Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων) ο διαγωνισμός για την υποστήριξη των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, στον οποίο είχε οριστεί, ως νέα καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, η 19η Φεβρουαρίου, λαμβάνει νέα παράταση μέχρι τις 2 Απριλίου του 2019. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν η 24η Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια μετατέθηκε για την 19η Φεβρουαρίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προκηρυχτεί από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2018. Η σύμβαση αναμένεται να είναι διετούς διάρκειας με δαπάνη € 5.000.000, εκ των οποίων € 3.000.000 για το πρώτο έτος και € 2.000.000 για το δεύτερο έτος της σύμβασης. Στο συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις, φόροι και τυχόν λοιπές δαπανών που μπορεί να βαρύνουν την προμήθεια.

Το πρόγραμμα προκηρύχτηκε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των οριακών διαθεσιμοτήτων των NH-90, απόρροια της έλλειψης σύμβασης εν συνεχεία τεχνικής υποστήριξης. Είναι απόλυτη η ανάγκη τα NH-90 να υποστηριχτούν επαρκώς και να μην απαξιωθούν αφού μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες επιχειρησιακές ικανότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Comments

  1. Ένα από τα ικανότερα ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου στον κόσμο βρίσκεται υπό πλήρη απαξίωση από τον Ελληνικό Στρατό. Δεν φταίει η ηγεσία του στρατού όμως, οι τελευταίοι αρχηγοί ΓΕΣ και διευθυντές του όπλου έκαναν και κάνουν τα πάντα για να αξιοποιηθεί ο στόλος των NH-90. Η πολιτική ηγεσία είναι υπεύθυνη για αυτή την απαξίωση. Όπως μου είχε πει ένας πρώην ΥΠΕΘΑ, το ελικόπτερο είναι ικανότατο, αλλά οι Αμερικανοί είπαν »Give them Blackhawks and that’s enough for the Greeks», μια φράση που τα λέει όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *