Συνδυασμένη επίθεση πραγματοποίησαν τόσο από αέρος όσο και από θάλασσας πραγματοποίησαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά του Ρωσικού Στόλου. Στην ανορθόδοξη επίθεση πήραν μέρος Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV), μικρά ταχύπλοα καθώς και Μη Επανδρωμένα Σκάφη (USV). Τα σκάφη ήταν έμφορτα με εκρηκτικές ύλες. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Από το οπτικό υλικό προκύπτει πως η επίθεση κατά των ρωσικών πλοίων πραγματοποιήθηκε νύχτα με συνολικά 9 UAV και 7 USV στη περιοχή της Σεβαστούπολης στη Κριμαία. Από το βίντεο προκύπτει πως χτυπήθηκε τουλάχιστον μια κύρια μονάδα του ρωσικού ναυτικού (φρεγάτα “Admiral Makarov” τύπου Project 11356R).

Να σημειωθεί πως η φρεγάτα “Admiral Makarov” είναι νέας ναυπήγησης και εντάχθηκε στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μόλις το 2017. Η επίθεση όπως αναφέρεται έλαβε χώρα σε διαφορετικά  σημεία εκ των οποίων εντός του Ναυστάθμου της Σεβαστούπολης ενώ από άλλα βίντεο προκύπτουν πως η φρεγάτα “Admiral Makarov” χτυπήθηκε σε παράκτια ύδατα της Κριμαίας, στην ευρύτερη περιοχή. H πιθανότατα επίθεση σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από Ουκρανούς βατραχανθρώπους που ανήκουν στο 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων. Τα μικρά USV εκμεταλλεύτηκαν το μικρό τους ίχνος, αξιοποίησαν το παράκτιο περιβάλλον, το σκοτάδι και πέτυχαν τον αιφνιδιασμό.

Σύμφωνα με τη Μόσχα υπήρχε συνεργασία με ομάδες βρετανικών ειδικών επιχειρήσεων.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι προετοίμασε τη σημερινή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης και ότι εκπαίδευσε το ουκρανικό προσωπικό που τα χειριζόταν.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοποιήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.