Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες που κάνουν χρήση δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GPS έλαβε χώρα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε ότι ο πρώτος δορυφόρο GPS III της Lockheed Martin είναι  «Διαθέσιμος για εκτόξευση», εισάγοντας μια νέα εποχή προηγμένης τεχνολογίας GPS.

Η δήλωση της USAF στην ουσία σηματοδοτεί την τελική αποδοχή του πρώτου διαστημικού οχήματος GPS III (GPS III SV01) της Lockheed Martin πριν από την αναμενόμενη εκτόξευση του, το 2018. Το GPS III SV01 θα φέρει νέες δυνατότητες στις στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. και των συμμαχικών δυνάμεων και ένα νέο σήμα που θα βελτιώσει τη μελλοντική συνδεσιμότητα παγκοσμίως, για εμπορικούς και πολιτικούς χρήστες.

Οι νέες δυνατότητες που φέρνει το GPS III

Καλύτερη ακρίβεια

Για τις στρατιωτικές δυνάμεις ειδικότερα, η ακρίβεια είναι απαραίτητη. Τα σήματα GPS III θα τους παρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων GPS.

Βελτιωμένη ικανότητα αντίστασης στις παρεμβολές (anti-jamming)

Τα νέα ισχυρότερα σήματα του GPS III έχουν οκτώ φορές βελτιωμένη ικανότητα αντοχής σε παρεμβολές και το ψηφιακό ωφέλιμο φορτίο για το (σχεδόν) 70% των νέων δορυφόρων θα προσφέρει στην USAF μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία.

Ισχυρότερο σχέδιο

Το διάστημα είναι μια δύσκολη «γειτονιά» και το GPS III έρχεται με έναν πιο ανθεκτικό σχεδιασμό που μπορεί να επεκτείνει την επιχειρησιακή του ζωή σε 15 χρόνια. Αυτή είναι 25 % μεγαλύτερη από τους νεότερους δορυφόρους GPS που βρίσκονται σε τροχιά σήμερα.

Νέο πολιτικό σήμα

Το GPS III θα είναι το πρώτο δορυφορικό σύστημα δορυφορικής εκπομπής L1C, ένα νέο κοινό σήμα που υιοθετείται από άλλα διεθνή παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS), όπως το Galileo της Ευρώπης. Στο μέλλον, οι χρήστες των πολιτικών GPS δεκτών θα είναι σε θέση να συνδεθούν με το L1C από πολλαπλούς αστερισμούς GNSS, επιτρέποντας μεγαλύτερη συνδεσιμότητα.

Ευελιξία ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών

Ένα από τα κλειδιά για το GPS III του Lockheed Martin είναι ότι σχεδιάστηκε με προσοχή στις ανάγκες του αύριο.

«Όταν σχεδιάσαμε το GPS III, γνωρίζαμε ότι οι ανάγκες της αποστολής θα άλλαζαν στο μέλλον καθώς νέα τεχνολογία θα γίνεται διαθέσιμη. Θέλαμε ο δορυφόρος να είναι ευέλικτος για να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές «, δήλωσε ο Mark Stewart, αντιπρόεδρος του τομέα συστημάτων πλοήγησης της Lockheed Martin. «Για να γίνει αυτό, αναπτύξαμε σκόπιμα το GPS III με αρθρωτό σχεδιασμό. Αυτό μας επιτρέπει να εισάγουμε εύκολα τη νέα τεχνολογία στη γραμμή παραγωγής μας».

Άποψη της γραμμής παραγωγής δορυφόρων GPS III στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Denver.

Ο αστερισμός των νέων δορυφόρων GPS III προβλέπεται να λειτουργεί σε υψόμετρο 12.141 μιλίων (20.183 χιλιόμετρα) σε έξι τροχιακά επίπεδα με κλίση 55 μοίρες. Μέχρι τώρα, η Lockheed Martin έχει λάβει παραγγελία για 10 δορυφόρους, ο πρώτος από τους οποίους θα εκτοξευτεί μέσα στο 2018.

Ας σημειωθεί ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού επιχειρησιακού ελέγχου τόσο των 32 υφιστάμενων δορυφόρων GPS σε τροχιά όσο και αυτών που θα εκτοξευτούν μελλοντικά.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι δηλωτικές της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ, τόσο στα πλαίσια αμιγώς εθνικών αναγκών όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στην παροχή και λήψη σήματος GPS με μεγιστοποιημένη ασφάλεια και ακρίβεια, ακόμα και σε περιβάλλον έντονων παρεμβολών. Ο κατάλογος των εναέριων, επίγειων, θαλάσσιων, επανδρωμένων ή μη, πλατφορμών, οπλικών συστημάτων, συστημάτων αεροναυτιλίας εμπορικών πτήσεων, εμπορικών συσκευών με δέκτες GPS, που θα επωφεληθούν των βελτιώσεων της τεχνολογίας των νέων δορυφόρων GPS III είναι πρακτικά ατελείωτος.

Όπως αντίστοιχα ατελείωτος φαίνεται να είναι ο κατάλογος των υφιστάμενων συστημάτων (στρατιωτικών και εμπορικών προδιαγραφών) που είναι ευπρόσβλητα σε παρεμβολές.