Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσαν χθες την κοινή επίσκεψή τους στο Ριάντ και τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου και επιβεβαιώθηκε η αποστολής μιας πυροβολαρχίας Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Οι Υπουργοί συναντήθηκαν αρχικώς με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ Αλ Χαζράφ, με τον οποίο ο κ. Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Φαιζάλ μπιν Φαράν και υπεγράφη Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν στη Τζέντα με τη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες Υπουργοί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Υπουργό Αμύνης και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μετά την ολοκλήρωση της επισκέψεως στη Σαουδικής Αραβία, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η σημερινή σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών.

Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τις αρχές του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την πολύ θερμή φιλοξενία».