Άμεσες και γρήγορες αναμένεται να είναι οι αποφάσεις αρχικά για τα Rafale με σκοπό τη συγκρότηση μιας μοίρας. Στη ΓΔΑΕΕ και στο ΓΕΑ προωθούνται οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε πολύ σύντομα να υπογραφεί η σύμβαση και να δοθεί η προκαταβολή. Τα μεταχειρισμένα Rafale θα είναι άμεσα διαθέσιμα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν με στόχο την υπογραφή την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η συνάντηση θα γίνει στη Κορσική.

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο,  Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ζωντανές παραμένουν οι Belharra σύμφωνα με πληροφορίες διασταυρωμένες από ελληνικές και γαλλικές πηγές. Η ηγεσία του ΠΝ ενημέρωσε τον ΥΕΘΑ πως οι Belharra υπερτερούν έναντι των MMSC σε τρία βασικά σημεία.

Καλύπτουν τη πάγια απαίτηση του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής με τον κορυφαίο συνδυασμό ραντάρ SEA FIRE 500 και ASTER 30 με ταυτόχρονη καθοδήγηση 16 πυραύλων εναντίον εναερίων στόχων.  Φυσικά το ΠΝ έχει ζητήσει τη Belharra ελληνικής διαμόρφωσης είτε με 32 ASTER 30 είτε με 24 ASTER 30 και 8 SCALP NAVAL καθώς και RAM ως όπλο CIWS.

Υπερτερούν εκτός από την αεράμυνα περιοχής και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Αποτελούν μια νεότερη σχεδίαση με τεχνολογίες αιχμής, αισθητήρες και βλήματα ανώτερα των αμερικανικών (οι Aster 30 είναι βλήματα ανώτερα των Αμερικανικών SM-2). Να σημειωθεί πως οι MMSC (η προσφορά των ΗΠΑ είναι για 4 πλοία)  διαθέτουν 32 ESSM και όχι SM-2 βασιζόμενοι στα πλοία διαμόρφωσης του Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας. Ναι μεν μπορούν να εγκατασταθούν οι SM-2 όμως σε μικρούς αριθμούς ενώ το ραντάρ TRS-4D είναι υποδεέστερο του Sea Fire 500. Τυχόν επιλογή των SM-2 ή παραπάνω κελιά του εκτοξευτή ΜΚ41 θα απαιτήσει τεχνικές τροποποιήσεις με βαρύ οικονομικό τίμημα εκτινάσσοντας το κόστος από τα 3,9 δισ. ευρώ σε πολύ παραπάνω. Ακριβής νούμερο δεν υπάρχει προς το παρόν. Επαναλαμβάνουμε, η πρόταση των ΗΠΑ είναι για 4 πλοία διαμόρφωσης Ναυτικού Σαουδικής Αραβίας.  

Τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με επίσημες γαλλικές πηγές στο DefenceReview.gr είναι πως οι Γάλλοι προτείνουν τη ναυπήγηση τεσσάρων Belharra στην Ελλάδα είτε πρόκειται για πλοία ελληνικής είτε γαλλικής διαμόρφωσης ενώ σε περίπτωση που αποφασιστούν δύο η ναυπήγηση θα γίνει στη Γαλλία. Είναι επίσης, γνωστό πως η Γαλλία έχει προσφερθεί με ενδιάμεση λύση FREMM ως την έλευση των Belharra.

Την ίδια στιγμή εκτός των Rafale συζητιέται και μεγάλη ενίσχυση του γαλλικού οπλοστασίου με νέα όπλα κάτι που έχει ζητήσει το ΓΕΑ από τη πρώτη στιγμή. Συνεπώς, τόσο τα νέα όσο και τα μεταχειρισμένα Rafale θα έρθουν με νέο γαλλικό οπλοστάσιο νέων όπλων όπως οι Meteor, οι Mica NG και οι AASM.