Δυναμικά περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν μπει οι Γάλλοι στο ελληνικό εξοπλιστικό προσκήνιο. Η σημερινή επικοινωνία του Έλληνα ΥΕΘΑ με τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας επιβεβαίωσε το παραπάνω. Πως οι Γάλλοι εν αντιθέσει με άλλες φορές στο παρελθόν έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Χθες ο γράφων και το DefenceReview.gr έγραψαν για ενδιάμεση λύση με FREMM ως την έλευση των Belharra. Σήμερα, το παραπάνω επιβεβαίωθηκε και μεταδόθηκε από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια αφού αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν σήμερα. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι σημερινό. Προέρχεται από προηγούμενη ενήμερωση σε υψηλό επίπεδο.

To εάν τα πλοία που αναφέρθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια και συγκεκριμένα οι FREMM DA, Alsace και Lorraine είναι τελικώς διαθέσιμα για το ΠΝ είναι μια σύνθετη εξίσωση δεδομένου πως είναι πλοία απαραίτητα και αναγκαία για το Γαλλικό Ναυτικό. Το σίγουρο είναι πως οι Γάλλοι προσφέρουν ενδιάμεση λύση ως την έλευση των Belharra που προτείνουν για το ΠΝ. Και επίσης αυτό που ισχύει εκτός της ενδιάμεσης λύσης των FREMM είναι πως οι Γάλλοι σε περίπτωση που το ΠΝ κλείσει προμήθεια για τέσσερα πλοία τότε αυτά δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Όπως τονίζαμε:

Τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με επίσημες γαλλικές πηγές στο DefenceReview.gr είναι πως οι Γάλλοι προτείνουν τη ναυπήγηση τεσσάρων Belharra στην Ελλάδα είτε πρόκειται για πλοία ελληνικής είτε γαλλικής διαμόρφωσης ενώ σε περίπτωση που αποφασιστούν δύο η ναυπήγηση θα γίνει στη Γαλλία. Είναι επίσης, γνωστό πως η Γαλλία έχει προσφερθεί με ενδιάμεση λύση FREMM ως την έλευση των Belharra.

Εάν τελικώς προχωρήσει η απόκτηση των Rafale και των Belharra με άμεσες ενδιάμεσες λύσεις όπως μεταχειρισμένα αεροσκάφη καθώς και FREMM (έστω και ένα πλοίο) τότε θα μιλάμε για ιστορικές αποφάσεις στον χώρο των ελληνικών εξοπλισμών.