Νέο συμβάν με τουρκικό φορτηγό πλοίο να μεταφέρει λαθρομετανάστες είχαμε το προηγούμενο τριήμερο στο Αιγαίο. Πρόκειται για το τουρκικό δεξαμενόπλοιο με την ονομασία “AKINTURK 2”. Απέπλευσε από τα διυλιστήρια του Αλί Αγά και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΥΠ το πλοίο έφερε δεκάδες παράνομους αλλοδαπούς.  

Το πλοίο έπλεε στο Νοτιανατολικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Σάμου εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Αυτή τη φορά έγκαιρα η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε έχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε πρότερο χρόνο και κινητοποιήθηκε η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών. Η σχεδίαση της επιχείρησης από τους βατραχανθρώπους του ΛΣ προέβλεπε ρεσάλτο στο πλοίο σε περίπτωση που αυτό ήταν εντός εθνικών χωρικών υδάτων. Παρά το γεγονός πως έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας του τουρκικού τάνκερ “AKINTURK 2” με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου ΛΣ και τα πλωτά του ΛΣ δεν υπήρξε ανταπόκριση επιβεβαιώνοντας τις αρχές εκτιμήσεις των ελληνικών πληροφοριών περί τάνκερ που αξιοποιείται ως δουλεμπορικό.

Εγγύς του πλοίου βρέθηκε περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ενώ σε ετοιμότητα ήταν και κανονιοφόρος της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης του ΠΝ.

Είναι γεγονός πως αυτή τη φορά τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και σε επιχειρησιακό καθώς και τακτικό επίπεδο υπήρξε κινητοποίηση και ανάληψη ενεργειών σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και ΛΣ.

Όπως μας εξηγούν επιτελείς του ΠΝ η ελληνική πλευρά με τη παρακολούθηση του πλοίου “AKINTURK 2” είχε ως σκοπό να το αποτρέψει να εισέλθει σε εθνικά χωρικά ύδατα και να αποβιβάσει τους λαθρομετανάστες με προσάραξη του πλοίου. Είχε λάβει χώρα όλη η προετοιμασία και ενέργειες για επιχείρηση της ΜΥΑ σε συνεργασία με το ΠΝ. Όμως το στοίχημα είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και αναγνώριση και η αποτροπή του διότι σε περίπτωση ρεσάλτου έπρεπε το πλοίο να οδηγηθεί σε ελληνικό λιμάνι και οι λαθρομετανάστες σε κέντρο κράτησης κάτι που η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει.

Σε στρατηγικό επίπεδο για πολλοστή φορά τονίζεται ο χαρακτήρας των πληροφοριών. Σε προηγούμενο περιστατικό προ μιας εβδομάδας τουρκικό φορτηγό πλοίο με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας αφού πρώτα είχε φορτώσει όπλα και πυρομαχικά από λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά εγγύς της Κωνσταντινούπολης κινήθηκε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων προς τη Ρόδο και ακολούθως είχε πάρει πορεία προς τη Λιβύη κινούμενο εντός διεθνών υδάτων.

Και σε αυτή τη περίπτωση υπήρξαν πληροφορίες περί των προθέσεων και του φορτίου του πλοίου. Τελικώς, το πλοίο κατέπλευσε στη Αττάλεια. Για το συμβάν της μεταφοράς τουρκικού οπλισμού στη Λιβύη είχαν ενημερωθεί η Αμερικανική και η Γαλλική πλευρά γεγονός που κινητοποίησε δύο μονάδες επιφανείας των παραπάνω χωρών που έσπευσαν στη περιοχή. Ανάλογη ετοιμότητα υπήρξε και στην Ελληνική πλευρά τόσο του ΠΝ όσο και του ΛΣ. Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ΝΑΤΟ αφού έγκαιρα ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ τόσο από τον Έλληνα εθνικό διπλωματικό αντιπρόσωπο όσο και από τον Έλληνα στρατιωτικό αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ.

Όπως πληροφορούμαστε η τουρκική επιχείρηση είχε ενορχηστρωθεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο συγκάλυψης αφού τούρκοι ένοπλοι με πολιτικά φυλούσαν το πλοίο στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η επιχείρηση «Ειρήνη» («Irini») με σκοπό την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το ΠΝ αρχικώς θα συμμετέχει με φρεγάτα και ομάδα ΟΥΚ για επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η Ελλάδα θα είναι χώρα που θα διοικεί την επιχείρηση.

Οι Ισραηλινοί και η αμυντική συνεργασία

Όπως προαναφέραμε ο ρόλος και η σημασία των πληροφοριών είναι εξαιρετικά κομβικός. Τον πρώτο λόγο έχει η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο σκέλος των ναυτικών επιχειρήσεων με πληροφορίες προς το ΠΝ από τους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι Ισραηλινοί συνεργάζονται στενά με το ΠΝ σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ναυτικής εκπαίδευσης. Το Ισραηλινό Ναυτικό επιθυμεί διαρκείς συνεκπαιδεύσεις με το ΠΝ στη θάλασσα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η αμυντική συνεργασία έχει αποδώσει καρπούς στον κρίσιμο τομέα των πληροφοριών λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που προαναφέρθηκαν.

Σενάρια ασύμμετρου πολέμου

Το συμβάν της Κέας έπειτα και από την μεγάλη ανάδειξη μέσα από το DefenceReview.gr προβλημάτισε ιδιαιτέρως τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και αυτό γιατί ένα οποιοδήποτε πλοίο που πλέει δίχως να γνωρίζουμε τις προθέσεις του, το φορτίου του και τον σκοπό του πλου του αποτελεί μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας.

Αξίζει να τονιστεί πως ένα φορτηγό πλοίο μπορεί να εκτελέσει σωρεία ενεργειών ασύμμετρου και ανορθόδοξου πολέμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Να αποβιβάσει λαθρομετανάστες σε ακατοίκητη ελληνική βραχονησίδα καθώς και συγκεκαλυμμένους τούρκους άνδρες των ειδικών δυνάμεων με περιβολή λαθρομεταναστών οι οποίοι δύναται να επιτεθούν σε μια ελληνική φρουρά με τρόπο αιφνιδιαστικό. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί πως με στόχο οι Τούρκοι να πετύχουν κατηγορίες εναντίον της ελληνικής πλευράς για βία κατά «προσφύγων» θα μπορούσαν τούρκοι μέσα στους αλλοδαπούς να πυροβολήσουν κατά της ελληνικής φρουράς σε μια μικρονησίδα έχοντας ανθρώπινη ασπίδα άλλους αλλοδαπούς και γυναικόπαιδα.

Να προσαράξει εντός ελληνικού ναυστάθμου όπως της Σκύρου, της Σύρου ή ακόμα και να πέσει πάνω σε ελληνικά πλοία. Είναι γνωστό επίσης πως ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας είναι σε επικίνδυνο σημείο και εύκολα με τη προσάραξη ενός μεγάλου πλοίου μπορεί να «κλείσει».

Να προκαλέσουν ρεσάλτο του ΛΣ και ακολούθως «κατατρεγμένοι λαθρομετανάστες» να επιτεθούν στους Έλληνες βατραχανθρώπους σε μια επανάληψη του MAVI MARMARA το 2009. Ο στόχος θα είναι προφανής: υπερβολική ελληνική βία σε αθώους μετανάστες και προφανής καταδίκη της Ελλάδας από τα διεθνή media. Το επιχείρησαν ανεπιτυχώς στον Έβρο.

Να αποβιβάσει τούρκους άνδρες των ειδικών δυνάμεων σε αποστολή συλλογής πληροφοριών εγγύς ελληνικού στόχου λειτουργώντας ως πλοίο φορέας για αφανή και αθέατη διείσδυση.

Όλα τα παραπάνω χρήζουν μεγάλης ανάλυσης και προσοχής. Απαιτείται έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των ελληνικών αρχών και παρακολούθηση του πλου ενός μεγάλου φορτηγού πλοίου ή ενός δεξαμενόπλοιου.

Μόνον με στενή συνεργασία της ΕΥΠ, του ΛΣ και του ΠΝ μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η αποτροπή ενός σεναρίου όπως αυτά που επεξηγήθηκαν παραπάνω.

Comments

 1. Επειδή αυτά τα πλοία δεν είναι φουσκωτά βαρκάκια να τα τρυπήσουν να βουλιάξουν, γιατί να μην τα δέσει ένα ρυμουλκό και να τα πάει ξανά στα Τουρκικά ύδατα?

  Αν το δουλεμπορικό τους πάει σε καμιά μικρονησίδα που είναι ακατοίκητη και κοντά στα παράλια της Τουρκίας, μαζί με στρατό μεταμφιεσμένους σε πολίτες, ας τους αφήσουν στην μικρονησίδα να τρώνε αχινούς, γυαλιστερές και φύκια? Το πολύ πολύ μετά από κανα 10ημερο να τους πάνε φουσκωτές βάρκες τις οποίες να πληρώσει η ναυτιλιακή στην οποία θα ανήκει το στουκαρισμένο καράβι.

  Πάντως σε λίγο πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι λόγω οικονομικής αλλά και υγειονομικής κατάρρευσης θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, ακόμη και οι πλούσιοι, οπότε εκτός από βαρκάκια βλέπω να γεμίζει το Αιγαίο με σκαφάτους να θέλουν να κάνουν απόβαση, σαν αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ανατολική Γερμανία (παλιά) ή Βόρεια Κορέα (τώρα) θα είναι.

  Αλλά έχει προκύψει με τους μετανάστες και άλλο πρόβλημα, τι είναι αυτό με την Αλβανία που δέχτηκε να πάρει μετανάστες από την Τουρκία και να τους πάει στα Ελληνοαλβανικά σύνορα? Θα έχουμε και άλλο Εβρο, από την μεριά της Αλβανίας τώρα?

 2. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας αν και θέσατε πολλά θέματα.
  Καταρχήν είναι πολύ θετικό η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής πλευράς αυτή τη φορά.

  Για την επιχείρηση Irini: Πρόκεται για πολύ μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν φωνές γιατί η Ελλάδα θα δέχεται πρόσφυγες στην Κρήτη στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση Σάραζ που υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία που προκαλεί καταστροφή στη χώρα μας δέχεται στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία. Πέρα από τον οπλισμό που μεταφέρεται αναγκαστικά με καράβια (αφού η Αίγυπτος υποστυρίζει Χάφταρ) υπάρχουν και 4 Τουρκικές Φρεγάτες που βάλουν κατά των δυνάμεων του Χάφταρ. Πρόσφατα δε ξέρω αν είναι αληθές διάβασα για πύραυλο από την Τουρκική Φρεγάτα που δεν έσκασε! Με τη συμφωνία αυτή κερδίζουμε να βγάλουμε εκτός την Τουρκία γιατί δεν είναι επιχείρηση του ΝΑΤΟ αλλα χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου! Θεωρητικά οι Τούρκοι δε θα μπορούν να έχουν καν πληροφόρηση. Η χώρα μας θα συνδράμει με την Φρεγάτα Ναυαρίνος και ένα Αεροσκάφος. Πραγματικά τρελένομαι όταν λεν ότι είναι κακή συμφωνία γιατί θα φέρνουν τους πρόσφυγες στην Κρήτη. Ο ίδιος ο Κοτζιάς (είναι δυνατόν να είχαμε τόσο αφελή ΥΠΕΞ?) κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή! Δηλαδή τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε μπας και πέσει ο Σάραζ?

  Σενάρια ασύμετρου πολέμου: Πολύ σωστά τα λέτε και είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Οι Τούρκοι αυτό θέλουν να εκθέσουν τη χώρα μας. Στον Έβρο μας κατηγόρησαν για πυροβολισμούς σε μετανάστες. Θα πρέπει να δούμε και το θέμα με την Αλβανία που εκεί μιλάμε για μεγάλη διπλωματική ήττα της κυβέρνησης.

  Για τη στρατιωτιή συνέργασία με το Ισραήλ: Έχουμε νέα για το ραντάρ στην Κρήτη? Μακάρι να συνεργαστούμε πιο στενά και σε εξοπλιστικά, αν και οι Ισραηλινοί δε πουλάνε τίποτα φθηνά και καλά κάνουν φυσικά.

  Για τα οικονομικά της Τουρκίας και τον κορονοϊό. Είναι λογικό η Τουρκία να έχει μεγάλο πρόβλημα. Αλλά ας σκεφτούμε και εμείς λέμε να πάρει ένα σωρό εξοπλισμούς η Ελλάδα που αν τα κοστολογίσουμε μιλάμε για πάνω από 20δις. Για να έχεις ισχυρό στρατό πρέπει πρώτα να έχεις δυνατή οικονομία. Το ότι η Τουρκία κάνει εξοπλιστικό ράλυ δε θα της βγει σε καλό γιατί δεν έχει ισχυρή οικονομία. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της κόστισαν τόσο για να κάνει απόσβεση.
  Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε? Η απάντηση είναι συνεργασίες με άλλες χώρες.

