Το ζήτημα της αναβάθμισης του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού το παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς καταγράφοντας αναλυτικά όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Τα πλέον σημαντικά προγράμματα του Πυροβολικού σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των Μ-270 MLRS καθώς και την αναβάθμιση των ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων) RM-70. Πρόγραμμα μείζονος σημασίας είναι και η προοπτική της μερικής αναβάθμισης των Μ-109 με την εγκατάσταση του NAPOS (Navigation and Pointing System) που επιτρέπει ταχύτερη τάξη των αυτοκινούμενων πυροβόλων καθώς και βελτίωση της ακρίβειας πυρών.
Σκεπτικισμός και προβληματισμός για τον εκσυγχρονισμό των MLRS
Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Το πλέον σημαντικό θέμα που αφορούσε τα εξοπλιστικά ήταν αυτό του εκσυγχρονισμού των Μ-270 MLRS. Το πρόγραμμα έχει την εισήγηση της Διεύθυνσης Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και είναι ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση της Lockheed Martin όπως περιγράψαμε αναλυτικώς σε δύο προγενέστερα άρθρα μας κρίνεται ως οικονομικά υψηλή ενώ από τεχνικής πλευράς είναι υποδεέστερη της αντίστοιχη ευρωπαϊκής (της γερμανικής ΚΜW) και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος. Να ξανά τονίσουμε πως η αμερικανική πρόταση δεν περιλαμβάνει το σύνολο των 36 εκτοξευτών αλλά αριθμό αρκετά μικρότερο.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα είναι το σκέλος των πυραυλικών οπλικών συστημάτων βεληνεκούς άνω των 150 χιλιομέτρων. Ζήτημα το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς καθότι σε πρώτη φάση εάν τελικώς επιλεγεί και προχωρήσει η πρόταση της LM προβλέπεται η απόκτηση ρουκετών GMLRS των 80 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι οι GMLRS προορίζονται για διάδοχο των υφιστάμενων ρουκετών Μ26. Οι ρουκέτες βάλουν στόχους τακτικού ενδιαφέροντος.
Η απόκτηση πυραυλικών οπλικών συστημάτων άνω των 150 χιλιομέτρων αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη και πρέπει να εξασφαλιστεί ευθύς εξ αρχής. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η απόκτηση νέων βλημάτων Block IVA της τελευταίας γενιάς των αμερικανικών ΑΤΑCMS όπως έπραξε ο Στρατός Ξηράς της Ρουμανίας.
Εναλλακτικά εάν επιτρέπεται δύναται το υφιστάμενο απόθεμα ΑΤΑCMS να λάβει εκτεταμένη εργοστασιακή συντήρηση και γενική επιθεώρηση – επισκευή ώστε το σύνολο των πυραύλων να είναι πλήρως αξιόμαχοι για τα επόμενα χρόνια.
Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ο ΕΣ πρέπει να στραφεί είτε στους αμερικανικούς DeepStrike είτε στους PrSM ώστε να αποκτήσει τη διάδοχο γενιά των ΑΤΑCMS εάν φυσικά οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν αυτά τα οπλικά συστήματα για την Ελλάδα. Στον αντίποδα υπάρχουν και ευρωπαϊκές λύσεις (παραθέτουμε δύο αναλύσεις μας στο τέλος).
Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) του ΓΕΣ υπήρξε έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός για την αμερικανική πρόταση λόγω του υψηλού κόστους και της μη σαφούς λύσης για τα βλήματα μεγάλης ακτίνας στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η Διεύθυνση Πυροβολικού φαίνεται να προκρίνει τη λύση των GMLRS-ER ώστε να υπάρχει η δυνατότητα βολών σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων. Το ζήτημα βέβαια με αμφιλεγόμενο χαρακτήρα είναι κατά πόσον οι GMLRS-ER κρίνονται ως μια ώριμη και άμεσα προσβάσιμη και διαθέσιμη λύση.
Κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ διαπιστώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και το πρόγραμμα παρατάθηκε ώστε να συζητηθεί ξανά σε μεταγενέστερο ΑΣΣ το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου του 2021 η αμερικανική LM σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολής του βλήματος GMLRS-ER σε απόσταση 135 χιλιομέτρων στο πεδίο βολών στο Νέο Μεξικό αξιοποιώντας το προαναφερθέν βλήμα από εκτοξευτή HIMARS.
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί λύση βλήματος μεγάλου βεληνεκούς για τον ΕΣ. Φυσικά αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η σύγκριση του συνολικού κόστους του εκσυγχρονισμού των Μ-270 καθώς και των νέων ρουκετών και βλημάτων και με άλλες επιλογές απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων αντίστοιχων δυνατοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως αξιόλογες λύσεις θα αποτελούσαν συστήματα από τη Σερβία ή το Ισραήλ.
Στην Ελλάδα για δοκιμές και αξιολόγηση το RM-70 Vampir
Στα χέρια του Πυροβολικού Μάχης βρίσκεται από τις προηγούμενες μέρες ένας εκτοξευτής RM-70 Vampir. Το σύστημα ήρθε στην Ελλάδα ώστε η τσέχικη εταιρεία EXCALIBUR ARMY να πραγματοποιήσει μια γνωριμία του συστήματος στο Πυροβολικό Μάχης. Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το οπλικό σύστημα RM-70 Vampir θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί από το Πυροβολικό Μάχης ώστε να αποτελέσει όπως όλα δείχνουν τη νέα διαμόρφωση των ελληνικών RM-70 παράλληλα με τις νέες σερβικές ρουκέτες που διπλασιάζουν το βεληνεκές των ΠΕΠ από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα.
Ήδη παράλληλα με το RM-70 Vampir ελληνικές εταιρείες όπως η Intracom Defense παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα προτείνοντας λύσεις στους τομείς των επικοινωνιών καθώς και των υβριδικών συστημάτων παροχής ισχύς.