Κατά την έκθεση «AUSA 2022» που διεξάγεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα η Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems παρουσίασε τους όλμους νέας γενιάς των 120mm. Πρόκειται για τον ισραηλινό όλμο Sling της Elbit Systems διαμετρήματος των 120mm.

Ο νέος ισραηλινός όλμος τάσσεται για βολής σε βόλης 30 δευτερόλεπτα, υπηρετείται από πλήρωμα 2-4 άτομα, έχει μέγιστο βεληνεκές της τάξης των 7 χιλιομέτρων (με συμβατικά πυρομαχικά όπως τα M933), έχει μέγιστο ρυθμό βολής 16 βλήματα το λεπό ενώ η κατεύθυνση του γίνεται εύκολα και απλά λόγω ύπαρξης των ανάλογων βοηθημάτων τάξης και πλοήγησης (GPS).

Παράλληλα η Elbit Systems έχει παρουσιάσει για τον Ελληνικό Στρατό και τον συνδυασμό οχήματος JLTV που λειτουργεί ως φορέας και του όλμου SPEAR Mk.2 των 120 χιλιοστών. Τον Ιούνιο έλαβε χώρα παρουσίαση των αυτοκινούμενων όλμων SPEAR Mk.2 των 120 χιλιοστών επί τακτικών οχημάτων JLTV (Joint Light Tactical Vehicle).

Οι εργασίες ενσωμάτωσης/πιστοποίησης του SPEAR Mk.2 επί του οχήματος JLTV ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 ο δε όλμος SPEAR Mk.2 αναπτύχθηκε το 2017 και είναι εξέλιξη του SPEAR, ο οποίος είναι η αυτοκινούμενη έκδοση του όλμου CARDOM.

Σε σχέση με τον SPEAR, ο SPEAR Mk.2 ενσωματώνει μακρύτερο σωλήνα και σημαντικά μειωμένη οπισθοδρόμηση από τους 30+ τόνους στους 12-15 τόνους, κάτι που επιτρέπει στον SPEAR Mk.2 να ενσωματώνεται σε τακτικά οχήματα. Κατόπιν επιλογής του πελάτη ο όλμος μπορεί να ενσωματώνει και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι διαδικασίες τάξης του όλμου είναι αυτόματες. Απαιτεί πλήρωμα 2-3 ατόμων και είναι έτοιμο για βολή εντός 60 δευτερολέπτων από τη λήψη της διαταγής. Η ευστοχία του επικουρείται από τη διάθεση ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης μάχης, συστήματος πρόσκτησης στόχου και συστημάτων GPS/INS.

Τα μέσα αυτά επιτρέπουν στον όλμο να λειτουργεί αυτόνομα. Επιπλέον, τα μέσα αυτά επιτρέπουν στον όλμο να έχει επίγνωση της τακτικής κατάστασης και να γνωρίζει ακριβώς τη θέση των φίλιων και των εχθρικών δυνάμεων. Έτσι, μειώνεται δραστικά η πιθανότητα προσβολής φίλιων δυνάμεων, ενώ η εικόνα αυτή μπορεί να διαβιβαστεί σε άλλα φίλια κλιμάκια. Το μέγιστο βεληνεκές του SPEAR Mk.2 είναι 10 χιλιόμετρα (με συμβατικά πυρομαχικά), ενώ ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 12-16 πυρομαχικά το λεπτό. Ο μέγιστος συνεχόμενος ρυθμός βολής είναι 3-4πυρομαχικά για 10-20 λεπτά συνεχόμενων βολών. Με συμβατικά πυρομαχικά η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος στο μέγιστο βεληνεκές είναι 30 μέτρα.

O συνδυασμόw οχήματος JLTV που λειτουργεί ως φορέας του όλμου SPEAR Mk.2 των 120 χιλιοστών.