Χθες, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συναντήθηκε και συνομίλησε, επί μιάμιση ώρα, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μάθαμε ότι:

1/ Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε στην Αμερική τη δημιουργία ελληνικής βάσης στην Κάρπαθο, την οποία θα μπορούν χρησιμοποιούν και οι αμερικανικές δυνάμεις, και

2/ Ζητήθηκε από τους Αμερικανούς να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, σχετικά με τη συνάντηση Καμμένου-Μάτις. Σ’ αυτή η Ουάσιγκτον ευχαριστεί την Αθήνα για το $ 1,5 που θα εισπράξει από την αναβάθμιση των F-16 και για το ότι «πολεμά» τη Ρωσία. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο σήμερα στο Πεντάγωνο για να επαναβεβαιώσουν τις διαχρονικές αμυντικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Καμμένο για την συνεχιζόμενη υποστήριξης της χώρας του στις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις και τον ελλιμενισμό τους στη Σούδα, έναν κρίσιμο κόμβο ανεφοδιασμού.

Ο Υπουργός Μάτις επίσης επαίνεσε τον Υπουργό Καμμένο για τη δέσμευση της Ελλάδας στο 2% του ΑΕΠ αμυντικές δαπάνες και την πρόσφατη υπογραφή του προγράμματος των $ 1,5 δις για την αναβάθμιση των F-16.

Επίσης ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για τις πρόσφατες δράσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των ρωσικών βλαπτικών ενεργειών στην περιοχή και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Ρωσία».