Ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει και προγραμματίζει την εκτέλεση δοκιμαστικών εκτοξεύσεων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) από ελικόπτερα, στο πλαίσιο προγράμματος με στόχο την επιχειρησιακή αξιολόγηση της κοινής χρήσης ελικοπτέρων και UAV στο μελλοντικό πεδίο μάχης.

Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του προσεχούς καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου. Κατά τις πρώτες δοκιμές θα αξιολογηθεί η ικανότητα του ελικοπτέρου να εκτοξεύσει ένα UAV σε χαμηλό ύψος, δεδομένου ότι το εγχείρημα εμπεριέχει αεροδυναμικές προκλήσεις.

Το πρόβλημα με τα UAV, σε αντίθεση με τους πυραύλους ή τις ρουκέτες, είναι ότι κινούνται αργά και αιωρούνται στον αέρα με τη χρήση μικρής ισχύος κινητήρων, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μετά την εκτόξευση ή άφεση από το ελικόπτερο. Μέχρι λοιπόν ο κινητήρας να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ισχύος ώστε να υποστηρίξει την πτήση του UAV, το ισχυρό καθοδικό ρεύμα που παράγει η κίνηση της κύριας έλικας του ελικοπτέρου μπορεί να αποβεί μοιραία για το UAV.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό η χρήση των UAV θα είναι πολλαπλή. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «αναλώσιμα», τα οποία προπορεύονται του σχηματισμού των ελικοπτέρων και, μέσω της κατάρριψης τους, αποκαλύπτουν τις εχθρικές θέσεις. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αναγνώρισης και την κατάδειξη στόχων ή ως μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών. Επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως εναέρια μέσα εφοδιασμού και ανεφοδιασμού προωθημένων δυνάμεων. Τέλος, θα μπορούσαν να ενσωματώνουν αναλώσιμα αυτοπροστασίας και να επιχειρούν εντός του σχηματισμού των ελικοπτέρων σε ρόλο προστασίας.