Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πώληση των συστημάτων διαχείρισης μάχης AEGIS για τις φρεγάτες Type-26 του Καναδά. Το δυνητικό κόστος του προγράμματος είναι ύψους $ 1,7 δισεκατομμυρίων και αφορά σε τέσσερις συλλογές του συστήματος AEGIS, ένα λογισμικό AEGIS CSCP (Combat System Computer Program), τέσσερις συλλογές των ραντάρ AN/SPY-7, τέσσερα συστήματα CEC (Cooperative Engagement Capability) και τρείς συλλογές κάθετων εκτοξευτών Mk.41 VLS (Vertical Launch System). Ο Καναδάς επέλεξε να ναυπηγήσει 15 Type-26 για την αντικατάσταση των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «Iroquois» και των 12 φρεγατών κλάσης «Halifax».

Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και είναι συνολικού ύψους $ 60 δισεκατομμυρίων για την προετοιμασία της γραμμής παραγωγής, τη ναυπήγηση των πλοίων, τη σύμβαση υποστήριξης διάρκειας 25 ετών, τα όπλα, την εκπαίδευση και τις δαπάνες για τη δημιουργία υποδομών συν το κόστος μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Το πιθανότερο έτος έναρξης ναυπήγησης είναι το 2023, με το πρώτο πλοίο να παραδίδεται στα τέλη της δεκαετίας του 2020, ενώ το σύνολο των πλοίων θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το 2040.

Comments

 1. Γελάει ο κόσμος.
  4 δις δολάρια περίπου η μονάδα και με 24 κελιά και άλλα …12 (σιγά ρε κουβαρντάδες) για 48 Cea Ceptor.
  Μιλάμε ότι στις τιμές που έχουν πάει τα εξοπλιστικά, κλέβουν ΟΛΟΙ τους πολίτες τους.

 2. Αυτά γράφω για χρόνια το Ισραήλ έφτιαξε κορβέτες με οπλισμό αντιτορπιλικού,
  αντιβαλλιστική άμυνα και ραντάρ φρεγάτας.
  Το 90% είναι δικά του συστήματα.
  Κόστος ελάχιστο 505 εκατομμύρια!
  425 εκατομμύρια πληρώνουν για το κάθε ένα πλοίο αυτοί ξέρουν!
  Ένα ραντάρ Χ4, ένας υπολογιστής- AEGIS- ένα IFF για κάθε πλοίο και χωριστά 3 ΜΚ-41!

  1. Έτσι είναι αγαπητέ, αλλά το Ισραήλ είμαι μια μοναδική περίπτωση σε πολλαπλά επίπεδα. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ του δίνουν δωρεάν F-35 και με το ελεύθερο (και προφανώς τα απόρρητα τεχνικά σχέδια που κατέχει η Lockheed) να επέμβουν και να αντικαταστήσουν βασικά υποσυστήματα χωρίς να είναι καν εταίρος στο πρόγραμμα, κάτι που δεν έχει επιτραπεί σε καμία άλλη χώρα-μέλος του προγράμματος.

   Ή π.χ στο Ισραήλ δεν υπήρχε περίπτωση το λόμπι της Lockheed να επέμβει ασκώντας την επιρροή του, με πρέσβεις, περιοδικά κτλ. ώστε να αγοράσουν χάρτινα και προβληματικά πλοία τύπου ΜΜSC για να κάνει τζίρο και απόσβεση επένδυσης η εταιρία εις βάρος του Ισραηλινού ΠΝ. Ούτε θα επέτρεπε ποτέ η Ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να συμβεί κάτι τέτοιο.

   Κοινώς η τεχνολογική υπεροχή και η αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών ΕΔ είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και για την ίδια την χώρα και το πολιτικό/στρατιωτικό της προσωπικό, αλλά και από συμμάχους/προστάτες όπως οι ΗΠΑ που αναγνωρίζουν και ενισχύουν με κάθε τρόπο την ανάγκη αυτή έναντι των γειτόνων του.

   Στον αντίποδα, εμάς μια ζωή μας μετρούσαν πόσο πρέπει να «κοντύνουμε» μην τυχόν και «ψηλώσουμε» περισσότερο από την γείτονα και ΝΑΤΟϊκή «σύμμαχο» Τουρκία, ώστε να κρατηθεί η ισορροπία και το status quo των ΗΠΑ στην περιοχή. Γι’ αυτό πιστεύω και δεν αφέθηκε ποτέ να αναπτυχθεί η εγχώρια αμυντική έρευνα/τεχνολογίες/βιομηχανία, γιατί έτσι ενδέχεται να χαθεί ο… έλεγχος της ισορροπίας. Κάτι που η Τουρκία έχει καταλάβει πολύ νωρίτερα από εμάς, και πράττει αναλόγως με τα αποτελέσματα που βλέπουμε.

 3. Οι καναδοί πληρώνουν 1,7 billion’s $ για ραντάρ, Software και 3 συλλογές VLS(που δεν αρκούν για εξοπλισμό 4 πλοίων), και μερικοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι θα πάρουμε 4 F110 με πλήρες πακέτο AEGIS,SPY-7,Software και 4×8 Mk.41 VLS + CIWS για συνολικά 4 billion‘s με όλα αυτά μέσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *