Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ρωσικής εταιρίας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, η Τουρκία θα προμηθευτεί τελικά τέσσερις πυροβολαρχίες S-400 έναντι του ποσού των $ 2,5 δισεκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσεμέζοφ δήλωσε ότι «μπορώ να σας πω ότι το 45% του ποσού θα είναι η προκαταβολή και το υπόλοιπο 55% θα καταβληθεί από τη Ρωσία ως δάνειο». Η παράδοση της πρώτης πυροβολαρχίας έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα και έκαναν λόγο για την προμήθεια μιας πυροβολαρχία με έξι τετραπλούς εκτοξευτές, δικαίωμα προαίρεσης για μια επιπλέον πυροβολαρχία και παράδοση εντός του 2019

Πλέον, η Τουρκία θα παραλάβει 24 συνολικά αυτοκινούμενους εκτοξευτές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει πλήρως τις επιχειρησιακές της ανάγκες είτε στο Αιγαίο, από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο, είτε στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, από την Κύπρο έως τον Καύκασο, ανάλογα με το που έχει σκοπό να επιχειρήσει!

Ωστόσο, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τους S-400 έχει δημιουργήσει σοβαρές εντάσεις τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στρατηγού Πετρ Πάβελ, ότι θα υπάρξουν «αναγκαίες επιπτώσεις» («necessary consequences») για την Τουρκία, με πρώτη επίπτωση τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το συμμαχικό ολοκληρωμένο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Αμερικανικής Κυβέρνησης η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα F-35, διότι υπάρχει η πιθανότητα υποκλοπής κρίσιμων τεχνολογικών χαρακτηριστικών και δεδομένων του F-35 από την Ρωσία.