Προκλητικός εμφανίστηκε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα. Αφού αποκάλεσε του μουσουλμάνους, Έλληνες πολίτες της Θράκης, «Τούρκους» κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δημιουργεί προβλήματα στους «ομογενείς» του. Στη Θράκη, ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόξενο, τους ψευδομουφτήδες και μουσουλμάνους βουλευτές.

Οι δηλώσεις του Κιράν δεν έμειναν αναπάντητες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωση του αναφέρει την πάγια θέση της Ελλάδας περί προσήλωσης στη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας, και όχι εθνικής, στη Θράκη.

Παράλληλα, με την επίσκεψη του Τούρκοι αξιωματούχου στη Θράκη, η Τουρκία προχώρησε και σε προκλήσεις στο Αιγαίο με συνολικά 40 παραβιάσεις από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Τέλος, σημειώθηκαν και δύο υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά σε ύψος 22.000 ποδών.