Είναι ξημερώματα Μαρτίου και με τον καλό συνεργάτη και φίλο Αντώνη είμαστε στο αεροδρόμιο. Ετοιμαζόμαστε για τη πτήση μας με προορισμό τη Λάρνακα. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα εκτενές οδοιπορικό στην Εθνική Φρουρά αρχής γενομένης από τη Διοίκηση Καταδρομών. Η Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αξιοζήλευτα άλματα προόδου. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε κατά νου και αποφασίζουμε να τα προβάλουμε και να τα μοιραστούμε μαζί σας.
Πρώτος σταθμός στην αποστολή μας στη Κύπρο, οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Προσγειωνόμαστε στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πρώτος σταθμός το Σταυροβούνι και η θρυλική Διοίκηση Καταδρομών. Για τις επόμενες τέσσερις μέρες θα παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων Καταδρομών και της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων γνωστότερο παλαιότερα και ως Τμήμα Ειδικών Ομάδων.
Η Διοίκηση Καταδρομών κατά την εισβολή του 1974 μετρά συνολικώς 174 πεσόντες καταδρομείς κατά του Τούρκου κατακτητή. Οι Μοίρες Καταδρομών έγραψαν ιστορία και πρόσθεσαν άλλη μια χρυσή σελίδα στον αιματοβαμμένο αγώνα σύσσωμου του Ελληνισμού για ελευθερία και ανεξαρτησία απέναντι στον προαιώνιο εχθρό του γένους.
Στη Διοίκηση Καταδρομών μας υποδέχεται μια ολιγομελής ομάδα αξιωματικών που μας ενημερώνουν για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και το γενικότερο πλάνο των αντικειμένων και δραστηριοτήτων που θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς. Κατευθυνόμαστε στο γραφείο του Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.
Ακολουθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα αναφορικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Διοίκησης Καταδρομών. Η Διοίκηση Καταδρομών τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε καθοριστικά και ουσιαστικά. Εκτός της αναβάθμισης στα υλικά και την υλικοτεχνική υποδομή όπως μας εξηγεί ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών αναβαθμίστηκε και βελτιώθηκε η ποιότητα του προσωπικού και κυρίως η εκπαίδευση.
Οι Μοίρες της Διοίκησης Καταδρομών αποτελούνται ως επί το πλείστον από επαγγελματικό προσωπικό και συγκεκριμένα τους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ). Η έλευση επαγγελματικού προσωπικού καλλιέργησε νέα πρότυπα και δεδομένα, στοιχεία απαραίτητα για μονάδες ειδικών δυνάμεων που καλούνται να δράσουν και να επιχειρήσουν σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Η επάρκεια επαγγελματικού προσωπικού προσέδωσε τον χρόνο και κυρίως μια μακροχρόνια επένδυση στο έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς.
Νευραλγικής σημασίας υπήρξε η πρόοδος που συντελέστηκε στην εκπαίδευση του προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών. Το νέο πεδίο βολής που πρόσφατα εγκαινιάστηκε είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας που διαρκώς συντελείται τόσο από την ηγεσία όσο και από το προσωπικό και τα στελέχη. Το κυριότερο στοιχείο είναι οι συνεκπαιδεύσεις με τις ξένες μονάδες ειδικών δυνάμεων και ειδικών επιχειρήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Φυσικά ιδιαίτερα στενή είναι η συνεργασία με το Ισραήλ. Όλες αυτές οι συνεκπαιδεύσεις προσέδωσαν τα απαραίτητα διδάγματα και συμπεράσματα για τη Διοίκηση Καταδρομών με τις ανάλογες προσαρμογές στα επιχειρησιακά δεδομένα της Εθνικής Φρουράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλειάδας γνώσεων που προσφέρουν οι Ισραηλινοί στην Διοίκηση Καταδρομών σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και αστικές περιοχές λόγω της εμπλοκής τους τόσο στη Δυτική όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.
Και οι Ισραηλινοί όμως βγήκαν πολλαπλώς κερδισμένοι από την συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και τη Διοίκηση Καταδρομών συγκεκριμένα αφού αξιοποίησαν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασκήθηκαν σε επιχειρήσεις με πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων τους σε ικανό στρατηγικό βάθος.
Στη Διοίκηση Καταδρομών υπάγεται εκτός των Μοιρών Καταδρομών και η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, η αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς. Η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων παλαιότερα γνωστή και ως Τμήμα Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ). Πρόκειται για μονάδα συγκροτημένη και οργανωμένα κατά τα πρότυπα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πλήρως επαγγελματική και ειδικής σύνθεσης. Η Μονάδα είναι σε στενή συνεργασία με τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και διεξάγει τις πλέον απαιτητικές και ιδιαίτερες ειδικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν αποστολές Direct Action (DA) καθώς και επιχειρήσεις κατηγορίας Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR).
Η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων ειδικεύεται στη διείσδυση με εναέρια μέσα διαθέτοντας πληθώρα επιλογών και εκτελώντας άλματα HALO (High Altitude Low Opening) και HAHO (High Altitude High Opening) για μεγαλύτερη ακτίνα διείσδυσης ανάλογα της αποστολής. Σημαντική είναι η συνεργασία της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων με την Διοίκηση Αεροπορίας και τις 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ελικόπτερα Mi-35P) και 460 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης (ελικόπτερα AW 139). Με τα παραπάνω πτητικά μέσα οι Καταδρομείς εκτελούν επιχειρησιακά άλματα καθώς και αποστολές αεροκίνησης καθώς και αεροαποβατικές ενέργειες.
Για την είσοδο ενός καταδρομέα στην επίλεκτη και εκλεκτή οικογένεια της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων απαιτείται ένα πολύ απαιτητικό σχολείο επιλογής και διαλογής προσωπικού.
Στον τομέα του οπλισμού η Διοίκηση Καταδρομών ενισχύθηκε με αποφασιστικό τρόπο.
Αποκτήθηκε νέος φορητός οπλισμός αποτελούμενος από βελγικά τυφέκια SCAR-L της FN Herstal καθώς και ισραηλινά TAVOR X-95 της IWI. Αμφότερα διαμετρήματος 5.56 x 45. Τα τυφέκια SCAR-L φέρουν τα σκοπευτικά ερυθράς κουκκίδας τύπου CompM4 της Aimpoint ενώ τα και TAVOR σκοπευτικά τύπου Μ5 της Meprolight. Τα SCAR-L διαθέτουν ως επιπρόσθετα παρελκόμενα εκτός των σκοπευτικών, καταδείκτες λέιζερ TRIZM-R και φακό X300U. Διατίθεται πολυβόλα NEGEV NG65 SF διαμετρήματος 5.56 x 45 και NG7 SF 7.62 x 51 τα οποία διαθέτουν πλήρη σειρά σκοπευτικών ημέρας και νύχτας. Ειδικότερα, red dot τύπου Μ5 και θερμικές NYX.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές εξοπλίζονται με τα τυφέκια Accuracy International AXMC .338 και τυφέκια Accuracy International ΑΧ50 με διόπτρες της Hensold τύπου 3,5-26×56 FF καθώς και τυφέκια SCAR-H TPR με διόπτρα S&B 3-12×50 PMII σε συνδυασμό με θερμικά και NV προσαρτήματα. Διατίθεται επίσης τυφέκια FN Herstal Mode 30-11 με διόπτρες S&B 3-12×50 PMII.
To σύνολο της Διοίκησης Καταδρομών φέρει νέου τύπου κράνη High Cut της βρετανικής Sarkar και κράνη Full Cut της επίσης βρετανικής RBR. Oι καταδρομείς φέρουν νέου τύπου εξαρτύσεις και φορείς πλακών της Warrior Assault Systems όπως οι Recon Plate carrier και οι 901 Elite Ops Chest Rig. Επιπροσθέτως, οι Καταδρομείς φορούν στολές των εταιρειών UFPro και ClawGear. Διατίθενται ακόμη και οι γνωστές κυπριακές παραλλαγές κατηγορίας multicam προσαρμοσμένες στα εδαφικά χρώματα της Κύπρου.
Σε επίπεδο λοιπής υλικοτεχνικής υποδομής υπήρξε υποδειγματική η βελτίωση των οπτικών και σκοπευτικών βοηθημάτων νύχτας προσδίδοντας πλήρη και στο ακέραιο ικανότητα του προσωπικού να ενεργεί τη νύχτα. Ως εκ τούτων, η Διοίκηση Καταδρομών διαθέτει διόπτρες της ελληνικής Theon τύπου Argus, Minimon της Metropolight καθώς και τις M972 της Econ Optics.
Για τις επόμενες 48 ώρες ακολουθεί μια αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή εμπειρία μαζί με τους Κύπριους Καταδρομείς. Το πρώτο αντικείμενο που παρακολουθήσαμε ήταν οι Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης. Ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο που αποτελεί τον πυρήνα των βολών των μονάδων καταδρομών. Ακολούθησαν βολές από τους Ελεύθερους Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) της Διοίκησης Καταδρομών που διακρίθηκαν για την ακρίβεια πυρών.
Έχει ήδη βραδιάσει και παρακολουθούμε ένα κατεξοχήν αντικείμενο ειδικών δυνάμεων και συγκεκριμένα των καταδρομών. Περίπολα καταδρομών σε ολιγομελές τμήματα πραγματοποιούν αποστολές ορεινής διείσδυσης και κρούσης επί του στόχου. Αποστολή τους είναι η καταστροφή με εκρηκτικά ευπαθών στόχων του εχθρού. Μολονότι, φαντάζει παρωχημένη πρακτική λόγω των δυνατοτήτων προσβολής στόχων με ακρίβεια από την Αεροπορία και το Πυροβολικό, εντούτοις για πλειάδα λόγων η παραπάνω ικανότητα πρέπει και επιβάλλεται να παραμένει υπαρκτή και από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων.
Το πλέον όμως απαιτητικό και ρεαλιστικό αντικείμενο που παρακολουθήσαμε ήταν των παρατηρητηρίων συλλογής πληροφοριών μέσα στη νύχτα. Το ξεχωρίσαμε γιατί η Διοίκηση Καταδρομών αντιλαμβανόμενη τον ρόλο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) αξιοποίησε τα ΜΕΑ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας προσπαθώντας να εντοπίσει τις θέσεις των καταδρομέων μέσα στη νύχτα με θερμικές κάμερες. Οι καταδρομείς εκτελούσαν αποστολές συλλογής πληροφοριών μέσα από καλά κρυμμένα και παραλλαγμένα παρατηρητήρια.
Παρά το γεγονός πως μείναμε αρκετές ώρες στο όχημα του ΚΣΕΔ Λάρνακας εντούτοις οι καταδρομείς δεν εντοπίστηκαν αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία δεν νικά πάντα το εδαφικό ανάγλυφο και τη φύση σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία που προκύπτει από την συνεχή εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι πως και εμείς εκπλαγήκαμε.
Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση Καταδρομών παρέλαβε πρόσφατα και δικά της ΜΕΑ ώστε να ανταπεξέρχεται και να καλύπτει πλειάδα επιχειρησιακών αναγκών.
Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε αθέατη κίνηση ελεύθερων σκοπευτών καθώς και αντικείμενο μάχης εκ του σύνεγγυς σε οικία έπειτα από δυναμική είσοδο με εκρηκτικά από τους άνδρες της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι καταδρομείς εκπαιδεύονται διαρκώς στο CQB (Close Quarters Battle) δεδομένου πως πρόκειται για ένα απαιτητικό αντικείμενο με πληθώρα τεχνικών και τακτικών προκλήσεων.
Η Διοίκηση Καταδρομών φυσικά ανοίγει νέους ορίζοντες με τον σχεδιασμό για συνεχή ανανέωση του υλικού. Στα προγράμματα που άμεσα αναμένεται να αποδώσουν είναι για νέα μέσα διείσδυσης και διαφυγής, οχήματα ειδικών επιχειρήσεων και φυσικά νέο οπλισμό αποτελούμενο και από βαρέα όπλα όπως τα αντιαρματικά. Στόχος είναι η διαρκής βελτίωση και εξέλιξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Καταδρομών.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο πυρήνας της σκέψης μας να επισκεφτούμε την Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα τη Διοίκηση Καταδρομών. Να προβάλουμε και να αναδείξουμε όλο το έργο που επιτελείται από την ηγεσία του ΓΕΕΦ και το πάντα φιλότιμο προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών. Αρρωγός και σύμαχος στη προσπάθεια αναβάθμισης της Διοίκησης Καταδρομών είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΓΕΕΦ που επιδεικνύει ιδιαίτερη προσήλωση και κατανόηση στις ανάγκες των Κυπρίων Καταδρομών.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για την ανέλιξη και την διαρκή αναδόμηση των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς ανάλογη με εκείνη ξένων μονάδων. Και αυτό είναι κάτι που διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι. Το άριστο επίπεδο της Διοίκησης Καταδρομών, το υψηλό φρόνημα του προσωπικού και το μεράκι για το λειτούργημα που επιτελούν υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού στον ανατολικό προμαχώνα του Έθνους μας.
Η επιστροφή μας στην Ελλάδα μας γέμισε τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες για το εξαιρετικό επίπεδο της Διοίκησης Καταδρομών. Το πρώτο μέρος του οδοιπορικού ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πλέον πολύ σύντομα θα ξανά επισκεφτούμε τη Κύπρο μας.
Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.