Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA : European Defence Agency) ενέκρινε την έναρξη του προγράμματος EPC (European Patrol Corvette : Ευρωπαϊκή Κορβέτα Περιπολίας), στο οποίο συμμετέχουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η κορβέτα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του PESCO (Permanent Structured Cooperation) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επίκεντρο του προγράμματος είναι το πλοίο MRC (Multi-Role Corvette) των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri.

Το πλοίο που θα προκύψει θα έχει περί τους 3.000 τόνους εκτόπισμα και σπονδυλωτή σχεδίαση έτσι ώστε ο εκάστοτε χρήστης/πελάτης να μπορεί να το διαμορφώσει ανάλογα και σύμφωνα με τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις. Μελανό σημείο του προγράμματος αποτελεί ο επιθυμητός χρόνος ναυπήγησης του πρώτου πλοίου ο οποίος και προσδιορίζεται για το 2026-2027.

Η κοντινότερη διαμόρφωση που γνωρίζουμε για τα πλοία MRC είναι αυτή που έχει επιλέξει το Κατάρ και αφορά σε πλοίο πολλαπλών ρόλων, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα, με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Τα πλοία που θα παραλάβει το Κατάρ έχουν μήκος 107 μέτρα, πλάτος 14,7 μέτρα, βύθισμα 4,20 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3.250 τόνους.

Η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 28 κόμβοι (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η ακτίνα δράσης τους είναι 3.500 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα, 6.482 χιλιόμετρα). Το σύστημα πρόωσης είναι τύπου CODAD. Έχει δυνατότητα συνεχούς παρουσίας στη θάλασσα για 21 ημέρες. Το πλήρωμα είναι 98 άτομα με ενδιαιτήσεις για συνολικά 112 άτομα. Επίσης μπορούν να φιλοξενήσουν ελικόπτερα επιπέδου ΝΗ-90.

Ο οπλισμός τους αποτελείτε από ένα (1) κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 76 χιλιοστών, κάθετο εκτοξευτή 16 θέσεων για ισάριθμα βλήματα Aster-30, δύο (2) τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων Marmin με πυροβόλο των 30 χιλιοστών, οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet και σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας RAM με 21 βλήματα. Ενσωματώνουν το τακτικό σύστημα μάχης Athena της Leonardo, το ραντάρ Kronos και ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου και αυτοπροστασίας.