Για τον ΕΣ τρία είναι τα κύρια προγράμματα που αναμένεται να εκκινήσουν μέσα στο 2020 αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και όπως όλα δείχνουν τα τρία προγράμματα θα λάβουν χαρακτήρα υλοποίησης μόλις οδηγηθούν στη Βουλή ώστε να πάρουν την απαραίτητη έγκριση.

Τα τρία προγράμματα αφορούν το Πυροβολικό Μάχης. Το πρώτο αφορά την απόκτηση νέων πυρομαχικών των 122mm και των 227mm. Το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των Μ270 και το τρίτο των ΠΕΠ RM-70. Στο επίπεδο των πυρομαχικών τα δύο κύρια όπλα που ενδιαφέρον το ΠΒ είναι τα βλήματα Deepstrike και οι GMLRS.

Σε επίπεδο απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ παρά τα όσα γράφονται κατά καιρούς υπάρχει χαμηλό επίπεδο προσδοκιών. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσει για σαφή διαθεσιμότητα αριθμού M2 Bradley. Για το θέμα των μεταχειρισμένων εκτοξευτών M270 MLRS ενώ αρχικώς υπήρξε ενδιαφέρον πλέον φαίνεται να έχει παγώσει απόρροια του κόστους αφού αναγκαστικά οι εκτοξευτές θα έπρεπε να εκσυγχρονιστούν και παράλληλα να αποκτήσουν και νέα πυρομαχικά. Συνεπώς, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στη λύση αξιοποίησης του υφιστάμενου υλικού.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί πως η αναβάθμιση στα μέσα εκπομπής πυρών ναι μεν κρίνεται επιβεβλημένη αλλά εξίσου επιτακτική ανάγκη είναι η βελτίωση των μέσων κατάδειξης και στοχοποίησης τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό. Τέτοια μέσα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανάλογα με το προφίλ της αποστολής της μοίρας πυροβολικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία. Σημειώνεται, ότι οι τρόποι στοχοποίησης ποικίλουν όπως: από τους Προκεχωρημένους Παρατηρητές Πυροβολικού (ΠΑΠ) έως τα ραντάρ αντιπυροβολικού, τα ραδιογωνιόμετρα και τα SPERWER ή ομάδες ειδικών δυνάμεων που δρουν στην εχθρική ενδοχώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται σε επίπεδο ΠΑΠ καθώς οι τρόποι που χρησιμοποιούνται ή τα μέσα (λέιζερ ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ) είναι παρωχημένοι. Ιδανικός συνδυασμός θα ήταν η χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή οπτικών βοηθημάτων νέας τεχνολογίας με άμεση ενσωμάτωση και ολοκλήρωση στο ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ με παροχή στοιχείων στο ΚΔΠ και ακολούθως στα πυροβόλα ή ΠΕΠ. Φυσικά, ένα κομβικό ζήτημα είναι οι επικοινωνίες μεταξύ ΠΑΠ – ΚΔΠ – Πυροβόλων ή ΠΕΠ.

Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε και που φυσικά αντιλαμβάνονται τα στελέχη της Διεύθυνσης Πυροβολικού είναι πως δεν είναι ζήτημα μόνον μέσων εκπομπής πυρών αλλά στοχοποίησης και επικοινωνιών.