Άμεσες και γρήγορες αναμένεται να είναι οι αποφάσεις αρχικά για τα Rafale με σκοπό τη συγκρότηση μιας μοίρας. Στη ΓΔΑΕΕ και στο ΓΕΑ προωθούνται οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε πολύ σύντομα να υπογραφεί η σύμβαση και να δοθεί η προκαταβολή. Τα μεταχειρισμένα Rafale θα είναι άμεσα διαθέσιμα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν με στόχο την υπογραφή την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η συνάντηση θα γίνει στη Κορσική.

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο,  Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ζωντανές παραμένουν οι Belharra σύμφωνα με πληροφορίες διασταυρωμένες από ελληνικές και γαλλικές πηγές. Η ηγεσία του ΠΝ ενημέρωσε τον ΥΕΘΑ πως οι Belharra υπερτερούν έναντι των MMSC σε τρία βασικά σημεία.

Καλύπτουν τη πάγια απαίτηση του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής με τον κορυφαίο συνδυασμό ραντάρ SEA FIRE 500 και ASTER 30 με ταυτόχρονη καθοδήγηση 16 πυραύλων εναντίον εναερίων στόχων.  Φυσικά το ΠΝ έχει ζητήσει τη Belharra ελληνικής διαμόρφωσης είτε με 32 ASTER 30 είτε με 24 ASTER 30 και 8 SCALP NAVAL καθώς και RAM ως όπλο CIWS.

Υπερτερούν εκτός από την αεράμυνα περιοχής και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Αποτελούν μια νεότερη σχεδίαση με τεχνολογίες αιχμής, αισθητήρες και βλήματα ανώτερα των αμερικανικών (οι Aster 30 είναι βλήματα ανώτερα των Αμερικανικών SM-2). Να σημειωθεί πως οι MMSC (η προσφορά των ΗΠΑ είναι για 4 πλοία)  διαθέτουν 32 ESSM και όχι SM-2 βασιζόμενοι στα πλοία διαμόρφωσης του Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας. Ναι μεν μπορούν να εγκατασταθούν οι SM-2 όμως σε μικρούς αριθμούς ενώ το ραντάρ TRS-4D είναι υποδεέστερο του Sea Fire 500. Τυχόν επιλογή των SM-2 ή παραπάνω κελιά του εκτοξευτή ΜΚ41 θα απαιτήσει τεχνικές τροποποιήσεις με βαρύ οικονομικό τίμημα εκτινάσσοντας το κόστος από τα 3,9 δισ. ευρώ σε πολύ παραπάνω. Ακριβής νούμερο δεν υπάρχει προς το παρόν. Επαναλαμβάνουμε, η πρόταση των ΗΠΑ είναι για 4 πλοία διαμόρφωσης Ναυτικού Σαουδικής Αραβίας.  

Τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με επίσημες γαλλικές πηγές στο DefenceReview.gr είναι πως οι Γάλλοι προτείνουν τη ναυπήγηση τεσσάρων Belharra στην Ελλάδα είτε πρόκειται για πλοία ελληνικής είτε γαλλικής διαμόρφωσης ενώ σε περίπτωση που αποφασιστούν δύο η ναυπήγηση θα γίνει στη Γαλλία. Είναι επίσης, γνωστό πως η Γαλλία έχει προσφερθεί με ενδιάμεση λύση FREMM ως την έλευση των Belharra.

Την ίδια στιγμή εκτός των Rafale συζητιέται και μεγάλη ενίσχυση του γαλλικού οπλοστασίου με νέα όπλα κάτι που έχει ζητήσει το ΓΕΑ από τη πρώτη στιγμή. Συνεπώς, τόσο τα νέα όσο και τα μεταχειρισμένα Rafale θα έρθουν με νέο γαλλικό οπλοστάσιο νέων όπλων όπως οι Meteor, οι Mica NG και οι AASM.

Comments

 1. Συμφωνώ με όλα, εκτός απ’ ότι είναι γνωστό πως προσφέρεται ενδιάμεση λύση FREMM. Η προσφορά δεν είχε αναφερθεί πουθενά το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το 2018 την πήραν πίσω λόγω αυξημένων αναγκών του ΜΝ. Αν ισχύει όμως είναι καλή είδηση.

 2. Όταν θέλουν μπορούν!

  Τελικά όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

  Όταν τα έλεγα όλα αυτά τόσο καιρό πως και χρήματα υπάρχουν και το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση πολλοί εδώ μέσα αναμασούσαν τα γνωστά στερεότυπα ότι δεν υπάρχουν λεφτά ότι δεν γίνετε ότι τα Rafale κοστίζουν πολλά δις και μου έφερναν ως παράδειγμα τα συμβόλαια της Ινδίας και του Κατάρ που γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνουν πολλά πράγματα και μεγάλο πακέτο όπλων.

  Τελικά και χρήματα βρέθηκαν και μάλιστα πολλά (σύμφωνα με τις πληροφορίες) 10 δις ευρώ και με διαδικασίες fast track θα πάρουμε Rafale οι Belharra παραμένουν στο παιχνίδι και υπάρχει και ενδιάμεση λύση με FREMM!

  Όχι δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου δεν είμαι τόσο μικρόψυχος να μιλάμε πάνω σε μια σωστή βάση και ρεαλιστική.

  Το πολιτικό προσωπικό μόλις συνειδητοποίησε πως ο απέναντι έχει ξεφύγει τελείως πως είναι απρόβλεπτος και πως τελικά είμαστε μόνοι μας με μοναδική εξαίρεση τη Γαλλία, αμέσως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λειτούργησε!

  Κατάλαβαν αμέσως πως αν κάτσει καμία στραβή πως θα χάσουν για πάντα την καρέκλα και την εξουσία.

  Και χρήματα βρέθηκαν και μάλιστα αρκετά (10 δις ευρώ εξοπλιστικά) και διαδικασίες fast track για την αγορά Rafale και 2+2 νέες φρεγάτες και πολλά πολλά άλλα που τόσο καιρό συζητάγανε και ξανά συζητάγανε και ο χρόνος να περνάει και ουσία μηδέν.

  Δεν πειράζει όμως το αποτέλεσμα μετράει και έστω και αργά κατάλαβαν ότι πρέπει να προχωρήσουν στα αυτονόητα!

  Καλώς ήρθαν λοιπόν στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα.

  Υ.Σ Τα σχόλια ανεβαίνουν πολύ αργά και είναι κάτι που πρέπει να δει άμεσα η διαχείριση.

  1. Διόρθωση:

   Όχι δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου δεν είμαι τόσο μικρόψυχος αλλά να μιλάμε πάνω σε μια σωστή βάση και ρεαλιστική.

  2. Ρε συ μέσα σε ενα μήνα εκει που δεν υπήρχε καν θεμα για Rafale ξαφνικά υπογράφουμε κιόλας για 20 …
   Εκει που μιζεριαζαμε τις bel τώρα πάμε για 4 ΗΝ με ενδιάμεση μάλλον μόνιμη λύση Fremm …

   Επίσης εχθές φάνηκε να κατάλαβαν οι πολιτικοί οτι όταν παν και συμφωνούσουν με διάφορους ξένους πολιτικούς να δούμε τα πλοια τους δεν σημαίνει οτι μπορούν να τα μεγαλώσουν κιόλας και να γίνουν Πολλαπλών ρόλων +αντιαεροπορικα (MMSC) ,οπως επίσης έμαθαν οτι η χαμηλότερη τιμη μιας αξιοπρεπείς φρεγατα που δεχετε το ΠΝ επιχειρησιακά πολλαπλών ρόλων ειναι 1δις . 1,5 εχει με την προσθηκη μεγαλων αντιαεροπορικων και συναφούς εξοπλισμού …

   Κάλιο αργά παρα ποτέ ?

   1. Μακάρι. 4 bel (με 24 aster και 8 mdcn, strales, ecm, ram) και μία ή δύο FREMM(με προοπτική αγοράς και ειδικά αν είναι κατηγορίας freda για 32 aster και αυξημένες ικανότητες C2, εδώ ίσως βοηθήσει ο κορωνοιός για να δουλέψουν τα γαλλικά ναυπηγεία) συν το ανεξάρτητο πρόγραμμα MEKO(αναβάθμιση) είναι φοβερός συνδυασμός. Και στο μέλλον ότι βγει από τις EPC

  3. Μιχάλη συμφωνώ σε όλα. Τον έχουμε περάσει γενεές 144 το Μητσοτάκη αλλά έχει καταλάβει ότι σε περίπτωση που γίνει η στραβή θα είναι πολύ μεγάλες οι πολιτικές επιπτώσεις για τον ίδιο και τους γύρω του. Φαίνεται ότι ο φοβος φυλάει τα έρμα…

  4. Απλα να καταλαβουν οτι θα κανουμε πραγματα στο παρα πεντε ή στο και πεντε δεν ισχυει εαν και εφοσον γινει κατι, που αποτι φαινεται την συμπλοκη δεν θα την αποφυγουμε πλεον με τιποτα, τουτεστιν να παμε σε πολεμο γιατι πολυ απλα δε θα εχουμε και αλλη επιλογη.

 3. Η Belharra ENHANCED πάιζει σαν σενάριο; Ως προς σ’ αυτές ισχύουν τα ίδια, σαφώς πολύ ανώτερες οι Belharra, αλλά μόνο οι ENHANCED καλύπτουν τις απαιτήσεις του ΠΝ. Να αναλωθούν τα χρήματα του ΠΝ σε κάτι ποπυ δεν είναι αυτό που ζητάει θα είναι έγκλημα.

  Για τα Rafale, τους AASM τί να τους κάνουμε; 18 θα είναι τα έρμα, τπόσες αποστολές να αναλαβουν;

  1. 30 Aster 30 και 16 Scalp Naval η καθε Bel XL . Μιλάμε 64 Scalp naval για τις Bel και ακόμα 32 από τις ενδιάμεσες Fremm =96 Scalp Naval και 162 Aster 30 … Και μετα ξύπνησα … Βεβαια και πριν 2 βδομαδες τα Rafale με meteor ενα μακρινο ονειρο ήταν … Τωρα ομως πέφτουν οι υπoγραφες .

   1. Με παράσυρες Digenis, οπότε ας το τερματίσω και εγώ. 32 Aster30, 32 Camm ή ESSM 2, 8 Scalp, ESM, ECM, Millenium+RAM & CANTO (συν τα υπόλοιπα γνωστά). Και έναν φρέντο μέτριο για να τον έχω πρόχειρο όταν ξυπνήσω.
    Ρεαλιστικά τώρα, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις Bel η τι δεν συμβαίνει. Οπότε θα μπορούμε να πούμε και πιο πολλά. Δηλαδή αν αποφασίσαμε για Bel ή όχι και εάν ναι, εκείνες για α/α ή τις «απλές» (που τα 16 κελιά θα πρέπει να έχουν κατ’ εμέ 8 Asrer30 και 32 Camm ή ESSM). Και εάν μιλάμε για τις «απλές», πως σκεφτόμαστε να καλύψουμε την έλλειψη των φ/γ α/α (εάν απαντηθεί βέβαια αυτό).

    1. Τι να τους κάνουμε τους Camm αφού θα έχει Ram bl2 Πάνω ? Σαν αντιπλοικος θα λειτουργούσε, ετσι λειτουργεί και ESSMbl2 . Οι Ακτίνες των Ε/Ε πυραύλων έχουν ξεπεράσει τα 100χλμ πλέον … Ακομα και οι Aster 30 υπό περιπτώσεις η ακτίνα τους ειναι οριακή . Γέμισε το Aster 30 και Scalp …100 Scalp και ~170 Aster 30 αντε να δω …Ποιος !!!! Ποιος !!!! Το μονο θεμα εδω ειναι οτι οι Fremm δεν έχουν Ram ουτε καν πυροβόλο Ciws .

     Έχει ξεκαθαριστεί στους πολιτικούς τα κοστη … ~1 δις€ εχει των πολλαπλών ρόλων φρεγάτα ,φθηνότερη υπάρχει επιχειρησιακό πρόβλημα , και ~1,5 των πολλαπλών + Αντιαεροπορικό … μικρές αποκλείσεις ανά κατασκευαστή . Και τώρα ήρθε η ωρα να παραγγείλουν και να βάλουν πολιτικά κριτήρια .

     1. Λέω Camm ή ESSM. H λειτουργία τους είναι διαφορετική από RAM.
      Το ένα είναι α/α σημείου, ενώ το άλλο CIWS. Διαφορετικό επίπεδο άμυνας.
      Είναι πολύ βασικό οι φ/γ α/α να έχουν τρία επίπεδα άμυνας (περιοχής, σημείου και ciws).
      Οι Fremm, έχουν χώρο να βάλεις ότι θέλεις.
      Θα τα δούμε τα κόστη, αλλά εάν πάμε σε Bel, όποια και να πάρουμε, δεν νοείται χωρίς ESM, ECM, Millenium και RAM (θα πρόσθετα και Canto αλλά…).

 4. Πράγματι τις τελευταίες μέρες υπήρχαν διαρροές για «ενδιάμεση λύση FREMM» μετά την απόφαση για 4 και όχι 2 φρεγάτες.

  Γιαυτό είχα γράψει και σχετικό σχόλιο για τις Alsace (παραλαβή 2021) ή Lorraine (2022). Το σενάριο παίζει μόνο μα αξιόλογο ναυπηγικό πρόγραμμα προς τους Γαλλους και μόνο με πολιτική απόφαση του Μακρον γιατί το ΜΝ θεωρητικά καίγεται να τις παραλάβει.

  Επίσης σε πολιτικό επίπεδο πέραν των άλλων διαμορφώνεται η οικονομική στρατηγική στην Γαλλία πώλησης ελαφρός μεταχειρισμένων σύγχρονων οπλ.συστημάτων για να τα αντικαταστήσουν με νεότερα δίνοντας έτσι δουλεία στην αμυντική τους βιομηχανία σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

  1. Μιλάμε για 2 Fremm ή για 1 ? Οι Fremm που λες έχουν Aster 30 και Scalp naval . Θα πάρουμε ενδιάμεσες σίγουρα μόνιμες Fremm με Scalp και δεν θα έχουν οι Bel Πάνω Scalp ? Κουλό ακούγετε … Και ας πάρουμε δεδομένο οτι και Bel μας θα εχουν Scalp , οι Fremm θα έχουν απο 16 και οι Bel απο 8 ? Κατι δεν κολαει … Αν παρουμε αυτες τις 2 που λες Alsace (παραλαβή 2021) ,Lorraine (2022) πρεπει και οι Bel να έχουν 16 Scalp …. Μιλάμε για XL Bel τότε .

   Μπορει να το τραβαω απο τα μαλλια αλλα κατι δεν κολλάει .

   1. Από όσα άκουσα μιλάμε για μια από τις δύο Fremm .
    Προσωπικά εγώ θεωρώ λάθος να καταναλωθούν 8 κελιά για MCDN στις Bel HN που προορίζουμε καταρχήν για aaw.

    Ναυπιγικό πρόγραμμα 4 φρεγατών με εγχώρια παραγωγή, σημαίνει μακροχρόνιο πρόγραμμα συνεργασίας που μπορεί να φτάσει σε περισσότερα σκάφη.
    Αν αυτό γίνει για τις Bel τότε πιθανόν οι Γαλλοι να μας βάλλουν μεσα στο ολο πρόγραμμα με μια μορφή κοινοπραξίας.
    Να μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για νεα κλάση και οι πραγματικές μας απαιτήσεις είναι για περισσότερα καράβια από όσα θέλουν οι Γαλλοι για τον εαυτό τους, πέρα οτι παίζει και το πρόγραμμα της ευρωκορβετας.

    Επίσης μπορεί να φτιάξουμε 2 Bel στην Γαλλια και 2 αργότερα στην Ελλαδα και οι Γαλλοι να φτιάξουν 1 δικιά τους στην Ελλάδα (κάτι σαν swap ναυπηγικών εργασιών).

    Εαν καταλήξουν στις Bel και με δεδομένο τουλάχιστον 4 σκάφη μπορούν οι τελευταίες 2 να είναι XL.

    Να μην ξεχνάμε οτι ο Σκαραμαγκας είναι πολύ μεγάλο ναυπηγείο και αν δουλευτεί σωστά μπορεί να βγάλει την ίδια δουλεία με τους Γαλλους σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος (αυτό βοηθά Γαλλους σε εξαγωγικούς πελάτες τις Bel, τα πολλά λεφτά δεν είναι στο σκαρί).

   2. ΠΡΟΣΟΧΗ όπως λέει και το άρθρο «Ζωντανές παραμένουν οι Belharra» δεν έχουν επιλεγεί ακόμη απλός μπορούν να διαγωνιστούν και επειδή το ΠΝ ουσιαστικά τις συνδιαμορφώνει φαίνεται ότι θα είναι και το benchmark του διαγωνισμού.

     1. Εγώ εχω καταλάβει οτι θα είναι ενδιάμεση λύση μέχρι να παραλάβουμε 1 ή 2BEL όπως έγινε παλαιότερα με τα Erieye της ΠΑ.

   3. Οι Bell δεν πρέπει να έχουν καθόλου scalp μόνο aster 30 τους scalp θα τους ρίχνουν τα mirage και τα rafale και είναι υπεραρκετες οι πλατφόρμες εκτόξευσης. 24 mirage x 1scalp και 18 rafale x 2 θεωρητικά μας κάνουν 60 πύραυλοι σε μια έξοδο, ποιος ο λόγος λοιπόν να χαλάσουμε πολύτιμα κελιά στις Bell;

  2. Οι FREDA δεν θα ήταν ενδιάμεση λύση αλλά τελική. Οι Γάλλοι θα έχτιζαν άλλες 2 Bel σε «ελληνική» διαμόρφωση και θα ήσαν μείον 2 πλοία AAW για 4-5 χρόνια
   Κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτική απόφαση αλλά στη πραγματικότητα τα πλοία αυτά μόνο στην Ανατολοκή Μεσόγειο τα χρειαζονται πραγματικά ενώ τις ASW FREMM παντού.
   Στην ανατολοκή Μεσόγειο όμως θα τις είχαν έτσι κι αλλιώς μια και μαζί τους θα επιχειρούσε το ΠΝ

   1. https://www.capital.gr/oikonomia/3478557/sti-bouli-sumpliromatikos-proupologismos-6-dis-gia-nea-metra-stirixis-kai-amuntikes-dapanes

    Προκαταβολές για..4 [email protected] και 20 rafale θα είναι από ότι αφήσουν οι προσφυγες από τα επιπλέον 600mil στον προϋπολογισμό του 20 να υποθέσω??

    Όνειρα….

    Οι ανακοινώσεις και ο επικοινωνιακός σανός είναι τζάμπα βεβαίως βεβαίως

    1. 600 ειναι αυξηση φετος … Βαλε και τα υπαρχοντα που πανε στα εξοπλιστικα 560 … Βαλε και οτι θα ερθουν κιαλες αυξησεις … Δυστυχως για την προβληματικη συμπεριφορα σου παντου ειχες αδικο

     1. Εάν ο τακτικός προϋπολογισμός είναι για 1,160 δις από 560, είναι πάρα πολύ καλά. Εγώ είχα γράψει χθες ότι θα πρέπει να πάει τουλάχιστον στα 900 το χρόνο (300 κάθε όπλο), ώστε να γίνονται οι συντηρήσεις και οι αναβαθμίσεις που πρέπει (τουλάχιστον οι πολύ βασικές/πρώτης ανάγκης). Εάν είναι έτσι, ξεπερνά τις minimum προσδοκίες μου (στα πλαίσια πάντα της λογικής).
      Μένει να δούμε το εάν αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προφανώς θα ανακοινωθεί, θα είναι ΕΚΤΟΣ των κονδυλίων αυτών, ως ένα έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δηλαδή έκτακτων κονδυλίων του προϋπολογισμού. Αυτή θα ήταν μία ΤΡΟΜΕΡΗ είδηση, αφού παράλληλα, θα έτρεχαν σε όλα τα όπλα και κάποια πάρα πολύ βασικά προγράμματα που χρόνια τώρα έχουν μείνει πίσω.
      Όπως είδαμε και αυτές τις ημέρες, η θέληση λείπει, όχι τα λεφτά. Πάντα αυτή έλλειπε. Όταν τσουπ βγαίνει ένα ποσό 1,4 δις για να πληρωθούν ντούκου τα αναδρομικά από το πουθενά τη στιγμή που και καλά δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε και όταν ανακοινώνονται έκτακτα 6 δις κονδύλια στο προϋπολογισμό, πάλι από το ΠΟΥΘΕΝΑ, ε συγγνώμη αλλά τόσα χρόνια (ας πάρουμε τα 5-6 τελευταία) που μας έλεγαν ότι δεν έχουμε για να αναβαθμίσουμε τις ΜΕΚΟ ή να πάρουμε τορπίλες ή να καλύψουμε άλλες γνωστές ανάγκες, απλά μας κορόιδευαν. Επαναλαμβάνω, ΠΟΤΕ δεν ήταν τα λεφτά, ακόμα και μέσα στην κρίση (εξαιρώ 2010-2013 που η κρίση ήταν στο pic της).

     2. Γιατί εγώ νομίζω ότι το «και για τους πρόσφυγες», είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια, χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς (ούτε κανοι Γερμανοί)? Δεν ξέρω αν θα πάει έστω 1 εκ για τους πρόσφυγες.

    2. Από 500 mil πήγε 1,1 bill… Υπερδιπλασιάστηκε…
     Αν πας δυο μήνες πριν σε σχόλια με 1bil το χρόνο κάναμε παπαδες και τώρα δεν μας φτάνουν ή θα έβγαινε προυπολογισμος για το Άμυνας 10bill στο 2020?

     Λοιπόν ας αφήσουμε τις χαζομάρες, τα λεφτά είναι μια χαρά… ΔΙΑΡΚΕΙΑ χρειάζεται! Να μην είναι μόνο για 2-3 χρόνια…

     1. @Digenis+Mageiras Belharites:

      Τα extra 600 mil είναι για άμυνα και για #προσφυγες#

      Για μαντέψτε ποιείς θα πάρει τα περισσότερα!!

      Aλλες πηγες γραφουν πως ότι από τα παραπάνω πάει στην άμυνα θα είναι να καλύψει το κόστος της κινητοποίησης που έχουμε από αρχές αυγούστου

      Βλέπω πως εξακολουθείτε να ονειρεύεστε !!!

 5. Πολύ θετικό πως μαζί με τα Rafale θα πάρουμε πακέτο και νέα όπλα Meteor, Mica NG και AASM.

  Λογικό για να αξίζει και η επένδυση.

  Θα μπορούσε να μπει και μια option για άλλα 18-20 Rafale μελλοντικά.

  Στο θέμα των Belharra λογική η πρόταση των Γάλλων.

  Αν πάμε σε 2+2 νέες φρεγάτες ναυπήγηση στην Ελλάδα ώστε να αξίζει η επένδυση σε υποδομές κτλ.

  Αν πάμε σε μόνο δύο δεν αξίζει και το κόστος θα εκτοξευτεί.

  Σε μια τέτοια περίπτωση 2+2 Belharra με ναυπήγηση στην Ελλάδα θα υπάρξουν πολλά οφέλη από την προστιθέμενη αξία την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.

  Το μόνο που μένει είναι οι Γάλλοι να καταθέσουν μια καλή πρόταση συνολική ώστε να πάρουν το πρόγραμμα και να έχουν όφελος όλοι.

  Για αυτούς γιατί πέρα από το ότι θα κερδίσουν το συμβόλαιο των νέων φρεγατών, θα δώσουν μεγάλη ώθηση σε ένα νέο τους προιόν μιας και το Πολεμικό Ναυτικό είναι βαρόμετρο σε κάθε αγορά του, όπως επίσης θα κερδίσουν και έναν νέο πελάτη και σταθερό σύμμαχο.

 6. Γνωρίζουμε εάν ο αριθμός 4 είναι Belharra???και αν ναι τι διαμόρφωση ???με ελληνική πρωταση ή την γαλλική άοπλη ή την xl διαμόρφωση που ακούσαμε στον αέρα από την naval group????

 7. To Radar einai para poly shmantiko. Elpizw na paroun ta ploia me to kalytero radar, kai auto pou ferei ton kalytero oplismo me magalytero belinekes, alla prwta apo olla to radar pou yperexei apo oti exoun oi tourkoi, na mporei na entopisei olles teis apeiles apo pio makria gia drasoume prwtoi prin paroun xampari…

 8. Γνωρίζουμε εάν ο αριθμός 4 είναι Belharra???και αν ναι τι διαμόρφωση ???με ελληνική πρωταση ή την γαλλική άοπλη ή την xl διαμόρφωση που ακούσαμε στον αέρα από την naval group????

 9. Μετά από τόσα εξοπλιστικά που έχουν δοθεί στους Αμερικανούς, καιρός να πάνε και κάπου αλλού χρήματα και παραγγελίες για εξοπλισμούς….. αρκετά με την τακτική πάρε οποία πλατφόρμα θέλεις αλλά σου δίνω όποια όπλα θέλω….
  Ο Γάλλος είναι ακριβός??? ΝΑΙ….
  Όμως αποδεσμεύει τα καλύτερα του όπλα εφόσον πληρώσεις….. επειδή όλοι εδώ είμαστε μεροκαματιάρηδες ξέρουμε ότι στην αγορά ότι πληρώσεις πέρνεις εφόσον σέβεσαι τα χρήματα και τον ιδρώτα που έριξες για να τα αποκτήσεις.
  Όχι αλουμινόχαρτα σε θάλασσες και ακτές….. Ρυπαίνουν σοβαρά την τσέπη μας και το αξιόμαχο του Π.Ν.
  Εύχομαι να μην κάνουν μεταβολή την τελευταία στιγμή πάλι…..

 10. Αμήν και πότε. Τα δύο αυτά όπλα (rafale και belhara) κλειδώνουν το Αιγαίο, ειδικά αν οι belhara έρθουν με τις Ελληνικές απαιτήσεις για εξοπλισμό.

  1. Έχουμε Patriot, ενώ οι Yildirim 3 και 4 είναι προς το παρόν ένα αστείο.
   Οι Patriot θέλουν αναβάθμιση, αλλά εκεί είμαστε καλά σχετικά, υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες.

 11. Αν ισχυει τα νεα ειναι εξαιρετικα τα πλοια αυτα με το πλεον συγχρονο ρανταρ παγκοσμια συν τα εκπληκτικα ηλεκτρονικα του βαζουν το ΠΝ στον 21ο αιωνα του ψηφιακου πολεμου, δεν περιμενω να φερουν σκαλπ αλλα μεγαλυτερο αριθμο αστερ, φορεις των υποστρατηγικων οπλων (σκαλπ-μετεορ) θα ειναι η αλλη πετυχημενη επιλογη το ραφαλ, επιτελους καπως ξεφευγουμε απο τα δεσμα των επι 10ετιες πατρονων και ποντιους πιλατους των ισων αποστασεων, να σαι καλα ερντο που μας ξυπνησες συνεχισε το εργο σου. 👍😁

  1. Να είναι καλά που πήγε να πιάσει τον κ&λο του Μακρον και άνοιξε την πόρτα. Δεν γίνεται να φωτίζεις φρεγάτα πυρηνικής δύναμης, μόνιμου μέλους. Δεν γίνεται να δεχθεί ο Μακρόν ότι πήρε τη Γαλλία 3-4η δύναμη και θα την παραδώσει 23 – 24η.

 12. Πάντως αν πάνε όλα καλά και πάρουμε πακέτο Rafale και 2+2 Belharra HN και ενδιάμεση λύση FREMM στην Πτώση θα πάθουν εγκεφαλικό και τα «άρθρα» κλάψας δεν θα έχουν τελειωμό!

  Θα πέσει πολύ γέλιο!

 13. Και Ραφαλ και Μπελαρα. Ας ελπίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους αριθμούς και στα δύο προγράμματα.

  ΥΓ: δεχόμαστε δωρεάν ότι άλλο πλοίο προσφέρουν οι συμμαχοι…

 14. Με την αγορά των Rafale που θα γίνουν σίγουρα περισσότερα σε αριθμό σε βάθος χρόνου, με την αναβάθμιση των F-16 (που ελπίζω να περιλάβουν και τα 50ρια) και την σίγουρη κατά όπως φαίνεται έλευση των F-35 προς το τέλος της δεκαετίας, η Π.Α θα έχει το πλεονέκτημα για αρκετά χρόνια ακόμα. Για ποιο λόγο λοιπόν ψάχνουμε πλοία με AAW ικανότητες;
  Αυτό που μας καίει είναι η αντικατάσταση των S με φρεγάτες γενικών καθηκόντων με έμφαση ASW και κοστολόγιο σίγουρα κάτω απο Δις το κομμάτι μαζί με τα όπλα. Κάτι μεταξύ 2500-3500 τόνους. Σχέδια υπάρχουν πολλά, θέληση χρειάζεται.

 15. Ναι μεν αλλά.
  Δηλαδη εαν δεν εχουν παρει ακομη τορπιλες και αντκα για τα Miraz τοτε καληνυχτα.
  Σηνερα να μας δωσουν τα Raffal ,ποτε θα εκπαιδευσουν πιλοτους;
  Περισυ πηραμε 70 επιθετικά Ε/Π Καιοβα σημερα ποσους πιλοτους εχουμε εκπαιδευσει;

 16. Από οικονομικής άποψης, δεν έχει νόημα η κατασκευή των πλοίων εδώ. Για ένα project θα πληρωθούν δίπλα tooling, εκπαίδευση, υποδομές. Μεγάλο νόημα έχει η συμμετοχή σε πυραύλους, τα μισά λεφτά είναι το software.

  1. Τα χρήματα εδώ θα φύγουν από τη μια τσέπη και κάποια θα πάνε στην άλλη (φόροι, ΦΠΑ, εισφορές, ρεύμα, καφέδες, κλπ). Έτσι και αυξάνει το ΑΕΠ και δίνει δουλειά εν μέσω κρίσης. Το 1ο βασικό είναι αυτό.
   Το 2ο ότι ουσιαστικά βάζει τις βάσεις για συμπαραγωγή, εξαγωγές, συντήρηση, κλπ. δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον.
   Ότι και να γίνει πλέον, είναι εκ των ουκ άνευ να γίνει στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε πλέον μόνο να ψωνίζουμε απ’έξω.
   Λέμε για τον Ερντο αλλά θα μπορούσε να γίνει case study πως δούλεψε την δική του αμυντική βιομηχανία.

     1. Άσε που αν τις φτιάξουμε Ελλάδα θα έχουν δουλειά τα αμυντικά site ,για 30 χρόνια να γράφουν άρθρα και εκτιμήσεις για το πότε τελικά θα παραδοθούν

 17. Νομίζω ότι ο αγαπητός Εμανουέλ διαβάζει τα σχόλιά μου, και κάνει ρελάνς στις καθυστερήσεις του αγώνα.

  Είχα πει ότι η μόνη ρελάνς είναι:
  -να πουλήσει πιο φτηνά τα πλοία για να πουλήσει 4
  -να δώσει και καμιά Fremm με ενοίκιο.

  Έτσι και η Γαλλία από τις φρεγάτες μπορεί να τσεπώσει 3-4 δις, και εμείς να είμαστε ευτυχισμένοι. Οπότε μπορεί να πει:

  -4 Μπελάρα Ελληνική διαμόρφωση Χ 700 η μία (τζάμπα πράγμα με όσα λεγότανε) = 2,8 δις
  -2 Fremm με ενοίκιο 70 εκατ τον χρόνο επί 5 χρόνια= 0,7 δις μέχρι να πάρουμε τις Μπελάρα
  -Όπλα για τις Μπελάρα 0,5 δις
  όλα μαζί 4 δις. Και δικαιολογεί όσα ήθελε να πάρει, και εμείς είμαστε μια χαρά (κοινώς δεν μας επιασαν τον κ..ο) και έχουμε πλοία άμεσα.

  Εναλλακτικά παίρνουμε δύο Μπελάρες με 1,5 δις, τα όπλα με 0,5 δις και νοικιάζουμε και τις Fremm με 70 εκατ την μία στην αρχή με option να τις αγοράσουμε, οπότε πάλι θα πάμε στα 3-4 δις.

  Εμανουέλ, ξέρεις, την Freda που μόλις βγήκε θέλουμε έτσι?

  1. Ξεφύγαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????

   795mil πληρώνουν οι Γάλλοι τη δίκια τους με 16 aster only χωρίς CIWS, RAM , FOS και πυρομαχικά

   Πως θα σου δώσουν τις Μπελάρα Ελληνική διαμόρφωση στα 700???

   Θα τη πληρώσουν για σένα τα κορόιδα οι Γάλλοι φορολογούμενοι τη διαφορα??

   Για να προσγειωθούμε

   Μην σκάσει καμια είδηση για 1+1 OPtion ΊΔΙΑ με τη Γαλλική

   1. Μην αρχίσουμε πάλι τη συζήτηση για ΦΠΑ, R&D κλπ νομίζω τα έχουμε εξαντλήσει…

    Όλες οι λύσεις έχουν θετικά και αρνητικά.
    Αν γίνει διαγωνισμός, παίρνεις καλύτερες προσφορές/λύσεις αλλά στην φάση που είμαστε μάλλον θα αργήσουμε…
    Αν πάρουμε κατευθείαν Bel με ενδιάμεση λύση FREMM μπορούν όλα να τρέξουν γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει ανταγωνισμός που θα ρίξει το κόστος.

    Ας ελπίσουμε να γίνουν οι Γάλλοι πιο ευέλικτοι στα χρηματοδοτικά/τιμολογικά τους γιατί η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση… έτσι, όπως περιγράφει και ο φίλος @agnostosependytis, μπορεί να πάρει απευθείας ανάθεση και να αποφύγει διαγωνισμό που μπορεί να καταλήξει σε άλλο ενδιαφερόμενο.

    ΥΓ: Έχω την αίσθηση ότι το 2022, θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με τις δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών μας (βιωσιμότητα του χρέους). Αν η κατάσταση συνεχίσει μέχρι τότε με χρεός περί το 180 – 200 % του ΑΕΠ, μάλλον οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κούρεμα των απαιτήσεών τους. Με ποιό τρόπο δεν ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι μέχρι στιγμής οι δανειστές μας δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρώ, ενώ ο κανόνας είναι σε περίπτωση χρεοκοπίας τη χασούρα να μοιράζεται ο δανειζόμενος, αλλά και όποιος άκριτα δανείζει έναν υπερχρεωμένο…

  2. Η Freda δεν εχει Ciws … εχει λιγους πυραυλους αντιαεροπορικούς , δεν εχει καθολου αντιπλοικους οπως τα Ram … Δεν το λες και κελεπούρι

   1. Συγγνωμη που θα το πω αλλα …. ΤΙ ΛΕΣ? Παραπανω γραφεις οτι οι FREMM DA(η FREDA)
    1. θα φερουν MDCN=ΟΧΙ
    2.Οτι εχουν λιγους? αντιαεροπορικους(32) = ΟΧΙ
    3.Δεν εχει αντιπλοικους οπως τα RAM! =Ανακριβεια το RAM δεν ειναι αντιπλοικο, αλλο εαν μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον στοχων επιφανειας=ΟΧΙ
    4.Οτι δεν εχει CIWS την στιγμη που οι Γαλλοι δεν χρησιμοποιουν CIWS=OXI
    5.Οτι δεν ειναι κελεπουρι … πλακα κανουμε τωρα?Μια απο τις πιο πετυχημενες φρεγατες στον κοσμο=FREMM γινεται ακομα καλυτερη στο AAW με 32 αντιαεροπορικα κελια,με αναβαθμισμενο CMS με εξειδικευμενο module anti-air , αναβαθμισμενο HERCULES, Veille Coopérative Navale (VCN) , αναβαθμισμενη σουιτα επικοινωνιων, SIA (Système d’Information des Armées) , σουιτα Syracuse IV SATCOM , αναβαθμισμενο SETIS , 20 κονσολες , MM40 Exocet Block 3 , διατηρει το USM 4110 αλλα και το CAPTAS 4 παρολο που ειναι AAW ! αλλα δεν ειναι κελεπουρι για τον κυριο Διγενη μας?
    Φιλε μου το πλοιο ειναι ΤΟΥΜΠΑΝΟ

     1. @CK βοηθησε με γιατι στο λινκ που εδωσες περα απο το οτι ειναι παλιο γραφει » it seems clear now that the two FREDA vessels will very much be FREMM frigates with increased air defense capabilities. With their focus on air defense roles, they lost their Naval Cruise Missile capability » επειδη θα φοραει 4χΑ50

     2. @ITALOS
      Σωστός
      Τελικά έχουν μονο A50 VLS

      Κάπου είχα διαβάσει ότι έχουν το PAAMS όπως οι υπόλοιπες FREMM αλλα όπως γραφει το παραπάνω και ότι άλλο βρήκα δίνει μονο 32 CELLS A50—> NO SCALP

 18. Η φρεμμ που παιζει σαν ενδιάμεση λύση εχει αστερ 15 αν δεν κάνω λαθος, βέβαια όμως μπορει δεχτεί αστερ 30. ειναι βασικά η πρώτη ή η δεύτερη φρεμμ που ειδε την θάλασσα.

  Δεν παίζει για Μπελ XL, αλλά για Μπελ ελληνικής διαμόρφωσης…βεβαια απο τις αοπλες mmsc κ οι γαλλικές Μπελ είναι πολύ μπροστά.

  Απορώ με ποια δικαιολογία θα αρνηθούν την Μπελ; Μήπως εχει το μενού mmsc για να μας δώσουν όπλα για το φ16;

  Μακάρι να μας λυπηθεί ο θεούλης κ να παμε για Μπελ

 19. Για φρεγάτες δεν έχει κλείσει τίποτα. Θέλουμε 4 Μπελαρά αλλά το κόστος (μαζί με τα Ραφάλ) εξαντλεί όλα το ποσό που ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε για όπλα. Όλα ανοικτά και πιο κοντά οι Αμερικάνοι.
  -Οριστικό. Έκλεισαν οι μετεόρ για τα Ραφάλ!

 20. Λοιπή για να προσγειωνόμαστε:

  Μόλις άκουσα από το skai

  Με τους Γάλλους προχωράνε

  Υποστήριξη των M2000 ώστε και τα 44 να είναι επιχειρησιακά

  Υποστήριξη επανά πιστό ποιηση»γαλλικών οπλων SCALP,EXOSET

  Παραλαβή των υπολοιπων 6 NH90

  Εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια μοίρα RAFALE

  Αλλα μη γαλλικά

  Τορπίλες βαρέου τύπου

  Υποστήριξη MLRS

  Εκσυχρονισμός MEKO , AH64 A

  4 φρεγάτες σε συζήτηση με άλλες χώρες

  Οι Γάλλοι για τις ζητάνε τώρα λίγο κάτω από …3BIL

  Προσγειωθήκατε τώρα ???

   1. Το διάβασα και εγώ, ότι έριξαν νερό στο κρασί τους και μείωσαν τις απαιτήσεις τους με συνέπεια η τιμή να πέσει κάτω από τα τρία δις

    Κλαίω!!….

   1. Μεταφέρω ότι άκουσα!!
    Δεν τους τα είπα εγώ!!

    Μην ξεχνάμε ότι ο συμπληρωματικός προυπολογιμσος προβλέπει 600mil για άμυνα και ..#προσφυγες#
    Με τι και από που θα δοθούν προκαταβολές για τα ..κατεπείγοντα?

    Οι υπογραφές και τα ψηφίσματα στη Βουλή όπως φάνηκε και από τη fos των 2000 δεν λένε τίποτα !!
    Η τα letter of intent για τ ς late [email protected]!!

    Εάν δεν πεσεi προκαταβολή δεν τσουλάει τίποτα!

    Ο προϋπολογισμός του 21 θα βγει σε δυο μήνες εκεί θα δείξει ποσο σοβαρoi είναι

    A μήπως αλλάξανε και τον νομο Βενιζέλου και δεν το πήραμε χαμπάρι???

 21. Πολύ καλά τα νέα , ενώ ελπίζω η διμερής αμυντική συμφωνία να περιλαμβάνει επιπλέον πράγματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και θα ανακοινωθούν την ημέρα των υπογραφών.

  Θα ήταν προτιμότερο να μη σηκώνεται πολύ σκόνη με τις διαρροές και να κυλούσε ο χρόνος έως
  την υπογραφή με πολλές και διαφορετικές διαρροές.

  Τις επόμενες ημέρες η πίεση από τις γνωστές Πρεσβείες,τους ‘Μπροστινούς’ και την ταγμένη σε
  συμφέροντα πολιτική ελίτ,θα είναι αφόρητες.

  Πιστεύω και ελπίζω να μην λυγίσουν και τροποποιήσουν το πρόγραμμα εξοπλισμού,
  οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα.

 22. Φιλε ck δεν νομιζω ο κ. Νικητας να ανεβαζε το αρθρο χωρις διασταυρωση απλα για clickbait, δεν αποκλειεται οι πολιτικοι μας να βαρεθηκαν να πιστωνουν συνεχεια τους λογαριασμους της LM και ο μανωλης να κανει τον μπραβο τσαμπα, αντε να ακουσω τωρα την ΒAE να παιρνει την αναβαθμιση των μεκο με δωρακια 2 T23 και τα ουρλιαχτα απο βασ. σοφιας να φτανουν στη βουλη.

  1. Για τις Μπελχ@ρρα ακούγονται διάφορα σενάρια κ τιμες…μεχρι κ 2 δις για 2. απο την αλλη πιστεύω πώς αν παμε για 4 πέφτει κ η τιμή αισθητά.
   Η πίεση ειναι μεγάλη αλλά πρεπει επιτέλους να δείξουμε οτι ειμαστε ΚΡΑΤΟΣ κ οχι δούλοι. Οπότε άκυρο ta mmsc.

   Εγω πάντως στην θέση της Γαλλιας θα το έβαζα σαν όρο να τελειώνουμε γρήγορα.
   Θελετε να γίνουμε νιμου με τους μπουνταλαδες;

   4 μπελ κ ειμαστε ready to fight.
   Ετσι βγαίνει καθε πλευρά κερδισμένοι

 23. Κυριακη κοντη γιορτη. Με το περας των ανακοινωσεων θα εχουμε εικονα .Ευσεβεις ποθοι διατυπωνονται ,αλλα εδω που φτασαμε…ο πνιγμενος απ τα μαλλια του πιανεται. Οποτε, οποια συμφωνια καλοδεχουμενη…Φυσικα με το αζημειωτο…Ο Τζαμπας πεθανε καιρο τωρα….Δεν γινεται να εισαι ο πονηρος επι της γης . Εφοσον εισαι ανικανος να κατασκευασεις θα αγορασεις. Για να υπερασπισεις βωμους και εστιες θα τα σκασεις.Και μαλλιστα χοντρα.

 24. οπου ακους πολλα κρατα μικρο καλαθι.
  Μακαρι να πανε ολα καλα κ να ενισχυθουμε,τωρα ακουσα κ για νταμεν ομεγα οποτε εχει ζουμι η υποθεση κ πολυ δρομο.

 25. Σύμφωνα με τον Alpha

  Αγορές

  18-20 rafale,
  4 φρεγάτες
  4 Θεμιστοκλής
  4 Supervita
  Τορπίλες για τα 214

  Εκσυγχρονισμοί. επαναπιστοποιήσιες

  ΜΕΚΟ

  Apache (προφανώς τα Α)

  MLRS

  Mirage+misiles

  Φυσικά μένει να δούμε και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πόσα από αυτά πραγματικά θα γίνουν.

  Βέβαια με τις SV υπάρχει το θέμα του 20ετούς πλέον εξοπλισμού, και η όλη φάση με τις 6 και 7 που δεν πρέπει να ξεχαστεί και να συγχωρηθεί έτσι εύκολα. Με τις Θεμιστοκλής υπάρχει το θέμα της διαμόρφωσης και της τιμής που είναι ιδιαίτερα τσουχτερή.

  Σε κάθε περίπτωση ελπίζω να υπάρχει πραγματική αφύπνιση του πολιτικού κόσμου για την γεωπολιτική κατάσταση και ελικρινής διάθεση να τρέξει το πρόγραμμα. Από κει και πέρα πρέπει να γίνει και ένας σοβαρός μακροχρόνιος σχεδιασμός, για να μη χρειαστεί στο μέλλον να προχωράμε σε εσπευσμένες αγορές στο +5 με την ψυχή στο στόμα και το πιστόλι στον κρόταφο, και διάφορες εξαρτήσεις…

  1. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο ( ; ) Δήμο Βερύκιο η Ελλάδα θα προμηθευτεί και το υπερόπλο Μετεώρο. Ζούμε συγκλονιστικές στιγμές…

 26. Τα λεφτά δεν βγαίνουν για 4 [email protected] + leasing 1-2 FREMM.

  Η παραγγελία και οι προκαταβολές θα είναι προφανώς για 2 πλοία με οption άλλα 2 με τις πληρωμές αυτών για μετά το 2027 (με το επόμενο mini-ΕΜΠΑΕ).

 27. Θα μπορoύσαμε να ζητήσουμε και να πάρουμε ώς ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Horizon-class; Όπως φαίνεται είναι ότι θα θέλαμε για αεράμυνα περιοχής.

  1. Αυτά μάλιστα, είναι πλοία α/α, όχι αστεία. Αλλά δεν έχουν να μας δώσουν. Αν δεν κάνω λάθος έχουν 2 (και συνοδεύουν το De Gaul), γιατί ακύρωσαν στη συνέχεια την παραγγελία για να πάνε σε Fremm (Freda).

   1. Μια και δεν θα έχουν με τι να το συνοδεύσουν λένε να μας δώσουν και το αεροπλανοφόρο με τα Rafale του ως ενδιάμεση λύση. Αρα όχι μόνο Horizon αλλά και Charles de Gaulle….ήταν να μην πάρουν φόρα!

 28. Να κανω κι ενα χιουμοριστικο διαλειμα με το ταξιδι της ΠτΔ την κυριακη καστελλοριζο, απο αποστειρωμενη μεγαλοδικαστικος θα νιωσει πρωταγωνιστρια σε ταινια fast and furious σε αεροπορικη εκδοση.

 29. Παντως απ οτι φαινεται θα υπαρξει μια ενδιαμεση λυση οσον αφορα τις φρεγατες και αυτο ειναι καλο..μαλλον θα παρουμε δυο FREMM και οσον αφορα τα Rafal αυτα θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 20,να ειναι νεας εκδοσης με πληρη οπλισμο και φυσικα να ρθουνε γρηγορα-και τα καινουρια και τα μεταχειρισμενα..

 30. Λοιπόν, άντε να σας δώσω ένα αποκλειστικό. Είπαμε έχουμε 4 δις για ξόδεμα τελικά για φρεγάτες (δεν ξέρω πως προέκυψε), οπότε τελικά θα πάρουμε 8 Arrowhead να αντικαταστήσουμε όλες τις S και να έχουν ένα σκασμό κελλιά κτλ.

  Οι Άγγλοι θα μας δώσουν και τις Type 23 για μερικά χρόνια να πορευόμαστε, ενώ παίζει να τους αλλάξουν κελλιά κτλ. Παράλληλα θα μας κάνουν την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ δώρο και θα μας δώσουν και μερικά Απάτσι D δώρο (και μετά ξύπνησα, αλλά ήταν ωραίες και φτηνές οι Arrowhead και έδιναν και ενδιάμεση λύση)

 31. Πάντως διασκέδασε, σε ένα σαιτ που βρέθηκα είχε ένα άρθρο που αν έχει και ένα ψήγμα αλήθειας έχει πολύ πλάκα.

  Έλεγε ότι ο Εμανουήλ όταν διάβασε τις απειλές του απίθανου τούρκου ότι θα βουλιάξει το Ντε Γκωλ, πήρε τον πλανητάρχη και του είπε μάζεψε τον σουλτάνο γιατί αν κάνει καμιά μ…α θα ψάχνουν όλοι να βρουν που βρισκόταν κάποτε η Τουρκία. Μετά έδωσε εντολή στα μέτρα ασφαλείας του Ντε Γκωλ να είναι να μην πλησιάζει αεροπλάνο στα 60 μίλια και πλοίο στα 20 μίλια, αλλιώς το ρίχνουν/βουλιάζουν.

  Και αν σας φαίνεται διασκεδαστικό ως εδώ, έχει και παρακάτω…

  Ο πλανητάρχης λέει πήρε τον σουλτάνο να τα πει και μετά πήρε τον Εμανουέλ και τι του είπε?

  Εμανουέλ, επειδή η παρουσία του Ντε Γκωλ θα ανεβάσει την ένταση, μην το στείλεις (και στεναχωρηθεί το πουλέν του). Αν είναι αλήθεια, ποιο δουλικός…

  Ο Ομπάμα τα πήρε στο κρανίο που του κούνησε το δάκτυλο, ο τωρινός

  1. Πολύ φυσιολογικές μου φαίνονται οι παραπάνω στιχομυθίες αν κρίνω από τους εμπλεκόμενους…

   Ελπίζω ο Εμμανουέλ να απάντησε «Εγώ θα πάω, αυτός να δούμε που θα κρυφτεί…»

 32. Μετά από δύο δεκαετίες φαίνεται να μπαίνουμε στο σωστό δρόμο. Επιτέλους, το πολιτικό σύστημα αντιδρά, έστω και για δικούς του λόγους…!

 33. Αυτο που ακούγεται είναι οτι οι fremm θα σωθούν μετα απο μια συμφωνια που θα υπογράφει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία λέγεται Σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομης ( ή κάπως έτσι) η οποία θα προβλεπει οτι σε περιοδο ανάγκης της Γαλιας οι Fremm θα πλεουν προς βοήθεια… Κάτι ανάλογο θα ισχυει και για τους Γάλλους. Αυτά που έχω ακουσει εγω είναι οτι κοντά στο 2030 θα έχουμε και δεύτερη μοίρα rafale και μαλιστα και οι δυο θα φτασουν στο επιπεδο f4.
  Ακομα ακουγεται οτι το προγραμμα για τις φρεγατες δεν θα περιοριστουν στις bellhara.
  Απλα πλεον θα γίνει διαγωνισμος για αλλες 4.
  Δεν ειναι καθολου απιθανο ξαφνικα να βρεθουν τυχαία και 2 ΑΒ για παραχωρηση αμεση κιόλας.
  Το κακο είναι οτι ο ΣΞ θα μεινει πίσω λογο αυξημενων αναγκων των αλλων κλάδων.
  Η υπογραφή ολων των fos θα γίνει άμεσα. Τα Απάτσι επισκευάζονται και ξανα πετανε όλα. Όσο για την αποδευσμευση οπλων απο την Αμερική ο Πιάτ διέψευσε οτι υπήρξε άρνηση

 34. Στο protagon.gr αναφερονται στο «δανειο» δυο FREMM σαν ενδιαμεση λυση και μαλιστα αναφερουν τις Alsace και Lorraine, 7ο και 8ο πλοιο της κλασης

  Βέβαια ακόμα δεν είναι έτοιμες, η alsace την Παρασκευη εκανε τις πρωτες δοκιμες εν ορμω
  (εικόνα από τοπική εφημερίδα του Σαββάτου)

  https://i.imgur.com/Ob05aPr.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *