Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσαν χθες την κοινή επίσκεψή τους στο Ριάντ και τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου και επιβεβαιώθηκε η αποστολής μιας πυροβολαρχίας Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Οι Υπουργοί συναντήθηκαν αρχικώς με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ Αλ Χαζράφ, με τον οποίο ο κ. Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Φαιζάλ μπιν Φαράν και υπεγράφη Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν στη Τζέντα με τη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες Υπουργοί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Υπουργό Αμύνης και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μετά την ολοκλήρωση της επισκέψεως στη Σαουδικής Αραβία, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η σημερινή σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών.

Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τις αρχές του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την πολύ θερμή φιλοξενία».

Comments

 1. Κατά την άποψή μου, αυτοί οι δύο είναι οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι μία μεγάλη κίνηση η οποία έχει πολλά θετικά αλλά σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα. Να αρχίσω με τα αρνητικά ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τόσο καλές σχέσεις με τον Σαλμάν όπως είχε ο Τραμπ. Ωστόσο δύσκολα οι ΗΠΑ δε θα έχουν συμαχία με τη ΣΑ. Τώρα όσον αφορά σε εμάς ελπίζω μια τέτοια κίνηση να βοηθήσει να μας αγοράζουν ομόλογα να έχουμε χαμηλά επιτόκια. Αυτό που κάνουν τα ΗΑΕ δηλαδή, γιατί έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς παρά τα οικονιμικά της χώρας. Ελπίζω η συνεργασία να φέρει και επενδύσεις στην Ελλάδα. Με την αναβάθμιση των Patriot νομίζω αποκτάμε αντιπυραυλική προστασία, αλλά δε ξέρω και καλά τις λεπτομέρειες αυτές καθώς και τι κάνουν οι Τούρκοι στο θέμα των πυραυλικών όπλων.

  1. 1)Μεγαλο ζητημα,το θεμα της αναβαθμισεως των Patriot,ειδικα με «ξενα» χρηματα.Καλως να προχωρησει.
   2)Συμμαχια,οχι συμαχια.Το «εφαγες» το μ!

  2. Ειναι νωρις ακομα για να αξιολογησουμε τους υπουργους. Κατσε να υπογραψει ο Αδωνις τις πλοιαρες super corvette και θα δεις οτι θα γινει ο πλεον δημοφιλης υπουργος, πανω και απο Δενδια. Μην βιαζεται ο Δενδιας, κυκλοφορουν και drone πανω απο τα Patriot.

 2. Η Σαουδική Αραβία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην στήριξη του Σίσι μετά την πτώση του Μόρσι. Η κατάσταση στην Αίγυπτο ήταν οριακή και από πολιτική και από οικονομική άποψη, και κινδύνευαν να βουλιάξουν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και να γίνουν ένας παράγοντας αστάθειας για τις γειτονικές χώρες. Η ισχυροποίηση της Αιγύπτου της επιτρέπει να κάνει πλάτες στο νέο καθεστώς στο Σουδάν και πιθανότατα στο μέλλον στην Λιβύη.
  Η Αίγυπτος είχε από παλιά μεγάλη επιρροή στα γειτονικά κράτη. Στην δεκαετία του 90 είχε δημιουργηθεί ένα κίνημα από διανοούμενους που επιχειρούσαν να εκσυγχρονίσουν την Αίγυπτο σκοπεύοντας παράλληλα στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Δεν τους βγήκε τότε αλλά οι γείτονες παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Η σταθεροποίηση της Αιγύπτου (μαζί με την αντίσταση της Συρίας) σταμάτησαν μια κατρακύλα, και αν τα πράγματα σ’αυτές τις χώρες αρχίσουν να βελτιώνονται, θα μπορέσουν να τραβήξουν προς τα πάνω και άλλες χώρες της περιοχής.

 3. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα διενεργεί τόσο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις έφταναν μέχρι τις ανταλλαγές επιχειρηματιών για την σύναψη εμπορικών συμφωνιών, με αποτέλεσμα να πάνε με Τούρκους ακόμη και οι Παλαιστίνιοι που (υποτίθετε) κάποτε έπιναν νερό στο όνομά μας.
  Αντί των Παλαιστινίων όμως τώρα υπάρχουν τα ΗΑΕ που έχουν υπογράψει σύμβαση για να μας συνδράμουν με αμυντικό υλικό αν η χώρα μας το χρειαστεί. Είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείτε του Σουνικού Ισλάμ και (εξ αυτού) αποτελεί τον αντίπαλο του εχθρού μας (Τουρκία). Για να μην αναφέρουμε την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Γαλλία, η οποία μέχρι και ισχυρές ναυτικές δυνάμεις έστειλε στο Αιγαίο όταν χρειαστήκαμε μια επιπλέον ομπρέλα.
  Σίγουρα θα υπάρξουν πολλά ακόμη επεισόδια στο «παιχνίδι» που παίζετε στην περιχή μας. Ακόμη και μια απλή δήλωση Ντράγκι έφθανε για να χαλάσει η συμμαχία Ιταλών-Τούρκων. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε εξελίξεις και από ΗΠΑ (που πλέον έχουν στραφεί ανοιχτά κατά της Τουρκίας) αλλά και στην σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσσίας στην Ουκρανία (όπου η Τουρκία θέλει δια της ενίσχυσης των αντιπάλων της Ρωσσίας να ξαναπλησιάσει του Αμερικάνους).
  Και μην ξεχνάμε ότι και στην Γερμανία έρχονται τεράστιες αλλαγές. Η Μέρκελ φεύγει και μέχρι στιγμής προηγούνται οι Πράσινοι που όχι μόνο υποβρύχια δεν θέλουν να δώσουν τους Τούρκους, αλλά θα τους κόψουν και όσα κονδύλια πέρνουν τώρα από την ΕΕ. Αν όντως γίνουν η πρώτη δύναμη στην Γερμανία (ή έστω η δεύτερη) θα δούμε άλλα πράγματα.
  Και φυσικά, περιμένουμε να δούμε και τις αντιδράσεις του Ερντογάν, που όσο στριμώχνετε τόσο περισσότερο θα προκαλεί την Ελλάδα ελπίζοντας σε ένα θερμό επεισόδιο.
  Θα δούμε πολλά μέχρι το Φθινόπωρο.

  1. Όλοι αυτοί βέβαια τα έχουν με τον Ερντογάν και ελπίζουν η Τουρκία να ξαναγίνει φίλη χώρα μόλις αυτός φύγει από την εξουσία. Κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη για το μέλλον.

   1. Σωστά. Ειδικά για τους Αιγύπτιους, η κατάσταση είναι «ότι προλάβουμε», όσο υπάρχει ακόμη η κόντρα με τον Ερντογάν για τους Αδερφούς Μουσουλμάνους.

  2. @ ενοχλητικό κουνούπι

   Το να πιστευεις οτι εχουμε εξωτερικη πολιτικη ειναι ωραιο ανεκδοτο.
   Οτι κινησεις γινονται δηθεν απο μερους μας,
   ειναι η προεκταση των κινησεων του οψιμου συμμαχου μας.
   Τα κολλητιλικια μας με τα ΗΑΕ εχουν μια βαση για να συνεχισουν, με την ΣΑ
   καποια στιγμη θα παρουν τελος . Για την ωρα ειμαστε ο βασικος στοχος των
   απεναντι και αυτο κανει ολους τους αντιπαλους τους, να βλεπουν
   με καλο ματι την μερικη αποδυναμωση των απεναντι ,
   μετα απο πολεμικη αναμετρηση με εμας.
   Ετσι ο εχθρος του εχθρου μου, γινεται φιλος προσωρινα και εμεις
   το τυρακι στην φακα για τον απεναντι ποντικο.
   Η τμηματικη οριοθετηση της ΑΟΖ με την Αιγυπτο, η μη επεκταση
   των χωρικων υδατων στο Αιγαιο και η μη οριοθετηση ΑΟΖ με τη Κυπρο,
   ειναι οι ανοιχτες πορτες για να ερθει σε επαφη ο ποντικος με το τυρι.
   Κακο τελος για το τυρακι, ισως και για τον ποντικο.
   Αυτο γιατι με την αποδυναμωση των δυο μας, θα προχωρησουν σε χρονο dt
   τα σχεδια του θειου, για ταυτοχρονο διαμελισμο και των δυο.
   Απο εμας εχουν να παρουν πολλοι, απο τον απεναντι μονο ενας.
   Οσο ειμαστε το τυρακι, υπαρχει μια ροη χρηματων απο ΗΑΕ και ΣΑ προς εμας,
   για αποκτηση στρατιωτικου εξοπλισμου, οπως και στην Αιγυπτο και στον Χαφταρ.
   Αυτην την ροη την εκμεταλλευονται με διαφορετικη αποτελεσματικοτητα
   οι Αιγυπτιοι λογω Σισι.
   Σε εμας τρεις λαλουν και δυο χορευουν και ρουφαει ο οψιμος, οι λαθρο,
   το ανθρωπακι και ο θειος.
   Κινησεις για σιγουρη διαλυση στην κριση.
   Η Γαλλια ειναι η μονη που προτιμα το τυρακι να μεινει αθικτο απο τον ποντικο,
   αλλα το ανθρωπακι δεν ειναι συνεργασιμο μαζι της.
   Ο Ντραγκι κανει στροφη για να ειναι με τον νικητη, δηλαδη την Αιγυπτο.
   Οι Γερμανοι ακομα και μετα Μερκελ, οτι και να λενε, οτι και να δειχνουν,
   δεν θα σταματησουν να στηριζουν τους απεναντι.
   Η Ουκρανια ειναι αλλη μια ευκαιρια να θολωσουν τα νερα για τους περισσοτερους
   και ισως ο Ερντογαν να εχει αντι στριμωγμα, κρυφη κοινη ατζεντα με τον κοντο.

   1. @ kanenas1

    Να διαβάζουμε λίγο και τα ξένα στρατηγικά φόρουμ. Μην εμπιστεύεσε μόνο τις καφετζούδες διότι θα γράφεις τέτοια κείμενα όπως το παραπάνω.

    Τόσο χρόνια δηλαδή δεν είμασταν αντίπαλοι με τους απέναντι για να μας βοηθάνε οι εχθροί τους; Μήπως στα Ίμια μας επιτέθηκαν οι Παπούα/Νέα Γουινέα. Το «βυθίσατε το Χόρα» ήταν για πλοίο του Εκουαντόρ; Την Εισβολή στην Κύπρο την έκανε η Καληδονία;

    Τέλος πάντως. Σου ξαναλέω ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Πρέπει να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό.

    1. @ ενοχλητικό κουνούπι

     Οχι να εμπιστευομαστε εμισθα τρολακια σαν του λογου σου.
     Οταν μεχρι πριν λιγα χρονια ηταν απο κοινου μαζι για τον στρατο
     του Προφητη ως μουσουλμανοι, ποιος ο λογος να μας βοηθησουν ;
     Τωρα που εχουν χωρισει τα τσανακια τους, λογω μεγαλομανιας
     του σουλτανου, απλα κανουν την δουλεια τους με εμας και οποιον
     αλλον χρειαστει. Απο κοντα και ο οψιμος που δεν επαψε ποτε
     να συνεργαζεται με τον σουλτανο, αλλα ξερει να παιρνει απο ολους
     τα μεγιστα . Πηρε την εξομαλυνση σχεσεων με τον Αραβικο κοσμο,
     αρμεγει εμας, τον θειο και περιμενει το μπαμ, για να παρει και
     περισσοτερα.
     Οσο για την εισβολη στην Κυπρο να ρωτησεις τον οψιμο,
     ποιος την ενορχηστρωσε σαν τιμωρια σε εμας, για την αρνηση
     βοηθειας του Παπαδοπουλου στον οψιμο οταν ειχε αναγκη.
     Για τα Ιμια να ρωτησεις τον θειο, για να σου δειξει παλι τον οψιμο.
     Η Τουρκια ηταν πριν τον Ερντογαν, το μακρυ χερι του οψιμου και των
     Γερμανων. Τωρα προσπαθει να κανει το αλμα προς τα πανω,
     για να ειναι ιση με τους μεγαλους, κατι που φυσικα κανενας πλην
     Γερμανιας δεν θα το επιτρεψει.
     Εδω κολλαμε και εμεις σαν ευχαριστα αναλωσιμο πιονι του οψιμου.
     Η ιστορια επαναλαμβανεται, οπως πριν 100 χρονια.
     Οι Αρμενιοι την πληρωσαν, τωρα ειναι η σειρα μας.
     Με την Ουκρανια θα δωσουμε για αλλη μια φορα το λαθος μηνυμα
     στους Ρωσους, η αρχη εγινε απο τον Οικουμενικο και την συνεχεια
     θα την δωσουν τα ελληνοφωνα ανθρωπακια, διαχειριστες των 200
     χρονων κατρακυλας του Ελληνισμου.
     Μας εχει μεινει στο φτερο μονο η Γαλλια και εδω εξακολουθουν να
     συναγελαζονται με τον οψιμο, τον θειο, την φραου, που δεν
     δινουν δεκαρα τσακιστη για την ασφαλεια της χωρας μας.
     Το ανθρωπακι Τσαβουσογλουφαγος, δινει ρεσιταλ με
     Λευκορωσια την ωρα που υπηρξε προσπαθεια δολοφονιας
     του Προεδρου απο τα καλα παιδια, που ξερουν να κανουν μπαχαλο
     χωρες οπως η Ουκρανια, η Συρια, το Ιρακ, η Λιβυη, με ενα αναλογο
     αισθημα δικαιου οπως του σουλτανου.
     Το ανθρωπακι μας Τσαβουσογλουφαγος, εδειξε οτι μπορει να σταθει
     και ως Γιανης, μετα απο το

     Η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει
     ανεπιστρεπτί

     ξαναχτυπα με το

     ‘Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου

     «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν
     πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει
     αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε
     10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από
     οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το
     δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι
     την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

     Και Τσαβουσογλουφαγος και Γιανης μαζι, 2 σε 1 τεφαρικι μεγαλο.
     Κοκο πισω απο τις πορτες, Ναπολεων μπροστα στις καμερες και
     οικολογος απο τους λιγους.
     Ας συνεχισουν ολοι να βγαζουν πλουτο απο τα κοιτασματα που
     κατα τυχη τους τα παραχωρουμε γιατι ετσι θελει και το ν
     εο, παλιο ανθρωπακι

     1. Πολλά λόγια για να βρεις γωνία στο δεκάρικο.
      Σου ξαναλέω. Απευθύνσου σε επαγγελματίες για να σε βοηθήσουν.

     2. @ ενοχλητικό κουνούπι

      Οψιμος κανονικος η αφεντια σου.
      Απο το να ειρωνευεσαι αλλους ή να μας γεμιζεις λαθρο,
      σωστα επελεξες το πρωτο.
      Εκτος αν τα κανεις και τα δυο ταυτοχρονα.

  1. Σημερα ο Δένδιας μιλησε με την εποκεφαλης της Αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. Και «εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ως θεμελιώδεις αρχές» σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ.

   Αλλη μια κλωτσια στα αχαμνά της Ρωσίας.

   Απορία: Μηπως ο Δένδιας εξεφρασε αναλογη προσηλωση στα θεματα αυτα και προς τον Πριγκιπα Διαδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν, τον καλό φιλο του Μονόχειρος, ο οποιος διεταξε να τεμαχίσουν ζωντανο τον φουκαρά αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι, και να διαλυσουν το πτωμα σε οξυ;
   Μηπως επεδιωξε συναντηδη με την……σαουδαραβική Αντιπολίτευση; Και να ηθελε δεν θα μπορουσε, διοτι τετοιο πραγμα δεν υπαρχει. Οποιος κανει αντιπολιτευση στο καθεστως, και δη στον αιμοσταγή Πρίγκιπα Διάδοχο, θα εχει την τυχη του Κασόγκι.

   1. @ ΝF

    Περηφανοι για την κατα εξακολουθηση ανθελληνικη πολιτικη
    απο τους ελληνοφωνους διαχειριστες μας.
    Αρκει ενας ανα τετραετια να πει μερος απο τα αυτονοητα
    μπροστα στις καμερες και αμεσως οι ιθαγενεις θα βρουν
    το ανθρωπακι που θα παρει την θεση, απο το αλλο ανθρωπακι
    που τους χαντακωσε

    https://www.youtube.com/watch?v=SAXZlXMU7fU

 4. Ειναι χρησιμο να υπαρχει εκπαιδευση των στελεχων των ενοπλων δυναμεων σε πραγματικα πεδια μαχων. Αναρρωτιεμαι το Αιγαιο γιατι δεν προσφερεται για την εκπαιδευση του στρατευματος. Εμπολεμη ζωνη ειναι και 400 υπερπτησεις τουρκικων αεροσκαφων συμφωνα με τον επικεφαλης της Ελληνικης εξωτερικης πολιτικης (;) δεν προσφεραν μια ευκαιρια για αναβαθμιση της εκπαιδευσης;
  Κατα τα αλλα αδυνατιζει το αντιαεροπορικο μετωπο για να κανουν οι πολιτικοι στη Σ. Αραβια οτι δεν μπορουν να κανουν στους Φουρνους. Παμε παλαμακια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *