Για τον ΕΣ τρία είναι τα κύρια προγράμματα που αναμένεται να εκκινήσουν μέσα στο 2020 αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και όπως όλα δείχνουν τα τρία προγράμματα θα λάβουν χαρακτήρα υλοποίησης μόλις οδηγηθούν στη Βουλή ώστε να πάρουν την απαραίτητη έγκριση.

Τα τρία προγράμματα αφορούν το Πυροβολικό Μάχης. Το πρώτο αφορά την απόκτηση νέων πυρομαχικών των 122mm και των 227mm. Το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των Μ270 και το τρίτο των ΠΕΠ RM-70. Στο επίπεδο των πυρομαχικών τα δύο κύρια όπλα που ενδιαφέρον το ΠΒ είναι τα βλήματα Deepstrike και οι GMLRS.

Σε επίπεδο απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ παρά τα όσα γράφονται κατά καιρούς υπάρχει χαμηλό επίπεδο προσδοκιών. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσει για σαφή διαθεσιμότητα αριθμού M2 Bradley. Για το θέμα των μεταχειρισμένων εκτοξευτών M270 MLRS ενώ αρχικώς υπήρξε ενδιαφέρον πλέον φαίνεται να έχει παγώσει απόρροια του κόστους αφού αναγκαστικά οι εκτοξευτές θα έπρεπε να εκσυγχρονιστούν και παράλληλα να αποκτήσουν και νέα πυρομαχικά. Συνεπώς, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στη λύση αξιοποίησης του υφιστάμενου υλικού.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί πως η αναβάθμιση στα μέσα εκπομπής πυρών ναι μεν κρίνεται επιβεβλημένη αλλά εξίσου επιτακτική ανάγκη είναι η βελτίωση των μέσων κατάδειξης και στοχοποίησης τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό. Τέτοια μέσα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανάλογα με το προφίλ της αποστολής της μοίρας πυροβολικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία. Σημειώνεται, ότι οι τρόποι στοχοποίησης ποικίλουν όπως: από τους Προκεχωρημένους Παρατηρητές Πυροβολικού (ΠΑΠ) έως τα ραντάρ αντιπυροβολικού, τα ραδιογωνιόμετρα και τα SPERWER ή ομάδες ειδικών δυνάμεων που δρουν στην εχθρική ενδοχώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται σε επίπεδο ΠΑΠ καθώς οι τρόποι που χρησιμοποιούνται ή τα μέσα (λέιζερ ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ) είναι παρωχημένοι. Ιδανικός συνδυασμός θα ήταν η χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή οπτικών βοηθημάτων νέας τεχνολογίας με άμεση ενσωμάτωση και ολοκλήρωση στο ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ με παροχή στοιχείων στο ΚΔΠ και ακολούθως στα πυροβόλα ή ΠΕΠ. Φυσικά, ένα κομβικό ζήτημα είναι οι επικοινωνίες μεταξύ ΠΑΠ – ΚΔΠ – Πυροβόλων ή ΠΕΠ.

Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε και που φυσικά αντιλαμβάνονται τα στελέχη της Διεύθυνσης Πυροβολικού είναι πως δεν είναι ζήτημα μόνον μέσων εκπομπής πυρών αλλά στοχοποίησης και επικοινωνιών.

Comments

 1. Τραγική η απόφαση της μη παραλαβής των επιπλέον 40 μεταχειρισμένων MLRS από τα αποθέματα των Αμερικανών.

  Και αφού δεν έχουν σκοπό ούτε τα επιπλέον MLRS να πάρουν ούτε τα Bradley ούτε τα 400 Abrams (στο πρόσφατο παρελθόν) κτλ. ποιος είναι ο λόγος να στέλνουν αιτήματα παραχώρησης μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων;

  Σε δουλειά να βρίσκονται και επικοινωνιακά να δείχνουν ότι κάτι κάνουν ενώ στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

  Ενδεχόμενη παραλαβή των 40 μεταχειρισμένων MLRS θα διπλασίαζε την υπάρχουσα ισχύ πυρός θα μπορούσαν και κάποιοι εκτοξευτές να μεταφερθούν σε νησιά του Αιγαίου και με τους νέους πυραύλους deep strike να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για την άλλη πλευρά.

  Τα MLRS είναι πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

  Φυσικά και δεν υπάρχουν κονδύλια για τόσο απαραίτητα οπλικά συστήματα για την κυβέρνηση αλλά την ίδια στιγμή τα κονδύλια είναι άπειρα για να συντηρεί το κομματικό κράτος τους κομματικούς στρατούς και τα συμφέροντα της κρατικοδίαιτης και διεφθαρμένης οικονομικής ελίτ.

  Η ίδια ξενόδουλη ελίτ πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας που προτιμά την συνεκμετάλλευση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αλλά και για να μπορούν να ξεκοκαλίζουν σαν της ύαινες το δημόσιο χρήμα.

  Πολιτικές ηγεσίες ικανές μόνο για παντός είδους ρουσφέτια και πλήρως ανίκανες να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

  1. Ελάχιστα MLRS είναι άμεσα αξιοποιήσιμα, τα άλλα απαιτούν ένα σκασμό χρήματα.
   Προτείνω απόσυρση υπεργήρου RM-70 και τα χρήματα να πάνε σε LYNX, αν μας σώσουν σοβαρή συμπαραγωγή.
   https://farm5.static.flickr.com/4206/35035011246_bde0f511af_b.jpg
   pod containers: 40 (2 pods x 20 rockets each) 122mm Grad rockets; or 26 (2×13) 160mm LAR-160 or ACCULAR rockets; or eight (2×4) 306mm EXTRA rockets; or four (2×2) Predator Hawk or two (2×1) Delilah missiles.
   Πολύ φθηνότερη λύση…

 2. Δηλαδή δεν υπαρχουν 100εκ$ για να εκσυγχρονιστούν τα MLRS, αν ειναι δυνατον με αυτούς τους κάφρους που εχουμε μπλέξει. Δεν φτανει που τα αφησαν στο ελεος του θεου μαζι με πόσα αλλα οπλικά συστηματα μας πουλάνε και κουλτούρα οι αχρείοι. Εκατοντάδες εκατομμύρια στους λαθρο, στους γύφτους, σε επιδόματα κλπ αλλα ουτε σεντ για την αμυνα. Δηλαδή πρεπει να εχουμε κάποια καταστροφή πρωτα, κάποιοι πρεπει να κατανοήσουν οτι παιζουν το κεφαλι τους .

 3. Οι μονάδες των MLRS πρέπει να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν. Εαν δεν γνωρίζουν οι κύριοι την αξία του όπλου ας ζητήσουν μετάθεση για τα ΚΕΠ να σφραγίζουν έγγραφα.
  Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν ήδη τον ευρωπαικό Deepstrike.
  Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την αποδέσμευση των iva μιας και είναι δύσκολη η περίπτωση του Deepstrike.
  Το έχουμε αναλύσει πολλές φορές το σύστημα. Ο αξιωματικός-οί που θα τολμήσουν να απαξιώσουν ένα όπλο που μπορεί υπο προυποθέσεις να κάνει κόσκινο τον τουριστικό πνεύμονα των απέναντι λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά θα πρέπει να φύγουν απο μόνοι τους απο τον Ε.Σ. Δυστυχώς την εποχή που «έβρεχε» Leo2a4 είχαμε αρκετούς απο δαύτους!

 4. Επίσης δεν είναι και τόσο δύσκολο να δουλέψουν πάνω στα Iris Jet και Perseas Twin Jet ώστε αυτά να λειτουργούν με βάση τα νησιά και εφοδιασμένα με πολεμική κεφαλή ως όπλα οριζόντιας πλεύσης – drone καμικάζι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *