Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων AM General παρουσιάσε στα πλαίσια της έκθεσης «AUSA 2022» όχημα Humvee με περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade 300 και 600. Στο πίσω μέρος του οχήματος έχουν τοποθετηθεί φορείς εκτόξευσης περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade.

To Switchblade-300 ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων ή 15 λεπτών πτήσης. Η ταχύτητα πλεύσης του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα. Το βάρος του πυρομαχικού, μαζί με τον εκτοξευτή, είναι μόλις 2,5 κιλά.

Το Switchblade-600 αποτελεί μια εξέλιξη του Switchblade-300 με μεγαλύτερο βεληνεκές και διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το Switchblade-600 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40+ χιλιόμετρα ή 40+ λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το πυρομαχικό ζυγίζει 15 κιλά, ενώ το όλο σύστημα ζυγίζει 54,4 κιλά και μπορεί να ετοιμαστεί για χρήση εντός 10 λεπτών. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 113 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 650 πόδια (198 μέτρα). Ενσωματώνει αντιαρματική πολεμική κεφαλή και μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις στα πλευρά ή στην κατακόρυφο του στόχου. Επίσης δεν χρειάζεται κατάδειξη στόχου ή άλλες πληροφορίες καθώς εντοπίζει το στόχο με τα δικά του συστήματα (ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης).

Εκτός της φορητής έκδοσης η AeroVironment έχει αναπτύξει και τον πολλαπλό εκτοξευτή MPL (Multi-Pack Launcher), ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος, σε τακτικά οχήματα ή ταχύπλοα σκάφη. Ο MPL ζυγίζει 72,5 κιλά με φόρτο έξι πυρομαχικά ή 59 κιλά (κενός). Η τυπική του διαμόρφωση είναι των έξι πυρομαχικών, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση από 2 έως 20 πυρομαχικά. Έχει διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) 71 εκατοστά x 86 εκατοστά x 71 εκατοστά.

Επιπλέον, η AeroVironment έχει αναπτύξει σύστημα διασύνδεσης των Switchblade με μικρά UAV, με το οποίο ο χειριστής μπορεί να διαβιβάσει δεδομένα και συντεταγμένες στόχου από το ένα σύστημα στο άλλο. Για παράδειγμα, τα UAV ελέγχουν μια περιοχή, εντοπίζουν στόχους, διαβάζουν τις συντεταγμένες στο Switchblade, πριν ή μετά την εκτόξευση του. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχου μέχρι την προσβολή τους.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021 το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους $ 26,1 εκατομμυρίων με την AeroVironment για την ενσωμάτωση των Switchblade-600 σε σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Σε μια άλλη (σχετική) εξέλιξη, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2021» η General Dynamics παρουσίασε έναν πολλαπλό εκτοξευτή περιφερόμενων πυρομαχικών που συνδυάζει το UGV τύπου TRX (Track Robot-X) και 50 Switchblade. Το TRX ενσωματώνει δύο εκτοξευτές των 13 θέσεων έκαστος και άλλους δύο των 12 θέσεων έκαστος. Οι εκτοξευτές των 13 θέσεων φιλοξενούν Switchblade-600, ενώ οι εκτοξευτές των 12 θέσεων Switchblade-300. Τον εξοπλισμό του οχήματος συμπληρώνει ένα UAV (Quad-Copter) για επιτήρηση, αναγνώριση και εντοπισμό στόχων. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί ως ευέλικτη λύση παροχής πυρών υποστήριξης σε μονάδες Πεζικού, παράκτιας άμυνας, Πεζοναυτών και Ειδικών Δυνάμεων.

Φυσικά για τον Ελληνικό Στρατό αντί του Humvee κάλλιστα θα μπορούσε να συνδυαστεί το όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ ως φορέας περιφερόμενων πυρομαχικών για τον Στρατό Ξηράς.