Η Lockheed Martin, ανάδοχος εταιρία του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), επέλεξε τη Rockwell Collins και το σύστημα Flight2 IAS (Integrated Avionics System) για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών. Το Flight2 IAS είναι ένα σύγχρονο, πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο. Επίσης έγινε γνωστό ότι τα ελληνικά P-3 θα ενσωματώσουν και το σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF : Identification Friend or Foe) Mode 5.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Rockwell Collins τα ελληνικά «P-3 θα διαθέτουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στον τομέα της αντίληψης της τακτικής κατάστασης και των επικοινωνιών. Θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αποστολής τους ποιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια». Υπενθυμίζουμε ότι το Flight2 βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία από την ΠΑ (Πολεμική Αεροπορία) καθώς εξοπλίζει τα 15 αναβαθμισμένα μεταφορικά αεροσκάφη C-130B/H Hercules, ενώ εξοπλίζει και πάνω από 900 αεροσκάφη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (KC-135, KC-10, C-130, P-3, C-2A, E-2C και E-3).

Ως γνωστόν το P-3 είναι ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας με μεγάλες δυνατότητες στους τομείς του ανθυποβρυχιακού πολέμου, της θαλάσσιας επιτήρησης, της κρούσης στόχων επιφανείας και εδάφους, της διαβίβασης δεδομένων εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο και της «επιτήρησης προπομπής», δηλαδή όταν προηγείται μιας νηοπομπής πολεμικών ή εμπορικών πλοίων, επιτηρεί τη θαλάσσια οδό και ενημερώνει για την ασφάλεια της ή τους πιθανούς κινδύνους.