Ο ελιγμός είναι το συστατικό στοιχείο της μάχης. Οι χερσαίες δυνάμεις και ειδικότερο το βασικό κύτταρο εκτέλεσης του ελιγμού είναι το τακτικό συγκρότημα. Το τακτικό συγκρότημα είναι η συνεργασία Τεθωρακισμένων και Πεζικού με την υποστήριξη πυρών υποστήριξης από τα όπλα καμπύλης τροχιάς: τους όλμους και τα πυροβόλα. Ενίοτε και υπό προϋποθέσεις και το Πυραυλικό πυροβολικό εάν στοιχεία του έχουν διατεθεί σε επίπεδο Μηχανοκίνητης Μεραρχίας όπως είναι οι ΠΕΠ είτε MLRS είτε RM-70. Ιδανικά συνδράμουν και τα επιθετικά ελικόπτερα.

Η καθοδήγηση όλων αυτών λαμβάνει χώρα μέσα από το τακτικό στρατηγείο της Ταξιαρχίας και ειδικότερα μέσα από το Κέντρο Συντονισμού Πυρών. Το λεγόμενο ΚΣΠΥ. Στη φετινή ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ και συγκεκριμένα στη τελική φάση παρακολουθήσαμε εχθρική επίθεση εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας, ακολούθως τακτική και συγκροτημένη υποχώρηση με επιβράδυνση και φθορά του αντιπάλου με στόχο τον εφελκυσμό του σε τοποθεσία εδαφικώς οργανωμένη και προετοιμασμένη από τις φίλες δυνάμεις με σκοπό την τελική του παγίδευση και εκ των υστέρων την εξαπόλυση άμεσης αντεπίθεσης ώστε να λάβει χώρα αποκατάσταση εθνικού εδάφους και μεταφορά του πολέμου στην εχθρική ενδοχώρα εάν οι συνθήκες και το σχέδιο σε στρατηγικό επίπεδο το επιτρέπουν. Όταν ο αντίπαλος οδηγηθεί μέσω εφελκυσμού στην τοποθεσία που επιθυμούν οι φίλιες δυνάμεις εκεί παγιδεύεται και καταστρέφεται.

Ο αμυνόμενος έχει πολλά πλεονεκτήματα με κυριότερο τη γνώση του εδάφους και τη προπαρασκευή του. Αιχμή του δόρατος του πολέμου των ελιγμών που εφαρμόζουν σύνθετους ελιγμούς είναι οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε και τον ορισμό της ΚΙΝΗΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ που κατά βάση διεξάγουν οι σχηματισμοί του Δ ΣΣ:

Κινητή άμυνα είναι η βασική μορφή σύγχρονης άμυνας που αποτελεί συνδιασμό αμυντικών, επιθετικών και επιβραδυντικών ενεργειών που αποβλέπουν στην καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στη φίλια τοποθεσία. Στη κινητή άμυνα μέρος των δυνάμεων αναπτύσσεται στις εμπρός αμυντικές τοποθεσίες που είναι εδαφικώς προετοιμασμένες και έχουν ως αποστολή τη πρώτη επαφή με τον εχθρό. Εκτελούν επιτήρηση, προειδοποίηση, φθορά, αναχαίτηση και εφέλκυση του εχθρού ενώ ο κύριος όγκους των φιλίων δυνάμεων παραμένει σε εφεδρεία ώστε σε κατάλληλο χρόνο να εκτοξευτεί η αντεπίθεση για τη τελική καταστροφή του εχθρού.

Η τελική φάση της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 είχε το παραπάνω τακτικό σενάριο. Το υλοποίησε η 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, ένας πραγματικός πανίσχυρος χερσαίος σχηματισμός εφοδιασμένος με τα καλύτερα άρματα του κόσμου. Διοικητής της είναι ο Ταξίαρχος Χρήστος Μπούφης, ένας παλαιός τέθωρας με εξαιρετική εμπειρία. Πολύ αγάπη, μεράκι και αφοσίωση στα Τεθωρακισμένα. Ένας άνθρωπος που είανι δίπλα στο προσωπικό και όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. Επί του πεδίου βρέθηκε η εκλεκτή στις τάξεις των τεθωρακισμένων 24 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων με διοικητή της τον Αντισυνταγματάρχη Κολώνια Γεώργιο, έναν σύγχρονο αρματιστή αλλά πάντα με τις αρχές και τις αξίες των τεθωρακισμένων. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ο πυρήνας της φετινής ΤΑΜΣ και φυσικά μαζί με τα επιτελεία τους οργάνωσαν μια ΑΨΟΓΗ και ΑΡΙΣΤΗ ΤΑΜΣ που κατέδειξε πως όλα είναι θέμα: ΤΑΚΤΙΚΩΝ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Τα οπλικά συστήματα και οι αριθμοί φυσικά και έχουν τη σημασία τους αλλά έρχονται δεύτερα. Θα πρέπει να έχουμε κατα νου το στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό σχέδιο των Ισραηλινών το 1967 όπου αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις αλλά η ανωτερότητα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΤΑΚΤΙΚΩΝ τους έκανε να κερδίσουν εφαρμόζοντας τη σύγχρονη εκδοχή του κεραυνοβόλου πολέμου. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ώστε σε κατάλληλο ΤΟΠΟ και ΧΡΟΝΟ να εκτοξευτεί η αντεπίθεση και να μεταφερθεί ο πόλεμος στον αντίπαλο.

Το άρθρο αυτό το αφιερώνουμε σε όλο το προσωπικό που πήρε μέρος και σας παραθέτουμε τις ακόλουθες αποκλειστικές φωτογραφίες: