Είναι ξημερώματα Μαρτίου και με τον καλό συνεργάτη και φίλο Αντώνη είμαστε στο αεροδρόμιο. Ετοιμαζόμαστε για τη πτήση μας με προορισμό τη Λάρνακα. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα εκτενές οδοιπορικό στην Εθνική Φρουρά αρχής γενομένης από τη Διοίκηση Καταδρομών. Η Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αξιοζήλευτα άλματα προόδου. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε κατά νου και αποφασίζουμε να τα προβάλουμε και να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Πρώτος σταθμός στην αποστολή μας στη Κύπρο, οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Προσγειωνόμαστε στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πρώτος σταθμός το Σταυροβούνι και η θρυλική Διοίκηση Καταδρομών. Για τις επόμενες τέσσερις μέρες θα παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων Καταδρομών και της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων γνωστότερο παλαιότερα και ως Τμήμα Ειδικών Ομάδων.

Η Διοίκηση Καταδρομών κατά την εισβολή του 1974 μετρά συνολικώς 174 πεσόντες καταδρομείς κατά του Τούρκου κατακτητή. Οι Μοίρες Καταδρομών έγραψαν ιστορία και πρόσθεσαν άλλη μια χρυσή σελίδα στον αιματοβαμμένο αγώνα σύσσωμου του Ελληνισμού για ελευθερία και ανεξαρτησία απέναντι στον προαιώνιο εχθρό του γένους.

Στη Διοίκηση Καταδρομών μας υποδέχεται μια ολιγομελής ομάδα αξιωματικών που μας ενημερώνουν για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και το γενικότερο πλάνο των αντικειμένων και δραστηριοτήτων που θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς. Κατευθυνόμαστε στο γραφείο του Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Ακολουθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα αναφορικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Διοίκησης Καταδρομών. Η Διοίκηση Καταδρομών τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε καθοριστικά και ουσιαστικά. Εκτός της αναβάθμισης στα υλικά και την υλικοτεχνική υποδομή όπως μας εξηγεί ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών αναβαθμίστηκε και βελτιώθηκε η ποιότητα του προσωπικού και κυρίως η εκπαίδευση.

Οι Μοίρες της Διοίκησης Καταδρομών αποτελούνται ως επί το πλείστον από επαγγελματικό προσωπικό και συγκεκριμένα τους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ). Η έλευση επαγγελματικού προσωπικού καλλιέργησε νέα πρότυπα και δεδομένα, στοιχεία απαραίτητα για μονάδες ειδικών δυνάμεων που καλούνται να δράσουν και να επιχειρήσουν σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Η επάρκεια επαγγελματικού προσωπικού προσέδωσε τον χρόνο και κυρίως μια μακροχρόνια επένδυση στο έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς.

Νευραλγικής σημασίας υπήρξε η πρόοδος που συντελέστηκε στην εκπαίδευση του προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών. Το νέο πεδίο βολής που πρόσφατα εγκαινιάστηκε είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας που διαρκώς συντελείται τόσο από την ηγεσία όσο και από το προσωπικό και τα στελέχη. Το κυριότερο στοιχείο είναι οι συνεκπαιδεύσεις με τις ξένες μονάδες ειδικών δυνάμεων και ειδικών επιχειρήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Φυσικά ιδιαίτερα στενή είναι η συνεργασία με το Ισραήλ. Όλες αυτές οι συνεκπαιδεύσεις προσέδωσαν τα απαραίτητα διδάγματα και συμπεράσματα για τη Διοίκηση Καταδρομών με τις ανάλογες προσαρμογές στα επιχειρησιακά δεδομένα της Εθνικής Φρουράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλειάδας γνώσεων που προσφέρουν οι Ισραηλινοί στην Διοίκηση Καταδρομών σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και αστικές περιοχές λόγω της εμπλοκής τους τόσο στη Δυτική όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Και οι Ισραηλινοί όμως βγήκαν πολλαπλώς κερδισμένοι από την συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και τη Διοίκηση Καταδρομών συγκεκριμένα αφού αξιοποίησαν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασκήθηκαν σε επιχειρήσεις με πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων τους σε ικανό στρατηγικό βάθος.

Στη Διοίκηση Καταδρομών υπάγεται εκτός των Μοιρών Καταδρομών και η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, η αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς. Η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων παλαιότερα γνωστή και ως Τμήμα Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ). Πρόκειται για μονάδα συγκροτημένη και οργανωμένα κατά τα πρότυπα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πλήρως επαγγελματική και ειδικής σύνθεσης. Η Μονάδα είναι σε στενή συνεργασία με τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και διεξάγει τις πλέον απαιτητικές και ιδιαίτερες ειδικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν αποστολές Direct Action (DA) καθώς και επιχειρήσεις κατηγορίας Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR).

Η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων ειδικεύεται στη διείσδυση με εναέρια μέσα διαθέτοντας πληθώρα επιλογών και εκτελώντας άλματα HALO (High Altitude Low Opening) και HAHO (High Altitude High Opening) για μεγαλύτερη ακτίνα διείσδυσης ανάλογα της αποστολής. Σημαντική είναι η συνεργασία της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων με την Διοίκηση Αεροπορίας και τις 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ελικόπτερα Mi-35P) και 460 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης (ελικόπτερα AW 139). Με τα παραπάνω πτητικά μέσα οι Καταδρομείς εκτελούν επιχειρησιακά άλματα καθώς και αποστολές αεροκίνησης καθώς και αεροαποβατικές ενέργειες.

 Για την είσοδο ενός καταδρομέα στην επίλεκτη και εκλεκτή οικογένεια της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων απαιτείται ένα πολύ απαιτητικό σχολείο επιλογής και διαλογής προσωπικού.

Στον τομέα του οπλισμού η Διοίκηση Καταδρομών ενισχύθηκε με αποφασιστικό τρόπο.

Αποκτήθηκε νέος φορητός οπλισμός αποτελούμενος από βελγικά τυφέκια SCAR-L της FN Herstal καθώς και ισραηλινά TAVOR X-95 της IWI. Αμφότερα διαμετρήματος 5.56 x 45. Τα τυφέκια SCAR-L φέρουν τα σκοπευτικά ερυθράς κουκκίδας τύπου CompM4 της Aimpoint ενώ τα και TAVOR σκοπευτικά τύπου Μ5 της Meprolight. Τα SCAR-L διαθέτουν ως επιπρόσθετα παρελκόμενα εκτός των σκοπευτικών, καταδείκτες λέιζερ TRIZM-R και φακό X300U. Διατίθεται πολυβόλα NEGEV NG65 SF διαμετρήματος 5.56 x 45 και NG7 SF 7.62 x 51 τα οποία διαθέτουν πλήρη σειρά σκοπευτικών ημέρας και νύχτας. Ειδικότερα, red dot τύπου Μ5 και θερμικές NYX.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές εξοπλίζονται με τα τυφέκια Accuracy International AXMC .338 και τυφέκια Accuracy International ΑΧ50 με διόπτρες της Hensold τύπου 3,5-26×56 FF καθώς και τυφέκια SCAR-H TPR με διόπτρα S&B 3-12×50 PMII σε συνδυασμό με θερμικά και NV προσαρτήματα. Διατίθεται επίσης τυφέκια FN Herstal Mode 30-11 με διόπτρες S&B 3-12×50 PMII.

To σύνολο της Διοίκησης Καταδρομών φέρει νέου τύπου κράνη High Cut της βρετανικής Sarkar και κράνη Full Cut της επίσης βρετανικής RBR. Oι καταδρομείς φέρουν νέου τύπου εξαρτύσεις και φορείς πλακών της Warrior Assault Systems όπως οι Recon Plate carrier και οι 901 Elite Ops Chest Rig. Επιπροσθέτως, οι Καταδρομείς φορούν στολές των εταιρειών UFPro και ClawGear. Διατίθενται ακόμη και οι γνωστές κυπριακές παραλλαγές κατηγορίας multicam προσαρμοσμένες στα εδαφικά χρώματα της Κύπρου.

Σε επίπεδο λοιπής υλικοτεχνικής υποδομής υπήρξε υποδειγματική η βελτίωση των οπτικών και σκοπευτικών βοηθημάτων νύχτας προσδίδοντας πλήρη και στο ακέραιο ικανότητα του προσωπικού να ενεργεί τη νύχτα. Ως εκ τούτων, η Διοίκηση Καταδρομών διαθέτει διόπτρες της ελληνικής Theon τύπου Argus, Minimon της Metropolight καθώς και τις M972 της Econ Optics.

Για τις επόμενες 48 ώρες ακολουθεί μια αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή εμπειρία μαζί με τους Κύπριους Καταδρομείς. Το πρώτο αντικείμενο που παρακολουθήσαμε ήταν οι Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης. Ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο που αποτελεί τον πυρήνα των βολών των μονάδων καταδρομών. Ακολούθησαν βολές από τους Ελεύθερους Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) της Διοίκησης Καταδρομών που διακρίθηκαν για την ακρίβεια πυρών.

Έχει ήδη βραδιάσει και παρακολουθούμε ένα κατεξοχήν αντικείμενο ειδικών δυνάμεων και συγκεκριμένα των καταδρομών. Περίπολα καταδρομών σε ολιγομελές τμήματα πραγματοποιούν αποστολές ορεινής διείσδυσης και κρούσης επί του στόχου. Αποστολή τους είναι η καταστροφή με εκρηκτικά ευπαθών στόχων του εχθρού. Μολονότι, φαντάζει παρωχημένη πρακτική λόγω των δυνατοτήτων προσβολής στόχων με ακρίβεια από την Αεροπορία και το Πυροβολικό, εντούτοις για πλειάδα λόγων η παραπάνω ικανότητα πρέπει και επιβάλλεται να παραμένει υπαρκτή και από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων.

Το πλέον όμως απαιτητικό και ρεαλιστικό αντικείμενο που παρακολουθήσαμε ήταν των παρατηρητηρίων συλλογής πληροφοριών μέσα στη νύχτα. Το ξεχωρίσαμε γιατί η Διοίκηση Καταδρομών αντιλαμβανόμενη τον ρόλο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) αξιοποίησε τα ΜΕΑ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας προσπαθώντας να εντοπίσει τις θέσεις των καταδρομέων μέσα στη νύχτα με θερμικές κάμερες. Οι καταδρομείς εκτελούσαν αποστολές συλλογής πληροφοριών μέσα από καλά κρυμμένα και παραλλαγμένα παρατηρητήρια.

Παρά το γεγονός πως μείναμε αρκετές ώρες στο όχημα του ΚΣΕΔ Λάρνακας εντούτοις οι καταδρομείς δεν εντοπίστηκαν αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία δεν νικά πάντα το εδαφικό ανάγλυφο και τη φύση σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία που προκύπτει από την συνεχή εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι πως και εμείς εκπλαγήκαμε.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση Καταδρομών παρέλαβε πρόσφατα και δικά της ΜΕΑ ώστε να ανταπεξέρχεται και να καλύπτει πλειάδα επιχειρησιακών αναγκών.  

Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε αθέατη κίνηση ελεύθερων σκοπευτών καθώς και αντικείμενο μάχης εκ του σύνεγγυς σε οικία έπειτα από δυναμική είσοδο με εκρηκτικά από τους άνδρες της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι καταδρομείς εκπαιδεύονται διαρκώς στο CQB (Close Quarters Battle) δεδομένου πως πρόκειται για ένα απαιτητικό αντικείμενο με πληθώρα τεχνικών και τακτικών προκλήσεων.

Η Διοίκηση Καταδρομών φυσικά ανοίγει νέους ορίζοντες με τον σχεδιασμό για συνεχή ανανέωση του υλικού. Στα προγράμματα που άμεσα αναμένεται να αποδώσουν είναι για νέα μέσα διείσδυσης και διαφυγής, οχήματα ειδικών επιχειρήσεων και φυσικά νέο οπλισμό αποτελούμενο και από βαρέα όπλα όπως τα αντιαρματικά. Στόχος είναι η διαρκής βελτίωση και εξέλιξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Καταδρομών.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο πυρήνας της σκέψης μας να επισκεφτούμε την Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα τη Διοίκηση Καταδρομών. Να προβάλουμε και να αναδείξουμε όλο το έργο που επιτελείται από την ηγεσία του ΓΕΕΦ και το πάντα φιλότιμο προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών. Αρρωγός και σύμαχος στη προσπάθεια αναβάθμισης της Διοίκησης Καταδρομών είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΓΕΕΦ που επιδεικνύει ιδιαίτερη προσήλωση και κατανόηση στις ανάγκες των Κυπρίων Καταδρομών.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για την ανέλιξη και την διαρκή αναδόμηση των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς ανάλογη με εκείνη ξένων μονάδων. Και αυτό είναι κάτι που διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι. Το άριστο επίπεδο της Διοίκησης Καταδρομών, το υψηλό φρόνημα του προσωπικού και το μεράκι για το λειτούργημα που επιτελούν υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού στον ανατολικό προμαχώνα του Έθνους μας.  

Η επιστροφή μας στην Ελλάδα μας γέμισε τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες για το εξαιρετικό επίπεδο της Διοίκησης Καταδρομών. Το πρώτο μέρος του οδοιπορικού ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πλέον πολύ σύντομα θα ξανά επισκεφτούμε τη Κύπρο μας.

Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Comments

   1. Εγώ πάλι θα προτιμούσα όταν πάμε σε νέο τυφέκιο να κάναμε συμπαραγωγή το ak-19 σε 6.8 διαμέτρημα και μετατροπή όλων των minimi στο ίδιο διαμέτρημα για να πάψει αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία που έχουμε σήμερα. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση ούτε καν στο διαγωνισμό να μπει ρωσικό όπλο. Φοβόμαστε μη μας κάνουν ντα τα αμερικανάκια.

    1. Με συμπαραγωγή στην Ελλάδα θα ήταν ελληνικό προϊόν με σχετική άδεια απο τον σχεδιαστή(όπως στην περίπτωση του πυροβόλου της RH που παράγουν οι ΗΠΑ για το Abrams).Αυτά γίνονται όμως μόνο σε χώρες με αυτοσεβασμό και όχι σε ξεπουλημένα προτεκτοράτα και μεσογειακές μπανανίες.

    2. To 6.8 είναι μονόδρομος. Πιθανότατα θα ξεφορτώσουν άλλα κράτη σε εμάς το παλιό στοκ του αποτυχημένου 5,56 για να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους 6,8.

     1. Ευχαριστώ αλλά δεν είμαι εγώ που το παρουσιάζει.

      Μακάρι να το έκανα αν και προτείνω -προτιμώ άλλο όπλο.

 1. το πως κινουνται λεει πολλα, εχουν αποκτησει μπολικο, muscle memory.

  το ναγκεβ, σκετο μανουλι. ξερεις πως κρατας ενα αξιολογο εργαλειο !!

  υ.γ.
  το ονειρο μου, μινιμι του 7.62 κι βομβιδοβολο στον καθε οπλιτη.

  1. Φίλε eksothen
   Αγαπητέ αυτό που αναφέρεις για το τρόπο κινήσης της ομάδας είναι κατόπιν ωρών ατελείωτης εκπαίδευσης,όπου ο ένας ξέρει ακριβως και χωρίς να βλέπει τι κάνει και που βρίσκεται ο άλλος.
   Όσο αφορά το βομβιδοβολο για όλους δεν ξέρω αλλά εμείς πραγματικά θα θέλαμε κάτι αντίστοιχο με των Τούρκων το 6αβολο με το περιστροφική γεμιστηρα.
   Παρατήρησε κάτι που είχα αναφέρει στο άρθρο για το g3 όσον αφορά των μοχλό ασφαλείας.Ειναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις τόσο εύκολα ασφάλεια /πυρ ειδικά στο κατοικημένων όπου ακόμα και ένας εκσοστρακισμος είναι μοιραίος σε τόσο στενές και σκληρές επιφάνειες …όχι ότι δεν ισχύει το ίδιο για ανοικτό πεδίο …
   Με εκτίμηση

   1. πραγματι.
    Ειναι σοβαρο θεμα να μπορεις εργονομικα κι ταχιστα να μπορεις να απασφαλιζεις ὴ να βαζεις το τυφεκιο σε κατασταση ασφαλειας.

    ΟΜΩΣ.
    η πιο σωστη νοοτροπια – εκπαιδευση κατα την γνωμη μου – ειναι να εχει ο οπλιτης στο πισω του μυαλου του πως το τυφεκιο, πιστολι κι οτι αλλο φονικο οπλικο συστημα χειριζεται, οτι ειναι ΜΟΝΙΜΩΣ hot.

    Με τετοια νοοτροπια αλλαζει τακτικες κι σταση προς το πως θα χειριζεται κι θα κουβαλα το τυφεκιο του.

    η ασφαλεια του οπλου, αφηνομενη μονο στους μηχανικους μοχλους του ιδιου, ευκολα δημιουργει μια λανθασμενη αποψη ασφαλειας κι καθησυχασμου.

    ο οπλιτης πρεπει να ειναι παντα σε εγρηγορση κι για να το πετυχει αυτο – καλο θα κανει να μπει στον νοοτροπια πως το οπλο δεν ειναι ποτε ασφαλης. Ειδικα οταν δεν το χειριζεται, δηλαδη, ειναι μακρια απο τα χερια του.
    Κατα την γνωμη μου αυτο ισχυει διπλως, σε περιπτωσεις οπως περιγραφεις, δηλαδη, εντος κατοικημενων περιοχων, βλεπε, house to house.

    Οσο για το βομβιδοβολο με μυλο, αγαπητε αυτο θα ηταν ενα ονειρο καλο, καθε ομαδα εφ οπλου που θα κινειται σε πορεια, να ειναι οπλισμενη κι με κατι αντιστοιχο.

    Δυστυχως ομως η ελληνοφωνη πραμγατικοτητα μας εχει πικρες εκπληξεις σε τετοια θεματα.

    υ.γ.
    να προσθεσω κι κατι σοβαρο για εντος πολης/συνοικιας μαχης.
    ΔΕΝ νοειται να στειλεις μια ομαδα εντος πολης χωρις τα καταλληλα εργαλεια. Ενα απο αυτα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ειναι συστηματα, FLIR, θερμικης απεικονισης.

    εδω αγοραζεις – απο το ελευθεριο εμποριο – ενα εξειδικευμενο smartphone της caterpillar, για μηχανουργους/υδραυλικους κι πολιτικους μνηχανικους, με ικανοτητες πληρες FLIR (χρησιμοποιειται για ανιχνευση αεριων κι υγρου υλικου π.χ. μεταφορα αγρου πετρελαιου κλπ), σε τιμη ενος τριτης γενιας iphone. Ασε που υπαρχουν εταιρες που πουλουν – παλι ελευθερο εμποριο – συσκευες σε μεγεθος bluetooth που μετατρεπουν το καθε smartphone σε καθαροαιμη συκευη FLIR.

    και οι ΕΔ εχουμε μεινει στην γενια των NVG, μαλιστα τα θεωρουμε κι ως πολυτελεια !!

    Το εχω ξαναγραψει. το ελληνοφωνος κρατος ΕΧΘΡΕΥΕΤΑΙ το Ελληνικο Εθνος – τι δεν καταλαβαινουμε;;

    1. Αγαπητέ eksothen
     Θίγεις ένα θέμα που πραγματικά χρειάζεται πολλή δουλειά και σε εκσοπλισμο και σε εκπαίδευση/οργάνωση .
     Σε μας λοιπόν το κομμάτι αυτό τοχει αναλάβει κυρίως η εφεδρεία της μονάδας.
     Τα ΤΑΕ λοιπόν τρέχουν γρήγορα όπου εντοπίσουν εχθρικά προγεφυρωματα είτε σε ταράτσες κτιρίων είτε σε εδαφικά πλατώ που ευνοούν τέτοια ενέργεια τα οποία φυσικά μας είναι γνωστά .
     Εδώ δεν θα αναφέρω ευνόητα τρόπους προσέγγισης κτλ για ευνόητους λόγους…
     Θα σου πω μόνο δυο παραμέτρους που είναι ζόρικοι
     Η ομάδα που είδες στο βίντεο εκκαθαρίζει ένα μικρο κτίριο με σύγχρονο και ελαφρύ εξοπλισμό,εκπαιδευμένοι συνεχώς και στην τακτική και στο σώμα.
     Κάνε μου το ίδιο με τον δικό μας εξοπλισμό ,ηλικία,επίπεδο σε ξενοδοχείο με 500/600/1000 δωμάτια….
     Τους έχουμε ζυγίσει να φάνε δόση ελέφαντα εκεί!
     Το χειρότερο για εμε είναι να μου κατεβάσει κόσμο σε ταράτσα κτιρίου η γειτονιά κατοικη άμαχος πλυθησμος.
     Εκει δουλεύουμε χειρουργείο όπως είδες στο βίντεο.Πορτα πόρτα ,δρόμο δρόμο.Εκει μου δίνει το αβατζο η τεχνολογια.
     Διοπτευση χώρου ,παρατήρηση κινήσεων και σύνθεση της εχθρικής δύναμης και τελος στοχοποίηση με λεπτή εξουδετέρωση.Κανενας από εμάς δεν θα μπορεί να συνεχίσει αν κάτι πάει στραβά με αυτούς που καλείτε να προστατεύσει.!Στο χέρι τους είναι να βοηθήσουν ασχέτως τι κάνουμε εμείς από μόνοι μας.
     Τίποτα δεν γράφω τυχαία.Ολα έχουν σκοπό.Τωρα λοιπόν αποκαλύπτεται και ο λόγος που φώναζα στο άρθρο για το νέο τυφέκιο ΕΣ των ουσαιων…
     Θέλω επειγόντως αναβαθμιση των δυνατοτήτων του σκοπευτή ακρίβειας που είναι ενταγμένος στην ήμιομάδα υποστήριξης του πεζικού!
     Σε εξοπλισμό και γνωση!
     Με εκτίμηση

     1. Καμια αντιρρηση, μαλιστα ευστοχος σε πολλα.

      θα προσθετα ως κυρια σημεια που αυξανουν την πιθαντοτητα επιτυχιας του ανσκ…

      καλα ασκημενο προσωπικο, οσο γινεται περισσοτερες τακτικες για αντιμετωπιση καταστασεων στην εργαλειοθηκη της ομαδος, ενα επιπεδο υλικοτεχνικης υποστηριξης δλδ οτι εχουμε μαζι μας κι βεβαια σωστη υποστηριξη τουλαχιστον στο επικοινωνιακο κομματι.

      Και σε περιπτωση οπου πολυς αοπλος κοσμος κινειται κι μαλιστα ασυντονιστα ας υποθεσουμε σε κατασταση πανικο, καλο θα ειναι ΕΑΝ ειναι εφικτο να γινει στα γρηγορα μια επιλογη ατομων με λιγες κι βασικες οδηγιες απο τον αρχηγο/ικανο της ομαδας, ατομα τα οποια που θα μπορεσουν να αναλαβουν ρολους καθοδηγητων να συντονισουν το ασυντονιστο πληθος ετσι αδειαζοντας το πεδιο δρασης – μειωνοντας εμποδεια κι τις οποιες παραπλευρες απωλειες – για την ομαδα να πραξει αυτα που πρεπει.

      να εχουμε την νοοτροπια πως ΤΙΠΟΤΑ δεν θα ειναι επαρκες, ουτε ο φορητος εξοπλισμος ουτε οι επικοινωνιες ουτε ο συντονισμος με το προχειρο παρατηρητηριο/αρχηγειο.

      αρα ολα τα εμποδεια που θα ανακυψουν πρεπει να βρισκουν την οποια λυση τους επιτοπου κι στα γρηγορα.

      υ.γ.
      να αγγιξω κι ενα θεμα που ολοι σχεδον – για ευνοητους λογους – αποφευγουν να το θιξουν σε δημοσιο χωρο.

      Εχει κανεις παρακολουθησει κοινωνικες πλατφορμες του διαδικτυου το τι γραφουν κι τι συμπεριφορα παρουσοιαζουν πολοι απο τους «επενδυτες» του ισλαμικου ειδους που μενουν στην Ελλαδα, κυριως Αττικη;;

      Καλο ειναι να εχουμε υποψιν μας πως η οποια πιθανη κριση θα φερει κι εσωτερικες καταστασεις. Οι οποιες θα ειναι ΑΓΡΙΕΣ για τους νοικοκυραιους κι αοπλες Ελληνικες οικογενειες !!

     2. @ Fylax1970

      Ξεχασα να προσθεσω, οτι ενδιαφερον η συζητηση αυτη κι χαρικα για την ευκαιρια. Η εκτιμηση ειναι δικη μου.

     3. Καραμπίνες απαραίτητες και βαλλίστρες για
      αθόρυβη εξουδετέρωση .
      Δυστυχώς οι σιγαστήρες είναι κάτι το ξένο
      στην Ελλάδα .
      Όσο για το βίντεο που είδαμε υπάρχουν και διαφωνίες.
      Δεν χρειάζεται πουθενά ο αριστερόχειρας;
      Αν χρειάζεται και πολύ μάλιστα.
      Δεν είδα να κάθετε κανένας χαμηλά και να καλύπτει την
      είσοδο.

     4. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

      Ετσι οπως μας εχουν επιβαλλει εδω κι 20 χρονια σε θεματα εξοπλισμου κι πολεμικο υλικο, με βαλλιστρες τελικα θα πηγαινουμε πρωτη γραμμη…

      υ.γ.
      Στα σοβαρα.
      Δεν θα παει στραφι να εξασκηθει κι να μαθει καποιος λιγο τοξοβολια.

      Ενα απλο Compound bow, εχει πολλες χρησεις !

     5. To τόξο είναι πολύ καλό αλλά θέλει συνεχή εξάσκηση.
      Προσοχή για μικρές αποστάσεις στα 50-100 μέτρα.
      Άσχετα αν μπορείς να ρίξεις πολύ μακριά δεν είναι τόσο
      εύκολο λόγο της υψηλής γωνίας βολής.
      Μια βαλλίστρα γεμίζει με άλλο βέλος πολύ δύσκολα.
      Με ένα τόξο μπορείς να ρίξεις πολύ γρήγορα.
      Προσοχή ένα βέλος τρυπάει ένα σακί με άμμο
      η σφαίρα όχι.
      Αν ρίξεις σε έναν με αλεξίσφαιρο θώρακα θα τον
      τρυπήσει το βέλος και θα τον τραυματίσεις.

      Έχω δοκιμάσει τσεκούρι τόμαχωκ καλό αλλά βαρύ.
      Πάει μακριά και με ακρίβεια.
      Έχω δοκιμάσει και μαχαίρια πετάγματος αλλά το αναίρεσα
      γιατί αν φοράει πολλά ρούχα δεν μπαίνουν βαθιά.
      Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις να τα πετάξεις με ακρίβεια.
      Έχω δοκιμάσει τα τρία μαζί στην θήκη, τα αρπάζεις και τα
      πετάς και τα τρία μαζί.

      Καλή είναι και η ματσέτα που έχει στην μια μεριά δόντια
      για να την χρησιμοποιήσεις για πριόνι.
      Καλύτερη από μαχαίρι είναι την βάζεις δεμένη στην εξάρτηση στην
      μια τιράντα πίσω.

 2. Να δώσουμε και ένα μπράβο στον Φίλο Γιάννη που κουράστηκε για να μας τα παρουσιάσει όλα
  αυτά ταλαιπωρήθηκε, ίδρωσε, πέταξε, έμεινε άυπνος ενώ εμείς καθόμαστε απολαυστικά στης πολυθρόνες μας.

 3. Κύριε Νικήτα συγχαρητήρια για την παρουσίαση του έργου της ΕΦ.
  Ο εξοπλισμός κορυφαίος και ετσι πρεπει για επαγγελματίες.
  Θα επικεντρώσω στην ενέργεια συλλογής πληροφοριών υπό τον κίνδυνο αποκάλυψης από MEA που τους αναζητούσε.
  Δεν είναι ανικητα σωστά αναφέρεται και τοχουμε διαπιστώσει και κάποιοι από εμάς….
  Θέλει όμως εκπαίδευση και κάποια απαραίτητα υλικά.
  Με εκτίμηση

 4. CompM4 της Aimpoint ποια από όλες όμως;
  Ακριβό σπορ να αγοράζεις παρελκόμενα για όπλα.
  Παρεπιπτόντως Φύλακα τι γνώμη έχεις για της γεμιστήρες των 50 σφαιρών;
  Έχουν πέσει πολύ οι τιμές στα 135 δολάρια.
  Δεν ξέρω αν μπαίνουν στης θήκες για την ταινία πολυβόλου 7,62 χιλιοστών Μ-240 των 100 σφαιρών.
  Το έχει δοκιμάσει κανείς;
  Με εκτίμηση.

  1. Αγαπητέ ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   Έχουμε αγοράσει μια 50αρα για το HK11 της ομάδας μου.Ο λόγος προφανές δεν νοείται όπλο υποστηρίξεις με 20αρα γεμιστηρα,δεν βοηθά η συχνή αλλαγή γεμιστηρα για αποτέλεσμα στο κατασταλτικά πυρά.Η 50αρα με 7,62 λόγω βάρους είναι οκ.Θελαμε να φέρουμε μια από Αμερική 100αρα και να την κοπιαρουμε και να δώσουμε τα σχέδια και στα υπόλοιπα αδέρφια αλλά δεν παίζαν ευρώ για παραπάνω.Χωρανε δυο στην θήκη της μάσκας ΡΒΧΠ.
   Δυστυχως δεν εκμεταλλεύονται το HK11.
   flouting bull barel βγάζει και καλά αποτελέσματα σε πιο ακρίβειας βολές.
   Προσωπικά προτιμο το EOTECH από το AIMPOINT.Νομιζω ότι είναι πιο εύκολο,ειδικά
   για κάποιον που φορά γυαλιά.Το aimpoint δεν τοχω τσεκάρει παρά μόνο για μια μάτια όποτε δεν δικαιούμαι να εκφέρω άποψη.
   Το battle shirt της claw όπως και το παντελόνι είναι η κορυφή,με πύρημαχη αντίσταση.
   Το recon της warrior με εναλλασσόμενα πάνελ επίσης.
   Το accuracy σε 308,θα στο πω ετσι.
   Αυτό είναι το τουφέκι.
   Με εκτιμηση

   1. Το ξέρω για την γεμιστήρα των 20 σφαιρών ελπίζω να την αλλάζεται
    πριν τελειώσει γιατί αν περιμένεις να τραβήξεις το κλείστρο
    χάθηκες.
    Το recon της warrior δεν το κατάλαβα είμαι και μπουμπούνας
    έχω Αλτσχάιμερ!

    1. Είναι ο φορέας που φοράνε τα παιδιά.Το πάνελ του μπροστά είναι αλλάζει μένα τράβηγμα και κολλάς το επόμενο με ότι διαμωρφοση pouch θέλεις…
     Μια λεπτομέρεια
     Σε μια φωτό δείχνει τον ένα με double stack γεμιστηρα στον φορέα.Με 5,56 ναι με 7,62 τοχω δοκιμάσει δεν θα το συνιστούσα .Πολυ βάρος…

     1. Άσε καλύτερα εξάρτηση και πάλι εξάρτηση.
      Κάποιοι θα γελάνε έκατσα όμως σε άσκηση καλοκαίρι με
      δικό μου γιλέκο μέσα σε ένα χαράκωμα, όλη
      την ημέρα να σε λούζει ο ήλιος και άναψα.

   2. @Fylax1970
    Αγαπητέ Fylax1970 όσον αφορά τα παντελόνια μάχης της CG είτε το RAIDER MK.IV είτε το Operator Combat Pant/Mk.II δεν έχουν πυρίμαχες ιδιότητες.
    Η μπλούζα μάχης CS είναι σωστό ότι έχει αλλά μόνο στα σημεία που δεν έχουν το ύφασμα παραλλαγής με υλικό Ripstop(ας είναι και το γνήσιο της CP) και αυτό προκύπτει απο το υλικό που είναι φτιαγμένη στα συγκεκριμένα μέρη/σημεία.

    1. Φίλε Five Eyes
     Μα δεν είπα για το παντελόνι.Η φανέλα έχει στα σημεία που πρεπει πυριμαχη ιδιότητα.Το ξέρω γιατί την έχουμε αγοράσει πριν 5χρ όλη τη στολή.Για ότι γράφω υπάρχει ….
     Έχει συναδέλφους που έχουν ρίξει πάνω από 100000€ άλλος 30αλλος 20χιλ…
     Γιαυτο τα ξέρω,εγώ είμαι εργάτης,είτε άνεργος…
     Με εκτίμηση

     1. @Fylax1970
      Ευχαριστώ για την διευκρίνηση.Έτσι συμφωνούμε, απλά έτσι όπως το έγραψες επάνω «Το battle shirt της claw όπως και το παντελόνι είναι η κορυφή,με πύρημαχη αντίστασ« νόμιζα ότι έγινε μπέρδεμα(επειδή συμβαίνει να γίνεται και μπέρδεμα με αυτό που λένε no melt no drip με πυρίμαχες ιδιότητες.
      Η μπλούζα θα έπρεπε πάντως να έχει παντού πυρίμαχες ιδιότητες, αφού έτσι όπως είναι προστατεύει μόνο στα σημεία που δεν είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες η απο φωτιά, αφού είναι κάτω απο το γιλέκο μάχης η το φορέα πλακών(plate carrier). Αυτό είναι όμως και οικονομικό θέμα, αφού μια μπλούζα μάχης με πλήρες προστασία σε όλα τα σημεία(χρησιμοποιώντας υλικό όπως το Tencate defender η το νεότερο High Strength Commando Twill™ fabric κ.α.με ανάλογες ιδιότητες) είναι αρκετά πιο ακριβή. Ακόμα και έτσι θα ήταν όμως ανεπαρκή επειδή η προστασία απο φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πάντα ως ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας που ξεκινάει απο το εσώρουχο με πυρίμαχες ιδιότητες.

 5. Αν μπαίνουν θα έχεις 4 γεμιστήρες των 50 σφαιρών επάνω σου και με ένα δίποδο θα είσαι πρώτος
  και καλύτερος συν το οπτικό σκοπευτικό.
  Καλά αυτό θα το συζητήσουμε οι γεμιστήρες όμως των 40 σφαιρών είναι πολύ μακριές.
  Πήρε ένας με 90 δολάρια την μια αλλά δεν τον βολεύουν.

  1. @ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   Πήραμε και μια 30αρα αλλά εμενα δεν μαρεσει..
   Θέλω να μου βαστάει η γεμιστηρα τουλάχιστον 10δευτερα και πάνω να καλύπτει άλματα η απαγκίστρωση.
   Δείξτε κατανόηση μάγκες δεν είμαστε τόσο γρήγοροι πια…χαχα
   Με εκτίμηση

   1. Απλά αν έχετε αγοράσει θήκες πολυβόλου ρώτησα 27,5 ευρώ η μια έχει
    είναι κατάλληλες για πολλές χρήσεις.
    Για της συμβουλές ευχαριστώ.
    Τι εννοείς να την κοπιάρετε την γεμιστήρα να την φτιάξετε;
    Στην Ελλάδα εννοώ.
    Αν το κάνατε μπράβο σας.

    1. ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
     Έχω ξαναγράψει ότι επειδή τους ζυγισαμε ,τους μετρήσαμε και βγήκαν λίγοι ,γιαυτο πρεπει όλοι να δουλεύουν κρυφά!Τιποτα να μην αποκαλύπτουν παρά μόνο να δίνουν την γνωση απλόχερα στους πυρήνες της άμυνας.
     Αυτό το λάθος έκαναν δυστυχως με το ΑΟΡ ….
     Έχω δει δουλειά του συγκεκριμένου και είναι δυνατός αλλά δεν είναι και ο μόνος ευτυχώς .
     Είναι δύσκολο και ρίσκο!
     Ο αδερφός giorgos tsagaris ξέρει αλλά για την Ελλάδα τα πάντα.
     Με εκτίμηση

    2. ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
     Όταν έγραψα τις προάλλες στο άρθρο για τον ατομικό οπλισμό δυο διαφορετικά αρβύλα δεν εννοούσα ότι παίρνεις και τα δυο μαζί.
     Ακου λίγο λοιπόν.Αναλογος το πεδίο και την εποχή που θα επιχειρήσεις παίζει ρόλο τι φορας.Πχ θα μιλήσουμε για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα τις προκοπής και θα φοράν της υπηρεσίας.Αν κληθεί σε νησί καλοκαίρι ο καύσωνας είναι εχθρός σου,σε κάνει να ιδρώνεις ασταμάτητα με αποτέλεσμα να μην στεγνώνουν τα ρούχα σου και τα πόδια σου.Οι περισσότεροι θα συγκαουν στις μασχάλες και στην βουβωνική χώρα από την πρώτη μέρα και την δεύτερη από τις πληγές δεν θα μπορούν να περπατήσουν.Τα πόδια τους στα αρβύλα θα βγάλουν φούσκες,και πληγές.
     1)Παίρνει πατους σιλικόνης.
     2)Σπρευ μυκητοκτονο/ταλκ
     3)Ανοίγει οπές με ένα καρφί εσωτερικά στην καμαρα του αρβυλου όσο ψηλότερα για να αρχίζει να αναπνέει το πόδι του στο δέρμα μέσα.Οσο η προκα όχι μεγαλύτερες για να μην μπαίνει άμμος η πετραδάκια και δεν μπορεί να περπατήσει.
     Τις ίδιες ανοίγει γύρω γύρω μια γραμμή δυο δάχτυλα πάνω από
     τον αστράγαλο.
     4)Οι κάλτσες ποτε βαμβάκι.Η ιδανική είναι από merino wool για hot weather η ελαφρια πλέξη μάλλινη σε συνδοιασμο με συνθετικά υλικά (ελαστινη,poluamide)σε μικρο ποσοστό για ωραία εφαρμογή .
     5)Όσοι δεν μπορούν να αγοράσουν battle shirt γιατί τα καλά σαν των παιδιών που είδες είναι πανάκριβα και φοράν χιτωνιο.Αφαιρουν τις δυο τσέπες του στήθους και τις χαμηλεσ αν έχει.Ειναι έξτρα ύφασμα χωρίς τακτική χρήση που κρατά υγρασία.
     Πας στον ράφτη και σου βάζει δυο μικρά φερμουάρ κάτω από τις μασχάλες στα πλευρά.
     Άλλο που μπορεις είναι σου κόβει το χιτωνιο στα δυο πλαγιά της πλάτης και φτιάχνει δυο μικρά παραπέτα των δυο πόντων με διχτάκι από μέσα με το ύφασμα από τις τσέπες που αφαίρεσε για να παίρνει αέρα και να αποβάλει υγρασία το σώμα.
     6)Το τελείωμα του παντελονιού λυτό να πέφτει όχι δεμένο.Παιρνεις αέρα στα πόδια και δεν σκαλωνουν θυμάρια και αγκάθια στα κορδόνια.Κοβει τις δυο κωλοτσεπες εσωτερικά βάζει δίχτυ εσωτερικά και αφήνει τα παραπετα της τσέπης ετσι αποβάλει υγρασία η μέση σου και δεν μπαίνει χώμα και πετραδάκια.
     6)Χωρίς bepanthol μείνε σπίτι…
     Ελπιζω να βοήθησα….
     Με εκτίμηση σε αυτούς που στερούνται οικονομικά αλλά παρόλα αυτά είναι και νιώθουν
     Φυλακες….

 6. Για τους πάτους σιλικόνης διαφωνώ πάρε COVER από του σούπερ Μάρκετ 2,80 έχει ο ένας.
  Είπαμε τους αλλάζεις όπως και της κάλτσες και τα αφήνεις να στεγνώσουν αφού ψεκάσεις με σπρέυ.

  Για αλοιφή προτιμώ για τα μωρά sudokrem.

  Για αυτό παίρνω μαζί μου δεύτερο ελαφρύ άρβυλο αν γίνετε σε καφέ χρώμα 25 ευρώ στης εκπτώσεις.
  Με ένα άρβυλο χάθηκες.

  Κάλτσες μάλλινες και βαμβακερές υπάρχει σοβαρός λόγος να φορέσεις και βαμβακερές γιατί;
  Γιατί θα τραβήξουν την υγρασία από το άρβυλο κάθε 6 ώρες αλλαγή.
  Αν κάνεις πορεία πρέπει να αλλάξεις πάση θυσία στις 3 ώρες.

  Εσώρουχα μπορείς να αγοράσεις αυτά της ελαφράς ακράτειας και να τα αλλάζεις.

  Για της τσέπες τι να πω τώρα; Ίσως επειδή δεν φορώ το χιτώνιο αν περπατώ.

  Για της μασχάλες τα φερμουάρ είναι μια καλή λύση και για το παντελόνι να κάτι που δεν ήξερα.
  Για τα κορδόνια και της κουταμάρες τους τύπου σφίξε της αρβύλες μέχρι να πονάς που λένε τι να γράψω;

  ΥΣ ποτέ πάτους σιλικόνης γιατί δεν απορροφούν την υγρασία.
  Όχι βαριά άρβυλα σε βάρος, τα άρβυλα αν τα στρώσεις και δεις πως είναι τα καλύτερα για το πόδι σου φύλαξε τα και πήγαινε να πάρεις αλλά μην τα λυώσεις.

  Το γράφω από παλιά εμάς στην Αεροπορία οι αρβύλες που μας έδιναν λίγο πιο κοντές, ήταν καλύτερες
  από του πεζικού εκτός από τους τρισάθλιου πάτους που είχαν μέσα.
  Ήταν πιο φαρδιές επάνω και περπατούσες καλύτερα και περισσότερο αέρα έπαιρνε το πόδι σου.
  Του πεζικού ήταν στενές και πάνω και κάτω αυτό μου δίδαξε πολλά.
  Γενικά η ποιότητα των ρούχων της αεροπορίας ήταν καλύτερη από του πεζικού!

 7. Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
  Είχα πει σε προηγούμενο άρθρο ότι αν ο χώρος μου το επιτρέπει και βάζει και τέτοια θέματα θα πετάω και ότι χρηστικό μπορώ για τους φίλους που διαβάζουν και δεν γράφουν απαραίτητα.
  Όι ερωτήσεις σου είναι καλή πάσα για οτιδήποτε γνωρίζω (δεν υποστήριξα ποτε ότι είμαι ειδικός)από προσωπικές υπαρκτές εμπειρίες.
  Αναφέρθηκα στον εξοπλισμό της υπηρεσίας και έγραψα κάποιες λύσεις-ιδέας που δοκιμάστηκαν και δούλεψαν στο ποσοστό που τους αναλογη φυσικά.
  Το αρβυλο που χορηγεί ο στρατός δεν θα γίνει ποτε Belleville daner zafyre κτλ απλα μπορούμε να απαλύνουν κάποια άσχημα αποτελέσματα που κάποιοι από μας τα βίωσαν με τον δύσκολο τρόπο.
  Όταν λοιπόν σου λέω άνοιξε τις οπές και όχι βαμβακερές και πατους σιλικόνης είναι ετσι.
  Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις τόσο συχνά και απρόσκοπτα τον χρόνο να αλλάζεις,το πιθανότερο να φορας για πολλές ώρες και μέρες τα ίδια.Παρε πατους σιλικόνης και ξεχνά τα αρβύλα των 25€.Θα διευκολύνουν την μέση και τα γόνατα όσον αφορά τους κραδασμούς .
  Για εσώρουχα αλλη φορά.
  Είχα την τύχη το σχολείο ΛΥΒ που πέρασα ,το οποίο χαρακτηρίστηκε πιλότος τότε για τα υπόλοιπα της χώρας να μας διδάξει πολλά.
  40μερες πάνω από 40βαθμους καύσωνα.
  Χωρίς μπάνιο ,νερο από υδροφόρα για τοπικό πλύσιμο ,μαγείρεμα ,μας άφηναν να πίνουμε λίγο νερο και λίγο φαγητό ,άσκηση μέρα νύχτα,και εξετάσεις στο τελος…Είχε ανθρώπους που έχαναν μισό κιλό την ημέρα.
  Μετά από το πρώτο 20ημερο κάποιον τα αρβύλα κοβοντουσαν είχαν ασπρίσει από το αλάτι και την ζέστη την ημέρα σε συνδυασμό με την υγρασία την νύχτα.
  Για τα ρούχα θα σου πω ότι την τριτη μέρα είμασταν όλοι Παναθηναϊκός.Ειχε ξεραθεί το αλας στην φαιό πράσινη και μοιάζαμε με ζεβρες.Απο μακριά όταν πλησίαζε ο Ταξίαρχος των ακούσαμε να φωνάζει του διοικητή τι στολές είναι αυτές που φοράν μέχρι που ηρθε κοντά να το διαπιστώσει με τα μάτια του.
  Με εκτίμηση

 8. Πάτους Σιλικόνης έχω διαφώνησα εν μέρη.
  Για τα γόνατα λυπάμαι αλλά είμαι πιο μάγκας.
  PowerKnee- KNEECAP RESISTANCE STRAP.
  Τι είναι αυτό; Που το δένεις στα γόνατα πίσω και σε βοηθάει 35% ελλατώνει την πίεση.

  Για της Αρβύλες δεν είπα πως κάνουν 25 ευρώ αλλά πως εγώ της πήρα 25 ευρώ στης εκπτώσεις.
  Στο ADMIRAL για δεύτερες μια χαρά είναι.
  Για τα ΛΥΒ δεν θα αντέχαμε τα ίδια τώρα.

  Εγώ πάντως δεν σκάω αν ήμουν νέος θα είχα αγοράσει εξάρτηση πολυβολητή
  ή θα έφτιαχνα μια εξάρτηση και για τον εκτοξευτή βομβίδων.

  Γελάω με κάποιους που έχουν μαζέψει τρια και παραπάνω σακίδια.
  Δεν νομίζω πως θα τρέχουμε σαν τον Βέγγο οι περισσότερες μάχες θα γίνουν σε κατοικημένες
  περιοχές.
  Με εκτίμηση.

  Ελπίζω να έχετε φαρμακευτικό υλικό μαζί σας.
  Γιατί δεν θα βρείτε τίποτα.
  Θα αναφερθώ σε αυτά.

 9. Kairos itan!
  alla, mhn 8riambologite dioti loipoun POLLA AKOMA! kai edo milame gia thn Kupro kai gia epagelmaties stratiotes!

  Mia full change, ta palia gia tous palious, kai oi nees sires eu8eos sto mellon, xreiazete oxi mono idikoteres to idikon dunameon alla olles h «eidikes dunameis» na exoun suxrono exoplismo kai otan milame gia sixrono, den 8a lete oi dimosiografoi kati pou einai 30 eton «sixrono, monterno» kai alles papar…

  Kai nai, emis badizoume gia ena deutero Israhl! Mazi me thn Kupro exoume olles ths dinatotites na kseperasoume akoma kai tous israilinous se ola dioti eimaste sthn Europi (ektos kai den mas 8eli toso poli h Europi totes na paei na …mi8i!), allios to enousa, kaliteres sxeseis me perisoteres xores kai otan exoume mia katanalosi pou kseperna ta 500.000 tyfekia, totes walto sto plano!
  Auto isxi gia ola ta eksoplistika otan skeftese na paragis hte einai 2000 Armata, hte 12 Fregattes hte 10 corvettes hte 4 Y/B nai, akoma kai auto ginete apla na exeis programma kai plana pou den mporei na er8ei h epomeni (Tsipro-etsi8elo-emeis 8a allaksoume ta panta…) kubernhsh pou na sou allazei ta panta ka8e tetraetia h kai dietia akoma!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *