, δουλεύει στην MBDA ή την Naval Group; Δηλαδή γνωρίζει αν οι Γάλλοι σκοπεύουν να μας προσφέρουν τις FDI με διπλούς ή τετραπλούς MICA; Που τα έμαθε.

    2. Δεν πρέπει να μπουν σε δυάδες στον Sylver αλλά μονοί , έχω αναφερθεί σε αυτό, μπορούν να μπουν τώρα και να γίνεται επιλογή ανάλογα με τον ρόλο πριν τον απόπλου, χρειάζεται να γίνει μόνο το κάνιστρο για να μπουν, το ερώτημα είναι ποια η διαφορά από τον Aster 15 πού έχει τον ίδιο ρόλο, υπάρχουν τρείς διαφορές ο προωθητής που απορρίπτεται και πρέπει να υπάρχει κενός χώρος η ύπαρξη ερευνητή υπέρυθρης ακτινοβολίας που επιτρέπει την εκτόξευση σε συνθήκες ηλεκτρομαγνητικής σιωπής και τέλος η ύπαρξη αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων στον mica ng όπως στον camm που επιτρέπει την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων κορεσμού.
     Το γιατί δεν πρέπει να μπουν δυάδες και τετράδες στον sylver έχω αναφερθεί, εξαιρούνται οι πύραυλοι ψυχρής εκτόξευσης.

     1. Δυστυχώς πάλι μιλάμε για μονο πύραυλο ανά κελί

      Από ότι γραφουν είναι θέμα κόστους αλλα πάλι δεν πιστεύω πως ο MICA NG είναι τόσο φθηνότερος από τον ASTER 15 για να δικαιολογεί το κόστος ενσωμάτωσης του στο πλοίο και τη δημιουργία υποδομής και αλλου τύπου αντιαεροπορικού πυραυλου στο Ναυτικό !!9RIM7-ESSM-RAM-ASTER-MICA!!!)

      Πάλι ο συνολικός αριθμός πυραυλων περιορίζεται στους 32

      Δυστυχώς οι SYLVER μειονεκτούν απέναντι στους SYLVER τόσο σε αριθμό όσο και σε ποικιλία οπλων που μπορεί να φέρουν εξού και οι Βρετανοί πάνε για MK41 στις TYPE 26 και μονο CAMM mushrooms στις cheapikes TYPE 31

     2. @Mitch

      Γιατί δεν πρέπει να μπουν σε 2αδες ή 4αδες οι MICA NG στο Sylver;;
      Μπορείς να το εξηγήσεις;

     3. @Vas
      O mk41 είναι ένας οκταπλός εκτοξευτής στην κυριολεξία, ο Sylver είναι ένα module οκτώ εκτοξευτών. Στον mk41γινεται η εκτόξευση ενός πυραύλου από την μια τετράδα και έπειτα η εκτόξευση από την απέναντι , το σύστημα απαγωγής αερίων είναι κοινό για αυτό γράφω ότι είναι στην κυριολεξία είτε είναι μονοί είτε τετραπλοί το ίδιο είναι, τον ίδιο ρυθμό εκτόξευσης έχουν. Στον sylver η εκτόξευση σε κάθε εκτοξευτή είναι ανεξάρτητη γιατί ο κάθε εκτοξευτής έχει τη δική του απαγωγή αερίων, αν μπουν δυάδες η τετράδες το πλεονέκτημα αυτό χάνεται. Ο ρυθμός εκτόξευσης έχει μεγαλύτερη σημασία, και υπάρχει χώρος για να μπουν μικροί πύραυλοι γιατί οι εκτοξευτές τους δεν έχουν βάρος, το κόστος είναι το θέμα ,Αυτά που γράφονται για 150 essm σε ένα πλοίο, τι να πω, όλο το αμερικάνικο ναυτικό έχει περίπου χίλιους.

    3. που το βρηκες αυτο το φρουτο ….? ..οσο για το απο κατω απο ναβαλ γκρουπ αυτο θα ακουσεις …για τα 32 κελια μιλανε αν και δεν ειναι ξεκαθαρο…τα υπολοιπα ειναι ΜΒDA ..οι εξτρα μικα μπαινουν απο MBDA δεν εχει καμια σχεση η ναβαλ γκρουπ αν και η διατυπωση δεν ειναι ξεκαθαρη …..

  4. Πες μας την ιδανικη αναλογια για εσενα σε 4 συλβερ Α50 αν τελικα οι μικα εν τζι μπαινουν σε 2αδες?
   24 αστηρ30+ 16 μικα εν τζι??

  5. @Mitch
   Φίλε Mitch, πες τα για άλλη μια φορά , γιατί οι τακτικές, η σύνθεση όπλων και οι δυνατότητες όπλων και αισθητήρων πάνε περίπατο χάρη της απλής προσθαφαίρεσης ‘ τόσους πυραύλους ρίχνω εγώ, πόσους έχεις να μου τους αναχαιτίσεις εσύ’.
   Δεν μπορούν να καταλάβουν, ορισμένοι, οτι ο αντιαεροπορικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, δεν θα επιτρέψει αεροσκάφος να εξαπολύσει εύκολα πύραυλο στις παραμέτρους που πρέπει για να έχει πιθανότητες πλήγματος.
   Ποιο μαχητικό θα ριψοκινδυνεύσει να μπει στον φάκελο εμπλοκής ενός Aster 30?
   Ή θα κάνει βολή από πολύ μακριά ή θα ρισκάρει να πλησιάσει για να έχει καλύτερες πιθανότητες, αλλά θα έχει και έναν πύραυλο που δεν χαρίζεται, στην ουρά του όσο γρήγορα και να απομακρυνθεί.
   Ακόμα και εάν βάλει από μακριά με stand off (μεγάλο ύψος), θα αποκαλυφθεί το ίχνος του χωρίς δυσκολία από τα ραντάρ και θα σημάνει συναγερμός με γνωστές τακτικές αντιμετώπισης επερχόμενων βλημάτων
   Συμφωνώ οτι αν έχεις Aster 30, εξοικονομείς μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
   Τέλος, κάτι που ξεχνάνε οι περισσότεροι, για να τους βγαίνουν οι προσθαφαιρέσεις πυραύλων, καμία κύρια μονάδα επιφανείας δεν αναλαμβάνει μόνη της αποστολή και ειδικά σε βαθειά νερά, αλλά είναι μέλος πολυάριθμης ομάδας μάχης.

   1. Ακριβώς συμφωνώ απόλυτα κανένα αεροπλάνο δεν θα μπει στην ζώνη εμπλοκής μαχητικού του Aster30, οι πύραυλοι πρέπει να εκτοξευτούν απέξω υπάρχει έτσι περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση τους τόσο hard kill όσο και soft kill.
    επειδή γίνεται και αναφορά πολλές φορές στην καμπυλότητα της γης για αυτό υπάρχουν και τα ιπτάμενα ραντάρ που μπορούν να δώσουν link στο πλοίο που θα καθοδηγήσει τον πύραυλο και για αεροσκάφη εκτός του ορίζοντα επιπλέον ο aster30 ng με τον ερευνητή Ka έχει διευρυμένη ζώνη εμπλοκής σε χαμηλά ύψη.
    Επιπλέον πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρειάζονται και για την προστασία ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων , λένε δεν χρειάζεται σόναρ υπάρχει ελικόπτερο, φαντάζονται ελικόπτερα να πετάνε αμέριμνα όταν μπορούν να καταρριφθούν τόσο εύκολα.

  6. Καλό μου παιδί 50 χιλιόμετρα πάει Αστερ 30 στα πόσα το βλέπει το ραντάρ
   του αεροσκάφους είπαμε;
   Δεν σε σώνει τίποτα ούτε SM-2 άμα έχεις.
   Πυροβόλα και πάλι πυροβόλα πολλά πυροβόλα.

   Όσο για τον RAM είμαι ο μόνος που λέω όχι γιατί;
   Αν νομίζεις πως με 13,5 χιλιόμετρα μέγιστη εμβέλεια θα χτυπήσεις έναν πύραυλο επιφανείας
   που θα σου κάνει άνοδο σε συγκεκριμένη απόσταση από το πλοίο.
   Δεν θα έχει κινητική ενέργεια να τον ακολουθήσει.
   Όσο για τον ερευνητή είναι κατώτερος του MICA.
   Ψάξε και μάθε τι προβλήματα είχε ο ΑΙΜ-9 L και ο Μ και γιατί πετάγανε τα δικά μας
   Α-7 σε επίπεδο θαλάσσης. Κατάρριψη μόνο με ΑΙΜ-120!

   1. @ Παπαφλέσσα

    Παπαφλέσσα με στενοχωρείς με την εμμονή σου και τα νούμερα που παρουσιάζεις.
    Πρόσφατα σου απάντησαν οι Vas , npo , Mitchel , ενώ ο DV-1.GR σου παρέθεσε στοιχεία
    αδιαμφισβήτητα και τα οποία παραδέχτηκες, λέγοντας οτι έκανες λάθος.
    Γιατί επιμένεις και πάλι?

    1. Γιατί καλό μου παιδί 50 χιλιόμετρα δίνει η κατασκευάστρια εταιρία.
     Δεν λέω κάτι δικό μου δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, ούτε
     έχω εμμονές.

     1. Που δίνει ρε μεγάλε 50χλμ που το λες και το ξανά λες, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

     2. he maximum speed of Aster 30 is 1.4km/sec and the missile has the capability to intercept targets at altitudes from 50m to 20km. The maximum range of the Aster 30 is 100km against aircraft targets flying at altitudes above 3km. At aircraft targets with altitudes below 3km, the range of Aster 30 is 50km.

     3. Αυτά που διάβασες είναι για το χερσαίο σύστημα, στην ξηρά υπάρχει το ανάγλυφο υπάρχουν δένδρα για αυτό λέει 50 μέτρα, για να μπορέσει ένας πύραυλος να χτυπήσει ένα στόχο πρέπει να μπορεί να τον δει κάποιο ραντάρ, πόσο χαμηλά μπορεί να δει ένα ραντάρ στο έδαφος για αυτό υπάρχουν οι πύραυλοι κροuζ γιατί δεν μπορεί να τους δει το ραντάρ, έχεις κάτι για το ναυτικό σύστημα να το διαβάσουμε ανέβασε link.

   2. –@Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

    –Λοιπον…για να δουλεψει σωστα μια φρεγατα ΑΑ περιοχης πρεπει οποσδηποτε στην περιοχη να πεταει κ ΑΣΕΠΕ…
    Αυτα τα συστηματα εφοσον ειναι διασυνδεμενα μεταξυ τους [με τις φρεγατες] τοτε δυσκολα θα μπορει αντιπαλο μαχητικο να πλησιασει σε ακτινα τετοια που χωρις να μπει για τα καλα στην ακτινα των ΑΑ πυραυλων της φρεγατας.

    Για να υπαρχει εκει ομως ΑΣΕΠΕ πρεπει σε μια ευλογη αποσταση να υπαρχουν φιλια μαχητικα ,αλλα για να μηνουν αυτα εκει για ευλογο χρονο πρεπει να μπορουν να κανουν ανεφοδιασμο χωρις να χρειαστει να επιστρεψουν στην βαση τους…Αρα θελουμε κ ιπταμενα τανκερ.

    –Ολα αυτα βεβαια για την Αν.Μεσογειο κ την Κυπρο,,,διοτι στο Αιγαιο αυτα δεν χρειαζονται.

    1. Πρώτα από όλα να υπάρχει και..FOS για τα ΑΣΕΠΕ!!

     Διότι εδώ το έχουμε ρίξει στο science fiction με αεράμυνες περιοχής,SM2 ,ASTER30, συνεργατικές εμπλοκές και κάποιοι σίγουρα θα γελάνε μη την ασχετοσύνη μας σε sxesh με τη κατάσταση που επικρατεί στις ένοπλες δυνάμεις!!

     1. @CK

      –Φιλε CK η γνωμη μου ειναι οτι δεν χρειαζομαστε φρεγατες με 1.2δις η καθεμια…Καλυτερα πλοια των 2500-3.000 τ με σε μεγαλους αριθμους…[8 τουλαχιτον] με 16 αα πυραυλους…1ραμ…8 εξοσετ…ρανταρ ΑΕΣΑ [πχ κρονος]
      –Φουλ μεταφορα τεχνολογια για τα ηλεκτρονικα…μιλαμε για 8 τετοια + 4 ΜΕΚΟ με τα ιδια συστηματα μπας κ αρχισουμε να φτιαχνουμε κ εμεις κατι

      –Εδω μιλανε για τικο…τρελα πραγματα…καθε τετοιο πλοιο θελει οσο 4-5 σε κοστος ..χωρις να σκευτουμε οτι αν παρεις τετοια πλοια τοτε το ΠΝ θα εχει το πολυ 6-8 μοναδες…δεν βγαινουν τα χρηματα για περισσοτερα.

 45. Πάλι πέσαμε στη συζήτηση για τα κελιά. Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι σημασία έχει τι περιέχει το κελί ?
  Για κάθε στόχο χρειάζονται 2 SM ή 1 ASTER. Άρα πρέπει να έχει διπλάσιο αριθμό κελιών αν έχει SM.
  Δεν γνωρίζουμε αν θα μας δώσουν οι Ουσαίοι τον SM III C ή Β. Από ότι δείχνουν τα πράγματα όχι, αν και δεν το έχουν αρνηθεί επίσημα. Πιστεύω ανεπίσημα το έχουν αρνηθεί για αυτό το λόγο δεν κάνουν επίσημο αίτημα οι δικοί μας, για να μην δείξουν το επίπεδο της εκτίμησης που έχουν οι Ουσαίοι για εμάς αν και φάνηκε καθαρά με την ανεπανάληπτη πρόταση.
  Σε κάθε περίπτωση ο MICA NG είναι ιδανικός για τα δικά μας οπλικά συστήματα καθώς ήδη τον γνωρίζουμε στην μορφή του απλού MICA και έχει αποδειχτεί αξιόπιστος και αποτελεσματικός στα MIRAGE.
  Και πάλι όμως υπάρχει θέμα αν δεν μπαίνουν τουλάχιστον 2 στον SYLVER.
  Από την στιγμή που έπεσε κουρτίνα για τους Ουσαίους αλλά και τα όπλα τους και τα συστήματά τους λόγω προσπάθειας να τα βρούν με τους απέναντι, μένουν μόνο οι Γάλλλοι και τα δικά τους όπλα. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα έχει ολέθρια επίδραση στις τιμές που θα μας πουλήσουν.

  1. Τα κελιά παιζουν ρόλο.Ολα παιζουν ρόλο.

   Αλλά να μην ξέρουμε τι μας προσφέρουν πραγματικά η άγγλοι & η ολλανδοί και να μιλάμε και και να λέμε «εχουν ολα και σε μισή τιμή Από τους Γάλλους» ειναι τρολαρισματα.Και τιποτα αλλο.

  2. Το 1 SM2 ή ESSM ανά στόχο είναι μύθος.

   Όντως αν έχεις έναν στόχο και με πιθανότητα με έναν πύραυλο να τον καταρρίψεις στο 90% αν είσαι σε φάση χαλαρή, ρίχνεις 2 και καθάρισες, είσαι στο 100%. Στον Aster τα ποσοστά για ένα πύραυλο είναι πιο μεγάλα.

   Σε μια επίθεση κορεσμού που θα θέλεις να φυλάξεις πυραύλους είναι προφανές ότι δεν θα ρίχνεις 2 ανά στόχο. Επί 10 στόχων, το 90% σου κάνει, και αν ξεφύγει κάτι το αναλαμβάνει το δεύτερο στρώμα άμυνας. Όπερ 10 στόχοι 10 SM2, γλυτώνει ο ένας και έχεις ήδη στείλει 2 ESSM. Όπερ 12 πύραυλοι 10 στόχοι (και όχι 20 πύραυλοι).

   Με τον αστερ πιθανά να μην χρειαστούν οι δύο επιπλέον αστερ 15 αν έχουν κάνει την δουλειά οι αστερ 30 με 100% επιτυχία, αν όμως περάσει κάτι, πάλι δύο θα στείλεις

   Προτιμώ Αστερ αλλά θεωρώ παντελότατη βλακεία που τους έχει κοστίσει τρελλά το ότι δεν μπορούν να τους βάλουν quad packed, το 2 packed είναι απλά κίνηση απελπισίας

   1. Τα 2 ανά στόχο είναι μύθος ήθελα να πω, καθώς είναι μεν πρακτική αλλά έχει πάρει διαστάσεις μύθου ότι εφαρμόζεται πάντα και παντού που δεν ισχύει

 46. παντως 32 αστερ 30 που ειναι λιγο οπως λενε τα παιδια εμενα μου φαινονται παρα πολυ .

  Ν πεις τη λεξη Σισι εδω μεσα ολοι τα χειροκροταμε,

  ποσους αστερ φερει η αιγυπτιακη φρεμ? 80? 16 μαλλον

  ποσους αστερ φερει αιγυπτιακh gowind? κανεναν κατι μικα θα εχει και σιγουρα οχι 32 μαλλον 12

  ποσους αστερ θα εχει η αιγυπτιακη μεκο α 200? κανεναν κατι μικα θα εχει και σιγουρα οχι 32

  καμια απο τις παραπανω δεν θα εχει ουτε ραμ ουτε στραλες.

  επισης η αιγυπτος εχει 80 εκ κατοικους και διπλα της το ισραηλ πυρηνικο και εχουν πολεμησει πολυ πολυ προσφατα.

  να πιασουμε τον οπλισμο των μιλγκεμ?

  τις φρεμ της ιταλιας? τις φρεμ της Γαλλιας? τις type 31 της βρετανιας?

  καλο το ιδεατο αλλα να βλεπουμε και την πραγματικοτητα.

  αν αυριο εβαζες στην ανατολικη μεσογειο 4 ελληνικες μπελαρα με 32 αστερ 30 η καθεμια θα παθαιναν ολοι ΣΟΚ!

  Και κατι ακομα χωρις να ειμαι ειδικος να φανταστω ενα σεναριο οτι μια μπελαρα και μια μεκο σε θερμο κλιμα ειναι στο καστελοριζο και ξεκινανε οι τουρκοι και στελνουν ντρον

  πρωτα να παραδεχτουμε οτι δεν ειναι χαζοι να στειλουν φ16

  στελνουν δεκα στελνουν 20 στελνουν 30 συγνωμη ποση ωρα θα ειναι μονη η ερμη η μπελαρα πρεπει να τα βαλει μονη της μια φρεγατα με ολη τη τουρκια?

  δεν θα σηκωσουμε εμεις αεροπλανα?

   1. εμ αυτο ειναι το θεμα να κατσουν κατω οι ειδικοι και να πουν

    ειμαι πανω στη νεα φρεγατα διπλα στο καστελοριζο

    σε ποια απο τις υποψηφιες φρεγατες θα ηθελα να ειμαι πανω?

    γιατι οπως ολοι ξερουμε εκει παιζεται το παιχνιδι

   2. Οι S400 είναι στην άγκυρα. Αν τους φέρουν πιο κοντά, τόσο το καλύτερο. θα είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπηθούν.

  1. 1. Ο Σίσι και οι υπόλοιποι δεν έχουν αντίπαλο που έχει 300 αεροπλάνα, κατασκευάζει δικούς του αντιπλοικούς με εμβέλεια 150+χλμ και έχουν S-400 να δημιουργήσουν ζώνη άρνησης πρόσβασης στα δικά μας αεροπλάνα.

   2. Επειδή εμείς αυτά που κινδυνεύουν είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και μας χωρίζει μια θάλασσα, εκεί που θα δημιουργήσουν ζώνη άρνησης πτήσεων για τα δικά μας με τα S-400, εμείς θέλουμε ένα πλωτό συγκρότημα S-400 ή καλύτερα ένα πλωτο SAM με αστερ ή πλωτό Patriot με SM2 για να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση (πάλι αδύναμοι θα είμαστε, αλλά…. μειώνεις την συντριπτική υπεροπλία του άλλου.

   3. H ύπαρξή του πρέπει να ακυρώνει δυνατότητα χτυπήματος από αέρα (αεροπλάνα, ελικόπτερα) και θάλασσα (αποβατικά) και να μπορεί να αμυνθεί αρκετη ώρα μέχρι να μπουν μπροστά εναλλακτικές (να βγουν εκτός οι S-400 και να έρθουν τα Ραφαλ. Πρέπει να έχει ατελείωτη δύναμη αντιαεροπορική, αντιπυραυλική, αντιπλοική και ενάντια σε υποβρύχια.
   Από τα υφισταμενα υπάρχουν δύο εξ Αμερικής που το κάνουν και νικάνε τον πόλεμο μόνα τους (ΑΒ και Tico ειδικά αν είχαν και κανα 10 τόμαχωκ να βγάλουν εκτός και το S-400) ενώ υπάρχουν 3-4 Ευρωπαϊκά που θα αντέχανε αρκετά μέχρι να έρθει βοήθεια αλλά αυτά θα έβγαιναν εκτός από τα πολλά πλήγματα (LCF, F-100, Freda, IH). Δεν θα ρίξει αεροπλάνα, απλά δεν θα τα αφήσει να έρθουν να υποστηρίξουν αποβατική κίνηση. Οπότε οι μακράς εμβέλειας θα είναι φόβητρο αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν, αυτό που θα χρησιμοποιηθεί είναι πύραυλοι και πυροβολικό CIWS και ECM να αντιμετωπίσει τα κιλά από αντιπλοικούς που θα ερχονται πάνω του. Μετά θα είναι το δίλλημα αν όσο αντέχει αυτό τρέξουν όλοι εκεί, ή οι άλλες δυνάμεις να χτυπάνε όλη την υπόλοιπη Τουρκία αφήνοντάς το μόνο να κρατάει. Οπότε θα μου άρεσε δπλό RAM Phallanx/Millenium 24 Aster 30/SM2, 32 τουλάχιστον Aster 5. ESSM, Mica, Camm. Όχι σε όλα τα πλοία, σε 2 από αυτά
   Νομίζω είναι ξεκάθαρο γιατί το ΠΝ ήθελε 2 ΑΒ, ένα για Καστελόριζο και ένα για Αν. Μεσόγειο.

  2. @Δημήτρης Λ

   –Οταν κανεις επιχειρησεις σε σημεια που ειναι μακρια απο την βαση σου αλλα κοντα στον αντιπαλο εχεις θεμα…
   -Αν οσο μακρια ητανε η Κυπρος απο μας αλλο τοσο ητανε κ απ την τουρκια δεν ειχαμε θεμα.
   Ομως εμεις ειμαστε πολυ μακρια κ αυτοι πολυ κοντα…ΟΠΟΤΕ..

   1—θελουμε στην περιοχη πλοια με καλα ρανταρ ωστε να εχουμε την καλυτερη εικονα……πολλους ΑΑ πυραυλους ..ωστε να μην χρειαστει να επιστρεψουν συντομα στην βαση μετα απο μια επιθεση κορεσμου…κ πολυστρωματικη αμυνα διοτι δεν ειναι δυνατον να ριξεις ΑΣΤΕΡ 30 ΝΤ που κανει 5 εκατ σε ενα ντροουν που κανει 1 εκατομ…
   Πρεπει οι πυραυλοι μεγαλης ακτινας -100-150 χιλιομ] να κρατανε σε αποσταση μαχητικα κ ιπταμενα ρανταρ…οι πυραυλοι μεσης ακτινας [40-60 χιλ] να χτυπανε ντροουν η χαμηλους στοχους οπως πχ εναν αντιπλοικο πυραυλο…κ πυραυλους τερματικης αμυνας οπως RΑΜ [10 χιλιομ] ωστε οτι περναει να μην φτανει στο πλοιο…
   -Ε[ισης το πλοιο πρεπει να εχει κ καλες δυνατοτητες εναντια στα υποβρυχια.

   2—Μαχητικα εναεριας υπεροχης οπως F-15…..RAFAL ωστε να μπορουν να διανυουν μεγαλες αποστασεις ..να εχουν δυνατα ρανταρ…κ να φερνουν πολλους πυραυλους..

   3–Αεροπλανα εναεριου ανεφοδιασμου…ωστε αυτα τα μαχητικα να μπουν να κανουν ανεφοδιασμο χωρις να χρειαστει να επιστρεψουν στην βαση τους…

   4–ΑΣΕΠΕ ωστε 2 τετοια να μπορουν να καλυπτουν οτι δεν μπορει η φρεγατα ωστε να υπαρχει η καλυτερη τακτικη εικονα…

   5–Καλα υποβρυχια οπως τα 214 που θα καλυπτουν την περιοχη…

   –Οποτε τουρκια-αιγυπτος ….λογο οτι η αποσταση απο αν.μεσογειο κ κυπρο ειναι σχετικα μικρη…δεν χρειαζονται ολα οσα ειπαμε πιο πανω..αλλα η Ελλαδα τα χρειαζεται ολα για να κανει επιχειρηση εκει…

 47. off topic εντελώς αλλά πολλά αμυντικά σαιτ έγραψαν μια άλλη αστεία είδηση, για οβίδα που ξέφυγε 7χλμ (!!!!) από τον στόχο, πέρασε δίπλα από έναν βοσκό και έπεσε στο κοπάδι του 70 μέτρα μακριά σκοτώνοντας και τραυματίζοντας διάφορα ζώα…

  1) πως μπορεί να έχασε τον στόχο κατά τόσο πολύ? 2) η οβίδα αναβολικά είχε? Ή η είδηση είναι μούφα?

  1. Αυτό έχει ξαναγραφτεί και είχα πει ότι το πιο πιθανό είναι ότι αυτές είναι οι MMSC μας και ότι οι ΗΠΑ έχουν αφηνιάσει με αυτό γιατί έχουν διπλό όφελος.

   Και για το κράτος των ΗΠΑ που θα γλυτώσει τις ρήτρες μη κατασκευής και ότι η LM θα έπαιρνε ένα χρυσό συμβόλαιο

 48. Αντιγράφω από το άρθρο:

  «Οι ναυπηγοί και τα στελέχη της Naval Group συνεργάστηκαν με τους δύο κύριους οργανισμούς αμυντικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ΣΕΚΠΥ, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας HASDIG και με τη HEMEXPO- τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού.

  Συνολικά οι Γάλλοι θα συνεργαστούν με περισσότερες από 70 ελληνικές εταιρείες, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν εντοπισθεί 10 εκ των οποίων ήδη έχουν προκριθεί, ενώ άλλες 40 βρίσκονται σε στάδιο επαφών ή αρχικής αξιολόγησης των βιομηχανικών τους δυνατοτήτων. Η διαδικασία συνεχίζεται και εντός των επομένων εβδομάδων αφού η Naval Group έχει δεσμευθεί να επιτύχει την πιο εκτεταμένη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή.»

  Αφού προτείνεται τέτοια ευρεία συνεργασία (που προσωπικά δεν θυμάμαι αντίστοιχου εύρους σε άλλο αμυντικό πρόγραμμα), ας προχωρήσουμε θέτοντας ως πρώτο πεδίο συνεργασίας την έρευνα/ανάπτυξη μιας διαμόρφωσης dual-pack ή quad-pack για τους εκτοξευτές Sylver 50 και 70 ως θέμα άμεσης προτεραιότητας για την Ελλάδα και το ΠΝ. Κάτι που θα είναι άμεσα και επ’ ωφελεία και της Γαλλίας, και άλλων αγοραστών.

  Πλοίο με 32 cells όπως οι Belharra, αν μπει ένας μικρός πολλαπλασιαστής x2 για double-pack (πόσο μάλλον αν μιλήσουμε για διαμορφώσεις x4 με quad-packs) αλλάζει δραματικά τα δεδομένα, με δυνητικά 64 ή 128 βλήματα. Συν τα 21 του RAM. Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια βάση 32 πραγματικών, πλήρους μεγέθους cells. Αποκλείεται να μην μπορεί να βρεθεί μηχανολογική λύση να φορτωθούν με πολλαπλά βλήματα οι Sylver 50/70 αν υπάρχει θέληση και στόχευση για αυτό. Άρα 32 full-size cells είναι ένας ικανοποιητικός «future-proof» αριθμός. Αφού σκεφτόμαστε και συνυπολογίζουμε μελλοντικά «εξωτικά» συστήματα όπως LASER, τότε άνετα και πιο ρεαλιστικά μπορούμε επίσης να υπολογίζουμε στις επιπλέον δυνατότητες που θα φέρει μια δραματική αύξηση των βλημάτων μιας Belharra με διαμορφώσεις double και quad pack.

  Προσωπικά ψηφίζω Belharra ξεκάθαρα πλέον όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα. Κρίνοντας όλο το «πακέτο» υπερέχει κατά την γνώμη μου, αφού στην περίπτωση αυτή θα διαμορφωθεί με την Γαλλία μια εξαιρετικά στενή σχέση αμυντικά, ερευνητικά/ βιομηχανικά και εν τέλει γεωστρατηγικά.

  Να δοκιμάσουμε κάποτε και πως είναι μια διακρατική συμμαχία με μια χώρα που τουλάχιστο από ό,τι φαίνεται, δεν θα ποντάρει και το δικό μας «άλογο» και στων Τούρκων όπως οι ΗΠΑ.

  1. Από παλιά είχαν πει ότι το πραγματικό όπλο της BELHARA που κάνει τη διαφορά δεν ήταν οι οι ASTER αλλά κάποια ηλεκτρονικά και οι δυνατότητες που αυτά έχουν.
   Για αυτό το λόγο κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικά σωρηδόν οι Γάλλοι όταν ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η αγορά τους, καθώς είχαν δώσει στους Έλληνες αξιωματικούς αξιολογητές σχεδόν όλα τα διαβαθμισμένα στοιχεία για τις δυνατότητες που είχαν.
   Μιλάμε ότι αν τους το ξανακάνουν βλέπω να μας στέλνουν την Λεγεώνα των Ξένων για να τελειώσει τον Κούλη.

  2. @ Spiral

   Η Naval Group ειναι ναυπηγειο, παραγει πλοια, δηλαδη κυριως λαμαρινοδουλεια και ηλεκτρικα συστηματα.

   Δεν παραγει ουτε ρανταρ, ουτε πυραυλους.

   Τα ρανταρ και τα σοναρ τα παραγει η THALES. Τους πυραυλους τους παραγει η MBDA.

   Ειτε αγορασουμε Belharra, ειτε Arrowhead-140, ειτε Sigma, τα ηλεκτρονικα θα ειναι απο την THALES.

   Ειτε αγορασουμε Aster, MICA, CAMM, CAMM-ER οι πυραυλοι θα ειναι απο την MBDA.

   Επομενως αυτα που γραφεις για τη βιομηχανικη συμμετοχη ειναι κατα 80% εσφαλμενα.

   Βιομηχανικη συμμετοχη θα εξασφαλισουμε ετσι και αλλιως, και λιγο πολυ απο τις ιδιες εταιριες ειτε αγορασουμε Βelharra, Arrowhead, Sigma.

   1. @G_P

    H Naval Group είναι βιομηχανικός όμιλος που κατασκευάζει ολοκληρωμένα πλοία με συγκεκριμένες διαμορφώσεις σε συστήματα και όπλα, έχοντας εξασφαλίσει τα δικαιώματα ή την συννεργασία άλλων επίσης Γάλλων κατασκευαστών όπως η THALES και η MBDA.

    Γι’ αυτό και η πρόταση των Belharra έρχεται ως πλήρες σύνολο με όπλα και αισθητήτες από την Νaval Group και δεν μας λέει όπως προτείνεις, δηλαδή «εμείς λαμαρινοδουλεια και ηλεκτρικα συστηματα παράγουμε, μιλήστε με την Thales για το τι radar θα βάλετε, με την MBDA για τα όπλα» κτλ.

    Επομένως η βιομηχανική συμμετοχή με 100+ Ελληνικές εταιρίες που επεξεργάζονται, μάλλον φαίνεται να αφορά το σύνολο του πλοίου συμπεριλαμβάνοντας και υποσυστήματα άλλων κατασκευαστών, και όχι απλά τις λαμαρίνες και τα ηλεκτρικά. Άλλωστε στο δελτίο τύπου της Naval Group στις αρχές Μαϊου είχε αναφέρει ότι προσφέρει την δυνατότητα εγχώριας συντήρησης των radar που δεν είναι «δικό της» σύστημα.

 49. Ο ιδανικος συνδιασμος θα ηταν 32 aster 30 και 24 mica..βασικα ειναι ο συνδιασμος των FREMM-HN..τοτε νομιζω υπηρχε η δυνατοτητα να μπουν οι mica καπου στην υπερκατασκευη του πλοιου σε δικα τους κανιστρα ωστε να μην δεσμευουν κελια..αν μπορουσαν να μπουν και 16 ακομα κελια θα ηταν το καλυτερο αφου θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν και οι NCM με μεγαλυτερη ευχερεια..

  1. @ Νικος

   Ο ιδανικος συνδιασμος ειναι 4 Α70 και 24 mica στους δικους τους εκτοξευτες.
   Με συνηθη φορτο 16 MdCN, 16 aster 30 kai 24 mica.
   Σε περιπτωση που δεχτει απειλη κατευθειαν στοχοποιηση ζωτικων στοχων.
   Ταυτοχρονα το ιδιο απο καθε φρεγατα που φερει τετοια δυνατοτητα
   και ειναι σε οποιαδηποτε θεση μακρια απο το πεδιο εμπλοκης.
   Μονο ετσι υπαρχει αποτρεπτικη ικανοτητα.
   Ουτε ολοκληρος στολισκος να μετακινειται με ολα τα εξοδα γιαυτο,
   ουτε αμυνα μεχρι το μοιραιο.
   Μονο ετσι υπαρχει αποτρεπτικη ικανοτητα.
   Γιαυτο η κορβετολαγνεια ειναι αχρηστη, θελουμε ολα τα πλοια με δυνατοτητες
   μακρου πληγματος, που θα μπορουν να δημιουργησουν κορεσμο στους S-400.
   Μεχρι να λυθουν τα προβληματα συμβατοτητας μπορει η πρωτη φρεγατα
   να ειναι με 2 Α50 και 2 Α70.

   1. 👍+1
    Κάποιοι στόχοι περασμένοι από πριν στους mdcn ώστε σε περίπτωση σύραξης ακόμα και αν δεν μπορεί με ακρίβεια να βομβαρδίσει μεταφερόμενους S400, τουλάχιστον όταν δέχεται μαζική επίθεση να βομβαρδίσει αυτόματα παρακείμενες στρατιωτικές βάσεις/αεροδρόμια πριν πάθει ζημιά το πλοίο.

 50. Κύριοι πόσο θα περιμένουμε ακόμα τους αμερικανούς ? Αν ποτέ καταφέρουν να ρίξουν τον ταγίπ ή δεήσουν να μας δώσουν αυτά που χρειαζόμαστε ? Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι δε θα ανεχθούν παραβίαση της Ελληνικής κυριαρχίας (βλέπε Θράκη, νησί Αιγαίου) αλλά τι ντροπή για μας ! Αλλά δεν έχω και καμμιά αμφιβολία ότι δεν δίνουν δεκάρα για τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (βλέπε 12 Μ, ΑΟΖ,οικονομική δραστηριότητα σε αυτά, εναέριος χώρος κτλ.) . Ούτε για την ουσιαστική ενίσχυση των Ελλ. ΕΔ συνολικά, προτιμούν τα κόκκινα τηλέφωνα την ύστατη ώρα και τις ευχαριστίες από τον πρωθυπουργό. Μέχρι τώρα ευχόμουν επιλογή μεταξύ ενός μη αμερικάνικου σκαριού για το ΠΝ, από τώρα απαιτώ σαν πολίτης ούτε καν αμερικάνικα όπλα στο ΠΝ έστω και αν θεωρητικά τα πληρώσω παραπάνω, αλλά και αυτό το αμφισβητούν αρκετοί.
  Στο τωρινό θέμα του ΠΝ τώρα πρέπει να σκεφτούμε και το με τι θα αντικαταστήσουμε την επόμενη δεκαετία του ’30 και μετά τα υπόλοιπα πλοία, πάλι για 35χρονες μτχ. φρεγάτες θα πάμε ή για κορβέτες/ελαφρές φρεγάτες σαν τις Gowind/Sigma/Doha class/EPC ή μήπως θα συνεχίσουμε το ανέκδοτο με τους ΜίμηδεSC ? Αυτά τι παίρνουν σαν όπλα ? Μήπως κυρίως MICA/Aster και MU90 ότι και η FDI , εξαρτάται βέβαια και από Radar/CMS αλλά ότι έχουμε είναι ήδη από αρχές ’90, δεν θέλουμε ολική ανανέωση ? Τουλάχιστον σε υποβρύχια/ΤΠΚΒ έχουμε και κάτι πιο καινούργιο. Αλλά το καλύτερο όπλο διάολε είναι η πίστη στον εαυτό σου, αυτή η καταραμένη αντίληψη περί ελλείμματος δυνάμεων πως θα ξεριζωθεί από την αποκαλούμενη «ηγεσία» μας ?

 51. @ ΚωστηςΜ

  Σε τι ακριβως να περιμενουμε τους Αμερικανους? Τα εχουμε συζητησει εδω και σχεδον εναν χρονο ολα, αλλα πολλοι δεν εχετε αντιληφθει τι γινεται και επαναλλαμβανετε οτι Ραδιο Αρβυλα και ανοησια κυκλοφορει.

  Οι Αμερικανοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΙΟ να μας προσφερουν. Ποσες φορες θα το πουμε.

  1) Τα HF2 / MMSC ειναι προβληματικα παρακτια περιπολικα πλοια με μειωμενη επιβιωσιμοτητα και υποεξοπλισμενα δεν μας κανουν.

  2) Οι Αμερικανοι θα αποδεσμευσουν τα Ticonderoga, αλλα ΔΕΝ μας καλυπτουν, λογω τεραστιου κοστους συντηρησης, παλαιας τεχνολογιας και υψηλες αναγκες επανδρωσης. Δες την συνεντευξη του Ναυαρχου Χριστιδη που πηγε και συζητησε την παραχωρηση Ticonderoga απο τους Αμερικανους και επισκεφτηκε το Philippine Sea το 2013-2014. Το κοστος ειναι το προβλημα.

  3)Τα Arleigh Burke τα χρειαζονται για τα σοβαρα θεματα που εχουν με την Κινα, δεν θα τα αποσυρουν οι Αμερικανοι, υπαρχει αποφαση του Κονγκρεσου για το ζητημα.

  4) Τα Constellation FFG(X) ειναι ακομη υπο σχεδιαση και θα ειναι πανω απο 1 δις τιμη.

  Μερικοι κλαιγονται και θελουν Ticonderoga που εχει 122 κελια, η τα ΑΒ που εχουν 96 κελια, αλλα τους ενοχλει η Arrowhead=140 που εχει 56 κελια !!! Ε πως θα τα γεμισουμε τα 56 κελια λενε.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
  Εαν δεν μπορουμε να γεμισουμετα 56 κελια της Arrowhead, πως ακριβως θα γεμισουμε τα 122 κελια του Ticonderoga???

  1. Δειτε ενα αποσπασμα της συνεντευξης του Ναυαρχου Κοσμα Χριστιδη για να καταλαβετε τι συμβαινει με τα Ticonderoga.

   Το κοστος καθε πλοιου για συντηρηση μονο ειναι τουλαχιστον 30 εκατομμυρια τον χρονο για το καθε πλοιο. Για ριξτε μια ματια τι προυπολογισμο εχει το ΠΝ για τον καθε χρονο.

   https://www.youtube.com/watch?v=MllDv5w6jiM

  2. Διάβασε σε παρακαλώ και από την 4η γραμμή και κάτω … Κάπου αλλού έχω γράψει ότι δεν χρειαζόμαστε το καλύτερο πλοίο που υπάρχει, αλλά αυτό το οποίο μπορούμε να έχουμε χωρίς αστερίσκους και να φέρει τα κατάλληλα όπλα , στην δε 8η γραμμή γράφω «ούτε καν αμερικάνικα όπλα στο ΠΝ έστω και αν θεωρητικά τα πληρώσω παραπάνω». Ή σε πιο ακριβή απόδοση FDI/Aster/Gowind/Scorpene και στην ΠΑ Rafale/Meteor/Scalp. Επ’ ουδενί δεν θέλω να ξανακούσω Έλληνα πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον αμερικάνο πρόεδρο …

   1. Για ποιον λογο ευχαριστησε ο Σημιτης τον Κλιντον, ξερεις???

    Μαλλον δεν γνωριζεις τι ειχε γινει τοτε.

    Ο Σημιτης ζητησε απο τον Κλιντον να παρεμβει για να επιλυθει η εμπλοκη τοτε. Δεν ξυπνησαν ενα πρωι για να μας επεβαλουν τιποτα. Oι Τουρκοι τοτε ειχαν αποκτησει υπεροπλια στον αερα καθως ειχαν σχεδον διπλασιο αριθμο μαχητικων F-16 και ειχαν αποκτησει πυραυλους AMRAAM για εμπλοκες BVR.

    Στην Ελλαδα την ιδια στιγμη ο Ανδρεας ηταν πρωθυπουργος στην εντατικη σχεδον ενα χρονο, μετα εγινε πρωθυπουργος ο Σημιτης και ανακοινωσε περικοπες στα εξοπλιστικα. Πηραν αερα οι Τουρκοι τοτε και εγινε το περιστατικο με τα Ιμια.

    Ξερεις τι εκανε ο Κλιντον? Πηρε τηλεφωνο τα μεσανυχτα την Τανσου Τσιλερ και της ειπε «μαζεψτε τα και φυγετε ΤΩΡΑ».

    Γι αυτο ευχαριστησε ο Σημιτης τον Κλιντον, καθως με την Τουρκικη υπεροπλια στον αερα θα κινδυνευαμε να υποστουμε ηττα.

    Το καταλαβε ο Σημιτης και απο εκει που ελεγε περικοπες στα εξοπλιστικα, αρχισε τα ΕΜΠΑΕ με πακετα δισεκατομμυριων.

    Αντι λοιπον να γραφεις ανοησιες, συνελθε, μαθε ιστορια και σταματα να αναπαραγεις οτι χαζομαρα ακους..

    Kαι αν ξανα-υπαρξει προβλημα, παλι τους Αμερικανους θα παρουμε στο τηλεφωνο για να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα.

    Οπλα ομως πρεπει να αγοραζουμε με βαση την μαχητικη αξια, και οχι με βαση κουτοπονηρη λογικη οτι αγοραζουμε συμμαχιες. Οπλα αγοραζουμε, οχι συμμαχιες.

    1. @G_P

     Εισαι κακως πληροφορημενος. Ο Κλίντον ουδεποτε «Πηρε τηλεφωνο τα μεσανυχτα την Τανσου Τσιλερ και της ειπε «μαζεψτε τα και φυγετε ΤΩΡΑ»».
     Αλλωστε η αποβιβαση των Τουρκων βατραχανθρωπων στη δυτικη Υμια εγινε στις 01:40, μιαμιση ωρα μετα το ανυπαρκτο τηλεφωνημα του Κλιντον στην Τσιλέρ.
     Βασικα ο Κλίντον δεν πολυασχοληθηκε, ο Χολμπρουκ τα κανονισε.
     Η συμφωνια που εγινε με παρεμβαση των Αμερικανων ηταν no ships no flags, no people no troops, δηλαδη οι δυο πλευρες θα απεσυραν πλοια, σημαιες και στραριωτες. Δηλαδη ελεγε στους Τουρκους «φυγετε για το σπιτι σας, και στους Ελληνες «φυγετε ΑΠΟ το σπιτι σας», διοτι οι Ελληνες δεχθηκαν οτι δεν θα μπορουσαν να υψωσουν ελληνικη σημαια και να στειλουν στρατιωτες οι αβθρωπες σε μια ελληνικη νησιδα. Δε γινοταν αναφορα στην κυριαρχια της νησιδας. Με αλλα λογια η Ελλαδα δεχθηκε de facto γκριζοποίηση των Υμιων. Δεν ειναι τυχαιο που στην Τουρκια πανηγυριζαν εξαλλα την αλλη μερα, ενω στην Ελλαδα επεσε μαυρη κατηφεια.
     Πραγματι οι Τουρκοι ειχαν αεροπορικη υπεροπλια, πραγματι επρεπε για τον λογο αυτο να αποφυγουμε τη συγκρουση, αλλα οχι και να παρουσιαζουμε ως εθνικο θριαμβο μια οδυνηρη εθνικη ηττα. Και ο απατεωνας Σημίτης μονο ζημια εκανε στη χωρα.

     1. @ NF

      Σωστος, αλλα ηταν μπλοφα της Τσιλερ, δεν ηταν ετοιμοι οι Τουρκοι
      για συγκρουση μαζι μας, μπλοφαρισε και της βγηκε,
      ομως δυσαρεστησε τον θειο που την σουταρε.
      Οσο για την αεροπορικη υπεροχη, εκεινες τις ωρες οι κουρσαροι
      διναν σε εμας την υπεροχη.
      Για τον στολο μπορει ο μαζι τα φαγαμε να ελεγε αληθεια
      για τα λεγομενα του Χολμπρουκ και αυτο θα πρεπει
      να το εχουμε υποψην στις αγορες μας.

    2. @G_P

     –Συμφωνω οτι οι τουρκοι εκεινη την περιοδο ειχαν τεραστια αεροπορικη υπεροχη…διοτι περα απ τους AMRAAM που δεν ειχαμε [μαλλον οι τουρκοι ειχαν πολλαπλασιους] στερουμασταν κ σε αυτοπροστασια στα Φ-16…

     –Γιαυτο πεταξανε εκεινη την νυχτα ελαχιστα Μ2000 κ κυριως φαντομ..Βεβαια τα Μ2000 δεν ειχανε τυχη σε ανοιχτη αερομαχια διοτι δεν ειχαν σοβαρους πυραυλους αντιθετα τα τουρκικα φ-16 ειχαν AMRAAM …

     –Μονο στα ναυτικο ειχαμε υπεροχη αλλα χωρις προστασια απο τα αεροπλανα δεν ειχε τυχη κ το ΠΝ

 52. Ερώτηση που κανένας δεν κάνει : ποσό ανιχνεύσιμη είναι μια μπελ σε σύγκριση του ανταγωνισμού από ένα αντιπλοικό πύραυλο στα 40 χλμ απόσταση ?

  Δηλαδή με κλειστούς τους ενεργούς αισθητήρες ποσό εύκολα και σε ποσά χλμ εντοπίζεται από ένα μαχητικό φ16 ή ένα ιπτάμενο ραντάρ ?

  Δηλαδή μονίμως το σενάριο του εδώ είμαι εκπέμπω βρείτε με μας ενδιαφέρει μόνο?

  Το ότι στην κακοκαιρία τα περισσότερα ηλεκτροπτικα μέσα δεν αποδίδουν πως θα την εγκλωβίσουν οι αντίπαλοι χωρίς να εκπέμπουν συνέχεια με τα ραντάρ τους .

  Γιατί είπαμε άμα εκπέμπει κάποιος στοχοποιείται , δηλαδή οι Τούρκοι θα πετάνε ανενόχλητοι σαρώνοντας ότι κινείται και εμείς χαλαρά θα περιμένουμε.

  Δηλαδή τι θελουμε 40χλμ επικίνδυνη ζώνη η 80χλμ ? Δηλαδή αμα σε εντοπίσουν στα 60χλμ τι κανείς περιμένεις μπας και έρθουν πιο κοντά η αρχίζεις διαδικασία άμυνας ανοίξτε τα όλα και περιμένουμε ότι βρέξει ας κατεβάσει ?

  Τέλος το ίδιο εύκολα αποκαλύπτετε ένα πλοίο στα 40χλμ το ίδιο στα 80χλ .

  Και τα ραφαλ παθητικά ποσό δύσκολο είναι να συνδράμουν με μετέορ εναντίον ανοιχτής πηγής ραντάρ στην περιοχή που βρίσκεται η μπελ .

  Όλα έχουν την σημασία τους δεν μπορεί τα ισπανικά αντιτορπιλικά Φ110 να διαφημίζονται για στελθ ιδιότητες και η μπελ όχι ,

  4 μπελ είναι 4 πλωτά κέντρα συντονισμού και ελέγχου 4 Φ110 επίσης τώρα σίγμα και ΑΗ140 δεν αναφέρουν δεύτερο ραντάρ ούτε καν ραντάρ σταθερής διάταξης στις προσφορές τους .

  Η τεχνολογία ραντάρ αεσα είναι το μέλλον και κάτι που δεν αναφέρετε επίσης στις προσφορές είναι ο αριθμός ταυτόχρονων εμπλοκών από τα ραντάρ και ΠΟΣΟΙ πύραυλοι είναι στον αέρα σε ΠΟΣΟ χρονικό διάστημα , τι να τους κανείς 64 πυραύλους εάν δεν τους έχεις διαθέσιμους άμεσα ….

  1. Ρανταρ ΑESA θα εχει οποια φρεγατα και αν επιλεγει, κανενας δεν το αναφερει επειδη ειναι αυτονοητο.

   Ποιος σου ειπε εσενα οτι η Arrowhead-140 δεν εχει ρανταρ σταθερης διαταξης???

   Η Αrrowhead-140 ειναι η Βρετανικη εκδοση της Δανεζικης ΑντιΑεροπορικης φρεγατας Iver Huitfeld, η οποια εχει ρανταρ APAR και SMART-L με εμβελεια πανω απο 500 χιλιομετρα και αντιβαλλιστικες δυνατοτητες, ενω εχει 56 κελια, προκειται για την καλυτερα εξοπλισμενη και φθηνοτερη φρεγατα της Ευρωπης.

   Η Arrowhead ερχεται με οτι ρανταρ θελουμε εμεις να τοποθετησουμε πανω, απο απλο NS100 οπως στις φθηνες Type-31 των 300 εκ. μεχρι την εκδοση ΑντιΑεροπορικης αμυνας με APAR block 2 και Sea Master 400, ακομη και τη λυση AWWS (Above Water Warfare System) που θα τοποθετηθει στις νεες Ολλανδικες και Γερμανικες φρεγατες και θα φερει 8 κεραιες για τις μπαντες Χ και S. Ολα αυτα συνεργαζονται με το TACTICOS.

   https://www.thalesgroup.com/en/global/activities/defence/naval-forces/above-water-warfare

   Οποιαδηποτε φρεγατα μπορει να γινει αντιληπτη απο τις εκπομπες ρανταρ στα 300 χιλιομετρα μακρυα, ενω εαν εχει τα ρανταρ σβηστα στα 150-200 χιλιομετρα μακρυα απο ενα ισχυρο ρανταρ σε αεροσκαφος ναυτικης συνεργασιας. Τι να το κανεις το ρανταρ εαν δεν εχεις φορτο πυραυλων για να αντιμετωπισεις τις απειλες? Εκει ειναι το προβλημα της Belharra, της MMSC, FREMM. Επειδη ΔΕΝ εχουν φορτο πυραυλων, θα αναγκαζονται να εχουν το ρανταρ κλειστο, ακυρωνοντας την αξια της επενδυσης.

   Αντιθετως μια Arrowhead-140 σε εκδοση ΑντιΑεροπορικης Αμυνας αντιστοιχης της Iver Huitfeldt θα μπορει να προστατευει τον στολο καθως θα εχει εως και 150 πυραυλους ΕSSM, CAMM-ER, SM-2, στα 56 κελια της, καθως εχει δυνατοτητα quad-pack, δηλαδη 4 πυραυλοι σε καθε κελι. Βαλε και 1-2 RAM, βαλε και 1-2 Phallanx. Και ολα αυτα με το μισο κοστος μιας Belharra, η οποια ειναι φρεγατα γενικης χρησης, και οχι ΑντιΑεροπορικου πολεμου.

   1. Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια…

    Αφενός δεν το πλοίο δεν έχει 150 πυραύλους, αφετέρου το κόστος του πλοίου θα είναι το ίδιο με τις [email protected] με τέτοιο οπλισμό. Επειδή η Iver Huitfeld βγαίνει φθηνή σαν σκαρί, δεν σημαίνει ότι η Άγγλοι θα κάνουν όλες τις τροποποιήσεις με μηδενικό κόστος. Η ΙΗ έχει 32 SM2IIIA και 48 ESSM, αν υπολογίσεις την διαφορά σε αποτελεσματικότητα Aster vs SM2 η διαφορά στο πυραυλικό φορτίο δεν είναι τόσο μεγάλη. Η διαφορά αφορά τα ηλεκτρονικά της [email protected] και το ASW suite της vs τα CIWS της IH.

    Αν το πλοίο έπαιρνε mica ng σε sylver 70, η υπόθεση τελείωνε. 24 aster 30 + 32 mica ng στον sylver Α70 + 24 mica ng στα κελιά του για επιθέσεις κορεσμού.

   2. Για πες μας λοιπόν την διαμορφοσι τις arrowhead και την τιμή τις.

    Πες μας ακριβος να ξέρουμε πόσο πιο «φτηνή» είναι αμα έχει ολλα κα κελιά και τα καλούδια που μας λες τώρα εδο και καιρό.

    Πόσο κοστίζει ενα καράβι AAW με 32xSM2IIIC & 64xESSM blk2. Με Apar blk 2 και NS200.

    Για πες μας..

    1. @Άγγελος
     Τι να μας πει? Μασάει την καραμέλα που δεν λιώνει και φαντασιώνεται Arrowhead -140
     πλήρους φόρτου με Apar, Smart-L , τα πάντα όλα με 350-400 millions, βαριά- βαριά!
     Άρα, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου όλα τα πολεμικά ναυτικά του κόσμου που ναυπηγούν , όλες τις άλλες ακριβές σχεδιάσεις και δεν βλέπουν τον σχεδόν δωρεάν Αστακό μπροστά τους.
     Για αυτό και εμείς θα παραγγείλουμε 12 A-140 και θα μας μείνουν αρκετά να πάρουμε 4-5 Type- 23 , Meko up , 500 τόνους τσαι και 1500 Bαρέλια μπύρα.
     Είναι τόσο φθηνή δε, που σκέφτεται να την φέρει ο Bακάκης για να την πουλάει από τα Jumbo.

   3. Υπάρχει προσφορά με 2 ραντάρ και σμ2 ή αστέρια 30 για ΑΗ140 ή σίγμα , παρακαλώ να μας ενημερώσεις .
    Εάν δεν υπάρχει υπομονή μέχρι να αναφερθεί .
    Προς το παρών σου αρέσει δεν σου αρέσει δεν υπάρχει απο ΘΑ χορτάσαμε .
    Και μην αντιδράς με σχόλια που δεν σου αρέσουν , Προσωπικά είμαι υπέρ των ΑΗ140 αλλά χωρίς νούμερα και λεπτομέρειες μονο για Μπελ και Φ110 μπορώ να αναφέρομαι .
    Η ΑΗ140 είναι αγγλική προσφορά χίλιες φορές να μας τις πρότειναν οι Δανοί .

    Επίσης για ΑΗ140 και σίγμα που αναφέρεται στην οικονομική τους προσφορά ραντάρ σταθερων πάνελ ΠΟΥ σε ΠΟΙΑ τιμή με.ποιους πυραύλους , που είδες σμ2 όχι πες μας .

    1. Ειπαμε, 340 εκατομμυρια κανει η Δανεζικη AντιΑεροπορικη φρεγατα Iver Huitfeldt συμφωνα με τους Δανους με 2 ρανταρ APAR και SMART-L , εκτοξευτες MK41 των 32 κελιων και MK56 των 24 κελιων

     Η Αrrowhead-140 ειναι μια Iver Huitfeldt, καθως οι Βρετανοι αγορασαν τα δικαιωματα της φρεγατας. Εαν προσθεσεις την τιμη ενος καλου συρομενο σοναρ, 2 συστηματα RAM και πληθωρισμο φτανεις περιπου στα 500 εκατομμυρια το καθε πλοιο. Καμια τιμη φρεγατας δεν περιλλαμβανει πυραυλους, ειναι εξτρα κοστος.

     Προτιμω να πληρωσουμε 500 εκατομμυρια για την φρεγατα ΑΗ-140 κομπλε και 200-300 εκατομμυρια για να την εξοπλισουμε με 150 πυραυλους, παρα να πληρωσουμε 900 εκατομμυρια την Belharra και μολις 60 εκατομμυρια για 32 πυραυλους. Στην περιπτωση της ΑΗ-140 θα εχουμε πανοπλη φρεγατα, στην περιπτωση της Belharra θα εχουμε πλωτο ρανταρ.

     «Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million «

     https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

 53. https://twitter.com/USNavyEurope/status/1395473895067635715?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1395473895067635715%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.navalnews.com%2Fnaval-news%2F2021%2F05%2Ffrench-navy-horizon-air-defense-destroyer-intercepts-supersonic-target%2F

  επειδη γινεται ποιο πανω κουβεντα ποσοι πυραυλοι ανα στοχο κλπ….φρεσκα κουλουρια ……2 εσσμ για subsonic στοχο παρακαλω …..δεν δειχνουν οι αμερικανοι αν εγινε αναχαιτηση ομως ….αλλα οκ ….επιβεβαιωση ομως για το γνωστο …2 για 1 στοχο ….

 54. P.S : o mica ng βγαίνει και με παθητικό ερευνητή όποτε οτιδήποτε εντός τις εμβέλειας του μπορεί να καταρριφθεί παθητικά χωρίς προειδοποίηση , εφόσον πάντα γίνει στοχοποίηση λόγο ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών είτε από τρίτο μέσο με μεταφορά δεδομένων .

  Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν απόλυτες λύσεις αλλά πολλές σπαζοκεφαλιές για τον αντίπαλο .
  Κάθε παραπάνω δυνατότητα αποτελεί ένα ακόμα σημείο αντίστασης σε περίοδο πολέμου .

  Μην τα ισοπεδώνουμε όλα , ούτε τα ucav είναι πανάκεια ούτε οι πύραυλοι εδάφους εδάφους που θα έρχονται κατά χιλιάδες είναι το παν , για εμένα το πιο σημαντικό είναι η πληροφορία και η διαχείρηση της σε ένα διακλαδικό δίκτυο .

  Τι θα πρώτο χτυπήσει η Τουρκική αεροπορία , όσο πιο συντονισμένη είναι η Ελληνική πλευρά τόσο πιο δύσκολο να αιφνιδιαστούμε .

 55. Οταν ρωταω γιατι χρειαζομαστε τις φρεγατες ΑΑW, μου λενε «για την Ανατολικη Μεσογειο!»
  Οταν ρωταω τι ακριβως θα πανε να κανουν στην Ανατολικη Μεσογειο, μου λενε «θα προστατευσουν τα κοιτασματα!»
  Δηλαδη; Θα πανε να κατσουν πανω απο τα κοιτασματα, που ισως υπαρχουν, και θα κατσουν να τα κλωσάνε, μην τυχον παει ο Τούρκος με τον Πορθητη και τα τρυπησει; Και αν υποθεσουμε οτι ειχαμε περυσι το καλοκαιρι τις Μπελχαρες, πιστευει κανεις οτι ο Μονόχειρ θα τις εστελνε να……καταναυμαχησουν το Μπαρμπαρός; Οχι βεβαια, διοτι οι πολιτικοι στην Ελλαδα φοβουνται παντα, και ισως οχι αδικα, οτι οι Τουρκοι ενδεχεται να κλιμακωσουν μεχρι τελους, δηλαδη εν αναγκη να πανε σε πληρη πολεμο, εξαπολυοντας πχ χερσαια επιθεση στην Κυπρο. Και τοτε θα δουμε ποσο θα μας χρησιμευσουν οι Μπελχαρες των 5 δισ., που «θα κανουν προβολη σημαιας στην Ανατολικη Μεσογειο» ενω οι Τουρκοι θα πατανε τη Λευκωσία.
  Προσγειωθειτε στην πραγματικοτητα κυριοι, σε αλλου ειδους στρατιωτικο εξοπλισμο πρεπει να πανε αυτα τα 5 δισ. και οχι βεβαια σε φρεγατες ΑΑW.

   1. 1. Στο Αιγαιο υπαρχει ηδη πολυστρωματικη αεραμυνα.
    2. Μια Μπελχαρα κοστιζει οσο κοστισαν ολες μαζι οι συστοιχιες Patriot της χωρας.
    3. Οι επιγειες συστοιχιες αεραμυνας εχουν πολυ μεγαλυτερη επιβιωσιμοτητα απο τα πλοια ΑΑW, επειδη εχουν τη δυνατοτητα καλυψης-αποκρυψης-παραλλαγης-διασπορας στον χερσαιο χωρο. Και ειναι και πολυ οικονομικοτερες: Μια συστοιχια SAMP-T με Aster-30 κανει 320.0000.000. Με 600.000.000 αντικαθιστουμε ολα τα Osa Gecko στα νησια με συγχρονα Crotale NG.

     1. To ειπα επειδη το εχουμε ηδη και ειναι σχετικα νεο, το πηραμε το 2003. Δε θελεις αυτο;Ας παρουμε πχ iris-t slm. Ακομα καλυτερα, ας παρουμε τα crotale που λες οτι αποσυρουν οι Γαλλοι.
      Η ουσια ειναι οτι το αντιαεροπορικο δίκτυο της χωρας μπορει ευκολα και οικονομικα να καλυψει το Ναυτικο στο Αιγαίο. Τα περι «αεραμυνας περιοχης στην Ανατολικη Μεσογειο» δεν τα θεωρω σοβαρα.

    1. όλα αυτα που λές είναι σωστα, και προφανως πρεπει να βαλουμε Aster 30 (μακάρι εξι συστοιχίες SAMP-T ) , κατα απόλυτη προτεραιότητα!

     όμως σε άλλο σου απάντησα, Οι φρεγάτες αεράμυνας αγοράζονται για το Αιγαίο, οι αισθητηρες τους (ρανταρ, ηλεκτρονικός πόλεμος) θα προστεθούν στην πολυστρωματική αμυνα του Αιγαιου σε κατάλληλες για την δραση τους περιοχές ή σε περιοχές που θα δεχτούν πίεση …

    2. @NF

     Ξέρεις πόσο κόστισαν τα Patriot στην Πολωνία; Για ψάξε το και ξανά έλα να μας πεις για φθηνά αντιπυραυλικά. Για 2 πυροβολαρχίες Patriot PAC 3+ τους πήγε 4.75 δις δολάρια, περίπου 4 δις ευρώ. Για μόνο δύο ξανά λέω!!! Αρχικά οι Πολωνοί ήθελαν 4 πυροβολαρχίες αλλά το κόστος έφτανε τα 10+ δις δολάρια.
     Και δεν είναι μόνο τα συστήματα αυτά, θες και μικρότερα συστήματα να τα προστατεύεις και άλλα, δεν είναι τόσο φθηνό όσο θέλετε μερικοί να περάσετε για να στήσεις επίγεια αεράμυνα.
     Τουλάχιστον με το πλοίο και ποιος δύσκολος στόχος θα είναι διότι θα κινείσαι, ενώ οι σταθερές(και ειδικά το Patriot που δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητο σύστημα) θα είναι πολύ πιο ευάλωτο καθώς οι τοποθεσίες τους είναι λίγο-πολύ γνωστές, και πολλά άλλα πράγματα μπορείς να κάνεις με ένα σύγχρονο σκάφος, ανθυποβρυχιακό αγώνα, επιφανειακό αγώνα με άλλα σκάφη, αεροπορική άμυνα, χτυπήματα στην αντίπαλη ενδοχώρα και φυσικά να σπεύσει σε σημεία γρήγορα όπου χρειάζεται ανάγκη κάτι που δεν μπορεί να κάνει η σταθερή αεράμυνα εύκολα, για να σε δώ να την φορτώσεις να την πας αλλού αν χρειαστεί σε ώρα κρίσης…

     1. @Vas
      Δεν ξερω ποσο κοστισαν οι Patriot της Πολωνιας, ξερω ομως ποσο κοστισαν οι δικες μας 6 συστοιχιες το 1999: 1.15 δισ. $$.

      Ολα τα συγχρονα επιγεια αντιαεροπορικα ειναι αυτοκινουμενα.
      Φυσικα και εχουν μεγαλυτερη επιβιωσιμοτητα απο τα πλοια AAW για λογους που εχω εξηγησει. Αλλωστε υπαρχει ιστορικο προηγουμενο. Οι ναυτικες δυναμεις υοεστησαν δεινες ηττες απο την Αεροπορια σε ολες τις συγκρουσεις μετα το 1941. Αντιθετως, η αιγυπτιακη χερσαια αεραμυνα τα πηγε πολυ καλα απεναντι στην ισραηλινη Αεροπορια το 1973.

  1. @NF

   Με την λογική οτι οι πολιτικοί πάντα φοβούνται και κάνουν πίσω, να μην δώσουμε ευρώ από τα 5,5 δις
   όχι σε Φρεγάτες Α/Α , αλλά γενικώς σε κανένα οπλικό σύστημα, μιας και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν όταν πραγματικά θα χρειαστούν.
   Προτείνω, να δοθούν σε επιδόματα σε όλο τον πληθυσμό , για να μπορεί να πίνει τον Φρέντο ήρεμος, να αράζει σε κάποια νησιώτικη παραλία, να παίρνει καλό smartphone, μουράτο αυτοκίνητο…μαλλί -γυαλί και παντελόνι Lee.

   H χώρα οφείλει να εξοπλίζεται έξυπνα και προγραμματισμένα και να αυξάνει την αποτρεπτική της ισχύ
   Οι πολιτικοί θα είναι πάντα πολιτικοί, αλλά και οι στρωμένες -μιλημένες υποθέσεις παραβίασης Εθνικής κυριαρχίας , επισκιάζονται πάντα από ένα ‘what if’, δηλαδή τι θα γίνει αν ο άλλος αντιδράσει και ανταποδώσει με αυτά που διαθέτει και πόσο θα μας κοστίσει αυτό?

 56. Είναι πράγματι εξωφρενικό να μας λένε για Sigma & Arrowhead χωρίς να έχουν πραγματικά στοιχεία.

  Το ότι οι ναυπήγησης..η «λαμαρίνες» κοστίζουν πιο λίγο δεν λέει σχεδόν τίποτα.Ειναιντο πιο μικρο κομμάτι τις συνολικής τιμής.

  Και φυσικά το ξέρουν όσοι το λένε και ξανά λένε.

  Μια Sigma/AH140 με όλα ανθρώπου γράφονται Μέκκα τα radar και όπλα συν FOS εκπαίδευση κλπ. Δεν!!!!! Ξέρουμε τιμή.Δεν!!!!! ξέρουμε για τα GFE & SM2.Δεν ξέρουμε βασικά τίποτα.

  Άμα μάθουμε συζητάμε.Οπως συζητάμε τιμές των FDI και των MMSC που ξέρουμε!!

 57. Και κατι ακομα..

  Πρόσφατα μάθαμε τιμή για 4x aegis/spy7/και μερικά mk41.

  1,7 δις $!!

  Ξέρουμε και τιμές για τα SM2IIIC:
  4-5 εκ το καθένα!!!

  Για κάντε μας των λογαριασμό λοιπον.Και μην νομίζετε ότι Apar2 & NS200 μαζί με SM2IIIC (αμα μας τα δίνουν) θα είναι «500εκ το καραβι»..

  Αυτά ειναι αστεία πράγματα που ακουμε.

  1. Η τιμή αυτή είναι για το καράβι χωρίς όπλα και FOS
   Και είναι λογική δεδομένου του τι θα πληρώσουν οι Aγγλοι για τις Type 31
   Εάν οι αμερικανοι μας πουλάνε τον SM2/MK41 για μη αμερικανικη πλατφόρμα είναι η καλύτερη λύση από άποψη κόστους ρίσκου και μεταφερομενου οπλικού φορτίου
   Η πλατφόρμα είναι ναυπηγημένη δοκιμασμένη

   1. Η F100 κοστίζει 500εκ και αυτοί.

    Έτσι για να ξέρουμε..

    Το πώς γιναιτε να πλήρωσαν μετα ολα αφτα τα δις € για 5 κομμάτια.. πιος ξέρει..

    Το ξανά λέω:Εκτός των FDI HN & τις MMSC δεν ξέρουμε τελικές τιμές.

    Δεν γίνετε να κοστίσει ένα πλιο κατο απο 1δις αμα μονο τα όπλα και τα ηλεκτρονικά κοστίζουν 500-600εκ.

    Αυτά είναι παραμύθια για αυτός που διαβάζουν Defencenet & sportime.

    1. Ποσο πληρώνουν οι ’γγλοι το type31?

     Βγάλε το κόστος των συστημάτων που δεν θα έχουμε και πρόσθεσε το κόστος των συστημάτων που προτείνουν
     Τι τιμή βγάζεις?

     Τα νούμερα τα έχω δώσει

     1. Βαλε και το R & D για την AH140HN.

      Το ξεχνάμε αυτό το κομμάτι;

      Σουβλει οτι θα έχουμε ένα καράβι πουωθα κοστίσει πολύ παραπάνω από ότι θέλουμε να πιστέψουμε.Και δεν θα ξέρουμε παλι τι γίνετε με τα SM2.

      Θα έβαζες εσι SM2IIIB αντί Aster30 στο πλιο σου να προστατέψει τον στόλο σου;

      Θα μας δώσουν SM2IIIC που τουλάχιστον έρχετε κοντά στο πολυ καλοτερο Aster30?

      Εγώ σου λέω ότι τώρα ετσι οπος εiΝαι τα πραγματα θα ήθελα μόνο!!! ASTER30.

      Για πάρα πολλούς λόγους.

     2. Ποιο R&D ρε φιλε??

      Το πλοίο έχει ήδη ναυπηγηθεί και δοκιμαστεί εδώ και δέκα χρονια από τους Δανούς!!

      Γύρο στα 300MIL το πληρώνουν οι Aγγλοι με NS110 και TACTICOS

      Bgaltou CAMM, πυροβόλο

      Βάλτου
      RAM —>30
      32CELL MK41 –>70
      CAPTAS/KINGCLIP—? 50-80 MIL??
      STRAHLES—->10

      και η τιμή πάει κοντά στα 500?

      Aντε στα 550-600 MIL με το APAR2

      Με 2 RADAR+32 CELL MK41 δεν συγκρίνετε με τις [email protected]!!

      Ο ASTER που έχει δοκιμαστεί ώστε να έχει πιθανότητα επιτυχίας 100% σε κάθε βολή?

      Κοίτα ποια ναυτικά χρησιμοποιούν SM2 και θα δεις ότι ο SM2 είναι ΠΙΟ πιθανό να είναι επιχειρησιακός το 2050 παρα τον ASTER!!

      Το θέμα είναι ΕAΝ οι αμερικανοι μας πουλάνε το SM2/MK41 σε μη αμερικανικη πλατφόρμα

      Εάν ναι κατευθείαν για ARROWHEAD με ένα APAR2 και έχουμε ένα AAW πλοίο καμια 150-200mil ΦΘΗΝΌΤΕΡΟ από τις k*lo [email protected]!!

     3. Και που sai

      Όλα τα παραπάνω όπλα και είναι ΉΔΗ ολοκληρωμένα και δοκιμασμένα στο TACTICOS

      Το TACTICOS είναι ΉΔΗ γνωστό στο Ναυτικό μας και έχουμε εκτεταμένες ικανότητες υποστήριξης και αναβάθμισης του

      Τι μιλάμε τώρα για SETIS COMBATS κlp [email protected]@@@@ries

     4. Η AH140HN θε ε7ναι μια ειδικοί έκδοση που δεν υπάρχει.Οτι διαφορες θα το πληρώσουμε.Το APAR2 πιος το έχει βάλει μέχρι τώρα;Πόσο κοστίζει;Πόσο θα κοστίσει η ενσωμάτωση του Tacticis,οπλα στην ελληνική διαμόρφωση;

      Ναι μπορεί η Sugma/AH140 να πάνε 100-200εκ πιο κατο απο την FDI Αλλα μέχρι εκεί.

      Και φυσικά παραμένει το θέμα με τα SM2.

     5. Το APAR 2 είναι συνεχεια του APAR το οποιο είναι ΉΔΗ ενσωματωμένο και ολοκληρωμένο στο TACTICOS @ LCF,F124, IVH!!
      Επιπλέον RADAR-SONARS-CMS ΌΛΑ είναι της ίδιας εταιρίας THALES!!
      Λες να έχουν πρόβλημα και κόστος ολοκλήρωσης τους ??
      Δεν νομίζω!!

 58. ερωτηση1 αφου οι mica μπαινουν σε δικο τους κελι CLA (Autonomous Launcher Container) δεν υπαρχει χωρος στην φρεγατα για να τοποθετηθουν επιπλεον κελια (16;) ωστε τα 32 a50 να γεμισουν με αστερ30;
  ερωτηση2 Για την αναβαθμιση των μεκο αφου ο essm ειναι βαρυ σαν οπλο και για αυτο η φρεγατα δεν μπορει να παρει παραπανω απο 16 essm , με δεδομενο την αναβαθμιση τους απο τους Γαλλους ποιο το κοστος να τοποθετηθουν 32 CLA (Autonomous Launcher Container) για αντιστοιχους mica; Δεν ειναι μια σοβαρη αναβαθμιση αυτη η προοπτικη; Ναι ξερω εχουμε ηδη τους essm. Το θεμα ειναι οτι με την αποκτηση απο το ΠΝ του mica εκτος οτι θα μειωσουμε κατα 2 τα οπλα στο Ελληνικο οπλοστασιο θα εχουμε και μια μεγαλη ομοιοτυπια με την ΠΑ.
  εχουμε aim120b/c5/c7 meteor micaIR/EM , essm nsssm, vt1,2 διαφορετικα ρωσικα συστηματα, rim7m(ΠΑ)
  με την νεα θα εχουμε μειον 2 και θα μεινει μονο παλιο το rim7M της ΠΑ που θεωρω οτι μελλοντικα μπορει να αντικατασταθει απο mica.

  1. 1. Οι φρεγάτες δεν είναι lego να προσθέτεις κελιά. Οι Αμερικάνοι ψάχνουν εδώ και μήνες να προσθέσουν στην ΜΜΣΨ και τελικά πρόσθεσαν μόνο 3 exls (η Φτύση βέβαια έγραψε ότι «με το μάτι» χωράνε κι άλλα…)

   2. Ποιος είπε ότι δεν παίρνει πάνω από 16 essm η ΜΕΚΟ; Με τροποποίηση των κελιών παίρνει 32 χωρίς πρόβλημα – σιγά το βάρος. Γαλλικά όπλα/συστήματα σε ΜΕΚΟ είναι αδιανόητο.

   3. Η ομοιοτυπία μετράει στο ίδιο όπλο. Διακλαδική ομοιοτυπία δεν έχουν πετύχει ούτε οι Αμερικάνοι. Η ΠΑ σε σχέση με το ΠΝ είναι άλλο κράτος.

 59. Δεν γίνεται να έχει μόνο ένα πυροβόλο!
  Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τηλεχειριζόμενα 25-30mm.
  Επίσης αν υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί εκτοξευτής SPIKE-NLOS. Είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών πχ μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη όπως αυτά που αναπτύσσει η Τουρκια.
  Φυσικά οι SPIKE-NLOS νομίζω πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα μεσαία και μεγάλα πλοία όπου είναι δυνατόν. Θα αυξηθουν κατακόρυφα οι επιχειρισιακές τους δυνατότητες.

 60. Αφού ενσωμάτωσαν τα Mica στο setis το κομμάτι να βάλουν CLA πισω στο ελικοδρόμιο δεν πρέπει να είναι δύσκολο.Ετσι λέω εγώ.Δεν είναι ειδικός.

  Αλλά πιστεύω ότι είναι απλά θέμα κόστος.Ποσα CLA;16;24;32;

  Αυτό πως εκφράζετε σε επιπλέον βάρος,χώρο και φυσικά τιμή;Θα το μάθουμε.

  Άμα μέχρι τώρα μας προσφέρουν 4xFDI HN/4xA50/Ram για 4,3 δις και δίνουμε 0,5 δις για M & Meko upg θα δώσουμε άλλα 300-500εκ να κάνουμε τις 4 FDI HN τούμπανο;;

  Από εμάς εξαρτάτε.

  1. Στις περισσότερες μακέτες του πλοίου το 1 είκοσαρι πυροβόλο φαίνετε στη μία γωνία του υπόστεγου και το άλλο μπροστά από τη γέφυρα του πλοίου σε υπερκατασκευη. Η απέναντι υπερκατασκευη είναι άδεια και εκεί μπορεί να πάρει και το 2ο 20αρι.
   Αδειάζοντας ο χώρος εκεί λογικά μια 8αδα η με το ζόρι μια υπερκατασκευη 3μιση μόλις μέτρων βάθους που ειναι και στην άκρη και δεν επηρεάζει το ελικόπτερο όταν είναι στο υπόστεγο τη θεωρώ απόλυτα εφικτή.
   Για την ram 21 έχει προβλεφθεί ήδη χώρος πάνω από το μέσο του υπόστεγου.
   Σιγουρα 8 με 12 mica το πολύ εκεί το θεωρώ αδύνατο περισσότερους.
   Αλλά ακόμα και με μόλις 12 mica NG το πλοίο κρατώντας τους 32 aster30+Ram21+strales.
   Έκλεισε όλες τις στρώσεις αεράμυνας και κράτησε τη μεγάλη του δύναμη τους 32 aster30.
   Αν θεωρήσουμε πως αγγλικές ιταλικές και γαλλικές type 45 και horizon στα 48 κελια βάζουν 32 aster30 και 16 aster 15 (προς το παρόν) μια μπελά με 32 aster30+12 mica NG +21 Ram bl2 + strales με καλύτερο ραντάρ και. Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και καλύτερη ανθυποβρυχιακο σουίτα από όλα αυτά τα πλοία θα είναι πολύ ανώτερο πλοίο από αυτά με σχεδόν το μισό εκτόπισμα 4500 τόνους vs 7500+.

   1. Ενδεχομένως να μπορεί να γίνει αυτό που προτείνεις για τουλάχιστον 16 VLS Sylver A35 στην μεριά του υποστέγου που μπαίνει το drone όπου δεν μας πειράζει αν κοντύνει η οροφή του υποστέγου ή στην έσχατη περίπτωση να μην παρουν drone οι FDI-HN.

    Το αντίστοιχο που είχε προταθεί στις FREMM-HN με 3×8 Sylver A35:
    https://defencereview.gr/wp-content/uploads/mica_vl_fremm.jpg

    Πάντως αν το πλοίο μπορεί να πάρει 16-24 VL Mica αντί του drone, το προτιμώ.

    Επίσης στο twitter (@defencegreece_m) αφήνουν να εννοηθεί ότι η τελική τριάδα έχει βγει, οι MMSC είναι εκτός και οι Sigma μέσα. Υποθέτω οι άλλοι δύο είναι οι FDI-HN και Arrohead-140.

    1. Άμα θα κάνουν κάτι με τα mica πισο στο καράβι θα το κάνουν μονο με CLA.

     Δεν υπάρχει χώρο για A35.Τα Fremm έχουν 1500τ πιο πολυ «πάχους» ..τα FDI ε7ναι σχετικά μικρά πλοία και αμφίβολο οτι χωράνε εστο CLA.

     Θα δουμε.

     Είναι και το θέμα κόστος.Οχι μονο του πλοίου αλλα και των πυραύλων.

     Το ξεχνάμε αυτό νομιζο σινεχια.

    2. Μακάρι αλλά σε αυτό το χώρο το θεωρώ απίθανο 16-24 mica.
     Η φρεμμ είναι 20+ μετρα μακρύτερη και +2 φαρδύτερη.
     Πιστεύω 8-12 mica με το ζόρι αλλα γίνετε.
     Ακομα και έτσι κρατώντας τους 32 aster30 και τη ram21 μαζί με έστω 8 mica που σε επίθεση κορεσμού μπορούν να φύγουν όλοι μαζί και να σώσουν τελικά το πλοίο οριακά είναι αποδεκτό.
     Με 12 mica το θεωρώ σούπερ.
     Μονο μόνο με 32 aster30 +,.Ram21 σε αυτά τα λεφτά είναι λίγο ακριβό

 61. @CK

  Aντε παλι τα ιδια!
  Οχι σε πανακριβες «αντιαεροπορικες φρεγατες» των 6000 τονων και του 1 δισ. και βαλλε, που στο Αιγαιο δεν χρειαζονται και στην Ανατολικη Μεσογειο δεν επιβιωνουν, ο,τι και να λενε.

  Τι θα παει να κανει η Arrowhead στην Ανατολικη Μεσογειο;
  Θα κλωσάει τα κοιτασματα μην ελθει ο Τούρκος να τα τρυπησει με τον Πορθητη;
  Θα συνοδευσει αρμάδες με οπλιταγωγά εμφορτα Ταξιαρχιών του Ελληνικου Στρατού που θα πανε να απελευθερωσουν τα κατεχομενα;
  Θα παει να αποκοψει τις συγκοινωνιες Μερσίνας-Κηρύνειας; Αυτο θα ηταν η μονη ορθολογικη χρηση, αλλα εκει θα ειναι 5 λεπτα απο τα Αδανα, και 700 km απο το Καστέλλι. Και οχι, δεν θα τη σωσει η «αεραμυνα περιοχης» οταν της την πεσει ολοκληρο COMAO με 20-30 αεροπλανα.
  Στην Κυπρο θα κανουμε παιχνιδι με υποβρυχια και Rafale.

  1. ARROWHEAD + APAR2
   32 CELL MK41
   20 SM2
   12*4= 48 ESSM BII

   Το COMAO των 20-30 μάλλον θα βρει εξαιρετικά δύσκολα απέναντι σε τέτοιο πλοίο
   Υπενθυμίζω ποσο δύσκολο βρήκαν την Γερμανική F124 (APAR!!0 τα ελληνικά COMAO με F16!!

   Εάν είμαστε σοβαροί ΑΥΤΌ το πλοίο πρέπει να πάρουμε

   Εάν βεβαια οι strthigikoi μας σύμμαχοι μας κάνουν τον δύσκολο με τους SM2 τότε σαφώς πρέπει να κοιτάξουμε τις άλλες λύσεις που προτείνεις!!

   1. Βλεπις οτι ακομα οι πιο «σοβαρες» φωνές στο διαδικτιο δεν ειναι σίγουρη για την αποδέσμευση τον SM2.

    Και να μου πεις σε πάράκάλό;

    Τα SM2IIIB τις δεκαετίες του 90 μας κανουν;
    Άμα μας τις δώσουν.

    Μας δίνουν και IIIC;;για 3-4εκ € το καθενα;Πόύ ειναι εστο λιγο πιο κοντά στα Aster30 που μας δίνουν 100% οι Γάλλοι και είναι και πιο φτηνό;

    Και λένε ότι βγήκε το shortlist χωρίς φυσικά τα μι-μιδια.Και ουτε καν F110.

    Παι οι LM. Έξω.Αμα ειναι αλιθια οτι ακούμε με Γαλλια/ολλανδια/Αγγλία.

    Προσοπικα και ότι να μου πούνε οι «ειδικοί» δεν πιστευο με τίποτα οτι θα μας δώσουν αξιόλογα LRSAM οι αμερικανοί.Και ακόμα λιγότερο σε λογικές τιμές.

    1. Δεν είναι μονο το κόστος και οι ικανότητες του όπλου
     Πρέπει να δούμε και το κόστος ικανότητες της πλατφόρμας
     Και εδώ η AH πλεονεκτεί
     Πρέπει να είναι 150-200mil ΦΘΗΝΌΤΕΡΟ ανά πλοίο εάν οι τιμές που έχουν κυκλοφορήσει είναι σωστές!
     Η διαφορα στη τιμή της πλατφόρμας είναι περίπου το κόστος των οπλων που φέρνει

   2. @CK
    Και στα Φώλκλαντς τα ιδια πιστευαν οι Αμερικανοι για τα Type 42, αλλα……..

    Μπορει τα αεροπλανα να τα βρουν δυσκολα, μπορει να υποστουν καποιες απωλειες, αλλα το αποτελεσμα ειναι προδιαγεγραμμενο: Χωρις αεροπορικη καλυψη, η φρεγατα θα καταληξει στον πάτο της θαλασσας.

     1. Δεν έχει επιτευχθεί ποτέ τέτοια επιτυχία από πλοία σε αεροπλάνα. Στα Φώλκλαντς τα περισσότερα πλήγματα ήταν από iron bombs των Skyhawk, οι exoset ήταν μόνο 4.

     2. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να καταρριφθούν πάνω από θάλασσα, το πλοίο θα πρέπει να στοχεύσει το αεροπλάνο και να το καταρρίψει όσο είναι πάνω από την ξηρά κάτι που είναι δύσκολο αν πλέει μεσοπέλαγα, αν και αυτό είναι δύσκολο γιατί λόγω των κυματισμών της θάλασσας ο πύραυλος αποκλίνει από την σωστή πορεία και είναι δύσκολο έπειτα να διορθωθεί, μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να το διορθώσουν αυτό.
      Μόνο οι πύραυλοι μπορούν να καταρριφθούν πάνω από θάλασσα τα αεροπλάνα ποτέ.

     3. @Mitch

      Δηλαδή ΌΛΑ τα Ναυτικά του κόσμου που επενδύουν σε αντιαεροπορικούς πυραυλους δεν ξέρουν τι τους γίνετε !!!?????????????

     4. @CK

      Δεν θα ριξει μια μοιρα F16. Τοσα αεροπλανα δεν ερριξαν ολα μαζι τα αντιτορπιλλικα Type 42 στα Φωλκλαντς.

  2. Mε μια φρεγατα ΑντιΑεροπορικου πολεμου μπορει κανεις να κανει προβολη ισχυως τοσο στο Αιγαιο, νοτιως της Κρητης και της Ροδου αλλα και μεχρι την Κυπρο.

   Μια φρεγατα ΑντιΑεροπορικου πολεμου πρεπει να ειναι ομως ισχυρα εξοπλισμενη με μεγαλο φορτο πυραυλων, το ρανταρ απο μονο του δεν κανει τιποτα, ισα-ισα λαμπει σαν φαρος στα συστηματα ESM απο 300 χιλιομετρα μακρυα.

   Η τρομακτικη ισχυς ενος Ticonderoga, ενος Arleigh Burke, η ενος κινεζικου Type-55 δεν ειναι τα ικανοτατα ρανταρ που φερουν, αλλα το γεγονος οτι εχουν 96+ κελια και εχουν δυνατοτητα quad-pack, δηλαδη μπορουν να φερουν 4 πυραυλους σε καθε κελι.

   Γι αυτο χρειαζομαστε μια Arrowhead-140 με τον εξοπλισμο της Iver Huitfeldt και 56 κελια. Ειναι σχεδον ενα μικρο AB, καθως τα ρανταρ APAR + SMART-L εχουν παραπλησιες δυνατοτητες με τα Αμερικανικα SPY του Aegis.

   Θελουν μερικοι Ticonderoga και AB που εχουν 96+ κελια, αλλα αν τους πεις για 56 κελια λενε, ε, πως θα τα γεμισουμε τοσα κελια?

   Εαν δεν μπορουμε να γεμισουμε 56 κελια σε μια ΑΗ-140 τοτε γιατι συζηταμε για Tico και AB που εχουν σχεδον διπλασιο αριθμο κελιων και τριπλασιο, η ακομη και 4πλασιο πληρωμα σε ναυτες?

 62. πρεπει το υπουργειο να αφησει να διαρευσει την τριαδα

  Γαλλοι

  Ολλανδοι

  Βρετανοι

  και να προχωρησει σε εντατικες αμεσες διαπραγματευσεις με αυτους με στελεχη του υπουργειου του ναυτικου ΚΑΙ του υπουργειου οικονομικων για διαμορφωση τελικων προτασεων.

  ξερωντας οι Γαλλοι οτι στην τριαδα ειναι οι βρετανοι λογω τιμης και οι Ολλανδοι λογω τιμης και ενδιαμεσης θα πιεστουν να δωσουν 2 λαφαγιετ και μια καλη διαμορφωση σε καλυτερη τιμη

  το ναυτικο απο τη μερια του πρεπει να πιεσει να κλεισει το θεμα τελη ιουνη.

  Ας ριξει καποιος στο τραπεζι με τους Γαλλους και την παραχωρηση αλλων οπλων μιραζ κλπ.

  η γελοια προταση των αμερικανων μπορει ( φυσιολογικα ) να τους εβγαλε εκτος αλλα εδωσε τον αερα στους Γαλλους να επιμεινουν σε κασαρντ .

  τελος στου Ιγνατιου υποθετουν οτι επεσε στο τραπεζι ο μικα εναντι αστερ 15 για λογους μειωσης τελικης τιμης.

  https://hellasjournal.com/2021/05/sto-ke-pente-ananeomenes-protasis-ton-mnistiron-tou-pn-yposchesis-gia-to-mellon-tou-stolou/

  1. επισης μια αλλη ιδεα ειναι να προταθει στους Γαλλους να ναυπηγηθουν ΟΛΕΣ οι μπελαρα στην Γαλλια για :

   1) μειωση του κόστους

   2) ταχυτητα ναυπηγησης

   3) περισσοτεο κατασκευαστικο εργο σε επιμερους κομματια του πλοιου σε εμας

   και μετα αν ριξουμε την τιμη με οπλα στα 900 εκατ

   παμε στους Ολλανδους και κατασκευαζουμε 4 μικρες σιγμα με μικα νγ σκαραμαγκα που θα ειναι πιο εφικτο

   την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ και 2 Μ

   βαζουμε και μια οψιον αγορας απο τωρα για τις 4 ντε ζεβεν και ησυχαζουμε απο τα μεγαλα πλοια για 20 χρονια.

   1. H Ελλάδα δεν θα υπήρχε αν αυτοί δεν είχαν υπερβεί τις εντολές τους, δεν ήταν πραγματικοί μάστορες της θάλασσας και αν με πολύ υποδεέστερες δυνάμεις σε μια απίστευτη ναυμαχία δεν εξαύλωναν στην κυριολεξία τον Τουρκοαιγυπτικό στόλο.

    Τους τιμά η ιστορία μας, αλλά θεωρώ όχι τόσο όσο έπρεπε, η καριέρα του Κόδριγκτον στην ουσία λόγω της βοήθειας που έδωσε καταστράφηκε, παρότι έγινε ήρωας για τους κοινούς Άγγλους, η άρχουσα τάξη τον έβαλε σε δυσμένεια, ενώ και οι άλλοι άλλες εντολές είχαν αλλά αποφάσισαν να τις αθετήσουν μπροστά σε αυτό που θεώρησαν σωστό. Ας σκεφτεί κανένας αν θα τολμούσε κανείς να κάνει κάτι αντίστοιχο σήμερα, όπου είτε όλοι είναι σαν ρομποτάκια, ή όταν αθετούν οδηγίες τις αθετούν στο πιο φοβιτσιάρικο (να φύγουν από την μάχη)

    1. Moνο που το συστημα της Βρετανικης Αυτοκρατοριας τοτε ηταν αποκεντρωμενο λογω αναγκης και ελλειψης τεχνολογιας. Δεν μπορουσαν να στειλουν μηνυμα στην πολιτικη εξουσια και να περιμενουν απαντηση, θα επρεπε να περιμενουν ακομη και ολοκληρους μηνες.

     Ο καθε Ναυαρχος η αρχηγος στρατιωτικου σωματος ειχε τεραστια ισχυ να λαμβανει αποφασεις. Στην Ινδια η εταιρια East India Company ηταν κρατος εν κρατει και διοικουσαν την Ινδια «at arm’s length» σε σχεση με την Βρετανικη Αυτοκρατορια.

     Σημερα με δορυφορικες επικοινωνιες μπορει κανεις να εχει real time πληροφορηση και ληψη αποφασεων οποτε οι πολιτικοι αναγκαστικα εμπλεκονται περισσοτερο.

    2. @agnostosependytis
     πραγματι αναγκαστηκαν να υπερβούν τις εντολές τους μπροστά σε αυτό που θεωρησαν σωστό. Ωραία τα περιέγραψες…
     @G_P
     τώρα με τις δορυφορικές επικοινωνιες πάλι μηνες θα μας επερνε αντιστοιχη απόφαση διότι θα σκεφτόμασταν και το… political correctness ….

    3. Απλά έχει χαθεί το ανθρώπινο στοιχείο, σήμερα είναι όλα τόσο digitilised, ο πλανήτης χρειάζεται ανθρώπους με αρχές, ήθος και αρ…ια, χρειάζεται ήρωες και ηγέτες.

     Δυστυχώς έχει think tanks, loby, κτλ. Συμφέροντα και υπολογισμοί υπήρχαν πάντοτε, αλλά υπήρχαν φραγμοί στις αξίες (ακόμη και στην παλιά μαφία), σήμερα είναι όλα..

     Τι διαφορά μεταξύ εκείνης της μάχης, και της περίπτωσης των ΗΠΑ που έφυγαν από το Συριακό Κουρδιστάν και άφησαν τους Κούρδους που τόσο τους βοήθησαν, να σφαχτούν από τους Τουρκμένους

 63. Βρε να μας βάλουν και μερικά Gowind3100 και ας πάρουμε μόνο 2xFDI.

  Τι θέλουμε τέσσερα FDI με λίγα βλήματα στην ανατολική Μεσόγειο ρε παιδια;και τι θέλουμε με FDI γενικά στο Αιγαίο;

  4 τέτοιες φρεγάτες δεν χρειαζόμαστε.

  Δύο θέλουμε.Με 64xκ/β LRSAM ύψιλον προδιαγράφουν.Να κάνουν των εχθρό να πρέπει να πετάει χαμηλά και αργά.Να ξοδεύει χρόνο,καύσιμα,χρήμα.Να φοβάτε τα Rafale με Meteor που θα έχει από πάνω του στα 50.000ft.

  Και μετά βάλε άλλα πιο μικρά καράβια για συνοδεία να κάνουν όλες τις βρώμικες δουλειές υπό τον έλεγχο μιας FDI με ότι έχει σαν radar και αισθητήρες..με ένα CEC που ήδη έχουν οι Γάλλοι για το ναυτικο τους.

  2xFDI HN και 6xGowind.Τι δεν καταλαβαίνω;

  1. @ Άγγελος

   Κομμενος και ραμενος στα μετρα του σουλτανου.
   Παρε 2 FDI και γεμισε κορβετες.
   Οταν ερθει η ωρα που θα την επιλεξει ο απεναντι οταν θα ειναι εκτος
   η μια FDI, θα σου στειλει και την αλλη στο πατο με τορπιλη.
   Μετα τα κορβετακια θα τα φαει για πρωινο, με τα μη επανδρωμενα
   και τα αεροπλανα του, ενω τα ελικοπτερα του θα κανουν αποβαση στα νησια
   με την βοηθεια των λαθροσυμμαχων του στα νησια.
   Η αεροπορια μας μιση απο δολιοφθορες απο drones που θα μονταρουν
   σε 3 λεπτασε αποσταση αναπνοης τα καλοπαιδα μπολιαστες, θα προσπαθησει
   να κανει οτι μπορει και μετα απο 3 αποτυχημενες προσπαθειες να καταστρεψει
   τους S-400, θα αφησει ολοκληρωτικα τον ελεγχο των νησιων στους απεναντι.
   Οι απεναντι θα μετακινησουν S-400 στα νησια για να στενεψουν και αλλο
   τα ορια μας.
   Σε ολη τη χωρα πανικος και σφαγες γιατι ο στρατος ξηρας θα ειναι απλα στοχος
   χωρις αεροπορικη καλυψη και με τον εχθρο απο χρονια μεσα.
   Χαμπαρι δεν πηρες οτι χωρις ισχυρο ΠΝ και με τους μπολιαστες πανω στα νησια,
   τα νησια γρηγορα θα γινουν βαση για τους απεναντι.
   Και κερασακι χτυπηματα και πισω απο την πλατη, απο λατρεμενους μας γειτονες.

   1. @kanenas1

    –Αυτα που λες δεν υπαρχουν…διοτι

    1–Η Ελλαδα εχει πολλες πυροβολαρχιες πατριοτ…εχει σ-300 εχει χωκ…εχει τορ μ1 με αποτελεσμα να καλυπτει καλα τις στρατηγικες θεσεις….Η τουρκια εχει 4 πυροβολαρχιες [εχασε 2 στην λιβυη κ 1 στην συρια] χωκ κ 2 σ-400 για να καλυψουν μια τεραστια εκταση…Αποτελεσμα…Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΕΡΑΜΥΝΑ….

    2–Η ΠΑ ειναι πολυ πιο δυνατη απ την Τουρκικη ΠΑ….Επισης η ΠΑ εχει 100 περιπου σκαλπ..Αυτο σημαινει οτι στρατηγικοι στοχοι στην τουρκια θα καταστραφουνε…εργοστασια-ναυπηγεια-σταθμοι ρανταρ κ βασεις ντροουν ..κεντρα ελεγχου….γεφυρες …φραγματα…χωρις η τουρκια να μπορει να κανει τιποτα…Αντιθετα οι τουρκοι θα μπορουν να χτυπησουνμονο νησια…..διοτι δεν εχουν αεροπορια κ οπλα μεγαλης εμβελειας οπως εχουμε εμεις τους σκαλπ που χτυπανε σε αποστασεις πανω απο 500 χιλιομετρα κ χτυπανε κ δυνατα.

    3—Τα τουρκικα ντροουν δεν μπορουν να χτυπησουν [σε περιβαλλον εντονου ηελκτρονικου πολεμου] τιποτα περα απ τα κοντινα στις ακτες τους νησια…Δεν θα μπορουν να τα ελεγξουν αν πχ θελουν να χτυπησουν μια βαση στην Κρητη η στην ηπειρωτικη Ελλαδα…κ γιαυτον τον λογο τα στελνουν στην κυπρο ωστε απο εκει να τα στελνουν στην αν.μεσογειο…διοτι απ την τουρκια δεν μπορουν…

    4–Το ΠΝ εχει τεραστια υπεροχη στο Αιγαιο …διοτι εχει νησια ρανταρ-πυραυλους εναντιων πλοιων—πυραυλακατους κ εχει κ τα 214,,,,,που απλα θα κανουν παρτυ….Το τουρκικο ΠΝ δυσκολα θα μπορει να κινηθει στο κεντρικο αιγαιο χωρις να βουλιαξει…..

    5—Οι Σ-400 που ειναι το μονο αξιοπιστο συστημα των τουρκων…θα τοποθετηθει σε στρατηγικες εγκαταστασεις κ σε καμια περιπτωση δεν θα βγει μπροστα διοτι θα χτυπηθει ευκολα με 10 σκαλπ κ πυραυλους αντιρανταρ κυριως απ τα ΡΑΦΑΛ μαζι με τα Φ-16….κ μετα το χαος….Εξαλου δεν εχουν καν συστηματα που να προστατευουν τους Σ-400 κ να λειτουργουνε μαζι οπως εχουμε εμεις τα TOR M1 -S-300

    6—Οτι κερδος κ να εχουνε στα νησια που ειναι κοντα τους…χωρις αεροπορια δεν θα μπορουν να κρατησουν τιποτα….Ασε που καθε μερα που θα περναει η τουρκια θα ερχεται 10 χρονια πισω απ τις καταστροφες στις υποδομες απ την ΠΑ…..
    Οι αμερικανοι που εχουν τα καλυτερα ντροουν….χτυπαμε μ αυτα μονο ταλιμπαν κ τιποτα ντατσουν που πανω εχουν 5-6 γιδοβοσκους με καλασνικοφ….τις σοβαρες δουλειες τις κανουν με την αεροπορια….κ εσυ μου λες οτι τα τουρκικα ντροουν με φορτιο 100 κιλων θα καταστρεψουν την ΠΑ….σοβαρα τωρα;;

    –Η τουρκια ουσιαστικα ξερει οτι σε περιπτωση που χτυπησει καποιο νησι …η ιδια θα παθει τεραστιες ζημιες που θα την φερει 30-40 χρονια πισω….Ασε που αν αρχισουμε να την βαραμε…δεν ξερει ποιος αλλος θα της την πεσει…

    1. @ ΝΙΚ-13

     1. Τα κενα του τα ξερει καλα και προσπαθει να τα μπαλωσει.
     Διπλαρωσε την Ουκρανια και ποτε μηλα ποτε φυλλα.
     Αυτος προσπαθει και εξελισεται.

     2. Μικρος ο αριθμος των 90 scalp και ποτε θα ολοκληρωθει
     η επαναπιστοποιηση τους ;

     3. Τα τουρκικα ντροουν θα χτυπουν απο μεσα, εχουν κανει μαζι
     με τους Ουκρανους το κουμαντο τους και τα λαθρο θα κανουν
     την δολιοφθορα σε οτι εχουμε ως σταθερα σε χρονο 0.

     4. Περασμενα μεγαλεια, ο σουλτανος στο εχει πει τα εχει για πρωινο,
     μεντες μονο τον πιανανε για τα 214, φροντισε με τα ΜΟΕ και τη φραου,
     να μην εχουμε συγχρονες τορπιλες, θα εχει 6 καλυτερα, τορπιλες θα
     φτιαχνει μονος του, χαρτογραφησε με το πασο του τον βυθο μας
     για να κανει τα τσαλιμια του οταν ερθει η ωρα, μια που εμεις
     εχουμε μπαμπουινους στο τιμονι.
     Κορβετες και φρεγατες φτιαχνει μονος του, κορβετες φτιαχνει
     και για αλλους, φιλοδοξα σχεδια για να κανει ολα τα υποσυστηματα
     δικιας του κατασκευης, την ωρα που εμεις λιβανιζουμε αν θα
     αγορασουμε τις αλουμινοτρατες ή σαπακια.

     5. Αν εχει κουκουτσι μυαλο ο σουλτανος οι S-400 δεν θα χτυπηθουν
     ευκολα. Μπορει να κανει παγιδες με ενεργοποιηση κλονων ρανταρ
     και να σπαει πλακα με εμας.
     Αντιγραφη προσπαθησε να κανει δεν του βγηκε, αλλα κατι
     καρπωθηκε που θα το κανει κρυφο χαρτι.
     Φυσικα πλακα μπορει να σπασει μαζι του και ο κοντος ,
     αν το κρινει απαραιτητο.

     6. Στα νησια εμεις δεν θα εχουμε αεροπορια οχι ο απεναντι.
     Αυτος με τα ελικοπτερα θα κανει την δουλιτσα του,
     τοσοι μπολιαστες στα νησια θα του εχουν στρωσουν κοκκινο χαλι.

     Ξυπνα, ο εχθρος ειναι μεσα, ειναι πολυπληθης και εχει την αμεριστη
     στηριξη απο το εδω κατεστημενο.

     1. @kanenas1

      –Συγγνωμη φιλε μου αλλα δεν απαντας πουθενα με σοβαρα επιχειρηματα.Συνεχως λες πραγματα χωρις να τα στηριζεις πουθενα.

      1–Το να λες ναι δεν εχει αεραμυνα αλλα προσπαθει να τα μπαλωσει…δεν ειναι επιχειρημα.Η ουσια ειναι οτι δεν εχει αεραμυνα κ δεν θα εχει για τα επομενα 10 χρονια…Μετα τι θα μπαλωσει …θα το δουμε.

      2–90 ΣΚΑΛΠ δεν ειναι μικρος αριθμος…αρκουνε 4-5 να καταστρεψουν εντελως ενα ναυπηγειο μαζι με οτι εχει μεσα [υποβρυχια σε κατασκευη-φρεγατες κλπ]
      αρκουνε 4-5 να καταστρεψουν τα φραγματα πισω….κλπ…Εξαλου πιο ευκολα οι 90 σκαλπ γινονται 110-120 παρα η τρυπια αεραμυνα να γινει ατσαλινος θολος.

      3—Πως θα χτυπησουν απο μεσα;;;Εξαλου αν παμε σε τετοιο σεναριο ειδικα η τουρκια με 20 εκατ κουρδους θα εχει μεγαλυτερο προβλημα …Ασε που αρκετοι απ τον ιδιο τον στρατο της θα κανουν πανηγυρι ωστε να φυγει ο ερντογαν…Αρα αυτοι θα εχουν το προβλημα..ξεκαθαρα…Τουρκια ελικοπτερα ηρθανε στην Ελλαδα να παραδωθουνε….Ας στειλει αεροπορια σε μια ασκηση στην ευρωπη να δουμε ποσοι θα επιστρεψουν ξανα στην τουρκια….Ασε φιλε αν εμεις το εχουμε 1 φορα το προβλημα αυτοι το εχουν 100 κ το ξερουν.

      4—Πως το εχει για πρωινο;;Ξαναλεω στο Αιγαιο δεν εχει καμια τυχη….Ασε που δεν θα βγαλει ναυτικο στο Αιγαιο…δεν ειναι χαζος.Οσο για τα 6 214 του σουλτανου…ασε να τα παρει πρωτα σε 5-6 χρονια κ μετα ξαναμιλαμε…Τωρα δεν εχει τιποτα.

      5–Ναι τοσα χρονια περιμενανε τον σουλτανο να βρει κολπα για την προστασια των ΑΑ …τι ακουω ρε γμτ…Λες κ οι υπολοιποι στον κ0σμο που εχουν εδω κ 30 χρονια τετοια συστηματα ητανε μπουνταλαδες κ ηρθε ο σουλτανος να τους ξυπνησει….
      Ο μονος τροπος να σωθουνε οι Σ-400 ειναι η να μηνουν κλειστοι η να μαζευτουνε σε ενα σημειο στην κεντρικη τουρκια κ εκει να μαζεψουν γυρω τους αρκετα απ τα υπολοιπα αα συστηματα που εχουν…αφηνοντας ετσι αφυλακτα στρατηγικα σημεια κ εγκαταστασεις….

      6—Γενικα η τουρκικη ΠΑ θα προσπαθει να παιξει αμυνα κ να καλυπτει τις τεραστιες τρυπες στην αα ομπρελα…Ομως το κακο γιαυτους ειναι οτι εμεις ειδη εχουμε ΡΑΦΑΛ με ΜΕΤΕΡΟΡ κ αυτο σημαινει οτι τα τουρκια ΑΣΕΠΕ θα ειναι 100 χιλιομετρα πισω απ τα παραλια ενω τα δικα μας ΑΣΕΠΕ θα ειναι στο κεντρικο Αιγαιο
      Γενικα για δουλεψεις οπως εσυ λες πρεπει να εχει επιβαλει αεροπορικο κ ναυτικο αποκλεισμο στο νησι…τιποτα απ τα 2 δεν μπορουν να κανουν οι τουρκοι…Το μονο που μπορουνε ειναι να χτυπησουν με ντροουν κ ρουκετοβολα τα νησια απ την ενδοχωρα τους…αλλα ειπαμε οτι η ζημιες στην δικη τους ενδοχωρα θα ειναι τεραστιες καθε μερα….

     2. @ ΝΙΚ-13

      1. Ωραιους υπολογισμους κανεις, για 10 χρονια
      δεν θα εχουν αεραμυνα, αλλαξε και πλευρο να μην πιαστεις.
      Αυτοι αγοραζουν, αντιγραφουν, παραγουν,
      θεμα χρονου να καλυψουν της αναγκες τους.
      Θελει να προστατευσει παση θυσια το πυρηνικο εργοστασιο,
      ετσι θα γυρισει το κοσμο αναποδα για να αποκτησει
      τα υπολοιπα που θα πλαισιωσουν τους S-400.

      2, Φροντισαμε να ειναι ετοιμα για χρηση, απο την αναποδη.

      3. Οι Κουρδοι ειναι εναντιον του αλλα τα καλοκαιρια μαζι
      καιγανε τα δαση μας.
      Σε καθε σφαγη εναντιον του Ελληνισμου, πρωτοι και καλυτεροι.
      Απο ολο το κοσμο μουσουλμανους μας κουβαλησε η αφεντια του,
      εκπαιδευσε αρκετους και περιμενει η βλακεια μας να δωσει αυτα
      που ουτε στον υπνο του δεν θα εβλεπε.
      Ο αρχιπακιστανος εκανε τα τεστακια του για αποκλεισμους
      δρομων σε ολη την Ελλαδα, αλλος επιχειρησε δολιοφθορα
      στα καυσιμα της ΠΑ.
      Το προβλημα του ο σουλτανος το εκανε προβλημα μας Χ10.

      4. Φοβητρο μεγαλο ειμαστε, το καλοκαιρακι που θα κανει
      τα προγραμματισμενα του, δεν θα βγαλουμε τιποτα γιατι οι S
      θα μας μεινουν στο χερι.
      Αληθεια με τις τορπιλες τι γινεται ;

      5. Αυτη τη στιγμη ειναι το καλυτερο συστημα, οταν ερθει
      η ωρα θα φανει αν εχουμε τον τροπο ή οχι να το ξεφορτωθουμε.
      Οσο για τα δικα μας, εχει πραγμα μπολικο φθηνο να μας αφησει
      στον ασσο γρηγορα.

      6. Τα ΡΑΦΑΛ ακομα δεν τα ειδαμε, μην υποτιμας τους απεναντι
      γιατι παντα απλως εκτελουν σχεδια αλλων.
      Μεχρι τωρα τους εχουν βγει, εχουν μαθει και απο την ζημια
      να βγαζουν κερδος.

    2. Ναι η Ελλάδα έχει περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία.

     Όμως:
     η Τουρκία ανέκαθεν ήταν χωρίς αεράμυνα, γιατί δεν την ένοιαζε. Η Τουρκία με τις πρόσφατες αγορές (S-400) δεν θέλει να χτίσει δίκτυο αεράμυνας, αλλά ζώνη άρνησης πρόσβασης σε αεροπορικά μέσα του αντίπαλου.
     Δηλαδή θέλει να τα χρησιμοποιήσει στον σχεδιασμό της σε επιθετική ενέργεια και όχι σε αμυντική, οπότε δεν χρειάζεται πολλές συστοιχίες. Κανονικά μία χρειάζεται κάθε φορά σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων.

     Στην προκειμένη θέλει ένα όμορφο κύκλο 100 χλμ γύρω από το Καστελόριζο και τελείωσε. Στέλνει μετά χαλαρά αποβατικά, ελικόπτερα και αεροπλάνα και τελειώνει την δουλειά σε μία ώρα.

     Αν στείλουμε και εμείς μια ΑΑ φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, κλείνουμε και εμείς τα δικά τους αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλεούμενα.

     Επίσης εμείς χρειαζόμαστε πολλά, γιατί αυτοί θέλουν να χτυπήσουν πολλούς στόχους, όχι απλά για να τους χτυπήσουν, αλλά για να τους πάρουνε/κατακτήσουν, εμείς απλά θα χτυπήσουμε, οπότε έχουν αποφασίσει να απορροφήσουν το χτύπημα, αφού δεν θα πάμε να πάρουμε τίποτα.

     1. @kanenas1 + agnostosependytis

      –Ας ξεκινησουμε απ τον kanenas1 ..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Κ ΕΥΚΟΛΟ

      1–Μιλας χωρις κανενα επιχειρημα..στο εχω ξαναπει 100 φορες.Λες θα βρει τροπο για το ενα θα φτιαξει το αλλο κ τετοια παραμυθια…ενω ακομα οι Σ-400 δεν λειτουργουνε..Σου ειπα οτι για να δουλεψουν οι Σ-400 θελει κ συστηματα οπως τα TOR M1 αξιοπιστα που θα τους προστατευουν…..Λες θα παρει-θα φτιαξει κλπ….Μου λες οτι τα 10 χρονια που λεω ειναι πολλα…χωρις να εχεις ιδεα οτι σε 10 χρονια θα πρεπει να πεταξει τους χωκ….οποτε θα πρεπει σημερα να κανει την αγορα ωστε σε 10 χρονια να ειναι ετοιμοι ….στο συνολο τους….Την α-β δεν μπορεις να καταλαβεις;;;Τι ειναι τα οπλικα συστηματα πατεκα τσιγαρα να βγεις μια βολτα να αγορασεις 5-6;;;

      2—Μονο εσυ καταλαβες τι εγραψες….Εχουμε 90 σκαλπ κ λες ειναι λιγοι….ενω με 5 σκαλπ κανεις ενα ναυπηγειο…..χωραφι…Απαντας κατι ασχετο….

      3–Οι κουρδοι πολεμανε αυτη την στιγμη αλλα εδω κ 20 χρονια τους τουρκους….Τι μπουρδες ειναι αυτα που λες;;;
      Ποια καλοκαιρια κ χειμωνες μου λες….Εχει 20 εκατ κουρδους στην πλατη του κ μου λες οτι δεν εχει προβλημα;;;Απιστευτο επιχειρημα…

      4–Ετσι νομιζες για τις S κ πριν λιγους μηνες….ετσι νομιζε κ ο τουρκος…αλλα ειδαμε ομως…Περισσοτερα δικα τους πλοια ειχαν προβλημα διαθεσιμοτητας…Ουτε μια ασκηση τον χρονο δεν κανουνε διοτι δεν εχουν ανταλακτικα κ εμεις κανουμε ασκησεις καθε 2 μηνες….Ειπαμε αυτα που λεμε να στεκουν…κ αυτα που λες εσυ δεν στεκουν πουθενα.
      Οσο για τις τορπιλες….ακομα κ μ αυτες ανετα κανουμε υποβρυχια τις τουρκικες φρεγατες…Ακομα τα ψαχνουν τα δικα μας τα 214…..ενω τα δικα τους ακομα τρεχουν….Ειπαμε να μιλας με γεγονοτα κ με επιχειρηματα…Ειδαλως γινεσε ρεζιλι.

      5—Ειναι το καλυτερο συστημα το Σ-400 οταν ομως λειτουργει υπο αλλες συνθηκες…Δηλ με τα σωστα ρανταρ με διασυνδεση με μικροτερα συστηματα να το προστατευουν αλλα κυριως χωρις τρυπες στην αεραμυνα…
      Ετσι οπως ειναι με δυσκολια [αν το ανοιξουν] θα κανει το 30% της δουλειας…Αν δεν καταλαβαινεις δεν μπορω να στο εξηγησω περισσοτερο.

      6–Τα ραφαλ ακομα δεν τα ειδες…αλλα τα τουρκικα τα ξερεις…Η διαφορα ειναι οτι τα ΡΑΦΑΛ-ΣΚΑΛΠ-ΜΕΤΕΟΡ ….τα εχουμε ενω οι τουρκοι βγαζουν εκσυγχρονισμενα φ-16 μπλοκ 30……κ τα λενε εκσυγχρονισμενα επειδη κανανε δομικη ανανεωση…να τα κρατησουν ακομα 20 χρονια…..γελανε κ οι πετρες..
      Αλλα αφου ξερεις τα πολλα..μπορεις να μου πεις ποσα τουρκικα φ-16 μπορουν να πεταξουν αυτη την στιγμη;;;Με ποιους πιλοτους κ με ποια συστηρηση;;;;Ξερεις οτι δεν υπαρχουν ανταλακτικα ;;;ξερεις οτι η εκπαιδευση τους εχει γυρισει 20 χρονια πισω;;;
      –Μου αρεσει που θελεις κ διαλογο…

      –ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ —agnostosependytis–

      –Φιλε μου καταλαβαινεις για ποιον λογο υπαρχει η αεραμυνα;;;Καταλαβαινεις οτι ολες οι υποδομες της τουρκιας [ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ-ΛΙΜΑΝΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΦΡΑΓΜΑΤΑ-ΓΕΦΥΡΕΣ-ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ] θα γινουν χωραφι επειδη δεν υπαρχει τιποτα να τις προστατεψει;;;
      Θα βαλουν τους Σ-400 να καλυψουν το καστελοριζο κ με μια επιθεση θα φανε 60 σκαλπ στις υποδομες……κ μου λες κ εσυ ιστοριες;;;Καταλαβαινεις οτι οι τουρκοι θα βαρανε 3-4 νησια κ η ΠΑ μεσα σε 5-6 μερες θα εχει ξεφορτωσει οτι εχει στις υποδομες της τουρκιας καταστρεφοντας πραγματα που θα την φερουν 30 χρονια πισω;;;
      –Καταλαβαινεις οτι χωρις αεροπορικη υπεροχη η τουρκια ακομα κ να παρει 2 νησια θα αναγκαστει να τα αφησει διοτι θα χασει εκει οτι στηλει;;;

     2. @ ΝΙΚ-13

      Αντιθετα εσυ πολυ δυσκολα θα χωνεψεις καποια πραγματα.
      1. Εχει ηδη δικα του συστηματα και τα βελτιωνει.
      Μπορει να βγαλει ποσοτητες και πραγματι θα εχουμε προβλημα.
      Εμεις τι δικο μας συστημα εχουμε ;
      Τιποτα. Καθε μερα που περναει τους βρισκει πιο δυνατους ενω
      εμεις ειμαστε στην κοσμαρα μας και πορευομαστε με αυτα
      που αγορασαμε στις χρυσες εποχες που δεν προκειται να
      ξαναρθουν, αν δεν αξιοποιησουμε τα κοιτασματα.
      Εκτος αυτου, μια μονο λεξη του σουλτανου φτανει να του δωσει
      ο κοντος οτι ακριβως χρειαστει για να μην εχει προβληματα.

      2. Δεν εχουμε, μεχρι να επαναπιστοποιηθουν.
      Ακολουθησαμε την απαξιωση του Γαλλικου οπλισμου μας
      σε ολα τα επιπεδα, για το χατηρι του θειου.

      3. Οι Κουρδοι οι μισοι ειναι εναντιον του και οι μισοι μαζι του.
      Βλακεια ειναι να περιμενεις βοηθεια απο αυτους, οι μισοι που
      ειναι μαζι του θα μας ξανασφαξουν ευχαριστως, ενω οι αλλοι
      μισοι θα περιμενουν να βγαλουμε εμεις το φιδι απο την τρυπα
      για να κανουν αυτοι κρατος.

      4. Στην κοσμαρα σου, καθε μερα το ΤΝ γινεται πιο ισχυρο,
      ενω εμεις θα περιμενουμε το ανθρωπακι που θα περιμενει
      τον θειο μεχρι τις εκλογες, που θα περιμενουμε να βγει νεα
      κυβερνηση, που θα περιμενει ξανα να δει τις διαθεσεις του
      θειου, μετα τις διαθεσεις των Γερμανων, μετα των οικων
      αξιολογησης και παει λεγοντας.
      Στους απεναντι αποφασιζει ενας και λεει θα φατε πετρες ,
      αλλα εγω θα κανω στολο και σε οποιον δεν αρεσει θα τον
      φαει η μαρμαγκα.
      Οσο για τις τορπιλες, καυχιονται οι απεναντι οτι εχουν αντιμετρα
      χαρη στη φραου ηδη για τις νεες, για τις παλιες αστα καλυτερα.

      5. Σου ειπα μια λεξη στον κοντο και ολα τακτοποιουνται.
      Το πυρηνικο εργοστασιο ειναι το Α και το Ω τωρα για αυτον,
      αν δεν ηταν, σε χρονο 0 θα ειχε τα F-35.

      6. Αν χρειαστει εχει 3 επιλογες να ενισχυσει την αεροπορια του,
      απο τον κοντο, απο το ΗΒ και απο τον θειο.
      Η τριτη ειναι η πιο αμεση, εχει και ηδη εκπαιδευμενους στα F-35.
      Για πιλοτους οταν χρειαστει θα εχει Πακιστανους , Γερμανους,
      Πολωνους να συνδραμουν.

     3. Φυσικά και καταλαβαίνω ότι μπορούμε να κάνουμε ίσιωμα μερικά λιμάνια κτλ, αλλά την επαύριο της μάχης, αυτοί θα έχουν υποστεί μια οικονομική ζημιά αλλά θα έχουν κερδίσει μερικά νησιά και ένα απέραντο κομμάτι θάλασας.

      Δηλαδή θα την κάνουν την κίνηση σκεφτομενοι ότι από τις ζημιές να χάσουν εστω 10 δις, και θα κερδίσουν νησιά συν θάλασσα μα αέριο και πετρέλαιο και αποφασίζουν να την πάρουν την ζημιά

 64. Ποσο κοστιζει μια ΑντιΑεροπορικη φρεγατα? Ειναι αναγκαιο να κοστιζει 1 δις? ΟΧΙ

  Ας δουμε την περιπτωση της Δανεζικης φρεγατας Iver Huitfeldt. Οι Δανοι κατασκευασαν 3 φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου με συνολικο κοστος λιγοτερο απο 1 δις και για τα 3 πλοια, δηλαδη περιπου 330 εκατομμυρια το καθε πλοιο. Η Iver Huitfeldt εχει εκτοπισμα 6500 τονους και φερει τα ιδια ηλεκτρονικα που φερουν οι Ολλανδικες ΑντιΑεροπορικες φρεγατες LCF και οι Γερμανικες ΑντιΑεροπορικες F-124 Sachsen.

  Φερει 2 ρανταρ, το σταθερης διαταξης APAR και το περιστρεφομενο μεγαλης εμβελειας SMART-L , εκτοξευτες MK41 των 32 κελιων και MK56 των 24 κελιων, και θεσεις για 16 πυραυλους κατα πλοιων. Εχει 2 πυροβολα ΟΤΟ Melara των 76 χιλιοστων και 1 CIWS Millenium.

  H Ιver Huitfeldt eχει εκτεταμενους αυτοματισμους, μολις 100 ατομα προσωπικο και 9000 χιλιαδες χιλιομετρα εμβελεια, δηλαδη μπορει να παει μεχρι την Αυστραλια χωρις ανεφοδιασμο σε καυσιμα. Οι Δανοι εχουν την Γροιλανδια που ειναι τεραστια σε εκταση και εχει τεραστια ΑΟΖ, και στελνουν εκει συνεχως τις φρεγατες τους για περιπολια. Στα 10 χρονια που ειναι σε υπηρεσια δεν ειχαν ποτε κανενα προβλημα με το πλοιο, oυτε με τα πλοια της κλασση Absalon. Συμμετειχαν μαλιστα και στη Βρετανικη ασκηση FOST που απεσπασαν εγκωμιασμους για την αποτελεσματικοτητα του σχεδιου και τις δυνατοτητες της φρεγατας.

  Αυτο ειδαν οι Βρετανοι της Babcock και αποφασισαν να αγορασουν το σχεδιο της Iver Huitfeldt ως Arrowhead-140. Η Αrrowhead-140 ειναι μια Iver Huitfeldt. Με μια υποεξοπλισμενη εκδοση της Arrowhead κερδισαν τον διαγωνισμο για τις νεες φρεγατες Γενικης Χρησης και χαμηλου κοστους Type-31 των Βρετανων. Η καθε Type-31 θα κοστισει 300 εκατομμυρια μαζι με ηλεκτρονικα και οπλικα συστηματα, δηλαδη για 5 φρεγατες το συνολικο κοστος θα ειναι 1,5 δισεκατομμυρια ευρω.

  Αρα ποσο κοστιζει η ΑΗ-140 ????
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οσο κοστιζει και η Iver Huitfeldt δηλαδη 340 εκατομμυρια, συν πληθωρισμο, συν την προσθηκη ενος καλου συρομενο σοναρ, συν 2 συστηματα RAM, δηλαδη περιπου στα 500 εκατομμυρια το καθε πλοιο.

  Καμια τιμη φρεγατας δεν περιλλαμβανει πυραυλους, ειναι εξτρα κοστος.Προτιμω να πληρωσουμε 500 εκατομμυρια για την φρεγατα ΑΗ-140 κομπλε και 200-300 εκατομμυρια για να την εξοπλισουμε με 150 πυραυλους, παρα να πληρωσουμε 900 εκατομμυρια την Belharra και μολις 60 εκατομμυρια για 32 πυραυλους. Στην περιπτωση της ΑΗ-140 θα εχουμε πανοπλη φρεγατα, στην περιπτωση της Belharra θα εχουμε πλωτο ρανταρ.

  «Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million»

  https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

  1. –@ G_P

   –Φιλε G_P ακομα δεν εχουμε καταλαβει οτι κακως μπλεξαμε με πλοια των 1.2 δις το καθενα….ενω επρεπε να επιλεξουμε σχεδιο για πλοιο των 2.500-3.000 τ και σε μεγαλους αριθμους [10 πλοια για τα επομενα 10 χρονια]

   –Ετσι ανανεωναμε πληρως τον στολο κ αφηναμε την επιλογη 3-4 μεγαλων πλοιων οταν θελαμε να αποσυρουμε τις ΜΕΚΟ [15 χρονια]….κ επισης πετυχαιναμε κ πληρη μεταφορα τεχνολογιας κ για το σκαρι κ για τα ηλεκτρονικα [14 πλοια μαζι με τις ΜΕΚΟ]…

   –Επισης το κοστος θα μας επετρεπε να αναβαθμισουμε την ΑΑ αμυνα της χωρας….να αγορασουμε ακομα δυο υποβρυχια 214 με αποτελεσμα η αμυνα θα ειχε αναβαθμιστει πολυ περισσοτερο συνολικα…

   –Εδω ομως ακομα κ τωρα μιλανε για φρεγατες οι οποιες θα φερουν σκαλπ-ναβαλ….ενω ξεχνανε οτι εχουμε πλεον ΡΑΦΑΛ αλλα κ Μ2000-5ΜΚ2 τα οποια μπορουν απο 30 διαφορετικα σημεια να ριξουν 60 σκαλπ σε μια επιθεση [ 18 ΡΑΦΑΛ χ 2 ΣΚΑΛΠ ….24 Μ2000-5ΜΚ2 Χ1 ΣΚΑΛΠ=60 ΣΚΑΛΠ]….Δεν τους φτανουν αυτα;;;Θελουν να ριξουν κ 4 φρεγατες χ 6σκαλπ=24 σκαλπ ;;;;Τι μεγαλομανια ειναι αυτη;;

   –Δ εν εχουν καταλαβει οτι το ΠΝ πρεπει να παροπλησει συντομα 9 φρεγατες S ….4 υποβρυχια…κ καμια 10αρια πυραυλακατους;;;

 65. Η FDI HN μια χαρα περιλαμβάνει τιμη για όλα.Ολα.Και όπλα.1,075 δις.Full price.επίσημη.

  Αλλά δεν ξέρεις να διαβάζεις.

  AH140/SIGMA115 τόσο θα κοστίζουν.Εστο 100-200εκ πιο λιγότερα.

  Αλλά με τι βλήματα LRSAM δεν ξέρει κανείς.

  1. @ Άγγελος

   Η ανακοινωση της Naval Group στο Twitter μιλαει για 32 πυραυλους ΜΟΝΟ.

   Οχι για κελια, αλλα για πυραυλους. 32 πυραυλοι δεν ειναι αρκετοι για εμας στις σημερινες συνθηκες, χρειαζονται τουλαχιστον τριπλασιοι. Για ποιο λογο να εβαλαν οι Αμερικανοι CAMM-ER στην MMSC?

   Προφανως υπαρχει απαιτηση ικανοτητας μαχης σε επιθεσεις κορεσμου απο το ΠΝ και θελουν να αξιολογησουν καθε φρεγατα με τα ιδια κριτηρια για να τις βαθμολογησουν.

   Με τους 32 πυραυλους η Belharra θα εχει ακριβως την ιδια βαθμολογια με τις MMSC σε αυτο το κριτηριο. Τοσο απλα. Παντου αυτα τα πραγματα γινονται με βαθμολογησεις ανα επιχειρησιακο κριτηριο.

   1. Για τέσσερα A50 μας λένε.Γεματα με Aster30.

    Κατάντη πολυ κόύράστίκό να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια.

     1. Το οτι » δεν μιλαι για κελια».

      Για ακριβος αυτο μιλαι.32 κελιά.Που αυτήν την στιγμή Ναι.. σημαίνει 32 κ/β.

      Τώρα άμα θέλουμε να συγκρίνουμε 32xAster30 με 32xESSM ..νομιζο τετια πραγματα δεν γίνονται.

      Με 1 δις μπορουνε να πάρουμε μια φρεγάτα με σοβαρές ικανότητες AAW να προστατέψει μια ομάδα μάχης που αυτή θα προστατεύει την FDI HN.

      Δεν γίνετε καλιτερα.Απλα δεν το πιστεου.υπάρχει ένας λόγος πολυβόλα τα ναυτικά του κόσμου πλιροσαμε 2 και 3 δις για κάθε αντιτορπιλικό AAW.

      Άμα μπορούμε να πάρουμε AH140HN me apar blk2/camm er με 48 κελιά και μας δίνουν οι αμερικανοί SM2IIIC και αμα,αμα,αμα..Θα χαρώ παρα πολύ.

      Αλλά μέχρι τότε δεν θα το πάρω σοβαρα αυτό το θέμα με τα Arrowhead και ουτε καν με τα Sigma115.

 66. Αγαπητοί.

  +] Το πλοίο είναι καλό. Μόνα προβλήματα οι πολλαπλοί ΜΙCA NG που θα έχουν πρόβλημα σε τόσο μικρό χώρο να εκτοξευτούν καθώς θέλει ειδικό πύραυλο για να πας στα 4 ανά κελί. Και οι τορπίλες που είναι ελαφριές και δεν πάνε σε βάθος. Το ραντάρ μπορεί να είναι στη μπάντα S οπότε να ακολουθεί την καμπυλότητα της Γης αλλά είναι AESA δηλαδή αλλού βλέπεις πολύ (αξονικά) και αλλού βλέπεις λιγότερο. Προτιμώ 4πλο συμβατικής τεχνολογίας ραντάρ με εμβέλεια 200-250 χλμ εναντίον F-16 σε όλες τις διευθύνσεις παρά 4 AESA που βλέπουν 500 αξονικά και 100-120 χλμ στο πλάι. Υπάρχουν και νέες τεχνολογίες ραντάρ που θα βγουν και προτείνω να περιμένουμε 1-2 χρόνια για φρεγάτες BELHARRA παρά να πάρουμε τώρα το SEA FIRE 500. Αλλιώς προτείνω παλιό καλό συμβατικό που θα έρθει και πολύ φθηνότερα. Το σόναρ είναι καταπληκτικό.

  +] Επίσης για drones και πυραύλους καλός είναι και ο ηλεκτρονικός πόλεμος και ο ηλεκτρομαγνητικός πόλεμος. Είναι εφικτό να καις πυραύλους στα 100 χλμ.

  +} Εάν πάνε 4 BELHARRA μαζί και εκτοξεύσουν όλες Α/Α τότε μπορεί να μπερδευτούν τα link των πυραύλων και όλοι να χαθούν. Οπότε θέλει ειδική μέριμνα.

  1. Η δική μου άποψη είναι 4 ραντάρ. Κύριε Γενικέ την γνώμη σου;
   Πχ αν τα βάζαμε σε μια S:
   Θα χρησιμοποιήσουμε τρία ραντάρ ELM-2084 MMR ένα περιστροφικό που θεωρητικά
   μπαίνει στην θέση του LW-08 και δυο σταθερά πάνελ. Ένα ακριβώς κάτω από το παλιό LW-08
   εκεί δηλαδή που είναι το Radar CIWS. Το άλλο θα μπει σε μια θέση στον ιστό πάνω από το
   STIR 1.8. Το άλλο ραντάρ που θα χρησιμοποιήσουμε το ELM-2258 ALPHA, θα το τοποθετήσουμε
   στην κεραία του ιστού εκεί που είναι το ραντάρ ZW06.

   Χρησιμοποιούμε τα δυο περιστρεφόμενα ραντάρ για εντοπισμό στόχων- απειλών.
   Μετά περιστρέφονται στην κατεύθυνση των απειλών- στόχων τα Fixed Panel Radar
   με της 120 μοίρες κάλυψη για να εκτοξεύσεις τους πυραύλους.

   Ένα μόνο μειονέκτημα έχουμε που έχει να κάνει με την μοίρες της περιστροφής και του τόξου κάλυψης του πλοίου, των δυο AESA Fixed Panel. Το εμπρόσθιο που τοποθετείτε επάνω από το πρόστεγο έχει καλύψει 340 μοιρών μόνο ο ιστός το εμποδίζει. Το οπίσθιο ραντάρ που τοποθετείτε επάνω από το πισώστεγο περιστρέφετε και καλύπτει ένα τόξο με 315-320 μοίρες. Λόγο χαμηλότερης θέσεις τοποθέτησης χάνουμε την εμπρόσθια κάλυψη. Άμα στρίψει όμως λίγο το πλοίο έχουμε, όχι δυο αλλά 4 ραντάρ να βλέπουν τους στόχους.

   1. Λοιπόν δεν τα ξέρω τα ραντάρ αυτά. Ωραία τα περιστρεφόμενα ΕΑΝ είναι γρήγορα περιστρεφόμενα. Προτιμώ 4 πιάτα ή 8 πιάτα αλλά με 8 έχεις πιθανώς στοιχειοκεραία.

    Το ζήτημα είναι να είναι και ελαφριά τα πιάτα για να μπουν ψηλά.

    ΔΕΝ μου αρέσουν τα AESA γιατί έχουν κενά στην κάλυψη.

    Προσωπικά μου αρέσει
    +] ένας πολύ δυνατός πομπός μικροκυματικής πηγής
    +} ένα πιάτο ανά 70-90 μοίρες κάντο 60 μοίρες οπότε θέλω 6 πιάτα
    +} και ευαίσθητα ηλεκτρονικά.

    Επίσης μπάντα S που ακολουθεί την καμπυλότητα της ΓΗΣ.

    1. Αυτά που ζητάς δεν μπαίνουν ούτε σε αντιτορπιλικά.

     +] ένας πολύ δυνατός πομπός μικροκυματικής πηγής
     Για να βρίσκεις στελθ και να καταστρέφεις UAV, κλπ

     +} ένα πιάτο ανά 70-90 μοίρες κάντο 60 μοίρες οπότε θέλω 6 πιάτα!
     Θες και 6 πιάτα; Τι εννοείς; 6 Fixed Panel; 6 σταθερές κεραίες παλιών
     ραντάρ;

     +} και ευαίσθητα ηλεκτρονικά. Αυτό είναι που δεν κατάλαβα καθόλου;
     Να είναι ο δέκτης των ραντάρ καλύτερος;

     Επίσης μπάντα S που ακολουθεί την καμπυλότητα της ΓΗΣ.
     Ραντάρ μπάντας S που είναι σε αερόστατο η κεραία του;
     Σε UAV; Σε δορυφόρο;

     1. Μπαίνουν σε BELHARRA XL με προβλέψεις για βάρος ραντάρ καλύτερες.

      Στις τωρινες να μπουν 4 παλιές κεραίες ραντάρ.

      Ο δέκτης τα ηλεκτρονικά της κεραίας είναι ευαίσθητα και διαβάζουν μικρά σήματα εάν σχεδιαστεί προσεκτικά.

     2. Φίλε μου έχω κάνει μελέτη χιλιάδων σελίδων για
      ραντάρ και λύσεις για να βλέπουν στελθ.

      Λυπάμαι αλλά δεν σε κατάλαβα!

      Εννοείς έναν κυματαγωγό ειδικά διαμορφωμένο για να
      ρίχνει-στέλνει σήμα σε μικρή δέσμη;

      Τέσσερεις σταθερές ακίνητες παλιές κεραίες ραντάρ;

      Ο δέκτης μια κουβέντα είναι αυτή; Τι θα κάνει; Θα ξεχωρίζει
      τους θορύβους και θα τους αναλύει όπως λέω εγώ;

  2. MU90 Impact

   Operational range:
   – 10 km (5.4 nmi) (max speed)
   – 23 km (12 nmi) (min speed)

   Minimum depth: 25 m
   Maximum depth: >1000 m
   Maximum speed: 29 kn (54 km/h) to well over 50 kn (93 km/h)
   Max to Min Speed change time: 3 seconds

   Πόσο βάθος θες δλδ.
   Αυτό που είναι μικρό είναι το βεληνεκές. Αλλά γι αυτό υπάρχει και το οργανικό ελικόπτερο.

   Το ενδιαφέρον όμως είναι οτι βγαίνει σε έκδοση MU90 Hard Kill. κατά εισερχομένων τορπιλών.

   1. Ωραίος. Το βάθος δεν είναι πρόβλημα για αυτές αλλά η εμβέλεια είναι. Το υποβρύχιο μπορεί να ρίχνει έξω από την εμβέλεια των MU90. Μου αρέσει που είναι hard kill. Ηθελα να ήξερα δεν γίνεται να βγεί MU90 με μεγαλύτερη εμβέλεια?

    1. @ ΓΕΝΙΚΟΣ

     Πως δεν μπορεί, όπως oi F21 ;h oi Black Shark των υποβρυχίων Που έχουν πάνω απο 50km, αλλά βλέπω όλες οι τορπίλες πλοίων έχουν παρόμοια ακτίνα δράσης, 10-20km, οπότε υποθέτω δεν έχει νόημα μάλλον, λόγω της ύπαρξης ελικοπτέρων που είναι πολύ πιο ικανά στο κυνήγι άλλων υποβρυχίων στην ανοιχτή θάλασσα. Αλλά και υποβρυχίων θηρευτών, επίσης πολύ ικανά σε ASW, ειδικά σε ανοιχτές θάλασσες.

     Τις τορπίλες τα πλοία τις έχουν για ειδικές περιπτώσεις σε παράκτιο περιβάλλον, σε στενά, αβαθή νερά κλπ που μπορεί να έρθουν στιγμιαία σε επαφή με εχθρικό υποβρύχιο σε μικρή απόσταση.

     Το πρόβλημα είναι πως όλο το Νατοϊκό δόγμα ΑSW είτε για ανοιχτές θάλασσες είτε για παράκτια περιβάλλοντα υποθέτει αεροναυτική κυριαρχία, που σε μας δεν θα ισχύει. Φαντάζομαι το ναυτικό μας θα έχει δικό του δόγμα, οπότε θα ξέρουν και την χρησιμότητα του ενός ή του άλλου μέσου.

  3. Τα λινκ γιατι να μπερδευτουν; μια fdi να εχει ανοιχτο το ρανταρ δινει τα δεδομενα στις αλλες. Εξαπολυση στους στοχους που εχει εγκλωβισει η μια fdi απο ολες.

    1. «+} Εάν πάνε 4 BELHARRA μαζί και εκτοξεύσουν όλες Α/Α τότε μπορεί να μπερδευτούν τα link των πυραύλων και όλοι να χαθούν. Οπότε θέλει ειδική μέριμνα.»

     Αρα δεν ισχυει αυτο που εγραψες, η Βella λειτουργει και σαν ασεπε εκτος απο την ιδια μπορει να διαμοιραση και την πληροφορια, και γι αυτο που γραφεις προφανως θα διαχωριζει η καθε μια τον τομεα της και τους στοχους της σε περιπτωση που εστω ειναι 2 και ανω.

 67. αν και οπαδός της ελληνογαλλικήςπροσέγγισης σε επίπεδο ναυτικλών εξοπλισμών, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι η σχεδίαση/προδιαγραφές της Μπλεχαρας ως μέσης φρεγατας έχει 5 μειονεκτήματα: 1) η ανεξήγητη από πλευράς Γαλλίας ανυπαρξία δυνατότητας προσφοράς τετραπλού εκτοξευτή καθέτου εκτόξευσης πυραύλων, αντίπαλου του Mk41, 2) η αντεστραμμένη πλώρη σε ισχυρό κυματισμό τί συμπεριφορά θα έχει, 3) ECM: ακατανόητη η μη προσφορά εκτός αν αγνοούμε κάτι και 4) εκτόπισμα λίγο μικρό ενώ από την άλλη ταχύτητα μόλις 27 κόμβοι (;;;), 5) υψηλή τιμή, αλλά συγχωρητέο ενόψει των κορυφαίων ηλεκτρονικών. Από αυτά αντιλαμβάνομαι ότι value for money πρόταση είναι η ολλανδική, γιατί με απαρ 2 και διπλά Mk41 δεν θα υστερεί κάπου σημαντικά.

  1. Συμφωνώ με όλα αλλά βάλε και τις ελαφριές τορπίλες ενώ το υποβρύχιο ρίχνει από τα 50 χλμ.

   Το APAR είναι AESA καλό αλλά AESA. Δεν βλέπει ομοιόμορφα.

  2. 2) η αντεστραμμένη πλώρη σε ισχυρό κυματισμό έχει καλύτερη συμπεριφορά απ την συμβατική διότι σκίζει το νερό και κοπανάει πολύ λιγότερο. Εκτός αν περάσεις κάποιο όριο οπου βυθίζεται όλη στο νερό, και τότε είναι χειρότερη, Η συμβατική βυθίζεται πιο δύσκολα.

   Ποιό είναι το όριο άγνωστο, αλλά δεδομένου πως οι Γάλλοι έχουν κι Ατλαντικό πιθανολογώ πως για Αιγαίο και Μεσόγειο 364 μέρες τον χρόνο δεν θα έχει πρόβλημα.

 68. Και κατι ακομα;

  Το SM2 ποσα χρόνια ακόμα θα υπάρχει;Αμα σταματήσουν οι αμερικανοί να το υποστηρίζουν (IIIB και κάτω) και ολοι οι άλλοι «πλούσιοι» μεταβαίνουν στα SM3/6 εμις τι θα κανουμε;

  Θα πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε!!!!! Το IIIC..

  Και ξέρουμε πόσο κοστίζει.

  Αυτά.. τίποτε άλλο.Νομιζο φτάνει πια.

  Καλή σας μέρα.Το Ενοο.

 69. Νομίζω αν το συνοψίσουμε, η κατάσταση απλοποιείται τρομερά, και θα είχε ως εξής:

  1) Συμμετείχαν και που βρίσκονται τώρα

  -εκτός οι ΗΠΑ με MMSC (και προφανώς η πρόταση MMSC είναι γιατί όλοι ξέρουν αλλά κρατάνε κρυφό ότι δεν αποδεσμεύεται ο SM2)

  -εκτός οι Ισπανοί με F-110 (λόγω SM2, πριν μπούμε σε λεπτομέρειες κτλ)

  -πιθανά εκτός οι Γάλλοι, γιατί παρά το ότι τους κάναμε όλα τα χατήρια και τους παρακαλέσαμε να σοβαρευτούν, αυτοί τον χαβά τους, άρα θα πάρουν μάλλον τον χαβά τους. Το πλοίο εκτός κάποιας τρελλής εκπλήξεως, είναι υπερτιμημενο και εξακολουθεί να είναι υποεξοπλισμένο. Είναι απίστευτο ότι χάθηκα πάρλα και μπλα μπλα 2 ετών, απλά και μόνο για να προσθέσουν κάτι λίγους πυραύλους και ένα RAM. Σιγά, μεγάλη χάρη μας έκαναν με το RAM.

  -εντός Αγγλία με Arrowhead, ωστόσο η πρόταση και οι συζητήσεις μοιάζει να μην είναι θερμές, με ευθύνη νομίζω της Ελλάδας που όφειλε να δώσει περισσότερο εμφαση. Το εντός θα το βάσιζα στο ότι θα μπορούσε να πάρει ευρωπαϊκά όπλα και να ενσωματωθούν στο ευρωπαικό σύστημα μάχης και ραντάρ

  -εντός Ολλανδοί για τους ίδιους λόγους με παραπάνω αλλά και ένα μειονέκτημα, το σκαρί που μας πουλάνε δεν το αγόρασε ούτε η χώρα τους (και δεν υπάρχει)

  -εντός εκτός και επί τα αυτά, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, καθώς ενώ μοιάζει ότι θα μπορούσαν να είναι ισχυροί αν όχι οι ισχυρότεροι παίχτες σε αυτό, για κάποιο λόγο οι τυχόν προσφορές τους είναι στα επίπεδα κουτσομπολιού, αν υπάρχουν και πως μοιάζουν. Οπότε διάφορα που ακούσαμε δεν ξέρουμε αν είναι wishfull thinking

  2) Ποιός θα βγει? Αν έχουν μείνει μόνο Ολλανδοί και Άγγλοι θα είναι περίεργη κατάσταση, οι Άγγλοι έχουν πολύ πιο value for money πλοίο οι δικοί μας ανέκαθεν αγαπούσαν τους Ολλανδούς (και Γερμανούς). Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο μπορούν να ενσωματώσουν είτε όπλα ΗΠΑ είτε Ευρώπης, οπότε θα σκεφτόμουν αν θα υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιος την εντελώς υπέρβαση και να βάλει Aster 30 και ESSM στο πλοίο. Κρυφά αουτσάιντερς οι Γάλλοι αν πέσουν στα 750 κομπλέ, και ακόμη πιο κρυφά αουτσάιντερς (αν συμμετέχουν που υπάρχουν αμφιβολίες) οι Γερμανοί Ιταλοί).

  3) Αν και θα ήθελα 4 Arrowhead (και με τα λεφτά που θα περισσέψουν ας πάρουμε κάτι και από άλλη χώρα), βλέπω Ολλανδική φρεγάτα να πλέι στα νερά μας (και Μ και την νέα), όπου θα έχει πλάκα γιατί θα έχουμε S, M και την νέα. Καλορίζικη… (μια εκτίμηση είναι με βάση τα δεδομένα, δεν προέρχεται από γνώση, φήμες, άρθρα κτλ, μην παρεξηγηθώ)

  1. Μόνο οι Γάλλοι θα μας δώσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς έστω και σε μικρό σχετικά αριθμό (και δεν είναι θέμα χρημάτων).

  2. σιγμα μονο μικρες υπαρχουν οι μεγαλες ειναι σχεδιο και δεν το θελει και κανενας αλλος.

   ουτε οι Ολλανδοι οι ιδιοι

   οι μικρες ειναι μια χαρα για κορβετες και χωρανε και πολλα

 70. Tα καθικια στην LM μεχρι και στο πρωτο θεμα δινουν συνεντευξη, ιερο και οσιο δεν εχουν, πανε να παραπληροφορησουν τον απλο κοσμο, καιφυσικα ο δημοσιαγραφος κανει τα χατιρια (μπορει να μην εχει και γνωσεις) να μην κανει σιγουρα αβολες ερωτησεις και τις πιο ουσιωδεις.

  https://www.protothema.gr/greece/article/1128679/tom-roouden-o-adiproedros-tis-lockheed-martin-mila-sto-protothemagr-gia-tin-protasi-naupigisis-tessaron-fregaton/

  1. καλα δεν ντρεπονται και που λενε οτι θα ναυπηγησουν τη πρωτη φρεγατα στην ιταλια ?

   για τοσο σκουπιδια μας εχουν?

 71. απο την MBDA εδωσαν απαντησεις εχθες ασχετος βεβαια που επεσε κοπτοραπτικη ….εχουμε και λεμε ..
  αναλυσαν την υπαρχουσα γενια sylver και τους περιορισμους που εχουν τους λογους που δεν υπαρχει χ2 και χ4 πυραυλος και διαφορα καικατεληξαν οτι δεν υπαρχει δυνατοτητα περαιτερω εξελιξεις τους …και συνεχισαν λεγοντας για αυτο πανε σε νεας γενιας sylver οπου θα μπουν 1η φορα στις fdi ..με αλλες διαστασεις καιτο συστημα itr οπου εχουμε πει προ καιρου …με τον μικα διαθεσιμο σε χ2 και χ4 οπως και τον camm ..δυνατοτητα πληρους συμβατοτητας με ολη την υπαρχουσα και μελλοντικη γκαμα οπλων …..με απλα λογια απο το 2015-2016 εχουν ξεκινησει να κανουν οτι και ο μκ41 των αμερικανων και ταυτοχρονα να εχουν και αμεσα ανταγωνιστικα βληματα απεναντι απο τα αμερικανικα ….για τον micaNG ενδιαφερον ειναι οτι τον δινουν ιδια εμβελεια με τον essm ….το τι κοπτοραπτικη εχει πεσει δεν φανταζεστε ….ο αγωνας να πουλησουν οι αμερικανοι ειναι ….εργολαβικος πανω απο ολα και φυσικα κατ επεκταση ιερος ….μετα απο ναβαλ εχουν βαλει 4 α50 γιατι δεν ξερουν αν θελουμε σκαλπ ..η δυνατοτητα α70 υπαρχει …..αυτα …τελος τα παραμυθια και η μαυρη προπαγανδα …σκαλπ=διαθεσιμος μικα= και μονος και 2πλος και 4πλος…ειναι ξεκαθαρα πλεον θεμα ναυτικου τι θελει βαλει επανω …περιορισμοι δεν υπαρχουν ….οτι διαφορετικο δειτε καπου ειναι προιον κοπτοραπτικης …

   1. στειλε μαιλ στην MBDA και ρωτησε τα παραπανω ….αν ισχυουν …εγω τα ξερω απο 2016
    στην προκειμενη περιπτωση μαζεψα σκορπια αποσπασματα απο την ενημερωση (οπως λεγανε ) στο τουιτερ απο πολλους λογαριασμους …..δεν εχει σημασια ..στειλε μαιλ θα σου τα πουν …

    1. Aυτο θα μπορουσε να το κανει και το DR να μην εχουμε τα παπαγαλακια να λενε, που θα ειναι και καπως πιο επισημο.

  1. Μακάρι, αυτό θα ήταν τέλειο και θα έγερνε αρκετά την ζυγαριά, αλλά αν μπορούσαν δεν θα το διαφήμιζαν παντού?

   Το επιχείρημα στείλε mail στην MBDA δεν είναι και τόσο ωραίο, πολύ ορθά επισημαίνει ο έτερος αναγνώστης ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο ας το ξεκαθαρίσει το DR που θα ήταν μια συνέντευξη και θέμα που θα έκανε πάταγο γιατί θα άλλαζε την ζυγαριά και θα ήταν τρελλή αποκλειστικότητα.

   Για κάποιο λόγο όμως μάλλον δεν θα ισχύει αλλιώς θα το διαφήμιζαν από μόνοι τους.

 72. Όσο και αν θα ήθελα να αγοράσουμε γαλλικά νομίζω ότι ακόμα και τώρα η πρόταση μένει πίσω σε σχέση με αυτή της Αγγλιάς και της Ολλανδίας.

  Εκπληκτικός ο Aster 30 αλλά όσο οι Γάλλοι δεν μπορούν να προσφέρουν quad pack για CAMM ή MICA η πρόταση τους είναι καταδικασμένη και αυτό γιατί οι γείτονες επενδύουν στην λογική του κορεσμού του αντιπάλου. Για την ώρα μόνο ο Crotale προσφέρεται σε quad pack.

  Προφανώς εκπληκτικό και το ραντάρ αλλά εδώ να σκεφτούμε και το κόστος της κτήσης και επίσης να σκεφτούμε και την μελλοντική αναβάθμιση της πλατφόρμας. Νομίζω η FDI με 4 εκτοξευτές έχει φτάσει στα όρια της ως πλατφόρμα πραγμα που δεν ισχύει για την ArrowHead.

  Επίσης ένα θέμα είναι και το σύστημα διαχείρισης μάχης, αν θυμάμαι καλά οι FDI έχουν το SETIS, ένα σύστημα που δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Από την άλλη το ναυτικό μας έχει σε χρήση το TACTIKOS σίγουρα στις super vita, πρόκειται για ένα σύστημα που μετράει πολλές εγκαταστάσεις παγκοσμίως με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα συστήματα σε αυτό. Δηλαδή ευκαιρία για εξοικονόμηση χρηματικών και χρονικών πόρων.

  Για την μη αναφορά ECM ας μην τους καταδικάζουμε, εδώ και καιρό επιμένουν πως το ραντάρ τους κάνει πολλά πράγματα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν το αναφέρουν.

  Τέλος να σκεφτούμε και τα μεταχειρισμένα, η Αγγλία και η Ολλανδία μπορούν στο μέλλον να είναι πηγές μεταχειρισμένων αξιόλογων σκαφών.

  Δυστυχώς αν και οι Γάλλοι έχουν την καλύτερη τεχνολογικά πλατφόρμα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με το ναυτικό μας με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να μην εξελίσσεται σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες.

  Η ταπεινή μου άποψη.

 73. Προσωπικα θα ηθελα να δω 4 ΜΕΚΟ Α300 με 4xsylver A50 για Αστερ30 πλωρα, κυριο πυροβολο 127mm/Vulcano συν ενα 76αρι στραλες πανω απο το hagar, 8 MM40mk3 και 32 vl MIKA NG στο μεσοστεγο και ενα RAM ή ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ με AHEAD πισω και πανω απο τα Α50. Τα 2 Τ214 ως ενδιαμεση λυση και τις 4 F123 με Leasing μεχρι την παραλαβη των Α300 ωστε μετα να αγοραστουν εναντι μικρου αντιτιμου και να εκσυγχρονισθουν στο ιδιο επιπεδο με τις ΜΕΚΟ 200.

