Το κυριότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής αφορά τον Στρατό Ξηράς και το Πυροβολικό Μάχης ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα όπως αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο:

Πράσινο φως δόθηκε για τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 με προϋπολογισμό 83 εκατομμύρια ευρώ καθώς και της αναβάθμισης τεράστιου αποθέματος ρουκετών κόστους 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ περί τους 110 εκτοξευτές RM-70 επρόκειτο να αναβαθμιστούν με βάση το μοντέλο RM-70 VAMPIRE. Το RM-70 VAMPIRE αλλάζει ριζικώς και ουσιαστικώς τους ελληνικούς ΠΕΠ με προφανή επιχειρησιακά οφέλη: μείωση του χρόνου τάξης, ακρίβεια βολών, νυχτερινή λειτουργία κτλ.

Πράγματι οφείλουμε να εξηγήσουμε πως η επιλογή εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΠΕΠ RM-70 είναι καθοριστικής σημασίας και αξίας για την ελληνική αποτροπή τόσο σε Έβρο όσο και σε Ανατολικό Αιγαίο. Κύριος διεκδικητής του προγράμματος προβάλει η τσέχικη Excalibur Army με βάση το πρότυπο αναβάθμισης RM-70 VAMPIRE. Το RM-70 VAMPIRE δοκιμάστηκε και αξιολόγηθηκε με άριστα από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού.

Το πακέτο περιλαμβάνει την ακόλουθη τεχνική πρόταση από την Excalibur Army:

Τοποθετείται νέο σασί και συγκεκριμένα το Τ-815 σειράς 7 στη θέση του υφιστάμενου T-813 (για το οποίο λόγω παλαιότητας υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών) καθώς και νέος κινητήρας και καινούργιο σύστημα μετάδοσης.

Η υφιστάμενη καμπίνα θωρακίζεται και αναβαθμίζεται πλήρως με νέα ηλεκτρονικά όπως το σύστημα προσδιορισμού θέσης για ταχύτερη τάξη, νέα μέσα επικοινωνιών (εδώ υπάρχει σχετική πρόταση από την INTRACOM Defense) καθώς και οπτικά βοηθήματα για οδήγηση τη νύχτα (και εδώ δύναται να υπάρξει εμπλοκή ελληνικών εταιρειών όπως της Theon Sensors).

Από τον υφιστάμενο εκτοξευτή παραμένει ο μηχανισμός εκτόξευσης των ρουκετών καθώς και ο μηχανισμός επαναγέμισης. Αμφότερα ανακατασκευάζονται.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα εντελώς νέο όχημα με βαθύ και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό που του επιτρέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τον υφιστάμενο εκτοξευτή:

Βελτίωση του χρόνου βολής και επαναγέμισης

Ακρίβεια πυρών λόγω του νέου σύγχρονου Συστήματος Ελέγχου Πυρός

Καλύτερη θωράκιση

Ταχεία τάξη συνεπώς λιγότερη έκθεση στην εχθρική παρατήρηση

Νέες επικοινωνίες

Δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα των ρουκετών

Ο δεύτερος άξονας στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ RM-70 είναι ο διπλασιασμός του βεληνεκούς με νέες ρουκέτες. Οι υφιστάμενες ρουκέτες είναι οι JROF και βάλλουν σε μέγιστο βεληνεκές 20 χιλιομέτρων. Η πρόταση της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τρεις εταιρείες είναι η αναβάθμιση μεγάλου μέρος των ρουκετών με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της σερβικής ρουκέτας G-2000 που εκτός του διπλασιασμού του βεληνεκούς βελτιώνει κατακόρυφα και την ακρίβεια της ρουκέτας.

Το κόστος για τα πυρομαχικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με συμπαραγωγή στο εργοστάσιο του Λαυρίου και τη σερβική EDePro την αναβάθμιση (στην ουσία είναι μια εντελώς νέα ρουκέτα) ενός μεγάλου αποθέματος υφιστάμενων JROF με βάση τη τεχνική διαμόρφωση της ρουκέτας G-2000. Από τη σημερινή ρουκέτα μένουν τα πτερύγια πτήσης, η πολεμική κεφαλή και ο πυροσωλήνας και το νέο στοιχείο που αλλάζει είναι ο πυραυλοκινητήρας και το προωθητικό γέμισμα για διπλασιασμό του βεληνεκούς.

Βολή με ρουκέτα JROF.

Το συνολικό πακέτο εκσυγχρονισμού οχημάτων – εκτοξευτών και πυρομαχικών ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών ώστε να μεγιστοποιηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία τόσο επί των νέων ρουκετών όσο και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών.

Αμφότερες οι εταιρείες ΜΙΜΑ, Excalibur Army και η EDePro έχουν επιδείξει μεγάλη διάθεση συνεργασίας με πολλές ελληνικές εταιρείες αλλά και ευελιξία στα ζητούμενα που τίθενται από πλευράς Γενικού Επιτελείου Στρατού και Διεύθυνσης Πυροβολικού. Το πρόγραμμα να τονιστεί πως περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή επιπρόσθετων ελληνικών εταιρειών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με λιγότερο από 190 εκατομμύρια ευρώ το Πυροβολικό Μάχης βελτιώνεται καθοριστικά ενώ σε εθνικό επίπεδο αποκτάται κρίσιμη τεχνογνωσία για άλλα προγράμματα και διασφαλίζεται συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

To εσωτερικό του Vampire

Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω εταιρείες (ΜΙΜΑ, Excalibur Army και η EDePro) θέτουν θεμέλια στην Ελλάδα αφήνοντας κυριολεκτικά άριστες εντυπώσεις καθότι είναι ανοιχτές για συμπαραγωγές και μεταφορά τεχνογνωσίας και για μελλοντικά προγράμματα του Πυροβολικού με επόμενο στόχο τα αυτοκινούμενα πυροβόλα (θα ακολουθήσει σχετική ανάλυση για το νέο Morana από την επίσκεψη μας στη διεθνή έκθεση Eurosatory 2022).

Συμπερασματικά:

Για να το θέσουμε με απλά και κατανοητά λόγια οι RM-70 ειδικά στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ καλούνται να αποτελέσουν το κύριο μέσο ανάσχεσης των τουρκικών ενεργειών προσβάλοντας στόχους από τα νησιά στα παράλια ενώ κατά τη διάρκεια του πλου των τουρκικών μονάδων επιφανείας προς τα νησιά του Αιγαίου τα ελληνικά RM-70 δύναται να βάλουν μπαράζ βολών πυροβολικού δημιουργώντας πλέγμα άρνησης περιοχής.

Επίσης, τα ελληνικά RM-70 δύναται από τις κύριες νήσους να υποστηρίζουν τις δευτερεύουσες νήσους και μικρονησίδες του Αιγαίου με εύστοχα πυρά.

To RM-70 Vampir

Ακόμη στην λεπτομερή αξιολόγηση του RM-70 Vampir καταγράφεται το εξαιρετικό Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) του οχήματος που επιτρέπει ταχεία τάξη και πλήρη εκτέλεση της σύγχρονης τακτικής των μονάδων του πυροβολικού μάχης υιοθετώντας τη τακτική «βάλλω και μετακινούμαι». Λόγω της εγκατάστασης συσκευής GPS το RM-70 Vampir εκτελεί ταχεία τάξη της πυροβολαρχίας ημέρα και νύχτα. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης INS με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρησιακή ευκινησία και ευελιξία του οχήματος εκτός οδικού δικτύου αφού κάλυψε πλήρως τις ελληνικές ανάγκες και απαιτήσεις του Πυροβολικού Μάχης.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρει η τεχνική αξιολόγηση των αξιωματικών του Πυροβολικού Μάχης που είχαμε δημοσιεύσει κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα είχαμε σημείωσει στις 26 Ιανουαρίου 2022 (https://defencereview.gr/rm-70-vampire-to-kostos-kai-i-techniki-diamorfosi/):

Τεχνική αξιολόγηση RM-70 Vampir

Η οποία και κρίνεται ως πολύ θετική και από τρεις πλευρές: κόστους – οφέλους, συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως από τη πλευρά του επιχειρησιακού πλεονεκτήματος.

Παράλληλα με τα παραπάνω τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκε στην ηγεσία του ΕΣ η ολοκληρωμένη μελέτη τεχνικής αξιολόγησης των τσέχικων RM-70 Vampir που κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκτέλεσαν βολές. Για το ζήτημα είχαμε αναφερθεί επισημαίνοντας πως το RM-70 Vampir επέδειξε άριστες εντυπώσεις.

Η επιτροπή του Πυροβολικού Μάχης κατέληξε σε μια πραγματικά άριστη αποτύπωση όλων των επιχειρησιακών και τεχνικών παραμέτρων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος επισημάνθηκαν, αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν τα ακόλουθα σημεία ως προς τις δυνατότητες του RM-70 Vampir.

Το RM-70 Vampir επίδειξε μεγάλη ικανότητα προσβολής στόχων σε βάθος με βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα προσβάλοντας στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και ειδικότερα στόχους που χαρακτηρίζονται ως χρονικά ευαίσθητοι. Με τον όρο χρονικά ευαίσθητοι στόχοι από πλευράς Πυροβολικού Μάχης κρίνονται οι στόχοι υψηλής αξίας όπως συγκεντρώσεις εχθρικού υλικού και προσωπικού, όπλα καμπύλης τροχιάς του εχθρικού Πυροβολικού Μάχης κτλ

H περίπτωση εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΠΕΠ RM-70 αποδεικνύει πως υπάρχουν έξυπνες λύσεις κόστους – οφέλους που μπορούν να ενισχύσουν καταλυτικά την ελληνική αποτροπή. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως το Πυροβολικό Μάχης έχει ανάγκη εκτός των νέων εκτοξευτών και πυρομαχικών κυρίως από νέα μέσα στοχοποίησης (κυρίως για τους ΠΑΠ) αφού τα σημερινά με εξαίρεση τα λιγοστά ραντάρ αντι-πυροβολικού Arthur κρίνονται ως παρωχημένα.