Η γνωστοποίηση της απόφασης της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) να προβεί στην προμήθεια –έστω και σταδιακή- 144 μαχητικών F-15X νέας γενιάς, κάθε άλλο παρά έκπληξη μπορεί να προκαλέσει σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο της άμυνας και της Αεροπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το F-15X είναι προϊόν μακροχρόνιας ανάπτυξης, μέσα από το πρόγραμμα-μαμούθ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το πρόγραμμα προμήθειας 36 αεροσκαφών του τύπου αυτού από το Κατάρ. Είναι μία χαμηλού ρίσκου και κόστους, αλλά απόλυτη (από πλευράς επιδόσεων και δυνατοτήτων) λύση για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της USAF κατά την επομένη δεκαετία, δεδομένων των καθυστερήσεων και των υπερκοστολογήσεων στο πρόγραμμα F-35.

H οποία USAF, όπως και εμείς, δεν είναι εναντίον του προγράμματος F-35… Ανώτατοι αξιωματικοί της έχουν κατά καιρούς επαναλάβει ότι το F-35 είναι το μέλλον και ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ ΘΕΛΕΙ από εδώ και στο εξής, για να ακριβολογούμε εδώ και αρκετά χρόνια, να προμηθεύεται αποκλειστικά και μόνο μαχητικά 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Επομένως, το ότι στράφηκε ξανά στο F-15, σημαίνει ότι ήταν το πιο λογικό πράγμα που μπορούσε να πράξει… Η πιο καλή εναλλακτική αν θέλετε, που είχε στη διάθεσή της… Εναλλακτική σε τι ακριβώς; Μα στο γεγονός ότι οι πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες (FOC-Full Operational Capabilities) του F-35 αργούν.

Τα αεροσκάφη του LOT 4 θα είναι διαθέσιμα από το 2025 και μετά, κάτι που με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο πρόγραμμα F-35, ανησυχεί ιδιαίτερα την USAF. Που θα είναι και ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου παγκοσμίως… Το ότι αναγκάστηκε επομένως να στραφεί στη λύση, στη σίγουρη λύση, που ακούει στο όνομα F-15X, ακόμη και αν αυτό δεν είναι μαχητικό με σχεδιαστικά χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, αποδεικνύει το πόσο ορθολογικά και με βάση τις πραγματικές της επιχειρησιακές ανάγκες λειτουργεί. Αυτό απεικονίζεται κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο στο δημοσίευμα του Defense-aerospace με τίτλο “ Pentagon cuts F-35 funding for third year running as unit costs increase”.

Στο δημοσίευμα αυτό με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2019, αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα:

-Το πεντάγωνο των ΗΠΑ ζητά για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2020 το ποσό των 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το F-35. 1,51 δισεκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το οικονομικό έτος (Fiscal Year) 2018 και 368,3 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε σχέση με το FY2019.

-Τα F-35 που θα παραγγελθούν για το FY2020, θα είναι κατά συνέπεια 15 λιγότερα.

-Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διακοινώσεις, το κόστος ανά μονάδα για το F-35 εξακολουθεί να αυξάνεται αντί να πέφτει.  

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο χρησιμοποιεί ως πηγή την επίσημη αναφορά του ελεγκτικού γραφείου του αμερικανικού πενταγώνου με τίτλο “Program Acquisition Costs by Weapon System” και η οποία με τη σειρά της δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Μαρτίου του 2019, το κόστος ανά μονάδα για το F-35, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ για το 2019! Συγκεκριμένα, (μπορείτε να δείτε τα στοιχεία στον πίνακα που παραθέτουμε αυτούσιο από το Defense-aerospace), για το FY2019 το κόστος του F-35 ανά μονάδα ανέρχεται σε 108.78 εκατομμύρια δολάρια (10,117 δισεκατομμύρια δια 93 αεροσκάφη). Το αντίστοιχο νούμερο για το FY2020, είναι 117,6 εκατομμύρια δολάρια (9,175 δισεκατομμύρια διά 78 αεροσκάφη)!  ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δηλαδή με τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα που διατυμπανίζονται εδώ και καιρό…

Που βρισκόμαστε εμείς σε όλα αυτά;

Και ερχόμαστε στο ζήτημα της ανανέωσης του στόλου των μαχητικών της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας… Η είδηση της προμήθειας των 144 μαχητικών F-15X, επιβεβαιώνει –αν μη τι άλλο- τη λογική επάνω στην οποία «πατάνε» οι απόψεις μας. Και εξηγούμαστε:

-Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονική περίοδο ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ τα κονδύλια για την προμήθεια έστω και μικρού αριθμού F-15X, το μαχητικό αυτό θα ήταν ίσως η καλύτερη εναλλακτική, δεδομένου ότι το κόστος αγοράς και υποστήριξής του είναι ΑΜΕΣΑ συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα των Rafale και Eurofighter-Typhoon, ενώ οι δυνατότητές του σαφώς μεγαλύτερες… Διατηρούμε μία επιφύλαξη ΜΟΝΟ ως προς το εάν μας επιτραπεί η πιστοποίηση όπλων όπως ο METEOR, ή το στρατηγικό KEPD 350…

-H Ελλάδα μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει ΣΑΦΩΣ να πάει σε μαχητικό 5ης γενιάς… ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ όμως;

Α). Όταν το F-35 ή οποιοδήποτε αντίστοιχο είναι πραγματικά έτοιμο επιχειρησιακά.

Β). Όταν θα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αξιοποιήσουμε ΠΛΗΡΩΣ ένα τέτοιο μαχητικό.

Γ). Εφόσον έχουμε διασφαλίσει ότι μαζί με τα αεροσκάφη θα μας αποδεσμευθούν και τα κατάλληλα –για την αντιμετώπιση της τουρκικής αριθμητικής υπεροχής- όπλα.

Έχουμε κάνει οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μας διασφαλίσει ότι ΟΤΑΝ είναι πραγματικά έτοιμο το F-35, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε όντως συμφέροντες οικονομικούς και τεχνικούς όρους προμήθειας του μαχητικού και των όπλων που πραγματικά χρειαζόμαστε; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ…

Τη στιγμή που μας παρέχεται η δυνατότητα, με πραγματικά χαμηλό κόστος να εκσυγχρονίσουμε σε επίπεδο 4ης γενιάς τα Block 30 και -50 ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα Block 52+ και -52+ Advanced, εμείς εξακολουθούμε να φαντασιωνόμαστε την πώληση των Block 30! Μία στην κροατία, μία στη Βουλγαρία, μία στα ΗΑΕ και πάει λέγοντας. Για να κερδίσουμε τι ακριβώς; «Ροκανίζουμε χρόνο» λες και αυτός λειτουργεί υπέρ μας… Λες και η γειτονική Τουρκία δεν υπερεξοπλίζεται και στους τρείς Κλάδους των ενόπλων της δυνάμεων. Λες και δεν βλέπουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε καμία απειλή από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στα βόρεια σύνορά μας (Αλβανία, Σκόπια)!

Τη στιγμή που θα έπρεπε να διατηρούμε πάσει θυσία ετοιμοπόλεμα και τα 24 Mirage 2000-5Mk.2 και να αναζητούμε εναγωνίως τρόπους συμπλήρωσης της δύναμής τους με μεταχειρισμένα -5 για να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση των Mirage 2000EG/BG και F-4E AUP, επιλέγουμε την απαξίωσή τους, μαζί με τα Block 30 και Block 50… Επιλέγουμε με άλλα λόγια την αυτοκτονία!

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά τα πράγματα… Η USAF έπραξε το λογικό την τελευταία δεκαετία. Εκσυγχρόνισε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των F-16 που διαθέτει. Πολλά από τα οποία είναι παλαιότερα από τα δικά μας Block 30! Θέλει το F-35. Όμως σήμερα, που επιβεβαιώνει πλέον το κενό που πάει να δημιουργηθεί στη δύναμη των μαχητικών της και κατ΄ επέκταση στη μείωση της μαχητικής της ικανότητας, λαμβάνει τα μέτρα της…

Εμείς για άλλη μία φορά επιλέγουμε να πάμε στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων». Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή στο τραπέζι του ανέντιμου (ντροπιαστικού) συμβιβασμού… Χωρίς καμία ισχύ απέναντι στον Τούρκο και με «διαιτητές» τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό παράγοντα. Έχουμε ΠΑΘΕΙ, αλλά επιμένουμε ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.