  1. @ Ασβος

   1,7 δις ευρω η καθε μια ΜΕΚΟ Α300.
   Καλυτερα αυτα οπως ειναι σε Arrowhead-140 σε 1,2 δις ευρω.
   Υποβρυχια μαλλον να παμε Γαλλια.

 74. Σιγνομι λιγο γιατί αυτοί οι ζιζιτισι παι λιγο στραβά.

  Έχουμε σοβαροί ένδειξη ότι οι Γάλλοι θα μας αφήσουν να βάλουμε Aster30 στα Sigma115 & AH140HN;;

  Πηγές θέλω.

  Νομιζο οτι Aster30 ..μονο με FDI HN & Bergamini.
  Όποιος λέει κάτι άλλο να φέρει πηγή.

  1. Η MBDA είναι Ευρωπαική εταιρεία και θα ήταν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αν δεν πουλάει οτιδήποτε ζητήσει για την άμυνά της μια χώρα της ΕΕ, ειδικά όταν δεν αντίκειται σε νόμους και συνθήκες (πχ ΟΚ δεν θα πουλούσε ένα πυρηνικό πύραυλο κτλ).

   Εδώ πουλάνε Aster σε μπανανίες ή άσχετες χώρες. Εδώ πουλούσαν όχι μόνο τον Aster αλλά και συμπαραγωγή και μεταφορά μέρους της τεχνολογίας στην Τουρκία, που είναι εχθρική με την Γαλλία, τι λέμε τώρα. Οι Aster όποτε τους θέλουμε και αν τους θέλουμε είναι εκεί και μας περιμένουν. Το θέμα είναι να ενσωματωθεί σε ευρωπαικό σύστημα μάχης (πχ Tacticos αντί Setis), αλλά νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να είναι δύσκολο αν δεν έχει γίνει ήδη.

   Οπότε θεωρώ ότι σε οποιοδήποτε ευρωπαικό πλοίο και ειδικά σε ευρωπαικό σύστημα μάχης μπορούν να μπουν.

 75. ααα και κατι για τον συνδιασμο ns-200+apar2 ….οπου καπιοι ερωτευθηκαν ξαφνικα ..ειναι ανωτερος λενε απο sea fire …οπως και το σοναρ των mmsc απο τα captas …κατα φαντασιαν ….λοιπον συμφωνα με την thales που τα κατασκευαζει ολα…ο συνδιασμος ns-200+apar2 στην καλυτερη περιπτωση πιανει το 30% των επιδοσεων ενος sea fire –sea master 400 (ειναι το ιδιο πραγμα αυτα) …απλα το apar2 εχει καναλια για essm και sm2 ..εξου και ο ερωτας οπως καταλαβατε για τον συνδιασμο αυτο …..ειπαμε κοπτοραπτικη ..γιατι ο αγωνας ειναι εργολαβικος ……επισης οποιος θελει ας στειλει μαιλ στην ιδια την thales …

  1. Το SEA FIRE έχει μεγιστη εμβέλεια τα 300km

   https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2020-10/Thales%20Sea%20Fire%20Data%20Sheet_R3.pdf

   Για δες το τι εμβέλειες δίνει h THALES @NS200:Μήπως 400KM??

   https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2019-11/NS200-V04.pdf

   Για κοίτα και πόσες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίζει ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ το APAR 2:
   https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/apar-active-phased-array-multifunction-radar

   Μήπως τόσες όσους πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο??

   Το SF μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 16 ταυτόχρονα

   aλλωστε οι γαλλικές δεν έχουν και παραπάνω πυραυλους θα μου πεις

   aλλο το sf και άλλο το sea master 400

   https://www.thalesgroup.com/en/sea-master-400-non-rotating-long-range-surveillance-radar

   SF: Multi function radar
   Sea Master: Long range surveillance radar

   Βεβαια δεν ξέρω εάν μπορείς να τα αλλάξεις μεσοπέλαγα με ελικόπτερο!!!

   Μπορείς να μας διαφώτισείς εκεί μήπως??

   1. Πάλι τις βάλτες ανοησίες της πτώσης αναπαράγεις? Το SeaFire παραδωθηκε πριν λίγες μέρες και έχει 400 χιλρα εμβέλεια όχι 300.

  2. Δεν νομίζω οτι το Sea fire και το Sea master 400 είναι τα ίδια. Το ένα είναι Thales Γαλλίας και το άλλο Thales Ολλανδίας. Αν και μάλλον χρησιμοποιούν τα ίδια TR στοιχεία.
   Το λογισμικό όμως πρέπει να είναι λογικά διαφορετικό.

   1. ειναι το ιδιο πραγμα επι της ουσιας και ενδοεταιρικη μεταφορα τεχνογνωσιας ….για φορολογικους και λοιπους παρομοιους λογους …βγαινει σε ολλανδικη εκδοση με το μισο ονομα αλλο ….επι της ουσιας ειναι ενα και το αυτο …

    1. Δεν νομίζω οτι παίζει ενδοεταιρική μεταφορά τεχνογνωσίας.
     Μόνο μεταφορά επενδύσεων και κερδών. Πρακτικά και ουσιαστικά μιλάμε για άλλες εταιρίες.

  3. Αυτα που γραφεις ξεπερνουν τα ορια της γελοιοτητας και της ασχετοσυνης.

   Δηλαδη η Thales βγαζει ρανταρ ΜΟΝΟ για τις 5 Belharra του Γαλλικου ναυτικου, ενω στις 4 Ολλανδικες LFC, 4 Γερμανικες F-124 Sachsen, 3 Iver Huitfeldt, 4 Ολλανδικες νεες ASWF, 6 νεες Γερμανικες ΜΚS-180 βαζουν ρανταρ της πλακας???? Σοβαρα τα γραφεις αυτα?

   Το APAR Block 2 συνδυαζεται με το Sea Master 400 ως αντικαταστατη του SMART-L για να καλυπτουν συνδυαστικα τις μπαντες Χ και S ωστε να καλυπτουν τεραστιες αποστασεις μαζι με τεραστια ακριβεια και να καθοδηγουν τους πυραυλους.

   «An important element of Thales’ AWWS is the new «X/S Suite». This next-generation, fully digital dual-band X/S radar suite is an integral combination of the SeaMaster 400 fixed panel S-band radar suite and the APAR Block II X-band multi-function radar, both using gallium nitride technology.»

   https://www.youtube.com/watch?v=QAUhBC7Eyfs

   1. Το αν θα τοποθετηθει Sea Master 400, η NS100 / NS200 στις φρεγατες Arrowhead-140 και Sigma ειναι απλα επιλογη του πελατη, δηλαδη του ΠΝ.

    Οτι θελουμε το πληρωνουμε και το βαζουμε, καθως ολα ειναι ενσωματωμενα με το ΣΔΜ TACTICOS.

    To NS100 / NS200 ειναι απλα φθηνοτερη λυση σε σχεση με το Sea Master 400 και το SMART-L. Το Sea Master μπαινει ακριβως απο πανω απο το APAR Block 2 οπως δειχνουν ολα τα σχεδιαγραμματα.

    Ο ισχυρισμος οτι το ρανταρ Sea Fire ειναι κορυφαιο ενω τα APAR Block 2 + Sea Master 400 ειναι της πλακας ειναι εντελως αστειο.

    1. του έχω δώσει απάντηση με links
     δεν έχει ανεβεί ακόμα

     δεν μας λέει όμως εάν κάποιο από αυτά μπορεί να αλλαχθεί με ελικόπτερα μεσοπέλαγα!!!

     1. τι να ανεβει καμια κοπτοραπτικη και οι φοβερες και τρομερες πηγες σου ?….για περιστροφενα μιλαμε vs fix panel ….και μας γραφει απο πανω για sea master vs sea fire ..ενω εχω πει οτι ειναι ενα και το αυτο ….αν εχετε προβλημα κατανοησης εσεις εγω δεν φταιω…..

    2. οτι ναναι ..καμια σχεση με οτι εχω πει …ειπαμε περιστρεφομενο vs fix panel ….ns100-200 vs sea master or sea fire …..το sea fire vs sea master400 δεν το εχω πει πουθενα ….και το sea master 400 δεν προταθει σε κανενα πλοιο και ειναι ιδιο ουσιαστικα με το sea fire ..και δεν διαλεγει ο πελατης απλα ..η σιγμα δεν μπορει να παρει sea master 400 …δεν εχει καμια σχεση η κατασκευση και το βαρος του ενος (rotate) με το αλλο (fix panel) …ουτε φυσικα επιδοσεις δυνατοτητες συντηρηση αναβαθμιση …..αλλα πραγματα γραφουμε και λεμε οτι θελετε καταλαβαινεται ..η κοπτοραπτικη βλαπτει σοβαρα την υγεια

     1. https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2021-04/SEA%20MASTER%20400-V03_1.pdf

      Για το Sea Fire δεν βρήκα ακόμα τα στοιχεία να τα συγκρίνω να σας πω.
      Θεωρητικά όμως δεν είναι ίδια γιατί
      Sea Fire 8.800 κιλά τα 4 πάνελ 4Χ 2.200
      Sea Master 5.600 κιλά τα 4 πάνελ 4Χ 1.400
      Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
      Προσοχή όλοι κάνουν την ίδια κομπίνα, βάζουν πιο
      μικρές κεραίες με λιγότερα στοιχεία στα πάνελ΄
      και βγάζουν 2 ή 3 ραντάρ για κορβέτες-φρεγάτες αντιτορπιλικά.

      Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των πομπών μέσα στο πλοίο.
      Βασικά έτσι μην το πάρετε ακριβολογώντας.

     2. Αφού μαλώσω εσένα θα έρθει αύριο η σειρά του CK!

      Γιατί; Γιατί να θυμηθεί τι έγραφε!

 76. –Η αμερικανικη δεν κανει με τιποτα διοτι ειναι πλοιο το οποιο φτιαχτκε για αλλες δουλειες..Πιστευω ομως οτι ουτε η Μπελαρα κανει διοτι το γαλλικο ναυτικο την σχεδιασε ως ενα πλοιο με ελαφρυ οπλισμο αλλα με καλο σοναρ…κ ρανταρ,,,
  Ακουω τωρα να βαλουμε πυραυλους εδω πουραυλους εκει..λες κ ειναι φωρτηγο που του βαζεις φορτια οπου θελεις…
  Δεν ξερω αν μπορει να γινει σωστο το πλοιο…αλλα ειναι καλυτερο απ το αμερικανικο…Το πλεονεκτημα των γαλλων ειναι οτι δεν κινδυνευεις σε περιπτωση κρισης να σε μπλοκαρουν η να μην σου δωσουν πυραυλους αν χρειαστεις…
  Με ολα τα υπολοιπα εχεις αυτο το θεμα…

 77. το ρεζουμε ειναι αυτο ……

  1. πλοιο που δεν μπορει να παρει fix panel radar …απορριπτεο
  2.ο κορυφαιος asw συνδιασμος ειναι captas4-k2-mu90 πλοιο που δεν μπορει να φερει τον συνδιασμο απορριπτεο
  3. aaw 24 αστερ-σμ2 + 24 μικα-εσσμ +8 σκαλπ-τομαχωκ …πλοιο που δεν μπορει να φερει τουλαχιστον το συνδιασμο αυτο ..απορριπτεο

  4.αν δεν υπαρχει κανενα πλοιο που να συνδιαζει τα 3 παραπανω …δεν αγοραζουμε τιποτα …
  για κοροιδα αλλου ..εμποροι και μεσαζοντες ….

  τωρα καθαρα θεωρητικα 3 πλοια μπορουν τα παραπανω +1 ακομα που δεν εχει προταθει (φρεμμ ιτ) και ειναι τα εξης αλφαβητικα .
  1.Α140
  2.FDI
  3.F110

  1. εχουμε πολυ ωραιο ελληνικο ελαιολαδο να του πουν του ανθρωπου να αγορασει να το πασαλυψη ολο το πλοιο να το βαλει εκει που φανταζεται να το ευχαριστηθει κιολας …..

 78. Από:
  64xAster30/64xMicaNG/84xRim116 ..
  με τέσσερα FDI HN παμε σε 64xAster30/192xMicaNG/168xRIM116..
  με δύο FDI HN & 6xGowind3100.Ίδια λεφτά.

  Και διπλασιάζονται μοναδες,Radar,Suites ASW,S-70B,ESM/ECM Με τα ίδια 4,5-4,7δις.

 79. Δειτε τη συνεντευξη του Αντιναύαρχου ε.α Σπύρου Κονιδάρη πριν μερικες ημερες.

  «Το ναυτικο χρειαζεται πλοια Αεραμυνας περιοχης. Το πλοιο αεραμυνας περιοχης δεν το καθοριζει το τι λεει ο καθε κατεσκευαστης, τα οπλα και τα συστηματα μιλανε απο μονα τους.

  Γι αυτο λοιπον η θεση μου που την εχω εκφρασει και σε αλλο πανελ, το πλοιο αεραμυνης δεν το κανει το πλοιο με ενα εξαιρετικο ρανταρ που πιανει 300-400 χιλιομετρα, και να πουμε εδω οτι σε 300-400 χιλιομετρα ειναι σε ευθεια γραμμη, επειδη η γη ειναι καμπυλη, η ακτινοβολια φευγει απο τη γη, αρα για να πιασεις ενα αεροσκαφος στα 300 χιλιομετρα θα πρεπει να πεταει στα 5 χιλιομετρα (υψος).

  Ενα αεροπλανο που θα επιτεθει σε ενα πλοιο δεν θα πεταει στα 5 χιλιομετρα, θα πεταει στα 300 μετρα. Αρα θα το πιασεις σε κατω απο 100 χιλιομετρα. Αρα τι να το κανω εγω το μεγαλο ρανταρ.

  Αρα λοιπον Αεραμυνα περιοχης εξασφαλιζεις με τα οπλα. Επομενως εαν καποιο (πλοιο) εχει μονο ρανταρ χωρις πυραυλους δυνατοτητων, ειναι καλο μονο για ελεγχο εναεριας κυκλοφοριας. Να βοηθησει το ρανταρ της Παρνηθας, του Ελευθεριος Βενιζελος κτλ.

  Αρα λοιπον ο αριθμος των πυραυλων και η δυνατοτητα να χτυπησουν μακρυα και κοντα. Και δεν μπορεις να πεις οτι εχεις ενα καραβι που βαραει μεν μακρυα, εχει λιγα βληματα και δεν εχει και αυτοαμυνα. Που σημαινει οτι ενας πυραυλος να περασει, το χτυπησε, το τιναξε στον αερα.

  Αρα λοιπον χρειαζεται μια ποικιλια οπλων και συστηματων για να μπορεσει ενα καραβι να σταθει, και μιλαμε για καραβια Αεραμυνας περιοχης, που εξασφαλιζει και την Αεραμυνα του και την αμυνα μιας περιοχης 100-150 χιλιομετρων γυρω του, για να λειτουργησουν και αλλες μοναδες. «

  https://www.youtube.com/watch?v=OxdjlqIkank

  1. @G_P

   Οι FDI δεν μας προσφέρονται σαν πλοία αεράμυνας περιοχής, ως γενικών καθηκόντων μας προσφέρονται – με κάποιες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Τις Λαφαγιέττες αντικαθιστούν.

   Ωστόσο μου κάνει προσωπικά τρομακτική εντύπωση η υποτίμηση καλού ρανάρ απο διάφορους.
   Το ραντάρ μπορεί να μην είναι το Α και το Ω αλλά σίγουρα είναι το Α.
   Επίσης μου κάνει εντύπωση η υποτίμηση πυραύλων μακράς εμβέλειας απο μερικούς. Με την ύπαρξη πυραύλων μακράς εμβέλειας και καταλλήλων ραντάρ αλλάζουν εντελώς οι τακτικές και του αμυνόμενου και επιτιθέμενου, σε αέρα και θάλασσα.

 80. ας του πει καποιος οτι επι παραδειγματι τα μεγαλα ρανταρ ..δηλαδη fix panel =sea fire or sea master400 ..εχουν την δυνατοτητα να εμπλεκουν πολλους στοχους ταυτοχρονα και να ενεργουν συνδιαστικα με το cms πολυ ποιο γρηγορα …ενα απλο ρανταρακι ναυαρχε ειδε δεν ειδε τον εχθρο ..εχεις δεν εχεις πυραυλους …1 το πολυ 2 στοχους θα εμπλεξει και αντε βια 4 πυραυλους στο αερα ταυτοχρονα ….παραπανω γιοκ …τι να τους κανεις τους πυραυλους χωρις ρανταρ? υποθετα ?….μονο για τετοια χρηση θα κανουν ….

 81. ck ? ο φοβερος συνδιασμος ns-200+apar ποσους στοχους εμπλεκει ταυτοχρονα και ποσους πυραυλους στον αερα ταυτοχρονα και ποσους ανα στοχο …σμ2+εσσμ …..βγαλε σε παρακαλω τα τρομερα λινκ σου να μου τα τριψεις στην μουρη ….. μηπως λεω ειναι 2 και 4 ?…δεν το ψαχνεις λιγο να μαθουμε ?

   1. APAR can track over 200 air targets to a range of 150km and over 150 surface targets to a range of 32 kilometres. It can carry out horizontal search out to 75km and a volume search out to 150 kilometres. Thirty-two semi-active radar homing missiles can be guided simultaneously, including 16 in the terminal guidance phase. APAR is installed on four Royal Netherlands Navy frigates, three Royal

    αυτα γραφει …..εμβλεια στοχου επιφανειας 32χλμ μαξ …150χλμ στον αερα …..400χλμ και 80χλμ τα φιξ αεσα και 800 στοχους εναντι 200 …για τετοια ανωτεροτητα μιλαμε …30% ενος sea fire …..

    1. @DV-1GR

     Καταρχάς δεν υπονόησα ότι είναι ανώτερο του SeaFire αλλά ότι είναι ικανότατο ραντάρ, και μιλάμε πάντα για την πρώτη έκδοση. Το APAR 2 θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένο, τους χωρίζει 20 σχεδόν χρόνια διαφορά τεχνολογικής εξέλιξης με το πρώτο APAR.
     Επίσης η λογική ότι ο ESSM θα πρέπει πάντα να εκτοξεύεται κατά 2 για να πετύχει στόχο είναι τελείως λανθασμένη, δεν είναι κανόνας να ρίχνονται 2 βλήματα ανά στόχο και με ένα βλήμα μπορεί να κάνει κατάρριψη, το ότι το USN λόγω τεράστιου φόρτου βλημάτων στα σκάφη έχει την πολυτέλεια να το κάνει, δεν σημαίνει ότι το κάνουν όλοι οι άλλοι που έχουν ESSM.
     Δεν αντιλέγω ότι ένας ASTER, CAMM, MICA NG έχει μεγαλύτερες πιθανότητες με ένα βλήμα να πετύχει, αλλά δεν σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένο ότι θα ρίχνουμε πάντα και σε κάθε στόχο 2 βλήματα ESSM.

   2. 16 πυραυλους σε τερματικη φαση =8 στοχους …ενα συστημα λοιπον ξεκαθαρα για οπτιμαλ στους …εσσμ …με 150χλμ εμβελεια σε ιδανικες συνθηκες δηλαδη το εχθρικο μαχητικο να πεταει στο θεο οχι στα 500-1000 ποδια …και ολα τα υπολοιπα με την προυποθεση να βρεθει εντος εμβελειας εσσμ=40χλμ ….απλα δινει δυνατοτητα για περισσοτερους εσσμ σε εμπλοκη απο απλο rotate ρανταρ τιποτα αλλο …κανει το 4 στοχοι 8 …και αυτο μονο για 40χλμ και κατω στην τελικη …..αυτο ειναι το apar αυτοι ειναι λογοι των παπαγαλλων ….οι essm …οι αγαπημενοι τους …..ωωωω .τι συμπτωση ….

    1. Αυτές είναι οι επιδόσεις της πρώτης έκδοσης του που είναι τοποθετημένο στις LCF-F124-IVH
     20+ YEARS TECHNOLOGY

     Το APAR2 μπορεί να κατευθύνει ΌΣΟΥΣ πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο

     Έχω δώσει σχόλιο με linksαλλα δεν το βλέπω να έχει ανεβεί ακόμα

     δεστο και εδώ

     https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/document/2021-04/APAR%20blk2-V03_2.pdf

     APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest
     threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and
     ASuW engagements with both active and semi-active guidance
     using ICWI. Firepower is limited only by the rate of fire by the
     launcher

     1. η εμβελεια παραμενει μικρη και μαλλον ειναι το τερμα ..οποτε αφορα μονο εσσμ….ασχετος που δεν εχει προταθει apar2 σε κανενα πλοιο ……

     2. @DV-1GR

      Το APAR2 χρησιμοποείται για κατεύθυνση και καθοδήγηση των ESSM και των SM2
      στις LCF-F124-IVH

      Λες να μην ξέρουν περί μεβελειας??

      Το δέχονται να το προσθέσουν οι Ολλανδοί στις sigma115 και με ανάλογη ευκολία προστίθεται στις AH
      Όλα με TACTICOS λειτουργούν

      Ζυγίζει κοντά στους 10TN και μάλλον δύσκολο να το φορτώσουν με ελικόπτερα στα πλοία μεσοπέλαγα όπως είχες προτείνει για τα vls!!

     3. Το ραντάρ δεν μας κάνει να διαβάζετε καλύτερα παρακαλώ!

  1. @

   To google δεν ξερεις πως λειτουργει?

   Η ιδια η κατασκευαστρια εταιρια το λεει στην ιστοσελιδα της, μπορει να καθοδηγησει οσα βληματα μπορει να εκτοξευσει ο εκτοξευτης σε ενα χρονικο διαστημα. Αρα ισως ακομη και 40-50 πυραυλους ταυτοχρονα.

   «APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and ASuW engagements with both active and semi-active guidance using ICWI. Firepower is limited only by the rate of fire by the launcher. ESSM and SM-2 are supported as well as ESSM Block2 and the future Standard Missile family using the JUWL datalink.»

   https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/apar-active-phased-array-multifunction-radar

   1. Volume search coverage= κάλυψη όγκου αναζήτησης 360 μοίρες και 30 μοίρες!
    Έχασες της 40 μοίρες και της -20 αν υπάρχει κυματισμός!

    Coverage multi-beam search and TWS = Κάλυψη αναζήτησης πολλαπλών
    ακτίνων και TWS; 360° (azimuth) x 35° (elevation above horizon)=
    360 ° (αζιμούθιο) x 35 ° (υψόμετρο πάνω από τον ορίζοντα)
    Έχασες 35 μοίρες συν της -20 αν υπάρχει κυματισμός.

    Με απλά λόγια τι καταλάβατε;

 82. Λοιπόν η φρεγατιάδα έχει πολύ πλάκα. Στο άρθρο του πρώτου θέματος έχει μπει όλος ο λαός και κράζει (εκτός από έναν νομίζω) ενώ παράλληλα άκουσα και ένα τραγούδι για το οποίο γίνεται τελευταίως κάποιος ντόρος (Μιθριδάτης) και έχει πλάκα γιατί σε ένα σημείο λέει και για την φρεγάτα που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα (δεν άκουσα όλο το τραγούδι γατί βαρέθηκα, κάπου νομίζω στα πρώτα λεπτά ήδη μια μικρή αναφορά.

  Κούρασε το θέμα, τουλάχιστον να είχαμε πάρει όσα εξαγγέλθηκαν θα νιώθαμε καλύτερα (τορπίλες, αναβάθμιση Απάτσι, NLOS, λειτουργικά όλα τα Μιράζ, λειτουργικά τα ΝΗ90, FOS στα Erieye, κτλ. Εδώ αερόφυλλα για τα Απάτσι δεν μπορέσαμε να πάρουμε. Αήθεια επίσης εκείνη η ανάθεση για το σύστημα αυτοπροστασίας των υποβρυχίων τι έγινε, το πήραμε?

  1. Ότι και να πάρουμε λογικά η ολλανδική είναι το πρώτο φαβορί όπως γράφτηκε και η αγγλική το αουτσαιντερ (εξαιρώ φυσικά την παράνοια να πάρουμε την αλουμινοτρατα) η naval group πρέπει να πάρει ένα συμβόλαιο 1-2 δις ευρώ είτε για gowind σαν των UAE είτε για scorpene με mdcn.
   Θεωρώ σίγουρο ότι αν οι αμερικανοι και η ΛΜ δεν μας επιβάλουν τελικά τις αλουμινοτρατες θα μας επιβάλουν τον τενεκε35 αργά ή γρήγορα για να μας φάνε 3+δις.
   Οπότε δεν βλέπω πολλά ραφαλ στον ορίζοντα δυστηχως.
   Ο υπουργός μίλησε για 40 νέα μαχητικα
   Το πιο πιθανό είναι να πάμε σε 22 ραφαλ (+4)
   Και 18 τενεκεδες35.
   Η 4 ολλανδικες η 4 αγγλικές δεν θα ξεπεράσουν κατά πολυ τα 3 δις αφού δεν προκειτε να έχουν 4 mk41 αλλά μόλις 2 χωρίς SM2 iiiC άρα 750 εκρια τελική τιμή?
   Φυσικα τα πλοία δεν ειναι κάταδικασμενα.
   Στην αναβάθμιση της 15 ετιας μπορούν να πάρουν 3ο mk41 η 3πλους exls καλυτερο ραντάρ και αν τότε από δεσμεύονται SM2 iiiC τους βάζουν απευθείας.
   Μαζί με ενδιάμεση 4 Μ η type23 +4 meko up θα έχουμε 3,7 δις συνολο?
   Ta υποβρύχια είναι απαραίτητα και 3 με οπλα και υποστήριξη δεν θα πάνε πάνω από 1, 8-2 δις. Scorpene με mdcn ειναι το ιδεατό και οι Γάλλοι θα είναι ευχαριστημένοι αφού θα τους βαλουμε και στο ναυτικό μας εκτός της αεροπορίας μας να διαφημιζουν τα όπλα τους.
   Με 5,5-5,7 το ναυτικό θα έχει 4 νέες φρεγάτες, 4 παλιές περίπου συνομιλικες των μεκο και 3 νέα υποβρύχια με πυραύλους μακρου πληγματος.

 83. Τα ίδια άτομα που κράζουν την FDI για τα κελιά είναι και ακριβός τα ίδια άτομα που δεν απαντούν ποτέ στην ερώτηση τι να κάνουμε στην περοπτοσι που δεν μας δίνουν SM-2IIIC για τις φρεγάτες με mk41.

  Είναι παραπάνω από προφανές ότι το ΠΝ δέχετε εναν ακήρυχτο πόλεμο να μην αποκτήσει έστω μερική ικανότητα AAW.Χρονια τώρα.Αρχισε στην δεκαετία του 90 με τα Kidd.

   1. Δεν είμαι ειδικός. Και ευτυχώς δεν πρέπει να αποφασίσω εγώ.

    Αλλά άμα μας λέει το ΠΝ οτι χριαζαιτε ικανότητες AAW εγώ το σέβομαι 100%. Αυτοί μας φυλάνε 24/7.Δεν θα τους λέω ότι και με ESSM μια χαρά είναι άμα πάνω από τα κεφάλια τους στα 11χλμ τους πετάνε τα akinci τις βόμβες και τα βλήματα γιατί πάνω από τα 10χλμ δεν φτάνουν τα ESSM/CAMM κλπ.

    1. Πραγματικά αναρωτιέμαι τελευταία μήπως κάποιοι δεν θέλουν ικανά όπλα όπως Aster30, FDI, SAMP/T-NG, AASM, κοκ γιατί φοβούνται μην και χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε. Μήπως κάποιοι προτιμούν να έχουν σε μόνιμη ομηρία πάντα αδύναμο τον Ελληνικό λαό, για να διαπραγματεύονται οι ίδιοι από μειονεκτική θέση, να δικαιολογούν εύκολα τις υποχωρήσεις στους εχθρούς, και το κλαψούρισμα και τα παρακάλια στους προστάτες που ξεφτυλίζουν το ελληνικό έθνος; Θέλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να υπερασπιστούμε την χώρα μας η θα αφήσουμε για πολύ ακόμα να μας κάνουν κουμάντο ΕΛΙΑΜΕΠ και λοιποί που θέλουν να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας;

    2. Δεν είσαι ειδικός αλλά μας έχεις πρήξει με τους SM-2IIIC !
     Τους οποίους παρήγγειλαν οι Καναδοί στα 5 εκ./τεμάχιο για το 2030.
     Ενώ οι Ολλανδοί έχουν ακόμα παραγγελία για ΙΙΙΑ.
     Ήμαρτον πια.
     Πάρε κι ένα link του Φεβρουαρίου που μάλλον δεν διάβασες
     https://defencereview.gr/aster-30-vs-sm-2-for-hellenic-navy-new-frigate/

  1. Αν δεν μας δίνουν SM2 και πάμε σε ευρωπαικό πλοίο, πολύ απλά βάζουμε πάνω του Aster. Σιγά το δύσκολο, κουτί, καλωδιώσεις, σύνδεση με ραντάρ και Tacticos και κλείσαμε. Άντε το πολύ να υποχρεωθούμε να πάρουμε το Setis αλλά δεν νομίζω

    1. Για αυτό αναφέρω το Tacticos, αλλά και μόνο Γαλλικά να είναι, ΟΚ άρα όλοι οι πύραυλοι, το ραντάρ και το σόναρ. Θέλουμε κάτι άλλο?

 84. Οι scalp naval αποτελουν σοβαρό παραγοντα αποτροπης. Η αποτροπη ειναι το ζητουμενο και οχι η ατερμονη αμυνα επιθεσεων κορεσμου (κυριως απο UCAV). Θα πρεπει να εχουν συνεχως στο μυαλο τους πως αν επιλεξουν να προσπαθησουν να προκαλεσουν ζημια ενος δις θα υποστουν ζημια τριων δις.

  1. Συμφωνω απολυτως.
   Tι βεληνεκες εχουν οι Scalp Navale ; 1000 km; Tres bien.
   Αγοραζουμε λοιπον μερικες δεκαδες πυραυλους και 4 εκτοξευτες Α70 sylver, τους πακτωνουμε στο προαυλιο του Ναυστάθμου, και απο εκει βαραμε οτιδηποτε μεχρι την Αγκυρα και το Ικόνιο. Φευγει και ο καημός των ναυταίων με τη «υποστρατηγικη κρούση», αφου ζηλευαν που την ειχε η Αεροπορια και δεν ειχαν αυτοι.
   Τι τις θελουμε λοιπον τις Μπελχαρες;

   1. Ακριβώς το ίδιο έλεγα πριν καιρό… με τέτοιο βεληνεκές, γιατί να πληρώσω 1 δις για τον φορέα, αφού μπορώ να τον πακτώσω στο στρατόπεδο με κόστος 100 χιλιάρικα.

    Ας μας τα δώσουν μαζί με τον Α70, αλλά στα πλοία να φορτωθούν ΑΑ πύραυλοι

    1. Γιατί έτσι χάνεται ο σημειακός χαρακτήρας ακαριαίας ανταπόδοσης και αποκτούνται χαρακτηριστικά εν δυνάμει γενικευμένης σύρραξης η οποία ενδεχομένως να μην έχει πολιτική στήριξη.

  2. Δεν παίζουμε μονόπολη εδώ. Δεν τους νοιάζει αν θα θα υποστουν ζημια τριων δις, τους νοιάζει να κερδίσουν τον πόλεμο.

   1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Και ομως, ειτε σε ειρηνη ειτε σε πολεμο οταν ξερεις οτι ο αλλος μπορει
    να σου καταστρεψει οτιδηποτε κρινει απαραιτητο, σε οποιοδηποτε
    σημειο της χωρας σου, ειναι λογος για να μην ξεκινησεις τον πολεμο,
    αλλα και να τον τερματισεις πιο ευκολα.
    Τα παντα οριζονται απο μια ζυγαρια κερδους προς ζημια.
    Ο απεναντι εχει να χασει πολλα περισσοτερα σε θεματα υποδομων.
    Εχει μια βιομηχανικη αναπτυξη που αν δεν εκανε τοσο αγαρμπα
    φανερες τις προθεσεις του, μπορουσε να τον σηκωσει ακομα
    ψηλοτερα.
    Αν εμεις του κανουμε την χωρα χωραφι μαζι με αλλους που
    περιμενουν στην σειρα να του βαλουν τρικλοποδιτσα,
    πιο το οφελος να παει απο το 18 στο 58 στην οικονομικη κλιμακα ;
    Δεν θα μπορει να υποστηριξει τα σχεδια του για νεα οθωμανικη
    αυτοκρατορια.
    Η δυνατοτητα μας για την μεταφορα του πολεμου στο εδαφος τους
    με επιτυχια, ειναι το Α και το Ω για να μην εχουμε σοβαρα
    προβληματα με τους απεναντι.
    Θα προτιμησουν να στραφουν σε αλλους πιο ευκολους στοχους.

 85. Σιγνομι λιγο..

  Το ESSM είναι βλήμα που έχει εμβέλεια καπου 25-35χλμ και φτανι τα 10χλμ οροφή.

  Το Aster30 100-130χλμ και 20χλμ αντίστοιχα.

  Και μόλις τώρα διαβασα εναν «ειδικό» να μας λέει ότι το ESSM εξναι καλύτερο!Και γιατί;Επειδή λέει το ESSM blk2 έχει διπλή καθοδήγηση!!

  Δηλαδή και το akinci να πεται στα 11χλμ πανό από τα κεφάλια τις Σ115/AH140 και να βρέχει βλιματα απο πανο δεν πιραζι γιατί το ESSM έχει διπλή καθοδήγηση!!!

  Εδώ πια παίζουντε ασχιμα παιχνίδια στην πλάτη τις πατρίδας μας.Του πολεμικο ναυτικό μας.

  1. Μην γραφεις τέτοιες ανακρίβειες!!

   Που τις είδες αυτές τις επιδόσεις του eccm??

   Έχει εμβέλεια 50+km και μπορεί να κτυπήσει στόχους σε πάνω από ύψος 15km!!Και σαφώς σε κάποιες συνθήκες εμπλοκής πλεονεκτεί να έχει διπλή καθοδογήσεH!

   1. Τι ανακρίβειες λες;

    Το αυστραλιανό ναυτικό στo jstor δινι εμβέλεια για το ESSM στα 18χλμ!!!

    Όλα τα pdms στα 30000ft πανε.Camm/aster15..

    Εμβέλεις μ2χρι τα 30χλμ max!!!

    1. Για δώσε το link!
     Ότι υπάρχει από ανοικτές πηγες το βεληνεκές δίνετε στα 50 + km
     Μην αρχίσουμε πάλι με τη πολωνέζικη αναφορά διότι αυτή αναφερόταν σε RIM7!!
     ’Aλλο CAMM και άλλο ESSM
     Ο απλός CAMM ζυγίζει 90KG και ο ESSM στα 280KG

     1. Δεν υπάρχει λινκ.Οτι υπήρχε στο διαδίκτυο το κατέβασαν τώρα και χρόνια και ούτε θα βρεις.Το μόνο που λένε είναι οι εμβέλεια με τα παραμύθια τον 50χλμ.

      Δώσε μου ένα λινκ που φτάνει τα 45000 ft!

      Είναι pdms.Για αυτοάμυνα.Τιποτα παραπάνω.

      Εδώ οι Γάλλοι δίνουν 32.000ft οροφή για τα aster15 και έτσι μου λες για το σούπερ ESSM tou 90 να πηγαίνει φεγγάρι και να καταρρίπτει UFO.

     2. Έχεις μπερδέψει τον RIM7 με τον ESSM!!

      Ο ESSM έχει ταχύτητα >4M μεγαλύτερη των ASTER15!!

      Επιπλέον πολλοί αγνοείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά στόχων επιφανειας μέσω καθοδήγησης SARH καιότι σε περίπτωση παρεμβολών μπορεί να κατευθυνθεί παθητικά κατά του παρεμβολέα (HOME ON JAMMING!)

      Δες επίσης ποια είναι η ΕΛΑΧΙΣΤΗ απόσταση εμπλοκής τους και ποια των ASTER!!

 86. +] aesa είναι κακό πράγμα για αεράμυνα. Έχει τρύπες. Αλλού βλέπει 300 αλλού 100 και αλλού τίποτα. Μόνο συμβατικά ραντάρ μέχρι οι εταιρείες να καταλάβουν τι είναι το AESA. Και στα F-16 και στα Rafale και στις Belharra. Άσε που μας κόβουν 200 εκατ. με συμβατικό ραντάρ. Πούλημα οι PATRIOT. Ακύρωση εκσυγχρονισμού F-16.

  +] Τορπίλες 50 χλμ από πλοίο.

  +] Όσο για τον Μικρό Ήρωα του λέω απλώς να κοιτάξει την εξίσωση του ραντάρ και να βρει λύσεις.

    1. ΓΕΝΙΚΟΣ
     μάλλον στην εμμονή για συμβατικό ραντάρ.

     Δεν υπάρχουν πια συμβατικά ραντάρ σε αυτες τις συχνότητες, όλα σε PESA και πλεον AESA βγαίνουν, ξεκόλλα.

  1. Βρε μπαγάσα βρήκα λύσεις δεν το καταλαβαίνεις;

   Εδώ τους γράφω παρακάτω για το ραντάρ και ανάθεμα αν καταλάβουν τι
   τους έγραψα;

   Να δω αν θα μου απαντήσουν τα εδώ καλόπαιδα;

   1. Θέλω να μου πεις κύριε ηλεκτρονικέ πως αποφεύγει τις παρεμβολές ένα ραντάρ. Είναι στο τετράγωνο της απόστασης οι παρεμβολές και στην 4 δύναμη της απόστασης το ραντάρ οπότε οι παρεμβολές έχουν σημαντικό πλεονέκτημα και χαλάει το snr και γίνεται της κακομοίρας. Ειδικά στα AESA.

 87. Μάλιστα, μια ωραία ατμόσφαιρα. Βγαίνει η Πτήση και λέει εχτές ότι οι Mica θα είναι dual packed και σήμερα, ω του θαύματος, δυστυχώς δεν γίνεται και η Γαλλική πρόταση είναι αναιμική. Παίζεται άγριο παιχνίδι… Δημιουργούν προσδοκίες έτσι ώστε η απογοήτευση από τη διάψευσή τους να είναι δυσανάλογη και να οδηγήσει σε απόρριψη τις FDI. Μάλιστα έχουν το θράσος να τις συγκρίνουν με τις MMSC. Μιλάμε για πάτο… Έχω ξαναπεί, product placement λέγεται αυτό.
  Τώρα για τα δικά μας εδώ τι να πούμε; Ότι κάποιοι επιμένουν να φαντάζονται διαμορφώσεις για την Arrowhead και την Sigma που δεν έχουν προταθεί (ή εν πάσει περιπτώσει δεν τις γνωρίζουμε); Ότι κάνουν αθροίσεις, λες και είμαστε σε μπακάλικο, βγάζοντας συνολικό κόστος για κάθε πρόταση με αυτά που φαντάζεται ο καθένας ότι θα έχει; Ότι συγκρίνουν ESSM με Aster λέγοντας ως επιχείρημα ότι και ο Aster, υπό προυποθέσεις, δεν δύναται να εμπλέξει στόχο στα 120 χιλιόμετρα (γιατί η γη είναι στρογγυλή και άλλα τέτοια) ΕΝΩ Ο ESSM ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Από ποιον; Από τον Aster; Ότι κάποιοι επιμένουν να συγκρίνουν διαμορφώσεις με sm2, που δεν προκύπτει από πουθενά ότι αποδεσμεύεται, με την FDI που θα έχει σίγουρα Aster; Ότι κάποιοι αμφισβητούν την πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα του Aster σε σχέση με τον sm2, όταν σε αυτό εδώ το έγκυρο site έχει γραφτεί άρθρο από το οποίο ξεκάθαρα προκύπτει η υπεροχή του Aster; Ότι κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την εκπεφρασμένη ανάγκη του ΠΝ για προμήθεια σύγχρονων φρεγατών, προτείνοντας αντ’ αυτού να πάμε σε πρόγραμμα για προμήθεια κορβετών; Ότι κάποιοι επιμένουν ότι τα πλοία μας θα πρέπει απλά να έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται και ούτε λόγος για δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος (scalp); Ότι κάποιοι φαντάζονται υπέρογκα κόστη πιστοποιήσεων για dual packed mica, τα οποία εννοείται σύμφωνα με αυτούς θα βαρύνουν εμάς, αλλά σε paper project όπως η κορβέτα sigma είναι όλα λυμένα; Τι να πω! Έλεος! Ρανταράκι περιστρεφόμενο ns100 με essm και πολύ μας είναι! Πολλούς essm όμως ε; Γιατί τα swarm attacks θα είναι η κυριότερη απειλή. Για την Τουρκική αεροπορία δεν υπάρχει πρόβλημα.

 88. ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡΑ ΦΩΝΗΣΑΙ

  Παιδιά, σε αυτό εδώ το κουβάρι, είπε ο Δημητρης Λ, 28 Μαΐου 2021 στις 14:54

  «η πτηση αναφερει μικα σε ΔΥΑΔΕΣ»

  κι απάντησα

  Απάντηση
  Ο/Η npo, 28 Μαΐου 2021 στις 15:50

  η Π δεν ξέρει τι τς γίνεται φοβάμαι.
  Ή το κάνει για άλλο λόγο.
  Ναι, τους έχω σιχαθεί, πιστεύω πως παίζουν παιχνίδια και μάλιστα βρώμικα.

  mica NG που να μπαίνει σε δυάδες όσο και να γκούγλαρα δεν βρήκα τίποτα. Μα τίποτα.

  Κι επιπλέον αν όντως ίσχυε η naval θα το ανέφερε στην πρώτη γραμμή.

  Σήμερα η ΠΤΗΣΗ έχει άρθρο:
  «Δυστυχώς ΜΟΝΟΙ οι MICA NG στις ελληνικές FDI, αναιμική η γαλλική τελική προσφορά»

  Επειδή δίνω μηδέν πιθανότητες να μην αντιλαμβάνονται οτι δεν παίζουν MICA ούτε σε τετράδες ούτε σε δυάδες χωρίς να ανασχεδιαστεί είτε ο MICA είτε ο SYLVER φαντάστηκα πως αυτή η ξεκάρφωτη πρόταση «ενώ -με επιφύλαξη – αναφέρουμε πως κάθε κελί κάθετης εκτόξευσης Sylver 50 θα μπορεί να δεχθεί 2 πυραύλους» απ τον πολύ «Χρήστο Γ. Κτενά» είχε κάποια φάκα. Και προτού ο αλέκτορας κοκορολαλήσει, ιδού αγαπητοί αναγνώστες. Αναιμική η γαλλική τελική προσφορά.. Αναιμική σε σχέση με τι. Με τα ΑΒ που μας παραμύθιαζαν για ένα χρόνο? Αναιμική σε σχέση με τον έκτο στόλο που θα βομβαρδίσει την Τουρκία όπως είχε γράψει κάποιος γραφικός αρθρογράφος τους σε ένα απ τα αμερικανοπαραληρήματα?

  Δυστυχώς δεν ξέρω τι να πω, είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει με αυτό το μπλόγκ, και δυστυχώς δεν νομίζω πως πρόκειται απλά για αμερικανολαγνεία. Κάτι άλλο πιο σκοτεινό φοβάμαι οτι παίζει.

  Ο καθένας μας ας κρίνει κι ας αποφασίσει τι εμπιστεύεται και απο ποιά μέσα επηρεάζεται.

  1. ετσι ειναι φιλε

   αν η ανακοινωση της ναβαλ δεν εχει στραλες ή ecm το τονιζουν σαν απειλη

   ΝΑ Η ΜΠΕΛΑΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ.

   αν κατι δεν τους συμφερει οπως για την τρατα

   EINAI AΠΟΡΡΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΩς ΤΑ ΛΕΤΑ ΑΥΤΑ

   αυτοι ομως κατα το δοκουν κατατασσουν τις προτασεις την μπελαρα πιο ακριβη και την ισπανικη πιο φθηνη κλπ παντα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

   για τους αλλους οι τιμες και οι διαμορφωσεις ειναι απορρητες για αυτους οχι φυσικα και ο μιτς εχει και τις αποκαλυψεις

   πιστευω και οι τουρκοι να κατεβαζαν προταση θα την προτιμουσαν απο την μπελαρα

   λυσσαξαν για το στραλες αλλα τη λεξη sm2 δεν τολμανε να την πουν

   τιμες για τις αλλες προτασεις θα μας πουνε?

   ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙΜΕΣ?

   ΑΛΛΑ ΠΩς ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΟΠΛΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΛA ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΚΤΟς ΑΠΟ ΤΑ SM2 ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΛΟ.

   και δεν μιλαω με αρθρακια της πλακας με φουλ ειρωνια μιλαω να βγει η νταμεν οπως βγηκε η ναβαλ και να πει επισημα σιγμα κυριοι 24 σμ2 32 εσσμ 800 εκατ κατοπιν συνεννοησης με τους αμερικανους Ή πληροφόρησης από την Ελλάδα οτι ο πύραυλος ειναι αποδεσμευσιμος.

   αυτα τα μπορει να παρει και εχει το κελι ειναι να χαμε να λεγαμε

   αλλα θα ειναι αυτοι πανω στα πλοια αμα γινει κανα μπαμ μηπως? μηπως θα ειναι ο παγιατ και οι στελεχαρες της LM?

   ΘA EINAI TO F16 ME ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΤΟ ΥΨΟς ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ESSM2 ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ

  2. μιλαμε για πληρωμενους ανθελληνες, ξεκαθαρα
   Εαν υπηρχαν σοβαρες αρχες θα πρεπε να τους τοχουν κλεισει το μαγαζακι απο καιρο

  3. Καλά η Πτήση όσο πιο κοντά έρχετε η απόφαση για τα πλοία, δε μπορεί άλλο να κρυφτεί.
   Κάποτε τους διάβαζα και τους είχα για σοβαρούς. Μετά από τόσα «αποκλειστικά» άρθρα μάπα, συνέχεια για mmsc και αμερικανούς που μας προσφέρουν ΑΒ, όπλα και ροζ άλογα ενώ οι Γάλλοι δεν έχουν αυτό και δεν έχουν εκείνο, δεν είμαι καν σίγουρος αν δουλεύουν για το καλό του τόπου.
   Δε πίστευα που έγραφαν κάποιοι ότι δουλεύουν για αμερικανικά συμφέροντα, αλλά εύκολα το πιάνεις μόνο αν διαβάσεις τους τίτλους των τελευταίων ημερών και μηνών.
   Θα βγούνε κάποτε όλα στη φόρα.

 89. Θέλετε αεράμυνα περιοχής με αμερικανικό πύραυλο; τον sm2;
  Δώστε πρώτα 4,9 δις € για τις ψαροτρατες και μετά βλέπουμε αν θα σας δώσουμε όταν αποσυρθούν τα αποψιλωμενα και διαλυμένα σαπιοντερονγκα.
  Τι είπατε;
  Μας εκβιάζει ο κύριος πρέσβης;
  Δηλαδή αν δεν πάρουμε αμερικανικά περιπολικά γιοκ sm2 και σε άλλες ευρωπαϊκές φρεγάτες;
  Και η κυβέρνηση για να μην του χαλάσει το χατήρι δεν θα πάρει ούτε τις γαλλικές και τρομαξουν οι Τούρκοι με τους Aster και του κανουν παράπονα.
  Και λόγω κόστους μόνο 2 επιλογές υπάρχουν, η sigma 11515 η Α140 με μόνο 16 vls για 64 essm η camm.
  Ας ελπισουμε τουλάχιστον να βάλουν το καλύτερο ραντάρ το NS200 και όχι το 100.

  1. μακαρι να παρουν αροου τοτε να μην παρουν ουτε ευρω οι αμερικανοι απο πυραυλο ειλικρινα καμ και εξοσετ και γαλλικα ρανταρ και ειναι και φρεγαταρα τουλαχιστον οχι αλουμινοτρατα

  2. Ένα βίντεο με βασικές αρχές τι έτσι ecm , eccm και ew στα αγγλικά .

   https://youtu.be/fBLHZwEXKeA

   Τώρα να μας εξηγήσει κάποιος τι προτείνουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός της μπελ που έχει μεν ew αλλά όχι ecm κατά τα λεγόμενα ορισμένων .

   Επίσης είναι το active jamming ecm ή όχι ?
   Δηλαδή μόνο τα εκτοξευόμενα αναλώσιμα αποτελούν ecm?

   Βεβαίως προσωπικά θα περίμενα κάτι αντίστοιχο με αυτό :

   https://youtu.be/AOo9io0knc4

   Ας μας διαφωτίσει κάποιος παρακαλώ …… τι παραπάνω ΘΑ μας δώσουν όλοι οι υπόλοιποι σε σχέση με το ew της μπελ .

 90. παντως οσο και αν δεν το πιστευα εδω δεν ειναι μαχη εταιριων

  εδω υπαρχει πολιτικο ρευμα να μην εξοπλιστουμε με επικινδυνα οπλα

  επινινδυνα για τουρκους αλλα και ΄΄συμμαχους΄΄

 91. H ειδικοι ξέρουν πια συστήματα,radar,VLS,CMS κλπ δίνουν πραγματικά AAW capabilities.

  Ξέρουν το launch sequence για κάθε VLS και το πόσες σωλήνες για τα αέρια έχει το mk41/sylver etc και τι σημαίνει αυτό για τον ρυθμό εκτόξευσης σε saturation attacks.

  Ξέρουν ποσα βλιματα καθοδηγούνται ταυτόχρονα και πόσες μονάδες με τι δυνατότητες πρέπει να συγκροτήσουν μια ομάδα μάχης που θα μπορεί να επιβιώσει εναντίον εναν σιμκεκριμενο αντίπαλο.

  Ξέρουν γιατί οι αμερικανοί έφτιαξαν το CEC.Και οτι κάνουν οι αμερικανοί σε πολύ μεγάλο βαθμό πρέπει εμις να κάνουμε σε μικρό βαθμό.

  Απλά.. Στην δικοί μας περοπτοσι..οι δικοί μας ειδικοί πολυ σπάνια να μας το πουνε.Τι θέμα είναι τουλάχιστον να μην μας λένε ψέματα όπως το είδαμε με τα μιμιδια.

 92. Το ότι πολλοί περιγράφουν την Bergamini αφού συνδυάζει Aster30/camm /strales/scalp και δεν την ονοματίζουν δείχνει και το κάψιμο πλέον της φρεγατιαδας….