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και το εύστοχο σχόλιο σου. Όπως τονίζεις η συνεργασία έχει πολλαπλά οφέλη.Για το ραντάρ στη Κρήτη δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο νεότερο. Φαίνεται πως εγκαταλείφτηκε σαν πρότζεκτ.

   1. Δε ειναι και τοσο βεβαιο οτι εγκαταλείφθηκε. Τα ρεπορταζ της εποχης ανεφεραν οτι εγκατασταθηκε κανονικα.

    Και βεβαια τα σχετικα με τη λειτουργια του εμεις δεν ειναι αναγκη να τα ξερουμε.

  2. Αχ καυμενε τι «προσφυγες» πιστευεις θα ερθουν στην Κρητη; Μισθοφοροι και τουρκοφιλοι που πολεμανε υπο τον Σαρατζ θα ειναι….

 3. κ. Νικήτα λείπει από το πολύ καλό άρθρο σας μια ενημέρωση για τα βήματα που (δεν) έχουν γίνει για την θαλάσσια επιτήρηση στο Αιγαίο. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι έρχεται ολοκληρωμένο σύστημα και ακόμα μπορουν τουρκικα σαπιοκάραβα να σουλατσάρουν ανενόχλητα.
  https://www.tanea.gr/2014/10/16/greece/me-epityxia-pragmatopoiithike-i-askisi-perseas-gia-tin-prostasia-twn-thalassiwn-synorwn/
  https://tempo24.news/eidisi/193862/voreio-aigaio-diagonismos-gia-systima-epitirisis-kai-parakoloythisis-thalassias
  https://www.kathimerini.gr/1031749/article/epikairothta/politikh/systhma-8alassias-epithrhshs-sto-aigaio
  Επίσης, με το ελληνοισραηλινό over the horizon της Κρήτης τι γίνεται; Άλλο ένα πυροτέχνημα που δεν ξανακούστηκε από την αναγγελία υλοποίησης και μετά. Το 2025 ακόμα θα ψάχνουμε τι απέγινε κάνοντας θαλάσσια επιτήρηση με κυάλια.

  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Με το ραντάρ της Κρήτης δεν υπάρχει κάποιο νεότερο δεν προχώρησε το θέμα. Για το ΕΣΟΘΕ που αναφέρεται εξακολουθεί να χρονοτριβεί ως πρόγραμμα…

 4. Οι κινήσεις ανάπτυξης ολοκληρωμένων σταθμών επιτήρησης και ελέγχου για την κάλυψη του Αιγαίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί… χθές. Αυτόνομες μονάδες επιπέδου φυλακίου(θωρακισμένων) με ραντάρ και Ε/Ο αισθητήρες που θα δίνουν δεδομένα στο ΓΕΕΘΑ/ΑΣΔΕΝ. Προμήθεια UAV, έστω και τα δικά μας ΠΗΓΑΣΟΣ είναι μια χαρά για αυτές τις αποστολές με μια μονάδα 4 αεροσκαφών σε κάθε ΑΔΤΕ(μιλάμε για 20 όλα και όλα αεροσκάφη που φτιάχνει η ΕΑΒ με απλή τεχνολογία), ή προμήθεια από Γαλλία αποσυρώμενων SPERWER. uav όπως τα scaneagle στις κανονιοφόρους , τις ΤΠΚ και τα μεγάλα ΠΑΘ του Λιμενικού, και επιτέλους πλήρη εκσυγχρονισμό των καταδρομέων ώστε να μπορέσουν να δράσουν όποτε απαιτηθεί, νέα σκάφη, Miniuav, θερμικά σκοπευτικά, νέες επικοινωνίες, ατομικό εξοπλισμό και οπλισμό και νέα σκάφη που θα έχουν στοιχειώδη κάλυψη από πυρά, και καιρικές συνθήκες, στοιχειώδη οπλισμό και σύγχρονες επικοινωνίες για λήψη σε real-time δεδομένα. Επιτέλους ας κάνουμε τα απλά, και μετά ονειρευόμαστε μερικοί belhara, AB και F-35.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *