Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του DefenceReview.gr η ΠΑ αιτήθηκε μεταχειρισμένα Patriot που ενδεχομένως θα προκύψουν ως πλεονάζων μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ. Η παραπάνω ενέργεια έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, ότι το defencereview.gr ήταν η πρώτη ελληνική ιστοσελίδα που αποκάλυψε τις προθέσεις της ΠΑ και του ΓΕΑ για απόκτηση νέων όπλων για τα υπο εκσυγχρονισμό F-16.

Ως εκ τούτων η ΠΑ ζητά τουλάχιστον δύο Μοίρες Patriot ώστε να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνται σήμερα ενώ έχει θέση ως μεσοπρόθεσμο στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Από πλευράς Αμερικανών γνωστοποιήθηκε στη ΠΑ πως θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα σε εύλογο διάστημα και θα απαντήσουν για τη προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένων συστημάτων Patriot.

Σημειώνεται, ότι από την Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ζητήσει την ανάπτυξη ελληνικών Patriot έως τα τέλη Μαρτίου. Σε ερώτηση του γράφοντα προς ανώτατους αξιωματικούς της ΠΑ επιβεβαίωσαν πως η κίνηση αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία έπεται του ελληνικού αιτήματος για μεταχειρισμένα συστήματα πλην όμως το ενισχύει καθοριστικά αποκομίζοντας τα κατάλληλα οφέλη και ανταλλάγματα.

 Επίσης, τονίζουν πως μια μοίρα Patriot δεν θα δημιουργήσει τόσο μεγάλο κενό στην Ελληνική αεράμυνα καθώς δεν θα είναι από ευπαθή τομέα όπως η Σκύρος ή η Τανάγρα.

Η Μοίρα που θα αναπτυχθεί εκτός από πολύτιμη εμπειρία θα φέρει στη ΠΑ και σημαντικό αριθμό εσόδων που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και κυρίως θα ενισχύει το ελληνικό αίτημα στους Αμερικανούς για μεταχειρισμένες συστοιχίες Patriot.