Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δημοσίευσε σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας και Αιγύπτου για την προμήθεια επιπλέον 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην αραβική χώρα, πέραν των 24 που ήδη διαθέτει (δείτε ΕΔΩ). Αρχικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα εκτός Γαλλίας που αποφάσισε να αποκτήσει Rafale το 2015. Η γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Florence Parly, έδωσε το γεωστρατηγικό τόνο της συμφωνίας δηλώνοντας: «Η  Αίγυπτος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διατήρησης των συμφερόντων μας, σχετικά με την ασφάλεια και τον εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο … Η Αίγυπτος μας προσφέρει υποστήριξη στην Ερυθρά Θάλασσα και άδεια πτήσεων πάνω από το έδαφος της».

Συνολικά, την περίοδο 2010-2019, η Αίγυπτος έχει προχωρήσει σε εξοπλισμούς, από τη Γαλλία, ύψους € 7,68 δισεκατομμυρίων, δηλαδή είναι ο κυριότερος πελάτης των γαλλικών όπλων. Σχετικά με το νέο συμβόλαιο, το ποσό των € 4 δισεκατομμυρίων αφορά στα αεροσκάφη, τα όπλα και την υποστήριξη τους. Η χρηματοδότηση θα γίνει από γαλλικές τράπεζες με ευνοϊκό επιτόκιο και το 80% του ποσού θα έχει εγγυητή το γαλλικό δημόσιο. Το πρώτο μαχητικό θα παραδοθεί στα μέσα του 2024, ενώ το τελευταίο στα μέσα του 2026.

Σχετικά με το διαφορά κόστους, ανά αεροσκάφος, για τις δύο αιγυπτιακές παραγγελίες των Rafale ή σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο, το οποίο αναλύει τις συνθήκες διαμόρφωσης του τελικού κόστους, και τι αυτό περιλαμβάνει, ενός μαχητικού αεροσκάφους: