Τον δρόμο για τη χώρα μας πήρανε τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Sikorsky S-64 Skycrane έτοιμα να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για ιδιαίτερα ικανά και αποτελεσματικά ελικόπτερα να δυνατότητα σημειακών ρίψεων νερού εγγύς σπιτιών και δυσπρόσιτων σημείων όπου τα Canadair αδυνατούν να προσεγγίσουν με ακρίβεια.

Τα ελικόπτερα S-64 έχουν αποδειχθεί πολύ σπουδαίο στήριγμα των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο έδαφος και πολλάκις έχουν θεωρηθεί ιδανικά για το ελληνικό ανάγλυφο εκεί όπου βαρέα πυροσβεστικά αεροσκάφη όπως το Beriev Be-200 αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Comments

  1. Ποιος λέει ότι δεν κάνουν, εδώ προσωπικά έχω δει να σβήνει μόνο του μισό βουνό με μέτρια βλάστηση (πουρνάρια), ήταν βέβαια από κάτω θάλασσα και είχε γρήγορο ανεφοδιασμό.
   Κάθε μέσο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βεβαια. Το ελικόπτερο αυτό έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από τα μέσα που είναι διαθέσιμα, μάλιστα η καινούργια έκδοση που θα έτοιμη σε 2-3 χρόνια θα πετά και νύχτα, ίσως και αυτόνομα!!!
   Έχουν βέβαια μειονεκτήματα όπως η χαμηλή σχετική αυτονομία και ταχυτήτα πτήσης (όπως κάθε ελικόπτερο)… η αυτονομία αντιμετωπίζεται με το ανεφοδιασμό του από πολλά περιφερικά αεροδρόμια.

   Ο αριθμός 6 ελικοπτέρων θα ήταν ικανοποιητικός σε πρώτη φάση, ενοικιάζονται όμως 3-4 σε κάθε αντιπυρική περίοδο, λανθασμένα κατά την άποψη μου. Οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων ξεπερνούν το 90% καθ όλη την θερινή περίοδο και είναι μετρημένες οι φορές που λόγω καιρικών συνθηκών δεν επιχείρησαν όλα αυτά τα χρόνια, εν αντιθέσει με τα canadair εχουν πολλού περιορισμούς όταν τα μποφόρ ειναι 5+

 1. Οι Ισπανοί πηγαίνουν για αγορά CL-515. Ούτε καν αναβάθμιση των 415. Στην Ελλάδα απλά δεν υπάρχει σχέδιο. Το να αντικατασταθούν τα pzl με σύγχρονα α/φ π.χ. Air Tractor AT-802AF δεν είναι δύσκολο. Υπάρχουν και άλλα ελικόπτερα σαν το Sikorsky S-70A Firehawk και α/φ σαν το ShinMaywa-US-2 (το οποίο είναι ακριβή περίπτωση). Εκεί που μπορεί να κερδηθεί η μάχη της πυρόσβεσης είναι η πρόληψη και σε αυτόν το τομέα η Ελλάδα είναι στον μεσαίωνα ακόμη.

  1. Η πρόληψη είναι μια φενάκη που δεν δεν έχει βρει πουθενά εφαρμογή, ασφαλώς καλό να είναι παίρνονται επικουρικά προληπτικά μέτρα, αλλά οι δασικές πυρκαγιές δεν σβήνουν με καμιά πρόληψη, ακόμα και στα σκανδιναβικά κράτη που κάνουν και διαχείριση και υλοτομία.

   Αυτό που θα έχει αισθητή αναβάθμιση στα αποτελέσματα είναι η αεροπυρόσβεση κατά το αρχικό στάδιο, στην Ελλάδα είμαστε με τα PZL και 7-9 μέσα ελικόπτερα που νοικιάζονται κατά την αντιπυρική περίοδο.

   Το Firehawk που ανέφερες αν αντικαταστήσει τα PZL σε έναν αριθμό 18-20 ελικόπτερα θα φέρει 40 χρόνια εξέλιξης στην αεροπυρόσβεση με δυνατότητα και νυχτερινής κατάσβεσης!!! Κοστίζουν όμως 22-23εκ. δολάρια, σε σχέση με τα 3-4εκ ενός AT-802. Μπορούν όμως τα Firehawk να κάνουν και SAR, αεροδρομικές με παντός καιρού συνθήκες!!!
   Το ιδανικό μέσο πολιτικής προστασίας αυτή την στιγμή στην υφήλιο… 400εκ δολάρια ειναι αυτά, για μένα αξίζει η επένδυση θα μας φέρει Νο1 στο κόσμο στο θέμα γενικότερα της πολιτικής προστασίας, το μέσο θα υπηρετεί για 25-30 χρόνια.

   1. Οι περιπολίες και τα πυροφυλάκια, η παρακοπλούθηση με ελικόπτερο ή καλύτερα uav, η τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε κάποια σημεία, η συντήρηση των μετασχηματιστών της ΔΕΗ, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και μια σειρά απο άλλες ενέργειες μπορούν να περιορίσουν την ζημιά. Η Ελλάδα έπρεπε να διαθέτει δικό της στόλο απο Firehawk και Skycrane όπως και να έχει προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου των α/φ (και των τροχοφόρων). Όλα αυτά μαζί με άλλες χώρες βέβαια που θα μείωναν το κόστος παραγωγής. Ακόμη και το AT-802 fireboss θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε σχέση με τα pzl που μέχρι να γεμίσει τις δεξαμενές, η φωτιά έχει επεκταθεί. Γενικά υπάρχουν πλέον λύσεις και για αεροπυρόσβεση και για επίγεια αντιμετώπιση αλλά για τους αρμόδιους πρέπει να είναι άγνωστες σαν τα typhoon mrap που παρόλο που ήταν μπροστά στα μάτια τους, τα ανακάλυψαν μετά απο 5 χρόνια!

    1. Το καθεστώς ενοικίασης δεν καθόλου άσχημη λύση πάντως.
     Δικά μας ειναι και τα PZL και τα Canadair… δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα Erickson. Το καθεστώς ενοικίασης προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *