Το αυστραλιανό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επέλεξε την αμερικανική Boeing και το AH-64E Guardian Apache ως το νέο επιθετικό ελικόπτερο του Αυστραλιανού Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος ARH (Armed Reconnaissance Helicopter). Εκτός του AH-64E Guardian Apache, στο διαγωνισμό συμμετείχαν η Bell, με το AH-1Z Viper, και η Airbus η οποία πρότεινε την αναβάθμισης των EC-665 Tiger, αντί της αγοράς νέων. Τα νέα ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν 22 εν υπηρεσία EC-665 Tiger από το 2025 και μετά. Συνολικά, η Αυστραλία θα αποκτήσει 29 AH-64E Guardian Apache, εκ των οποίων 24 θα είναι επιχειρησιακά, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα τα πρώτα 12 ελικόπτερα θα πρέπει να αποκτήσουν Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) το 2026, ενώ θα πρέπει να αποκτήσουν Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα (FOC) το 2028. Τα 22 EC-665 Tiger αγοράστηκαν τον Δεκέμβριο του 2001 και τα πρώτα δύο ελικόπτερα παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2004. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2010. Η απόφαση αντικατάσταση τους πάρθηκε το 2016 λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των κινητήρων και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την επισκευή των συστημάτων που στέλνονται στην Ευρώπη.

Όπως προείπαμε η Airbus διεκδίκησε το πρόγραμμα με μια πρόταση αναβάθμισης των υφιστάμενων ελικοπτέρων και όχι την απόκτηση νέων, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια επιλογή θα εξοικονομούσε στην Αυστραλία $ 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2040. Η πρόταση της Airbus αφορούσε στη ριζική αναβάθμιση των ελικοπτέρων, ώστε να παραμείνουν ικανά μέχρι το 2040, συν την προμήθεια άλλων επτά για να συμπληρωθεί ο αριθμός 29 της απαίτησης. Η πρόταση αναβάθμισης της Airbus αφορούσε στην έκδοση Mk.3 του ελικοπτέρου με αντικατάσταση των υπό-συστημάτων και μηχανικών μερών που έχουν πάψει να υποστηρίζονται ή θα πάψουν να υποστηρίζονται στο εγγύς μέλλον και την ενσωμάτωση νέων δυνατοτήτων (νέο ψηφιακό πιλοτήριο, νέους αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και νέα όπλα).