Όπως σας είχαμε ενημερώσει στις 14 Απριλίου, οι ΗΠΑ ενέκριναν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους $ 800 εκατομμυρίων. Η λίστα των οπλικών συστημάτων περιλαμβάνει: 18 πυροβόλα των 155 χιλιοστών και 40.000 πυρομαχικά, 10 ραντάρ εντοπισμού πυροβολικού AN/TPQ-36 FireFinder, δύο (2) ραντάρ έρευνας αέρος AN/MPQ-64 Sentinel, 300 περιφερόμενα πυρομαχικά Switchblade, 500 αντιαρματικά βλήματα FGM-148 Javelin, 200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού M-113, 100 τακτικά οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles), 11 ελικόπτερα Mi-17, μη-επανδρωμένα θαλάσσιας οχήματα, εξοπλισμό προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, 30.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, πάνω από 2.000 οπτικές συσκευές και αποστασιόμετρα, εκρηκτική ύλη C-4 και νάρκες M-18A1 Claymore.

Η αφορμή για το άρθρο μας δόθηκε από την απόφαση αποστολή αυτών των όπλων, ιδιαίτερα των περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade. Γενικά, και το έχουμε γράψει πολλές φορές, πιστεύουμε ότι τα περιφερόμενα πυρομαχικά είναι μια οικονομική λύση, ένας πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα σύστημα που πρέπει να ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο, ιδανικά με συστήματα εγχώριας σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής. Το Switchblade έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και κατασκευάζει η αμερικανική AeroVironment. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί δύο (2) εκδόσεις του συστήματος, η Switchblade-300 και η Switchblade-600. Και οι δύο (2) εκδόσεις παρέχουν τη δυνατότητα προσβολής στόχων (συγκεντρωμένο Πεζικό, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.) σε απόσταση και από ασφάλεια για τον χειριστή. Η προσβολή του στόχου γίνεται πλευρικά ή στην κατακόρυφο (Top Attack).

To Switchblade-300 ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων ή 15 λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος). Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 500 πόδια (152 μέτρα). Η ταχύτητα πλεύσης του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα. Το βάρος του πυρομαχικού, μαζί με τον εκτοξευτή, είναι μόλις 2,5 κιλά. Ο χρόνος ανάπτυξης και βολής δεν ξεπερνά τα δύο (2) λεπτά, ενώ έχει την ικανότητα προσβολής στατικών ή κινούμενων στόχων. Ο έλεγχος του επιτυγχάνεται από φορητό σταθμό (Laptop). Από τη στιγμή της εκτόξευσης το Switchblade-300 πετά σε σημεία τα οποία καθορίζει ο χρήστης, ενώ υπάρχει και η ικανότητα προκαθορισμένης πορείας (μέσω Way Points), πάνω από συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Το Switchblade-600 αποτελεί μια εξέλιξη του Switchblade-300 με μεγαλύτερο βεληνεκές και διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το Switchblade-600 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40+ χιλιόμετρα ή 40+ λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς). Το πυρομαχικό ζυγίζει 15 κιλά, ενώ το όλο σύστημα ζυγίζει 54,4 κιλά και μπορεί να ετοιμαστεί για χρήση εντός 10 λεπτών. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 113 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 650 πόδια (198 μέτρα). Ενσωματώνει αντιαρματική πολεμική κεφαλή και μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις στα πλευρά ή στην κατακόρυφο του στόχου. Επίσης δεν χρειάζεται κατάδειξη στόχου ή άλλες πληροφορίες καθώς εντοπίζει το στόχο με τα δικά του συστήματα (ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης).

Εκτός της φορητής έκδοσης η AeroVironment έχει αναπτύξει και τον πολλαπλό εκτοξευτή MPL (Multi-Pack Launcher), ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος, σε τακτικά οχήματα ή ταχύπλοα σκάφη. Ο MPL ζυγίζει 72,5 κιλά με φόρτο έξι (6) πυρομαχικά ή 59 κιλά (κενός). Η τυπική του διαμόρφωση είναι των έξι (6) πυρομαχικών, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση από 2 έως 20 πυρομαχικά. Έχει διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) 71 εκατοστά x 86 εκατοστά x 71 εκατοστά. Επιπλέον, η AeroVironment έχει αναπτύξει σύστημα διασύνδεσης των Switchblade με μικρά UAV, με το οποίο ο χειριστής μπορεί να διαβιβάσει δεδομένα και συντεταγμένες στόχου από το ένα σύστημα στο άλλο. Για παράδειγμα, τα UAV ελέγχουν μια περιοχή, εντοπίζουν στόχους, διαβάζουν τις συντεταγμένες στο Switchblade, πριν ή μετά την εκτόξευση του. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχου μέχρι την προσβολή τους.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021 το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους $ 26,1 εκατομμυρίων με την AeroVironment για την ενσωμάτωση των Switchblade-600 σε σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Σε μια άλλη (σχετική) εξέλιξη, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2021» η General Dynamics παρουσίασε έναν πολλαπλό εκτοξευτή περιφερόμενων πυρομαχικών που συνδυάζει το UGV τύπου TRX (Track Robot-X) και 50 Switchblade. Το TRX ενσωματώνει δύο (2) εκτοξευτές των 13 θέσεων έκαστος και άλλους δύο (2) των 12 θέσεων έκαστος. Οι εκτοξευτές των 13 θέσεων φιλοξενούν Switchblade-600, ενώ οι εκτοξευτές των 12 θέσεων Switchblade-300. Τον εξοπλισμό του οχήματος συμπληρώνει ένα UAV (Quad-Copter) για επιτήρηση, αναγνώριση και εντοπισμό στόχων. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί ως ευέλικτη λύση παροχής πυρών υποστήριξης σε μονάδες Πεζικού, παράκτιας άμυνας, Πεζοναυτών και Ειδικών Δυνάμεων.