Γράφει ο Β.Κ. από το AmynaGR.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθεί ο πύραυλος DeepStrike, ένα στρατηγικό όπλο μεγάλου βεληνεκούς που αν αποκτηθεί από την Ελλάδα, ίσως αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο.

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα DeepStrike αφορά στην ανάπτυξη ενός τακτικού βλήματος εδάφους-εδάφους/επιφανείας, στον πλαίσιο του προγράμματος Precision Strike Missile του Αμερικανικού Στρατού, για την αντικατάσταση των ATACMS. Κάθε κάλαθος ρουκετών θα ενσωματώνει δύο (2) βλήματα DeepStrike, αντί του ενός ATACMS, δηλαδή κάθε MLRS θα ενσωματώνει έως τέσσερα (4) βλήματα και κάθε HIMARS έως δύο (2) βλήματα. Αυτό σημαίνει πως το DeepStrike θα διατίθεται σε διπλάσια ποσότητα από τον υφιστάμενο ATACMS.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Λίγα πράγματα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το DeepStrike, καθώς πρόκειται για όπλο που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, και που αναμένεται να ενταχθεί στον Αμερικανικό Στρατό το 2020. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Raytheon, το Deepstrike αναμένεται να έχει τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά.

Βεληνεκές

Όσον αφορά το βεληνεκές, η εταιρία έχει κάνει γνωστό από την αρχή το μέγεθος το οποίο επιθυμεί. Το βεληνεκές του DeepStrike αναμένεται να είναι τουλάχιστον 300 χλμ, με αντικειμενικό σκοπό (στόχο) τα 500 χλμ. Το ελάχιστο βεληνεκές αναμένεται να είναι 70 χλμ τουλάχιστον με αντικειμενικό σκοπό τα 60 χλμ.

Ταχύτητα πτήσης

Για την ταχύτητα δεν έχει γίνει γνωστό κάτι όσον αφορά την δημοσίευση τιμών. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι μια απλή αναφορά ότι το Deepstrike θα είναι πιο γρήγορο από τον ATACMS, κι ότι θα φτάνει πιο γρήγορα στο στόχο. Με βάση λοιπόν τις επιδόσεις του ATACMS (300 χλμ βεληνεκές, 3 Μach ταχύτητα), το Deepstrike αναμένεται να επιτυγχάνει ταχύτητα της τάξης των 5+ Μach.

Βάρος πολεμικής κεφαλής

Λόγω του μικρότερου μεγέθους του Deepstrike σε σχέση με τον ATACMS, αλλά και εξαιτίας της χρήσης νέων τεχνολογιών και υλικών, το Deepstrike αναμένεται να έχει μεν μικρότερη πολεμική κεφαλή σε βάρος, αλλά με επιδόσεις (ισοδύναμο βάρος TNT, διασπορά) σχετικά κοντινές με αυτές του ATACMS.

Κόστος

Σύμφωνα πάλι με την Raytheon, το κόστος του Deepstrike θα είναι το μισό από αυτό του ATACMS, ΄κάτι το οποίο σημαίνει πως κάθε Deepstrike θα κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια (κόστος ATACMS 820.000 δολάρια).

Το DeepStrike στον Έβρο και στο Αιγαίο

Το Deepstrike συνεπώς, πρόκειται για οπλικό σύστημα που είναι σύγχρονο, ευκίνητο κι αποτελεσματικό, το οποίο αλλάζει σχεδόν τα πάντα στις επιχειρήσεις τόσο στον Έβρο, όσο (κυρίως) και στο Αιγαίο.

Το Deepstrike τον Έβρο

Στον Έβρο, το Deepstrike λόγω του μεγαλύτερου βεληνεκούς του, αλλά και λόγω της αρχικής επιθετικής διάθεσης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, είναι σε θέση να τελειώσει τις όποιες επιχειρήσεις, πριν καν αρχίσουν.

Όταν λέμε «αρχική επιθετική διάθεση», εννοούμε πως ο Τουρικός Στρατός θα είναι αυτός που θα αναλάβει την διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων, κι ως εκ τούτου, θα αναγκαστεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε μεγάλους κι ακάλυπτους χώρους συγκεντρώσεως. Επίσης, πέραν αυτού, θα αναγκαστεί να μετακινήσει τις δυνάμεις του. Ως εκ τούτου, ο επιτηθέμενος είναι αρκετά πιο ευάλωτος σε τέτοιου είδους όπλα, σε σχέση με τον αμυνόμενο, o οποίος θα βρίσκεται υπό κάλυψη, διασπορά και σε οχυρωμένες θέσεις.

Συνεπώς, η φύση του αγώνα, τουλάχιστον στις πρώτες του ώρες, είναι «βούτυρο στο ψωμί» για όπλα Ε-Ε όπως το Deepstrike.

Τέλος όσον αφορά τον Έβρο, το Deepstrike μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσβολή των εγκαταστάσεων, των θέσεων ΔΜ και των εφεδρειών της 1ης Στρατιάς, καθώς το βεληνεκές του του επιτρέπει να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στην «Ευρωπαϊκή Τουρκία».

Συγκέντρωση τμημάτων Τουρκικού Στρατού, πριν την επιχείρηση στο Αφρίν.

Το Deepstrike στο Αιγαίο

Σε αντίθεση με το πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου, στο Αιγαίο το Deepstrike μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

 • Στρατηγικό όπλο εναντίον των Α/Δ, των λιμανιών και των λοιπών εγκαταστάσεων της Δ.Τουρκίας.
 • Εναντίον ναυτικών στόχων (πλοία μεγέθους φρεγάτας).
 • Εναντίον των χώρων συγκεντρώσεως προσωπικού και μέσων της 4ης Στρατιάς.

Συνεπώς, το Deepstrike στο Αιγαίο θα έχει ένα πιο «επιθετικό κι αποτρεπτικό» προφίλ. Ένα προφίλ όμως που είναι απολύτως αναγκαίο για την επιθυμητή αποτροπή των ΕΕΔ.

Η μεταφορά π.χ. 12 εκτοξευτών MLRS στα μεγάλα νησιά του Αν.Αιγαίου σε συνδυασμό με τους πυραύλους Deepstrike, θα ισοδυναμεί με την μεταφορά 24 εκτοξευτών MLRS με ATACMS και ταυτόχρονα, με την μεταφορά 12 συστοιχιών Exocet MM-40. Και μόνο σε αυτό το σενάριο, το Τουρκικό επιτελείο θα αναγκαστεί να μετακινήσει τις δυνάμεις του σε θέσεις πιο οχυρές, αλλά συνάμα και πιο ακατάλληλες σε σχέση με τις τωρινές.

Η Ναυτική βάση Aksaz.
Απεικόνιση του μέγιστου βεληνεκούς του Deepstrike (500 χλμ). Παρατηρείστε ότι από τη Χαλκιδική μπορούν να προσβληθούν στόχοι στην Κωνσταντινούπλη.

Deepstrike vs S-400

Το Α/Α σύστημα S-400 είναι ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει το Deepstrike με επιτυχία. Το όλο πρόβλημα όμως είναι πως η Ελληνική πλευρά μπορεί να «κορέσει» το σύστημα S-400 με διαδοχικές βολές Deepstrike, αναγκάζοντας το S-400 να τελειώσει τα πυρομαχικά του, και να κατευθυνθεί σε χώρους αναχορηγίας πυρομαχικών. Ο χρόνος για την αναχορηγία των S-400, θα είναι κι ο χρόνος, το «παράθυρο ευκαιρίας» για την ΠΑ, για να προβεί στην εξουδετέρωσή τους.

Αν λάβουμε υπόψη το μικρότερο κόστος των Deepstrike, αλλά και την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού πυραύλων S-400, τότε συμπεραίνουμε πως το Deepstrike είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να βοηθήσει και την ΠΑ στην αντιμετώπιση των S-400, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Deepstrike vs Βora & Yildirim II

Αυτή η παράγραφος προστέθηκε για να κάνει σαφές πως το Deepstrike δεν έχει καμία σχέση με τους Τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bora και Υildirim. Είναι τουλάχιστον αστείο να συγκρίνουμε τον μελλοντικό αντικαταστάτη των ATACMS του Αμερικανικού Στρατού, με ένα Κινεζικό αντίγραφο Τουρκικής κατασκευής. Η ταχύτητα πτήσης του πρώτου, το βεληνεκές, η απίθανη ακρίβειά του, οι επιδόσεις του και η τεχνολογία του εν γένει, είναι έννοιες που μόνο ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander μπορεί να κοιτάξει στα μάτια. Στο blog ΑmynaGR έχει γίνει ανάλυση της ακρίβειας των Τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων, και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Επίλογος

Είναι λοιπόν απολύτως σαφές, πως το Deepstrike δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό όπλο αποτροπής και βαθιάς κρούσης, αλλά κι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Τo Deepstrike δεν είναι απλά ένας ATACMS, είναι κι ένας Harpoon, ή ακόμη κι ένας Scalp. Μπορεί να μην έιναι καλύτερο βέβαια των 2 τελευταίων, αλλά είναι ένας άξιος «χερσαίος» αντικαταστάτης. Είναι ένα όπλο, το οποίο αν η Ελλάδα το προμηθευτεί, έστω και με μειωμένο βεληνεκές 300 χλμ (συνθήκη MTCR), θα μπορεί να βάλει τον εξ Ανατολών επιβουλέα σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την ανάληψη απρόβλεπτων επιθετικών ενεργειών.


Απεικόνιση του μειωμένου βεληνεκούς του Deepstrike (300 χλμ), λόγω της συμφωνίας MTCR. Και πάλι, οι δυνατότητες του Deepstrike παραμένουν κορυφαίες.

Comments

 1. Έχουν πολιτική βούληση να μας τα προμηθεύσουν οι αμερικανοί ;;;;
  Έχει γίνει σχολαστική επιθεώρηση του πυραυλικού αυτού συστήματος από Έλληνες αξιωματικούς & ειδικούς ;;;
  Πώς θα πληροφορηθεί η ελληνική πλευρά ότι ξέμεινε η τουρκική αεράμυνα από πυρομαχικά των S-400 ώστε να υπάρξει το … « διάλειμμα» αυτό όπου η ελλληνική αεροπορία θα διαλύσει την υποδομή των S-400 ;;; Και η τουρκική αεροπορία πως θα αντιμετωπιστεί ;;;

 2. το θεμα ειναι οι προδοτες που μας κυβερνουν δεν νομιζω οτι θα κανουν αυτο το βημα αφου εχουν εντολες απο αλλα κεντρα αρα μην περιμενουμε κανενα θετικο βημα

 3. Για να συνεχίσω την ονειροπόληση θερινής νυχτός:

  Φοβάμαι πως οι Αμερικανοι δεν μας επιτρέπουν την ανάπτυξη MLRS/ATACMS στα νησιά του αιγαίου τουλάχιστον σε μόνιμη βάση

  Εάν τολμήσουμε μάλλον θα το μετανιώσουμε οποτε θα έλεγα πως χρειαζόμαστε κάποιο άλλο ρουκετοβόλο αφού πρέπει να αντικατασταθούν και τα χρησiμοτατα RM70!

 4. Ζητώ να μου χαρίσουν ένα σπορ αυτοκίνητο, επτά θέσεων, οικονομικό, με μεγάλους χώρους και άνετο πορτμπαγκάζ, εύκολο στο παρκάρισμα, που να μπορεί να κινείται και σε κακοτραχαλους δρόμους.
  Επειδή μάλλον τέτοιο όχημα δεν υπάρχει, λέω να μείνω με το Suzuki splash.
  Αυτή εν ολίγοις είναι η λογική των εξοπλισμών.

 5. Αν δεν κάνω λάθος στις ΗΠΑ πρόσφατα ψηφίστηκε η άρση εμπάργκο προς μία χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Γιατί δεν την βάζετε και αυτή στο γράφημα ως σημείο βολής Deepstrike; Μόνο εδώ πρέπει να πληρώνουμε για πυραύλους και τα δικά μας νησιά να στοχοποιούνται από την Τουρκία;
  Για να τη βγάζουμε σιγά σιγά «στη σέντρα», αυτή την δύσμοιρη χώρα που μέχρι πρόσφατα οι «κακοί» Αμερικάνοι δεν την άφηναν να εξοπλιστεί σωστά…

 6. Ένα σενάριο που δεν αναφέρθηκε είναι η τοποθέτηση MLRS με deepstrike/atacms/naval strike missile/lrasm σε νησιά πίσω από αυτά του ανατολικού Αγαίου, δλδ Σκυρο, Μύκονο, Σαντορίνη για πλήξη των αιγιαλων αποβάσεως και του αποβατικού στόλου. Ουσιαστικά το δόγμα της anti access/ area denial (a2/ad). Επίσης λόγω της αποχώρησης των Αμερικανών από την συνθήκη το όριο των 300km δεν υπάρχει πια.
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/18427/the-army-eyes-getting-into-the-ship-killing-business-with-this-cruise-missile
  https://warontherocks.com/2019/07/countering-missiles-with-missiles-the-u-s-military-after-the-inf-treaty/
  https://breakingdefense.com/2016/09/armys-multi-domain-battle-jamming-hacking-long-range-missiles/

 7. Υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο σύστημα, δηλαδή το πολιτικό σύστημα αποφάσιζε μια τέτοια δαπάνη, πρέπει να λυθούν κάποια άλλα προβλήματα. Ειδικότερα:
  Μας το πωλούν οι Αμερικανοί? Γιατί είναι γνωστό ότι δυσκολεύονται πολύ στα όπλα μακρού πλήγματος (χώρια τις άδειες που απαιτούνται από το Κονγκρέσο κ.λπ.). Εγώ αμφιβάλλω, εκτός και χειροτερέψουν περισσότερο οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.
  Δεύτερον, πρέπει να αναβαθμιστούν τα συστήματα εκτόξευσης σε επίπεδο Μ-270Β1 , γιατί τα παρόντα δεν δύνανται να βάλλουν αυτό το πυρομαχικό. Η αναβάθμιση από συγκριτικά στοιχεία κοστίζει περί τα 200 εκ για τα 36 συστήματα.
  Τρίτον, με αυτή την εμβέλεια, δεν χρειάζονται καν στα νησιά του Α. Αιγαίου. Δουλειά στα απέναντι παράλια κάνεις και από π.χ. την Εύβοια, την Κάσο, οριακά τα παράλια της Αν. Κρήτης κ.λπ. (αν θέλεις όμως κτύπημα στην ενδοχώρα, πρέπει να πας ανατολικό Αιγαίο).
  Τέταρτον, υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Το Ισραηλινό σύστημα Lynx (με ονομαστική τιμή τα 8 εκ. αλλά στην πραγματικότητα και με διαπραγμάτευση, όχι πάνω από 6 εκ) , σε διαμόρφωση Χ4, για τον επίσης υπερσύγχρονο και ακριβέστατο πύραυλο Predator Hawk/ 370mm/ 300χλμ. 15 τέτοια συστηματάκια (κόστους 90 εκ.) θα αρκούσαν σε πρώτη φάση ( δηλ. 60 συνολικά σωλήνες). Εάν θα θέλαμε αρχικά και 5 φόρτους π/μ, ήτοι 300 πυραύλους Χ 300 χιλ. έκαστος (90 εκ.) και συνολικά με 180 εκ. Επίσης, η τιμή του πυραύλου είναι ονομαστική που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι μικρότερη μετά από διαπραγμάτευση. Χωρίς μα και μου, χωρίς γραφειοκρατίες και αιτήσεις, χωρίς να χρειάζονται αποφάσεις του Κογκρέσου κ.λπ.
  Επιπλέον εάν θα θέλαμε, θα μπορούσαμε να πάρουμε από τους Ισραηλινούς το παραπάνω σύστημα Lynx (Χ4) με τον επίσης εξαιρετικό πύραυλο Lora, 610mm και εμβέλειας πραγματικής 400 χλμ. (επισήμως 300 αναφέρουν οι Ισραηλινοί για να μην έχουν θέματα MTCR). Για το Lynx, θα δίναμε τα ίδια χρήματα (15 Χ 6 =) 90 εκ., ενώ ο πύραυλος έχει ονομαστική τιμή περί της 900 χιλ. όμως πραγματικά δεν θα κοστίσει (κατ’ εκτίμηση) πάνω από 650-700 χιλ. Με τον Lora, από Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο κ.λπ., μπορείς να προστατεύσεις και ολόκληρη την ΑΟΖ.
  Λύσεις υπάρχουν. Και κάποια λεφτά για βασικά πράγματα, εάν θέλουν κάποιοι, μπορούν να βρεθούν.
  Εν τέλει, οκ ο Deepstrike, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πωληθεί σ’ εμάς. Αν όχι υπάρχουν και οι Ισραηλινοί (για μένα πιο μπροστά στο π/β από τους Αμερικανούς), οι οποίοι μάλιστα έχουν αυτά τα συστήματα ήδη σε παραγωγή και διάθεση.

 8. -όπως γράφτηκε και πιο πάνω..
  Λύσεις υπάρχουν…
  λεφτά για κάποια βασικά επίσης….
  εκεί που υπάρχει ένα θέμα είναι..
  οι προτεραιότητες….
  και η βούληση.

 9. Τα βλέπεις όλα ιδανικά
  Γιατί θεωρείς ότι οι Ελληνικές συστοιχίες δεν θα προσβληθούν πρώτες με επιτυχία γιατί πιστεύεις ότι μπορούν να μεταφερθούν στα νησιά με ασφάλεια,γιατί πιστεύεις ότι θα υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες στόχων στα ΜΕΤ όπισθεν ;και αλλά πολλα.Ο πόλεμος δεν είναι μόνο θεωρια

  1. Αν οι Ελληνικές συστοιχίες είναι σε νησιά δευτέρης γραμμής, είναι προστατευμένες από το τουρκικό πυροβολικό και αεροπορία που θα πρέπει να διεισδύσει εντός της ελληνικής α/α άμυνας, να τις εντοπίσει και να τις καταστρέψει. Αν οι προκεχωρημένες δυνάμεις δεν μπορούν να προσφέρουν δεδομένα για στοχοποίηση τότε είναι απλά θέμα ανικανότητας. Επίσης γιαυτό φτιάχνεται και το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης
   https://defencereview.gr/systima-thalassias-epitirisis-sto-aig/

 10. Πρώτον θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε την αξία του συστήματος MLRS το οποίο παίρνει συνεχώς αναβαθμίσεις και σε διαφορετικούς ρόλους και οτι είναι ένα όπλο σαν να είναι φτιαγμένο και εξελιγμένο για τα δικά μας δεδομένα!
  Δεύτερον θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αναβάθμιση των 36 υπαρχόντων συστημάτων και η παραλαβή και αναβάθμιση των 40 μτχ απο τις ΗΠΑ.
  Τρίτον ας αρχίσουμε με συντήρηση των βλημάτων που έχουμε και αγορά μονάδων iva.
  Τέταρτον θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να επενδύσουμε ως χώρα στην εξέλιξη του όπλου το οποίο στον άμεσο μέλλον θα έχει και καθαρά αντιπλοικό ρόλο πέραν όλων των άλλων.
  Πέμπτον αν θέλουμε αποδέσμευση συστημάτων σαν τα deepstrike, jassm κτλ ας δουλέψουμε λίγο και με την ομογένεια ένα όπλο που έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτο και χωρίς στήριξη χρόνια τώρα.

 11. Η ανάλυση σας είναι πολύ καλή …με την προϋπόθεση ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΣΤΙΚΑ ….ΔΗΛΑΔΉ πρώτοι θα πατήσουμε εκτόξευση και με την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου εύστοχα…επιπλέον η στρατηγηκή μας θα πρέππει να είναι …1. Τα στρατηγηκά μας όπλα να βρίσκονται στην τρίτη γραμμή άμυνας περίπου σε στο κεντρικό αιγαίο απο χαλκιδική έως κάρπαθος Ρόδος κλπ

 12. Έχετε κάνει λάθος ενημέρωση στο pep rm-70 «Το ελάχιστο βεληνεκές είναι τα 5 χιλιόμετρα και το μέγιστο τα 20,4 χιλιόμετρα»είναι λάθος!ΤΟ ΕΛΆΧΙΣΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΈΣ ΕΙΝΑΙ 1500 μετρα και το μέγιστο 20.380 μέτρα σε έμμεση βολή και σε άμεση βολή το βεληνεκές είναι στα 150 μετρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *