Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του DefenceReview.gr η ΠΑ αιτήθηκε μεταχειρισμένα Patriot που ενδεχομένως θα προκύψουν ως πλεονάζων μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ. Η παραπάνω ενέργεια έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, ότι το defencereview.gr ήταν η πρώτη ελληνική ιστοσελίδα που αποκάλυψε τις προθέσεις της ΠΑ και του ΓΕΑ για απόκτηση νέων όπλων για τα υπο εκσυγχρονισμό F-16.

Ως εκ τούτων η ΠΑ ζητά τουλάχιστον δύο Μοίρες Patriot ώστε να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνται σήμερα ενώ έχει θέση ως μεσοπρόθεσμο στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Από πλευράς Αμερικανών γνωστοποιήθηκε στη ΠΑ πως θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα σε εύλογο διάστημα και θα απαντήσουν για τη προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένων συστημάτων Patriot.

Σημειώνεται, ότι από την Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ζητήσει την ανάπτυξη ελληνικών Patriot έως τα τέλη Μαρτίου. Σε ερώτηση του γράφοντα προς ανώτατους αξιωματικούς της ΠΑ επιβεβαίωσαν πως η κίνηση αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία έπεται του ελληνικού αιτήματος για μεταχειρισμένα συστήματα πλην όμως το ενισχύει καθοριστικά αποκομίζοντας τα κατάλληλα οφέλη και ανταλλάγματα.

 Επίσης, τονίζουν πως μια μοίρα Patriot δεν θα δημιουργήσει τόσο μεγάλο κενό στην Ελληνική αεράμυνα καθώς δεν θα είναι από ευπαθή τομέα όπως η Σκύρος ή η Τανάγρα.

Η Μοίρα που θα αναπτυχθεί εκτός από πολύτιμη εμπειρία θα φέρει στη ΠΑ και σημαντικό αριθμό εσόδων που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και κυρίως θα ενισχύει το ελληνικό αίτημα στους Αμερικανούς για μεταχειρισμένες συστοιχίες Patriot.

Comments

 1. Υπάρχει και πρόγραμμα των ΗΠΑ για αντικατάσταση Ρωσικού εξοπλισμού στους συμμάχους οπότε ίσως θα μπορούσε το αίτημα να συνδυαστεί με αυτό (προς αντικατάσταση των S-300;).

  Προς DR: Αληθεύει ότι η ΠΑ έχει προμηθευτεί τερματικά Link-16 για τους Patriot; Βέβαια και πάλι δε νομίζω να είναι δυνατή συνεργατική εμπλοκή εναέριων στόχων από τις συστοιχίες λόγω ανάγκης καταύγασης με το ραντάρ του συστήματος.

  1. Νομίζω έχεις δίκιο, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να καταυγάζει μία συστοιχία και να εκτοξεύει μια άλλη, για τέτοιου είδους συνεργατική εμπλοκή ( Cooperative Engagement Capability CEC) απαιτείται εκτός του Link16 και ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πυρός. Μια ματιά που έριξα, ακόμα κι αν αναβαθμίσουμε σε PAC3 αυτό δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Πάντως θα είναι σημαντική αναβάθμιση αν τα PAC2 τα κάνουμε PAC3.

 2. Προσωπικα περιμενα να ακουσω καποια ειδηση εκσυγχρονισμου τους σε νεοτερη εκδοση, μηπως μεσα σε ολα τα αλλα βελτιωθει κάπως η ευστοχία τους που δεν ειναι ιδιαιτερα λαμπρη.

  Δε μας χαλάει φυσικα η προοπτικη αποκτησης μερικών μεταχείρα, αλλά χρήζουν και εκσυγχρονισμου οπωσδηποτε.

  1. Ισχύει ότι τα συστήματα που θα αποσταλούν θα αναβαθμιστεί δωρεάν το Radar του στην νεότερη έκδοση (240° ιχνηλάτηση από 120°) και το ΣΕΠ για να είναι συμβατό με βλήματα PAC 3 σύμφωνα με τον Δούρειο Ίππο.
   https://doureios.com/i-elliniki-dynami-patriot-pou-tha-anaptihthei-stin-saoudiki-arabia/

 3. Έστω ότι όντως ζητήθηκαν, υπάρχει κάποια εκτίμηση για το που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν? Αντικατάσταση των S-300 μου φαίνεται δύσκολο,γιατί πριν από λίγο καιρό έγιναν βήματα ενεργοποίησης και fos. Βλέποντας την ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα νομίζω είναι ήδη αρκετά κορεσμένη.

  1. Για τουςS300: η εκτίμηση που έχω είναι πως είναι όπως ήταν από την αρχή βασικά…. παροπλισμένοι
   Επιπλέον τα βλήματα θα θελουν επανάπιστοποιηση
   Κατά είχε πάει να γίνει αλλα δεν προχώρησε και τώρα με τους Αμερικανους και τα CAATSAπως το λένε δύσκολα
   Η αρχική απαίτηση της αεροπορίας ήταν για 8 συστήματα και τελικά πήραμε 6
   Ο νότιο ανατολικός τομέας είναι ακάλυπτος
   Επιπλέον το PATRIOT μπορεί να αντιμετωπίζει στoχους εντός συγκεκριμένου τόξου(120deg)
   σιgουρα δεν μας περισσεύbουν να στείλουμε Σαουδική arabia τώρα που οι γείτονες σπάνε τα κοντέρ με τις υπερπτήσεις

  2. Αλλη μια λυση overkill.
   Oπως πηραμε Σινουκ γιατι αυτα βρήκαμε τζαμπα οταν μας τελειωσαν τα Χιουι,ετσι θα φορτώσουμε Πατριοτ αφου δεν μπορούμε να αγοράσουμε αντικαταστατη για τους Χωκ.
   Τα S300 ουτε χρειάζεται ουτε και πρεπει να αντικατασταθουν…

 4. Συγχαρητήρια στον Υπουργό. Ψάχνει να βρει λύσεις χωρίς χρήματα. Καμία σχέση με Καμμένο και Αποστολάκη. Φοβάμαι όμως κακός δημοσιεύτηκε το αίτημα μας στις ΗΠΑ, θα το μπλοκάρει η Τουρκία μέσω Τραμπ. Έπρεπε όπως έκανε ο Σιμητης με τους scalp να μη μαθευτεί τίποτα. Φοβάμαι θα βιώσουμε τα ίδια με την χρήσιμο ηλίθιο Κουβέλη όταν βγήκε να δημοσιοποιήσει την ενοικίαση των φρεμ.

 5. Μακάρι, μπορούμε να τους δελεάσουμε με εκσυγχρονισμό του ραντάτ σε GaN και πυραύλων σε GEM+ με μια αγορά SkyCeptor ώστε να αντικατασταθούν και HAWK.

 6. Με το καλό να έρθουν και να αναβαθμιστούν μαζί με τους υπόλοιπους!!! Και να αναπτύσονται μαζί με τα Ελληνικά φτερά σε ξένες χώρες όταν υπάρχει αίτημα….

 7. Δλδ τωρα σε περιπτωση επαναληψης του κτυπηματος με τα ντροουν αν το συστημα και το προσωπικο απολεσθουν θα κυρυξουμε πολεμο στο ιραν;

 8. Πολλές οι ανακοινώσεις μηδενικά τα αποτελέσματα. Για την ΕΑΒ, βρήκανε σε ποιο υπουργείο υπάγεται; Η τακτική που έχει υιοθετήσει αυτή η κυβέρνηση με σωρεία ανακοινώσεων επί παντός οπλικού συστήματος θα έχει μόνο μία πολιτική κατάληξη: να κάψει καί τον αντικαταστάτη του σημερινού.

  1. Προτιμάς να κάνει αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση τους πρώτους μήνες; Να δεσμεύσει όλα τα χρήματα του ΠΝ για 5 χρόνια για επισκευή ελικοφορων; Σωστά δεν έπραξε που τα χρήματα δόθηκαν για να γίνουν επιχειρησιακά τα 4 καλύτερα υποβρύχια; Σωστά δεν έπραξε που έδωσε χρήματα για τις ΤΠΚ; Αλλά υποτίθεται θα είχε παραδοθεί πριν το τέλος του 2020 η πρώτη ΤΠΚ. Σε σύγκριση με τον Καμμένο θεωρώ πολύ καλύτερα τα πάει ο νέος Υπουργός και στις δηλώσεις του μια χαρά μετρημένος και στοχευμένος είναι σε σχέση με τους προκατόχους του.

   1. Μια αίτηση για μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα δεν συνιστά έργο. Αν κάποιοι είστε τόσο ολιγαρκείς τότε και από τη σύνοδο του Βερολίνου πρέπει να είστε όχι απλώς ευχαριστημένοι, μπορεί και περήφανοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *