Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα των οπλικών συστημάτων έχουν καταδείξει με τον πλέον σαφή τρόπο, την επιχειρησιακή αξία και χρησιμότητα των περιφερόμενων πυρομαχικών. Τα σύγχρονα περιφερόμενα πυρομαχικά προσδίδουν φονική ισχύ πυρός σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλό κόστος κτήσης. Για το ελληνοτουρκικό πεδίο αντιπαράθεσης τα καθιστούν ιδανικά τόσο για το θέατρο επιχειρήσεων της Θράκης όσο και αυτό του Αιγαίου και φυσικά της Κύπρου. Σκοπός της σημερινής ανάλυσης είναι να παρουσιαστούν οι δυνητικές επιλογές περιφερόμενων πυρομαχικών σε διεθνές επίπεδο με έμφαση στα συστήματα που διατίθενται για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) αλλά και την Εθνική Φρουρά (ΕΦ).

Όχημα φορέας μεταφοράς και εκτόξευσης περιφερόμενων πυρομαχικών Harop.

Γενικά χαρατηρηστικά και δυνατότητες

Τα αιωρούμενα πυρομαχικά συνδυάζουν πολλαπλά οφέλη, που τα καθιστούν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος. Η λειτουργία τους είναι απλή και ο επιχειρησιακός τους κύκλος απολύτως ελεγχόμενος από τον ανθρώπινο παράγοντα: Εκτοξεύονται και κινούνται προς την περιοχή ενδιαφέροντος, στη συνέχεια αιωρούνται πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος, ερευνούν και εντοπίζουν στόχους. Αφού εντοπιστεί ένας στόχος, ο χειριστής του αιωρούμενου πυρομαχικού, ο οποίος βλέπει, σε πραγματικό χρόνο, ότι βλέπει και το αιωρούμενο πυρομαχικό, δίνει εντολή για την προσβολή του στόχου. Η προσβολή, εξίσου σημαντική παράμετρος, γίνεται κάθετα.

Η ανάγκη ανάπτυξης των αιωρούμενων πυρομαχικών είναι αποτέλεσμα της ανάγκης ενσωμάτωσης, στο χαμηλότερο κλιμάκιο μάχης, της μεγαλύτερης δυνατής ισχύος πυρός, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ της κλίσης πυρών υποστήριξης από το ανώτερο κλιμάκιο και της παροχής αυτών των πυρών. Σήμερα, από τη στιγμή που θα γεννηθεί η ανάγκη για πυρά υποστήριξης, μεσολαβεί μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι την παροχή των πυρών υποστήριξης. Στο μεσοδιάστημα όμως το αντικείμενο της προσβολής ενδέχεται να έχει μετακινηθεί σε άλλη θέση και τα παρεχόμενα πυρά να μην έχουν αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα μια Ομάδα Πεζικού ή μια Διμοιρία Πεζικού που δέχεται πίεση, καλεί την Διμοιρία Υποστήριξης του Λόχου για την παροχή πυρών υποστήριξης. Αν μάλιστα η απειλή είναι ισχυρότερη από την ισχύ πυρός της Διμοιρίας Υποστήριξης του Λόχου, η υλοποίηση του αιτήματος χρονοτριβεί ακόμα περισσότερο διότι διαβιβάζεται στον ΛΥΤ (Λόχος Υποστήριξης Τάγματος). Σε κάθε περίπτωση χάνεται πολύτιμος χρόνος. Τα αιωρούμενα πυρομαχικά, εντεταγμένα σε επίπεδο Ομάδας ή Διμοιρίας Πεζικού, για παράδειγμα, μπορούν άμεσα και αποτελεσματικά να άρουν την πίεση στο μέτωπο και να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ρήγματος στη φίλια αμυντική διάταξη από άρματα μάχης για παράδειγμα.

Η ανάπτυξη των αιωρούμενων πυρομαχικών είναι εξέλιξη της διαδικασίας στροφή του πυροβολικού σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, διαδικασία η οποία επιταχύνθηκε μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σε σχέση με το 1991, και με βάση της αμερικανική εμπειρία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ένας τόνος κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας έχει αντικαταστήσει 12-20 τόνους συμβατικών, μη-κατευθυνόμενων πυρομαχικών, ανά αποστολή. Τα αιωρούμενα πυρομαχικά ήρθαν να μειώσουν, ακόμα περισσότερα αυτή τη συνάρτηση, επιφέροντας, μεταξύ άλλων, και οικονομία.

Επίσης, στην περίπτωση της ακρίβειας των προσβολών, τα αιωρούμενα πυρομαχικά είναι ικανότερα, σε σχέση με τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά, τα οποία παρουσιάζουν CEP (Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος) 30-50 μέτρα στο μέγιστο βεληνεκές των 40 χιλιομέτρων, τη στιγμή που το CEP των αιωρούμενων πυρομαχικών είναι κάτω του 1 μέτρου στο διπλάσιο βεληνεκές.

Επιχειρησιακή αξιοποίηση

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά ξεχωρίζουν καθότι προσδίδουν υψηλή ακρίβεια και συνάμα αυξημένο βεληνεκές. Για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) αλλά και την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) οφείλουν να αποτελούν τη μέγιστη εξοπλιστική προτεραιότητα καθώς πρόκειται για πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος. Δύναται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ποικιλοτρόπως τόσο από το Όπλο του Πεζικού όσο και από το Πυροβολικό Μάχης για αυξημένα βεληνεκή.

Ειδικότερα από το Πεζικό μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Σχηματισμών (Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών στο Δ Σώμα Στρατού ή των ανάλογων Μονάδων στους Σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ) καθώς και στους Λόχους Υποστήριξης (ΛΥΤ) των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων ή απλών Ταγμάτων Πεζικού. Επιπροσθέτως στις Επιλαρχίες Αναγνώρισης (ΕΑΝ) και φυσικά σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (Πεζοναύτες, Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές).

Τα αιωρούμενα πυρομαχικά είναι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος, στον Έβρο και το Αιγαίο.

Για παράδειγμα, στον Έβρο ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) θα μπορεί να προσβάλει διαδοχικά, κλιμακωτά και συνεχώς, από το βεληνεκές των 10 χιλιομέτρων μέχρι το βεληνεκές των 200-250 χιλιομέτρων, κάθε στόχο, μικρό ή μεγάλο, θωρακισμένο ή μη. Η προετοιμασίας μια επίθεσης δεν είναι απλή υπόθεση. Μεσολαβεί χρόνος και πράξεις που εκθέτουν τις εχθρικές δυνάμεις στο φίλιο πυρ. Για παράδειγμα η μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων από τους χώρους συγκέντρωσης στους χώρους εξόρμησης.

Δεδομένου ότι στον Έβρο μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σημαίνει δέσμευση αρκετών Ταξιαρχιών, μιλάμε για τη μετακίνηση εκατοντάδων οχημάτων. Εάν ο ΕΣ έχει τα μέσα να προσβάλει τις δυνάμεις αυτές σ’ όλη αυτή της φάση της προετοιμασίας θα δημιουργήσει απώλειες πριν καν ξεκινήσει η επιθετική ενέργεια και θα θέσει τις τουρκικές δυνάμεις σε κατάσταση ανισορροπίας, ίσως το σημαντικότερο, θα καταστήσει υπό αίρεση την ικανότητα της Τουρκίας να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο όγκο δυνάμεων και ισχύος που χρειάζεται για να διασπάσει την ελληνική άμυνα.

Σε ένα άλλο παράδειγμα-σενάριο, τα αιωρούμενα πυρομαχικά μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο άρνησης περιοχής. Με την ικανότητα αιώρησης και παραμονής πάνω από μια περιοχή ενδιαφέροντος για ώρες, ένας αριθμός αιωρούμενων πυρομαχικών μπορεί να αρνηθεί, στις τουρκικές δυνάμεις, τη διάβαση από μια συγκεκριμένη περιοχή ή να καταστήσει τη διάβαση από τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ επικίνδυνη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι ανάγκες άμυνας για τη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι μειωμένες. Έτσι, ο εκάστοτε Διοικητής μπορεί να διατάξει και να τοποθετήσει τις δυνάμεις του καταλληλότερα και να ενισχύσει ένα άλλο σημείο του μετώπου, για παράδειγμα. Με άλλα λόγια, τα αιωρούμενα πυρομαχικά υποστηρίζουν αποτελεσματικά το δόγμα της ευέλικτης, κινητής άμυνας.

Αλλά και στο Αιγαίο, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Διοικήσεων της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων) θα είναι σε θέση να προσβάλουν τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις ανά πάσα στιγμή και με τον όγκο πυρός που κρίνουν απαραίτητο: Από την ακτή της απόβασης, με την προσβολή του συγκεντρωμένου προσωπικού ή των πλοίων και των σκαφών απόβασης, εν πλω ή επί της ακτής απόβασης. Επίσης θα είναι σε θέση να αρνηθούν περιοχές απόβασης ή αεραπόβασης μέσω της διαρκούς αιώρησης πυρομαχικών. Με μέγιστο βεληνεκές 200-250 χιλιομέτρων, οι ελληνικές δυνάμεις, από τα ελληνικά νησιά θα μπορούν να προσβάλουν ακόμα και τουρκικά πλοία, ενώ και οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της Τουρκίας στα μικρασιατικά παράλια θα είναι απροστάτευτες απέναντι στα ελληνικά πλήγματα.

Τα αιωρούμενα πυρομαχικά, ως συστήματα διπλού ρόλου, δηλαδή αναγνώρισης και προσβολής, είναι μια σημαντική, νέα κατεύθυνση του πυραυλικού πυροβολικού. Η χρήση του λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη φίλια ισχύ πυρός, μειώνει τις φίλιες απώλειες, αυξάνει το ποσοστό ακριβείας και ενδείκνυται για πολλαπλές αποστολές: Από την προσβολή μιας συγκέντρωσης προσωπικού, μέχρι την άρνηση ολόκληρης περιοχής, χερσαίας ή θαλάσσιας, καθώς έχουν τη δυνατότητα προσβολής στόχων στο έδαφος και τη θάλασσα. Πρόκειται για οικονομικές λύσεις, απλές στη χρήση οι οποίες λειτουργούν ως πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος.

Τα πυρομαχικά της οικογένειας Hero

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυση μας αρχικά με τα περιφερόμενα πυρομαχικά της οικογένειας Hero της ισραηλινής UVision.

Σε τακτικό επίπεδο

Τα συστήματα Hero-30/90120 τα οποία μεταφερόμενα σε κάνιστρα, ως ατομικός φόρτος, με εξαίρεση το Hero-120, που μπορεί να τοποθετηθεί σε όχημα ως σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης αιωρούμενων πυρομαχικών, στο πρότυπο των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών. Σε όλες τις περιπτώσεις το μέγιστο βεληνεκές αφορά σε τιμές εντός του οπτικού πεδίου (LOS : Line-Of-Sight).

Hero-30: Ζυγίζει 7,8 κιλά με το κάνιστρο και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 500 γραμμαρίων. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 15 χιλιόμετρα ή 30 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά προσωπικού.

Hero-90: Ζυγίζει 12 κιλά με το κάνιστρο και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 1,2 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 40 χιλιόμετρα ή 45 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων (ελαφρά οχήματα, γενικής χρήσης ή φορείς οπλικών συστημάτων, φορτηγά κ.ά.).

Hero-120: Ζυγίζει 18 κιλά με το κάνιστρο και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 4,5 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 60 χιλιόμετρα ή 60 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και αρμάτων μάχης.

Hero-30.
Ο ατομικός φόρτος του Hero-30.
Hero-120.

Σε επιχειρησιακό Επίπεδο

Πρόκειται για το σύστημα Hero-400EC μεταφερόμενο σε κάνιστρα, ως ατομικός φόρτος ή επί οχημάτων ως σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης αιωρούμενων πυρομαχικών. Επικουρικά το Hero-400EC μπορεί να εκτοξευτεί και από σύστημα εκτόξευση ράγας (Rail Launch). Το μέγιστο βεληνεκές αφορά σε τιμή εντός του οπτικού πεδίου (LOS : Line-Of-Sight). Ζυγίζει 50 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 10 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 120 χιλιόμετρα ή 120 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα.

Πυρομαχικά της οικογένεια Hero.
Το Hero-450EC στην έκδοση συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης αιωρούμενων πυρομαχικών.

Σε στρατηγικό επίπεδο

Πρόκειται για τα συστήματα Hero-900/1250 μεταφερόμενα επί οχημάτων ως σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης αιωρούμενων πυρομαχικών. Σε όλες τις περιπτώσεις το μέγιστο βεληνεκές αφορά σε τιμές εντός του οπτικού πεδίου (LOS : Line-Of-Sight).

Hero-900: Ζυγίζει 110 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 30 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 150 χιλιόμετρα ή έξι (6) ώρες μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά στρατηγικών στόχων, καλά προστατευμένων, αλλά και σε αποστολές άρνησης περιοχής.

Hero-1250: Ζυγίζει 155 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 50 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 200 χιλιόμετρα ή 10 ώρες μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα. Ενδείκνυται για χρήση κατά στρατηγικών στόχων, καλά προστατευμένων, αλλά και σε αποστολές άρνησης περιοχής.

Πυρομαχικό Hero.

Τα Switchblade

Το Switchblade έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και κατασκευάζει η αμερικανική AeroVironment. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί δύο (2) εκδόσεις του συστήματος, η Switchblade-300 και η Switchblade-600. Και οι δύο (2) εκδόσεις παρέχουν τη δυνατότητα προσβολής στόχων (συγκεντρωμένο Πεζικό, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.) σε απόσταση και από ασφάλεια για τον χειριστή. Η προσβολή του στόχου γίνεται πλευρικά ή στην κατακόρυφο (Top Attack).

To Switchblade-300 ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων ή 15 λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος). Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 500 πόδια (152 μέτρα). Η ταχύτητα πλεύσης του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα. Το βάρος του πυρομαχικού, μαζί με τον εκτοξευτή, είναι μόλις 2,5 κιλά. Ο χρόνος ανάπτυξης και βολής δεν ξεπερνά τα δύο (2) λεπτά, ενώ έχει την ικανότητα προσβολής στατικών ή κινούμενων στόχων. Ο έλεγχος του επιτυγχάνεται από φορητό σταθμό (Laptop). Από τη στιγμή της εκτόξευσης το Switchblade-300 πετά σε σημεία τα οποία καθορίζει ο χρήστης, ενώ υπάρχει και η ικανότητα προκαθορισμένης πορείας (μέσω Way Points), πάνω από συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Το Switchblade-600 αποτελεί μια εξέλιξη του Switchblade-300 με μεγαλύτερο βεληνεκές και διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το Switchblade-600 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40+ χιλιόμετρα ή 40+ λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το πυρομαχικό ζυγίζει 15 κιλά, ενώ το όλο σύστημα ζυγίζει 54,4 κιλά και μπορεί να ετοιμαστεί για χρήση εντός 10 λεπτών. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 113 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 650 πόδια (198 μέτρα). Ενσωματώνει αντιαρματική πολεμική κεφαλή και μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις στα πλευρά ή στην κατακόρυφο του στόχου. Επίσης δεν χρειάζεται κατάδειξη στόχου ή άλλες πληροφορίες καθώς εντοπίζει το στόχο με τα δικά του συστήματα (ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης).

Εκτός της φορητής έκδοσης η AeroVironment έχει αναπτύξει και τον πολλαπλό εκτοξευτή MPL (Multi-Pack Launcher), ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος, σε τακτικά οχήματα ή ταχύπλοα σκάφη. Ο MPL ζυγίζει 72,5 κιλά με φόρτο έξι (6) πυρομαχικά ή 59 κιλά (κενός). Η τυπική του διαμόρφωση είναι των έξι (6) πυρομαχικών, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση από 2 έως 20 πυρομαχικά. Έχει διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) 71 εκατοστά x 86 εκατοστά x 71 εκατοστά. Επιπλέον, η AeroVironment έχει αναπτύξει σύστημα διασύνδεσης των Switchblade με μικρά UAV, με το οποίο ο χειριστής μπορεί να διαβιβάσει δεδομένα και συντεταγμένες στόχου από το ένα σύστημα στο άλλο. Για παράδειγμα, τα UAV ελέγχουν μια περιοχή, εντοπίζουν στόχους, διαβάζουν τις συντεταγμένες στο Switchblade, πριν ή μετά την εκτόξευση του. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχου μέχρι την προσβολή τους.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021 το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους $ 26,1 εκατομμυρίων με την AeroVironment για την ενσωμάτωση των Switchblade-600 σε σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Σε μια άλλη (σχετική) εξέλιξη, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2021» η General Dynamics παρουσίασε έναν πολλαπλό εκτοξευτή περιφερόμενων πυρομαχικών που συνδυάζει το UGV τύπου TRX (Track Robot-X) και 50 Switchblade. Το TRX ενσωματώνει δύο (2) εκτοξευτές των 13 θέσεων έκαστος και άλλους δύο (2) των 12 θέσεων έκαστος. Οι εκτοξευτές των 13 θέσεων φιλοξενούν Switchblade-600, ενώ οι εκτοξευτές των 12 θέσεων Switchblade-300. Τον εξοπλισμό του οχήματος συμπληρώνει ένα UAV (Quad-Copter) για επιτήρηση, αναγνώριση και εντοπισμό στόχων. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί ως ευέλικτη λύση παροχής πυρών υποστήριξης σε μονάδες Πεζικού, παράκτιας άμυνας, Πεζοναυτών και Ειδικών Δυνάμεων.

Περιφερόμενο πυρομαχικό Harop

Το Harop είναι ένα (1) ηλεκτροπτικά κατευθυνόμενο, εκτοξευόμενο από επίγειους, θαλάσσιους και εναέριους εκτοξευτές, το οποίο ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για λειτουργία Man-in-the-Loop. Το Harop χρησιμοποιείται για την προσβολή στόχων υψηλής αξίας, καθώς λειτουργεί με μερική αυτονομία στην μάχη, σε λειτουργίες που αφορούν από την αναζήτηση μέχρι την κρούση του εχθρού. Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός πυραύλου και ενός UAV, το Harop μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών χωρίς να βασίζεται σε άλλα εξωτερικά συστήματα στόχευσης και πληροφοριών.

Το Harop.

Το Harop μπορεί να επικοινωνεί σε απόσταση έως και 200 χιλιομέτρων με τον χειριστή του, έχει αυτονομία πτήσης εννέα (9) ωρών, είναι ικανό να φέρει εκρηκτική κεφαλή βάρους 23 κιλών, ενώ το μέγιστο υψόμετρο πτήσης του είναι τα 15.000 πόδια. Ελέγχεται χρησιμοποιώντας χειροκίνητο τηλεχειριστήριο την ώρα της πτήσης. Το πυρομαχικό ενσωματώνει υψηλής ποιότητας κάμερα ημέρας-νυκτός που λειτουργεί στο ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, διαθέτοντας σύστημα αντί-ραντάρ. Εξοπλίζεται επίσης και με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας (FLIR) η οποία προσφέρει ημισφαιρική κάλυψη 360 °. Η χειρισμός μέσω εικόνας-βίντεο βοηθά τον χειριστή στην αξιολόγηση του πεδίου μάχης μέσω ενός συνδέσμου δορυφορικών δεδομένων SATCOM.

Επίσης, τα Harop προγραμματίζονται πριν από την πτήση τους για να πετάξουν αυτόνομα σε μια προκαθορισμένη περιοχή από το οποίο περιφέρονται κυκλικά. Μέσω του χειριστή ελέγχεται περιοδικά η θέση τους και η κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ο χειριστής μπορεί επομένως να ελέγξει έναν αριθμό Harop που περιφέρονται πάνω από μία περιοχή, ενώ είναι ικανός να επιλέξει ένα εξ αυτών για αναζήτηση στόχου- κρούση ενώ τα υπόλοιπα περιφερόμενα πυρομαχικά ελέγχονται περιοδικά. Ο χειριστής κατευθύνει το επιλεγμένο Harop στην περιοχή προορισμού χρησιμοποιώντας την εικόνα για να επιλέξει έναν στόχο. Το HAROP παρακολουθεί τον στόχο και διεξάγει κατάδυση σε αυτόν, πυροδοτώντας την κεφαλή κατά την πρόσκρουση.

Το SkyStriker από την Elbit

Το SkyStriker.

Το SkyStriker είναι ένα περιφερόμενο πυρομαχικό το οποίο μπορεί να δεχθεί πολεμική κεφαλή βάρους 5 ή 10 κιλών. Ενσωματώνει ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, το οποίο συμβάλει στο χαμηλό ηχητικό ίχνος. Η μέγιστη εμβέλεια του SkyStriker είναι τα 20 χιλιόμετρα. Στο μέγιστο βεληνεκές το πυρομαχικό μπορεί να παραμείνει για δύο (2) ώρες, με πολεμική κεφαλή βάρους 5 κιλών, ή για μία (1) ώρα, με πολεμική κεφαλή βάρους 10 κιλών. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και της προσβολή το SkyStriker χρησιμοποιεί αυτόνομες διαδικασίες πλοήγησης, ενώ ενσωματώνει κάμερα ημέρας και υπέρυθρο σύστημα. Κατά τη φάση της προσβολή το πυρομαχικό επιτυγχάνει ταχύτητα επίθεσης 300 κόμβων (556 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η ευστοχία του δεν επηρεάζεται ακόμα και με ανέμους με ταχύτητα 40 κόμβους (74 χιλιόμετρα την ώρα).

Λύσεις από τη Σερβία

Η Σερβία έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένες λύσεις περιφερόμενων πυρομαχικών. Ο λόγος για την οικογένεια περιφερόμενων πυρομαχικών RAVEΝ και το όχημα Μ18 με βλήματα ALAS και KOSAVA 1. Το νεότερο σύστημα είναι το RAVEΝ-145 με μέγιστο βεληνεκές 145 χιλιομέτρων. Εναλλακτικά υπάρχει και η έκδοση RAVEΝ βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων και πληθώρα επιλογών πολεμικής κεφαλής (θερμοβαρικά, εκρηκτικά). Το RAVEΝ-145 είναι όπλο άρνησης περιοχής. Φυσικά κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει το δικό της όχημα-φορέα. Ενδεικτικά η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει τον ελληνικό «Οπλίτης» της EODH ή να αξιοποιήσει μέρος από τον μεγάλο στόλο των τροχοφόρων Μ-1117.

Όχημα με απόθεμα 18 περιφερόμενων πυρομαχικών RAVEN.

Στόχος της σημερινής παρουσίασης ήταν να παρουσιαστούν οι βασικές δυνητικές επιλογές συστημάτων. Για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου αναφερθήκαμε στα κύρια συστήματα. Eνδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχουν συστήματα και από χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ταϊβάν. Ανάλογες ικανότητες και δυνατότητες επιβάλλεται να αναπτυχθούν και από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.