Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση έρχεται για το ΠΝ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος με θέμα «Σχετικά με την αγορά 2 ελικοπτέρων τύπου MH-60R από την Lockheed Martin» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Την παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης (4) ελικοπτέρων (Ε/Π) τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Τέλος, η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας, θα επιφέρει:

α. Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των ελικοπτέρων του ΠΝ λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των ελικοπτέρων ΑΒ-212 με σύγχρονα ελικόπτερα, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα ελικόπτερα S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

β. Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των ελικοπτέρων του ΠΝ με έμμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων, των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Comments

 1. Πολύ ευχάριστη εξέλιξη! Έχετε πληροφόρηση, αν το κόστος θα καλυφθεί από χρήματα που περισσεύουν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3 ή πρόκειται για εντελώς ξεχωριστή προμήθεια;

  1. Δεν γνωρίζουμε από που θα προέλθει το κονδύλι, αλλά πιθανολογούμε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή απόκτησης. Εάν το κόστος απόκτησης μπορεί να καλυφθεί από τα περισσευόμενα των P-3, λογικά θα επιλεγεί αυτή η λύση. Αν όχι, αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθούν από νέο κονδύλι.

  2. Προσωπικά δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν -ή να παραπέμπουν έστω- σε αυτό το σενάριο που αναφέρετε. Στο ότι δηλαδή το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια που περίσσεψαν, ή θα περισσέψουν, από το πρόγραμμα αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των P-3B… Είναι μία πληροφορία η οποία οπωσδήποτε χρειάζεται ψάξιμο… Δική μας πεποίθηση είναι ότι δεν ισχύει πιθανότητα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος των P-3B. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΒΕΒΑΙΟΙ… Οπότε παρακαλούμε για την υπομονή σας.

 2. Φρεγάτες δεν θα έχουμε, με τις ΜΕΚΟ ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει το δέσαμε ότι θα πάρουμε ROMEO.
  Προθέσεις ειναι φίλοι μου, μην παρουσιάζετε κάτι ως τελειωμένο ακόμα έχουμε πολύ δρόμο…
  Y.Γ. Viva LM

  1. «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης (4) ελικοπτέρων (Ε/Π) τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS)»

   Αυτο δεν ειναι ακριβώς πρόθεση… κινειται η διαδικασία. Αργα η πολυ αργά θα τελειώσει (γρηγορα ποτε και τιποτα).

  1. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείτε και σας παρακαλούμε να αποφεύγετε τέτοιους «στολισμούς». Όσο δίκιο και αν έχετε το χάνετε. Απαντάμε στα υπόλοιπα… ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο και ειλικρινά χαιρόμαστε που με πολύ λίγα λόγια και οι άλλοι σχολιασμοί έχουν πιάσει το πραγματικό νόημα… Που δεν είναι άλλο από το ότι ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ και ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή. Την στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό «καίγεται» για νέες μονάδες επιφανείας και θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να πάει σε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, διερεύνηση των δυνατοτήτων προμήθειας τουλάχιστον δύο νέων μονάδων, με παράλληλη αναζήτηση μεταχειρισμένων σκαφών προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του, τη στιγμή που εδώ και χρόνια «καίγεται» να εξοπλίσει τα νέα του υποβρύχια με πραγματικά σύγχρονες τορπίλες, δεν μπορούμε να μιλάμε για προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R. Έστω και μεταχειρισμένων… Προς το παρόν δεν έχουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των ελικοπτέρων που μας προτείνονται και το πραγματικό κόστος αγοράς τους. Και σαν αγορά δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι παράλογη. Αυτό όμως το γεγονός, ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΊ σε καμία περίπτωση την σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι οι προτεραιότητες είναι άλλες. Συλλέγουμε ήδη όσα στοιχεία μπορούμε προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς και σας υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε…

  2. Τα ASW/ASuW ελικόπτερα είναι της απολύτου προτεραιότητας για το ΠΝ. Είναι το πιο ικανό όπλο εναντίον των τουρκικών υποβρυχίων αλλά και εναντίον ταχέων σκαφών, που μπορούν να τα ξετρυπώσουν από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας τον υπερπλήρη εξοπλισμό εντοπισμού τους. Επίσης είναι πολύτιμα εργαλεία για βολές πέραν του ορίζοντα, για πλοία και επάκτιες συστοιχίες πυραύλων.

   Δεν πρέπει να συγχέουμε τον αριθμό των ελικοπτέρων αυτών με τα πλοία που μπορούν να τα μεταφέρουν. Τα ελικόπτερα αυτά επιχειρούν και από το έδαφος δλδ και από νησιά, όπως θα κάνουν και τα ΟΗ-58 του ΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *