Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rafael, η εταιρία αναμένεται να δοκιμάσει σύντομα, στα τέλη του 2018, μια ελαφρύτερη έκδοση του συστήματος αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων Trophy.

Στη νέα του έκδοση το Trophy θα ενσωματωθεί στο πύργο μάχης Samson Mk.II της Rafael, ο οποίος ενσωματώνει πυροβόλο των 25, 30 ή 40 χιλιοστών, πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Spike.

Σύμφωνα με την Rafael η ελαφρύτερη έκδοση του Trophy θα είναι εξίσου αποτελεσματική με την κανονική στον τομέα της δυνατότητας εμπλοκής και καταστροφής επερχόμενων απειλών, αλλά και της δυνατότητα εντοπισμού της πηγής της απειλής, δηλαδή το σημείο της εκτόξευσης ενός αντιαρματικού βλήματος, για παράδειγμα.

Η νέα έκδοση του πύργου Samson Mk.II, με την ελαφρύτερη έκδοση του Trophy, θα ζυγίζει 3,2 τόνους σε σχέση με τους 2,2 τόνους που ζυγίζει η τρέχουσα έκδοση του πύργου που έχει επιλεγεί από τη Λιθουανία για τον εξοπλισμό των οχημάτων Boxer.

Το Trophy είναι ένα ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο λειτουργεί και ως σύστημα επαύξησης της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης (situational awareness). Προστατεύει τα τεθωρακισμένα από μια πλειάδα απειλών όπως αντιαρματικές ρουκέτες, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα και αντιαρματικά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT : High-Explosive Anti-Tank).

Η προστασία που προσφέρει το σύστημα καλύπτει όλο το τόξο των 360° στο αζιμούθιο και σε μεγάλη γωνία καθ’ ύψος, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να διατηρεί μια ασφαλή ζώνη για τις φίλιες δυνάμεις πεζικού πέριξ του οχήματος. Η διαδικασία αναχαίτισης της απειλής ενεργοποιείται μόνον όταν η επερχόμενη απειλή πρόκειται να προσβάλει το όχημα.

Η ανάπτυξη των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας προκρίθηκε έναντι της τοποθέτησης επιπλέον θωράκισης προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ευκινησία των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, λόγω της αύξησης του βάρους.

Τα ενεργητικά συστήματα προστασίας διακρίνονται σε «hard kill» και «soft kill». Τα «soft kill» συστήματα εντοπίζουν την απειλή και την παρεμβάλουν με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών αντιμέτρων, ενώ τα «hard kill» αναχαιτίζουν την επερχόμενη απειλή με αναλώσιμα πυροτεχνικά αντίμετρα.