Δεν θα παραδώσει, επί του παρόντος, αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στη Συρία η Μόσχα, διευκρίνισε χθες σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και το Κρεμλίνο επισήμως διαψεύδει οποιαδήποτε συσχέτιση με την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη ρωσική πρωτεύουσα, η πολύ μικρή χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο γεγονότα αφήνει να αιωρείται η υπόνοια ότι οι πιέσεις του Ισραήλ απέβησαν αποτελεσματικές.

Τον περασμένο μήνα, ύστερα από την πυραυλική επίθεση ΗΠΑ και Γαλλίας εναντίον της Συρίας, με αφορμή τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν είχε πλέον καμία ηθική υποχρέωση να αρνηθεί τα εν λόγω αμυντικά συστήματα στη Συρία.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντιμίρ Κόζιν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Izvestia, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αποφασίσει να χορηγήσει S-300 στον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. «Επί του παρόντος δεν συζητούμε την παράδοση νέων, σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων», δήλωσε ο Κόζιν, προσθέτοντας ότι «η Συρία έχει στα χέρια της ό,τι χρειάζεται».

Αν και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, με τα ραντάρ που τους συνοδεύουν, υστερούν έναντι των πιο εξελιγμένων συστημάτων S-400, το Ισραήλ ανησυχούσε ότι η χορήγησή τους στη Συρία θα προσέφερε σημαντική αμυντική ασπίδα στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου έχει στείλει επίλεκτες δυνάμεις της να ενισχύσουν τον συριακό στρατό και αποτελεί έναν από τους πιο επίφοβους εχθρούς του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Νετανιάχου εξέφρασε τις ενστάσεις του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο συνάντησε στη Μόσχα την ημέρα που οι Ρώσοι γιόρταζαν την επέτειο της νίκης επί των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να δηλώσει χθες ότι «οι δηλώσεις αυτές (του Κόζιν) είναι εντελώς λάθος να συσχετισθούν με την επίσκεψη Νετανιάχου». Προσέθεσε δε ότι η Ρωσία ποτέ δεν είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει S-300 στη Συρία και ότι η τελευταία διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί με όλα τα μέσα απέναντι στις επιθέσεις που αντιμετωπίζει.

Δήλωση Λίμπερμαν

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν αναζητεί νέες εντάσεις» με το Ιράν και τη Συρία, ενώ κάλεσε τον Μπασάρ αλ Ασαντ «να ξεφορτωθεί τους Ιρανούς», υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους στη Συρία μόνον προβλήματα της προσθέτει.

Τέλος, σε μια νέα εξέλιξη υπέρ του προέδρου Ασαντ στον συριακό εμφύλιο, ο κυβερνητικός στρατός εκκένωσε άλλους τρεις θυλάκους της ισλαμικής αντιπολίτευσης, στα νότια προάστια της Δαμασκού Μπαμπίλα, Μπέιτ Σαχέμ και Γιάλντα. Περίπου 8.400 μαχητές και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν τις περιοχές αυτές, όπου Σύροι και Ρώσοι αστυνομικοί ετοιμάζονταν χθες να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο.