Το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την προμήθεια 20 ελαφρών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, με ικανότητα μεταφοράς οπλισμού, H-145M της ευρωπαϊκής Airbus. Τα ελικόπτερα θα ενσωματώνουν το οπλικό σύστημα HForce. Η προμήθεια εντάσσεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού «Zrinyi 2026». Η προμήθεια συνοδεύεται από υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης των H-145M είναι της τάξεως των 3,7 τόνων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους: μεταφοράς προσωπικού, γενικών μεταφορών, ένοπλης αναγνώρισης, επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης, διακομιδή τραυματιών κ.ά.

Τα ουγγρικά ελικόπτερα θα φέρουν σύστημα ταχείας καταρρίχησης, κάμερα παρατήρησης, εξοπλισμός υποστήριξης πυρών, επιπλέον βαλλιστική προστασίας και σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Το HForce είναι ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, σπονδυλωτό έτσι ώστε η τελική του διαμόρφωση να συνάδει πλήρως με τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες. Αναπτύχθηκε για τον εξοπλισμό των ελικοπτέρων H-125M, H-145M και H-225M σε ρόλο ένοπλης αναγνώρισης, συνοδείας και παροχής πυρών υποστήριξης στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις.

Το HForce μπορεί να ενσωματώσει σειρά όπλων όπως το ατρακτίδιο πυροβόλου HMP-400 (ένα πυροβόλο των 12,7 χιλιοστών) της βελγικής FN Herstal, τις μη-κατευθυνόμενες ρουκέτες FZ-231 και τις κατευθυνόμενες ρουκέτες FZ-275 (12 ρουκέτες των 70 χιλιοστών) της Thales, το ατρακτίδιο πυροβόλου NC-621 (ένα πυροβόλο Μ-621 των 20 χιλιοστών) της Nexter, το ηλεκτροπτικό σύστημα στόχευσης MX-15D της L3 Wescam και το σύστημα απεικόνισης επί κράνους Scorpion της Thales.

Το H-145M είναι ένα ελαφρύ, ιδιαίτερα αθόρυβο, ελικόπτερο, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία σε πάνω από 15 χώρες (πολιτική και στρατιωτική χρήση). Ενσωματώνει δύο κινητήρες Safran Arriel 2E, σύστημα FADEC (Full Authority Digital Engine Control) και το ψηφιακό πιλοτήριο Helionix.