Με μια ανακοίνωση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Facebook», ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δημοσιοποίησε μια σημαντική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 F-16C/D Block.52+/Advanced Block.52+ στο επίπεδο Viper. Η ανακοίνωση του Έλληνα Υπουργού αναφέρει: «Το πρώτο ελληνικό F16 που αναβαθμίζεται στην εκδοχή Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ τροχοδρομει στον αεροδιάδρομο της Τανάγρας. Σήμερα έκανε την παρθενική του πτήση με απόλυτη επιτυχία. Στο τέλος του μήνα θα πετάξει στην Αμερική προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin. Η μεγάλη αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς». Στις εξελίξεις και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος είχε αναφερθεί και ο  κ. Ντένης Πλέσσας, στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ενημέρωσης της Lockheed Marin Aeronautics, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλέσσας το πρωτότυπο αεροσκάφος θα πετάξει για τις ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην ΕΑΒ αφαιρέθηκαν από το αεροσκάφος όλα τα επιμέρους υφιστάμενα συστήματα και πλέον εγκαθίστανται τα νέα συστήματα τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Στο πρωτότυπο αεροσκάφος θα δοκιμαστεί και η διαλειτουργικότητα και συμβατότητα του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS IΙ με το ραντάρ τεχνολογίας AESA τύπου AN/APG-83 SABR που θα φέρουν τα ελληνικά F-16 Viper. Στις ΗΠΑ το αεροσκάφος θα παραμείνει για ένα διάστημα 4-6 μηνών περίπου προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης λειτουργικότητα όλων των νέων συστημάτων. Στο μεταξύ, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα αρχίσουν σταδιακά να εισάγονται στην ΕΑΒ τα υπό εκσυγχρονισμό μαχητικά αεροσκάφη με στόχο και σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα το πρώτο, πλήρως αναβαθμισμένο, F-16 Viper να παραδοθεί στην ΠΑ στα τέλη του 2023, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι τα τέλη του 2027.

Αναλυτικά για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: