Ένα από τα εκθέματα της αμερικανικής GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.), στη διεθνή έκθεση ναυτικών συστημάτων «EuroNaval 2020», το οποίο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον είναι το MQ-9B SeaGuardian, που είναι η έκδοση επιτήρησης θαλάσσης του γνωστού MQ-9B Reaper. Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 2019, πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, επίσημη επίσκεψη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και ενημέρωση για το συγκεκριμένο UAV, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου έγινε και σχετική πτητική επίδειξη.

Πιθανή επιλογή του MQ-9B SeaGuardian από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των P-3B Orion, θα ενισχύσει την ικανότητα του να επιτηρεί αποτελεσματικά τις ελληνικές θάλασσες, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτήρηση σημαίνει έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, των κινήσεων του Τουρκικού Ναυτικού και ακριβή εντοπισμό, επίσης σε πραγματικό χρόνο, των λαθρομεταναστών που φεύγουν από την Τουρκία και έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αποστολές στοχοποίησης υπέρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Το MQ-9B SeaGuardian είναι έκδοση του MQ-9B SkyGuardian, αλλά με βελτιώσεις στη δομή, για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και χρήση σε ακραία καιρικά φαινόμενα και βελτιωμένο λογισμικό πτητικού ελέγχου. Επίσης το MQ-9B SeaGuardian είναι ανθεκτικότερο στην σύγκρουση με πουλιά και στην αντιμετώπιση των πληγμάτων από κεραυνούς. Επιγραμματικά, το MQ-9B SeaGuardian μπορεί να εκτελέσει σειρά αποστολών όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, έρευνα και διάσωση, επιτήρηση συνόρων και αντιμετώπιση λαθρεμπορίου κ.ά.

Ο κύριος αισθητήρας του MQ-9B SeaGuardian είναι το πολυφασματικό σκοπευτικό σύστημα AN/DAS-1 MTS-B (Multi-Spectral Targeting System-B) με μονόχρωμη και έγχρωμη τηλεοπτική κάμερα ημέρα, υπέρυθρη κάμερα και κάμερα ενίσχυσης εικόνας με αποστασιόμετρο και καταδείκτη λέιζερ. Επίσης ενσωματώνει το ραντάρ AN/APY-8 Lynx II, με σύστημα συνθετικής απεικόνισης, σύστημα ένδειξης κινούμενων στόχων εδάφους και σύστημα έρευνας θαλάσσιας περιοχής. Για την ασφαλή του πτήση, ιδιαίτερα πάνω από κατοικημένες περιοχές, το MQ-9B SeaGuardian, ενσωματώνει τα συστήματα TCAS II (Traffic Alert and Collision Avoidance System) και ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast).

Επικουρικά των παραπάνω συστημάτων τα MQ-9B SeaGuardian ενσωματώνουν και σύστημα ζεύξης δεδομένων και συστήματα επικοινωνιών VHF/UHF. Τα συστήματα έχουν διάρκεια ζωής 40.000 ωρών πτήσης και μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν αυτόματα. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που μπορούν να επιχειρούν είναι άνω των 40.000 ποδών, ενώ μπορούν να πετάν συνεχόμενα για 40 ώρες. Η μέγιστη ταχύτητας τους είναι 389 χιλιόμετρα την ώρα. Το μήκος τους είναι 11,7 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών 24 μέτρα. Το μέγιστο εσωτερικά μεταφερόμενο καύσιμο είναι 2.721 κιλά, ενώ το μέγιστο μεταφερόμενο φορτίο είναι 2.177 κιλά σε εννέα σταθμούς ανάρτησης. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 5.670 κιλά. Ενσωματώνει κινητήρα TPE331-10 της Honeywell, μέγιστης ισχύος 900 ίππων και με ψηφιακό σύστημα ελέγχου του κινητήρα.

Το MQ-9 SkyGuardian/SeaGuardian έλκει την καταγωγή του από το MQ-1 Predator, το οποίο εντάχθηκε στην Αμερικανική Αεροπορία το 2007. Στην έκδοση MQ-9A το αερόχημα έχει πιστοποιηθεί για χρήση αντιαρματικών βλημάτων AGM-114 Hellfire, κατευθυνόμενων βομβών λέιζερ GBU-12 Paveway II, βόμβες GBU-38 κατηγορίας JDAM (Joint Direct Attack Munitions) και βλήματα αερομαχίας μικρού βεληνεκούς AIM-9 Sidewinder. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα πιστοποίησης βλημάτων αέρος-αέρος πολύ μικρού βεληνεκούς AIM-92 Stinger, ενώ τον Μάρτιο του 2014, η MBDA, κατόπιν απαίτησης της Μεγάλης Βρετανίας, πιστοποίησε τη χρήση βλημάτων Brimstone (στα βρετανικά MQ-9B SkyGuardian, Protector RG Mk.1 σε βρετανική υπηρεσία).