Γράφει ο Β.Κ. από το AmynaGR.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθεί ο πύραυλος DeepStrike, ένα στρατηγικό όπλο μεγάλου βεληνεκούς που αν αποκτηθεί από την Ελλάδα, ίσως αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο.

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα DeepStrike αφορά στην ανάπτυξη ενός τακτικού βλήματος εδάφους-εδάφους/επιφανείας, στον πλαίσιο του προγράμματος Precision Strike Missile του Αμερικανικού Στρατού, για την αντικατάσταση των ATACMS. Κάθε κάλαθος ρουκετών θα ενσωματώνει δύο βλήματα DeepStrike, αντί του ενός ATACMS, δηλαδή κάθε MLRS θα ενσωματώνει έως τέσσερα βλήματα και κάθε HIMARS έως δύο βλήματα. Αυτό σημαίνει πως το DeepStrike θα διατίθεται σε διπλάσια ποσότητα από τον υφιστάμενο ATACMS.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Λίγα πράγματα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το DeepStrike, καθώς πρόκειται για όπλο που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, και που αναμένεται να ενταχθεί στον Αμερικανικό Στρατό το 2020. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Raytheon, το Deepstrike αναμένεται να έχει τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά.

Βεληνεκές

Όσον αφορά το βεληνεκές, η εταιρία έχει κάνει γνωστό από την αρχή το μέγεθος το οποίο επιθυμεί. Το βεληνεκές του DeepStrike αναμένεται να είναι τουλάχιστον 300 χλμ, με αντικειμενικό σκοπό (στόχο) τα 500 χλμ. Το ελάχιστο βεληνεκές αναμένεται να είναι 70 χλμ τουλάχιστον με αντικειμενικό σκοπό τα 60 χλμ.

Ταχύτητα πτήσης

Για την ταχύτητα δεν έχει γίνει γνωστό κάτι όσον αφορά την δημοσίευση τιμών. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι μια απλή αναφορά ότι το Deepstrike θα είναι πιο γρήγορο από τον ATACMS, κι ότι θα φτάνει πιο γρήγορα στο στόχο. Με βάση λοιπόν τις επιδόσεις του ATACMS (300 χλμ βεληνεκές, 3 Μach ταχύτητα), το Deepstrike αναμένεται να επιτυγχάνει ταχύτητα της τάξης των 5+ Μach.

Βάρος πολεμικής κεφαλής

Λόγω του μικρότερου μεγέθους του Deepstrike σε σχέση με τον ATACMS, αλλά και εξαιτίας της χρήσης νέων τεχνολογιών και υλικών, το Deepstrike αναμένεται να έχει μεν μικρότερη πολεμική κεφαλή σε βάρος, αλλά με επιδόσεις (ισοδύναμο βάρος TNT, διασπορά) σχετικά κοντινές με αυτές του ATACMS.

Κόστος

Σύμφωνα πάλι με την Raytheon, το κόστος του Deepstrike θα είναι το μισό από αυτό του ATACMS, ΄κάτι το οποίο σημαίνει πως κάθε Deepstrike θα κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια (κόστος ATACMS 820.000 δολάρια).

Το DeepStrike στον Έβρο και στο Αιγαίο

Το Deepstrike συνεπώς, πρόκειται για οπλικό σύστημα που είναι σύγχρονο, ευκίνητο κι αποτελεσματικό, το οποίο αλλάζει σχεδόν τα πάντα στις επιχειρήσεις τόσο στον Έβρο, όσο (κυρίως) και στο Αιγαίο.

Το Deepstrike τον Έβρο

Στον Έβρο, το Deepstrike λόγω του μεγαλύτερου βεληνεκούς του, αλλά και λόγω της αρχικής επιθετικής διάθεσης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς, είναι σε θέση να τελειώσει τις όποιες επιχειρήσεις, πριν καν αρχίσουν.

Όταν λέμε «αρχική επιθετική διάθεση», εννοούμε πως ο Τουρικός Στρατός θα είναι αυτός που θα αναλάβει την διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων, κι ως εκ τούτου, θα αναγκαστεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε μεγάλους κι ακάλυπτους χώρους συγκεντρώσεως. Επίσης, πέραν αυτού, θα αναγκαστεί να μετακινήσει τις δυνάμεις του. Ως εκ τούτου, ο επιτηθέμενος είναι αρκετά πιο ευάλωτος σε τέτοιου είδους όπλα, σε σχέση με τον αμυνόμενο, o οποίος θα βρίσκεται υπό κάλυψη, διασπορά και σε οχυρωμένες θέσεις.

Συνεπώς, η φύση του αγώνα, τουλάχιστον στις πρώτες του ώρες, είναι «βούτυρο στο ψωμί» για όπλα Ε-Ε όπως το Deepstrike.

Τέλος όσον αφορά τον Έβρο, το Deepstrike μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσβολή των εγκαταστάσεων, των θέσεων ΔΜ και των εφεδρειών της 1ης Στρατιάς, καθώς το βεληνεκές του του επιτρέπει να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στην «Ευρωπαϊκή Τουρκία».

Συγκέντρωση τμημάτων Τουρκικού Στρατού, πριν την επιχείρηση στο Αφρίν.

Το Deepstrike στο Αιγαίο

Σε αντίθεση με το πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου, στο Αιγαίο το Deepstrike μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  • Στρατηγικό όπλο εναντίον των Α/Δ, των λιμανιών και των λοιπών εγκαταστάσεων της Δ.Τουρκίας.
  • Εναντίον ναυτικών στόχων (πλοία μεγέθους φρεγάτας).
  • Εναντίον των χώρων συγκεντρώσεως προσωπικού και μέσων της 4ης Στρατιάς.

Συνεπώς, το Deepstrike στο Αιγαίο θα έχει ένα πιο «επιθετικό κι αποτρεπτικό» προφίλ. Ένα προφίλ όμως που είναι απολύτως αναγκαίο για την επιθυμητή αποτροπή των ΕΕΔ.

Η μεταφορά π.χ. 12 εκτοξευτών MLRS στα μεγάλα νησιά του Αν.Αιγαίου σε συνδυασμό με τους πυραύλους Deepstrike, θα ισοδυναμεί με την μεταφορά 24 εκτοξευτών MLRS με ATACMS και ταυτόχρονα, με την μεταφορά 12 συστοιχιών Exocet MM-40. Και μόνο σε αυτό το σενάριο, το Τουρκικό επιτελείο θα αναγκαστεί να μετακινήσει τις δυνάμεις του σε θέσεις πιο οχυρές, αλλά συνάμα και πιο ακατάλληλες σε σχέση με τις τωρινές.

Η Ναυτική βάση Aksaz.
Απεικόνιση του μέγιστου βεληνεκούς του Deepstrike (500 χλμ). Παρατηρείστε ότι από τη Χαλκιδική μπορούν να προσβληθούν στόχοι στην Κωνσταντινούπλη.

Deepstrike vs S-400

Το Α/Α σύστημα S-400 είναι ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει το Deepstrike με επιτυχία. Το όλο πρόβλημα όμως είναι πως η Ελληνική πλευρά μπορεί να «κορέσει» το σύστημα S-400 με διαδοχικές βολές Deepstrike, αναγκάζοντας το S-400 να τελειώσει τα πυρομαχικά του, και να κατευθυνθεί σε χώρους αναχορηγίας πυρομαχικών. Ο χρόνος για την αναχορηγία των S-400, θα είναι κι ο χρόνος, το «παράθυρο ευκαιρίας» για την ΠΑ, για να προβεί στην εξουδετέρωσή τους.

Αν λάβουμε υπόψη το μικρότερο κόστος των Deepstrike, αλλά και την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού πυραύλων S-400, τότε συμπεραίνουμε πως το Deepstrike είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να βοηθήσει και την ΠΑ στην αντιμετώπιση των S-400, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Deepstrike vs Βora & Yildirim II

Αυτή η παράγραφος προστέθηκε για να κάνει σαφές πως το Deepstrike δεν έχει καμία σχέση με τους Τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bora και Υildirim. Είναι τουλάχιστον αστείο να συγκρίνουμε τον μελλοντικό αντικαταστάτη των ATACMS του Αμερικανικού Στρατού, με ένα Κινεζικό αντίγραφο Τουρκικής κατασκευής. Η ταχύτητα πτήσης του πρώτου, το βεληνεκές, η απίθανη ακρίβειά του, οι επιδόσεις του και η τεχνολογία του εν γένει, είναι έννοιες που μόνο ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander μπορεί να κοιτάξει στα μάτια. Στο blog ΑmynaGR έχει γίνει ανάλυση της ακρίβειας των Τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων, και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Επίλογος

Είναι λοιπόν απολύτως σαφές, πως το Deepstrike δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό όπλο αποτροπής και βαθιάς κρούσης, αλλά κι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Τo Deepstrike δεν είναι απλά ένας ATACMS, είναι κι ένας Harpoon, ή ακόμη κι ένας Scalp. Μπορεί να μην έιναι καλύτερο βέβαια των 2 τελευταίων, αλλά είναι ένας άξιος «χερσαίος» αντικαταστάτης. Είναι ένα όπλο, το οποίο αν η Ελλάδα το προμηθευτεί, έστω και με μειωμένο βεληνεκές 300 χλμ (συνθήκη MTCR), θα μπορεί να βάλει τον εξ Ανατολών επιβουλέα σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την ανάληψη απρόβλεπτων επιθετικών ενεργειών.


Απεικόνιση του μειωμένου βεληνεκούς του Deepstrike (300 χλμ), λόγω της συμφωνίας MTCR. Και πάλι, οι δυνατότητες του Deepstrike παραμένουν κορυφαίες.