Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο-σχόλιο στάθηκε ένα video, που ανήρτησε χθες ο χρήστης «Salman IKS» και δείχνει την αναχαίτιση ενός αιωρούμενου πυρομαχικού Qasef, των ανταρτών Χούτι, από μαχητικό αεροσκάφος F-15 και βλήμα αερομαχίας (πιθανότατα AIM-120 AMRAAM) της Σαουδικής Αραβίας. Το περιστατικό ομοιάζει με την περίπτωση της αναχαίτισης τουρκικού UAV Anka στο Αιγαίο από ελληνικά F-16, υπό την έννοια τις χρήσης οπλικών συστημάτων που κοστίζουν αρκετά για την αντιμετώπιση μιας απειλής χαμηλού κόστους. Να σημειωθεί ότι εκτός των μαχητικών αεροσκαφών και των βλημάτων αερομαχίας η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί και βλήματα MIM-104 Patriot για την αντιμετώπιση αιωρούμενων πυρομαχικών (Qasef) φθηνών στην απόκτηση τους. Και καλά αν μια χώρα έχει τα οικονομικά μέσα να ξοδεύει για να αγοράζει δεκάδες ή εκατοντάδες πυραύλους AIM-120 και MIM-104 Patriot, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια δολάρια, αλλά τι γίνεται όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια; (το κείμενο συνεχίζεται μετά το Video)

Ας επιτρέψουμε όμως για λίγο στην Υεμένη. Η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2015 και μετά: Από τη μια πλευρά είναι οι κυβερνητικές δυνάμεις και από την άλλη οι Χούτι, ενώ παρουσία στη χώρα έχει και η Αλ-Κάιντα, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος. Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων, κατηγορεί το Ιράν ότι παρέχει στήριξη και οπλισμό στους σιίτες Χούτι. Οι Χούτι έχουν εξαπολύσει και εξαπολύουν επιθέσεις από αέρος στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και σε κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τα Qasef, αλλά και με τακτικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους. Για παράδειγμα, το Qasef-1 θεωρείται παράγωγο του ιρανικού Ababil-2. Σε μια πρόχειρη ανάλυση κόστους η ιστοσελίδα «The Drive» αναφέρει κόστος $ 29.000 ανά ώρα πτήσης για τα F-15 και κόστος $ 1 εκατομμυρίου για ένα βλήμα AIM-120C. Αντίθετα το κόστος του Qasef το εκτιμά σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Αυτή η «οικονομική» δυσαναλογία μεταξύ της απειλής και των μέσων αντιμετώπισης είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Η πρόκληση αυτή αφορά και την Ελλάδα, δεδομένης της επαναλαμβανόμενης χρήσης UAV από την Τουρκία σε αποστολές συλλογής πληροφοριών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολέμου, όπου τα τουρκικά UAV θα αναλάβουν και αποστολές προσβολής με τα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν, μπορεί να γίνει με δύο (2) τρόπους: Ο πρώτος είναι η απόκτηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου εντοπισμού και αναχαίτισης UAV, κάτι που εκ των πραγμάτων ενέχει κόστος. Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρήση μέσων μικρού οικονομικού κόστους για αναχαίτιση, δεδομένων και των οικονομικών της χώρας. Το περιστατικό του Απριλίου του 2019 όπου τέσσερα (4) ελληνικά F-16 παρακολούθησαν την πορεία του τουρκικού Anka είναι ενδεικτικό της λογικής χρήσης ενός μέσου και της αναγκαστικής χρήσης, εκ μέρους της Ελλάδας, μέσων με πολλαπλάσιο κόστος χρήσης. Κι αυτό σε καιρό ειρήνης, γιατί σε καιρό πολέμου η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) δεν θα έχει περίσσευμα μαχητικών αεροσκαφών.

Τι άλλο μπορεί να γίνει; Μια λύση είναι η χρήση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A Texan IΙ σε ρόλο αναχαίτισης των UAV. Και δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά μια λύση κοινής λογικής. Όχι ότι η χρήση των T-6A Texan II δεν έχει κόστος, αλλά το κόστος χρήσης τους είναι κλάσμα του κόστους χρήσης των F-16. Να σημειωθεί ότι 20 από τα 45 ελληνικά T-6A Texan II έχουν δυνατότητα να φέρουν όπλα (ατρακτίδα πυροβόλων και βομβών), μπορούν να πετάνε με μέγιστη ταχύτητα 586 χιλιομέτρων την ώρα (με τυπική ταχύτητα πλεύσης 515 χιλιόμετρα την ώρα), σε μέγιστο ύψος 31.000 πόδια (9.449 μέτρα) και σε απόσταση 1.610 χιλιομέτρων. Οι επιδόσεις αυτές επιτρέπουν τη χρήση τους ως κυνηγοί των τουρκικών UAV: To Anka επιχειρεί σε μέγιστο ύψος 30.000 ποδών με μέγιστη ταχύτητα 250 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το Bayraktar επιχειρεί σε μέγιστο ύψος 27.000 ποδών με μέγιστη ταχύτητα 222 χιλιόμετρα την ώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα Aksugun και Akinci τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε μέγιστο ύψος 35.000 και 40.000 ποδών αντίστοιχα.

Όχι ότι η λύση της χρήσης των T-6A Texan II δεν ενέχει προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και ρίσκο. Η χρήση των τουρκικών UAV κατά μήκος της μεθορίου στο Αιγαίο, πάνω από τα ελληνικά νησιά, σημαίνει, προκειμένου να υπάρχει άμεση αντίδραση από την Ελλάδα, τη μετεγκατάσταση των T-6A Texan II ανατολικά, δηλαδή εγγύτερα στα τουρκικά F-16 κάτι που αποτελεί και ρίσκο για την ασφάλεια των ελληνικών αεροσκαφών. Γενικά, η αναβάθμιση των T-6A Texan II στο επίπεδο AT-6E Wolverine, που πρόσφατα παρέλαβε η Αμερικανική Αεροπορία, θα αποδώσει στην ΠΑ ένα πολύτιμο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων: Εκπαίδευσης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αναχαίτισης UAV, περιπολίας, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Εξίσου σημαντική η ικανότητα του AT-6E Wolverine να μοιράζεται και να διαβιβάζει δεδομένα και πληροφορίες σε άλλες φίλιες πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση των τουρκικών UAV με έναν τρόπο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά.

Περισσότερα για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του AT-6E Wolverine, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί δυνητική επιλογή αναβάθμισης των ελληνικών T-6A Texan II, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Το ερώτημα είναι σε ειρηνική περίοδο θα διατάξει κάποιος κυβερνητικός (της οποίας κυβερνησης)είτε το F16,είτε το ΑΤ6,να καταρρίψει το οποίο τουρκικό Μ.ε.α.,που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος,με σκοπό να διενεργήσει κατασκοπια?
  Γιατί να τα κοιτάς από ένα F16 η`ένα ΑΤ6,η`ένα οποιοδήποτε άλλο μαχητικό δεν κάνεις τίποτε,μόνο ευρώ σπαταλάς.

 2. Τα Texan II είναι πολύ εύκολος στόχος.

  Μία λύση είναι επίσης φθηνά ανεπάνδρωτα που θα έχουν κάποια ζεύξη δεδομένων, μιά μέτρια κάμερα TV ή και υπερύθρων, και κάποιους φτηνούς πυραύλους.

  Σκέφτομαι, όταν έρθουν οι MICA NG τι θα γίνουν οι αισθητήρες των MICA που θα αποσυρθούν?

  Μήπως να προτείνουμε στους Γάλλους ένα πρόγραμμα πυραύλων χαμηλών κινηματικών επιδόσεων, χαμηλού κόστους που θα χρησιμοποιούν τους αποσυρόμενους αισθητήρες των MICA ?? Ή και όχι μόνο τους αποσυρόμενους ων MICA, ίσως να φτιάξουμε κι εμείς φθηνούς αισθητήρες που απλά να χρησιμοποιούν την ίδια διεπαφή ίσως, οπότε βάζει κάποιος όποιον αισθητήρα είναι διαθέσιμος. MICA ή made in Greece ψευτομίκα. Μασκαρομίκα 🙂 Γελάω γιατί θυμήθηκα το προφητικό τραγούδι του Μηλιώκα, Γκρέκο μασκαρά 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=yzZhdWbXfQU

  Δρόνοι θηρευτές τουρκοδρόνων. Ωραίο μου ακούγεται.

   1. @CK
    Χμμ, ναι, αργούν λίγο ε?
    Η ιδέα πάντως είναι καλή, έστω και για το μέλλον.

    Θα την προωθήσω λίγο.

    Πες λοιπόν οτι μόνοι μας ή με βοήθεια φτιάχνουμε τους φθηνούς πυραύλους.

    Το επόμενο βήμα είναι δρόνοι οπλισμένοι με αυτούς τους πυραύλους αλλά πλήρως αυτόνομοι, με AI. Περιπολούν σε κάποιο καθορισμένο χώρο, κι αν εντοπίσουν αερόχημα στον χώρο ευθύνης τους (ή ενημερωθούν μέσω ζεύξης), το κυνηγούν και το μπουμπουνίζουν.

    Ο δρονοχειριστής απλά θα επιβλέπει και θα σχεδιάζει τους χώρους περιπολίας..

    Μπορούμε να αρχίσουμε πειραματικά με κλέφτες σιδηροτροχιών, καλωδίων, τύπους που κάνουν παράνομες αμμοληψίες, ρίψεις μπαζών κλπ.

    Δε κάω πλάκα, σοβαρά μιλάω.

  1. Έχουν πει, ότι ο Mica, μπορεί να αναβαθμιστεί σε NG. Και αυτό θα πρέπει να κάνουμε.
   Σε άλλη περίπτωση, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τους αισθητήρες.

 3. Εκει που ποναει απαντας για αρχη.
  Επεκταση σε 12 ναυτικα μιλια της αιγιαλιτιδας ζωνης σε ολη την επικρατεια και
  οριοθετηση ΑΟΖ με την Κυπρο.
  Ατυπο αλλα λειτουργικο εμπαργκο στα Τουρκικα προιοντα και προσκομματα
  στην ευρωπαικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας.
  Τερματισμος ΜΟΕ και Ελληνοτουρκικων συνομιλιων και κανεις κατανοητο μονο
  στο ΝΑΤΟ οτι θα αντιμετωπιστουν με καταρριψη οποιες παραβιασεις γινουν απο
  Τουρκους, Πακιστανους.

 4. Η λύση είναι απλή. Έχουμε ελληνικά uav (LOTUS), έχουμε ελληνικούς αισθητήρες και οπτικά να τους βάλουμε, έχουμε κινητήρα ελληνικής κατασκευής να τους βάλουμε. Το μόνο που λείπει είναι τα όπλα. Η προσθήκη ενός μικρού πυροβόλου δεν θα ήταν δύσκολη υπόθεση. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποια εταιρία (MBDA πχ) και να ζητήσουμε την ανάπτυξη ενός μικρού και φθηνού πυραύλου αέρος-αέρος αν δεν μπορούμε να τον κάνουμε μόνοι μας.

  Σε ένα σοβαρό κράτος βέβαια όλα αυτά θα ήταν αυτονόητα. Εδώ όμως είναι Ελλάδα.

  1. @Fotis Fokas
   ακριβώς !!!!!!
   Ανάπτυξη ενός μικρού και φθηνού πυραύλου αέρος-αέρος, ένας μετρίων επιδόσεων δρόνος που θα φέρει τους πυραύλους, κάποιους αισθητήρες και μια ζεύξη δεδομένων, κι ένα καλό σύστημα επιτήρησης.

  2. Ακομη κι αν μπορουσε να αναγνωρισει να ελιχθει κ να στοχευσει εναεριο στοχο απο μονο του πραγμα απιθανο ή εστω αν θεωρησουμε οτι θα ειναι τηλεκατευθυνομενο απ το εδαφος, σε μετριου μεγεθους uav ή rpv πυροβολο πολυ απλα δεν μπαινει, δεν εβαλε κανενας αλλωστε εξαιτιας οχι τοσο του βαρους αλλα λογω των τριγμων και της ανακρουσης απο τις βολες που θα επιφερουν μειωση ταχυτητας κ δυσκολια-απωλεια ελεγχου με κινδυνο απωλειας στηριξης=πτωση.
   Ειναι πολυ πιο ευκολο ενα soft kill π.χ. με παρεμβολεα αν προκειτε για τηλεκατευθυνομενο να παει δλδ διπλα του του και να το «τυφλωσει» ή εστω μια καταρριψη με κ/β stinger που ειναι διαθεσιμος, φτηνος και κυριως αξιοπιστος καθως εγγυατε καταρριψη ενος μικρου μη ελισσομενου στοχου.
   Αν παρθει μια τετοια αποφαση να βαλουμε δλδ ενα φτηνο stinger σε ενα RPV τηλεκατευθυνομενο τοτε μπορει να γινει σε ελαχιστο χρονο κ χωρις πολλα πολλα παρε δωσε με εξωτερικο με πτι αυτο σημαινει.
   Γενικα η καταρριψη UAV δεν ειναι δυσκολη (δες Ιραν) η αποκαλυψη τους ομως …

   1. Για την αποκάλυψη τους θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε έναν αριθμό ραντάρ ELM-2084 MMR από το Ισραήλ (7.5 εκατομμύρια ευρώ το ένα). Με 10-15 τέτοια τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία τίποτα δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Αφού αυτά τα ραντάρ είναι ικανά να εντοπίσουν βλήματα πυροβολικού τότε σίγουρα θα μπορούν να εντοπίσουν και UAV/UCAV.

    1. Νομίζω ότι γι’ αυτή τη δουλειά, καλύτερα θα είναι τα Giraffe 1X.
     Σχεδιασμένα και για παρατήρηση τέτοιων μικρών στόχων.
     Δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να απασχολήσεις μεγάλα ραντάρ για τη δουλειά αυτή

    2. @ Fotis Fokas + Μπαμπης,

     Αντι για πυροβολο μπορει ανετα να μπει βαρυ πολυβολο 12,7 η 7,62 χιλιοστων.

     Οι Ρωσοι εχουν ηδη παρουσιασει σε βιντεο ενα μικρο drone που φερει τυφεκιο Καλασνικοφ και πυροβολει στοχους (μπαλονια) και τα καταστρεφει ενω πεταει, επομενως σιγουρα γινεται.

     Εναλλακτικα θα μπορουσαν να φερουν πυραυλους οπως ο Stinger που ειναι φθηνοι και με μικρο βαρος.

     Θα επρεπε επισης να εξοπλισουμε με Stinger τα ελικοπτερα Kiowa warrior και τα Apache οπως κανουν οι ΝοτιοΚορεατες.

 5. Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε κάποια πολιτική επανάχρησης των αποσυρόμενων πυραύλων και αισθητήρων σε συνεργασία με τις εγχώριες ιδιωτικές και δημόσιες αμυντικές βιομηχανίες.

 6. Η αναλογια σας δεν ειναι πολυ ακριβης. Τα drone καμικαζι που χρησιμοποιουν οι ανταρτες Χούτι κατα της Σαουδικης Αραβιας εχουν κοστος της ταξεως των 10.000 $$. Το Bayraktar εχει κοστος της ταξεως των 5.000.000 $$ και υπ΄οψιν οτι τα κρισιμα υποσυστηματα εισαγονται, και η τουρκικη προστιθεμενη αξια ειναι μικροτερη απο οση προπαγανδιζουν οι Τουρκοι. Και το ΑΝΚΑ δεν πρεπει να ειναι πολυ φθηνοτερο. Δεν ειναι τοσο φθηνα λοιπον. Και οι Τουρκοι δεν εχουν αμετρητα: Καπου 100 Bayraktar και 50 ΑΝΚΑ. Αξιζει να σηκωσει κανεις μαχητικο για να τα ριξει. Δεν χρειαζεται φυσικα να χρησιμοποιησει MICA, AMRAAM ή IRIS-T, αρκει ενας παλιος καλος φθηνος ΑΙΜ-9, ή ακομα καλυτερα, το πυροβολο του αεροσκαφους. Και εννοειται οτι και τα Τ6 Texan τα ριχνουν πολυ ευκολα.
  Σε οτι αφορα την αεραμυνα, αρκει το OSA Gecko και το ΑSRAD, αντε και κανενα ΤOR M1.
  Υπ ‘οψιν οτι τα ιπταμενα μπουζούκια του Σουλτάνου εχουν αστειες κινηματικες επιδοσεις, και ειναι πολυ αμφιβολο αν θα προλαβουν να απομακρυνθουν.
  Βεβαιως καλο ειναι να ληφθουν μετρα και για την αντιμετωπιση φθηνων drones καμικαζι, τα οποια θα επιπεσουν εναντιον μας σε μεγαλους αριθμους. Οι Τουρκοι συντομα θα τα αποκτησουν και αυτα, αν δεν το εχουν κανει ηδη.

  1. Συμφωνώ και θεωρώ ότι το πιο φθηνό τζετ με σύστημα αυτοπροστασίας και διαθέσιμα μπόλικα πυραυλάκια (px Magic2) είναι το Μ2000 Egm.

  2. Το κόστος των Bayraktar ακούγεται ότι έχει πέσει στο 1/10 αυτού που αναφέρεις. Το πόσο τα πουλάνε σε Λίβυους και Ουκρανούς είναι άλλο θέμα.
   Τα ΑΝΚΑ είναι σαφώς ακριβότερα, καθώς είναι μεγαλύτερα και με περισσότερες δυνατότητες.
   Και σαφώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα drone αυτοκτονίας Qasef με ένα εξελιγμένο UCAV MALE. Tο δεύτερο πρέπει να καταρίπτεται ανεξαρτήτως κόστους.
   Φυσικά και τα τύπου Qasef πρέπει να καταρίπτονται, αλλά εδώ αρκεί ένα Iron Dome δίπλα στις κρίσιμες εγκαταστάσεις.

  3. @NF αμφιβάλλω αν τα OSA μπορούν να τα δούν καν στο ραντάρ τους και δεύτερον το MAM-L έχει εμβέλεια 15 χλμ . Τα φάγαν τα ψωμιά τους πρέπει να φύγουν άμεσα όλα τα ΟΣΑ και αναβάθμιση στα ΤΟΡ

   1. @swan10908
    Και το ΟSA εχει βεληνεκες 12-15 km.
    Και βεβαια μπορουν να τα δουν. Αυτα τα drones εχουν πολυ μεγαλυτερο ηλεκτρομαγνητικο ιχνος απο οτι νομιζουν ορισμενοι, πρωτον διοτι εχουν μεγαλο ανοιγμα πτερυγων, και δευτερον διοτι εχουν ελικα.
    Και βεβαια τα καταρριπτουν ανετα
    https://amynagr.blogspot.com/2019/12/osa-akm-uav.html

    Δεν κατανοω το φοβο για τα τούρκικα ανεμόπτερα.

    @Παναγιωτης
    Εχω βαρεθει να λεω οτι το Iron Dome εκτος απο πανακριβο ειναι και εντελως αχρηστο για εμας. Για τα drones καμικαζι υπαρχουν καλες και οικονομικες λυσεις.

     1. Η FOS έχει υπογραφει από το 017 αλλα έχει κολλήσει για διαφορους λόγους
      Δεν επεκτείνομαι διότι είμαστε εκτος θέματος
      Aμα googlareis θα δεις τις λεπτομέρειες

 7. Ξέρει κανείς αν υφίστατε UAV οπλισμένου με πυροβόλο (όπως πχ του Απάτσι), που να μπορεί να επιχειρεί εναντίων άλλων UAV;

 8. Το είχα προτείνει με τους ΑΙΜ-9 L και AIM-7 δεν ενδιαφέρθηκε κανείς!
  Το άλλο είναι τα πυροβόλα των 57 χιλιοστών με αγορά από την Κίνα.
  Με πατέντα αυτόματης γέμισης με 6 ή 8 γεμιστήρες για πολλές χρήσεις.

  Τώρα αν νομίζει κάποιος πως θα είναι τόσο εύκολο σε περίπτωση πολέμου
  να κάνει ότι λέει το άρθρο λυπάμαι αλλά δεν γίνετε.
  Δεν θα μπορούσαμε νομίζετε να φτιάξουμε με χαμηλό κόστος αεροπλάνο
  με δυνατότητες μάχης;

  Όσο για τους πυραύλους που προ ανέφερα με ένα φτηνό ραντάρ και εκτοξευτές ΜΚ-29
  μεταχειρισμένους υπάρχουν δεκάδες θα μπορούσαμε να είχαμε με χαμηλό κόστος ΑΑ σύστημα
  Συν τους ΑΙΜ-9 L με IFF από τα αποσυρόμενα αεροπλάνα και ασυρμάτους και το σύστημα
  ημιενεργής καθοδήγησης από τα F-4.

  1. Καλα ολα αυτα αλλα εχω μια ερωτηση. Τα τουρκικα drone θα χρησιμοποιηθουν για πρωτο πληγμα ? Προσωπικα πιστευω οτι περισσοτερο θα χρησιμοποιηθουν τα F16 παρα τα drone απο τους Τουρκους. Επισης το αρθρο δεν απανταει πως θα επιβιωσει ενα Texan στο Ανατολικο Αιγαιο την στιγμη που θα το Αιγαιο στον αερα θα εχει παρει φωτια. Τελος εαν θελουμε οντως να καταριψουμε τα bayraktar ενα καταπληκτικο drone ειναι το nightwarden της Textron. Εκτοξευεται απο καταπελτες που σημαινει οτι μπορει να επιχειρει παντου και να κρυβεται ευκολα σε νησια και νησιδες και εχει ωφελιμο φορτιο 27.5 κιλα κατω απο καθε φτερο, εαν βαλεις SATCOM το φορτιο πεφτει στα 13.5 κιλα. Αρα βαζεις stinger και τα μικροσκοπικα πυρομαχικα Pyros. Η προσεδαφιση γινεται σε αεροδιαδρομο το πολυ 2 μετρων με καλωδια σαν αυτα στα αεροπλανοφορα. Κοστος γυρω στα 2 εκατομυρια.

   1. Ρε συ Διονυση, σοβαροι να ειμαστε. Δηλαδη να παρουμε drones για να κανουμε dronoμαχίες με τους Τουρκους; Λιγα παλαια F-16 Block 30 ειναι υπεραρκετα για να ριξουν σαν τις μυγες ολα τα τούρκικα drones. Και μαλλον δεν θα χρειαστουν καν πυραυλοι, αρκει το πολυβολο τους.
    Καταλαβαινεις οτι μιλαμε για αεροοχηματα πιο αργοκινητα και απο ελικοπτερο Σινούκ; . Καταλαβαινεις οτι ολο τους το οπλικο φορτιο ειναι δυο πυραυλακια 20 κιλων; Και ουτε ειναι δυσκολα στον εντοπισμο τους οπως λενε, ουτε εχουν πια τοοοοσα πολλα, καπου 150 εχουν.
    Δεν το πιστευω οτι εχετε θαμπωθει ολοι τοσο πολυ απο τα ιπταμενα μπουζούκια του Σουλτάνου.

    1. Προσωπικά δεν έχω θαμπωθεί, απλά προσπαθώ να ρίξω μια ιδέα για φτηνές λύσεις αντιμετώπισης τέτοιων απειλών. Επίσης αερομαχίες με drone δεν είναι και πολύ μακριά. Ωραία η ιδέα για τα block 30, αλλά δεν γνωρίζω για την επιβιωσιμότητα του στο Ανατολικό Αιγαίο. Προσωπικά πάντα σκέφτομαι κάποια πράγματα που μου είχε πει ένας ενεργός αξιωματικός που είχε υπηρετήσει στη Λέσβο. «Τα νησιά θα καούν και τα μόνα που θα επιβιώσουν είναι τα υποβρύχια και ότι πετάει», «H σωτηρία των αμυνόμενων στα νησιά θα ήταν ένας συνδυασμός από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και υπόγειες στοές με δυνατότητες αντεπίθεσης». Εξού και η ιδέα για drone από καταπέλτες όπως έχουμε για τα Sprewer. Εάν υπάρχει κάποιος να τα διαψεύσει αυτά έχει καλώς, από εκεί και πέρα δεν μπορώ να εκφέρω προσωπική άποψη διότι δεν έχω τις απαραίτητες πληροφορίες.

 9. Υπαρχει τροπος να ριξεις drone με παρεμβολες?
  Να το τυφλωσεις δλδ ή να τρελανεις τα συστηματα του ωστε να πεσει?

  Με τον τροπο αυτο εκτος του οτι το εχεις «καταρριψει» δεν υπαρχει τροπος θεωρω να το αποδειξει ο αντιπαλος σου αρα να σε κατηγορησει για πολεμικη/εχθρικη ενεργεια.

  Ουπς δεν ξερουμε τι εγινε λυπουμαστε παρα πολυ αν θελετε μπορουμε να βοηθησουμε στην ερευνα και ανελκυση ιδιως αν ειναι σε εθνικα χωρικα υδατα.

 10. https://www.lykavitos.gr/i-ritra-gia-tis-4-fregates/
  Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών από το ΥΕΘΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει αν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν διασφαλίσουν το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού στο μεσοδιάστημα μέχρι τη ναυπήγησή τους.

  Πριν από λίγες ημέρες πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας για να συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με τη μεγάλη προμήθεια.Η ηγεσία του ΥΕΘΑ του διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αξιολογήσουν την προσφορά αν δεν περιλαμβάνει την ενοικίαση δύο πολεμικών πλοίων τύπου FREMM για το διάστημα των τεσσάρων ετών που μεσολαβεί μέχρι να ναυπηγηθούν οι φρεγάτες.

  Οι Γάλλοι, οι οποίοι στην αρχή συμφωνούσαν με την ενοικίαση των FREMM, τώρα άρχισαν να κάνουν νερά, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες, όμως, απορρίπτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι, βέβαια, είναι περισσότερο ειλικρινείς.

  Όταν το ΥΕΘΑ τους πρότεινε να περιλαμβάνει η πρόταση και την ενοικίαση δύο σύγχρονων πολεμικών πλοίων για τις ανάγκες του ναυτικού μέχρι να κατασκευαστούν οι φρεγάτες, απάντησαν ότι κάτι τέτοιο θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τους Τούρκους, οι οποίοι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

  Οι Αμερικανοί πρότειναν δύο πολεμικά πλοία παλαιότερης γενιάς, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και γι’ αυτό το ΥΕΘΑ απέρριψε αυτήν τη λύση.

  Σε μια προσπάθεια να πιέσει Αμερικανούς και Γάλλους το ΥΕΘΑ είναι αποφασισμένο να συζητήσει σοβαρά και να ζητήσει μη δεσμευτικές προσφορές από Ολλανδούς και Βρετανούς.

  Αδιάφοροι προς το παρόν για την προμήθεια των φρεγατών εμφανίζονται οι Γερμανοί με δεδομένο ότι η ThyssenKrupp αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις γιατί συμμετείχε στη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο επίμαχο διάστημα της ναυπήγησης των υποβρυχίων και στη συνέχεια τα εγκατέλειψε με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

  Τι έχουμε εδώ?
  Οι αμερικανοί δεν δίνουν 2 ΑΒ και το δηλωνουν ξεκαθαρα οτι δεν θελουν να διαταραξουν τις ισορροπιες αναμεσα σε εμας και τη τουρκία. (προς τιμή τους αν το ειπαν αυτο ξεκάθαρα , αν και τους κραζω συνέχεια η αλήθεια να λεγετε).
  Τικο δεν θελουμε απο οτι αφηνει το ρεπορταζ τα εννοηθει.
  Παμε παρακατω οι γαλλοι μια δινουν μια δεν δινουν 2 φρεμμ.
  Αυτοι δεν ειναι σαν τους αμερικανους θελουν να διαταραξουν το ισοζυγιο ισχυος υπερ μας.
  Προφανως θα πονεσει ο γαλλικος στολος αν δωσει 2 απο τις 6 φρεμμ.
  Ειναι αδικο προς τους γαλλους αυτο.
  Εχουμε την απαιτηση να μας δωσουν το 1/3 απο τις φρεμμ και επειδη δεν τις δινουν χαλιέμαστε.
  Οι αμερικανοι που δεν δινουν 2 ΑΒ απο τα 62 τί είναι τότε?
  Δεν μας δινουν οι αμερικανοι 2 ΑΒ, δεν μας δινουν οι γαλλοι 2 φρεμμ,
  οι γερμανοι παρα τις σαχλαμαρες που γραφοταν οτι εχουν δυνατη προταση επιβεβαιωνετε οτι ειναι εντελως εκτος
  Παμε σε αγγλους και ολλανδους.

  Θεωρω οι αγγλοι πιο δυσκολα (εκτος ΕΕ) οι ολλανδοι με καλυτερες πιθανότητες.
  Αρα πρεπει να ζητησουμε 2 type45 απο τους αγγλους και 2 De Zeven απο τους ολλανδους και αν μας αρνηθούν και αυτοί (που φυσικά θα αρνηθουν) πρεπει να τους απορρίψουμε κι αυτους?

  Ρε μπας και δε θελουν να παρουν φρεγατες? Τι ειναι αυτά που ζητανε?

  1. Οι άνθρωποι είναι μ*****ς. Ξαφνικά το δικό μας πρόβλημα πάμε να το φορτώσουμε σε άλλους και θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να εξυπηρετήσουν όπως θέλουμε εμείς? Τι είναι αυτά?!?!

   Και πάει στο διάολο, οι Αμερικάνοι έχουν τεράστιο στόλο, ζητάμε σοβαρά από τους Γάλλους να διαλύσουν τον δικό τους για να εξυπηρετήσουν εμάς? Στην καλύτερη περίπτωση να τους υπογράψουμε ρήτρα αμυντικής συνδρομής και να τους ψήσουμε να έχουν φρεγάτες στην περιοχή.

  2. Ίσως να μη θέλουν όντως να πάρουν πλοία, αλλιώς θα μπορούσαν να ρωτήσουν τους Γάλλους αν πουλάνε τις 2 FREMM αντί να συζητάνε για προσωρινή λύση που θα επιστραφεί στους Γάλλους. Η ιδέα για τις FREMM μπάζει γενικά,αφού σε περίπτωση που γίνει μια στραβή και πάνε στον πατώ της θάλασσας θα πρέπει να πληρωθούν, αφού είναι αμφίβολο ότι θα δεχόταν μια Lloyds να ασφαλίσει πολεμικά πλοία.

  3. @Romeo60

   Αυτό που ζητάμε, δλδ δύο πλοία πρώτης γραμμής (και καλύτερα απο αυτά που θα παραγγείλουμε) μέχρι να παραδοθούν τα νέα μόνο οι Αμερικάνοι το μπορούν. Οι Γάλλοι 6 ΦΡΕΜΜ έχουν όλες κι όλες.

  4. Επειδη εργαψε κατι καποιος σε ενα σάιτ δε σημαίνει τιποτα.

   Το «θελουμε Τικο – δεν θέλουμε Τικο» δε σημαίνει τίποτα.
   Το ΠΝ και η κυβέρνηση, δεν είναι ένα άτομο είναι πολλά και οι απόωεις είναι πολλές και διάφορες. Βέβαια στην Ελλάδα μας αρέσει αν απλοποιούμε πολύπλοκες καταστάσεις με ισοπέδωση. Συνηθες το φαινόμενο.

   Το να μη θέλει το ΠΝ Τικο σημαίνει να μη θέλει έτοιμη καθαρόαιμη και οικονομική λύση ΑΑΠ.
   Ναι. Οικονομική. Γιατί όταν θές 4+ δις για 4 πλοία ΑΑΠ που θα μείνουν σε υπηρεσία 30 χρόνια, + τα βληματά τους, το να πάρεις 4 τσάμπα για 15 χρόνια και να σου στοιχήσουν μονο τα βληματά τους (και αν) και η χρήση τους είναι σαφώς οικονομική επιλογή.

   Για μένα είναι προφανές οτι το ΠΝ δεν είναι αυτό που ήταν.
   Έχουμε να κάνουμε με καρεκλοκένταυρους δημοσίους υπαλλήλους και η επιστολή των 55 είναι ενδεικτική αυτού.
   Εκείνοι που υπέγραψαν ήταν ε.α.. Παλιες δλδ καραβάνες. Έζησαν Ιμια, έζησαν τι σήμαινε να έχουμε τα Adams.
   Και πάλι, υπέγραψαν εκέινη την παπάτζα.

   Δεν υπάρχει καμία ελπίδα οτι οι τωρίνοι, οι εν ενργεία είναι καλύτερη. Μόνο το αντίθετο. Ειδικά μετά απο 5.5 χρόνια Τσίπρα. Δεν αμφιβάλλω καθόλου οτι έχουμε να κάνουμε και με εσωτερικές κομματικού σωλήνα πολεμικές κάθε είδους πέραν του αδιαμφισβήτητου δημοσιουπαλληλισμου.

   Ας θυμηθουμε πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά έδρασε το ΠΝ με την αγορά των ΜΕΚΟ και S και ποσο γρήγορα κινήθηκε για τα υπόλοιπα μεταχ πλοία που μας έβγαλαν μία ειοκσαετία και έχουν ακόμα δρόμο με τα μυαλά που κουβαλάνε μερικοί.

   Σήμερα, κοιμούνται όρθιοι. Και με πολλαπλασια απειλή, τόσο σε αριθμους όσο σε ποιοτητα αλλά και νέες διαστάσεις. Μη μιλήσω για τις SV που χαιρομαστε για τα καινουργια πλοια που τα πληρωσαμε διπλα λεφτα και έιναι ηδη εκτος εποχης.

   Με τα επιπλεον χρήματα που δωσαμε μπορουσαμε να ειχαμε παρει κορβετες και σημερα ο στολος να ηταν σε πολυ καλυτερη μοιρα. Αλλα κριτικη στην Ελλαδα δεν ασκει κανεις. Ο ειδικος Τυπος δεν μπορει να μιλησει ασχημα για τους εργοδοτες του και ο πολιτης που ασχολειται με τα Αμυντικα θεματα ειναι συνηθως πωρωμενος και έχει τατουαζ τον Λεωνιδα στην πλατη.

   Θα πορευτουμε λοιπον για αλλη μια φοα με το παραλογο του παρασιτισμου. Και ως συνηθως, θα δημιουργησουμε νεκρους που θα τους βαφτισουμε Ηρωες οπως καναμε με τα Ιμια που ακομα, 25 χρονια μετα πετανε οι συμπολιτες μας με τα ιδια ελικοπτερα.

   Αλλα ναι. Μη ξεχάσουμε να βαφτισουμε το επομενο πλοιο Γιαλοψο. αυτο έχει σημασια.
   Τους νεκρους τους τιμαμε περισσοτερο απο τους ζωντανους. Ειναι φτηνοτερο.
   Ντροπη μας.

   1. Καλα πιστέυεις ότι θα πάρεις τικο με SM-2?
    Αφου οι αμερικανοι το λενε ξεκαθαρα δεν σου δινουν ΑΒ για να μην διαταραξουν τις ισοροπιες με τη τουρκια, γιατι να σου δωσουν τικο που εχει την ιδια και λιγο μεγαλύτερη δύναμη πυρός με ΑΒ?
    Παλι δεν διαταρασονται οι ισοροπιες.
    Τα τικο προφανως και ερχονται οχι μονο χωρις τομαχωκ αλλα και χωρις SM-2 για να μην ερεθιστουν οι τουρκοι. το λενε ξεκαθαρα οι γιανκηδες ειναι ειλικρινεστατοι σε αυτο.
    Λογικα ερχετε με τα μισα κελια (τι να τα κανει ολα?) να μπορουμε να βαλουμε 60 essm, που ουτε και τοσους θα βαζαμε.
    Εχει κοστολογηθει ενα τετοιο θηριο απο τους ναυταιους λογικα, μονο με essm δεν αξιζει τα λεφτα που θα ριξεις πανω του για ουτε 10 χρονια, χωρια το τερατιο ετησιο κοστος χρησης.
    Επισης πολυ ευαλωτο σε υποβρυχια.

    1. @ Romeo
     Ποιος σου είπε ότι οι Αμερικανοί δεν δίνουν sm-2;Εδω και χρόνια είναι αποδεσμευσιμοι Τα ΑΒ δεν τα δίνουν γιατί τα χρειάζονται όχι για να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί, ενώ τα tico αποσυρονται.Οι sm-2 μπορεί να είναι οπλισμός και σε πλοία μη αμερικανικά πχ ολλανδικά η βρετανικά.

   2. +1

    Θα έπρεπε ήδη να ξέρουν ποσά πλοία χρειαζόμαστε, να γίνει αναπροσαρμογή όπου χρειαστεί, αν αυτού, θέλουν και στολο από 17 φρεγάτες και και και. Gowing των 3100t και πολύ τους είναι. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι αφενός, αφετέρου δεν θα εξαφανιστεί η χώρα με τον στόλο που ονειρεύονται στο ΠΝ σε περίπτωση που δεν αποκτηθεί.

  5. Όταν μετά μας λένε ότι οι cassard είναι καλύτερες από τα πλοία που έχουμε, έχουν άδικο? Αυτό που θέλουμε είναι σας της αγγελίες ζητώ να μου χαρίσουν.

  6. @ Romeo60

   Και βεβαια θελουν φρεγατες αλλα Fremm ή Arrowhead 140.
   Ετσι με την ενδιαμεση λυση ή θα αναγκασουν την Γαλλια να δωσει και Fremm ή θα
   στραφουν χωρις να μας κρατανε κακια οι Γαλλοι, στους Ιταλους και στους Αγγλους.
   Λογικα παρακαλανε να μην δωσει Fremm η Γαλλια γιατι ειναι πιο προσαρμοσιμοι
   οι Ιταλοι και οι Αγγλοι στις αναγκες μας.
   CAMM και TACTICOS και χαμηλοτερες τιμες.
   Ο θειος ουτε κατα διανοια δεν παιζει στις σκεψεις τους,
   απλα ευγενικα αφηνουν τον βιβλιοπωλη να ζει το ονειρο του.

  7. Romeo60
   Λοιπον to link που ποσταρες μου επιβεβαιωνει κατι που με προβληματιζει απο καιρο, ως προς αυτη την διαβοητη »ενδιαμεση λυση» κ την υποχρεωτικη της διασυνδεση με το κυριο προγραμμα. Δλδ, εαν, στην τελικη ειναι μια πολυ ωραια εξοδος – ακυρωση – αναβολη του προγραμματος (πες το οπως θες). Ζηταμε πραγματα που ξερουμε οτι ο αλλος δεν μπορει να μας τα παρεχει εκ των πραγματων. Εαν δεν μας τα δωσει, τοτε πεταμε την μπαλα στην εξεδρα. Επισης αν σκεφτονται να παμε σε προωρες φετος, ειναι δυνατο να υπογραψουν φρεγατες? Επισης δεν πιστευω, απο τη στιγμη που δεν μπορουν οι Γαλλοι να σου δωσουν βαρβατη ενδιαμεση λυση που θελουν στην τελικη να σε κανουν γατουλη, οτι θα σου δωσουν κ οι υπολοιποι σοβαρη ενδιαμεση λυση.

 11. Αυτο που πιστευω οτι χρειαζεται ειναι ενα ΜΕΑ με ενισχυμενη ατρακτο και υπερενισχυμενες πτερυγες, αεριωθουμενο με 1 ή 2 κινητηρες, σχεδιασμενο να πετα ψηλοτερα απο τα Τουρκικα ΜΕΑ καθοδηγουμενο απο ρανταρ εδάφους, να τα εντοπίζει οπτικά με τους αισθητήρες του και μετά να πέφτει πάνω τους απο ψηλά με ταχύτητα.

  Είναι πιο εύκολο στην κατασκευή απο ενα α/φος που θα φέρει όπλα, πολύ οικονομικότερο και στην εξελιξη και στην κατασκευη αλλά και στη χρήση, και το βασικότερο, δεν περιλαμβάνει πυρ.
  Αυτο το τελευταίο είναι υψίστης σημασίας σε χαμηλης εντασης επιχειρήσεις αφού δεν υπάρχει κλιμάκωση.
  Κανένας δεν μπορεί να πεί οτι η ελλάδα άνοιξε πρώτη πυρ καί ούτε υπάρχει λόγος η πραγματική αποστολή του να είναι επίσημη.

  Είναι απλά ένα ΜΕΑ που πετά στον εναέριο χώρο του για οπαρατήρηση και συγκρούστηκε «τυχαία» με ένα άλλο.

  Το σχέδιο, μπορεί να προκύψει απο το Lotus με την blended wing/body αρχιτεκτονική του που απο τη φύση της το κάνει εξ αρχής στοιβαρότερο απο τα συμβατικής σχεδίασης Τουρκικά.

  Υποθέτω θα χρειάζεται ένα τρόπο κάλυψης της εισαγωγής αέρα κατά την πρόσκρουση για να αποφευχθεί η είσοδος θραυσμάτων στον κινητήρα, και φαντάζομαι οτι οι ρωσικές σχεδιάσεις σε αυτο δείχνουν το δρόμο. άλλωστε μιλάμε για μερικά δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση.
  Το άλλο πιο δύσκολο, θα είναι η προστασία των αισθητήρων του.
  Εκεί δεν ξέρω τι μπορεί αν γίνει αλλά σίγουρα δεν είναι ακοτόρθωτο. Μπορεί ο πυργίσκος να αποτραβιέται στην άτρακτο και να αναλαμβάνει μία κάμερα στο ρύγχος προστατευμένη απο ένα παχύ πλεξιγκλας το οποίο θα μπορεί να γυαλίζεται ή να αντικαθισταται μετα απο κάθε πρόσκρουση.
  Μπορεί να υπάρχει και απλουστερος τρόπος.
  Ειμαι σιγουρος ομως οτι δεν ειναι κατι ακατορθωτο ισως ουτε καν δυσκολο.

  Ενα ΜΕΑ με τέτοια αποστολή, θα θυσιάσει εμβέλεια και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου για ταχύτητα και μέγιστο υψος πτήσης. Και πάλι πιστευω οτι θα μπορεί να απογειώνεται απο τουλάχιστον απο προκεχώρημένα αερδρόμια αν όχι απο κύρις βάσεις και αν επιχειρεί και πιθανότατα θα μπορεί να έχει και δυνατότητα χρήσης και σαν κανονικό ΜΕΑ επιτήρησης/αναγνωρισης και γιατί όχι, αργότερα και επίθεσης.

  1. Ισως δεν χρειαζεται καν η προσκρουση/διεμβολιση αλλα ισως ενα απλο «τζαρτζαρισμα» αν γινεται ωστε να βγει εκτος πορειας ή/και να χασει τη στηριξη του στον αερα. Απο οσο γνωριζω τα τουρκικα τουλαχιστον πετανε με πολυ χαμηλη ταχυτητα αρα δεν ειναι δυσκολο πιστευω να βρεθεις απο πανω/πισω τους και να ακουμπησεις στην ουρα ή στην πτερυγα.
   Νομιζω αν το καταφερεις να στολαρει και να μπει σε στροβιλισμο μετα μαλλον δεν μπορει να το επαναφερει ο χειριστης απο το εδαφος.

   Αν και εξακολουθω να πιστευω η καλυτερη λυση ειναι οι παρεμβολες, οταν μπαινουν σε μια Χ ζωνη θα πεφτουν σαν τις μυγες και δεν θα μπορει να αποδειξει κανεις τιποτα.

   Εκτος και αν εκπαιδευσουμε μαζικα σμηνη γερακιων να κυνηγανε τα drones και να πεφτουν επανω τους ανα ντουζινες LOL οπως κανουν για τα μικρα drones των παπαρατσι.

   1. Οι παρεμβολές δεν επηρεάζουν δορυφορικές επικοινωνίες.
    Και γενικότερα το soft kill το θεωρώ συμπληρωματικο.

    Η περιδηνηση επίσης δεν είναι εγγυημένη υπόθεση.
    Αντίθετα ένα χτύπημα που θα κόψει την ουρά ή την πτέρυγα το καταστρέφει ολοσχερώς.

  2. Δρόνοι μιας χρήσης για εμβολισμό των Μπαϊρακτάρηδων και των συγγενών του.
   Αν θέλουμε φτιάχνουμε, αν θέλουμε αγοράζουμε με κάτω από 100 χιλιάρικα το κομμάτι.
   Άπειρες οι εταιρίες ανά τον πλανήτη που φτιάχνουν δρόνους.
   Με 50 χιλ. κατεβάζεις τα 5 εκατομ. του αλλουνού και λες «τράκαραν, συγγνώμη».

    1. Ο πύραυλος είναι φθηνότερος, ο οπλισμένος δρόνος όμως είναι πολύ ακριβότερος και λίγες οι χώρες από όπου θα μπορούσαμε ν’ αγοράσουμε.

   1. Δεν νομίζω ότι μπορεί να φτιαχτεί ΜΕΑ που με 50000 που να φτάνει στα 30000 πόδια και να μπορεί να στοχεύσει κιόλας άλλο αεροσκάφος.
    Μόνο τα ηλεκτρονικά του θσ κάνουν τα διπλάσια

    1. Ας είναι και 250 χιλιάρικα ή 500, τι έγινε; Η καταδίωξη γίνεται έτσι κι αλλιώς με συνεργασία ραντάρ. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως είναι πολύ φθηνότερο από τον Μπαϊρακτάρη και τους φίλους του, μια που έχει απλούστερη αποστολή.
     Σημασία έχει να ξέρουν ότι τους το κατεβάζεις όταν θελήσεις.
     Οι μέγιστες οροφές των τουρκικών δρόνων δεν είναι οι επιχειρησιακές τους. Πρέπει να κατέβουν χαμηλότερα για να κάνουν δουλειά.
     Δεν έχουν φτιάξει το αμερικάνικο Predator.
     Πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι τα μικρά που θα χρησιμοποιηθούν σε επίπεδο Μονάδας και Ομάδας και όχι τα μεγάλα που φαίνονται στο ραντάρ και θα καταρριφθούν αμέσως.
     Οι Μπαϊρακτάρηδες είναι για συρράξεις Υεμένης, Συρίας, Αρμενίας κλπ.
     Καλό είναι όμως να έχουμε κάτι να τους απειλούμε και να τους σπάμε τα νεύρα.

 12. έχει πολύ ενδιαφέρον, κάποτε οταν θα έχουν όλα αυτα ολοκληρωθεί,να μάθουμε κ τι αλήθεια έγινε κ τι ειπώθηκε όλους αυτους τους μήνες..

 13. Απαντας με τα ιδια μεσα,, δημιουργωντας τους ιδιους προβληματισμους και σε αυτους…..συστηματα τυπου mini harpy, και λοιποι συγγενεις εγκατεστημενοι σε καποια νησια , ευκολα αναπτυσσομενα ,χωρις την αναγκη χρησης διαδρομων θα επρεπε να αποτελουν προτεραιοτητα στις οποιες προμηθειες γινινται, τουλαχιστον μεχρι να αναπτυχθουν εγχωρια συστηματα…

 14. Γιατί δεν παίρνουμε φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης;
  Γιατί δεν πήραμε ούτε ανταλλακτικά για της φρεγάτες S;
  Γιατί δεν πήραμε έστω της δυο φρεγάτες L;
  Αν δεν είχαμε πάρει τα ανταλλακτικά από το ΗΑΕ τσάμπα για της φρεγάτες S
  δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε πέρυσι το καλοκαίρι.

  Έγραψα τρόπους φτηνούς για να κάνουμε της δυο φρεγάτες L να ρίχνουν
  πυραύλους ESSM II και SM-2.
  Τι συμβαίνει επιτέλους;
  Τι θα γίνει αν γίνουν τα ίδια εφέτος το καλοκαίρι;

  Οι ΜΕΚΟ σε τι κατάσταση βρίσκονται;
  Οι S σε τι χάλια βρίσκονται;
  Τι ανταλλακτικά υπάρχουν;
  Τι κάνουμε; Τίποτα απολύτως.
  Δεν θα ξανά γράψω για αυτό το θέμα το γράφω 10 μήνες, πως θα βγει μια S για ανταλλακτικά εφέτος
  στα τέλη του χρόνου. Με τι θα την αντικαταστήσουμε αν δεν πάρουμε της δυο L;

  Παρακαλώ να ρωτήσουν τους αρμόδιους για αυτό το θέμα και η Πτήση δεν ενδιαφέρετε.

 15. Όσο για τα UAV Ελληνική εταιρία έχει φτιάξει κινητήρα που θα φτάσει τους 200 ίππους.
  Στροβιλοκινητήρα παρακαλώ.
  Τα δοκιμάζει σε αεροπλάνα τώρα.

  1. Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   Είδα το βίντεο το λένε HERON .Δεν ξέρω αν και το αεροπλανάκι το έφτιαξε η εταιρία εκτός του κινητήρα.Μακαρι να τους βοηθήσουν ….Όχι σαν τον πρώην αστυνομικό στην Φλώρινα αν δεν κάνω λάθος που αναγκάστηκε να πάει Ιταλία για να πάρει πτητική άδεια από εκεί.
   Να μου πεις κατέσχεσαν τα πρωτότυπα όπλα και συνέλαβαν τον Λαρισαίο οπλουργο πριν κανα μήνα,εδώ που ζούμε όλα τα παρανοϊκά παίζουν….

   1. Να σου πω τι έκαναν όχι σε μένα σε άλλους; Πόσες πολεμικές μικρές βιομηχανίες έκλησαν;

    1. Άστο αδερφέ μου πάλι θα με πιάσουν τα νεύρα μου….
     Όπου δεν παίζει μίζα και μάσα ότι υπάρχει περίπτωση να δωσει στην χώρα αυτάρκεια κόβεται!
     Έχω φύγει πια από το στάδιο τις στεναχώριες…
     Πριν 4-5χρονια έκανε το ΓΕΣ διαγωνισμό καινοτομίας και τις πρώτες τρεις αν δεν κάνω λάθος η πέντε θέσεις τις πήρε η μονάδα μου.Τα 3000€του πρώτου βραβείου ο Εθνοφυλακας που τα κέρδισε τα έδωσε σε άλλον αδερφό που χάσαμε και άφησε τρία ανήλικα πίσω του.
     Γιαυτο στέλνω από εδώ χρεωμένα μηνύματα στον στρατηγό που ξεκίνησε την αναγέννηση του σώματος αλλά μας τάξανε πολλά και αποτέλεσμα ακόμα…
     Εμείς εκεί ψάχνουμε και παλεύουμε να κάνουμε ότι καλύτερο.Εχει αδερφό πουχει ρίξει εξαψήφιο νούμερο.!
     Όχι που θα εμπιστευτούμε νομίζεις κανέναν .
     Τους δοκιμάσαμε πολλές φορές τους ζύγισαμε και βγήκαν λίγοι!
     Με εκτίμηση

     1. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να βοηθήσω!
      Λυπάμαι που όταν με ζήτησαν να πάω στο εξωτερικό
      ήμουν μεγάλος σε ηλικία και δεν πήγα 52 ετών.
      Δεν τους ενδιαφέρει απολύτως τίποτα δυστυχώς.

      Όσο για τα uav θα μπορούσαμε με 3 κινητήρες να φτιάξουμε
      αεροπλανάκι κάθετης απογείωσης και χωρίς πιλότο
      για πολεμική χρήση.
      Με τον κινητήρα των 200 ίππων το αεροπλανάκι στην Φλώρινα
      θα έσκιζε το 1/4 έχει τώρα σε ιπποδύναμη.

 16. Εν καιρό ειρήνης το καλύτερο είναι να αγοράσεις συστήματά που μπορούν να παρέμβουν στον χειρισμό του εχθρικού drone και να πάρεις εσυ τον έλεγχο.Μια δυο τρεις θα το καταλάβει να κόψει τις μαγκιές.
  Τα T-6A είναι αυτονόητο ότι σε γενικευμένο πόλεμο θα κινδυνεύουν όπως και όλοι οι υπόλοιποι.Αυτη άλλωστε είναι και η ουσία του πολέμου!Η των σκοτώνεις η σε σκοτώνει,απορώ πως το φαντάζονται μερικοι μερικοί.Τα T-6A απλα δεν φτάνουν μόνο σαν λύση.Χρειαζεται συνδυασμός και από ραντάρ και από σύγχρονα αντιαεροπορικά που θα αλλάζουν συνεχώς θέσεις κάλυψης.
  Επίσης μιας και εκτός από τα οπλισμένα UCAV
  έχουν εδώ και πολλά χρόνια HARPY από τους Εβραίους και εδώ και καιρό φτιάχνουν και δικά τους.Πρεπει να γίνουν επενδύσεις και προς δον τομέα των decoys.
  Οι Σέρβοι τα χρησιμοποίησαν με επιτυχία κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δασκαλεμενοι και από τους Ιρακινούς σε ένα βαθμό.
  Είχαν φτιάξει σε κλίμακα 1-1 mig,άρματα, κρατούσαν κλειστά τα ραντάρ των αντιαεροπορικών τους ,αφού εντόπιζαν παθητικά τα νατοϊκά αεροσκάφη ,άναβαν μια γεννήτρια η μια οποιαδήποτε θερμική εστία στα δολώματα και αφού έριχναν τις πρώτες βολές τα αεροσκάφη άνοιγαν τα ραντάρ των Sam και έριχναν.
  Και άφησα τελευταίο το πιο σημαντικό.
  Κάνουμε τα ίδια και χειρότερα σε αυτούς,στην πλευρά τους.Μεταφερουμε το πρόβλημα και σε αυτούς ναχουν να φοβούνται και να ασχολούνται επιτέλους.
  Ευχομαι να μην το ρισκάρουμε πια….
  Με εκτίμηση

 17. Για άλλη μια φορά θα γράψω πως εκτός από την λύση στο πρόβλημα των οπλισμενων uav της Τουρκίας πρέπει να δημιουργήσουμε το ίδιο πρόβλημα στους Τούρκους με δικά μας οπλισμένα uav.Δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε και να μην φτάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα uav της Τουρκίας και αυτοί να ειναι άνετοι χωρίς να χαλάνε ούτε μια τουρκική λίρα γιατί εμείς δεν έχουμε οπλισμένα uav.

 18. Η Ελλαδα απειλειται απο uav,drones,πυραυλους cruise οποτε θα πρεπει να καταστρωσει ενα πληρες και αξιοπιστο σχεδιο για την αντιμετωπιση τους..τα οπλικα συστηματα που πρεπει να προμηθευτουμε σιγουρα κοστιζουν ομως δεν εχουμε αλλη επιλογη..

 19. Ούτε ελικοφόρα αεροπλάνα wolfverine χρειάζονται ούτε ακριβοί πύραυλοι για αντιμετώπιση φθηνών UAV σαν το Qasef. Ένα σύγχρονο αντιαεροπορικό πυροβόλο όπως πχ το Oerlikon Skyranger με έξυπνα πυρομαχικά και προηγμένους αισθητήρες αρκεί.

  1. @ WTF

   Η εμβελεια των πυροβολων ειναι 4-5 χιλιομετρα το πολυ. Τα UAV των Τουρκων μπορουν να στοχοποιουν και να πλητουν στοχους απο τα 10-15 χιλιομετρα μακρυα. Επομενως μονο πυροβολα δεν θα λειτουργησουν.

   1. @G_P
    Αναφέρθηκα σε μικρά UAV και αιωρούμενα πυρομαχικά όπως το Qasef η Harop που πετάνε σε χαμηλό ύψος με V/max 200km/h που είναι εντός εμβέλειας των πυροβόλων. Όχι σε συστήματα όπως το Μπαϊρακτάρ που πετάει πιο ψηλά χρησημοποιόντας όπλα όπως το UMTAS.

 20. Τα T-6A Texan II ειναι μονο προσωρινη λυση και οχι μακροπροθεσμη λυση.

  Η μοναδικη ρεαλιστικη λυση ειναι η κατασκευη οπλισμενων Ελληνικων Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων για την αναχαιτηση εχθρικων Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων. Με την τοποθετηση καταλληλου εξοπλισμου θα μπορουν να κατευθυνθουν απο το εδαφος (π.χ. δορυφορικες επικοινωνιες) και επισης με την προσθηκη ηλεκτροοπτικων ειτε απο καποια Ελληνικη εταιρια (Miltech Hellas) ειτε απο τη διεθνη αγορα (Wescam) θα μπορουν να στοχοποιησουν και να καταρριψουν εκθρικα ΜΕΑ.

  Turboprop κινητηρες μπορουμε να προμηθευτουμε απο τη διεθνη αγορα (π.χ. Rotex), η να κατασκευσκευασουμε δικους μας. Το ιδιο μπορει να γινει και για turbojet, οι οποιοι ειναι διαθεσιμοι στην πολιτικη αγορα, η απο καποια αλλη χωρα, η να κατασκευασουμε δικους μας. Τιποτα δεν ειναι αδυνατον εαν διατεθουν επαρκη κεφαλαια και προσωπικο.

  Θα μπορουσαν να εξοπλιστουν με τα παρακατω οπλα:

  1) Πυροβολο, η εναλλακτικα με βαρυ πολυβολο 12,7 η 7,62 χιλιοστων.

  2) Μια αλλη λυση θα ηταν ενα πολυβομβιδοβολο 40 χιλιοστων που εχει χαμηλη ανακρουση σε συνδυασμο με πυρομαχικα προσεγγισης οπως τα Σουηδικα 3P, AHEAD κτλ. Εαν δεν κανω λαθος η ΕΒΟ ειχε αγορασει την τεχνολογια των πυρομαχικων ΑΗΕΑD για τα πυρομαχικα 30 χιλιοστων Mauser του Αρτεμις. Θα μπορουσαν πολυ απλα να χρησιμοποιησουν την ιδια τεχνολογια σε βομβιδια των 40 χιλιοστων, οπως εκαναν οι Σουηδοι. Βαλτε στο ιντερνετ Bofors 40mm 3P, για να δειτε.

  3) Θα πρεπει επισης να τοποθετηθουν πυραυλοι Stinger που ειναι πολυ φθηνοι και εχουν μικρο βαρος.

  1. Φίλε G-P
   Το 12,7 πρεπει ναναι αδύνατο λόγω ανάκρουσης.Το 7,62 μόνο με εξειδικευμένο σύστημα κλείστρου κιαυτο δύσκολο.Θα χρειαστεί στιβαρή κατασκευή δηλ μεγάλη αύξηση του βάρους,και τα πυρομαχικά ναναι πλαστικού κάλυκα.

   1. Εδω μιλαμε για ενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη με βαρος πανω απο 600 κιλα και οχι για μικρο αεροσκαφος.

    Δες το παρακατω βιντεο που οι Ρωσοι εχουν τοποθετησει ενα ΑΚ-47 πανω σε ενα πολυ μικρο drone, και δεν αντιμετωπιζει κανενα απολυτως προβλημα να πυροβολησει.

     1. @G-P
      Αυτό όπως και αυτό που έχουν φτιάξει οι Τούρκοι είναι καμικάζι drone και η πτήση του πρεπει να περιορίζεται σε χαμηλές πτήσεις κυρίως κατά προσωπικού εδάφους.
      Το άρθρο μίλαγε για drone 10000ft 20,30000ft .
      Φυσικά και μπορεί να κάνω λάθος και να δουλεύει σαν λύση και σε μεγάλα ύψη χωρίς να επηρεάζει το drone πτητικά η οπουδήποτε.

     2. Φίλε G-P
      Ισως εγώ δεν σε βοήθησα να καταλάβεις τι εννοούσα.Αυτο το drone που δείχνεις είναι καμικάζι drone για χαμηλές πτήσεις κατά πρωσοπικου.Και οι Τούρκοι έχουν φτιάξει τέτοιο αντίστοιχο.Αυτο κάνει για σαρωτικά κατασταλτικά πυρά από ότι καταλαβαίνω.Στα ύψη που αναφέρει το άρθρο είναι πολύ δύσκολο και στις αποστάσεις που θα έχουν τα αντίπαλα drone να πετύχει με ένα διαμέτρημα σαν το 7,62 με ριπή κάποιον βλημάτων μιας και οι δυο αντίπαλες πλατφόρμες κινούνται ασταθές και διαφορετικά.Ακομα και αν το πλησιάσει λέμε στα 200μ θέλει πολλές σφαίρες με σαρωτικά πυρά για να το πετύχει και να του κάνει ζημιά.Που συνεπάγεται μεγάλο φόρτο πυρομαχικών δηλ βάρος.Πιο μεγάλη επιτυχία θα έχει με έναν πύραυλο με πολύ λιγότερο βάρος πιστεύω.Ισως γίνεται…
      Σκέψεις καταθέτω στην προκειμένη περίπτωση.

     3. @ Fylax1970

      Φιλε, και εγω ιδεες ριχνω στο τραπεζι. Γι αυτο ειπα για πυραυλους οπως ο stinger, και πολυβολα διαφορων διαμετρημετων αλλα και για βομβιδοβολων με πυρομαχικα προσεγγισης.

      Ολα αυτα χρειαζονται υπολογισμους, μοντελισμο και πραγματικες δοκιμες για να εξακριβωθουν.

 21. @G-P
  Και το βομβιδιβολο έχει πολύ πιστεύω ανάκρουση και βάρος.Το μεγαλύτερο βεληνεκές που ξέρω για τις 40αρες είναι 800μ.
  Το νορβηγικό πυρομαχικά κάνει παραπλήσια δουλειά με το xm25 των αμερικανών …

  1. 800 γιάρδες από εκτοξευτή κάτω από Μ-16 για της βομβίδες μέσης ταχύτητας σε γνωνιά 45 μοιρών.
   Από αυτές που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ εδώ στην Ελλάδα.

   1. Ακόμα οπλοβομβίδα μας δίνουν…μην πω τίποτα καλυτερα…
    Η πυρκαλ έβγαζε μια από τις κορυφαίες στον κόσμο..Γιαυτο και έπρεπε να κλείσει.

    1. Για την χρήση των οπλοβομβίδων θα σου γράψω.
     Δεν σου έχουν πει τίποτα.
     Δεν τα ξέρουν ούτε οι μόνιμοι αυτά.
     Δεν θα γράψω τι έμαθα στην θητεία μου στην Αεροπορία να φρίξεις.
     Μετά το απολυτήριο έλεγε πας πεζικό!
     Εδώ δεν με έμαθες να γεμίζω το όπλο το Μ-1 ούτε να το λύνω.
     Άσε για την σκόπευση τα κλικ σου έλεγαν και δεν ήξερε να στα
     εξηγήσει κανείς το γιατί το κάνεις.

     Εξαρτήσεις παρέλασης με 4 θήκες!
     Τραγικά πράγματα και να μην έχεις χρήματα να αγοράσεις αυτά
     που πρέπει τότε!
     Ήμουν ο μόνος που δοκίμασε να φορέσει δυο εξαρτήσεις και μετά
     να βάλει μια ψηλά μια χαμηλά.

     Αγόρασα γιλέκο πρωτόγονο τότε από κανάβατσο με θήκες που βρήκα.
     Ήμουν ο μόνος σε έκτακτη ανάγκη που είχα γιλέκο, σακίδιο, το σακίδιο ώμου
     που μας έδιναν για της καραβάνες και μόνο εγώ το είχα ζώνη ΑΤ και ένα
     τρισάθλιο παγούρι.

     Ο μόνος που είχα της εφεδρικές σφαίρες του Μ-1 σε κλιπ και όχι χύμα!
     Ο μόνος που πήρα Μ-1 και όχι Μ-1 Α1 καραμπινάκι.
     Ένας μπατζής Σμηνίας είχε της γεμιστήρες του τόμσον στο σακίδιο ώμου!
     Ο μόνος που είχε τόμσον!

     Προορισμός με C-130 Λήμνος ενίσχυση του εκεί Αεροδρομίου.
     Περιμέναμε αρκετή ώρα νύχτα ευτυχώς ακυρώθηκε.

     Την ίδια νύχτα την ίδια μέρα- βράδυ καταδρομέας γνωστός μου έφτασε
     στα μισά της Κω-Αλικαρνασού με φουσκωτά.
     Τι έγινε ποιος ξέρει;
     Θα πηγαίναμε να πολεμούσαμε με τι και πώς;
     Γιατί πήρα Μ-1 και όχι Μ-1Α1 καραμπινάκι;
     Γιατί θα μπορούσα να βρω εύκολα από έναν σκοτωμένο
     να το έχω δεύτερο όπλο.
     Γιατί είχε προβλήματα το όπλο.

     1. Αγαπητέ ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
      Περαν της τακτικής σου σκέψης,ασχέτως τις γνώσεις που έχεις και δημιουργείς θα σου πω το μεγαλύτερο σου όπλο.
      Είναι το μέταλλο του χαρακτήρα της ψυχής σου.Αυτη η Ελληνική Ψυχή που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας,το ‘δαιμονιο’ που αναφέρει ο Σωκρατης που δεν σε αφήνει να συμβιβαστείς στο μικρο στο εικονικό μέλλον που θέλουν να σου επιβάλλουν και στην παθητική στάση στην ζωή.
      Έχουμε ανθρώπους στην μονάδα 2×2 θηρία που πιάνουν τον4’2 και τον γυρνάνε σαν μπεγλέρι που τρέμανε όταν ηρθε το μήνυμα και έχουμε και ενάμιση μέτρο αδερφό που όπλισε το 50αρι και όρμησε στην πελώρια τουρκική ακταιωρό με το φουσκωτό μέχρι να κιοτέψουν και να φύγουν.
      Εσυ θα σταθείς όρθιος να καθοδήγησης και τους γιούς μας.
      Πάντα να σε έχει ο θεός καλά.
      Με εκτίμηση

 22. Έχεις κινητήρα σε δοκιμή. Έχεις το σκάφος της LOTUS. Έχεις τα συστήματα ελέγχου που έχει ήδη επάνω του το LOTUS. Έχεις αισθητήρες και ηλεκτροοπτικά στόχευσης από Ελληνικές εταιρείες ήδη έτοιμα που μπαίνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχεις διάφορα όπλα παλαιότερης τεχνολογίας (πύραυλους και πυροβόλα) σε αποθήκευση. Τι σε εμποδίζει άραγε να τα συνδυάσεις ? ΟΕΟ ?
  Μήπως ότι δεν υπάρχουν μηχανικοί και ηλεκτρονικοί να τα συνδέσουν μεταξύ τους ?
  Μήπως δεν υπάρχουν χειριστές που έχουν λιώσει σε προσομοιωτές πτήσης από τα 18 μέχρι και τα 50 και σε διάφορα παιχνίδια πολεμικών αναμετρήσεων με βαθμό ρεαλισμού 100 % ?
  Μήπως ότι δεν θα βγει το κατιτίς για αυτούς που θα κλείσουν το deal ?
  ΑΠΟΡΙΕΣ, ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.

  1. Φίλε ARHILOHOS
   Το LOTUS θα πάρει χρόνο δυστυχως, δεν είναι ένα απλό project.Ευτυχως πρόσφατα πήρε και αλλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
   Όπως λέει και ο φίλος G-P το θέμα είναι ποιος θα πατήσει το κουμπί.
   Και reaper και predator να είχαμε στα χέρια μας τώρα θα τα στέλναμε να καταρρίψουν τα τουρκικά;
   Πιο πιθανό ήταν να τα εξοπλιζαμε με κάνιστρα που θαχαν μέσα παπυρους με το διεθνές δίκαιο και θα τα στέλναμε με αλεξίπτωτο μην και εξοργίσουν τους απέναντι.Εεε τι λες..

   1. Αγαπητέ φύλακα.
    Οι Έλληνες ήταν και είναι πρώτοι στις πατέντες. Ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει ένδεια υλικών. Πως
    να το κάνουμε ρε παιδιά, το μυαλό μας κόβει, ειδικά σε καταστάσεις ανάγκης.
    Μία σύνθεση λειτουργική από διάφορα υλικά τα οποία ήδη έχουμε σε αποθήκευση μπορεί να γίνει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ.
    Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στη σειρά που παρουσιάστηκα υπήρχε άνθρωπος που δούλευε σε ξένη χώρα που δεν κατονομάζω, σε δοκιμές ραντάρ αεροσκάφους που πήραμε και δεν κατονομάζω, ήρθε εδώ να κάνει την θητεία του και τον κάνανε δόκιμο ΜΠΑΤΖΗ, ενώ 2-3 άτομα είχαμε πιάσει τον υποσμηναγό και του είπαμε ποιός ήταν και που δούλευε.
    Το ανθρώπινο δυναμικό έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχει όμως ένα μειονέκτημα. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΗΤΑΡΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
    Να βρασω τις παρελάσεις και τις δεξιώσεις. Θέλουμε οραματιστές και πολεμιστές που θα κάνουν τα οράματα πραγματικότητα. Βαρεθήκαμε τους δήθεν τίμιους τεχνοκράτες εκ Φραγκίας.
    Να θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες και όχι τέκνα (ή τεκνά) παγκόσμια να το δεχθώ.
    Εδώ φαίνεται ότι πάνε πάλι για κωλοτούμπα, με την δικαιολογία ότι θα είναι για το παγκόσμιο καλό. Έλεος !!!

    1. » Να βρασω τις παρελάσεις και τις δεξιώσεις. Θέλουμε οραματιστές και πολεμιστές που θα κάνουν τα οράματα πραγματικότητα. Βαρεθήκαμε τους δήθεν τίμιους τεχνοκράτες εκ Φραγκίας. «

     Ετσι μπραβο να λεγονται !

    2. Σε εμένα στην Αεροπορία μηχανικό Αεροσκαφών από Αμερική.
     Ήρθε και εκεί συντηρούσαν τα F-101 της Εθνοφρουράς άσε τι
     ειδικότητα του έδωσαν.
     Όταν πήγαμε στην μονάδα ο γέρος υποδοιηκητής ρωτούσε
     τι σου έδωσαν και τι ξέρεις και αμέσως τον έστειλε στα αεροπλάνα.

   2. » Πιο πιθανό ήταν να τα εξοπλιζαμε με κάνιστρα που θαχαν μέσα παπυρους με το διεθνές δίκαιο και θα τα στέλναμε με αλεξίπτωτο μην και εξοργίσουν τους απέναντι. «

    Το λες με σαρκαστικο λογο, αλλα ελα ομως που ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτη ειναι η καταντια μας.

    Λες κι καπου καποιοι εχουν αντιληψη πως ναι ας γινουμε ξανα ενα βιλεατι της νεο-οθωμανικης αυτοκρατιας.

 23. Σε καιρο ειρηνης: εξοπλισμενα Τ-6 ή ΟΗ-58 ως κυνηγοι ντροουν.
  Σε καιρο πολεμου: δεν περιμενεις να σου την πεσουν, κτυπας τα κεντρα χειρισμου των ντροουν ή τους διαδρομους απογειωσης τους.

 24. Τα Τ-6 στον ρόλο κυνηγού με προσθήκη stinger πυροβόλου και hellfire σου δίνει σημαντικές λύσεις αντιμετώπισης σε θαλάσσια και εναέρια ΜΕΑ με πολύ χαμηλότερο κόστος και τρομερή συνεισφορά στην εκπαίδευση πληρωμάτων σε τακτικές αποκάλυψης ,στόχευσης και μετάδοσης δεδομένων με άλλα μέσα. Γιατί όχι να πουλάς αυτή την εκπαίδευση σε τρίτους αφου το πρόβλημα με τα ΜΕΑ απασχολεί σχεδόν όλους .

  1. Αυτό πραγματικά θα ήταν ανεκτίμητη αξία στο κέντρο εκπαίδευσης. Φαντάσου να εκπαιδεύεται Ισραηλινός στην Καλαμάτα και να του πουν σήμερα η εκπαίδευση έχει εικονική κατάρριξηBayraktar.

   Και να πηγαίνει στο Αιγαίο και να κυνηγά μερικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς (σε καιρό ειρήνης)

 25. Απορίες δεν υπάρχουν τριδιάστατοι εκτυπωτές υπάρχουν πια που μπορείς με τρεις
  να φτιάξεις τα πάντα.
  Χρειάζεται άλλος για μέταλλα άλλος για πλαστικά και άλλος για συνθετικά υλικά.
  Άκομα και τον κινητήρα μπορείς να φτιάξεις σε εκτυπωτή.

  Αλλά για τον κινητήρα και για όλα τα συστήματα τα αγοράζεις σορηδών από την Κίνα.
  Σε πολύ χαμηλές τιμές τα πουλάνε οι Κινέζοι.

  Πουλάνε ακόμα και δυτικά συστήματα λίγο πιο παλιά στο 1/3 της τιμής και ακόμα λιγότερο.
  Πχ κινητήρες ντίζελ για πλοία, ραντάρ επιφανείας κλπ.
  Δηλαδή μπορώ με αυτά να κατασκευάσω ένα ακόμα φτηνότερο πολεμικό πλοίο.
  Αν τους το πεις στους από πάνω θα κάνουν σαν τρελοί, αν τους δείξεις της μηχανές
  στα περιπολικά από κάτω τι λέει κατασκευής PRC!

 26. Μια απο τις αμεσες απαντησεις ως προς την παρουσια των τουρκικων ΜΕΑ, εινα τα ελαφρα καταδιωκτικα/βομβαρδιστικα/εκπαιδευτικα T-6A Texan II.

  Βεβαια ΔΕΝ πρεπει να μεινουμε εκει.

  Πρεπει να επεκτεινουμε την φερετρα οπλικων συστηματων εναντια των τουρκικων ΕΜΑ.

  οπως Ελληνικα ΜΕΑ κι ΜΕΜΑ(Μη Επανδρωμενα Μαχητικα Αεροχηματα).

  ευστοχες αναφορες εγιναν απο τους πιο πανω σχολιαστες.

  Μαλιστα κι το Πυροβολικο ως οπλο μπορει να ριχνει σε περιοχες/περασματα των τουρκικων ΜΕΑ με βολες που θα χρησιμοποιουν διασκορπισμενες εκρηκτικα βληαμτα, ειτε με χρονικη πυροδοτηση ειτε με υψομετρικη πυροδοτηση…..

  Ποιος θυματε τα αντιεροπορικες βολες του δευτερου ΠΠ, με βληματα FLAK ?? Μια απλη τεχνολογια, οπου ειναι αποδεδειγμενη η επιτυχια της.

 27. Μηπως η αναγκη να αντιμετωπιστουν εγκυρα κι ακαριαια, τα τουρκικα ΜΕΑ, ωθησει μερικους να σκεφτουν για μια Ελληνικη Αεροπορια Κυπρου, με μαχητικα τα γνωστα T-6A Texan II, οπως κι αγορες σε ελαφρα μαχητικα;;

  L-159 ALCA
  M-346FA
  Textron AirLand Scorpion
  KAI TA-50
  YAK-130

 28. Μια απο τις αμεσες απαντησεις ως προς την παρουσια των τουρκικων ΜΕΑ, εινα τα ελαφρα καταδιωκτικα/βομβαρδιστικα/εκπαιδευτικα T-6A Texan II.

  Βεβαια ΔΕΝ πρεπει να μεινουμε εκει.

  Πρεπει να επεκτεινουμε την φαρετρα οπλικων συστηματων εναντια των τουρκικων ΜΕΑ.

  οπως Ελληνικα ΜΕΑ κι ΜΕΜΑ(Μη Επανδρωμενα Μαχητικα Αεροχηματα).

  ευστοχες αναφορες εγιναν απο τους πιο πανω σχολιαστες.

  Μαλιστα κι το Πυροβολικο ως οπλο μπορει να ριχνει σε περιοχες/περασματα των τουρκικων ΜΕΑ με βολες που θα χρησιμοποιουν διασκορπισμενα εκρηκτικα βληματα, ειτε με χρονικη πυροδοτηση ειτε με υψομετρικη πυροδοτηση…..

  Ποιος θυματε τις αντιεροπορικες βολες του δευτερου ΠΠ, με βληματα FLAK ?? Μια απλη τεχνολογια, οπου ειναι αποδεδειγμενη η επιτυχια της.

 29. Να κι πως μας προλαβαινουν οι λυσεις….. Απο ΕΛΛΗΝΙΚΑ χερια !!
  Ελαφρυ με προπελα, Τurboprop, μαχητικο κατασκευαζμενο αποκλειστικα απο Ελληνικα χερια κι μυαλο !!

  Δινεται στο αμεσο μελλον να αποκτησει – σε μια νεωτερη εκδοση – κι παρουσια στην μαχη εναντιων των τουρκικων ΜΕΑ.

  «HERON ENGINES GVA130: Κινητήρας turboprop από ελληνικά χέρια… όταν η αφοσίωση φέρνει αποτέλεσμα.
  Πρόκειται για την εταιρεία Heron Engines η οποία σχεδίασε ανάπτυξε με ιδία κεφάλαια και χωρίς καμία άλλη χρηματοδότηση τον νέο αεροπορικό κινητήρα turboprop Heron Engines GVA130 τον οποίο εδώ και τρεις μήνες δοκιμάζει επί υπερέλαφρού (ultralight) αεροσκάφους τύπου Bristell UL.
  …/….
  Η ολοκλήρωση των δοκιμών και η μετέπειτα έναρξη παραγωγής του κινητήρα Heron Engines GVA130 αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό, αφού ο αποτελεί τον πρώτο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο κινητήρα Turboprop/Jet/ από Έλληνες.»

  Heron Engines 130shp TurboProp on a Bristell ultralight aircraft
  https://www.youtube.com/watch?v=PrMULsX0mMQ&t=59s

  1. Υπάρχει κι άλλη εταιρεία από Έλληνες , στην Γερμανία όμως, που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο.
   Δεν νομίζω να κατάφερε να μαζέψει 500 παραγγελίες που χρειαζόταν για να φτιάξει γραμμή παραγωγής. Από ιδέες είμαστε καλοί, μετά κολλάει το πράγμα
   http://www.stuttgart.engineering/specifications/

 30. Το πως το αντιμετωπίζεις εξαρτάται από τις συνθήκες, σίγουρα θεωρώ ότι δεν είναι λύση ένα άλλο drone, τα οποία αν πάρουμε θα είναι για άλλη χρήση.

  Ειρηνική περίοδος Texan ¨όπως είπε και ο Ασβός
  Περίοδος σύρραξης: εξαρτάται αν στην περιοχή του μισού Αιγαίου προς την πλευρά της Τουρκίας (πχ Χίος, Ρόδος, Καστελόριζο κτλ) υπάρχει:

  -άρνηση πρόσβασης και εναέρια κυριαρχία από τους Τούρκους (πχ S-400 σαν ομπρέλα και F-16 τους να αλωνίζουν). Λύση (ακριβή) φορητή ΑΑ προστασία/ομπρέλα, ie οι φρεγάτες που ψάχνουμε

  -άρνηση πρόσβασης σκέτο: καταδρομική των ραφάλ να βγάλουν εκτός τα S-400, εγκαθιστάμε εναέρια κυριαρχια με Ραφάλ και Viper, τα οποία τα πολυβολίζουν και τα ρίχνουν. Αν έχει αρκετά ντρονες φωνάζουν τα Texan να κάνουν προπόνηση σε πολυβολισμούς οι Rookies

  Γενικά επίσης υπάρχει πάντα η λύση ΄να επιτεθούμε στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου τους, τα οποία θα περίμενα ότι δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να βρεθούν αφού θα πρέπει να εκπέμπουν συνέχεια (εκτός και αν εκπέμπουν κάτι παραπλανητικό)

 31. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πλέον out of the box. Γιατί για παράδειγμα να μην μετατραπούν τα Texan se UAV? Σε καιρό ειρήνης θα μπορούσαν εύκολα να αναχαιτίσουν τα τουρκικά UAV και επιπρόσθετα με τους κατάλληλους αισθητήρες θα μπορούσαν να κάνουν αναγνώριση επίγειων στόχων. Είναι έτοιμες πλατφόρμες με καλά πτητικά χαρακτηριστικά, εύκολο δεν είναι αλλά σίγουρα όχι αδύνατο. Το Αζερμπαϊτζάν μια χαρά τα κατάφερε με τα προϊστορικά An-2 (https://defence-blog.com/news/azerbaijani-military-turns-soviet-biplane-aircraft-into-drones.html)

   1. Τον άνθρωπο των ανάγκασαν και πήγε Ιταλία να πάρει πτητική άδεια,εδώ δεν του έδιναν….
    Τα υδατοδρομεια με τα υδροπλάνα για διασύνδεση νησιών τα είδες πουθενά;
    Οι διαταγές είναι πνιξτε ότι προσπάθεια γίνεται όχι βοηθήστε αλλιώς δεν εξηγητε με την λογική αυτό που συμβαίνει σε πολλούς τομείς που ενέχει τεχνολογια.Εμεις θελουμε μόνο σερβιτόρους,μπάρμαν,τραγουδιστές άφωνους,τηλεκαριολες,personal trainer του ευρώ κτλ

    1. Προσοχή το αεροπλανάκι θα ήταν ακόμα ελαφρύτερο
     αν το κατασκεύαζαν από συνθετικά υλικά.
     Ποιός ενδιαφέρθηκε η ΕΑΒ; Το κράτος;

   2. Ακριβώς επειδή δεν τα έχουμε για πέταμα και οι ζωές των πιλότων μας είναι πολύτιμες είναι καιρός να αξιοποιήσουμε αυτά που κάθονται και απαξιώνονται. Α μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και είναι σίγουρα πιο εύκολο να μετατρέψουμε ένα αεροπλάνο που έχει στρατιωτικές προδιάγραφες και έχει πιστοποιηθεί να φέρει όπλα σε UAV αναχαίτησης από το να περιμένουμε να ωριμάσουν οι οποίες προσπάθειες.

    H προσπάθεια της εν λόγω εταιρείας που ανέφερες είναι αξιέπαινη, αξιόλογη και χρήζει υποστήριξης αλλά τη βλέπω για το μέλλον όχι για κάτι άμεσο. Αν κρίνω από τα specs στο site χρειάζεται ακόμα δουλειά για να πιάσει τα στάνταρντ που απαιτούνται (ταχύτητες, payload, αξιοπιστία κλπ).

    Τέλος και σχετικά με τα πιο κάτω σχόλια καλό είναι να μην αυτό-εγκλωβιζόμαστε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος αλλά να κοιτάξουμε μπροστά, βρισκόμαστε σε οριακές καταστάσεις, φυσικά πάντα με γνώμονα ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα.

 32. Τρέχουμε και δε φτάνουμε
  Τώρα ανακαλύψαμε τον τροχό? Η Τουρκία έχει αναπτύξει πλήθος UAV και έχουμε δει ότι έφεραν καθοριστικά αποτελέσματα στη Λιβύη, στη Συρία και στην Αρμενία. Εμείς ακόμα το συζητάμε τι να κάνουμε και δεν έχουμε ανάλογο στόλο UAV. Απλά ντροπή.

 33. Προσωπικά και με απλή κοινή λογική, νομίζω οι κατευθυνόμενες με laser ρουκέτες φαντάζουν ως ένα πολύ καλό όπλο αντιμετώπισης drone από άλλα drone ή τα Τ-6Α Texan II, περισσότερο από τα πυροβόλα. Με βάρος πάνω-κάτω μόλις 15Κgr η μία, εμβέλεια περίπου 8Km και χαμηλό κόστος σε σχέση με βλήματα αέρος-αέρος. Έχοντας φυσικά και δυνατότητες κατά στόχων εδάφους ή ελικοπτέρων. Γενικά, είναι άξιο απορίας πως δεν έχουμε εξελίξει εγχώρια μια τόσο σχετικά απλή τεχνολογία/όπλο που μπορεί να τοποθετηθεί σε ελαφρά οχήματα, θαλάσσια σκάφη, ελικόπτερα όπως τα Kiowa κ.α. Η τουλάχιστο ας αγοράζαμε τα δικαιώματα παραγωγής από κάποια ξένη σχεδίαση.

  1. Οι Αμερικάνοι μας είχαν προτείνει να μας κατασκευάσουν εργοστάσιο ρουκετών
   των 2,75 ιντσών στην Ελλάδα και εμείς αρνηθήκαμε.
   Πριν από 30+ χρόνια έγινε αυτό οι Τούρκοι όμως έτρεξαν να το πάρουν.
   Τώρα φτιάχνουν κατευθυνόμενες ρουκέτες και πυραύλους.

  1. Καλύτερα να μας δείξεις με βίντεο τι έγινε στην Αρμενία, που έστειλαν μερικά UAV της πλάκας, για να αποκαλυφθούν οι θέσεις αεράμυνας και μετά τα χτυπήσαν όλα οι Τούρκοι. (Τόσο την εκπαίδευση του Αζετμπαιτζάν, όσο και την πετυχημένη στρατηγική την έκαναν οι Τούρκοι)

   1. Εκείνοι έτσι όπως έχουν αποκλειστεί δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές επιλογές,οπότε φτιάχνουν ότι μπορούν μέχρι εκεί που ξέρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *