Η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε από τη χθεσινή, 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης, είναι η πρόθεση της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ και ότι συμφώνησαν να βρουν τον τρόπο να παρακάμψουν τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για αυτό το ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, και οι τρείς ηγέτες, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπογράμμισαν τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας τους για τη συνεργασία και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του είναι η μόνη λύση σταθερών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τοποθέτηση η οποία είχε ως αποδέκτη την Τουρκία και την παραβατική της συμπεριφορά, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *