Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Aselsan ολοκληρώθηκε η φάση κρίσιμης σχεδίασης (CDP : Critical Design Phase) του προγράμματος αναβάθμισης μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200TN Track.2 (κλάση «Barbaros»). Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα το πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί στις τέσσερις φρεγάτες MEKO-200TN Track.1 (κλάση «Yavuz») αφενός διότι ήδη είναι άνω των 30 ετών (παραδόθηκαν το 1987-1989), αφετέρου διότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης των TF-100, που θα τις αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των «Barbaros» έχουν αναλάβει οι Aselsan και Havelsan, με ορίζονται ολοκλήρωσης το 2025. Οι φρεγάτες που θα αναβαθμιστούν είναι οι F-244 «Barbaros» και F-245 «Orucreis» (παραδόθηκαν το 1997) και οι F-246 «Salihreis» και F-247 «Kemalreis» (παραδόθηκαν το 1998 και το 2000 αντίστοιχα). Στόχος του προγράμματος είναι τα πλοία να παραμείνουν ικανά και αξιόμαχα μέχρι το 2040 περίπου. Από την ανακοίνωση της Aselsan προκύπτουν λεπτομέρειες και ενδιαφέρονται στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Ότι ξέραμε μέχρι σήμερα ισχύει και οι αναβαθμισμένες φρεγάτες θα εφοδιαστούν με το σύστημα διαχείρισης μάχης BI-SYS, εξέλιξη του GENESIS των Oliver Hazard Perry, το σύστημα (ραντάρ) ελέγχου πυρός AKR-D, το σύστημα εγγύς προστασίας Korkut-D (Gökdeniz), στη θέση του Sea Zenith, και τα βλήματα κατά πλοίων Atmaca, στη θέση των RGM-84 Harpoon. Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι τα βλήματα κατά πλοίων δεν θα είναι οκτώ, όπως είναι σήμερα, αλλά 16 σε τέσσερις τετραπλούς εκτοξευτές.

Επίσης θα ενσωματωθούν και δύο τηλεχειριζόμενοι πύργοι Yalman εφοδιασμένοι με διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων L-UMTAS και τετραπλό εκτοξευτή κατευθυνόμενων ρουκετών Cirit, αμφότερα μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων. Οι φρεγάτες θα εφοδιαστούν με άλλου δύο τηλεχειριζόμενους πύργους, τύπου STOP, με πυροβόλα των 25 χιλιοστών. Το ραντάρ που έχει επιλεγεί (προϋπάρχει ήδη) είναι το Smart-S Mk.2 μέγιστης εμβέλειας 250 χιλιομέτρων και ικανότητα ιχνηλάτησης έως και 500 στόχους αέρος και επιφανείας ταυτόχρονα. Τέλος, οι αναβαθμισμένες φρεγάτες θα ενσωματώνουν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Ares-2N.

Περισσότερα για την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον τομέα των φρεγατών και των κορβετών μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: