Το σλοβακικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries) για την προμήθεια 17 ραντάρ πολλαπλού ρόλου ELM-2084 MMR (Multi-Mission Radar). Η συμφωνία είναι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (Government to Government), ενώ το κόστος είναι της τάξεως των € 148,2 εκατομμυρίων. Τα 17 νέα ραντάρ θα αντικαταστήσουν 24 παλαιά, εν υπηρεσία ραντάρ της Σλοβακίας. Το Ισραήλ επικράτησε της βρετανικής πρότασης-προσφοράς αξίας € 193,4 εκατομμυρίων και της γαλλικής ύψους € 249,9 εκατομμυρίων.

Το ELM-2084 MMR, το οποίο έχει επιλέξει και η Τσεχία, είναι αυτοκινούμενο ραντάρ, τεχνολογίας AESA, με δυνατότητα επιτήρησης και έρευνας αέρος, δυνατότητα εντοπισμού πυρών πυροβολικού και παροχής υπηρεσιών διεύθυνσης και ελέγχου πυρών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές, για αποστολές επιτήρησης και έρευνας αέρος είναι 470 χιλιόμετρα, ενώ σε αποστολές εντοπισμού πυρών πυροβολικών το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 100 χιλιομέτρων. Ομοίως, στην πρώτη περίπτωση μπορεί να εντοπίσει 1.100 στόχους, ενώ στη δεύτερη 200 στόχους το λεπτό.

Comments

 1. Αυτη η ειδηση εχει ενδιαφερον και για μας, που θελουμε να αλλάξουμε το συνολο των ρανταρ μας με κάτι ποιο καινουργιο και αυτοκινουμενο.

 2. @ Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Είχε ανακοινωθεί από το 2013 οτι η IDE αναλάμβανε την υποστήριξη των συστημάτων Arthur
  καθώς και την απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών, λόγω της διεθνούς συμφωνίας της εταιρίας
  με την Saab : https://www.fortunegreece.com/article/ta-sistimata-rantar-arthur-tou-stratou-tha-stirizi-intracom
  Δεν γνωρίζω εάν έχει αλλάξει κάτι έως τώρα
  Επίσης τα πολύ καλά και αξιόπιστα Arthur, μπορούν να αναβαθμιστούν σε Mod C με σχετικά μικρό κόστος
  (10 εκατ.ευρώ ανά σύστημα όπως έχει αναφερθεί)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *