Τις εγκαταστάσεις της «Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ» έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την επόμενη Τρίτη 24 Ιουλίου αντιπροσωπεία του ιταλικού ναυπηγικού ομίλου Fincantieri.

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης επενδυτή για την ελληνική επιχείρηση που διενεργεί η KPMG για λογαριασμό των πιστωτών-του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου-αλλά και του βασικού μετόχου των ναυπηγείων, του ομίλου Νίκου Ταβουλάρη.

Η Fincantieri, ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ναυπηγικό συγκρότημα, δεν είναι η μόνη ενδιαφερόμενη. Προ ολίγων εβδομάδων τις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα επισκέφθηκε και η επίσης ιταλική Palumbo, που όμως εμφανίζεται να έχει πλέον αποσυρθεί από τη σχετική διαδικασία διαβούλευσης. Αντιθέτως ενεργό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές της «Κ» σε άμεση επαφή με τις διεργασίες αυτές, διατηρούν εκτός από τους Ιταλούς και ένα γαλλικό κονσόρτσιουμ αλλά και ένας ελληνικών συμφερόντων όμιλος. Αν και όλες οι παραπάνω επαφές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει πλήθος απαιτητικών αιρεσιμοτήτων, είναι σαφές πως η προσπάθεια για υπαγωγή της «Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ» σε καθεστώς εξυγίανσης τροχοδρομεί. Της σχετικής διαδικασίας από πλευράς Δημοσίου προΐσταται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που έχει αναλάβει το σχετικό χαρτοφυλάκιο κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης.

Κύκλοι της αγοράς κατονομάζουν τη γαλλική Group Naval ως τον πιθανότερο υποψήφιο επενδυτή από τη Γαλλία, η οποία φέρεται ως δυνητικός επενδυτής και για το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την Ελευσίνα ορισμένες πηγές τα συνδέουν με δύο γνωστούς εφοπλιστικούς ομίλους, έκαστος με περισσότερα από 100 ποντοπόρα εμπορικά πλοία στον στόλο του. Από το υπουργείο τηρείται σιγή ασυρμάτου, καθώς κύκλοι του επικαλούνται την εμπιστευτικότητα που έχουν η σχετική διαδικασία και το ευαίσθητο στάδιο στο οποίο αυτή βρίσκεται.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν τρεις πλωτές δεξαμενές και μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία των 100.000 τόνων και πολεμικά πλοία έως το μέγεθος κορβέτας. Ιδρύθηκαν το 1968 από τον Ανδρέα Ανδρεάδη. Στην τελευταία ετήσια έκθεση χρήσης, που αφορά το έτος 2016 και η οποία συντάχτηκε στις 29 Ιουνίου 2017 και δημοσιοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 18 Απριλίου του 2018, οι συνολικές υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 (Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ.) ανέρχονταν στα 237 εκατομμύρια. Επίσης αναφέρεται πως «οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία κατά 147 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε προμηθευτές, φορολογική αρχή, ασφαλιστικούς οργανισμούς και αμοιβές προσωπικού στις 31.12.2016 ανέρχονται στο ποσό των 77 εκατ. ευρώ». Ακόμα στην έκθεση ελέγχου ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών λογιστών αναφέρεται πως «τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν καταστεί αρνητικά», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως «η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με ποσοστό άνω του 60% των πιστωτών της, προκειμένου να καταλήξει σε αμοιβαία αποδεκτό επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της, η οποία πρόκειται να κατατεθεί για έγκριση στο αρμόδιο δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα».

Ταβουλάρης και ONEX διαψεύδουν τις φήμες για το Νεώριο

Κοινή ανακοίνωση με στόχο να μπει τέλος στη φημολογία που ήθελε τον όμιλο Ν. Ταβουλάρη να έχει «δεύτερες σκέψεις» για την πώληση των ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου εξέδωσαν ο πωλητής πρόεδρος του ομίλου Νεώριο Συμμετοχών και Ναυπηγείων Ελευσίνας Ταβουλάρης Νικόλαος και ο αγοραστής πρόεδρος της ONEX Shipyards Πάνος Ξενοκώστας. Αμφότεροι δήλωσαν πως «δεσμεύονται για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και συμφώνησαν να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης και επιχειρηματικό σχέδιο της Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχείρησης Σύρου Α.Ε. (ΝΑΒΙΕΣ) μέσω του 106δ».

Τα διοικητικά συμβούλια έχουν ήδη εγκρίνει το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης και αναμένεται η επικύρωσή του από τον ΕΦΚΑ, ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη, καθώς όλοι οι άλλοι πιστωτές έχουν ήδη δεσμευθεί σχετικά. Η προαναφερθείσα φημολογία σχετίζεται με πληροφορίες που ήθελαν να υπαναχωρεί η πλευρά Ταβουλάρη, και οι οποίες προκάλεσαν έντονη αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων. Και αυτό διότι ο επενδυτής, η ΟΝΕΧ, έχει δεσμευθεί για πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Εάν περάσει το σχέδιο εξυγίανσης και από τον ΕΦΚΑ (προβλέπεται η εξόφληση των υποχρεώσεων σε 280 περίπου δόσεις), τότε θα κατατεθεί άμεσα προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Σύρου. Μια ενέργεια που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του πρώτου τρίμηνου, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