Όπως αναφέρουμε, στο άρθρο μας «Αποκλειστικό: Το μέλλον στο πυραυλικό πυροβολικό του ΕΣ», ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, το οποίο βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η αναβάθμιση των πολύτιμων, αλλά παλαιών πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (MLRS) RM-70.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση των εκτοξευτών, στο επίπεδο RM-70 Modular, προϋπολογισμού € 100 εκατομμυρίων, ενώ το δεύτερο αφορά στην προμήθεια νέων ρουκετών διαμετρήματος 122 χιλιοστών, προϋπολογισμού € 80 εκατομμυρίων. Το παρόν άρθρο αφορά στην επιλογή εφοδιασμού των RM-70 με νέες ρουκέτες από τη Σερβία και το Ισραήλ, δύο (2) χώρες με αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, οι οποίες έχουν ανάγκη από πελάτες, άρα έσοδα, και είναι θετικές στο ενδεχόμενο της συμπαραγωγής, της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Επιγραμματικά, στο διαμέτρημα των 122 χιλιοστών, η σερβική Yugoiport έχει αναπτύξει τις ρουκέτες G2000 και τις G2000/52 αυξημένου βεληνεκούς, αμφότερες μη-κατευθυνόμενες, ενώ η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries) έχει αναπτύξει τις κατευθυνόμενες ρουκέτες AccuLAR. Επίσης, η ισραηλινή Rafael έχει αναπτύξει μια οικονομικότερη λύση, που είναι η συλλογή EPIK (Electro-Optical Precision Integration Kit) μετατροπής μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών σε κατευθυνόμενες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΕΣ (Ελληνικός Στρατός) αναζητά κατευθυνόμενες ρουκέτες και όχι μη-κατευθυνόμενες λόγω του μεγάλου ποσοστού αστοχίας των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών, ιδιαίτερα στο μέγιστο βεληνεκές. Αυτό έχει καταδειχτεί στις διάφορες ασκήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΣ. Λόγω του μεγάλου ποσοστού αστοχίας εφαρμόζεται η τακτική της εκτόξευσης πολλών ρουκετών ταυτόχρονα (Salvo), χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι εξασφαλισμένα, ενώ το απόθεμα των 40 ρουκετών των RM-70 καταναλώνεται γρήγορα.

Έτσι η ανάγκη για κατευθυνόμενα πυρά ακριβείας, τα οποία επιτυγχάνουν μακράν καλύτερα αποτελέσματα, από τα μη-κατευθυνόμενα πυρά, σε συνδυασμό με τη διάθεση νέων ρουκετών αυξημένου βεληνεκούς και την επίτευξη μεγάλης οικονομίας σε πυρομαχικά, οδήγησε τον ΕΣ στην αναζήτηση κατευθυνόμενων ρουκετών. Υπό αυτή την έννοια οι ισραηλινές AccuLAR είναι πιο κοντά στις ελληνικές απαιτήσεις, ενώ οι σερβικές G2000, και ιδιαίτερα οι G2000/52, προσφέρουν το πλεονέκτημα του μεγάλου βεληνεκούς, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ξεκινώντας από τη Σερβία, η ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Η ρουκέτα G2000.
Η ρουκέτα G2000/52, μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων.

Αν και δεν είναι ρουκέτα, αλλά τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους, αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε και στο σερβικό Y-1 (Yerina-1), το οποίο μπορεί να καταστρέψει εχθρικές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο περιοχής όσο και σε επίπεδο σημείου, σε αποστάσεις από τα 70 έως τα 285 χιλιόμετρα. Ο διττός ρόλος του βλήματα, δηλαδή ως πυρομαχικό προσβολής περιοχής και σημείου, προκύπτει από την ικανότητα του να ενσωματώνει δύο (2) διαφορετικές πολεμικές κεφαλές: Υψηλής εκρηκτικότητας, για προσβολή στόχων σημείου, και θραυσμάτων, για την προσβολή στόχων περιοχής. Και στις δύο (2) περιπτώσεις το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 200 κιλά.

Το σερβικό τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους Y-1 (Yerina-1) μέγιστου βεληνεκούς 285 χιλιομέτρων.

Η ισραηλινή AccuLAR επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 35 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να ενσωματώσει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων. Σύμφωνα με την IMI η ρουκέτα έχει CEP μικρότερο των 10 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ρουκέτες AccuLAR έχουν αναπτυχθεί τόσο στο διαμέτρημα των 122 χιλιοστών όσο και σ’ αυτό των 160 χιλιοστών. Στην έκδοση των 122 χιλιοστών η ρουκέτα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 20 κιλών.

Οι κατευθυνόμενες ρουκέτες AccuLAR της IMI.

Η συλλογή EPIK είναι μια οικονομική λύση μετατροπής μη-κατευθυνόμενων ρουκετών σε κατευθυνόμενες. Η συλλογή τοποθετείται επί των ρουκετών με απλές διαδικασίες, ακόμα και στο πεδίο μάχης. Συνδυάζει τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα και την τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων/ταυτοποίησης εικόνας του βλήματος αέρος-εδάφους SPICE. Ουσιαστικά δηλαδή, το EPIK είναι μια συλλογή SPICE για ρουκέτες πυροβολικού. Η ανάπτυξη του EPIK ξεκίνησε το 2016 και, σύμφωνα με την Rafael, τα αποτελέσματα των δοκιμών υπήρξαν εξαιρετικά. Η συλλογή EPIK αποτελείται από έναν υπέρυθρο αισθητήρα, έναν αισθητήρα λέιζερ για την εμπλοκή κινούμενων στόχων, ενώ ενσωματώνει, ως εφεδρικά συστήματα καθοδήγησης, ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ένα σύστημα GPS.

Η συλλογή EPIK τροποποίησης μη-κατευθυνόμενων ρουκετών σε κατευθυνόμενες της ισραηλινής Rafael.

Η επιχειρησιακή αξία των RM-70 είναι δεδομένη, ακόμα και με το σημερινό, σχετικά μικρό βεληνεκές τους, των 20 χιλιομέτρων περίπου. Η αξία των συστημάτων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό που διαθέτει ο ΕΣ σε υπηρεσία (116 συστήματα) και την οικονομική αδυναμία της χώρας να τα αντικαταστήσει καθιστούν το πρόγραμμα αναβάθμισης τους και προμήθειας νέων και ικανότερων ρουκετών άμεσο και επιτακτικά αναγκαίο.

Οι δυνατότητες των RM-70 τα καθιστούν ένα από τα πλέον ευπροσάρμοστα συστήματα πυροβολικού. Λόγω του βεληνεκούς της ευκινησίας και της μεγάλης δραστικότητας των πυρών του, έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα ευρύ φάσμα πυρών υποστηρίξεως, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη, προστασία της φίλιας δύναμης και προσβάλλοντας ζωτικούς εχθρικούς στόχους.

Πολύτιμα συστήματα τα RM-70 για τον ΕΣ, ορθή επιλογή ο εκσυγχρονισμός τους και η προμήθεια νέων και ικανότερων ρουκετών.

Η ανάγκη για νέες ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς προκύπτει και για λόγους προστασίας των RM-70. Σήμερα, το μέγιστο βεληνεκές των RM-70 είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα της αποστολής μπορεί να πρέπει να αναπτυχθούν και σε προωθημένες θέσεις, ιδιαίτερα για την προσβολή στόχων εντός του εχθρικού εδάφους. Έτσι όμως είναι εκτεθειμένα στο εχθρικό πυρ. Με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς, εκ των πραγμάτων, τα RM-70 θα μπορούν να προσβάλουν στόχους εντός του εχθρικού εδάφους από ασφαλέστερες θέσεις.

Τα RM-70 είναι αποτελεσματικό τόσο στην περίπτωση επιθετικών, όσο και στην περίπτωση αμυντικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα RM-70 και στην άμυνα των νησιών του Αιγαίου μέσω της προσβολής των εχθρικών δυνάμεων στις περιοχές συγκέντρωσης, της προσβολής των εχθρικών αποβατικών πλοίων εν πλω, της εκτόξευσης πυρών φραγμού κατά την απόβαση, της προσβολής και καταστροφής των εχθρικών αποβιβασμένων τμημάτων κ.ά.

Comments

 1. Στο προηγούμενο άρθρο γράψατε ότι η έκδοση Modularείναι συμβατή με ΝΑΤΟϊκά συστήματα. Αν κατάλαβα σωστά μπορεί να δεχτεί τις ρουκέτες των MLRS. Υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοια μετατροπή ή θα παραμείνουν στα 122 χιλιοστά;

  1. Πράγματι στην έκδοση RM-70 Modular τα συστήματα μπορεί να δεχθούν ή 28 ρουκέτες των 122 χιλιοστών ή 6 ρουκέτες των 227 χιλιοστών (MLRS) ή 1 ATACMS. Δεδομένου ότι υπάρχει απόθεμα ρουκετών 227 χιλιοστών και ATACMS στον ΕΣ, τα αναβαθμισμένα RM-70 μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση τους. Δεν πρόκειται για επιπλέον μετατροπή. Το πακέτο Modular περιλαμβάνει και την πιστοποίηση χρήσης των ρουκετών 227 χιλιοστών και των ATACMS.

   1. Ευχαριστώ για την απάντηση. Τότε είναι μια πραγματικά ευέλικτη πλατφόρμα. Ειδικά αν αναβαθμίσουμε και τα MLRS φαίνεται η ιδανική έκδοση για μας.
    Η υποστήριξη του ATACMS τελειώνει οριστικά με την εμφάνιση των νέων ρουκετών ;

    1. Η υποστήριξη των ATACMS λογικά θα παύσει μόλις ενταχθεί σε υπηρεσία ο DeepStrike, στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 2020.

 2. Θεωρώ πώς για όποια αγορά αποφασιστεί για ρουκέτες(κατευθυνόμενες η μή) θα πρέπει να εμπεριέχεται ο ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΟΡΟΣ της μεταφοράς τεχνογνωσίας στην κατασκευή..είναι ανεπίτρεπτο να μπορούν οι Σέρβοι να μπορούν κατασκευάζουν προηγμένες ρουκέτες(και μπράβο τους) και όχι εμείς!Ακόμα θα πρέπει να ενδιαφερθούμε πολύ σοβαρά για το τακτικό βλήμα εδάφους-εδάφους Y-1 (Yerina-1) εμβέλειας 285 χλμ,που διαθέτουν..να αγοράστει ένας αριθμός με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας στην κατασκευή του..ένα τέτοιο βλήμα με ηλεκτρονικά της «Intracom» η της «miltech» θα ήταν κατα πολύ ανώτερο και αποτελεσματικό…

  1. Νομίζω ότι στο θέμα των υπο/βαλιστικών πυραύλων το Ισραήλ είναι πολύ πιο μπροστά από τη Σερβία. Η τελευταία υπέστη ολική καταστροφή των αμυντικών της υποδομών από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς (και παρόλα αυτά επανακάμπτει ταχύτατα!).

   Επίσης οι εβραίοι έχουν τεράστια ποικιλία και είνια διατεθειμένοι να μας πουλήσουν όπλα που δεν αποδεσμέυονται από άλλες πηγές.

 3. Οι ρουκέτες που χρησιμοποιεί πάντως είναι πολύ φτωχής ποιότητας.
  Από την άλλη οι πανάκριβες αμερικανικές ρουκέτες με κεφαλές χωρίς θραύσματα και με gps σεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχουν σε πολεμική περίοδο…
  Τωρα που θα καταλλήξει ο ΕΣ αφού μεταχειρισμένα MLRS δεν διαφαίνονται, πρεπει να δούμε οικονομικές προσφορές. Προτίστως ομως πρέπει να κινηθούμε για σύγχρονα συστήματα 122mm, αλλά και ρουκέτες σε 107mm ή 128mm πολύ φθηνό κόστος μεγάλη ισχύ πυρός. , ιδικά για τα μικρά νησιά… να συνδυαστούν με επιλογή τύπου C-Lynx

 4. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι δεν χρειαζόμαστε το OK από τους φίλους μας τους Αμερικανους για να τα αναπτύξουμε εκεί που πρέπει να τα αναπτύξουμε!

  Με τις εξελίξεις στη άλλη πελυρά του Αιγαίου από τα FRTINA μέχρι τους βαλλιστικούς ίσως και τα 40 km βεληνεκές δεν είναι αρκετά

  Επιπλέον υπάρχει το πρόβλημα της στοχοποίησης σε τέτοιες αποστασεiς
  πρέπει να επενδύσουμε σε νέα UAV για αυτό τον σκοπό

  1. Το βασικό με το μεγάλο βεληνεκές ειναι ότι μπορεί να βάλει ρουκέτες σε όποιο σημείο του νησιού απαιτείτε χωρίς να χρειάζεται μεγάλη μετακίνηση. Συνεπώς ρουκέτες με κεφαλές EPIK, θα σκάνε πάνω στα πλοία που επιχειρούν εντός εθνικών χωρικών, χωρίς να είναι και αντιμετωπίσιμοι…
   Σε συνδυασμό με Spike NLOS στην ΑΣΔΕΝ και κατάλληλα συγχρονα αντιαεροπορικά με δυνατότητες C-RAM, και ένα σύγχρονο 4X4 μένει η αναβάθμιση εξοπλισμού του προσωπικού.
   Στα μικρά νησιά καλή ειναι η επιλογή ακόμα και μικρών ρουκετών 107mm ή 128mm

 5. Ένα σημείο στο άρθρο που θέλει διόρθωση:
  G2000:
  #Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές#
  Το CEPμετριέται σε m
  Δείτε τον ορισμό
  https://en.wikipedia.org/wiki/Circular_error_probable
  Για το Accular σωστά γράφετε παρακάτω:
  #Σύμφωνα με την IMI η ρουκέτα έχει CEP μικρότερο των 10 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές#

  1. Είναι η τιμή που δίνει η Yugoimport, αλλά και όλες οι ανοιχτές πηγές που μπορέσαμε να εντοπίσουμε στο διαδίκτυο.

  2. Στα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά έτσι μετριέται. Όσο μεγαλύτερη απόσταση τόσο μεγαλώνει και το σφάλμα, στην περίπτωση μας 450 μέτρα. Φαντάσου τι σφάλμα βγάζουν οι παλαιότερες ρουκέτες των RM-70.
   Εμείς θα ενδιαφερόμαστε μια G2000/52 με τοποθέτηση κεφαλής EPIK, σε ένα φορέα 6X6 που να μπορεί να τοποθετούνται και ρουκέτες μεγαλύτερης διαμέτρου.
   Το Ισραήλ έχει ποικιλία επιλογών και αρκετά φθηνότερες επιλογές από τους αμερικάνους.

     1. Το EPIK θέλει σωστά στοιχεία βολής, ενω οι απλές ρουκέτες θραυσμάτων όχι τόσο….

      Χρειάζεται ένας συνδιασμός και των δύο όπως και να έχει.

 6. O EΣ έχει ήδη θέσει σε παραγγελία την απόκτηση ρουκετών από την Σερβία, σύμφωνα με το περιοδικό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, αλλά δεν έχει καταστεί γνωστό ποια από τις δύο ρουκέτες αφορά η εν λόγω αγορά.

  1. Kαλησπέρα σας. Δεν ισχύει περί προμήθειας που έχει ήδη υπογραφεί από πλευράς ΓΕΣ και συγκεκριμένα από τη Σερβία. Το ρωτήσαμε και το διασταυρώσαμε σε επίπεδο ΔΠΒ και ΔΑΣΠ/ ΓΕΣ. Υπάρχουν αξιολογήσεις ρουκετών όπως αυτές που αναφέρει ο κύριος Λάζος στο άρθρο του αλλά όχι προμήθεια που έχει ήδη υπογραφεί. Καλό μήνα!

  1. Οι GMLRS είναι μια δυνητική επιλογή, αλλά είναι 227 χιλιοστών, το ΓΕΣ θέλει νέες ρουκέτες των 122 χιλιοστών. Τα M-60 δεν μπορούν να μετατραπούν σε MLRS, τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ποτέ σχετικό πρόγραμμα. Γενικά ένα άρμα μάχης μπορεί να γίνει MLRS, όπως έχουν κάνει οι Ρώσοι για τα TOS. Αλλά η όλη διαδικασία μετατροπής των M-60 θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή (ανάπτυξη πρωτότυπου, αξιολόγηση, δοκιμές, παραγωγή κ.ά.). Ακόμα και αν είναι εφικτό τεχνικά, είναι ασύμφορο οικονομικά.

   1. «το ΓΕΣ θέλει νέες ρουκέτες των 122 χιλιοστών» σωστή ιεράρχηση κόστους/οφέλους. το θέμα είναι ότι o φορέας έχει μπεις σε φάση γήρατος. Πόσο να κρατήσει ακόμα;

    Μήπως πρέπει να πάμε και σε νέο φορέα όπως των Ισραηλινών και άδεια κατασκευής G2000/52 με κεφαλή EPIK, και μερικές από τα Σερβικά εργοστάσια με κεφαλή θραυσμάτων, δείχνει η πιο VFM επιλογή σε σχέση με τις πανάκριβες αμερικανικές των 227mm

    Επιπλέον ο φορέας των ισραηλινών μπορεί να φέρει και μεγαλύτερα διαμετρήματα αντικαθιστώντας αυτές των 122mm

 7. Ξεκινάμε από τα βασικά:
  1) Διπλασιασμός του υπάρχοντος βεληνεκούς. Δλδ,G2000 και G2000/52.
  2) Αν υπάρχουν χρήματα, τότε ένα απόθεμα από AccuLAR και αν ικανοποιεί (κόστος/απόδοση) η συλλογή EPIK.
  3) Βελτίωση των εκτοξευτήρων και των οχημάτων.
  4) Βελτίωση ΣΤΤΕΠ & ΚΔΠ (αυτό μπορεί να γίνει από ερευνητικό πρόγραμμα αλλά φευ..)

  Ασφαλώς όμως, Ικανοποιούμε μόνο το 1 διότι προέχει η απόκτηση βλημάτων πυροβολικού εκτεταμένου βεληνεκούς των 155mm (aka LRAP, VLAP-Rocket Assistance/Base Bleed που παράγει και η Γιουγκο, BER: Ballistic Extended Range) & «έξυπνων» βλημάτων πυροβολικού των 155mm (aka Vulcano, επιπλέον SMArt & GLR Guided Long Range )

 8. Αν ικανοποιείς το πρώτο μπορεί να προσαρμοστεί μια κεφαλή EPIK και στις ίδιες ρουκέτες, δεν απαραίτητο να παει κανείς σε AccuLAR. Επίσης η κεφαλή EPIK ειναι πολύ φθηνότερη από οσα αναφέρεις παρακάτω. Με λίγα λόγια δηλαδή θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα, αφού φθηνά MLRS από HΠΑ δεν πρόκειται να δούμε.

  1. Η σειρά είναι αυτή που περιγράφω και δεν αλλάζει. Το ότι προσφέρεται μία συλλογή αγνώστου κόστους και αποτελέσματος δεν συνεπάγεται ότι μας ικανοποιεί. Οι AccuLAR θα χρειαστούν για κάποιες προσβολές ακριβείας και για αυτό θα είναι πολύ ακριβότερες μάλλον. Το απόθεμα των 200,000 απλών ρουκετών είναι μάλλον αρκετό ώστε να ικανοποιεί μία από τις τρεις βασικές αποστολές των ρμ μας (ανάσχεση εχθρικής προέλασης).
   Φλέγον ζήτημα και προτεραιότητα είναι η απόκτηση βλημάτων ΠΒ των 155mm (65εκ€.) όπως προαναφέρω.

   1. Άγνωστου η EPIK της Rafael? Τι να σου πω, όπως το δει κανείς… προσωπικά σε σχέση με το κόστος που αναφέρεται σε βρίσκω κάτι ανώτερο ώστε το πυροβολικό να ανέβει πολλά επίπεδα.

    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=16&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjS2NbIjOzjAhXnxMQBHfUqCREQFjAPegQIBBAC&url=https%3A%2F%2Fwww.rafael.co.il%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FEPIK.pdf&usg=AOvVaw2CI8ZD-vb5xhOsrO6bWQ_b

 9. Μηπως να «ξεφορτωναμε» το ρωσικης κατασκευης υλικο -βλ S300 και Osa- στη Σερβια με ανταλλαγμα την αναβαθμιση των ΠΕΠ μας;
  Ισως να επιδιωκαμε και μια συνεργασια για συμπαραγωγη των Λαζαρ; Μεχρι ποτε θα πορευομαστε με παπακια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *