Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μόριας τα όσα ακούγονται για την περίφραξη του Κέντρου Ταυτοποίησης και Κράτησης στη Μόρια ώστε να δημιουργηθεί κλειστή ελεγχόμενη δομή προσφύγων και μεταναστών. Ο σύλλογος κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων έβγαλε ανακοίνωση σχετικά και με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν την περίφραξη της τεράστιας έκτασης στην οποία εκτείνεται το ΚΥΤ Μόριας.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Σε καμία περίπτωση και για κανένα αποχρώντα λόγο δεν θα δεχτούμε την περίφραξη, έστω και προσωρινή, της τεράστιας καταπατημένης, λεηλατημένης και της αυθαιρέτως επιταγμένης από ΜΚΟ περιοχής του ελαιώνα της Μόριας και δε θα συναινέσουμε έτσι στη μονιμοποίηση, νομιμοποίηση και επέκταση μιας υπερδομής στην περιοχή. Οι άναρχες φαβέλες της Μόριας σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν μεγάλη ελεγχόμενη δομή και ο καταυλισμός της Μόριας δεν μπορεί να συνεχίσει να στιγματίζει και να δυσφημίζει τη Λέσβο».

Στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι θα περιμένουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση αλλά και επιπλέον αστυνόμευση στην περιοχή, μιας και πριν από λίγες ημέρες είχαμε ακόμη μια περίπτωση με βεβήλωση εκκλησίας στην περιοχή όπου σύμφωνα με τους κατοίκους προήλθε από μετανάστες. Επίσης, οι κάτοικοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων, επαναπροωθήσεις, έλεγχος ΜΚΟ, απλοποίηση διαδικασιών ασύλου και το σπουδαιότερο αίτημα το οποίο παραδόξως λοιδορήθηκε και αποσιωπήθηκε: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Αυτό θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που όλοι εμείς οι δημότες της περιοχής βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια. Τα υπόλοιπα αναμένεται να κριθούν στη νέα διαπραγμάτευση του Κανονισμού του Δουβλίνου τους ερχόμενους μήνες, όπου και ελπίζουμε σε μια απόφαση απεμπλοκής των νησιών του Β. Αιγαίου από τη διαχείριση του ευρωπαϊκού ζητήματος.

Κάθε εμπόδιο ή άρνηση με τη μορφή του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» όπως έχει διατυπωθεί και καλλιεργηθεί τελευταία, θεωρούμε ότι:

-στρέφεται εναντίον μας και εναντίον της διασφάλισης στοιχειωδών δικαιωμάτων μας,

-δέχεται, διαιωνίζει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση των διάσπαρτων, ανεξέλεγκτων και μη-αυτοεξυπηρετούμενων δομών, της αυθαιρεσίας, της ανομίας και της εγκληματικότητας, μεταφέροντας έτσι σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών και διαταράσσοντας σθεναρά το βίο μιας ευνομούμενης κοινωνίας,

-συνοδεύεται από τις βαρύτατες ευθύνες που αναλογούν στα κέντρα και στους παράγοντες λήψης αποφάσεων” καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των κατοίκων της Μόρας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