Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών στη Ρεντίνα Θεσσαλόνικης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Αλκιβιάδης Στεφανής διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την αναβάθμιση που συντελείται στον χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Πριν μια εβδομάδα ο γράφων είχε αναφερθεί στα υποβρύχια σκούτερ της εταιρείας Rotinor που προσδίδουν μοναδικές ικανότητες διείσδυσης και διαφυγής για τις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών. Ακολούθησε η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Πάχη Μεγάρων όπου ανακοινώθηκε επίσημα η συγκρότηση μονάδας ειδικών επιχειρήσεων αεροπορικών μέσων.

Χθες ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής παρακολούθησε εντυπωσιακή επίδειξη των καταδρομών και μεταξύ άλλων το κυριότερο έκθεμα ήταν το drone τύπου Matrice 300 RTK της εταιρείας DJI. Η πολιτική ηγεσία και ο ΥΦΕΘΑ από τη πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν αξιοποιώντας κονδύλια του μεταναστευτικού με αντικειμενικό σκοπό την αναβάθμιση των δυνατοτήτων επιτήρησης των δυνάμεων καταδρομών που αναπτύσσονται στα σύνορα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ απέκτησαν ικανή ποσότητα drone – UAV τα οποία φέρουν θερμικές κάμερες και συμβάλουν καταλυτικά στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Τα drones Matrice 300 RTK της εταιρείας DJI τη κορυφαία έκδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας drones. Το Matrice 300 RTK έχει μέγιστη εμβέλεια πτήσης τα 15 χιλιόμετρα και αυτονομία πτήσης 55 λεπτά. Μπορεί να επιχειρεί σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 κελσίου έως τους 50 βαθμούς. Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το συγκεκριμένο drone μπορεί να σηκώσει αισθητήρα μέγιστου βάρους 2,7 κιλών. Έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει δεδομένα εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Τα συγκεκριμένα drones επιλέχθηκαν λόγω αναλογίας τιμής και απόδοσης από πλευράς δυνατοτήτων. Δίνουν τη δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος με ακρίβεια. Παραλήφθηκαν και εντάχθηκαν επιχειρησιακά μετά τα γεγονότα του Έβρου στο πλαίσιο της επιτήρησης συνόρων και αναβάθμισης των Ειδικών Δυνάμεων. Ο ΥΦΕΘΑ υπήρξε πρωτοστάτης στην αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων όντας πρώην Αρχηγός ΓΕΣ έχοντας διαπιστώσει τις εξ αρχής τις ανάγκες που υπάρχουν.

Πρόκειται για ένα νευραλγικό υλικό των Ειδικών Δυνάμεων καθώς εκτός των αποστολών στα πλαίσια του μεταναστευτικού δύναται να αξιοποιηθεί σε πλειάδα επιχειρησιακών αποστολών των Ειδικών Δυνάμεων όπως σε αποστολές αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, στοχοποίησης και επιτήρησης. Για παράδειγμα ολιγομελής ομάδα καταδρομών σε αποστολή αναγνώρισης κάνοντας χρήση drone σε ύψος που δεν θα γίνει αντιληπτό λόγω θορύβου και παρατήρησης δύναται να συλλέξει καθοριστικής σημασίας πληροφορίες ή να εντοπίσει τρωτά και ευπαθή σημεία προ μιας αποστολής κρούσης στα πλαίσια ανορθόδοξου πολέμου. Παράλληλα, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύεται με ρεαλιστικό τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει την απειλή των εχθρικών drones με τακτικές απόκρυψης.

Σε όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του κόσμου τα drone αποτελούν ένα άρρηκτα συνδεδεμένο υλικό. Ένα απαραίτητο υλικό που βρίσκεται σε κάθε αποθήκη υλικών μονάδας ειδικών δυνάμεων.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων υλικών αναβαθμίζει τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ. Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων και συγκεκριμένα οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αποτελούν στρατηγικό εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αποστολών ειδικών επιχειρήσεων προϋποθέτουν τα κατάλληλα υλικά είτε αυτά λέγονται υποβρύχια σκούτερ είτε drones. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως συντελείται μια ουσιώδης αναβάθμιση στις Ειδικές Δυνάμεις και αυτό πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί.