Όπως είναι γνωστό, εκτός της αποπομπής από το πρόγραμμα F-35, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Τουρκία εμπάργκο πώλησης όπλων και υπό-συστημάτων. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται δεν είναι αμφίδρομο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» και στοιχεία που δημοσίευσε η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), το πρώτο τετράμηνο του 2021 οι ΗΠΑ απορρόφησαν το 40,63% των συνολικών αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2021, η Τουρκία πέτυχε εξαγωγές όπλων ύψους $ 950 εκατομμυρίων, εκ των οποίων $ 386 εκατομμύρια προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση κατά 56% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020).

Μετά τις ΗΠΑ ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν με εισαγωγές τουρκικής προέλευσης όπλων ύψους $ 117,3 εκατομμυρίων (12,35%, αύξηση 1.234% σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα) και τα ΗΑΕ με εισαγωγές ύψους $ 90,3 εκατομμυρίων (9,51%, αύξηση κατά 47,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αφορούν, κυρίως, σε υπό-συστήματα του F-35, παρά το γεγονός της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Αυτό το παράδοξο συμβαίνει διότι η Τουρκία δεν προχώρησε σε αντίποινα και υλοποιεί κανονικά τα εν ισχύει συμβόλαια και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το τέλος τους, στα μέσα του 2022.

Comments

  1. Αυτό δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο ή περίεργο συμπέρασμα αν δει κάποιος βαθύτερα και από που προκύπτει. Στην ουσία η Τουρκία έκανε πολύ μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων στο παρελθόν, για τα οποία έχει υπογράψει συμφωνίες με βάση τις οποίες μέρος της αξίας της προμήθειας ανταποδίδεται με έργο που δίνουν εταιρείες των ΗΠΑ στην Τουρκία. Έτσι όταν η Τουρκία αγοράζει για 300 εκατ πυραύλους, η Ροκετσάν πχ αναλαμβάνει υποκατασκευαστικό έργο 100 εκατ για πυραύλους και άλλα συστήματα.

    Έτσι θα έλεγα ότι δεν είναι ούτε κάποια επιβράβευση των ΗΠΑ στην Τουρκία ή τι καλά προϊόντα που κάνει, απλά έρχεται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι επί 10 χρόνια είχαν αποδοθεί σε ένα ράλι εξοπλισμών, οπότε λογικό είναι μέρος αυτών να φέρνει εξαγωγές (που όμως εμμέσως είναι πληρωμένες από τις αγορές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *