Το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ενέταξε σε υπηρεσία το πρώην βρετανικό ελικοπτεροφόρο HMS «Ocean» υπό την ονομασία PHM «Atlantico» και με πλευρικό αριθμό A140. Η σχετική τελετή έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, το πρωί της 29ης Ιουνίου.

Το πλοίο, το οποίο αποσύρθηκε από το Βρετανικό Ναυτικό, τον περασμένο Μάρτιο, αγοράστηκε από τη Βραζιλία έναντι $ 98,76 εκατομμυρίων, τον περασμένο Φεβρουάριο. Το πλοίο θα φτάσει στην Βραζιλία τον προσεχή Αύγουστο, αφού πρώτα εκτελέσει εκπαιδευτικό πλου.

Το HMS «Ocean» εντάχθηκε σε υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 1998 και θα αντικατασταθεί από το αεροπλανοφόρο HMS «Prince of Wales». Σε βραζιλιάνικη υπηρεσία το πλοίο θα ενσωματώνει το τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας αέρος Artisan, το ραντάρ έρευνας επιφανείας KH1007, τέσσερις τηλεχειριζόμενους πύργους DS30M Mk.2 με πυροβόλα των 30 χιλιοστών και τέσσερα αποβατικά σκάφη Mk.5B. Τα τρία (3) συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Mk.15 Block.1B Phalanx, το σύστημα αυτοπροστασίας από τορπίλες και τα πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών θα αφαιρεθούν.

Το πλοίο έχει εκτόπισμα 21.578 τόνους, μήκος 203, μέτρα και εμβέλεια 8.000 ναυτικά μίλια (14.816 χιλιόμετρα). Το ενδιαφέρον της Βραζιλίας δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, κατόπιν της οριστικής απόφασης για τον παροπλισμό του παλαιού αεροπλανοφόρου «São Paulo». Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου προέκυψε η είδηση σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) για την απόκτηση του HMS «Ocean». Τελικά όμως κατέληξε στην Βραζιλία.

Το HMS Ocean  είναι ένα πλοίο 20 ετών, δηλαδή βρίσκεται σε ιδανική ηλικία για την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής, το οποίο θα του επιτρέψει να παραμείνει ενεργό και επιχειρησιακό για 20 ακόμα χρόνια. Μπορεί να μεταφέρει έως 18 ελικόπτερα επιπέδου CH-47 Chinook ή AH-64 Apache.