Υπερψηφίστηκε τελικά από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ορίζει το Ισραήλ ως «Εβραϊκό Εθνικό Κράτος». Σύμφωνα με το νέο νόμο πλέον, μόνο οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα της διαχείρισης του Κράτους του Ισραήλ και όχι οι ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής (δηλαδή οι Παλαιστίνιοι), οι οποίοι φυσικά αντιδρούν και αποκαλούν το νέο νόμο ρατσιστικό. Ο νέος νόμος καταργεί επίσης και την αναγνώριση της αραβικής γλώσσας ως επίσημης.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε με 62 «Ναι», 55 «όχι» και δύο αποχές. Υπενθυμίζουμε ότι οι Άραβες αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ και συγκεντρώνονται κυρίως στη Δυτική Όχθη. Για τους Άραβες, το νομοσχέδιο ουσιαστικά θέλει να τους εξωθήσει σε φυγή από το Ισραήλ και το παρομοιάζουν με την πολιτική εποικισμού της Δυτικής Όχθης από το Τελ Αβίβ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν και προεξοφλούν νέο κύμα βίας στη Δυτική Όχθη.

Λίγο πριν τη ψηφοφορία και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Netanyahu, και ο Naftali Bennett, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Jewish Home, συμφώνησαν να αποσύρουν τη διάταξη που ανέφερε τη δημιουργία «ξεχωριστών κοινοτήτων» και να υιοθετήσουν την έκφραση «προώθηση της εβραϊκής κοινότητας ως εθνική αξία».