Σε συνέχεια του άρθρου μας: «Αποκλειστικό: Το Πυροβολικό Μάχης αξιολογεί νέα συστήματα» (20 Μαΐου 2021), σχετικά με τα συστήματα που αξιολογεί το Πυροβολικό, το άρθρο παρουσιάζει, συνοπτικά, το NAPOS (Navigation and Pointing System) της ισραηλινής AstronauticsΤο NAPOS αξιολογείται από το Πυροβολικό ως σύστημα επιτάχυνσης της τάξης των πυροβόλων, βελτίωσης της ταχύτητας και της ακρίβειας των βολών. Εκτός των αυτοκινούμενων πυροβόλων των NAPOS μπορεί να εφοδιάσει και ρυμουλκούμενα, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και όλμους. Το σύστημα NAPOS αποτελείται από τα εξής υπό-συστήματα:

VRU (Vehicle Reference Unit, Μονάδα Αναφοράς Οχήματος): Είναι η «καρδιά» του NAPOS και ενσωματώνει Μονολιθικό Δακτυλιοειδές Γυροσκόπιο Laser (MRLG : Monolithic Ring Laser Gyro), τρία (3) επιταχυνσιόμετρα μονού άξονα καθώς και υποστηρικτικά ηλεκτρονικά. Επίσης, ενσωματώνει ή βασικό σύστημα θέσης (SPS : Standard Positioning System) 12 καναλιών με χρήση κώδικα GPS κατηγορίας C/A (Coarse/Acquisition) ή σύστημα θέσης ακριβείας (PPS : Precision Positiong System) με χρήση κώδικα GPS κατηγορίας P(Y). Το VRU συνοδεύεται από κεραία τοποθετημένη εξωτερικά του οχήματος (L1 για τα SPS ή L1/L2 για τα PSP). Το σύνολο των λειτουργιών πλοήγησης, σταθεροποίησης και προσανατολισμού εκτελούνται από το VRU.

CDU (Control and Display Unit, Μονάδα Ελέγχου και Απεικόνισης): Είναι οθόνη αφής, υγρών κρυστάλλων, διαμέτρου 12,1 ιντσών στην οποία απεικονίζονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πληροφορίες και οι επιχειρησιακές παράμετροι (θέση και προσανατολισμός της κάνης, ταχύτητα εξόδου του βλήματος κ.ά.).

VMSAB (Vehicle Motion SensorAdapter Box, Αισθητήρας Κίνησης Οχήματος-Κιτίο Προσαρμογέα): Καταγράφει την κίνηση του οχήματος, είτε ηλεκτρικά, με το VMS-AB, είτε μηχανικά με το VMS II.

PCU (Power Control Unit, Μονάδα Ελέγχου Ισχύος): Είναι το σύστημα που αντλεί ενέργεια από το πυροβόλο και τη διοχετεύει στα υπό-συστήματα του NAPOS. Επίσης, ενσωματώνει και εφεδρική μπαταρία καθώς και σύστημα προστασίας από υπερτάσεις ή απότομη εναλλαγή της τάσης. Η ενεργοποίηση του PCU δεν σημαίνει και αυτόματη ενεργοποίηση του συνόλου των υπό-συστημάτων του NAPOS. Αυτά ενεργοποιούνται μόλις ενεργοποιηθεί η μονάδα CDU.

Τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που προσφέρει το NAPOS είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που μεσολαβούν μεταξύ της τάξης του πυροβόλου και της βολής. Η μείωση του χρόνου του κύκλου δράσης του πυροβόλου είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιβίωση του πυροβόλου στο πεδίο μάχης. Η γρήγορη τάξη και βολή σημαίνει και γρήγορη απομάκρυνση από τη θέση βολής, δηλαδή ακύρωση της εχθρικής προσπάθειας εκτέλεσης πυρών αντί-πυροβολικού. Το NAPOS, ως σύνολο υπό-συστημάτων, είναι εύκολο στη εγκατάσταση και στη χρήση. Επίσης έχει μικρές απαιτήσεις εκπαίδευσης και μεγάλη αξιοπιστία (μια βλάβη ανά 10.000 ώρες λειτουργίας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του NAPOS είναι η ικανότητα του να λειτουργεί, εξίσου αποτελεσματικά, τη νύχτα και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εν συντομία, βελτιώνει τη συνολική ευστοχία των βολών των πυροβόλων και τα αποδεσμεύει από παράπλευρες εργασίες, οι οποίες αυξάνουν το χρόνο του κύκλου δράσης του πυροβόλου. Το NAPOS αξιολογείται από το Πυροβολικό, στο πλαίσιο αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του, ιδιαίτερα των πυροβόλων M-109, τα οποία αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά των αυτοκινούμενων πυροβόλων. Να σημειωθεί, ότι εκτός του NAPOS αξιολογείται και το ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης σύστημα GENAIRCON της Intracom Defense.

Τα 418 πυροβόλα M-109 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) είναι μια πολύ μεγάλη ποσότητα για να αντικατασταθούν και σίγουρα θα παραμείνουν σε υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς θα πρέπει να αναβαθμιστούν και μάλιστα με λογικό κόστος, δηλαδή στοχευμένα. Η αξιολόγηση των συστημάτων NAPOS και GENAIRCON εντάσσεται ακριβώς σ’ αυτή τη λογική, δηλαδή της ανάγκης για μια ικανοποιητική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των πυροβόλων με λογικό κόστος, δεδομένου ότι η κύρια προσπάθεια του Πυροβολικού είναι ο εκσυγχρονισμός των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών M-270 MLRS και RM-70 και η απόκτηση νέων πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς.