Η κρίση στον Έβρο απέδειξε ότι η διεξαγωγή υβριδικών επιχειρήσεων απαιτεί  διαφορετικού τύπου δυνάμεις, από αυτές στις οποίες μέχρι τώρα είχαμε αναθέσει την φύλαξη των συνόρων μας.

Ο Στρατός έχει σίγουρα την ευθύνη της προάσπισης και της άμυνας των συνόρων, δεν έχει όμως την εκπαίδευση, την οργάνωση και την εμπειρία για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ελέγχου και αντιμετωπίσεως πλήθους και τη χρήση μη-φονικών όπλων.

Γράφει ο Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος – Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 

Τα πυρά είναι βασικό συστατικό των δυνατοτήτων που έχει στη διάθεση του ο Στρατός και είναι εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος να τα χρησιμοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά. Στη κατάσταση όμως που αντιμετωπίζουμε στον Έβρο, η παραμικρή χρησιμοποίηση πυρών θα είναι καταστροφική. Ακόμη και οι στρατιωτικές δυνάμεις εκείνες, που είναι ειδικά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αποστολής των Συγκροτημάτων Μάχης (Battle groups) για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο ταραχών σε περιοχές εκτός ΕΕ, είναι αριθμητικά περιορισμένες και στερούνται εμπειρίας αντιμετώπισης πραγματικών καταστάσεων.

Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που αντιμετώπισαν την κατάσταση, ήταν εξαιρετικά έμπειρες και ικανές και αυτό φάνηκε σε όλη την Ευρώπη. Αλλά οι δυνάμεις αυτές είχαν έρθει από άλλα μέρη της Ελλάδος και σύντομα  θα επιστρέψουν στις έδρες τους. Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στις Καστανιές, δεν είναι οι δυνάμεις εκείνες που απαιτούνται και μπορούν να ανταπεξέλθουν στην άμεση εκ νέου αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο αντίπαλος θα επανέλθει – και θα επανέλθει σίγουρα – αφού πρώτα θα έχει αφομοιώσει τα διδάγματα και τα συμπεράσματα από τις αποτυχημένες ενέργειες του. Και επειδή χωρίς αμφιβολία θα επανέλθει αυτή τη φορά για να επιτύχει, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το χρόνο και τη δυνατότητα αμέσων αντιδράσεων που είχαμε το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει επίσης, ότι η διεθνής κοινή γνώμη αισθάνεται άβολα όταν βλέπει την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση άοπλων πολιτών (οποιoνδήποτε πολιτών) ακόμα και αν αυτοί υποστηρίζονται και καλύπτονται από παραστρατιωτικές δυνάμεις όπως η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή, που είναι κατά βάση ένα στρατιωτικό σώμα με την απαραίτητη θεσμική εξουσία και όλες τις δυνατότητες επιβολής του νόμου.

Είναι σημαντικό ότι στις διεθνείς τηλεοράσεις εμφανιζόταν ότι στην πρώτη γραμμή στο συρματόπλεγμα των συνόρων ήταν άνδρες των ΜΑΤ της Ελληνικής Αστυνομίας με μπλε στολές, ασπίδες και λευκά κράνη. Ο Ελληνικός Στρατός, απόλυτα υπεύθυνος για την περιοχή σύμφωνα με το νόμο, ήταν εκεί με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και υποστήριζε τις αστυνομικές δυνάμεις που αντιπαρατίθεντο στο έξαλλο αντίπαλο πλήθος, χωρίς όμως να έχει φανερά τον πρώτο ρόλο.

Η παρουσία και δραστηριότητα των αστυνομικών δυνάμεων εξασφαλίζει επίσης και την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και πολιτικής προστασίας μπορούν να διεκδικήσουν και να πάρουν μεγάλα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα διάφορα Ευρωπαϊκά ταμεία για την προστασία των συνόρων, αντίθετα με τις στρατιωτικές δυνάμεις στις οποίες οι ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν την χορήγηση οπουδήποτε κονδυλίου, ιδίως για επιχειρησιακές και λειτουργικές ανάγκες. Όταν οι ελληνικές δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν παίρνουν οικονομική ενίσχυση είναι απλά επειδή δεν την ζήτησαν ή επειδή δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες.

Μετά τα παραπάνω, νομίζω ότι είναι φανερό ότι τα σύνορα μας πρέπει να αρχίσουν να φυλάγονται και να ελέγχονται από μια ειδική αστυνομική δύναμη που θα έχει μόνιμη έδρα στη περιοχή και θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο των συνόρων.

Ο Στρατός παραμένει στη θέση του, εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται για την άμυνα των συνόρων, υποστηρίζει τις αστυνομικές δυνάμεις με τις μεγάλες δυνατότητες και το κύρος της «δύναμης αποφασιστικού αποτελέσματος» που θα επέμβει αν ο αντίπαλος αρχίσει να χρησιμοποιεί φονικά παραδοσιακά μέσα πυρός ή η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια της επιβολής του νόμου και απειλήσει την εθνική κυριαρχία.

Είναι ώρα λοιπόν για τη δημιουργία μιας σοβαρής και αξιόπιστης ανεξάρτητης και αυτόνομης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ.

Ένα ειδικό Αστυνομικό Σώμα υπαγόμενο απευθείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με δική του όμως ηγεσία, ιεραρχία, παραγωγική διαδικασία στελεχών, δομή, κανονισμό λειτουργίας και το κυριότερο δικό του προϋπολογισμό. Όχι το μικρό ξαδελφάκι της Αστυνομίας, όπως είναι τώρα η υπάρχουσα ομώνυμη υπηρεσία, που θα υπάγεται στην Αστυνομία και θα παίρνει τα ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι της ΕΛΑΣ.

Η Συνοριοφυλακή δεν είναι το ίδιο πράγμα με την Αστυνομία. Απαιτείται η ίδρυση ενός Αρχηγείου με αποκλειστική αποστολή την φύλαξη των συνόρων και των εισόδων στη χώρα, και τη τήρηση της τάξεως και τον έλεγχο των δομών και των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν μετανάστες. Εκτός αυτών θα περιλαμβάνει άμεσα διαθέσιμες και ταχέως αναπτύξιμες δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ελέγχου πλήθους όπως στον Έβρο ή στα νησιά, χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια των αστικών κέντρων από τα οποία απουσιάζουν οι αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν στον Έβρο.  

Η χρηματοδότηση της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ από την ΕΕ είναι δεδομένη. Το νομικό καθεστώς ασφαλώς και θα συνεχίσει να είναι το καθεστώς των δημοσίων πολιτικών αστυνομικών υπαλλήλων που ισχύει μέχρι τώρα για την Αστυνομία, χωρίς να επηρεάζεται το κεκτημένο και τα δικαιώματα, συνδικαλιστικά και άλλα, των αστυνομικών υπαλλήλων. Η αμυνα της χώρας θα συνεχίσει να είναι ευθύνη του Στρατού, η ασφάλεια των πολιτών και ο έλεγχος, η τήρηση του νόμου και της τάξης στις πόλεις και τα χωριά είναι και θα είναι ευθύνη της Αστυνομίας, και ο έλεγχος, η επιτήρηση, η νόμιμη ή παράνομη διακίνηση  και το απαραβίαστο των συνόρων και των πυλών εισόδου της χώρας, θα είναι ευθύνη της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ. 

Αυτό που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την Αστυνομία όμως, είναι η οργάνωση της νέας υπηρεσίας. Η οργάνωση της θα πρέπει να γίνει διαφορετική και περισσοτερο στρατιωτική από αυτή της ΕΛΑΣ,  και αναγκαστικά πολύ περισσότερο συμβατή με αυτή του Στρατού. Όχι νομικά αλλά οργανωτικά και λειτουργικά. Στα σύνορα και στο έδαφος, οι διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις δεν έχουν νόημα.

Η ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ, όπως ο Στρατός θα «χρεωθεί έδαφος» και χρειάζεται παρόμοια οργάνωση και εκπαίδευση. Η εκπαίδευση της Αστυνομίας σε αστικό περιβάλλον κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση στην ύπαιθρο και σε αγροτικό και ορεινό περιβάλλον επικίνδυνη για τα στελέχη της που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία. Η εκπαίδευση της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ σε μη αστικό περιβάλλον αλλά και σε νυκτερινό αγώνα είναι απαραίτητη. Οι Συνοριοφύλακες, ντόπιοι κατά προτίμηση, με αμετάθετο και απόλυτη γνώση της περιοχής θα είναι ανεκτίμητοι. 

Η ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ είναι οργανωμένα σε Διμοιρίες αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η οργάνωση της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ πρέπει να επεκταθεί μέχρι το επίπεδο του Συντάγματος.

Ένας αριθμός Συνταγμάτων προσανατολισμένων στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, χωρίς επιπλέον, πάνω από τα Συντάγματα, Μεγάλους Σχηματισμούς (δεν χρειαζόμαστε ομάδες νέων Στρατηγών και γραφειοκρατικά επιτελεία που θα έχουν σαν αυτοσκοπό την επιβίωση τους), υπό την  κάθετη και πλήρη διοίκηση ενός μόνο Επιτελείου με ένα Επιτελάρχη και ένα Αρχηγό, και έδρα μακριά από την Αθήνα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Για παράδειγμα, ο νομός Έβρου θα πρέπει να αποτελέσει την Ζώνη Ευθύνης ενός Συντάγματος ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ, με δύο Τάγματα, ένα στο Βόρειο και ένα στο Νότιο Έβρο. Κάποιοι Λόχοι θα «χρεωθούν Σύνορα» και κάποιοι Λόχοι θα είναι εφεδρεία με αποστολή αμέσου επεμβάσεως όπου χρειαστεί.

Ο εξοπλισμός της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ με τα απλά, τα εξοπλισμένα άλλα και κυρίως με τα ειδικά οχήματα περιπολιών σαν αυτά που έχουν ήδη προωθηθεί εκεί, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες (οχήματα νερού, καπνού, ανεμιστήρες, πυροσβεστικά κλπ), καθώς και μέσα συλλογής πληροφοριών (κάμερες, drones, ραντάρ) είναι απαραίτητος. Από τους Λόχους του Τάγματος του Βορείου Έβρου, ένας ή περισσότεροι Λόχοι θα χρεωθούν τις Καστανιές. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των ειδικών. 

Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για τα σύνορα και τις δυνάμεις που θα τα επανδρώσουν  πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η πανδημία μας έδωσε ένα μικρό (ελπίζω) διάλειμμα χρόνου. Ας το εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε περισσότερο και όσο μπορούμε ταχύτερα  γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι η απειλή και οι αντίπαλοι θα επανέλθουν.

Comments

 1. Συμφωνώ με την άποψη αυτή. Μια καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη συνοριοφυλακή έχει να προφέρει πολλά όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην άμυνα του κράτους. Για παράδειγμα αν συνοριοφύλακες μαζί με τμήματα εθνοφυλάκων αρχίσουν να επανδρώνουν φυλάκια ή διενεργούν περιπολίες στα σύνορα τότε μειώνουν τον όγκο του έργου που έχει αναλάβει το Δ ΣΣ με αποτέλεσμα μεγαλύτερη στελέχωση στις μονάδες εκστρατείας (η οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα προσωπικού) . Επιπλέον αναλαμβάνουν και το έργο διαχείρισης των προσφύγων (άλλος ένας πονοκέφαλος για τις ΕΔ στα σύνορα) . Βέβαια αρκεί να μην δημιουργηθεί στο πόδι και να εξοπλιστεί κατάλληλα για το έργο της.

 2. 1ον) «Χιλιάδες νέες θέσεις διαμονής στο πρόγραμμα ESTIA II»
  https://www.mitarakis.gr/gov/migration/1973-dt-yma-estia-ii?fbclid=IwAR0Vf7aU4sUUlfBmKQXN1EjUdEh5F-vg80kbIWj7BLh8klhByQPwQJQx-0c
  2ον) Η Ελλάδα στο πλαίσιο της “IRINI” αποδέχθηκε να διαθέσει λιμάνι της πιθανότατα στην Κρήτη όπου σε σημείο τράνζιτ θα παραμένουν όσοι μετανάστες διασώζονται στην θάλασσα.
  Τελικά ο Έβρος ήταν απλά ένα σχέδιο της κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων την ίδια ώρα που ανοίγει νέες κερκόπορτες και σπιτώνει μουσλίμια.
  Ο ΜΚΟύλης είναι ένας Σοροσίτης ο οποίος πρέπει να πάει σπίτι του γρήγορα._

  1. Ακριβως ετσι. Το λουκούμι στον κύριο.

   Ενα μηνα τα φωναζω αυτα. Ο Κουλός ειναι «πολυπολιτισμικός» και θελει να «μπολιασει» την ελληνικη κοινωνια με τους λαθροεισβολεις τους οποιους λατρευει. Καμμιά διαφορα δεν εχει στο θεμα αυτο η παρουσα Κυβερνηση απο την προηγούμενη, ή ο Κουλός από τον προκάτοχό του.

  2. Chris Ain, ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τόσο επιφανειακά. Εδώ γίνεται κίνηση στη στρατηγική, για το θέμα στη Λιβύη. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί νομίζεις ότι η Ελλάδα στη θέση που βρίσκεται μπορεί να τα έχει όλα? Κάτι δίνουμε κάτι παίρνουμε. Δεχτήκαμε οι μετανάστες να έρχονται στην Κρήτη με αντάλλαγμα να υπάρχει φίλαξη στην περιοχή ώστε να εμποδίσουμε τα Τουρκικά πλοία να συνεχίσουν να μεταφέρουν εξοπλισμό στην Λιβύη. Πως είναι δυνατόν να λαϊκίζουμε σε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι στρατηγικής? Πραγματικά ας μην ζούμε στον κόσμο μας και καλύτερα είναι να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση, γιατί μπλέξαμε άσχημα στη Λιβύη (με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης αφού τους έπιασαν στον ύπνο) αλλά όταν από δε και πέρα γίνονται θετικά βήματα ας μην λαϊκίζουμε τουλάχιστον.

   1. Σήμερα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο CNN δήλωσε ότι όσοι έλαβαν και λαμβάνουν άσυλο, έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε οτι οι ροές στο Αιγαίο επέστρεψαν στην κανονικότητα και πλέον το Ελληνικό κράτος θα εξετάζει αιτήσεις ασύλου! Δηλαδή μας λέει οτι το μισό Αφγανιστάν στο οποίο έχει δώσει άσυλο έχει δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα και οτι 300-500 την ημέρα που εισέβαλαν στα ελληνικά νησιά πρις τα γεγονότα του Έβρου ήταν η κανονικότητα!
    Στην Λιβύη η λύση δεν είναι να μπάζεις στην χώρα σου και απο εκεί λαθρομετανάστες αλλά να ανακηρύξεις ΑΟΖ και να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όλα τα άλλα είναι γεωστρατηγικές μπούρδες που οδηγούν σε ήττα και απώλειες. Και η πανδημία αποδεικνύει οτι κάθε χώρα κοιτάζει το εθνικό της συμφέρον. Ας το καταλάβουν και οι δικοί μας επιτέλους!

 3. Eκτος τοπου και χρονου ο κ. Κωσταρακος ως συνηθως.
  Ισχυριζεται εμμεσως οι υπαρχοντες συνοριοφυλακες ειναι αχρηστοι, αλλα ντρεπεται να το πει ευθεως.
  Μας προτεινει εμμεσως καποιο ειδος Χωροφυλακης, αλλα και παλι ντρεπεται να το πει ευθεως, ή να την ονομασει αυτο που ειναι, και σε καθε περιπτωση την αντιλαμβανεται με μαλλον εσφαλμενο τροπο.

  Φτασαμε στο σημειο να ντρεπομαστε και να αναφερουμε το ονομα της Χωροφυλακης, με την τεραστια εθνικη προσφορα.

  H επανιδρυση της Χωροφυλακης , και δη στους αξονες που εχει περιγραψει αυτη εδω η ιστοσελίδα, ειναι καλη και αναγκαια.
  Αλλα πριν απο αυτο χρειαζεται κατι αλλο πολυ βασικοτερο: Πολιτικη βουληση να γινει βίαιη απωθηση των λαθρομεταναστων, προπαντος στο Αιγαίο, οπου ειναι και το μεγαλο προβλημα, και τιμωρια οσων εχουν ελθει (καταναγκαστικα εργα και κατοπιν απελαση). Αυτο φυσικα προϋποθετει την αποχώρηση του Κουλού απο την εξουσία.

 4. Ποιες ειναι οι τρεχουσες εντολες του Κουλού προς τα Σωματα Ασφαλειας, οταν εντοπιζουν βαρκες λαθρομεταναστων να προσεγγιζουν τις ακτες των νησιών;

  Οι εντολες -αν και οταν δίνονται- ειναι «να τους συνοδεύουν στην ακτή» και «να τους υποδέχονται».
  Απο εκει τους συνοδευουν στα ΚΥΤ οπου υποβαλλουν «αιτησεις ασυλου». Απο τις οποιες εγκρινεται πανω απο το 40 %, οπως και επι ΣΥΡΙΖΑ.
  Αλλα και αυτοι των οποιων οι αιτησεις απορριπτονται δεν φευγουν. Εδω μενουν, και καποτε ο Κουλός θα τους «νομιμοποιησει» και αυτους, οπως εκαναν και οι προκατοχοι του. Για να «μπολιάσει» με αυτους την ελληνικη κοινωνια, οπως δηλωσε στη Βουλη στις 3-10-2019.
  Συνεπως το προβλημα δεν ειναι επιχειρησιακο, αλλα καθαρα πολιτικης φυσεως. Οσες «Συνοριοφυλακές» και να κανει ο κ. Κωσταρακος δεν αλλαζει τιποτα, οσο εχουμε την παρουσα πολιτικη ηγεσια. (και δεν αναφερομαι προφανως μονο στην παρουσα Κυβερνηση).

 5. Αύριο μπαίνει ο Απρίλιος. Θα παραταθεί η απόφαση για το άσυλο που σταμάτησε δραματικά τις ροές ή θα δούμε πάλι καραβιές απο τα παράλια στις οποίες με κυβερνητική υπογραφή θα προστεθούν και αυτές απο Λιβύη?

 6. «..Εκτός αυτών θα περιλαμβάνει άμεσα διαθέσιμες και ταχέως αναπτύξιμες δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ελέγχου πλήθους..»

  ΜΑΤ δλδ. Η συνοριοφυλακή θα έχει και διεύθυνση ΜΑΤ οι άνδρες την ποίας θα τα ξύνουν περιμένοντας να ξαναστείλει Ερδογάνος πλήθη στον Έβρο. Γιατί όχι και μια διεύθυνση εναερίων μέσων με τα δικά της ελικόπτερα ΜΕΑ κλπ.

  Καθόλου ευέλικτο, καθόλου οικονομικό, καθόλου συνεργατικό σχήμα.
  Έτσι μου ακούγεται προσωπικά.

  Δεν ξέρω γιατί έχουμε τόσο μεγάλη δυσκολία με τις συνέργειες μεταξύ δομών κι υπηρεσιών σ αυτή την χώρα.

 7. Προστατεύουμε τα σύνορα και της ΕΕ, δεν αφήνουμε τους λαθρομετανάστες να πάνε Δ. Ευρώπη, δίνουμε νησιά, δίνουμε λιμάνια, λέμε «Ναι» σε Β. Μακεδονία, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ευχαριστό δεν ακούμε και μας κατηγορούν και από πάνω.
  Λοιπόν, η Νέα Ελληνική Συνοριοφυλακή θέλει έναν καινούριο στόλο με ταχύπλοα και πλοία, τεθωρακισμένα, καμιά 100αριά ΜRAP, μη επανδρωμένα, κάμερες, όπλα κλπ.
  Αυτά όλλα, πρέπει να κάνουμε το παν να τα αποκτήσουμε με ευρωπαϊκά κονδύλια.

 8. Συνοριοφυλακη ισον Χωροφυλακη με αλλα λογια ..
  Eκει καταντησαμε να φοβουνται ορισμενοι να αναφερουν εστω και την λεξη αν και για να μην αδικω τον συγκεκριμενο μαλλον το κανει για να μην προκαλεσει την ερυθρη χουντα που οριζει τα παντα παρασκηνιακα με κραυγες και απειλες η βια.
  Αλλα και αυτο ειναι θλιβερη διαπιστωση .
  Οπως και να εχει ολοι ξερουν τι εννοει και φυσικα κανεις δεν θα αποτολμησει τιποτε απο αυτα απο τους υπαρχοντες αφου θελουν τα ανοιχτα συνορα απλα οχι φορα παρτιδα αλλα με ευπεπτες επικοινωνιακα δοσεις.
  Eδω δεν αυξανουν την θητεια μερικους μηνες η δεν αγοραζουν μερικα τυφεκια παραπανω η θερμικες καμερες θα ιδρυσουν νεο σωμα ;

 9. Η συνοριοφυλακή πρέπει να καταργηθεί επειγόντως. Πρόκειται για ένα σώμα φτιαγμένο (με τι κριτήρια άραγε προσελήφθησαν;) απο το Σημίτη ώστε να σταματήσει η κλασσική φύλαξη των συνόρων με ναρκοπέδια και πυρ στο ψαχνό και να αποκτήσουμε τροχονόμους των λαθρομεταναστών σε μια χώρα με ανύπαρκτα σύνορα.
  Οι συνοριοφύλακες πρέπει είτε να απορροφηθούν απο τον ΕΣ (όσοι είναι ικανοί) ή να φτιαχτεί ένα σώμα καλά εκπαιδευμένο περίπου σαν χωροφυλακή αλλά πιο καλά εκπαιδευμένο. Να έχουν περάσει τόσο σε σχολεία της ΕΛΑΣ όσο και του στρατού ξηράς. Και γιατί όχι, να κάνουν συνεκπαιδεύσεις ακόμα και με την Ε’ ΜΚ.
  Παρόλο που η παλιά χωροφυλακή ακούγεται για κάτι φοβερό και τρομερό στην πραγματικότητα απέτυχε παταγωδώς και ήταν απο τις κυριότερες πηγές οπλισμού του ΔΣΕ ενώ είχε και δυσανάλογα μεγάλες απώλειες. Δεν χρειάζεται να τους κάνεις κομμάντο. Αλλά να ξέρουν καλά απο ενέδρες, χειρισμό όπλων, θερμικών καμερών ή νυχτερινής όρασης, τη μορφολογία της περιοχής, καλή χρήση ασυρμάτων, μάχης σώμα με σώμα και γενικότερα να αλλάξουν εντελώς νοοτροπία σαν σώμα. Σκοπός πρέπει να είναι η παρεμπόδιση και όχι η δήθεν σύλληψη λαθρομεταναστών. Ούτε να μας δείχνουν ως πειστήρια προσφοράς τα κατασχεμένα αυτοκίνητα λαθροδιακινητών. Το θέμα είναι να εμποδίζουν, να αποτρέπουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *